Nu trebuie să ignorăm faptul că există „pericole reale de escaladare a operațiunilor fie militare, fie hibride” în Republica Moldova. O spune prim-ministrul Dorin Recean, potrivit căruia populația nu ar trebui indusă în eroare că pericolele nu există.
Totodată, premierul a menționat că neutralitatea nu ne apără dacă am fi agresați și că regiunea transnistreană trebuie demilitarizată.
„Pericolele sunt în creștere, respectiv, și instituțiile sunt capabile să facă față.Trebuie să avem grijă de pericole de destabilizare, dezordine publică, atacuri asupra unor instituții, de război hibrid, dezinformări, de inducere a anxietății în societate, a urii interetnice care creează premise pentru destabilizări în țară și instituțiile lucrează ca aceste riscuri să nu se materializeze.
Noi trebuie să calibrăm capacitatea noastră de apărare în măsura în care pentru orice agresor să fie foarte dificil sau foarte costisitor să ne atace”, a declarat Recean, în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune.
Prim-ministrul susține că neutralitatea nu este altceva decât „un instrument de politică externă” și că e necesar să ne consolidăm capacitatea de apărare.
„În Republica Moldova, avem un război hibrid, acolo unde Moscova încearcă să deturneze procesele democratice, parcursul european și noi nu putem să ne ascundem după deget că pericolele nu sunt reale, că nu trebuie să ne consolidăm capacitățile de a ne apăra țara. Noi ne-am declarat neutri și asta înseamnă că nimeni nu ne atinge, dar dacă cineva încearcă să vină peste noi, noi ce facem, ne luăm geamantanele și fugim?
Este o atitudine iresponsabilă să ignorăm pericole și să inducem în eroare societatea că aceste pericole nu ar exista sau că nu reprezintă o necesitate ca să ne consolidăm efortul de apărare.
Neutralitatea este un instrument de politică externă, nu mai mult. Nu te poate apăra când ești agresat, înseamnă că absolut toți actorii în raport cu care te-ai declarat neutru, respectă această neutralitate. Neutralitatea nu te mai ajută când ești agresat, te ajută capacitatea de a te apăra, reziliența socială.
Noi ne-am asumat această neutralitate, am introdus-o în Constituție, dar armata rusă și azi este în regiunea transnistreană”, a subliniat Dorin Recean.
Potrivit premierului, stânga Nistrului trebuie demilitarizată „prin evacuarea trupelor rusești și demilitarizarea băștinașilor”, iar mai apoi, este importantă integrarea economică și socială a cetățenilor.
„Acolo trebuie să realizăm un lucru fundamental, demilitarizarea. După acest lucru, urmează toate celelalte și foarte importantă este integrarea economică și socială a cetățenilor noștri care sunt acolo, dar în capul mesei este demilitarizarea. Depinde de mai multe lucruri, dar ea va fi rezolvată la un moment dat.
Suntem într-o perioadă de mișcări tectonice geopolitice și, în aceste circumstanțe, sunt sigur că toată părțile vor înțelege că acest lucru trebuie făcut”, a punctat prim-ministrul.