Procuratura Anticorupție (PA) critică dur schimbările legislative propuse pentru evaluarea performanțelor procurorilor. Instituția a transmis un aviz Cancelariei de Stat și avertizează că tentativa de a introduce o prevedere legală care să permită „demiterea unui procuror-șef din funcție pe criterii subiective subminează independența procuraturii și a sistemului de justiție în general”.
În aviz, PA contestă mai multe prevederi din proiectul de lege și atrage atenția că criteriile propuse pentru evaluare ar fi vagi, subiective și ar lăsa loc de abuz. Mai exact, în proiect, se menționează că procurorul „este supus evaluării performanțelor în mod extraordinar în cazul existenței dubiilor privind neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere sau necorespunzătoare a atribuțiilor de procuror-șef, fără o justificare rezonabilă”.
„Operarea cu astfel de criterii interpretative și subiective nu reprezintă altceva decât o subminare a independenței subiecților care fac parte din această categorie profesională, tratați permanent de puterea legislativă și executivă cu o doză de ostilitate inexplicabilă”, subliniază PA în aviz.
Mai mult, Procuratura Anticorupție cere excluderea dreptului Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) de a iniția, din oficiu, evaluări ale procurorilor-șefi:
„În contextul în care componența CSP nu reprezintă o majoritate a procurorilor, ci majoritate este deținută de reprezentați numiți de către Parlament, Guvern, Președinție și societatea civilă, există riscul că acest organ de auto-administrare al procurorilor ar putea iniția, din oficiu, acțiuni împotriva procurorilor-șefi care își exercită atribuțiile constituționale din motive politice sau alte motive subiective”.
PA amintește că raportul GRECO din 28 noiembrie 2024 a atenționat Republica Moldova despre aceste îngrijorări: „GRECO regretă că nu s-au înregistrat progrese în ceea ce privește componența Consiliului Superior al Procurorilor, din moment ce ministrul Justiției (cel puțin până în 2026) și președintele Consiliului Superior al Magistraturii vor continua să fie membri din oficiu”.
De asemenea, PA reiterează că mecanismele actuale de răspundere disciplinară sunt suficiente pentru a sancționa eventualele abateri ale procurorilor:
„De vreme ce un astfel de mecanism există și poate fi constatată o eventuală nerealizare corespunzătoare a atribuțiilor de serviciu prin prisma răspunderii disciplinare, cu toate consecințele ce survin, nu este oportun a fi instituit un exercițiu repetitiv și prin prisma evaluării performanțelor”.
„Când politicienii deschis spun la televizor și de la tribuna Parlamentului că procurorul-șef Anticorupție nu corespunde atribuțiilor funcției și posibil ar trebui trasă la răspundere penală pentru neglijență în serviciu, pentru îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu, această tentativă de a introduce o prevedere legală prin lege să permită demiterea unui procuror-șef din funcție pe criterii subiective subminează independența Procuraturii și a sistemului de justiție în general. Aceste inițiative contravin oricăror standarde internaționale. Proiectul de lege ar putea duce la abuzuri, ar permite demiterea procurorilor-șefi pe criterii vagi și subiective”, a punctat PA, într-un comunicat.
TV8.md amintește că autoritățile încearcă să schimbe legislația pentru ca activitatea procurorilor să poată fi supusă evaluărilor ordinare, iar în funcție de rezultatul evaluării să își păstreze sau nu funcția. Proiectul de lege care prevede modificările cu pricina și care urmează scenariul după care a fost evaluat, iar ulterior demis de la șefia Procuraturii Generale, Alexandr Stoianoglo, a fost înregistrat la Cancelaria de Stat și urmează să treacă de aprobarea Guvernului, iar ulterior de cea a Parlamentului.
Astăzi, deputatul PAS, Igor Chiriac, a prezentat un proiect de lege care presupune lichidarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS și crearea unei noi entități, Procuratura Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate (PACCO). Inițial, noua procuratură va avea un șef interimar, iar ulterior CSP va organiza un concurs atât pentru funcția de conducere, cât și pentru ceilalți procurori din cadrul structurii.
Conform proiectului, PA și PCCOCS își vor înceta activitatea la 30 de zile după intrarea în vigoare a legii și, prin urmare, se vor încheia și mandatele procurorilor șefi, Veronica Dragalin și Victor Furtună, dar și ale adjuncților acestora. Până la închiderea celor două procuraturi, procurorii și adjuncții lor vor putea fi transferați, cu acordul lor, la alte procuraturi teritoriale, dar nu în funcții de conducere.