Război în Ucraina, ziua 392: Ultimul mesaj al lui Jinping pentru Putin. Analiză: Lovitură majoră Chinei, dacă înarmează Rusia

Ar putea fi Putin acuzat de crime de război? Curtea Penală Internațională va cere mandate de arest împotriva mai multor ruși

13 martie 2023, ora 19:54

Curtea Penală Internațională intenționează să deschidă două dosare de crime de război legate de invazia Ucrainei de către Rusia și va solicita, de asemenea, mandate de arestare pentru mai multe persoane, a informat New York Times, citând actuali și foști oficiali care sunt la curent cu această decizie, dar care nu au fost autorizați să vorbească public despre acest subiect. Potrivit unor diplomaţi şi experţi, este posibil ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie inculpat, scrie HotNews.

Procurorul CPI este de așteptat să ceară unui judecător să aprobe emiterea de mandate împotriva mai multor ruși pe care îi acuză de răpirea copiilor și adolescenților din Ucraina și trimiterea lor în tabere de reeducare din Rusia și de vizarea în mod deliberat a infrastructurii civile din Ucraina, a spus sursa sub rezerva anonimatului.

Judecătorul sau completul de judecată, potrivit Guardian, va decide dacă au fost îndeplinite standardele legale pentru emiterea mandatelor de arestare sau dacă anchetatorii au nevoie de mai multe probe. Nu este clar pe cine plănuia instanța să acuze în fiecare caz.

Fostul procuror general al Ucrainei a declarat în iunie pentru Reuters că speră că CPI va urmări penal răpirile de copii ca genocid.

Rusia a negat ferm că forțele sale au comis crime de război în Ucraina. Aceasta susține că nu vizează în mod deliberat civilii și a spus că oferă ajutor umanitar celor care doresc să fugă voluntar din Ucraina.

Aceste cazuri sunt primele acuzații internaționale de la începutul conflictului, relatează NYT, potrivit Guardian.

Vestea vine la câteva zile după ce Pentagonul a fost acuzat că a blocat transmiterea informațiilor americane despre crimele de război ale Rusiei din Ucraina către Curtea Penală Internațională (CPI).

Casa Albă și Departamentul de Stat au fost un susținător al cooperării cu CPI cu sediul la Haga, ca mijloc de a trage forțele ruse la răspundere pentru crime de război, dar departamentul de apărare se opune cu fermitate pe motiv că ar crea un precedent care s-ar putea îndrepta în cele din urmă împotriva soldaților americani.

Posibil ca Vladimir Putin să fie inculpat

Potrivit unor diplomaţi şi experţi, este posibil ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie inculpat, în contextul în care CPI nu recunoaşte imunitatea niciunui şef de stat în dosare de crime de război, crime împotriva umanităţii sau genocid.

Cu toate acestea, probabilitatea unui proces rămâne scăzută, apreciază unii experţi, având în vedere că CPI nu poate judeca în absenţă, iar Rusia nu este susceptibilă să-şi predea oficialii.

Primul dosar, potrivit unor oficiali la curent, priveşte răpiri, amplu acoperite de presă, despre răpirea unor copii ucraineni, de la copii care învaţă să meargă la adolescenţi. 

În cadrul unui program susţinut de Kremlin, ei au fost scoşi din Ucraina şi plasaţi în locuinţe pentru a deveni cetăţeni ruşi sau au fost trimişi în tabere, pentru a fi reeducaţi, potrivit NYT şi unor cercetători. Unii dintre ei provin din orfelinate sau din grupuri de gospodării.

Moscova prezintă acest program drept o misiune umanitară de protecţie a copiilor ucraineni orfani sau abandonaţi în război.

Comisarul rus însărcinat cu drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova, reprezentanta programului, a început să trimită copii în Rusia în săptămânile care au urmat invaziei ruse a Ucrainei, la sfârşitul lui februarie 2022, şi a apărut cu regularitate la televiziune pentru a promova adopţii.

Vladimir Putin a semnat în mai un decret în vederea accelerării accesului ucrainenilor la cetăţenia rusă.

Karim Khan şi-a semnalat în mod public intenţia de a deschide acest dosar, subliniind că transferul ilegal al unor copii în Rusia sau în zone ocupate din Ucraina reprezintă o prioritate a investigaţiilor sale.

El a vizitat luna aceasta o „casă de copii” în sudul Ucrainei, în prezent goală, iar biroul său a publicat o imagine în care acesta apărea stând printre paturi goale. „Copiii nu pot fi trataţi ca o pradă de război”, a denunţat el în urma acestei vizite.

Potrivit unui raport publicat în februarie de către Universitatea Yale şi programul Observatorul Conflictelor de la Departamentul de Stat american, cel puţin 6.000 de copii din Ucraina sunt reţinuţi în 43 de tabere din Rusia, iar numărul real ar fi mai mare.

Biroul Naţional de Informaţii al Guvernului ucrainean estima că până la începutul lui martie, ar fi vorba despre peste 16.000 de copii.

„S-a acordat multă atenţie acestei probleme, iar urmărirea ei ca infracţiune va genera multe reacţii”, declară şeful Asociaţei Internaţionale a Barourilor, Mark Ellis.

„Este interzis să transferi civili cu forţa peste frontieră, iar în timpul unui război, poate fi o crimă de război. Poate constitui, totodată, o crimă împotriva umanităţii, dacă face parte dintr-o politică generalizată şi sistematică. Deportarea copiilor poate face parte inclusiv dintr-o intenţie genocidară”, subliniază el.

În al doilea caz, procurorul CPI urmează să abordeze atacurile neîncetate ruse vizând infrastructuri civile - inclusiv aprovizionarea cu apă, gaze naturale şi centrale electrice, situate departe de lupte şi care nu sunt considerate ţinte militare legitime.

Parlamentul European a votat în favoarea creării unui tribunal pentru crimele de război ale Rusiei în Ucraina
Război în Ucraina, ziua 383: Război hibrid în Moldova, erou post-mortem și câmpul morții. Papa: „Este Al Treilea Război Mondial”
/VIDEO/ Avocată: „Nu am nicio problemă să se facă reforme dure, dar cultivarea urii față de judecători e o abordare greșită”
/VIDEO/ Avocată: „Nu am nicio problemă să se facă reforme dure, dar cultivarea urii față de judecători e o abordare greșită”
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Război în Ucraina, ziua 391: Explozii în Crimeea și plan cu 1 milion de obuze. SUA alertează privind pacea propusă de China
Război în Ucraina, ziua 391: Explozii în Crimeea și plan cu 1 milion de obuze. SUA alertează privind pacea propusă de China
/DOC/ Trei apartamente, 14 conturi bancare și datorii: Declarația de avere a lui Nicu Popescu
/DOC/ Trei apartamente, 14 conturi bancare și datorii: Declarația de avere a lui Nicu Popescu
/VIDEO/ Ziua Internațională a Poeziei, marcată pe 21 martie: Versuri puse pe muzică de artiști autohtoni
/VIDEO/ Ziua Internațională a Poeziei, marcată pe 21 martie: Versuri puse pe muzică de artiști autohtoni

externe

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 392: Ultimul mesaj al lui Jinping pentru Putin. Analiză: Lovitură majoră Chinei, dacă înarmează Rusia

22 martie 2023, ora 12:02

Este a 392-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat marţi că va participa prin videoconferință la summitul G7 prevăzut să aibă loc în luna mai la Hiroshima, Japonia, relatează AFP. Totodată, liderul de la Kiev a afirmat că așteaptă "dialog" cu administrația de la Beijing pe tema inițiativelor de negocieri, în contextul în care preşedintele Chinei, Xi Jinping, s-a aflat în vizită în Rusia.

Atât presa rusă, cât și cea ucraineană, relatează că miercuri dimineața Armata Ucraineană a desfășurat un atac asupra portului Sevastopol, principala baza navală a Flotei Ruse de la Marea Neagră. Oficialii ruși vorbesc despre mai multe drone navale care ar fi încercat să intre în port și să lovească navele de luptă rusești, dar ar fi fost anihilate, notează Biziday.

UPDATE Asaltul rusesc asupra oraşului Bakhmut ar putea pierde din avânt, susţine Ministerul Apărării din Marea Britanie, pe baza informaţiilor surse de intelligence, din Insulă. Cauza ar fi relocarea unor forţe militare ruse în alte regiuni ale frontului din Ucraina, potrivit NewsWeek.

UPDATE Adjunctul ministrului rus de externe Serghei Ryabkov a avertizat Statele Unite că Moscova va lua "contramăsuri" împotriva oricăror alte zboruri de drone deasupra unei părți a Mării Negre, după incidentul în care un avion de luptă rus a interceptat și doborât o dronă americană. "Îi avertizăm să nu încerce să se joace cu nervii lor, testându-ne răbdarea", a declarat Ryabkov, potrivit agenției de presă de stat RIA Novosti, potrivit NewsWeek.

UPDATE Președintele Chinei, Xi Jinping, i-a transmis omologului rus, Vladimir Putin, să aibă grijă pentru că vor urma schimbări pe care lumea nu le-a mai văzut de 100 de ani, iar cei doi vor conduce lumea. Dialogul dintre cei doi la plecarea liderului chinez: "Urmează schimbări care n-au mai fost în 100 de ani. Și conducem această schimbare împreună", i-a spus Xi Jinping lui Vladimir Putin, potrivit Știripesurse.

UPDATE Una dintre cele mai retrase țări din Europa devine centrul major al unui conflict. Rusia vizează teritoriul mic, dar strategic al Moldovei drept următorul său mare front în războiul cu Ucraina. În timp ce Washingtonul își concentrează atenția asupra luptelor din estul Ucrainei, s-ar putea ca președintele rus, Vladimir Putin, să repurteze o victorie în Moldova, relatează The New York Post citat de Rador. La sfârșitul săptămânii trecute, Casa Albă a subliniat că serviciile de informații ale SUA relevă o serie de planuri ale Rusiei de a organiza proteste în Moldova, ele având drept scop răsturnarea guvernului prooccidental. Cea mai bună cale de a veni în ajutorul Ucrainei în acest moment crucial pentru războiul de autoapărare pe care îl poartă este aceea de a ne asigura că Moscova nu poate deschide un al doilea front hibrid la frontiera vestică a țării. Liderii occidentali pot face asta spunând Moscovei fără echivoc: Jos labele de pe Moldova!

UPDATE ”Părţile declară din nou că nu pot exista învingători într-un război nuclear şi că acesta nu trebuie să fie declanşat niciodată”, afirmă într-o ”Declaraţie comună”, semnată marţi, în urma unei întâlniri la Kremlin, preşedinţii rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping.

UPDATE Uniunea Europeană pregătește o misiune civilă pentru Republica Moldova cu scopul de a sprijini această țară să facă față amenințărilor de natură hibridă. Declarația a fost făcută de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borrell. 

UPDATE Administraţia Militară Regională Kiev a raportat că, în urma atacului cu drone lansat de ruşi în noaptea de marţi spre miercuri, un obiectiv civil a fost avariat și a izbucnit un incendiu, iar trei persoane au murit şi alte şapte au fost rănite, scrie Rador.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avut o replică surprinzătoare la adresa ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, după ce acesta a declarat , la Bruxelles, că aşa-numita limbă moldovenească nu există, ci este un construct artificial creat de Uniunea Sovietică şi folosit apoi de Rusia în scopuri propagandistice. „Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că limba moldovenească nu a existat niciodată, ea ar fi fost creată artificial în perioada sovietică. Nici domnul Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar până la urmă a fost creat. Este posibil acum să-l numim o „construcţie artificială”?”, a scris Maria Zaharova, marţi, pe contul său de Telegram, potrivit B1.

UPDATE Dronele de suprafață ale forțelor ucrainene au atacat Sevastopolul miercuri dimineață. Flota rusă a Mării Negre se laudă însă că a respins atacul, transmite guvernatorul orașului Mihail Răzvozhaev. Atacul vine în contextul în care  sâmbătă Vladimir Putin a efectuat o vizită-surpriză în Crimeea, pentru a marca anexarea peninsulei. El s-a dus la baza rusă de la Sevastopol, portul de ataş al Flotei ruse la Marea Neagră, notează Știripesurse.

UPDATE Statele Unite şi-au schimbat planurile şi vor furniza Ucrainei 31 de tancuri Abrams M1-A1 în loc de variantele mai noi M1-A2 planificate anterior, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder. Scopul este de a grăbi livrarea acestora, potrivit Știripesurse.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) conchide că este posibil ca vizita de trei zile a președintelui Xi la Moscova să nu-i fi adus totuși lui Putin rezultatele dorite – cei doi lideri au fost de acord că relațiile ruso-chineze trebuie să să devină mai strânse, însă viziunea despre cum va fi realizat acest lucru se dovedește a fi diferită.

UPDATE Războiul nu este sub nici o formă o „dispută teritorială”. Sunt în joc interese americane vitale. Întâlnirea de la Moscova de săptămâna aceasta între Xi Jinping și Vladimir Putin e cea mai nouă dovadă că China e cel mai bun prieten și cel mai mare susținător al Rusiei. Toată lumea o știe, însă președintele Biden și unii republicani nu reușesc să realizeze un alt adevăr rezultat de aici: dacă Rusia va câștiga în Ucraina, China va câștiga și ea, scrie Nikki Haley în The Wall Street Journal citat de Rador.

UPDATE Odată cu vizita președintelui chinez la Moscova, în Occident există îngrijorări că Xi Jinping ar putea promite Kremlinului arme. China riscă enorm dacă ar trimite armament Kremlinului, iar SUA ar putea replica prin sancțiuni și ar falimenta industria aviatică și spațială de la Beijing. Practic, industria aviatică din China este dependentă de Statele Unite și Uniunea Europeană, iar intrarea în colaps a acesteia ar constitui o puternică lovitură pentru aspirațiile economice și prestigiul lui Xi Jinping, potrivit unei analize din Foreign Policy. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com China riscă enorm dacă înarmează Rusia: SUA ar da o lovitură majoră Beijingului, scrie Ziare.com.

UPDATE Un oficial de rang înalt al forțelor aeriene ucrainene a declarat marţi că Ucraina are nevoie de avioane de luptă moderne, pentru că flota, care datează din epoca sovietică, este în scădere, anunță CNN, potrivit Rador.

UPDATE China ar trebui să ceară Rusiei oprirea invaziei militare în Ucraina, a declarat marţi seară un oficial din cadrul Preşedinţiei Statelor Unite, în contextul vizitei efectuate la Moscova de preşedintele Chinei, Xi Jinping, scrie Mediafax.

UPDATE Un militar rus este acuzat de crime de război în Ucraina. Acesta va fi judecat în lipsă, probele fiind conversaţiile telefonice ale militarului cu mai multe persoane, înregistrate de ucraineni, potrivit CNN.

UPDATE "Nu putem considera în mod rezonabil că China este imparţială" în ce priveşte Ucraina, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe, critica americană cea mai directă până în prezent la adresa propunerii chineze de mediere în conflict, relatează AFP.

UPDATE Memorial, cel mai vechi ONG pentru apărarea drepturilor omului din Rusia, a anunțat că unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai săi, Oleg Orlov, a fost arestat marți la Moscova și se confruntă cu acuzații de „discreditare a forțelor armate ruse”, relatează CNN, potrivit HotNews.

UPDATE Rusia şi China au exprimat "preocupare", într-o declaraţie comună emisă după întâlnirea preşedinţilor Vladimir Putin şi Xi Jinping, privind intensificarea prezenţei militare a Alianţei Nord-Atlantice în Asia, notează Mediafax.

UPDATE Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat marţi că a ajuns la un acord cu guvernul ucrainean pentru punerea în practică a unui plan de ajutorare în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari, notează AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Războiul lui Putin din Ucraina a provocat bulversări pe piețele financiare și energetice din întreaga lume, plus un exod al populației ruse. Sume colosale de bani au ieșit din Rusia în diverse țări, care au câștigat enorm din mutarea afacerilor și activelor oligarhilor și bogaților Moscovei, în străinătate. Printre statele beneficiare în urma conflictului s-au numărat printre altele China, Turcia sau Emiratele Arabe Unite, notează Ziare.com.

UPDATE Rusia este pregătită să ajute companiile din China să ia locul celor occidentale care au părăsit Rusia ca urmare a sancţiunilor impuse acesteia pentru conflictul din Ucraina, i-a transmis preşedintele rus Vladimir Putin omologului său chinez Xi Jinping în timpul întâlnirii lor desfăşurate marţi la Kremlin, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit Agerpres. "Suntem dispuşi să sprijinim companiile chineze să înlocuiască producţiile companiilor occidentale care au părăsit Rusia", a spus Putin la începutul întrevederii cu Xi Jinping.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că a invitat China la discuţii despre invazia rusă şi că aşteaptă răspunsul Beijingului. El a făcut declaraţiile în cadrul unei conferinţe comune de presă cu premierul nipon, Fumio Kishida. Zelenski l-a descris pe acesta drept un apărător cu adevărat puternic al ordinii internaţionale, potrivit Rador.

UPDATE Moldova a efectuat testări în privința  livrării de energie electrică către Ucraina, care fusese anterior achiziționată de la Uniunea Europeană, scrie RBK-Ucraina cu referire la pagina Companiei de stat din Republica Moldova „Energocom”. „Curentul electric a trecut prin sistemul energetic moldovenesc în tranzit și a fost vândut consumătorilor ucraineni”, se arată în comunicat.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat marţi discuţiile "productive" cu premierul nipon Fumio Kishida, în vizită la Kiev, lăudând "voinţa foarte concretă" a Japoniei de a "proteja" Ucraina în faţa "terorii ruseşti", notează AFP, citat de Agerpres. "Având în vedere puterea Japoniei, leadershipul său în Asia pentru apărarea păcii şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli, precum şi responsabilitatea sa ca preşedinte (prin rotaţie) al G7, discuţiile de marţi pot avea un rezultat global", a apreciat Volodimir Zelenski în cotidianul său mesaj video.

Război în Ucraina, ziua 391: Explozii în Crimeea și plan cu 1 milion de obuze. SUA alertează privind pacea propusă de China
Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
/VIDEO/ Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram