Război în Ucraina, ziua 654: O stație de tratare a apelor uzate din Avdeevka, capturată. Donația Bulgariei și apelul lui Zelenski

/VIDEO/ Taxiuri zburătoare la New York: În doi ani, oamenii ar putea comanda primele curse

16 noiembrie 2023, ora 21:33

Taxiurile zburătoare nu mai sunt o chestiune de domeniul fantasticului. Din 2025, acestea ar putea înlocui cu succes plimbările cu maşina prin New York. Noile mijloace se transport nu produc mult zgomot și au un mare alt avantaj: viteza. Producătorii promit că o călătorie de jumătate de oră va putea fi efectuată în doar șapte minute. 

„Acesta este taxiul nostru aerian electric. Decolează și aterizează vertical, face tranziții, zboară pe aripă. Are loc pentru un pilot și patru pasageri și zboară cu viteze de până la 200 de mile pe oră, ceea ce înseamnă că un zbor de aici în Manhattan până la JFK poate dura doar 7 minute.” 

Producătorii de taxiuri zburătoare mai spun că orașul New York va cunoaște o nouă etapă a aviației.

„Aceste elicoptere schimbă jocul, deoarece sunt foarte silențioase, ceea ce înseamnă că putem stabili puncte de decolare și de aterizare în mai multe locuri din jurul orașelor, oferind acces la acest mod de transport mai rapid și mai frumos pentru tot mai mulți oameni de aici, dar și din întreaga lume.” 

Primarul New York-ului promite că primul heliport din lume pentru elicoptere electrice care vor zbura în regim de taxi, va fi construit până în 2025.

/PROMO/ Moldova gândește: O grădiniță din Fălești, renovată cu susținerea financiară a Forțelor Armate Americane. Cum a fost posibil
/PROMO/ Moldova gândește: O grădiniță din Fălești, renovată cu susținerea financiară a Forțelor Armate Americane. Cum a fost posibil
/ULTIMA ORĂ/ TV8 a obținut o nouă licență de emisie pentru următorii 9 ani! Cererea, aprobată unanim de Consiliul Audiovizualului
/ULTIMA ORĂ/ TV8 a obținut o nouă licență de emisie pentru următorii 9 ani! Cererea, aprobată unanim de Consiliul Audiovizualului
/VIDEO/ Gligor spune că Moldova riscă să ajungă condusă de forțe de stânga. „Se datorează anilor de guvernare fără guvernare”
/VIDEO/ Gligor spune că Moldova riscă să ajungă condusă de forțe de stânga. „Se datorează anilor de guvernare fără guvernare”
Consiliul de Securitate al ONU, reuniune de urgență pe tema crizei dintre Venezuela și Guyana privind Essequibo
Consiliul de Securitate al ONU, reuniune de urgență pe tema crizei dintre Venezuela și Guyana privind Essequibo
/VIDEO/ Caz revoltător la Glodeni: O educatoare a tuns părul unei copile, pentru că nu-i plăcea cum arăta
/VIDEO/ Caz revoltător la Glodeni: O educatoare a tuns părul unei copile, pentru că nu-i plăcea cum arăta

Decizie revoluționară. Un tratament pentru o boală ereditară gravă, bazat pe editare genetică, aprobat în SUA

08 decembrie 2023, ora 22:01

Agenția americană pentru medicamente (FDA) a aprobat un tratament pentru siclemie, primul tratament care utilizează instrumentul de editare genetică CRISPR. Aprobarea revoluționară a fost așteptată cu nerăbdare atât de pacienți, cât și de medici. Se așteaptă ca tratamentul să fie extrem de costisitor, transmite NBC, citat de G4media.

Agenția pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat vineri un tratament puternic pentru anemia cu celule în seceră (siclemie sau anemie falciformă), o boală devastatoare care afectează peste 100.000 de americani, majoritatea de culoare.

Terapia, numită Casgevy, de la Vertex Pharmaceuticals și CRISPR Therapeutics, este primul medicament aprobat în Statele Unite care utilizează instrumentul de editare genetică CRISPR, care le-a adus inventatorilor săi Premiul Nobel pentru chimie în 2020.

„Cred că acesta este un moment crucial în acest domeniu”, a declarat Dr. Alexis Thompson, șeful diviziei de hematologie de la Spitalul de Copii din Philadelphia, care a fost anterior consultant pentru Vertex. „A fost cu adevărat remarcabil cât de repede am trecut de la descoperirea propriu-zisă a CRISPR, la acordarea unui premiu Nobel și acum, de fapt, să vedem că este un produs aprobat.”

Aprobarea marchează prima dintre cele două descoperiri potențiale pentru tulburarea ereditară a sângelui. Vineri, FDA a aprobat, de asemenea, un al doilea tratament pentru boala cu celule în seceră, numit Lyfgenia, o terapie genică a producătorului de medicamente Bluebird Bio. Ambele tratamente acționează prin modificarea genetică a celulelor stem ale pacientului.

Până în prezent, singurul tratament cunoscut pentru această boală era un transplant de măduvă osoasă de la un donator, care implică riscul de respingere de către sistemul imunitar, pe lângă procesul dificil de a găsi un donator compatibil.

Casgevy, care a fost aprobat pentru persoanele cu vârste de la 12 ani în sus, elimină necesitatea unui donator. Cu ajutorul CRISPR, acesta modifică ADN-ul găsit în celulele stem ale pacientului pentru a elimina gena care provoacă boala.

Pacientul este propriul său donator”, a spus Thompson.

„Este un schimbător de joc”, a declarat Dr. Asmaa Ferdjallah, hematolog pediatru și medic de transplant de măduvă osoasă la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota. „Pentru a reimagina și rediscuta cu adevărat boala cu celule în seceră ca o boală vindecabilă și nu ca această boală cronică dureroasă și debilitantă este o speranță suficientă cu această veste.”

Cu toate acestea, se așteaptă ca noua terapie să fie extrem de costisitoare – potențial în jur de 2 milioane de dolari per pacient, potrivit unui raport al Institutului pentru Revizuire Clinică și Economică, un grup non-profit care ajută la stabilirea prețurilor corecte pentru medicamente. Strategia de stabilire a prețurilor, susțin experții, ar putea să o plaseze în afara posibilităților multor familii. Mai mult, acest preț nu include costul îngrijirii asociate tratamentului, cum ar fi o ședere în spital sau chimioterapia.

„Trebuie să ne asigurăm cu adevărat că este accesibil”, a declarat Dr. Rabi Hanna, hematolog-oncolog pediatru la Cleveland Clinic, care a făcut parte anterior din consiliul consultativ al Vertex. „Acest lucru ar putea fi un egalizator pentru persoanele cu celule în seceră, deoarece mulți pacienți nu pot urma opțiuni de carieră” din cauza bolii.

„Este un lucru de care familiile au fost conștiente în stadiul de cercetare timpurie și au așteptat cu multă răbdare ani de zile”, a spus Ferdjallah. „A fost așteptată cu nerăbdare de pacienți și familii, dar și de furnizori și medici.”

Cum funcționează Casgevy

La pacienții cu siclemie, globulele roșii, care de obicei au formă de disc, capătă o formă de semilună sau de seceră. Această modificare poate face ca celulele să se aglomereze, ceea ce duce la formarea de cheaguri și blocaje în vasele de sânge, lipsind țesuturile de oxigen. Pacienții se pot confrunta cu dureri atroce, probleme de respirație și accident vascular cerebral.

Casgevy funcționează prin editarea ADN-ului din celulele stem ale pacientului – care sunt responsabile pentru producerea celulelor sanguine ale organismului – astfel încât acestea să nu mai producă celule în formă de seceră.

Deși, din punct de vedere tehnic, este vorba de un tratament unic, sunt necesare o serie de etape care se întind pe parcursul a mai multe luni înainte ca pacientul să primească efectiv celulele stem modificate. Acesta începe cu o serie de transfuzii de sânge pe parcursul a trei-patru luni, după care celulele stem sunt extrase din măduva osoasă a pacientului și trimise la un laborator unde sunt modificate, a precizat Hanna.

Totuși, înainte ca acestea să poată fi reinfuzate în pacient, medicii trebuie să se asigure că nu rămân celule stem defecte în organism. Pentru a face acest lucru, se folosește chimioterapia pentru a distruge măduva osoasă a pacientului.

Abia apoi celulele stem editate pot fi reinfuzate în pacient, urmate de încă o lună sau două de spitalizare pentru a permite celulelor să crească și pacientului să se recupereze.

Hanna a declarat că este întotdeauna „precaut” atunci când le vorbește familiilor și pacienților despre acest tratament unic, deoarece aceștia pot avea așteptări nerealiste.

„Există mai multe faze ale acestei călătorii”, a spus el.

Studiul clinic a inclus 46 de persoane din SUA și din străinătate, dintre care 30 au avut cel puțin 18 luni de monitorizare după tratament. Dintre acestea, tratamentul a avut succes în cazul a 29 dintre ele.

LaRae Morning, în vârstă de 29 de ani, din Phoenix, s-a numărat printre pacienții din studiu al căror tratament a avut succes.

Medicii ei nu se așteptau ca ea să trăiască după vârsta de 11 ani. Mama ei și-a pierdut mai multe locuri de muncă atunci când Morning era copil și adolescentă, din cauza vizitelor frecvente la spital.

În aprilie 2021, Morning s-a alăturat studiului clinic, o decizie pe care a regretat-o inițial. Locuind în Phoenix, ea trebuia să zboare la Nashville o dată pe lună pentru tratament. Acesta includea mai multe transfuzii de sânge, care durau câte opt ore fiecare, și administrarea unui medicament, numit plerixafor, despre care își amintește că i-a provocat dureri intense de stomac. Când a început chimioterapia, părul a început să îi cadă și pielea și-a schimbat culoarea, semănând cu aspectul unei arsuri chimice. De asemenea, a avut grețuri.

A fost nevoie de aproximativ șase-șapte luni pentru ca ea să se simtă din nou normal în urma tratamentului CRISPR. Acum, a spus ea, simte beneficiile, ieșind în cafenele, petrecând timp cu prietenii și terminând primul semestru al facultății de drept din Washington, D.C.

 

„Acum că sunt aici, sunt atât de fericită că am făcut-o”, a spus ea despre proces. „Sunt ca o persoană obișnuită. Mă trezesc și fac un tur de 5 km. Ridic greutăți. Dacă aș vrea să înot, pot să înot. Încă încerc să știu cât de mult pot să mă întind, care sunt toate lucrurile pe care le pot face.”

Aceasta a fost și experiența altor câtorva pacienți din cadrul studiului, potrivit Dr. Monica Bhatia, șefa departamentului de transplant pediatric de celule stem de la NewYork-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center. Bhatia este cercetător principal la unul dintre locurile de desfășurare a studiului clinic din New York.

În urma tratamentului, majoritatea pacienților se întorceau la școală, mergeau la sala de sport sau își reluau alte activități – „lucruri pe care mulți oameni le consideră de la sine înțelese”, a spus ea – după aproximativ trei sau patru luni.

„Ei sunt într-adevăr capabili să trăiască viața fără restricții”, a spus Bhatia.

Dr. Haydar Frangoul, director medical de hematologie-oncologie pediatrică pentru Institutul de Cercetare Sarah Cannon, a declarat că speră că terapia va oferi ușurare mai multor pacienți.

„Cred că acesta este un moment uriaș pentru pacienții cu anemie falciformă”, a spus Frangoul, care a fost cercetătorul principal al studiului clinic și l-a tratat pe Morning.

Deși Casgevy s-a dovedit a fi eficient, experții nu cunosc încă potențialele efecte pe termen lung, deoarece studiul a durat doar doi ani.

În timpul unei reuniuni din octombrie, un comitet consultativ al FDA a discutat despre riscul efectelor „off-target”, care se referă la situațiile în care instrumentul de editare genetică face tăieturi în alte porțiuni de ADN decât ținta prevăzută și despre modul în care FDA ar trebui să ia în considerare aceste riscuri în viitor.

Nu este clar ce efecte ar avea o editare „off-target” asupra unui pacient, dar teama este că ar putea avea consecințe nedorite asupra sănătății în viitor, a spus Thompson. „Până în prezent, nu par să existe consecințe măsurabile.”

Bhatia urmărește pacienții timp de 15 ani ca parte a unui studiu post-aprobare și va monitoriza semnele de editări în afara țintei.

„Urmărirea pe termen lung va fi în continuare extrem de crucială”, a spus ea.

Christopher Vega, în vârstă de 31 de ani, din Allentown, Pennsylvania, a declarat că posibilitatea apariției unor efecte pe termen lung nu reprezintă o preocupare pentru el, fiind fericit că duce o viață fără dureri cronice.

El s-a alăturat studiului clinic de la Spitalul de Copii din Philadelphia la sfârșitul anului 2020. Suferea de oboseală cronică încă de când era copil și ajungea la spital în fiecare an cu o criză de durere.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova
/ULTIMA ORĂ/ TV8 a obținut o nouă licență de emisie pentru următorii 9 ani! Cererea, aprobată unanim de Consiliul Audiovizualului
/ULTIMA ORĂ/ TV8 a obținut o nouă licență de emisie pentru următorii 9 ani! Cererea, aprobată unanim de Consiliul Audiovizualului
/VIDEO/ O melodie cântată de Ștefan Petrache și Valentin Dînga a devenit coloana sonoră a unui serial din Rusia: Piesa, lansată în 1970
/VIDEO/ O melodie cântată de Ștefan Petrache și Valentin Dînga a devenit coloana sonoră a unui serial din Rusia: Piesa, lansată în 1970
/ULTIMA ORĂ/ Cei care s-au înregistrat pe compensatii.gov.md își pot deja afla categoria de vulnerabilitate: Vezi cum anume
/ULTIMA ORĂ/ Cei care s-au înregistrat pe compensatii.gov.md își pot deja afla categoria de vulnerabilitate: Vezi cum anume
/VIDEO/ „Copiii trăiesc ca-n rai”: Cum arată grădinița din Edineț, schimbată la față, datorită partenerilor de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ „Copiii trăiesc ca-n rai”: Cum arată grădinița din Edineț, schimbată la față, datorită partenerilor de dezvoltare ai UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram