Un acord pentru construcția noului penitenciar din Chișinău a fost semnat de Ministerul Justiției și Oficiul Națiunilor Unite pentru Servicii de Proiecte (UNOPS). Conform înțelegerii, managementul proiectului de construcție va fi parțial delegat organizației internaționale.
Proiectul are ca scop modernizarea condițiilor de detenție, reducerea supraaglomerării și alinierea sistemului penitenciar la standardele europene.
Noul penitenciar va avea o capacitate de 1.050 de locuri, fiind echipat cu servicii medicale moderne și sisteme de securitate de ultimă generație. De asemenea, în noul edificiu se vor utiliza surse de energie regenerabilă și se vor utiliza panouri fotovoltaice.
„Externalizarea parțială a managementului proiectului va asigura că toate etapele de implementare se vor desfășura conform celor mai bune practici internaționale, iar riscurile de tergiversare vor fi reduse. Guvernul face pași concreți în dezvoltarea unei justiții mai echitabile, mai eficiente și mai respectuoase față de drepturile fundamentale ale omului. Proiectul va avea un impact social direct asupra vieții, sănătății și bunăstării persoanelor private de libertate, dar și asupra condițiilor de muncă a angajaților penitenciarului”, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
UNOPS, o organizație internațională cu experiență în gestionarea proiectelor complexe de infrastructură, va coordona managementul achizițiilor, supravegherea tehnică, controlul calității și gestionarea riscurilor.
„Suntem încântați să sprijinim Moldova în construirea unui sistem penitenciar care respectă demnitatea umană și se aliniază celor mai bune practici globale. Acest proiect este o dovadă a angajamentului nostru comun pentru îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, în special ODD 16: Pace, Justiție și Instituții Puternice.”, a declarat Tim Lardner, Director Regional al UNOPS pentru Europa și Asia Centrală.
Acordul urmează să fie ratificat de Parlament, ceea ce va permite demararea efectivă a lucrărilor de construcție.
TV8.md amintește că pe 30 decembrie, Guvernul a aprobat semnarea Acordului de proiect între Ministerul Justiției și Oficiul Națiunilor Unite pentru Servicii de Proiect (UNOPS) privind construcția unui nou penitenciar în municipiul Chișinău.
Anterior, în luna septembrie a anului trecut, după aproape 10 ani de tergiversări în construcția noului penitenciar, Guvernul a decis să numească un alt responsabil pentru acest proiect.
Din cauza stării precare în care se află Penitenciarul 13, Republica Moldova a pierdut zeci de dosare la CEDO. Cele mai multe plângeri trimise de deținuții moldoveni la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului se referă la condițiile degradante din închisori.