/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 730: Explozii la Odesa, acord cu Danemarca și sancțiuni UE. Kievul va ajuta Chișinăul

Război în Ucraina, ziua 375: Turn de observație din Rusia, distrus. Avertizarea lui Prigojin și exportul cerealelor

05 martie 2023, ora 23:19

Luptele pentru orașul Bahmut continuă, însă civilii care au rămas în oraș și care au supraviețuit atacurilor se tem că trupele Kievului se pregătesc de retragere. Voluntarii încearcă să evacueze ultimii oameni rămași, inclusiv copii. În paralel, bombardamentele continuă în alte locuri. Regiunile Herson și Zaporojie au fost din nou atacate, iar primarul din Enerhodar a acuzat Moscova că a transformat centrala nucleară din Zaporojie în „bază militară rusă”. 

UPDATE Luptele intense continuă în orașul Bahmut din estul Ucrainei și în jurul acestuia, în timp ce atât Kievul, cât și Moscova par să se confrunte cu lipsa de muniție și cu numărul tot mai mare de victime înregistrate, relatează The Guardian. Oligarhul rus Evgheni Prigojin, fondatorul și șeful grupului de mercenari Wagner, organizație paramiliatară care conduce ofensiva rusă în Bahmut, a avertizat sâmbătă, într-o înregistrare video, că, dacă oamenii lui ar fi forțați să se retragă, atunci acest lucru ar putea duce la prăbușirea întregii linii de front rusești.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis duminică, într-un discurs video, că „lumea este suficient de puternică pentru a pedepsi Rusia pentru războiul” declanșat împotriva Ucrainei, relatează The Kyiv Independent. „Pas cu pas, ne îndreptăm spre a ne asigura că statul terorist este considerat pe deplin vinovat pentru ceea ce a fost comis împotriva statului nostru, împotriva poporului nostru”, a declarat Zelenski în cadrul conferinței „United for Justice”, la care au participat mai mulți avocați și magistrați din Ucraina, Europa și alte țări.

UPDATE Consiliul municipal din orașul Zaporojie, din sudul Ucrainei, a declarat luni zi de doliu după ce 13 persoane au fost ucise de o rachetă care a lovit, săptămâna aceasta, un bloc rezidențial, a anunțat secretarul consiliului, Anatoliy Kurtiev, potrivit CNN. „Aceasta este o mare durere pentru întregul (oraș) Zaporojie. De aceea, mâine este declarată zi de doliu în orașul nostru. Împreună, să onorăm memoria prețioasă a tuturor celor a căror viață a fost curmată pentru totdeauna în acea noapte tragică din martie”, a afirmat Kurtiev, într-un mesaj publicat duminică pe Telegram.

UPDATE Statul Major General al forțelor armate ucrainene a anunțat că forțele ruse desfășoară ofensive în direcțiile orașelor Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Șahtarsk, informează The Kyiv Independent. În alte două direcții, în părțile ocupate din regiunile Zaporojie și Herson, trupele ruse își mențin pozițiile de apărare, potrivit actualizării de duminică seară a informațiilor operaționale de pe front pe care a publicat-o Statul Major General ucrainean.

UPDATE Moscova a anunțat că va fi de acord cu prelungirea acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră numai dacă se va ține cont de interesele propriilor producători agricoli, relatează agenția Reuters. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a reiterat poziția Moscovei. „Dacă acest acord este egal, atunci noi ne-am îndeplinit întotdeauna partea noastră și o vom îndeplini în toate acordurile”, a declarat ea, potrivit agenției ruse de presă TASS, adăugând că Rusia se va opune „ghionturilor și mașinațiunilor”.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că armata sa este angajată într-o luptă „dureroasă şi dificilă” împotriva forţelor ruse în regiunea Donbas, din estul țării, unde se află oraşul Bahmut, informează Agerpres preluând AFP.

UPDATE Unitatea specială Kraken anunță distrugerea unui turn de observație din Rusia Kraken, unitatea specială a Serviciului de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, a anunțat că a distrus turnul autonom de observație Grenadier din regiunea rusă Briansk, folosind o dronă kamikaze, informează Ukrainska Pravda. „După ce au folosit o dronă kamikaze, forțele ale unității speciale Kraken au distrus turnul autonom de observație Grenadier din regiunea Briansk”, a transmis unitatea, într-un mesaj publicat pe Telegram.

UPDATE Turcia „lucrează din greu” pentru a prelungi inițiativa susținută de ONU care a permis Ucrainei să exporte cereale prin porturile sale de la Marea Neagră, blocate de Rusia în urma invaziei sale, a declarat duminică ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, potrivit agenției oficiale de presă din această țară, Anadolu, relatează CNN. Inițiativa de la Marea Neagră privind Cerealele, negociată de ONU și Turcia în iulie anul trecut la Istanbul, permite exportul de cereale din porturile ucrainene. Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat la începutul acestei săptămâni că actualul acord urmează să expire pe 18 martie, iar Moscova nu a fost de acord să prelungească această înțelegere vitală.

UPDATE Evacuările din orașul ucrainean estic Bahmut, aflat în prima linie de front, au încetinit foarte mult, a declarat duminică viceprimarul orașului, Oleksandr Marchenko, pentru CNN. Într-o intervenție prin telefon dintr-un oraș vecin, Marchenko a precizat că între cinci și zece persoane sunt evacuate în fiecare zi, comparativ cu cele până la 600 de persoane care părăseau orașul când evacuările erau la apogeu.

UPDATE Două ambulanțe care ar fi trebuit să fie trimise în Ucraina au fost incendiate la Radłów în sudul Poloniei, în seara zilei de 3 martie, a relatat postul de știri polonez TVN 24, citat de The Kyiv Independent. Un suspect în vârstă de 35 de ani a fost arestat și urmează să fie interogat iar, potrivit poliției, dovezile arată că a fost vorba despre un incendiu premeditat. Cele două ambulanțe ar fi trebuit să plece spre Ucraina pe 4 martie, ca parte a unui convoi umanitar organizat de Fundația Moc Przyszłości. În total, din convoi făceau parte șase ambulanțe și două camionete.

UPDATE Forțele ucrainene mențin controlul asupra unei autostrăzi-cheie din orașul Bahmut, care face obiectul unor lupte aprige, potrivit unui comandant adjunct al Gărzii Naționale Ucrainene, relatează CNN. „Forțele armate ale Ucrainei păstrează autostrada Bahmut-Kosteantînivka, aceasta este destul de stabilă”, a declarat Volodimir Nazarenko, comandant adjunct al batalionului Svoboda. „Situația din jurul Bahmutului, precum și de la periferia orașului, este foarte asemănătoare cu cea din iad, la fel ca pe întregul front de est”, a mai spus ofițerul ucrainean.

UPDATE Rusia a „irosit cantități uriașe de resurse umane, armament și materiale” în timpul războiului din Ucraina și probabil că va rămâne fără potențial ofensiv până la sfârșitul primăverii, a declarat șeful serviciilor militare ucrainene de informații, Kirilo Budanov, într-un interviu acordat USA Today și publicat duminică, scrie The Kyiv Independent. Budanov a estimat că nici economia și nici complexul militar industrial intern nu vor putea ajuta Rusia, iar aceasta va fi lipsită de resurse pentru a purta în continuare războiul împotriva Ucrainei dacă „nu-și va atinge obiectivele în această primăvară”.

UPDATE Ucraina este, la finalul sezonului de încălzire 2022-2023, complet aprovizionată cu combustibil, a anunțat ministrul Energiei, German Galushchenko, în timpul unei reuniuni a autorităților locale și regionale, relatează publicația Pravda. „Ieșim dintr-o iarnă dificilă aprovizionați complet cu combustibil. La data de 3 martie 2023, rezervele de cărbune la centralele de producere a energiei electrice și centralele de cogenerare au fost de 1.160.000 de tone. Aceasta este cu 375.000 de tone mai mult decât la aceeași dată a anului trecut. Rezervele de gaze naturale din depozitele subterane din Ucraina se ridică la 9,7 miliarde de m3 (aproape de volumele de anul trecut)”, a declarat German Halushchenko.

UPDATE Forțele ruse au lovit orașul Kupiansk din regiunea Harkov sâmbătă seara și duminică dimineața, un bărbat în vârstă de 65 de ani fiind ucis, a anunțat șeful administrației regionale, Oleg Sinegubov, pe Telegram, citat de Ukrainska Pravda. În urma atacurilor au fost avariate clădirile unei instituții de învățământ și ale unei maternități. „Dimineața, inamicul a bombardat din nou Kupiansk. O instalație de infrastructură de transport a fost avariată. A avut loc un incendiu. Ieri (4 martie – n.r.), după ora 23.00 (aceeași oră în România – n.r.), ca urmare a bombardamentelor inamice în Kupiansk, au fost distruse cel puțin cinci clădiri rezidențiale și anexe, au izbucnit incendii”, a precizat oficialul.

UPDATE Specialiștii americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) precizează, în raportul din 4 martie, că trupele ruse au un avantaj din punctul de vedere al poziției în zona Bahmut, dar „nu au forțat încă forțele ucrainene să se retragă și probabil că nu vor reuși să încercuiască în curând orașul”, notează The Kyiv Independent. În timp ce ofensivele rusești în Bahmut au fost „lente și graduale”, acestea au reușit, totuși, „să se apropie suficient de mult de liniile de comunicații terestre critice din nord-est pentru a amenința rutele de retragere ucrainene într-o mișcare clasică de întoarcere”, scrie în raportul think-thank-ului din SUA.

UPDATE Administrația militară din regiune nord-estică Sumî anunță că sâmbătă, 4 martie, zona a fost atacată de 117 ori de forțele ruse, fiind lovite șapte comunități, relatează The Kyiv Independent. Au fost atacate comunitățile Bilopillia, Esman, Șalîhîne , Novoslobidske, Znob-Novhorodske, Miropillia și Iunakivka. În Bilopillia a fost avariat centrul cultural al comunității și mai multe linii electrice. Nu au fost înregistrate victime.

UPDATE Procuratura Generală a Ucrainei a identificat 171 de victime ale violențelor sexuale comise de trupele rusești, a declarat prima doamnă Olena Zelenska la Conferința „Uniți pentru Justiție” de la Liov, sâmbătă, 4 martie, relatează The Kyiv Independent. Soția lui Volodimir Zelenski a precizat că numărul actelor de violență sexuală comise de trupele rusești în Ucraina indică faptul că astfel de infracțiuni reprezintă o politică deliberată a armatei ruse.

UPDATE Petr Pavel, președintele ales al Cehiei, ar intenționa să se întâlnească cu Volodimir Zelensi în timpul unei vizite în Ucraina în luna aprilie, împreună cu omologul său slovac, Zuzana Caputova, scrie sâmbătă publicația Ceske Noviny, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Premierul leton Krisjanis Karins a declarat sâmbătă, pentru publicația germană Der Spiegel, că este sigur că țările occidentale vor livra Ucrainei avioane de luptă, considerând că este „o chestiune de timp” până când decizia va fi luată, scrie The Kyiv Independent. „Dacă ucrainenii au nevoie de avioane de luptă, ar trebui să le primească”, a spus el, adăugând că militarii Kievului au dovedit în repetate rânduri că învață rapid să opereze echipamente noi.

Război în Ucraina, ziua 374: Explozii la Zaporojie, lupte crâncene la Bahmut și vizită la Kiev. Șefa CE: „Putin trebuie pedepsit”
Război în Ucraina, ziua 373: Lupte grele la Bahmut, vizită surpriză la Kiev și Lavrov umilit. Blinken: „Rusia va fi pedepsită”
/VIDEO/ CIFRE/ Obligațiile „Air Moldova” față de firmele conectate la Ilan Șor. Planul de preluare a activelor din contul datoriilor
/VIDEO/ CIFRE/ Obligațiile „Air Moldova” față de firmele conectate la Ilan Șor. Planul de preluare a activelor din contul datoriilor
/PROMO/ Moldova gândește: Sunt în pragul disperării. Sute de asistenți personali din Capitală, în proces de a fi demiși
/PROMO/ Moldova gândește: Sunt în pragul disperării. Sute de asistenți personali din Capitală, în proces de a fi demiși
/ULTIMA ORĂ/ Doar unul din cei patru candidați la șefia PG, înaintat Comisiei de Vetting! Despre cine este vorba
/ULTIMA ORĂ/ Doar unul din cei patru candidați la șefia PG, înaintat Comisiei de Vetting! Despre cine este vorba
/VIDEO/ Ultimul tun la „Air Moldova”! Cum planifică Ilan Șor să mai scoată bani din companie? Amicul său din Rusia, printre creditori
/VIDEO/ Ultimul tun la „Air Moldova”! Cum planifică Ilan Șor să mai scoată bani din companie? Amicul său din Rusia, printre creditori
/VIDEO/ Și-au adus stupii la Parlament: Apicultorii greci au protestat la Atena, nemulțumiți de scăderea vânzărilor de miere
/VIDEO/ Și-au adus stupii la Parlament: Apicultorii greci au protestat la Atena, nemulțumiți de scăderea vânzărilor de miere

Consiliul Europei și-a exprimat sprijinul ferm pentru Kiev: „Gândurile noastre sunt alături de poporul ucrainean”

23 februarie 2024, ora 18:00

Consiliul Europei, instituția responsabilă cu apărarea statului de drept pe continent, și-a exprimat vineri sprijinul ferm pentru Kiev, cu o zi înainte de a se împlini doi ani de la invazia Rusiei asupra Ucrainei. Liderii instituției au organizat o ceremonie specială în fața sediului său principal din Strasbourg, Franța.

„Marcăm o aniversare pe care niciunul dintre noi nu și-a dorit să o vadă. Au trecut doi ani de când Federația Rusă a lansat teribilul său război de agresiune la scară largă împotriva Ucrainei...Iar nedreptatea continuă.

Gândurile noastre sunt alături de poporul ucrainean. Ne gândim la cei care au fost uciși, fie pe linia frontului, fie pe străzi, fie în casele lor. Ne gândim la cei care au suferit răni sau la distrugerea locuințelor, mijloacelor de trai și comunităților lor ...Și ne gândim la milioanele de refugiați care au fugit din țara lor în căutarea siguranței sau care au fost deportați și strămutați cu forța în Rusia sau pe teritoriul controlat de Rusia.

După doi ani de agresiune, spiritul ucrainenilor rămâne puternic...Incredibil de puternic. În ciuda tuturor suferințelor și greutăților, ei rămân hotărâți în determinarea lor de a-și apăra țara, de a-și recupera teritoriul și de a reconstrui o Ucraină democratică, îmbrăcată în galben și albastru. Culorile propriului lor steag, care acum flutură solidar pe clădirile de pe tot acest continent”, a declarat Marija Pejcinovic Buric, secretarul general al Consiliului.

Totodată, președintele Adunării Parlamentare, Theodoros Rousopoulos, a menționat că anul 2024 va fi crucial pentru Ucraina. 

„Securitatea frontierelor sale, precum și parcursul democratic al Europei, depind de capacitatea Ucrainei de a rezista agresiunii rusești. Știu că acest lucru poate fi realizat numai dacă nu stăm deoparte, ci lucrăm din greu mână în mână pentru a transforma solidaritatea noastră în acțiuni concrete. Îmi exprim cea mai profundă admirație față de poporul ucrainean, față de curajul, rezistența și dragostea pentru libertate! Și doresc să vă asigur - acest război este și al nostru”, a spus oficialul.

Mâine, 24 februarie 2022, se împlinesc doi ani de când Rusia a lansat agresiunea militară împotriva Ucrainei.

/VIDEO/ Scandal la Eurovision Moldova! Cum a câștigat Natalia Barbu cu ajutorul juriului, după egalitate de puncte cu Valeria Pasha
/VIDEO/ Scandal la Eurovision Moldova! Cum a câștigat Natalia Barbu cu ajutorul juriului, după egalitate de puncte cu Valeria Pasha
/PROMO/ Moldova gândește: Sunt în pragul disperării. Sute de asistenți personali din Capitală, în proces de a fi demiși
/PROMO/ Moldova gândește: Sunt în pragul disperării. Sute de asistenți personali din Capitală, în proces de a fi demiși
/VIDEO/ Dorin Galben și-a cerut iubita în căsătorie, printr-un cântec: „Am zis DA pentru totdeauna!”. Cum arată inelul de logodnă
/VIDEO/ Dorin Galben și-a cerut iubita în căsătorie, printr-un cântec: „Am zis DA pentru totdeauna!”. Cum arată inelul de logodnă
/VIDEO/ Ultimul tun la „Air Moldova”! Cum planifică Ilan Șor să mai scoată bani din companie? Amicul său din Rusia, printre creditori
/VIDEO/ Ultimul tun la „Air Moldova”! Cum planifică Ilan Șor să mai scoată bani din companie? Amicul său din Rusia, printre creditori
/VIDEO/ Oleg Jdanov: „Implicarea NATO în conflictul ruso-ucrainean ar însemna automat un război mondial”
/VIDEO/ Oleg Jdanov: „Implicarea NATO în conflictul ruso-ucrainean ar însemna automat un război mondial”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram