/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

externe

Război în Ucraina, ziua 388: Plan privind Moldova, iar Putin e în Crimeea. Preşedinte: Lumea, în prag de Al Treilea Război Mondial

18 martie 2023, ora 20:07

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 388 de la începutul invaziei ruse. Publicația CNN spune că serviciul de securitate al Rusiei, FSB, a elaborat un plan secret cu opțiuni detaliate de destabilizare a Republicii Moldova: inclusiv sprijinirea grupurilor pro-ruse, utilizarea Bisericii Ortodoxe și amenințarea cu oprirea aprovizionării cu gaze naturale. 

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 11 din 16 drone Shahed fabricate iranian pe care Rusia le-a lansat în Ucraina la sfârşitul zilei de 17 martie, au raportat Air Force. Între timp, trupele din Bahmut susțin că forțele ruse au fost „parțial epuizate” în luptele pentru cucerirea acestui oraș, context în care, potrivit unui expert militar ucrainean, contraofensiva Kievului va începe după Paște. Totuși, conflictul militar din Ucraina dă fiori unui șef de stat din Europa, care crede că omenirea e în pragul unui nou război mondial.

UPDATE În reacția sa după emiterea mandatului de arestare pe numele lui Vladimir Putin, ambasadorul ucrainean la Organizația Națiunilor Unite a spus că „nu există purgatoriu pentru criminali de război, ei merge direct în iad”, informează Euronews, potrivit Digi24.

UPDATE Ucraina a distrus cel puțin 15 dintre puternicele tancuri de luptă principale rusești T-90M Proryv sau Breakthrough, dintr-un stoc de 100 de tancuri de luptă de dinainte de război. Declarația a fost făcută de Andriy Rudyk, un reprezentant al Institutului Central de Cercetare Științifică pentru Armament și Echipamente Militare, în cadrul unui briefing la 16 martie. La fel ca o mare parte din echipamentele sale militare scumpe și de top, forțele de ocupație rusești au ales să păstreze tancurile T-90M - cele mai avansate din punct de vedere tehnologic pe care le dețin - în afara acțiunilor de luptă, potrivit English.nv.ua. Acestea s-au dovedit a nu fi atât de „imbatabile” sau „perfecte” pe cât pretindea Rusia, a declarat Rudyk, potrivit Adevărul.

UPDATE Marea Britanie va ajuta Kazahstanul să dezvolte rute de export care ocolesc Rusia, a declarat sâmbătă ministrul britanic de Externe James Cleverly, aflat într-o vizită în ţara din Asia Centrală, unde a semnat, de asemenea, un memorandum pentru aprovizionarea cu minerale de importanţă majoră, relatează Agerpres conform Reuters. Cleverly a spus că Londra apreciază poziţia puterii de la Astana, care a refuzat să sprijine invazia Rusiei sau să recunoască anexarea teritoriilor ucrainene.

UPDATE Printre copiii care se presupune că au fost răpiți se află copiii luați din centrele de plasament din Ucraina, copii trimiși de părinți în ”tabere de vară” organizate de Rusia, din care nu s-au mai întors, copii ai căror părinți au fost arestați de ocupația rusă și copii rămași orfani din cauza războiului. S-a relatat și despre cazuri în care copiii au fost despărțiti de părinții lor în așa-numitele ”taberele de filtrare”. Marea majoritate a acestor copii provin din regiunile ocupate din sudul și estul Ucrainei: Kerson, Harkiv, Zaporojie, Donețk și Luhansk, precum și dintr-o zonă restrânsă a regiunii Nicolaev, notează Spotmedia cu referire la The Guardian.

UPDATE Activiștii pro-Kremlin s-au adunat sâmbătă, 18 martie, la Moscova în fața ambasadelor țărilor pe care Rusia le consideră "neprietenoase" pentru a marca împlinirea a nouă ani de la anexarea peninsulei Crimeea, a anunțat mișcarea de tineret "Molodaya Gvardia", potrivit agenției France Presse, preluată de The Moscow Times, potrivit Libertatea.

UPDATE Administraţia de la Kiev a salutat, sâmbătă, prelungirea Acodului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră şi a mulţumit Naţiunilor Unite şi Turciei pentru eforturile diplomatice intense, potrivit Mediafax.

UPDATE Ministerul rus de Externe a notificat toate părţile acordului privind cerealele că acesta a fost extins pentru 60 de zile, a transmis sâmbătă agenţia rusă de ştiri RBC, conform Agerpres.

UPDATE Televiziunile din Rusia relatează că președintele Vladimir Putin a sosit în Crimeea, pentru a sărbători nouă ani de la anexarea ilegală a peninsulei. Informația este confirmată și de agenția rusă de presă Interfax. De asemenea, imagini de la plimbarea lui Putin, însoțit, în special, de guvernatorul orașului Sevastopol, Mihail Razvojaev, sunt publicate pe Telegram de către programul Vesti / „Вести” (Russia-1 VGTRK), potrivit G4media. Președintele rus Vladimir Putin, în vârstă de 70 de ani, a fost văzut schiopătând în timpul vizitei surpriză pe care a efectuat-o sâmbătă în Crimeea, pe fondul afirmațiilor că are probleme de sănătate, la o zi după ce a fost emis un mandat de arestare pentru crime de război pe numele său.

UPDATE Fostul deputat rus Semyon Bagdasarov a sugerat în emisiunea propagandistului rus Vladimir Soloviov că Rusia ar trebuie să profite de „situația dificilă” din Turcia pentru a anexa Istanbulul, oraș despre care susține că îi „aparține din punct de vedere istoric”, potrivit The Moscow Times, potrivit HotNews.

UPDATE Avioane de luptă britanice și germane au interceptat o aeronavă rusească, escortată de alte două, care zburau periculos de aproape de spațiul aerian al Estoniei, vineri, conform unui comunicat transmis de RAF, aviația britanică, scrie CNN. A fost vorba de o a doua astfel de incursiune a rușilor în această săptămână. NATO este responsabilă de supravegherea spațiului aerian în regiune, potrivit Digi24.

UPDATE Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a salutat mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) pe numele președintelui rus Vladimir Putin, relatează BBC. „Curtea Penală Internațională este instituția potrivită pentru a investiga crimele de război. Adevărul este că nimeni nu este mai presus de lege și asta devine clar acum”, a declarat Scholz la o conferință de presă comună la Tokyo cu premierul japonez Fumio Kishida, potrivit G4media.

UPDATE Ministerul rus al Apărării intenționează să recruteze 400.000 de noi soldați pe bază de contract în 2023, potrivit unor multiple rapoarte ale presei locale, relatează Insider, potrivit Adevărul.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că războiul din Ucraina este unul dintre cele mai mari conflicte armate de la cel de-Al Doilea Război Mondial şi a subliniat că linia frontului, unde au loc bătălii active, se întinde pe 1.500 de kilometri, notează Rador.

UPDATE Rusia, China și Iran au finalizat exerciții navale tripartite în Marea Arabiei care au inclus trageri de artilerie asupra unor ținte pe mare și în aer, a declarat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, transmite Reuters.

UPDATE Este greu de crezut că președintele Rusiei va ajunge prea curând în fața Curții Penale Internaționale, care a emis vineri mandatul de arestare, dar procurorul-șef crede că acest lucru s-ar putea întâmpla totuși în viitor și oferă exemplul liderilor naziști și pe cel al fostului președinte iugoslav Slobodan Miloșevici. Deocamdată, însemnătatea mandatului este în primul rând simbolică, scriu BBC, Time, Al Jazeera și The Guardian.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a emis un decret prin care a pus în aplicare decizia Consiliului de Securitate și Apărare Naţională de a introduce noi sancțiuni împotriva celor care sprijină războiul declanşat de Rusia. Pe lista persoanelor sancţionate se află şi liderul sirian, Bashar al-Assad, care a anunțat recent că sprijină Rusia. 300 de persoane fizice și 141 de persoane juridice sunt vizate de noile sancțiuni ale Kievului. În afară de Bashar al-Assad, pe listă se mai află premierul sirian, Hussein Arnous, precum și ministrul de externe al Siriei, Faisal Mekdad, potrivit Rador.

UPDATE 164.200 de soldați ruși au murit de la începutul războiului, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. În ultimele 24 de ore au fost uciși 880 soldați ruși, potrivit Spotmedia.

UPDATE Ucraina, în special regiunea vestică Liov, a fost ţinta unui atac rusesc cu drone de fabricaţie iraniană, au transmis sâmbătă forţele aeriene ucrainene, potrivit unor surse citate de Agerpres. Atacurile au avut loc noaptea.

UPDATE Vladimir Putin a semnat amendamente la Codul Penal, introducând pedepse mai aspre pentru „discreditarea participanţilor” la războiul total al Moscovei împotriva Ucrainei, a relatat sâmbătă site-ul de ştiri RIA Novosti, controlat de statul rus, potrivit Mediafax.

UPDATE Grupul Wagner vrea să recruteze aproximativ 30.000 de noi luptători până la jumătatea lunii mai, a declarat fondatorul său Evgheni Prigojin. El a spus că centrele de recrutare Wagner, despre care a afirmat că săptămâna trecută au fost deschise în 42 de orașe din Rusia, angajează în medie 500-800 de persoane pe zi, scrie Spotmedia.

UPDATE Xi Jinping se va întâlni cu Vladimir Putin în timpul unei vizite oficiale în Rusia în perioada 20-22 martie, probabil pentru a discuta despre schemele de ocolire a sancțiunilor occidentale, pentru a putea trimite armament Moscovei, potrivit ISW.

UPDATE Dronele kamikaze Privet-82, create de voluntari ruși, vor fi trimise în misiune în Ucraina, în zona „operațiunii militare speciale”, în luna aprilie, scrie TASS. Un astfel de avion fără pilot costă 110.000 de ruble și poate transporta 5.5 kilograme de explozibili, susțin cei care au proiectat-o, potrivit HotNews.

UPDATE Administraţia de la Washington a exprimat "preocupări profunde" în legătură cu iniţiativele Chinei de a intermedia negocieri între Rusia şi Ucraina, avertizând că instituirea în acest moment a unui armistiţiu ar legitima ocupaţia militară rusă prin încălcarea Cartei Naţiunilor Unite, anunță Mediafax.

UPDATE Procurorul șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, spune că nu este imposibil ca președintele rus Vladimir Putin să fie judecat, dând o serie de exemple de criminali de război, precum Slobodan Miloșevici, Ratko Mladić, Charles Taylor, care au fost judecați pentru crimele lor și condamnați, relatează CNN.

UPDATE Canalele locale Telegram au raportat explozii în Sevastopol, Crimeea, ocupată de Rusia, sâmbătă dimineaţa. Mihail Razvozhayev, guvernatorul instalat de ruşi în Sevastopol, a scris pe Telegram că se desfăşoară antrenamente militare într-unul dintre poligoanele oraşului. Nu au fost oferite alte detalii, potrivit Mediafax.

UPDATE Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova, a anunțat vineri într-un comunicat de presă, relatează CNN.
Kevul a jubilat la aflarea veștii însă potrivit datelor CPI, însă nici Ucraina nu recunoaște jurisdcția CPI, alăturându-se astefel SUA, Chinei și Rusiei, potrivit Știripesurse.

UPDATE Comandantul batalionului Brigăzii 46 Aeromobile Independente, Anatoli „Kupol” Kozel, a fost retrogradat după ce a criticat Forțele Armate Ucrainene într-un interviu acordat publicației The Washington Post. Militarul ucrainean s-a plâns că nu are timp să instruiască noii recruți trimiși să lupte la Bahmut și mulți fugeau speriați la auzul împușcăturilor, notează HotNews. Administrația Biden a reluat, în tăcere, expulzările în Rusia după ce, în urma invadării Ucrainei în urmă cu un an, aceste acțiuni au fost suspendate. Militanții din domeniul imigrării au fost luați prin surprindere când un tânăr rus care fugise în SUA în urma eforturilor lui Vladimir Putin de a mobiliza cetățenii ruși pentru a lupta în Ucraina a fost trimis brusc înapoi în Rusia în weekend, informează The Guardian.

UPDATE Reprezentantul permanent al Federației Ruse la ONU, Vasili Nebenzia, a adresat un apel, prin care solicită Occidentului să elimine pe parcursul următoarelor două luni obstacolele create în calea exportului de produse agricole din Rusia. Statele Unite, UE și Marea Britanie au la dispoziție 60 de zile pentru a ridica sancțiunile ce vizează întregul lanț de operațiuni cu alimente și îngrășăminte din Rusia, a declarat Vasili Nebenzia, reprezentantul permanent al Federației Ruse la ONU, potrivit Rador.

UPDATE Președintele Rusiei nu poate fi arestat de autoritățile străine, a declarat vicepreședintele Consiliului Federației Rusiei, Konstantin Kosachev. Precizarea acestuia a fost făcută după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, cu privire la responsabilitatea acestuia în crime de război comise în Ucraina de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022. „Președintele Rusiei, în calitate de înalt funcționar în conformitate cu dreptul internațional, are imunitate față de jurisdicția penală străină și internațională. Comisia de Drept Internațional a ONU a depus mărturie că dreptul internațional cutumiar în acest domeniu există și are un conținut bine definit. Ca urmare, președintele Rusiei nu poate fi arestat de nicio autoritate străină (criteriul rationae personae nu este îndeplinit)", a scris Kosachev pe canalul său de Telegram, relatează Interfax, potrivit Știripesurse.

UPDATE Sirenele de raid aerian au început să sune în Ucraina, sâmbătă dimineaţă, după ora 09:00, în timp ce un avion de luptă rusesc MiG-31K a decolat din Belarus. Un grup de monitorizare raportează că un avion de tip MiG-31K al Forțelor Aeriene Ruse a fost înregistrat decolând de pe aerodromul Maciulişci. Potrivit RBV, MiG-31K este un potențial purtător de rachete hipersonice Kh-47m2 Kinjal, pe care sistemele ucrainene de apărare antiaeriană nu le pot intercepta, potrivit Rador.

UPDATE Ministerul român al Afacerilor Externe reiterează poziţia ”fermă” de condamnare şi nerecunoaştere a anexării ilegale, de către Federaţia Rusă, a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol şi reafirmă sprijinul pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internaţional, transmite Agerpres.

UPDATE Președintele SUA, Joe Biden, a apreciat că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională împotriva lui Vladimir Putin pentru crime de război este "justificat", scrie NewsWeek.

UPDATE Casa Albă afirmă că "rămâne de văzut" dacă președintele rus Vladimir Putin va fi în cele din urmă judecat pentru presupuse crime de război, după ce Curtea Penală Internațională a emis vineri un mandat de arestare, însă SUA vor continua să ajute Ucraina să documenteze faptele comise de Moscova. "Vom continua să ne angajăm să ajutăm Ucraina să documenteze, să analizeze și să păstreze tipurile de dovezi ale crimelor de război, atrocităților, crimelor împotriva umanității care au avut loc în interiorul Ucrainei din partea forțelor rusești", a declarat vineri coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică, John Kirby, pentru CNN, potrivit Realitatea.

UPDATE Mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pe numele lui Vladimir Putin, pentru deportarea copiilor ucraineni, "este doar începutul", spune șeful diplomației europene Josep Borell.

UPDATE „Nu există nicio îndoială că Rusia comite crime de război și atrocități în Ucraina”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, potrivit Sky News. Reacționând după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, departamentul a transmis, într-un comunicat, că cei vinovați de crime de război trebuie să fie trași la răspundere, potrivit Libertatea.

UPDATE Surse ruse au susținut însă, că forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive fără succes lângă Polohy și Orikhiv, pe linia frontului din regiunea Zaporijia, transmite Adevărul. 

UPDATE Dr. Chile Eboe-Osuji, fost președinte al Curții Penale Internaționale, și-a exprimat încrederea că Vladimir Putin va fi adus în fața justiției. „Nu există niciun temei pentru mine să cred că aceasta va fi o poveste diferită. Va fi cel mai important om de până acum împotriva căruia a fost emis un mandat de arestare” , a adăugat el, potrivit Sky News, potrivit AlephNews.

UPDATE Țările occidentale dezbat dacă să trimită avioane de luptă în Ucraina, a declarat joi premierul danez, Mette Frederiksen, la postul danez de televiziune TV2. „Este un lucru pe care îl discutăm în cadrul grupului de țări aliate. Este o mare dorință din partea Ucrainei”, a spus Mette Frederiksen, notează Ziare.com.

UPDATE Polonia este pregătită să trimită Ucrainei patru MiG-29 "în zilele următoare", iar Slovacia s-a angajat să transfere 13 din arsenalul său. Potrivit lui Yuri Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, avioanele vor consolida capacitățile de apărare ale Ucrainei în ceea ce privește patrularea spațiului aerian ucrainean, acoperirea cu avioane de vânătoare și interceptarea atacurilor în masă cu rachete și drone, scrie kyivindependent.com.
Cu toate acestea, avioanele din epoca sovietică nu sunt în cele din urmă "eficiente" împotriva Rusiei din cauza radarelor și rachetelor învechite, a declarat Ihnat. Ucraina a făcut apel la aliații săi occidentali pentru avioane de luptă F-16 pentru a-și proteja spațiul aerian de atacurile rusești și pentru a-și consolida viitoarea contraofensivă. Cu toate acestea, mulți aliați, în special SUA și Germania, nu au susținut inițiativa, potrivit Știripesurse.

UPDATE Livrarea de avioane de luptă Ucrainei ar putea fi un punct de cotitură pentru momentul în care capitalele occidentale vor începe să își reevalueze poziția, spune George Barros, analist la ISW.

UPDATE Nici aviația rusă, nici cea ucraineană nu au reușit să obțină superioritatea aeriană, astfel că niciuna dintre cele două tabere nu poate oferi sprijin trupelor de pe front. Piloții și trupele de la sol americane s-ar putea confrunta cu o situație similară în viitoarele conflicte, sunt de părere liderii US Air Force, scrie softpedia.ro.

UPDATE Odată cu invazia lui Putin din Ucraina de acum mai bine de un an, piețele energetice și schimburile comerciale internaționale s-au schimbat radical pentru multe state. Astfel, Rusia și-a alimentat mașinăria de război din greu, primind peste 41 de miliarde de dolari din exporturile sale în India, în perioada aprilie 2022 – februarie 2023, potrivit Ziare.com.

UPDATE Lumea este în pragul unui al treilea război mondial, a declarat vineri președintele sârb Aleksandar Vucic, vorbind cu oamenii din orașul Sremska Mitrovica. „Mă tem că nu suntem departe de începutul celui de-al treilea război mondial”, a spus Vucic. Potrivit președintelui, acesta nu este sigur că Serbia va putea face față consecințelor unor astfel de evoluții. Șeful statului a subliniat că scopul autorităților republicii este „a-și păstra țara”, iar treaba lui este să salveze viețile poporului său, „când mor sute de oameni”, potrivit Adevărul. "Îmi pare rău că azi vorbesc pe un cu totul alt ton și alt limbaj. Probabil pentru că îmi este puțin frica din cauza a tot ce se întamplă. Nu are sfârșit această nebunie. <...> Așa era înainte. Al Doilea Război Mondial și Primul Război Mondial. Nu vreau să fiu cel care prezic și ghicesc ce se va întâmpla, dar mi-e teamă că așa stau lucrurile acum”, a spus Vučić, cerând poporului sârb să se abțină de la „exacerbarea emoțiilor lor” pentru a-și salva țara.

UPDATE Comandamentul de Est al Ucrainei a interceptat trei drone deasupra regiunii Dnipropetrovsk, a informat guvernatorul regiunii Serhiy Lysak. Potrivit guvernatorului, două drone au lovit o infrastructură critică din Novomoskovsk. Atacul a provocat pagube grave, notează Mediafax.

UPDATE Rusia şi-a folosit toate forţele în Bahmut în efortul de a înconjura complet oraşul, a declarat generalul Oleksandr Syrskyi, comandantul Forţelor Terestre ale Ucrainei, notează Adevărul.

UPDATE Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko a confirmat că industria din Belarus furnizează Rusiei componente electronice, susținând potențial evaluările anterioare ale ISW că Belarus ar putea ajuta Rusia să evite sancțiunile occidentale.

UPDATE Drona militară care s-a prăbuşit săptămâna aceasta s-ar putea să nu fie singurul lucru care lipseşte acum Statelor Unite în Marea Neagră. Întâmplarea cu avioanele ruseşti a ridicat şi o întrebare-cheie în materie de securitate pentru Washington şi aliaţii săi: există o strategie clară pentru o cale navigabilă atât de importantă, care a fost mult timp în centrul rivalităţii dintre Moscova şi Occident şi care ar putea deveni acum un punct fierbinte major? – scrie NBC News într-o analiză în care arată că una dintre piedici este faptul că România, Bulgaria şi Turcia sunt greu de făcut să funcţioneze precum balticii, pe o singură voce, potrivit Spotmedia.

Război în Ucraina, ziua 387: Pericol la Chișinău și mandat de arestare pentru Putin. China cere pace, dar e acuzată că oferă arme
Război în Ucraina, ziua 386: Momentul doborârii dronei și propagandă cu Vanga. SUA: Rusia rămâne fără capacități şi fără prieteni
Evghenia Guțul, pe banca acuzaților: Ar fi acceptat finanțare ilegală din partea unui grup criminal organizat
Evghenia Guțul, pe banca acuzaților: Ar fi acceptat finanțare ilegală din partea unui grup criminal organizat
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Guvernul demască peste 100 de profiluri false conectate la gruparea Șor: „Scriu sute de comentarii denigratoare”
/VIDEO/ Guvernul demască peste 100 de profiluri false conectate la gruparea Șor: „Scriu sute de comentarii denigratoare”
/METEO/ Va ploua în toată țara: Cum va fi vremea astăzi, 24 aprilie 2024
/METEO/ Va ploua în toată țara: Cum va fi vremea astăzi, 24 aprilie 2024
Cazul Anei-Maria vs. conexiuni cu alte crime neelucidate. Șeful IGP: „Suntem obligați să suprapunem probe, să examinăm tot”
Cazul Anei-Maria vs. conexiuni cu alte crime neelucidate. Șeful IGP: „Suntem obligați să suprapunem probe, să examinăm tot”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

24 aprilie 2024, ora 22:43

Preşedintele Biden a spus că SUA va începe să trimită noi ajutoare militare în Ucraina peste numai câteva ore, după ce a promulgat o lege în acest sens aprobată de Congres. Pachetul de ajutoare valorează 61 de miliarde de dolari, scrie Rador. De asemenea, lege include livrarea de ajutoare suplimentare pentru Israel şi Taiwan, valorând la rândul lor miliarde de dolari. Mesajul preşedintelui Biden după ce a promulgat legea a fost că SUA va deveni mai sigură după ce va trimite ajutoare de miliarde de dolari în Ucraina. „Este o investiţie în propria noastră securitate”, a spus el, „pentru că atunci când aliaţi noştri sunt mai puternici, noi suntem mai puternici”.

În ultimele săptămâni, Statele Unite au livrat în secret rachetele tactice cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta acesteia împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit săptămâna trecută pentru prima dată, a declarat miercuri un oficial american, potrivit Reuteres. Pe de altă parte, Rusia a anunţat miercuri, 24 aprilie, un acord cu Ucraina pentru schimbul a 48 de copii strămutaţi de război, la finalul unei prime întâlniri între responsabili ruşi şi ucraineni pe acest subiect care a avut loc în Qatar, ţară ce mediază între Kiev şi Moscova în acest dosar delicat.

UPDATE SUA au livrat Ucrainei la începutul acestei luni rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, pe care administrația Biden a refuzat anterior să le trimită, dar președintele american ar fi aprobat, conform unor surse, introducerea acestora în pachetul de ajutor de 300 de milioane de dolari aprobat pe 12 martie, notează Digi24.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că 16 copii ucraineni care au fost „transferaţi forţat în Rusia” au putut „să-şi regăsească familiile”, Rusia anunţând anterior un schimb între Moscova şi Kiev în care a evocat un număr mai mare de minori, relatează AFP.

UPDATE Un tribal rus a dispus confiscarea unor fonduri ale JPMorgan în valoare de 439,5 milioane de dolari după ce banca de stat VTB a dat în jucată gigantul american pentru „recuperarea pierderilor”, scrie FT. Fondurile se află în nişte conturi îngheţate după începutul invaziei ruse în Ucraina. Instanţa a decis confiscarea tuturor banilor aparţinând JPMorgan din Rusia, exceptând de la confiscare alte active precum domeniul de internet.

UPDATE Într-o întâlnire avută miercuri, premierul britanic Rishi Sunak şi cancelarul german Olaf Scholz au convenit asupra unei cooperări mai strânse în domeniul apărării, arătând totodată că Europa trebuie să sprijine Ucraina în războiul cu Rusia cât va fi nevoie, scrie Mediafax.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că are informaţii potrivit cărora Rusia plănuieşte să saboteze summitul de pace din Elveţia, preconizat pentru 15-16 iunie, făcând manevre pentru a împiedica orice efort de realizare a acestuia într-o perspectivă mai îndepărtată, relatează EFE, conform Agerpres.

UPDATE Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari aprobat după îndelungi tergiversări, dar avertizează, într-un interviu acordat publicației britanice The Guardian, că noile livrări militare către Ucraina nu vor schimba imediat situaţia pe câmpul de luptă, iar aliaţii trebuie să-şi crească producţia de armament pentru a putea face față Rusiei, scrie News.ro.

UPDATE Odată cu reluarea ajutorului SUA, și beneficiind și de sprijinul Europei, Ucraina are posibilitatea să întoarcă cursul războiului în favoarea sa. Nu va fi ușor, dar nici imposibil, scrie Michael O'Hanlon, analist la Brookings Institution, într-un editorial pentru Washington Post.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz consideră că pilonul european al NATO trebuie să aibă un potenţial de descurajare suficient, în condiţiile în care războiul declanşat de Rusia în Ucraina a arătat că arhitectura de securitate a Europei este în pericol, scrie HotNews.

UPDATE Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii”, a avertizat secretara generală a Amnesty International, Agnes Callamard, cu prilejul publicării raportului anual al organizaţiei privind situaţia drepturilor omului în lume. Raportul critică în special Israelul, SUA, Rusia şi China, transmit AFP şi dpa. Din Orientul Mijlociu până în Ucraina, din Myanmar în Sudan şi Etiopia, unde se desfăşoară conflicte însoţite de încălcări masive ale drepturilor omului, „toate lucrurile la care am asistat în ultimele 12 luni arată că sistemul internaţional este în pragul distrugerii”, consideră secretara generală a organizaţiei.

UPDATE Premierul polonez Donald Tusk a pledat miercuri pentru o Uniune Europeană care să se transforme într-un „bastion” împotriva „agresiunilor, haosului şi dezordinii” foarte reale în contextul agresiunii ruse în Ucraina, relatează AFP conform Agerpres.

UPDATE Trupele ruse au bombardat miercuri dimineață centrul orașului Kupiansk, din regiunea Harkov. O clădire cu două etaje abandonată a fost avariată, iar un incendiu a izbucnit pe o suprafață de 300 mp, a anunțat serviciul ucrainean pentru situații de urgență, citat de Ukrainska Pravda.

UPDATE Ucraina a primit un nou sprijin financiar din partea Uniunii Europene, de 1,5 miliarde de euro, și speră să obțină încă 10 miliarde de euro în cursul acestui an. Ministrul ucrainean de Finanțe, Serghei Marcenko, a declarat că UE, care a oferit Ucrainei până acum 31 de miliarde de euro, a devenit cel mai important donator de fonduri pentru Kiev de la începutul invaziei Rusiei, în februarie 2022.

UPDATE O aliată apropiată a lui Putin a avertizat că Rusia este gata să riposteze dacă activele ruseşti îngheţate de aproape 300 de miliarde de dolari vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina. ”Europenii ştiu că va exista un răspuns foarte dur din partea noastră şi un răspuns adecvat”, a declarat Valentina Matvienko, şefa camerei superioare a Parlamentului Rusiei. Matvienko, membră a Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat într-un interviu că un proiect de lege privind măsurile de răspuns a fost deja pregătit. Ea nu a precizat care vor fi măsurile, dar a spus că Europa ”va pierde mai mult decât noi”.

UPDATE Ministrul Apărării Naţionale din România, Angel Tîlvăr, a avut, miercuri, o convorbire cu secretarul american al Apărării,  Lloyd J. Austin III. Discuţiile au vizat, în principal, situaţia de securitate generată de războiul de agresiune şi sprijinul necondiţionat pentru Ucraina, fiind reiterată importanţa menţinerii unităţii transatlantice în actualul context de securitate, arată MApN.

UPDATE Publicația rusă „Povești importante” susține, citând două surse apropiate de Serviciul Federal Rus (FSB) că adevăratul motiv al arestării adjunctului ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost trădarea, scrie Ziare.com.

UPDATE Statele Unite și Rusia se vor confrunta în cadrul dezbaterii de la ONU privitoare la armele nucleare în spațiu. Pe ordinea de zi figurează o rezoluție prin care se cere țărilor să prevină o nouă cursă a înarmărilor în spațiu. Unii diplomați se așteaptă ca Rusia să blocheze proiectul de rezoluție întocmit de SUA, după ce Washingtonul a acuzat Moscova că a dezvoltat o armă nucleară anti-satelit pe care vrea să o lanseze în spațiu. Rusia a negat că are astfel de planuri, iar Vladimir Putin s-a declarat împotriva desfășurării de arme nucleare în spațiu.

UPDATE Kremlinul a declarat miercuri că Rusia îşi va extinde şi mai mult "zona-tampon" din interiorul Ucrainei, dacă Kievul primeşte de la Statele Unite rachete ATACMS cu rază de acţiune mai lungă, care îi permit să lovească mai adânc în interiorul Rusiei, relatează Reuters.

UPDATE Un tribunal rus a dispus miercuri ca Timur Ivanov, unul dintre adjuncţii ministrului apărării Serghei Şoigu, să fie menţinut în arest preventiv, fiind suspectat de luare de mită, acesta fiind cel mai pregnant caz de corupţie de când preşedintele Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina în 2022, relatează Reuters.

UPDATE Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat marţi că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce Congresul a votat un ajutor mult aşteptat pentru Kiev, notează AFP. "Voi semna acest proiect de lege şi mă voi adresa poporului american de îndată ce va ajunge mâine pe biroul meu", a declarat el într-un comunicat al Casei Albe.

UPDATE Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulţumit miercuri Senatului Statelor Unite pentru aprobarea ajutoarelor militare şi economice de 61 de miliarde de dolari pentru ţara sa, notează AFP. "Le mulţumesc şefului majorităţii, Chuck Schumer, şi liderului republican Mitch McConnell pentru leadershipul lor puternic în promovarea acestei legislaţii bipartizane, precum şi tuturor senatorilor americani din ambele partide care au votat în favoarea acesteia", a scris el pe reţelele sociale la scurt timp adoptarea uriaşului pachet de asistenţă.

UPDATE Rusia a lansat atacuri cu rachete asupra Harkovului la primele ore ale zilei de miercuri, 24 aprilie, distrugând patru clădiri rezidențiale și rănind două persoane, a informat primarul din Harkov, Ihor Terekhov, pe Telegram. Potrivit lui Terekhov, forțele ruse au lansat rachete sol-aer S-300 lovind o clădire rezidențială din cartierul Shevchenkivskyi al orașului.

UPDATE Preotul ortodox rus care a oficiat slujba de înmormântare a regretatului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi în luna martie a fost suspendat din funcțiile clericale pentru trei ani, a anunțat Eparhia Moscovei a Bisericii Ortodoxe Ruse. Într-un comunicat publicat marți pe site-ul său, eparhia nu a precizat care a fost motivul pedepsei, care îi interzice preotului, Dmitri Safronov, să dea binecuvântări, să poarte roba și să poarte crucea preoțească a bisericii până în 2027.

UPDATE Un incendiu a izbucnit la instalaţiile energetice şi de combustibil din regiunea rusă Smolensk, după un atac cu drone lansat de Ucraina, a anunțat Vasili Anokhin, guvernatorul regiunii vestice, citat de Reuters. „Regiunea noastră este din nou atacată de drone ucrainene. Ca urmare a atacului inamic asupra instalaţiilor civile de combustibil şi energie, au izbucnit incendii în districtele Smolensk şi Yartsevo”, a declarat Anokhin pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Nu este clar ce instalaţii au luat foc. Reuters notează că nu există rafinării mari de petrol în regiunea Smolensk.

UPDATE Sistemele antiaeriene Patriot, care și-au arătat eficiența în fața rachetelor rusești, pot fi parțial fabricate și asamblate pe teritoriul ucrainean, susține ambasadoarea Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, citată de publicația Zerkalo Nedeli. Potrivit șefei misiunii diplomatice ucrainene din SUA, Kievul discută cu Washingtonul asupra posibilității de a transfera în Ucraina o parte din producția de sisteme Patriot.

UPDATE Rusia va restricționa evenimentele legate de 9 mai, în timp ce armata rusă a anunțat cucerirea unui nou teritoriu în Ucraina. Pe de altă parte, Ucraina a hotărât să suspende serviciile consulare pentru bărbații cu vârsta mobilizării care se află în străinătate.

UPDATE Ucraina a suspendat până la noi ordine serviciile consulare pentru bărbații care sunt în vârstă de mobilizare și se află în străinătate, cu excepția celor necesare pentru întoarcerea în țară. Această decizie pare să fie o măsură pentru a încuraja recrutările, conform agenției de presă. Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, a comunicat pe contul său de socializare că a dat instrucțiuni pentru restabilirea unui "tratament corect" în cazul bărbaților care sunt în vârstă de mobilizare și se află în străinătate.

UPDATE Exercițiile NATO care vor începe pe 26 aprilie în Finlanda și în imediata apropiere a frontierei ruso-finlandeze au un caracter provocator, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit unui material publicat miercuri de agenția de presă de stat RIA. „Exercițiile militare NATO în apropierea granițelor rusești sunt de natură provocatoare. Sarcina lor este de a exercita presiune militară asupra Federației Ruse printr-o demonstrație de forță", a declarat Zaharova.

UPDATE Letonia va elimina posibilitatea de a studia limba rusă ca a doua limbă străină în școli, o nouă măsură menită să reducă influența Moscovei în țara baltică.

UPDATE ​Pachetul de ajutor militar de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan a trecut de Congresul SUA, după ce, marți noapte, Senatul american l-a aprobat ușor, cu 79 de voturi la 18. Președintele Joe Biden a spus că-l va promulga imediat ce va ajunge pe biroul său, adăugând că livrările de armament pentru armata Kievului vor începe chiar de săptămâna aceasta, scrie Hotnews. „Acest proiect de lege privind securitatea națională este una dintre cele mai importante măsuri pe care Congresul le-a adoptat de foarte mult timp pentru a proteja securitatea americană și securitatea democrației occidentale”, a afirmat liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, după vot. Schumer a declarat că i-a lăsat un mesaj lui Zelenski marți seară, în care i-a spus: „OK, am reușit. Acum du-te și câștigă lupta”.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 789: Lovitură Rusiei și asalt uriaș! Șeful spionajului militar de la Kiev prezice vremuri și mai grele
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram