Război în Ucraina, ziua 402: Fără TikTok la NATO! Franța acuză Rusia de crime de război, iar Zelenski promite un nou Nurnberg

/VIDEO/ Alternativă pentru gazul rusesc: Termoelectrica planifică să producă agent termic inclusiv dintr-o plantă

18 martie 2023, ora 20:04

Chișinăul ar putea fi încălzit cu... o plantă de origine japoneză. Nu este o glumă, ci o alternativă pentru gazul și păcura folosite de Termoelectrica în procesul de producere a căldurii. Cel mai mare producător de agent termic din Capitală are în vedere plantarea a sute de hectare de Mischantus, o plantă ce seamănă mult cu stuful, dar cu un enorm potențial energetic, arată experiența mai multor țări din Occident. 

Așa arată un lan de Miscanthus înainte de recoltare. Planta de origine japoneză a ajuns pentru prima dată în Moldova în 2014, fiind adusă din laboratoare britanice. Lanul experimental din țara noastră se întinde pe un hectar din terenurile Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor.

„Această plantă nu este pretențioasă la condițiile de sol sau la condițiile climaterice. Din planta dată se generează energie termică și electrică. Cu miscanthus este posibil de a produce biogaz, bioetanol, bioplastic și ambalaj”, a declarat reprezentantul științific a unei companii din Marea Britanie, Anatolii Sandu.

La Instititutul de Genetică nu este cercetată doar dezvoltarea plantei, ci întreg ciclul de valorificare a Mischantus-ului. După montarea unei centrale, clădirea institutului a început să fie încălzită cu peleți din această plantă.

Responsabilii spun că dacă nu ar fi avut alternative, atunci în ultimii doi ani pentru încălzirea clădirii ar fi ars 50 de mii de cubi de gaze. Datorită plantei energetică factura pe căldură a fost de doar 65 de mii de lei. Exemplul a convins și Termoelectrica că în următorii zece ani să planteze câteva sute de hectare Mischantus, după modelul Statelor Unite, Germaniei, Franței și Marii Britanii.

„Să fie înființate plantații de culturi energetice și construcția unei centrale speciale, care vor folosi în calitate de combustibil planta energetică miscanthus. Astfel, vom contribui la reducerea consumului de gaze, creșterea securității energetice a țării”, a menționat directorul politica organizației Termoelectrica, Vitalie Mîța.

Termoelectrica are în vedere construcția a 19 centrale, care să folosească drept carburant peleții de Mischantus. O investiție de 190 de milioane de lei, dar cu o perioadă scurtă de recuperare.

„Costul producerii energiei termice ar putea fi de două ori mai mic, decât am consuma gaze naturale”, a declarat directorul politica organizației Termoelectrica, Vitalie Mîța.

„Aparent cultivarea miscanthus-ului este un lux, deoarece plantarea unui hectar costa circa 3500 de euro. Totuși, în următorii 25 de ani investitorul nu va mai face nimic decât să strângă roada, iar banii vor fi recuperați în aproximativ 2 ani”.

La câteva sute de metri de plantația Institutului de Genetică, specialiștii de la grădina Botanică spun că au reușit să dea viață celui mai potrivit soi de Mischantus pentru clima și solurile Moldovei. 

„- Soiul Titan, creat la Grădina Botanică și înregistrat la Agenția de Proprietate Intelectuală și în catalogul soiurilor de plante.
 - Este soiul nostru local?
 - Da, pe care agricultorul l-ar putea cultiva”, a vorbit cercetătorul la Grădina Botanică, Victor Țiței.

Miscanthus-ul poate fi prelucrat sub formă de bricheți sau pus pe foc în stare tocată. Are doar două procente de cenușă, nu elimină gaze toxice și este o alternativă mult mai ieftină pentru lemn sau cărbune, spun experții din domeniul energetic.

„Pentru cei de la țară, unde avem sobe mai fine este convenabil de folosit brichetele”.

„Ca să nu tăiem pădurile, creștem planta energetică miscanthus și utilizăm biocombustibil. Puterea de ardere este ca la cărbune, de 19 Mj/kg. Plantația miscanthus absoarbe de patru ori mai mult emisiile de CO2, decât pădurea. Asta este și un instrument de a decarboniza”,  a declarat reprezentantul științific a unei companii din Marea Britanie, Anatolii Sandu.

Cea mai populară plantă energetică din Republica Moldova este salcia. La începutul anului 2020 în sudul țării erau plantate circa 130 de hectare. Doar că după seceta din același an o parte din plantații a fost compromisă. De atunci, datele nu au mai fost actualizate.

/VIDEO/ Surpriză pentru Pasha Parfeni la Aeroport: Cum a sunat „Soarele și Luna”, interpretată de orchestra Poliției de Frontieră
/VIDEO/ Surpriză pentru Pasha Parfeni la Aeroport: Cum a sunat „Soarele și Luna”, interpretată de orchestra Poliției de Frontieră
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Foc la Ghete spre Telenești: Vizităm turnul misterios, hidrocentrala părăsită și culmea din muzeu
/VIDEO/ Foc la Ghete spre Telenești: Vizităm turnul misterios, hidrocentrala părăsită și culmea din muzeu
O fetiță de un an și jumătate, în stare gravă la spital: A suferit arsuri după ce a vărsat o cană de ceai pe ea
O fetiță de un an și jumătate, în stare gravă la spital: A suferit arsuri după ce a vărsat o cană de ceai pe ea
Decizia CSE de a suspenda cererile de demisie ale judecătorilor CSJ provoacă controverse: „Acest act este invalid și nul”
/VIDEO/ Decizia CSE de a suspenda cererile de demisie ale judecătorilor CSJ provoacă controverse: „Acest act este invalid și nul”

/VIDEO/ Reduceri pentru 50 de mii de familii. Statul pregătește ajutoare pentru cei care nu-și permit luxul de a-și lua electrocasnice

31 martie 2023, ora 21:08

Statul pregătește ajutoare consistente pentru cei care nu-și permit luxul de a schimba electrocasnicele vechi. Asta înseamnă că frigiderele, mașinile de spălat, televizoare și alte tehnologii, fără de care nu ne mai imaginăm viața în secolul 21, vor putea fi cumpărate cu reduceri de până la 70 la sută, în funcție de gradul de vulnerabilitate al beneficiarului. Iar diferența față de prețul de piață va fi acoperită cu bani din fonduri europene, prin intermediul PNUD Moldova.

„- Produsele sunt înghețate. Nu pot să le scot de aici.
 - Cum o să scoateți?
 - Doar să dezgheț frigiderul. Altfel nu pot. Aici e rupt, nu are ușa”.

Ecesta este frigiderul pe care Maria Jujco l-a cumpărat acum șapte ani, la mâna a doua. Femeia recunoaște că nici nu mai știe cum arată frigiderul modern, așa că este mulțumită de felul în care tehnologia sovietică îi păstrează produsele. Singura nemulțumire este consumul mare de energie.

„Trăim și noi după puterea noastră, după cum este timpul de azi”, a declarat pensionara, Maria Jujco.

Zinaida Proțiuc spune că se chinuie cu un cuptor stricat de multă vreme, dar nu are de ales.

„Oamenilor nu le ajung bani, nu au pe ce cumpăra, de aceea și folosesc ceea ce au”, a menționat pensionara, Zinaida Proțiuc.

Există, însă, o speranță - pensionarii dar și familiile tinere cu venituri reduse sunt cei care vor fi ajutați să-și schimbe electrocasnicele la prețuri reduse cum nu s-a mai văzut în promoții. Guvernul și-a propus ca doar în acest an să împartă 50 de mii de vouchere cu reduceri. 

„Acum, la nivel tehnic, se coordonează pentru ca Agenția pentru Eficiență Energetică să aibă acces la baza de date a ministerului pentru a prelua de acolo informația despre familiile vulnerabile. Este un proces în desfășurare care durează. Anul ăsta va fi lansat”, a vorbit ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Guvernul vrea să împartă voucherele după principiul acordării ajutorului la factură, adică în funcție de gradul de vulnerabilitate. Și pentru că se urmărește și consumul rațional al energiei se va ține cont și de alți factori. De exemplu, familiile cu venituri mici, dar consum mare de curent ar putea primi vouchere pentru cumpărarea unui frigider. Iar dacă familia este și numeroasă atunci va putea obține și reduceri la achiziția unei mașini de spălat. Banii pentru aceste echipamente tehnice au fost oferiți de Uniunea Europeană, prin PNUD Moldova.

„Pentru programul de vouchere la moment este anunțată suma de 3,9 milioane de dolari. Urmează deja la etapa de implementare să fie precizată această sumă în funcție de procedurile de licitație. Deși există finanțe bugetate în cadrul programului, există și interes din partea autorităților pentru continuarea acestui program în următorii ani”, a declarat șeful Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean.

În acest fel, autoritățile spun că cetățenii vor fi ajutați nu doar să facă rost de electrocasnice noi, dar și să facă economii la plata facturilor. Comercianții de electrocasnice afirmă că tehnica de ultima generație consumă, în unele cazuri, și de trei ori mai puțin în comparație cu cea din perioada sovietică.

„De exemplu, să luăm mașina de spălat din prezent. Ea consumă cu mult mai puțin curent electric, pentru că are funcția de a măsura kilogramele de haine pe care le puneți la spălat. Astfel, ea funcționează după o anumită programă care îi permite să consume mai puțin curent electric”, a menționat managerul la un magazin de electrocasnice, Xenia Paladi.

Pentru asta nu trebuie decât să fim atenți la abțibilduri, afirmă specialiștii:

„Să alegeți cea mai economă tehnică o să vă ajute acest abțibild. Pe el scrie ce cantitate de curent electric se consumă în timpul funcționării. Cel mai econom este indicat cu litera A și trei plusuri”.

Acum responsabilii de proiect sunt la etapa negocierilor cu rețelelor de magazine partenere, iar prezența în toate raioanele va fi una dintre cele mai importante criterii se selecție.

Mama fetiței de 12 ani, care a fost lovită mortal de un troleibuz la Ciocana: „A strivit viața în corpul fragil al copilei mele”
/VIDEO/ Mama fetiței de 12 ani, care a fost lovită mortal de un troleibuz la Ciocana: „A strivit viața în corpul fragil al copilei mele”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
Descoperiri șocante la blocul alimentar al Institutului Oncologic: Întreaga echipă de conducere a demisionat
Descoperiri șocante la blocul alimentar al Institutului Oncologic: Întreaga echipă de conducere a demisionat
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram