Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin

Război în Ucraina, ziua 375: Turn de observație din Rusia, distrus. Avertizarea lui Prigojin și exportul cerealelor

05 martie 2023, ora 23:19

Luptele pentru orașul Bahmut continuă, însă civilii care au rămas în oraș și care au supraviețuit atacurilor se tem că trupele Kievului se pregătesc de retragere. Voluntarii încearcă să evacueze ultimii oameni rămași, inclusiv copii. În paralel, bombardamentele continuă în alte locuri. Regiunile Herson și Zaporojie au fost din nou atacate, iar primarul din Enerhodar a acuzat Moscova că a transformat centrala nucleară din Zaporojie în „bază militară rusă”. 

UPDATE Luptele intense continuă în orașul Bahmut din estul Ucrainei și în jurul acestuia, în timp ce atât Kievul, cât și Moscova par să se confrunte cu lipsa de muniție și cu numărul tot mai mare de victime înregistrate, relatează The Guardian. Oligarhul rus Evgheni Prigojin, fondatorul și șeful grupului de mercenari Wagner, organizație paramiliatară care conduce ofensiva rusă în Bahmut, a avertizat sâmbătă, într-o înregistrare video, că, dacă oamenii lui ar fi forțați să se retragă, atunci acest lucru ar putea duce la prăbușirea întregii linii de front rusești.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis duminică, într-un discurs video, că „lumea este suficient de puternică pentru a pedepsi Rusia pentru războiul” declanșat împotriva Ucrainei, relatează The Kyiv Independent. „Pas cu pas, ne îndreptăm spre a ne asigura că statul terorist este considerat pe deplin vinovat pentru ceea ce a fost comis împotriva statului nostru, împotriva poporului nostru”, a declarat Zelenski în cadrul conferinței „United for Justice”, la care au participat mai mulți avocați și magistrați din Ucraina, Europa și alte țări.

UPDATE Consiliul municipal din orașul Zaporojie, din sudul Ucrainei, a declarat luni zi de doliu după ce 13 persoane au fost ucise de o rachetă care a lovit, săptămâna aceasta, un bloc rezidențial, a anunțat secretarul consiliului, Anatoliy Kurtiev, potrivit CNN. „Aceasta este o mare durere pentru întregul (oraș) Zaporojie. De aceea, mâine este declarată zi de doliu în orașul nostru. Împreună, să onorăm memoria prețioasă a tuturor celor a căror viață a fost curmată pentru totdeauna în acea noapte tragică din martie”, a afirmat Kurtiev, într-un mesaj publicat duminică pe Telegram.

UPDATE Statul Major General al forțelor armate ucrainene a anunțat că forțele ruse desfășoară ofensive în direcțiile orașelor Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Șahtarsk, informează The Kyiv Independent. În alte două direcții, în părțile ocupate din regiunile Zaporojie și Herson, trupele ruse își mențin pozițiile de apărare, potrivit actualizării de duminică seară a informațiilor operaționale de pe front pe care a publicat-o Statul Major General ucrainean.

UPDATE Moscova a anunțat că va fi de acord cu prelungirea acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră numai dacă se va ține cont de interesele propriilor producători agricoli, relatează agenția Reuters. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a reiterat poziția Moscovei. „Dacă acest acord este egal, atunci noi ne-am îndeplinit întotdeauna partea noastră și o vom îndeplini în toate acordurile”, a declarat ea, potrivit agenției ruse de presă TASS, adăugând că Rusia se va opune „ghionturilor și mașinațiunilor”.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că armata sa este angajată într-o luptă „dureroasă şi dificilă” împotriva forţelor ruse în regiunea Donbas, din estul țării, unde se află oraşul Bahmut, informează Agerpres preluând AFP.

UPDATE Unitatea specială Kraken anunță distrugerea unui turn de observație din Rusia Kraken, unitatea specială a Serviciului de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, a anunțat că a distrus turnul autonom de observație Grenadier din regiunea rusă Briansk, folosind o dronă kamikaze, informează Ukrainska Pravda. „După ce au folosit o dronă kamikaze, forțele ale unității speciale Kraken au distrus turnul autonom de observație Grenadier din regiunea Briansk”, a transmis unitatea, într-un mesaj publicat pe Telegram.

UPDATE Turcia „lucrează din greu” pentru a prelungi inițiativa susținută de ONU care a permis Ucrainei să exporte cereale prin porturile sale de la Marea Neagră, blocate de Rusia în urma invaziei sale, a declarat duminică ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, potrivit agenției oficiale de presă din această țară, Anadolu, relatează CNN. Inițiativa de la Marea Neagră privind Cerealele, negociată de ONU și Turcia în iulie anul trecut la Istanbul, permite exportul de cereale din porturile ucrainene. Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat la începutul acestei săptămâni că actualul acord urmează să expire pe 18 martie, iar Moscova nu a fost de acord să prelungească această înțelegere vitală.

UPDATE Evacuările din orașul ucrainean estic Bahmut, aflat în prima linie de front, au încetinit foarte mult, a declarat duminică viceprimarul orașului, Oleksandr Marchenko, pentru CNN. Într-o intervenție prin telefon dintr-un oraș vecin, Marchenko a precizat că între cinci și zece persoane sunt evacuate în fiecare zi, comparativ cu cele până la 600 de persoane care părăseau orașul când evacuările erau la apogeu.

UPDATE Două ambulanțe care ar fi trebuit să fie trimise în Ucraina au fost incendiate la Radłów în sudul Poloniei, în seara zilei de 3 martie, a relatat postul de știri polonez TVN 24, citat de The Kyiv Independent. Un suspect în vârstă de 35 de ani a fost arestat și urmează să fie interogat iar, potrivit poliției, dovezile arată că a fost vorba despre un incendiu premeditat. Cele două ambulanțe ar fi trebuit să plece spre Ucraina pe 4 martie, ca parte a unui convoi umanitar organizat de Fundația Moc Przyszłości. În total, din convoi făceau parte șase ambulanțe și două camionete.

UPDATE Forțele ucrainene mențin controlul asupra unei autostrăzi-cheie din orașul Bahmut, care face obiectul unor lupte aprige, potrivit unui comandant adjunct al Gărzii Naționale Ucrainene, relatează CNN. „Forțele armate ale Ucrainei păstrează autostrada Bahmut-Kosteantînivka, aceasta este destul de stabilă”, a declarat Volodimir Nazarenko, comandant adjunct al batalionului Svoboda. „Situația din jurul Bahmutului, precum și de la periferia orașului, este foarte asemănătoare cu cea din iad, la fel ca pe întregul front de est”, a mai spus ofițerul ucrainean.

UPDATE Rusia a „irosit cantități uriașe de resurse umane, armament și materiale” în timpul războiului din Ucraina și probabil că va rămâne fără potențial ofensiv până la sfârșitul primăverii, a declarat șeful serviciilor militare ucrainene de informații, Kirilo Budanov, într-un interviu acordat USA Today și publicat duminică, scrie The Kyiv Independent. Budanov a estimat că nici economia și nici complexul militar industrial intern nu vor putea ajuta Rusia, iar aceasta va fi lipsită de resurse pentru a purta în continuare războiul împotriva Ucrainei dacă „nu-și va atinge obiectivele în această primăvară”.

UPDATE Ucraina este, la finalul sezonului de încălzire 2022-2023, complet aprovizionată cu combustibil, a anunțat ministrul Energiei, German Galushchenko, în timpul unei reuniuni a autorităților locale și regionale, relatează publicația Pravda. „Ieșim dintr-o iarnă dificilă aprovizionați complet cu combustibil. La data de 3 martie 2023, rezervele de cărbune la centralele de producere a energiei electrice și centralele de cogenerare au fost de 1.160.000 de tone. Aceasta este cu 375.000 de tone mai mult decât la aceeași dată a anului trecut. Rezervele de gaze naturale din depozitele subterane din Ucraina se ridică la 9,7 miliarde de m3 (aproape de volumele de anul trecut)”, a declarat German Halushchenko.

UPDATE Forțele ruse au lovit orașul Kupiansk din regiunea Harkov sâmbătă seara și duminică dimineața, un bărbat în vârstă de 65 de ani fiind ucis, a anunțat șeful administrației regionale, Oleg Sinegubov, pe Telegram, citat de Ukrainska Pravda. În urma atacurilor au fost avariate clădirile unei instituții de învățământ și ale unei maternități. „Dimineața, inamicul a bombardat din nou Kupiansk. O instalație de infrastructură de transport a fost avariată. A avut loc un incendiu. Ieri (4 martie – n.r.), după ora 23.00 (aceeași oră în România – n.r.), ca urmare a bombardamentelor inamice în Kupiansk, au fost distruse cel puțin cinci clădiri rezidențiale și anexe, au izbucnit incendii”, a precizat oficialul.

UPDATE Specialiștii americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) precizează, în raportul din 4 martie, că trupele ruse au un avantaj din punctul de vedere al poziției în zona Bahmut, dar „nu au forțat încă forțele ucrainene să se retragă și probabil că nu vor reuși să încercuiască în curând orașul”, notează The Kyiv Independent. În timp ce ofensivele rusești în Bahmut au fost „lente și graduale”, acestea au reușit, totuși, „să se apropie suficient de mult de liniile de comunicații terestre critice din nord-est pentru a amenința rutele de retragere ucrainene într-o mișcare clasică de întoarcere”, scrie în raportul think-thank-ului din SUA.

UPDATE Administrația militară din regiune nord-estică Sumî anunță că sâmbătă, 4 martie, zona a fost atacată de 117 ori de forțele ruse, fiind lovite șapte comunități, relatează The Kyiv Independent. Au fost atacate comunitățile Bilopillia, Esman, Șalîhîne , Novoslobidske, Znob-Novhorodske, Miropillia și Iunakivka. În Bilopillia a fost avariat centrul cultural al comunității și mai multe linii electrice. Nu au fost înregistrate victime.

UPDATE Procuratura Generală a Ucrainei a identificat 171 de victime ale violențelor sexuale comise de trupele rusești, a declarat prima doamnă Olena Zelenska la Conferința „Uniți pentru Justiție” de la Liov, sâmbătă, 4 martie, relatează The Kyiv Independent. Soția lui Volodimir Zelenski a precizat că numărul actelor de violență sexuală comise de trupele rusești în Ucraina indică faptul că astfel de infracțiuni reprezintă o politică deliberată a armatei ruse.

UPDATE Petr Pavel, președintele ales al Cehiei, ar intenționa să se întâlnească cu Volodimir Zelensi în timpul unei vizite în Ucraina în luna aprilie, împreună cu omologul său slovac, Zuzana Caputova, scrie sâmbătă publicația Ceske Noviny, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Premierul leton Krisjanis Karins a declarat sâmbătă, pentru publicația germană Der Spiegel, că este sigur că țările occidentale vor livra Ucrainei avioane de luptă, considerând că este „o chestiune de timp” până când decizia va fi luată, scrie The Kyiv Independent. „Dacă ucrainenii au nevoie de avioane de luptă, ar trebui să le primească”, a spus el, adăugând că militarii Kievului au dovedit în repetate rânduri că învață rapid să opereze echipamente noi.

Război în Ucraina, ziua 374: Explozii la Zaporojie, lupte crâncene la Bahmut și vizită la Kiev. Șefa CE: „Putin trebuie pedepsit”
Război în Ucraina, ziua 373: Lupte grele la Bahmut, vizită surpriză la Kiev și Lavrov umilit. Blinken: „Rusia va fi pedepsită”
Coproprietarul Air Moldova, dezvăluiri despre negocierile duse cu Ilan Șor. Cum a primit gratuit o parte din acțiunile companiei
Coproprietarul Air Moldova, dezvăluiri despre negocierile duse cu Ilan Șor. Cum a primit gratuit o parte din acțiunile companiei
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin
Vom dormi mai puțin: Când trecem la ora de vară în 2023 și cum putem depăși mai ușor efectele adverse
Vom dormi mai puțin: Când trecem la ora de vară în 2023 și cum putem depăși mai ușor efectele adverse
/DOC/ Averea cu care a plecat Sergiu Litvinenco de la Ministerul Justiției: O mașină cumpărată în 2023 și opt conturi bancare
/DOC/ Averea cu care a plecat Sergiu Litvinenco de la Ministerul Justiției: O mașină cumpărată în 2023 și opt conturi bancare

Război în Ucraina, ziua 391: Plan cu 1 milion de obuze și lupte de la Steven Seagal. SUA alertează privind pacea propusă de China

21 martie 2023, ora 05:25

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 391 de la începutul invaziei decretate de președintele rus Vladimir Putin. UE a aprobat alocarea a 2 miliarde de euro pentru achiziţionarea şi livrarea de muniţii de artilerie Ucrainei, au anunţat mai multe surse diplomatice europene, citate de AFP. Administraţia Joseph Biden a anunţat, luni, că urmăreşte atent întâlnirea preşedinţilor Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin şi Xi Jinping, şi se opune unui armistiţiu în Ucraina în acest moment.

Ministrul român al Afacerilor Externe a declarat că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a negat informațiile apărute în presa americană despre numărul de 100.000 de soldați ucraineni uciși în timpul războiului, relatează Ucraîinska Pravda

UPDATE România face parte dintr-un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, care au convenit luni să cumpere în comun muniţii de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să le ofere Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, informează Reuters şi EFE, potrivit Digi24.

UPDATE Statele membre ale Uniunii Europene au convenit să furnizeze un milion de obuze de artilerie Ucrainei, a declarat luni ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, în marja unei întâlniri cu omologii săi din UE la Bruxelles.

UPDATE Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, i-a transmis într-o scrisoare publică ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu că o ofensivă ucraineană este iminentă și că aceasta are obiectivul de a-i izola pe luptătorii săi de restul trupelor rusești din estul Ucrainei, relatează Reuters.

UPDATE Potrivit lui Ross Osborne, inginer-șef al producătorului SYPAQ, dronele „Precision Payload Delivery System” au depășit una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă armata ucraineană: să livreze un număr mare de drone direct în teatrul de operațiuni, scrie Bild, care citează un articol apărut în The Australian.

UPDATE Secretarul de stat american, Antony Blinken, și-a exprimat scepticismul cu privire la propunerile de „pace” ale Chinei pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, avertizând că acestea ar putea fi o „tactică de tragere de timp” pentru a ajuta trupele rusești de pe teren în Ucraina, relatează The Guardian. Blinken, vorbind reporterilor în cadrul unui briefing, a declarat: „Lumea nu ar trebui să se lase păcălită de nicio mișcare tactică a Rusiei, susținută de China sau de orice altă țară, pentru a îngheța războiul în condițiile sale”, a afirmat Blinken reporterilor, în cadrul unui briefing de presă, notează G4media.

UPDATE Înaintea reuniunii Consiliului Afacerilor Externe (CAE) de la Bruxelles, de luni, 20 martie, ministrul român de externe a declarat că „limba moldovenească nu există“, scrie Adevărul. Sâmbătă, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, afirmase că „limba română trebuie redenumită în limba moldovenească şi nu invers”.

UPDATE Ungaria nu doreşte să trimită muniţie Ucrainei, deşi nu va opri alte state ale UE să procedeze astfel, a declarat luni ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, adăugând că Ungaria s-a abţinut în mod constructiv în această privinţă, relatează MTI, potrivit Digi24.

UPDATE Steven Seagal (70 ani), unul dintre simbolurile filmelor de acțiune americane din anii 1990 și începutul anilor 2000, tocmai a deschis un centru de aikido la Moscova, cu intenția de a pregăti tineri ruși pentru a se înrola în forțele armate ruse. Seagal, care a obținut cetățenia rusă în 2016, are centura neagră de gradul șapte Dan în aikido, fiind totodată instructor șef al Federației Ruse a acestei arte marțiale din 2018. "Tinerii pe care i-am văzut astăzi au un potențial foarte mare. Trebuie să deschidem mai multe astfel de centre pentru a-i dezvolta. Este important ca dezvoltarea aikido să progreseze într-un ritm mai rapid", a declarat Seagal pentru agenția rusă de știri TASS, potrivit Ziare.com.

UPDATE Şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat că oamenii săi controlează circa 70% din oraşul Bahmut din estul Ucrainei, scena unor lupte violente din vara anului trecut, informează AFP.

Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin
Război în Ucraina, ziua 389: Putin a vizitat Mariupolul, iar Zelenski anunță sancțiuni. Expert: "Pericol de escaladare terifiantă"
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
/VIDEO/ Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram