/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

externe

Război în Ucraina, ziua 389: Putin a vizitat Mariupolul, iar Zelenski anunță sancțiuni. Expert: "Pericol de escaladare terifiantă"

19 martie 2023, ora 22:43

Războiul declanșat de președintele Rusiei Vladimir Putin în Ucraina continuă și în ziua cu numărul 389 de la începutul invaziei la scară largă. Toate elementele indică faptul că războiul lui Putin se îndreaptă spre o escaladare terifiantă, avertizează Robert Clark, directorul Unității de apărare și securitate din cadrul Civitas. Forţele ucrainene din afara oraşului disputat Bahmut din estul Ucrainei reuşesc să ţină unităţile ruse la distanţă, astfel că muniţii, alimente, echipamente şi medicamente pot fi livrate apărătorilor, a anunţat armata ucraineană sâmbătă, informează Reuters.

Totodată, președintele rus Vladimir Putin a vizitat Mariupol, un oraș ucrainean din regiunea Donețk, ocupat de forțele Moscovei, a anunțat Kremlinul, citat de presa rusească. Este prima deplasare a liderului rus în acest oraş-port din Ucraina ce fusese sub asediu luni de zile şi fusese ocupat de armata rusă în luna mai 2022. Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, în discursul adresat naţiunii, că peste 400 de persoane şi companii, majoritatea ruse, au fost sancţionate ca urmare a invaziei din Ucraina.

UPDATE Consilierul președintelui ucrainean, Mihail Podoleak, a comentat vizita liderului de la Kremlin la Mariupol. Podoleak a catalogat vizita drept un gest de „cinism și lipsă de remușcare”.„Infractorul este întotdeauna atras de locul crimei. În timp ce țările lumii civilizate anunță arestarea acestuia în cazul trecerii graniței, organizatorul crimelor a mii de familii de la Mariupol a venit să admire ruinele orașului și gropile comune. Cinism și lipsă de remuşcări”,susține Podoleak.

UPDATE O femeie care a supraviețuit bombardamentului de anul trecut asupra unui teatru plin de oameni din Mariupol a comparat vizita din timpul nopții de sâmbătă spre duminică a președintelui rus Vladimir Putin în orașul-port aflat sub ocupația trupelor ruse cu "întoarcerea unui criminal în serie la locul crimei", relatează CNN

UPDATE Statele membre ale UE care produc muniție pentru Ucraina s-au confruntat cu o penurie de praf de pușcă, explozibili plastici și TNT, a raportat Financial Times. Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a făcut apel la UE pe 3 martie să furnizeze Ucrainei 250.000 de obuze de artilerie pe lună pentru a atenua o penurie critică care limitează progresul țării pe câmpul de luptă. Invazia pe scară largă a Rusiei a făcut ca industria europeană de apărare să nu poată îndeplini rapid comenzile așteptate ale UE pentru Ucraina. Lipsa de explozivi și capacitatea de producție ar putea împiedica programul Ucrainei de aprovizionare cu muniție, inclusiv cu cartușe de artilerie de 155 mm, potrivit Financial Times. „Principala problemă este că industria europeană de apărare nu este capabilă să desfășoare producție militară la scară largă”, a declarat un oficial german pentru ziar.

UPDATE Autoritățile legitime ale orașului Mariupol, ocupat de aproape un an de forțele armate rusești, au denunțat duminică vizita efectuată acolo de Vladimir Putin, numit drept un „criminal internațional”, notează Adevărul.

UPDATE Forţele ucrainene din afara oraşului Bakhmut, aflat în estul ţării, reuşesc să-i ţină la distanţă pe ruşi, astfel încât muniţia, alimentele, echipamentele şi medicamentele să poată fi livrate apărătorilor, a anunţat armata ucraineană, citată de Reuters.

UPDATE Comandantul batalionului Brigăzii 46 Aeromobile Independente, Anatoli „Kupol” Kozel, a fost retrogradat după ce a criticat Forțele Armate Ucrainene într-un interviu acordat publicației The Washington Post.

UPDATE Forțele ucrainene au folosit mitraliere Maxim, o armă adesea asociată cu Primul Război Mondial, pentru a înlătura atacurile frontale ale trupelor ruse în lupta pentru Bahmut.„Funcționează doar atunci când are loc un atac masiv”, a declarat despre mitraliera Maxim un soldat ucrainean identificat ca Boris, în vârstă de 48 de ani, pentru BBC News. Atunci chiar funcționează. „Îl folosim în fiecare săptămână”, a adăugat Boris, potrivit Ziare.com.

UPDATE Un bărbat din Moscova a fost reținut 14 de zile sub acuzația că a distribuit „materiale extremiste” după ce fost pârât de un călător din metroul de la Moscova că are poze anti-război în telefon, scrie The Moscow Times.

UPDATE NATO a vorbit despre consolidarea flancului său de est și despre necesitatea de a trimite aproximativ 300.000 de soldați ai Alianței la granița cu Rusia. Dacă este necesar, vor putea grăbi ajutorul aliaților într-o perioadă scurtă de timp. Dar, în primul rând, acest pas este menit să împiedice Rusia să-și extindă războiul dincolo de granițele Ucrainei, scrie Politico.

UPDATE Spionii lui Putin se infiltrează în Georgia printr-o schemă veche, ca „turiști”. Natia Seskuria, fondator și director al Institutului Regional pentru Studii de Securitate (RISS) din Georgia, crede că printre turiști s-au infiltrat mulți spioni, notează NewsWeek.

UPDATE Vladimir Putin a decis în ultimul moment să se deplaseze la Mariupol, oraş ucrainean devastat de bombardamente, după ce, sâmbătă, a întreprins o vizită în Crimeea anexată, a afirmat duminică Kremlinul, informează AFP.

UPDATE Administrația Biden a reluat fără să anunțe public deportările rușilor care au fugit pe tărâm american de frica mobilizării ordonate de președintele rus Vladimir Putin, scrie The Guardian.

UPDATE În timpul vizitei președintelui rus Vladimir Putin la Mariupol, vicepremierul rus Marat Kușnullin i-a spus că trupele ucrainene au bombardat spitalele din orașul portuar în timp ce se retrăgeau. Liderul de la Kremlin a replicat că „oamenii normali nu fac așa ceva”, notează agenția rusă de presă TASS.

UPDATE Liderii ţărilor membre ale Uniunii Europene ar putea cere săptămâna viitoare firmelor să ia parte la schema de achiziţii comune de gaze, conform proiectului de concluzii ale summitului de la Bruxelles, consultat de Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Zborurile cu drone americane deasupra Mării Negre sunt un semn al implicării directe a SUA în conflictul cu Rusia, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters.

UPDATE Decizia Rusiei de a face din Melitopol capitala „temporară” a administraţiei de ocupaţie ilegală din regiunea ucraineană Zaporizhzhia poate indica faptul că este foarte puţin probabil ca forţele ruse să cucerească obiectivele majore planificate, inclusiv oraşul Zaporizhzhia, în viitorul apropiat, a declarat Ministerul britanic al Apărării, potrivit Mediafax.

UPDATE Germania va trebui să-l aresteze pe Vladimir Putin dacă acesta va intra pe teritoriul german și dacă Curtea Penală Internațională va cere statelor semnatare executarea legii, a declarat ministrul german al Justiției, Marco Buschmannț.

UPDATE Lituania i-a transmis un mesaj ferm președintelui rus Vladimir Putin, după ce a fost emis un mandat de arestare pe numele acestuia de către Curtea Penală Internală (CPI) pentru presupuse crime de război, relatează Sky News. Ministerul lituanian de externe a publicat vineri, 17 martie, pe Twitter o fotografie cu un banner de pe un zgârie-nori din Vilnius, capitala Lituaniei, pe care scrie „Putin, Haga te așteaptă" („Putin, the Hague is waiting for you", în limba engleză), potrivit Libertatea.

UPDATE Fermierii din Herson vor să înceapă din nou muncile agricole ca să își asigure traiul zilnic. Dar plugurile lor continuă să scoată la suprafață muniție neexplodată. Acum, cu ajutorul soldaților ucraineni, aceștia încearcă să curețe terenul. Autoritățile spun că nu mai puțin de două milioane și jumătate de hectare de terenuri agricole din Ucraina trebuie să fie inspectate. 800 de mii dintre acestea sunt prioritare. Fără ele, nu pot începe însămânțările de primăvară, notează Realitatea.

UPDATE În urma interzicerii importurilor de petrol și a produselor rafinate pe mare ale Rusiei de către Uniunea Europeană, mulți proprietari de tancuri petroliere s-au retras din comerțul cu regimul lui Putin. În schimb, au apărut peste noapte două firme anonime, Gatik și Fractal, care transportă milioane de barili de petrol ai Moscovei pe rute asiatice, în special spre India și China, potrivit unei analize din Bloomberg, citat de Ziare.com.

UPDATE Războiul din Ucraina a dus la pierderi majore pentru companiile aeriene americane care acuză un avantaj nedrept pentru companiile din orient. The New York Times scrie că după începerea ”operațiunii speciale”, companiile aeriene americane „au pierdut oportunitatea” de a folosi spațiul aerian al Federației Ruse, în timp ce transportatori precum Air India, Emirates și China Eastern Airlines continuă să facă acest lucru. Articolul notează că au primit un „avantaj nedrept” - zboară mai repede și mai ieftin între Statele Unite și Asia și, de asemenea, economisesc combustibil, potrivit Știripesurse.

UPDATE Avioane de luptă britanice și germane au interceptat o aeronavă rusească, escortată de alte două, aproape de spațiul aerian al Estoniei. A fost vorba de o a doua astfel de incursiune a rușilor în această săptămână, scrie CNN.

UPDATE Germania şi-a schimbat anul trecut politica de apărare, după ce Rusia a invadat Ucraina, angajând 100 de miliarde de euro (107 miliarde de dolari) pentru a moderniza Bundeswehr, forţele armate ale Germaniei. Berlinul, care a fost reticent să cumpere o versiune modernizată a elicopterului de atac Tiger de la Airbus, din cauza problemelor operaţionale, vrea să cumpere cele 82 de aeronave pentru 3,05 miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari) şi să înarmeze 24 dintre ele cu rachete antitanc. Ministerul Apărării nu a fost disponibil imediat pentru comentarii, potrivit Money.

UPDATE Forţele ucrainene din afara oraşului disputat Bahmut din estul Ucrainei reuşesc să ţină unităţile ruse la distanţă, astfel că muniţii, alimente, echipamente şi medicamente pot fi livrate apărătorilor, a anunţat armata ucraineană, informează Reuters. De asemenea, în cel mai recent raport al său privind pagubele grele pe care le-a provocat inamicului, armata ucraineană susţine că a ucis 193 de ruşi şi a rănit alţi 199 în timpul luptelor de vineri, potrivit Cotidianul.

UPDATE Într-o țară aflată în plin război, ucrainencele refugiate aleg să se întoarcă pentru a deveni mămici. Din varii motive, inclusiv anumite credințe complet eronate și dezinformare, femeile își riscă atât propria viață, cât și pe a bebelușilor lor, pentru a da naștere la ele acasă. Respectivele femei voiau să nască în Ucraina, întrucât își doreau ca micuții lor să aibă naționalitate ucraineană, nu poloneză. Cu toate acestea, bebelușii născuți în Polonia din părinți ucraineni nu ar primit oricum cetățenie poloneză, datorită „legii sângelui”. Aceasta le oferă copiilor naționalitatea părinților lor, nu cea a țării în care s-au născut, potrivit Știripesurse.

UPDATE Președintele rus a zburat cu un elicopter la Mariupol, orașul-port din regiunea ucraineană Donețk, locul în care s-a desfășurat una dintre cele mai sângeroase bătălii de când Rusia a invadat Ucraina anul trecut, relatează duminică, 19 martie, presa de stat de la Moscova, citată de New York Times. Kremlinul, citat de presa rusă, a descris vizita lui Putin la Mariupol ca fiind „o călătorie de lucru” pentru ca președintele rus să analizeze lucrările de construcție și restaurare din oraș. În timpul vizitei, Putin a călătorit prin mai multe zone ale orașului în timp ce conducea o mașină, făcând diverse opriri, iar vicepremierul Marat Khusnullin i-a prezentat un raport privind progresul lucrărilor, relatează agenția rusă Interfax, notează Libertatea.

UPDATE În ciuda faptului că cercul său de apropiați și de slugarnici încearcă să minimalizeze importanța mandatului de arestare CPI pe numele său, în interiorul Kremlinului, realitatea devine alta – lumea lui Putin tocmai ce a devenit mult mai mică, scrie CNN într-o analiză după anunțul Tribunalului Internațional, potrivit Money.

UPDATE Rusia ar lua în considerare „propuneri cu adevărat serioase” din partea națiunilor occidentale și a Ucrainei cu privire la o posibilă încheiere a războiului, potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, relatează CNN.

UPDATE Președintele rus, din ce în ce mai haotic, s-a pus singur la colț. Toate ingredientele pentru o eroare de calcul teribilă sunt prezente, scrie Robert Clark, directorul Unității de apărare și securitate de la Civitas, fost militar britanic, într-o analiză publicată în ziarul The Telegraph. Polonia și Slovacia înarmează Kievul cu avioane de luptă. Avioanele de luptă rusești forțează dronele americane să părăsească cerul. Președintele chinez Xi Jinping vizitează Moscova în semn de susținere pentru Vladimir Putin, în timp ce companiile chinezești livrează arme de asalt și veste antiglonț pentru trupele de la Moscova. Războiul lui Putin în Ucraina se îndreaptă spre ape periculoase, iar potențialul de escaladare cu Occidentul este mai mare acum decât în orice moment de la invazia inițială. În timp ce NATO și-a menținut angajamentul de a evita o confruntare directă cu forțele rusești, sprijinul său pentru Ucraina este ceea ce a permis Kievului să reziste. Pe măsură ce Putin devine din ce în ce mai disperat, crește potențialul pentru amenințări și acțiuni de escaladare în încercarea de a forța Occidentul să dea înapoi. Orice eroare de calcul într-un astfel de mediu ar putea duce la consecințe catastrofale.

UPDATE Potrivit Kremlinului, înainte de a se deplasa la Mariupol, Vladimir Putin a avut o reuniune la Rostov, în Rusia, cu responsabili ai armatei ruse, printre care şeful Statului Major, Valeri Gherasimov.

UPDATE Președintele ucrainean Volodmir Zelenski și comandanții săi militari au făcut o greșeală tactică majoră atunci când au decis să nu-și retragă trupele din Bahmut și să continue să apare localitatea, în ciuda pierderilor uriașe pe care le suferă și a utilizării unei cantități impresionante de muniție, cred experți militari occidentali. Aceștia pun sub semnul întrebării decizia guvernului de la Kiev de a trimite întăriri în zonă, mai degrabă decât de a se retrage, afirmând că aceasta este determinată mai mult de dorința politică de a evita o înfrângere simbolică decât de logica militară, potrivit G4media.

UPDATE Ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, a declarat într-un interviu publicat duminică că emiterea vineri de către Curtea Penală Internaţională (CPI) a unui mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război din Ucraina este o decizie "extrem de importantă", informează AFP, citat de Agerpres. "Această decizie este extrem de importantă pentru că înseamnă că orice persoană responsabilă de crime de război sau crime împotriva umanităţii va trebui să răspundă, indiferent de statutul sau rangul său", a spus şefa diplomaţiei franceze într-un interviu pentru săptămânalul Journal Sunday. "Acum, nicio verigă din lanţ nu poate crede că va scăpa de justiţie şi acest lucru ar trebui să dea de gândit multora"."Este, aşadar, o decizie care poate schimba cursul evenimentelor".

UPDATE Forțele ruse au bombardat sâmbătă orașele Kramatorsk și Kosteantînivka din regiunea Donețk, un atac în care, potrivit Kievului, au fost folosite muniții cu dispersie, care pot lovi foarte mulți civili. Utilizarea lor este intersiză de Convenţia de la Oslo din 2008, pe care Rusia nu a semnat-o însă, potrivit Libertatea.

UPDATE La 1 aprilie, în Rusia va începe o nouă campanie de recrutare de soldați contractuali în armată, transmite Radio Svoboda. Ministerul rus al Apărării a trimis ordine către regiuni în care indică numărul de persoane care trebuie înrolate. Mai multe mass-media regionale au publicat numărul total de soldați contractuali, cu care, conform planurilor Ministerului Apărării, este necesară refacerea trupelor – 400.000, potrivit G4media.

UPDATE Autorităţile din Bali au cerut săptămâna aceasta încetarea politicii Indoneziei de acordare a vizei la sosire pentru cetăţenii Rusiei şi Ucrainei, invocând o serie de presupuse incidente care implică un comportament neadecvat şi diverse exemple de vizitatori care au depăşit vizele şi lucrează ilegal ca ghizi turistici, frizeri sau şoferi de taxi. Mişcarea a fost întâmpinată cu consternare de mulţi ucraineni de pe insulă, care spun că cele mai multe incidente implică ruşi şi că pe nedrept sunt consideraţi la fel. „De câte ori primim rapoarte despre un străin care se comportă rău, este aproape întotdeauna vorba de un rus”, a declarat pentru CNN un ofiţer de poliţie locală din oraşul Kuta, notează G4media.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sâmbătă seară, în discursul adresat naţiunii, că peste 400 de persoane şi companii, majoritatea ruse, au fost sancţionate ca urmare a invaziei din Ucraina. De asemenea, sancţiunile vizează şi iranieni şi sirieni, care ajută Moscova, potrivit Ziare.com.

Război în Ucraina, ziua 388: Plan privind Moldova, iar Putin e în Crimeea. Preşedinte: Lumea, în prag de Al Treilea Război Mondial
Război în Ucraina, ziua 387: Pericol la Chișinău și mandat de arestare pentru Putin. China cere pace, dar e acuzată că oferă arme
Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
Operațiunea de căutare a unui dispărut, complicată de „restricții legislative”. Cernăuțeanu: „Ne pun cumva în barieră”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/VIDEO/ Blocul „Împreună” solicită cercetarea grupării criminale Șor: „Este un fel de grup Wagner”
/VIDEO/ Blocul „Împreună” solicită cercetarea grupării criminale Șor: „Este un fel de grup Wagner”
Cazul Anei-Maria vs. conexiuni cu alte crime neelucidate. Șeful IGP: „Suntem obligați să suprapunem probe, să examinăm tot”
Cazul Anei-Maria vs. conexiuni cu alte crime neelucidate. Șeful IGP: „Suntem obligați să suprapunem probe, să examinăm tot”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 202: Hamas publică un videoclip de propagandă cu un ostatic. Cel puțin trei palestinieni au fost uciși

25 aprilie 2024, ora 17:33

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a difuzat miercuri, 24 aprilie, o înregistrare video în care apare unul dintre ostaticii pe care militanții săi i-au răpit în asaltul din 7 octombrie anul trecut asupra sudului Israelului şi i-au adus în Fâşia Gaza. Ostaticul, care apare singur pe ecran, aşezat pe un scaun de plastic, în faţa unui perete alb, se prezintă ca fiind Hersh Goldberg-Polin, în vârstă de 23 de ani, răpit de la festivalul de muzică Nova. Goldberg-Polin spune că este un militar cu cetățenie israeliană şi americană, că are o mână amputată şi că a fost grav rănit în bombardamente israeliene continue asupra enclavei palestiniene.

UPDATE Marţi, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a cerut o anchetă independentă şi eficientă asupra deceselor survenite în două spitale din Gaza - acum distruse - care au fost asediate de armata israeliană şi unde au fost găsite gropi comune, relatează ziarul spaniol 20 Minutos.

UPDATE Oficialii britanici din domeniul apărării discută despre dezvoltarea unui sistem de apărare antirachetă „Iron Dome”, a declarat șeful forțelor armate, citat de The Times. Amiralul Sir Tony Radakin, șeful Statului Major al Apărării, a dezvăluit că au loc discuții cu privire la cea mai bună modalitate de a proteja țara de un atac.

UPDATE Preşedintele egiptean Abdel-Fattah al-Sissi a reiterat joi poziţia fermă a ţării sale împotriva strămutării palestinienilor din Fâşia Gaza vecină, în timp operaţiunea militară a Israelului la Rafah, în sudul enclavei, pare iminentă, relatează dpa. Cairo este îngrijorat de faptul că ofensiva israeliană planificată în oraşul de frontieră Rafah, ultimul bastion al grupării islamiste Hamas rămas în Fâşia Gaza, ar putea declanşa un exod în masă al palestinienilor în Peninsula Sinai din Egipt.

UPDATE Un camion al Hezbollah care transporta combustibil a fost lovit joi dimineaţa de o dronă în estul Libanului, au anunţat agenţia de presă oficială libaneză şi o sursă din influenta mişcare pro-iraniană, imputând atacul Israelului, transmite AFP. Şoferul camionului a fost rănit, au adăugat sursele. Raidul de la Duris, în valea Bekaa, a avut loc pe fondul creşterii în intensitate a violenţelor dintre Israel şi Hezbollah, în ultimele zile.

UPDATE Statele Unite au doborât miercuri patru drone în zonele din Yemen aflate sub controlul rebelilor houthi, a anunţat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM), scrie AFP. Forţele americane au reuşit să "distrugă patru drone" care "prezentau o ameninţare iminentă pentru navele americane, navele coaliţiei şi navele comerciale din regiune", a declarat CENTCOM într-un comunicat publicat pe X, fost Twitter.

UPDATE Cel puțin trei palestinieni au fost uciși și alți „câțiva” au fost răniți într-un atac aerian israelian care a lovit o casă rezidențială din orașul Rafah, relatează agenția de presă palestiniană Wafa.

UPDATE Liderul talibanilor, Haibatullah Akhundzada, care controlează Afganistanul, a comandat formarea unei unități speciale pentru a lupta împotriva ISIS și a altor grupări. Liderul talibanilor, într-o scrisoare adresată comisiei militare a grupului, a ordonat mobilizarea militanților talibani șomeri în unitate.

UPDATE Mishka Ben-David este un fost agent al Mossad convertit în scriitor, care încă de acum şapte ani a anticipat un atac al grupării islamiste palestiniene Hamas asupra kibuţurilor israeliene. Totuși, el susține într-un interviu acordat agenţiei France Presse că nu face din asta un titlu de glorie, mai degrabă este îngrijorat de ceea ce se va întâmpla în continuare. Pentru acest spion devenit scriitor de thrillere, cei 12 ani petrecuţi în cadrul serviciilor de informaţii israeliene reprezintă o sursă inepuizabilă de inspiraţie, având conflictul israeliano-palestinian ca fir roşu.

UPDATE Joe Biden a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, adoptat de Congres după mai multe luni de dispute între democraţi şi republicani. Din pachetul de ajutor pentru Israel, de 26,38 miliarde de dolari, o parte din fonduri vor fi destinate înlocuirii rachetelor consumate pentru doborârea dronelor şi rachetelor iraniene lansate în atacul din 13-14 aprilie. Circa patru miliarde de dolari vor fi astfel alocate pentru consolidarea sistemului antiaerian israelian Iron Dome (Cupola de Fier).

UPDATE IDF a lovit miercuri după-amiază 40 de locuri Hezbollah în apropiere de Ayta Ash Shab, în ​​sudul Libanului, inclusiv depozite de arme, lansatoare de rachete și alte infrastructuri teroriste, au confirmat IDF. „IDF și Comandamentul de Nord vor continua să zădărnicească organizația teroriste. Nu ne vom opri până când nu va exista o schimbare a situației de securitate și locuitorii se vor întoarce la casele lor din nord”, a spus un comandant IDF.

UPDATE IDF a spus că a ucis șase comandanți la nivel de brigadă Hezbollah și peste 30 de comandanți la nivel de batalion. Ministrul Apărării Yoav Gallant a declarat miercuri Comandamentului de Nord al IDF că au reușit să elimine jumătate dintre comandanții Hezbollah din sudul Libanului. Jerusalem Post spune că el se referea la comandanții la nivel de brigadă, spre deosebire de comandanții la nivel de batalion. Recent, IDF a declarat că a ucis șase comandanți la nivel de brigadă Hezbollah și peste 30 de comandanți la nivel de batalion.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram