Război în Ucraina, ziua 402: Fără TikTok la NATO! Franța acuză Rusia de crime de război, iar Zelenski promite un nou Nurnberg

/VIDEO/ O țeavă spartă a creat probleme în Chișinău: Muncitorii au intervenit cu tractoare, iar asta a provocat ambuteiaje

18 martie 2023, ora 20:23

O țeavă spartă din Centrul Capitalei, le-a dat bătăi de cap șoferilor care au avut drum pe strada Armenească. Pentru că muncitorii au intervenit cu lucrări, în zonă s-a format un ambuteiaj kilometric. Responsabilii de la Apă-Canal spun că, cel mai probabil, avaria a avut loc din cauza rețelelor vechi. Abia spre după-amiază problema a fost remediată. 

Deși în mod normal, sâmbătă în Capitală traficul este mai relaxat, în această după amiază, pe strada Armenească zeci de mașini au staționat într-un ambuteiaj. Cauza? - o țeavă spartă. Așa că mașinile nu mai aveau pe unde trece, după ce muncitorii au intervenit pentru a remedia problema cu tractoare și alte utilaje.

„Am fost anunțați că este scurgere aici la intersecția Armenească cu 31 August. Apa pe diametrul 300 a fost deconectată. Acum, la moment, săpăm ca să vedem ce putem întreprinde ca să remediem situația”, a menționat maistru sectorul Centru, Apă-Canal, Gheorghe Slovineanu.

Aproape de ora 15:00, responsabilii de la Apă-Canal ne-au spus că țeava a fost reparată și s-ar fi defectat pentru că era veche. Nu am reușit să aflăm care este valoarea prejudiciului și cine va achita apa care s-a scurs din rețele.

/VIDEO/ Surpriză pentru Pasha Parfeni la Aeroport: Cum a sunat „Soarele și Luna”, interpretată de orchestra Poliției de Frontieră
/VIDEO/ Surpriză pentru Pasha Parfeni la Aeroport: Cum a sunat „Soarele și Luna”, interpretată de orchestra Poliției de Frontieră
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Foc la Ghete spre Telenești: Vizităm turnul misterios, hidrocentrala părăsită și culmea din muzeu
/VIDEO/ Foc la Ghete spre Telenești: Vizităm turnul misterios, hidrocentrala părăsită și culmea din muzeu
Cu ce indemnizații de concediere pleacă demisionarii de la CSM. Magistrata care a ridicat peste jumătate de milion de lei
/DOC/ Cu ce indemnizații de concediere pleacă demisionarii de la CSM. Magistrata care a ridicat peste jumătate de milion de lei
O fetiță de un an și jumătate, în stare gravă la spital: A suferit arsuri după ce a vărsat o cană de ceai pe ea
O fetiță de un an și jumătate, în stare gravă la spital: A suferit arsuri după ce a vărsat o cană de ceai pe ea

De la Chișinău la NASA: Povestea lui Oleg Alexandrov, inginerul ce dezvoltă tehnologii pentru explorarea spațiului

01 aprilie 2023, ora 17:05

Din copilărie, își dorea să ajungă profesor de matematică, iar drumul l-a dus NASA, acolo unde este inginer de viziune computerizată din 2011. Vorbim despre Oleg Alexandrov, moldoveanul din Băcioi, Chișinău, care e stabilit cu traiul în SUA, de 24 de ani. Acolo și-a întemeiat o familie și are doi copii.

De-a lungul carierei sale la NASA, Oleg Alexandrov a avut o serie de realizări remarcabile. De exemplu, a dezvoltat programe pentru viitoarea expediție a NASA pe Lună, care va avea ca scop căutarea de apă și alte zăcăminte. Totodată, hărțile realizate de Alexandrov sunt utilizate de echipa care pregătește aterizarea rachetelor cu astronauți pe Lună.

Oleg Alexandrov a crescut în Băcioi. Și-a făcut studiile de colegiu la București, masterul la Universitatea de Stat din Moldova, doctoratul la Minnesota și studiile postdoctorale la Los Angeles.

Decizia de a emigra în SUA și drumul până la NASA

În SUA a plecat în 1999 și după încheierea studiilor în 2004, a lucrat cinci ani la o companie care creează programe pentru a face procesoare de computere.

Spune că a hotărât să emigreze în SUA, când era încă elev, pentru că acolo sunt „foarte multe posibilități pentru persoane care vor să lucreze în domeniul tehnologiei”.

„În afară de NASA, sunt multe companii în zonă, precum Google, Facebook, Apple etc. Foarte multe lucruri interesante de făcut care nu sunt posibile în Moldova”, a relatat Oleg Alexandrov.

A fost „foarte bucuros” când a primit o ofertă de muncă la NASA, în urma unui interviu de angajare: „Aici, la NASA, sunt foarte împlinit. Lucrul este interesant. Lucrez cu multe echipe din diferite părți ale SUA, și, de asemenea, colaborez cu profesori universitari la articole științifice”.

Profesia de inginer de viziune computerizată și realizările la NASA

Prin intermediul sateliților și roboților, Oleg primește imagini și date care sunt utilizate pentru a construi modele în trei dimensiuni (3D) ale suprafețelor planetelor, precum Marte și Pământ, ale lunii și alte corpuri din cosmos.

„Eu lucrez cu imagini care sunt create cu un satelit în cosmos sau cu un robot. Pe baza imaginilor, se poate crea un teren 3D, care este un fel de hartă de folosit în navigație”, ne-a povestit Oleg Alexandrov.

În prezent, lucrează la un proiect cu un robot în cosmos, pe stația internațională care se rotește în jurul Pământului: „De fapt, sunt trei roboți acolo și foarte recent am făcut o hartă în interiorul stației internaționale pe baza imaginilor a doi din acești roboți”. 

Peste un an, NASA va lansa un robot pe lună, care va cauta apă și alte zăcăminte, ce le vor fi de folos viitorilor astronauți. Oleg Alexandrov este cel care a făcut harta în 3 dimensiuni pentru această expediție.

„Echipa care se pregătește să pună astronauți pe lună, de asemenea, folosește programele pe care eu le-am realizat ca să facă harta pentru a ateriza rachetele pe lună”, a spus moldoveanul.

„Problemele din cosmos sunt asemănătoare cu problemele pe Pământ, la fel și soluțiile. NASA, de asemenea, lucrează și cu proiecte pe Pământ, de exemplu, studiul schimbărilor climatice. Și viitorul civilizației noastre este în cosmos”, consideră inginerul.

Oleg Alexandrov mai crede că viziunea computerizată și inteligența artificială ar putea fi utilizate în viitor pentru a explora și coloniza spațiul.

„Aproape toate explorările în spațiu sunt făcute de roboți și sateliți, care au camere de fotografiat și alte instrumente. În viitor, sperăm că roboții vor putea construi stații de locuit pe Lună și Marte, și în cosmos. Este foarte scump și foarte periculos de trimis oameni acolo. Acum sunt doi roboți pe Marte, care călătoresc acolo încet și studiază istoria planetei. Chiar au niște instrumente pentru a extrage materiale și să le analizeze, fără nicio persoană acolo”, ne-a explicat el.

Dorința de a ajunge în cosmos

Potrivit lui Oleg, foarte puțini oameni ajung în cosmos, iar călătoria este „foarte periculoasă”. 

„Nu e comod acolo, căci nu este gravitație și după un timp, corpul omenesc devine slab. Eu am să aștept să devină mai confortabil de ajuns acolo. Sunt multe lucruri de explorat și văzut și pe Pământ”, a spus Oleg Alexandrov.

Sfaturi pentru cei care doresc să urmeze o carieră în inginerie și cercetare spațială

O carieră în inginerie în zilele noastre este ceva „foarte relevant, lucrul este interesant, și există multe posibilități și multe companii care au nevoie de oameni talentați”, menționează inginerul de viziune computerizată.

Oleg afirmă că cercetarea spațială este doar unul dintre componente, existând multe alte lucruri importante de făcut în robotică, în software și în medicină. Pentru a lucra în aceste domenii este nevoie de efort și o bază solidă de educație, mai ales în matematică, computere, științe.

De asemenea, este extrem de important să știi cum să colaborezi cu alți oameni și să comunici cu respect și atenție, deoarece toate aceste lucruri se fac în echipe, nu individual.

Activitățile în timpul liber și dorul de casă

La moment, Oleg Alexandrov locuiește în San Jose, California, unde, spune el, sunt „multe lucruri de făcut afară”. 

„Merg la munte, la mare, la pădure. Îmi place să fac reparații și proiecte acasă cu mâinile mele. Este diferit de lucrul pe computer și apreciez aceste meserii și experiențe”, a zis inginerul.

L-am întrebat dacă îi este dor de Republica Moldova și ne-a mărturisit că vine acasă o dată la 2-3 ani, împreună cu familia: „Dorul de casă a trecut, casa este în California acum, dar călătoresc în Moldova cu mult drag”.

Povestea lui Oleg Alexandrov, moldoveanul de la NASA, este un exemplu impresionant de ambiție și determinare. 

Pe contul său de Facebook, am observat descrierea „Un străin la un moment dat”, despre care ne-a spus că „noi toți suntem străini pentru ceilalți și suntem aici pentru foarte puțin timp. Nu e ceva ce am scris în serios, dar ideea este că lumea este mare și veșnică și noi suntem mici și singuri (la un anume nivel)”.

Mama fetiței de 12 ani, care a fost lovită mortal de un troleibuz la Ciocana: „A strivit viața în corpul fragil al copilei mele”
/VIDEO/ Mama fetiței de 12 ani, care a fost lovită mortal de un troleibuz la Ciocana: „A strivit viața în corpul fragil al copilei mele”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
Descoperiri șocante la blocul alimentar al Institutului Oncologic: Întreaga echipă de conducere a demisionat
Descoperiri șocante la blocul alimentar al Institutului Oncologic: Întreaga echipă de conducere a demisionat
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram