„Decizia de a protesta le aparține agricultorilor, dar supărarea ar trebui să fie motivată. O spune ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, potrivit căruia eforturile Guvernului se concentrează pe crearea de oportunități pentru agricultorii din Republica Moldova de a putea vinde și concura cu exportatorii din întregul bazin al Mării Negre. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 18 mai a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
„Decizia le aparține, noi suntem axați pe interesul lor și practic suntem în căutare de bani ca să subvenționăm formarea costului de preț. Supărarea trebuie să fie motivată”, a spus Bolea.
„Noi vorbim despre o problemă economică, în acest caz cu interdicția este aliniere la niște măsuri administrative. În cazul Poloniei, era o țară care importă foarte mult. Datorită importului de cereale din Ucraina, la ei nu s-au majorat prețurile la ouă, lapte, brânză. Dacă noi vorbim azi de ucrainenii care stau și mor pe front și-și dau viața pentru ca noi, moldovenii, să fim liberi, păi agricultorii din Ucraina și-au plătit cu toate veniturile și sărăcia care-i paște, produsele alimentare, ei le-au plătit pentru 500 milioane de locuitori din UE și inclusiv pentru cetățenii din Republica Moldova, tot agricultorii din Ucraina au plătit diferența de preț”, a adăugat ministrul Agriculturii.
Vicepremierul a afirmat că principalul său scop este să prevină situația în care agricultorii moldoveni rămân cu recoltele lor în stoc, fără a le putea vinde.
„Acum noi suntem preocupați de crearea posibilităților ca agricultorii din Republica Moldova să poată vinde și să concureze cu exportatorii de pe tot bazinul Mării Negre. Asta este preocuparea mea numărul unu, ca el să nu rămână cu cerealele lui pe stoc, dar să și le vândă”, a conchis Vladimir Bolea.
TV8.md reamintește că fermieri amenință din nou cu proteste în toată țara. Aceștia spun că pe 7 iunie vor ieși în număr mare în stradă și că ar putea bloca principalele trasee. Fermierii se plâng că seceta cruntă, creșterea prețurilor la resursele necesare producerii agricole cu 150-200% și majorarea dobânzilor la credite de aproximativ trei ori a adus ramura agricolă în prag de faliment.
Mai mult, agricultorii susțin că excesul producției agricole din Ucraina ar fi influențat prăbușirea prețurilor pe piața internă la grâu, orz, porumb, rapiță și floarea-soarelui cu între 2 și 4 lei kilogramul.