Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina ziua 884: Atacuri cu drone, erou arestat, catastrofa din Rusia și soluția rapidă! Putin vrea un NATO

Război în Ucraina, ziua 376: Zi de doliu în Zaporojie și „mașină de tocat carne” la Bahmut. Budanov: Bătălie decisivă în primăvară

missing
06 martie 2023, ora 18:11

Kievul ar putea apela la o „retragerea limitată de pe câmpul de luptă” din Bahmut, transmite Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-o actualizare publicată luni dimineață, dar este încă prea devreme pentru a evalua intențiile privind retragerea completă. Pe de altă parte, șeful contraspionajului militar ucrainean insistă că primăvara aceasta va fi foarte importantă pentru cursul războiului din Ucraina. 

Batalioane slab instruite şi pregătite au fost aruncate în prima linie „să se descurce cât de bine vor putea”, cu un sprijin nesemnificativ în ceea ce privește artileria, vehiculele blindate, mortiere, drone sau informaţii tactice, au declarat infanteriști ucraineni pentru Kyiv Independent, care publică un reportaj din orașul-simbol al rezistenței ucrainene, relatează EFE preluată de Agerpres. Indiferent dacă Federaţia Rusă capturează sau nu orașul Bahmut, este exclus ca o nouă ofensivă rusească pe scară largă să se desfăşoare în lunile următoare, transmite Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

UPDATE Liderul forței rusești de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat luni că reprezentantului său i s-a refuzat accesul la cartierul general al „operațiunii militare speciale" a Rusiei din Ucraina, transmite Reuters.

UPDATE  Ucraina nu este singura țară a cărei suveranitate este amenințată de Rusia. Amenințate sunt și Moldova și Kosovo, două țări mici, dar ferm prooccidentale. Ele nu s-au confruntat cu genul de baraj letal cu care se confruntă Ucraina – cel puțin, nu deocamdată – dar amenințarea la adresa viitorului lor este rău prevestitoare. Kremlinul a profitat de tensiunile din ambele țări pentru a le destabiliza și pentru a distrage atenția și resursele Occidentului de la Ucraina. Moscova pare să intenționeze să pedepsească mai ales Moldova – o țară mică, ‘înghesuită’ între Ucraina și România – pentru independența sa politică și pentru refuzul de a se supune liniei rusești. Pe data de 21 februarie, Vladimir Putin a abrogat un decret care recunoștea independența Moldovei. Reacțiile tot mai dure ale lui Putin la alinierea continuă a Moldovei spre Occident a provocat teama că el ar putea plănui o nouă invazie, relatează The Hill preluat de Rador.

UPDATE Un tribunal rus l-a condamnat luni, 6 martie, pe jurnalistul independent Andrei Novașov la opt luni de muncă corecțională pentru că a răspândit „dezinformări” despre armata rusă, relatează canalul de televiziune independent rus Dozhd, citând surse apropiate ziaristului, potrivit The Moscow Times. Novașov, un jurnalist independent din regiunea Kemerovo din sud-vestul Siberiei, a fost primul ziarist urmărit penal pentru încălcarea legislației draconice privind cenzura, introdusă în Rusia anul trecut, la scurt timp după invadarea Ucrainei, notează Libertatea.

UPDATE Deputații din Parlamentul Georgiei s-au luat la bătaie, luni, în timpul unor dezbateri privind proiectul de lege referitor la „agenţii străini", despre care criticii spun că are drept model legislaţia draconică din Rusia vecină. În tot acest timp, în fața Legislativului au avut loc proteste, scrie Reuters.

UPDATE Deficitul bugetar al Rusiei s-a adâncit la 2.580 miliarde de ruble (34,19 miliarde de dolari) în primele două luni din 2023 din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale, relatează Reuters și Agerpres. În perioada ianuarie-februarie 2023, veniturile din petrol şi gaze au scăzut cu 46,4%, la 947 miliarde de ruble, iar per ansamblu veniturile bugetare au înregistrat un declin de 24,8%.

UPDATE Alexandar Vucic a dat duminică asigurări că Serbia nu a vândut nicio singură piesă de armament sau muniţie nici Ucrainei şi nici Rusiei. Preşedintele sârb a anunţat totodată noi investiţii în industria naţională de apărare, notează Adevărul.

UPDATE Potrivit actualizării de informații a Ministerului Apărării din Regatul Unit din 6 martie, armata rusă a desfășurat tancuri de luptă principale T-62 vechi de 60 de ani, ca urmare a pierderilor continue de echipamente grele. Mai mult, există o „posibilitate realistă” ca Armata 1 de tancuri de gardă, forța de tancuri de elită a Rusiei, să fie reechipată cu T-62, a adăugat Ministerul Apărării din Marea Britanie, potrivit Știripesurse.

UPDATE Apărarea antiaeriană rusă a doborât trei rachete în regiunea Belgorod, la frontiera cu Ucraina, a declarat luni guvernatorul regiunii ruse, Viaceslav Gladkov.

UPDATE Vicepreședintele Uniunii Ruse a Industriei de Traveling, Yuri Barzîkin, prezice că 6 țări, printre care Siria și Angola, vor crește ca popularitate în rândul turiștilor ruși, notează HotNews.

UPDATE Un bărbat din Rusia a ajuns la închisoare după ce a încercat să înoate din Crimeea ocupată de ruși până în portul ucrainean Odesa. Anchetatorii ruși susțin că bărbatul dorea să se alăture forțelor armate ucrainene, notează Mediafax.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski şi comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zalujnîi, au opinii contradictorii cu privire la modul în care armata ar trebui să gestioneze situaţia de la Bahmut, potrivit unor surse anonime din cadrul conducerii politice ucrainene, citate într-un raport al Bild, potrivit Mediafax.

UPDATE Şeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, ai cărui oameni sunt în prima linie pe frontul din estul Ucrainei, s-a plâns din nou de lipsă de muniţii, punând pe seama unei posibile "trădări" întârzierile în livrări, relatează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Aproximativ 300 de membri ai Forțelor aeriene din Marea Britanie (RAF) vor fi trimiși în Estonia pentru a participa la operațiuni de poliție aeriană NATO, împreună cu avioane din Germania, notează Mediafax.

UPDATE Oamenii legii au confiscat peste 16.000 de tone de produse petroliere în valoare de aproape 22 de milioane de dolari  în timp ce efectuau percheziţii în bazele logistice şi depozitele Ukrnafta şi Ukrtatnafta, a raportat Serviciul de Securitate al Ucrainei.

UPDATE Premierul ucrainean, Denis Şmihal, a declarat că Ucraina a respectat toate cele șapte recomandări ale Comisiei Europene stabilite odată cu obținerea statutului de ţară candidată. Potrivit premierului, acest lucru ar putea permite declanșarea negocierilor de aderare la UE. 

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că vor fi “consecinţe” în cazul în care China trimite arme în Rusia pentru războiul din Ucraina, dar este destul de optimist că Beijingul se va abţine de la a face acest lucru, relatează AP.

UPDATE De la declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Statele Unite au răspuns constantelor ameninţări nucleare ale preşedintelui Vladimir Putin cu următoarea frază: „Nu observăm un pericol iminent de atac nuclear”. Moderaţia americanilor contrastează cu abordarea de tipul „totul sau nimic” a Kremlinului şi se bazează, potrivit experţilor, pe analize exhaustive provenite de la serviciile secrete şi pe studiul pe teren cu ajutorul sateliţilor. Dar, odată cu aparenta năruire a ultimului tratat în vigoare pentru reducerea armelor nucleare strategice - New START - care obligă Washingtonul şi Moscova să furnizeze informaţii cu privire la numărul şi amplasarea focoaselor nucleare, marja de eroare nu face decât să crească, scrie EFE într-o analiză preluată de Agerpres.

UPDATE Un bărbat îmbrăcat într-o uniformă a evadat dintr-o unitate militară la Domodedovo, lângă Moscova. Acesta avea o grenadă și a amenințat că va arunca în aer clădirea cartierului general militar.Poliția l-a reținut, blocând întreaga stradă Naberezhna. Presa rusă a raportat că la fața locului acționau și angajați FSB (serviciul rus de securitate), potrivit Ziare.com.

UPDATE Forțele aeriene ale Ucrainei au anunțat luni că au doborât 13 drone explozive de fabricaţie iraniană din cele 15 lansate de Rusia în cursul nopţii de luni spre marți.

UPDATE Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat pe 6 martie: "căderea orașului Bahmut nu va fi un regres semnificativ pentru armata ucraineană", a informat Reuters. Forţele armate epuizează trupele ruseşti din Bakhmut, creând condiții favorabile pentru o contraofensivă, transmite ISW, potrivit Mediafax.

UPDATE Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a vorbit, într-un interviu recent, despre argumentele pentru care europenii și, implicit românii, ar trebui să ajute în continuare Ucraina în războiul cu Rusia. „Noi încercăm să explicăm natura acestui conflict, a acestui război. Vreau să transmit celor 25% din populaţia din România (n.r - care dezaprobă ajutorarea Ucrainei): voi sunteţi de acord ca ruşii să vină la voi şi să taie copiii voştri? Dacă nu sunteţi de acord să ajutaţi acum Ucraina şi nu vă pare rău de tot ce ar putea să se întâmple dacă Rusia nu va fi oprită, ruşii vor intra în Moldova şi pe urmă vor intra şi în România şi este posibil ca Rusia să domine în întreaga Europă”, a transmis Podoliak în interviul acordat Hotnews.

UPDATE Rusia ar putea să rămână fără bani anul viitor și are nevoie urgentă de investiții străine, a declarat oligarhul rus Oleg Deripaska. „Nu vor mai fi bani anul viitor, avem nevoie de investitori străini”, a spus el, la o conferință economică din Siberia, potrivit NewsWeek.

UPDATE Rusia lucrează la uşurarea procedurilor de acordare a vizelor pentru şase ţări, printre care India, Siria şi Indonezia, a declarat duminică agenţia de ştiri de stat TASS, care l-a citat pe ministrul adjunct de Externe Evgheni Ivanov, notează Mediafax.

UPDATE Statul norvegian a încasat anul trecut venituri record din petrol şi gaze, în principal ca urmare a războiului din Ucraina care a propulsat preţurile la gaze naturale la valori record în Europa, arată datele oficiale publicate luni, transmite AFP, potribvit Agerpres.

UPDATE Peste 10 soldați ucraineni care luptă în Bahmut, estul Ucrainei, au recunoscut că sunt în dificultate, spunând că un număr mare de soldați nepregătiți și cu puține muniții sunt victime ale atacurilor neîncetate ale armatei ruse, relatează publicaţia ucraineană Kyiv Independent.

UPDATE Turcia poate renunța să cumpere avioane de vânătoare americane F-16, a declarat Ceargî Erhan, membru al Consiliului pentru securitate și politică externă de pe lângă președintele Turciei, relatează Komersant, potrivit Rador.

UPDATE Generalul-maior Bruno Hofbauer, membru al Statului Major al Austriei, crede că oraşul Bahmut din estul Ucrainei nu va cădea prea curând, notează Rador.

UPDATE Forțele Militare ale Ucrainei au pierdut în ultimele luni în apropiere de Bahmut o serie din cele mai bine pregătite subunități militare, scrie "The Wall Street Journal", citând surse din rândul ofițerilor ucraineni, relatează Rador.

UPDATE Marea Britanie va oferi 28 de tancuri de luptă principale Challenger 2 în loc de cele 14 promise anterior, a declarat ambasadorul ucrainean în Marea Britanie Vadym Prystaiko pentru Radio Free Europe/Radio Liberty într-un interviu, scrie Mediafax.

UPDATE Generalul Kirilo Budanov, șeful Serviciilor militare de informații din Ucraina, cunoscut pentru faptul că a prezis data exactă a invaziei Rusiei lui Vladimir Putin (24 februarie 2022), a afirmat acum că ”ne apropiem de sfârșitul războiului”. ”Va fi o bătălie decisivă în această primăvară, iar această bătălie va fi cea finală înainte de încheierea acestui război”, a mai precizat Budanov, potrivit Știripesurse.

UPDATE Marta Kostiuk (Ucraina) a învins-o, duminică, pe Varvara Graceva (Rusia) în finala turneului ATX Open desfășurat la Austin, în statul american Texas. Kostiuk (foto) a obținut victoria cu 6-3, 7-5, prăbușindu-se pe teren după ce a transformat mingea de meci, după cum consemnează CNN. Ea a refuzat să dea mâna cu rusoaica după încheierea partidei, iar gestul a fost notat ca atare de presa internațională. Marta Kostiuk, care este din Kiev, a declarat în ianuarie, la Australian Open, că nu va da mâna cu adversarele din Rusia sau Belarus, notează Antena3.

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, s-a deplasat în Ucraina, la Mariupol, unde a inspectat proiecte de infrastructură. Informația provine de la Ministerul Apărării de la Moscova, care a postat-o pe canalul său oficial Telegram, notează CNN. Conform sursei citate, Șoigu a vizitat, de asemenea, un centru medical, un nou cartier rezidențial construit de armată și a fost informat cu privire la construcția unei conducte care "va furniza apă mai multor așezări din regiune". Ministerul rus nu a menționat când a avut loc vizita lui Șoigu. În urmă cu două zile, instituția a publicat o înregistrare video în care ministrul Apărării se întâlnește cu trupele rusești desfășurate în Ucraina, într-un "post de comandă pe direcția Donețk - Sud", notează Antena3.

UPDATE Norvegia a avut anul trecut venituri record din petrol şi gaze, în principal ca urmare a războiului din Ucraina, care a propulsat preţurile la gaze naturale la valori record în Europa, arată datele oficiale publicate luni, scrie Digi24.

UPDATE Rusia a distrus în Ucraina, de la startul războiului, 505 obiective de infrastructură culturală, a anunțat Ministerul ucrainean al Culturii, potrivit Ukrinform. “În total, au fost afectate 1.322 de elemente de infrastructură culturală din cauza agresiunii Rusiei în Ucraina. Aproape o treime din total, şi anume 505 obiective, sunt distruse”, a precizat ministerul, informează News.ro. Cele mai mari distrugeri s-au înregistrat în regiunile Doneţk, Harkiv, Kiev, Herson, Mikolaiv şi Luhansk

UPDATE Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev, unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Vladimir Putin, a publicat luni comentarii despre „lupta dreaptă” a Argentinei de a recupera Insulele Falkland de la Marea Britanie, relatează TASS.

UPDATE Militarii ucraineni care luptă pe frontul din Bahmut (estul Ucrainei), în prezent epicentrul luptelor cu forțele ruse, trebuie să facă faţă unor valuri neîncetate de bombardamente şi de atacuri ce vin de cealaltă parte a frontului, relatează luni agenţia de presă EFE, citând publicaţia ucraineană Kyiv Independent, care publică un reportaj din acest oraş-simbol pe baza mărturiilor făcute de peste 10 soldați ucraineni. Militarii ucraineni citați descriu frontul drept o ‘mașină de tocat carne’ din cauza numărului mare de victime de ambele părți, notează Agerpres.

UPDATE În timp ce zeci de milioane de criptomonede au fost donate Ucrainei în ultimul an, grupurile pro-Kremlin au folosit, de asemenea, aceleași monede digitale pentru a cumpăra provizii militare și pentru a răspândi propaganda. În războiul Rusia-Ucraina, ambele părți ale conflictului au folosit criptomonede pentru a obține avantajul, conform cointelegraph.com. Cauzele pro-Ucrainei au strâns aproximativ 200 de milioane de dolari din donațiile cripto, arătând cât de utili ar putea fi bani fără granițe și necenzurabili în situații de urgență. Însă și partea rusă a profitat de cripto: un total de aproximativ 5 milioane de dolari a fost strâns de grupuri pro-Kremlin și agenții de propagandă în cursul invaziei, după cum a relevat un raport recent Chainalysis . Aceste entități sunt mici organizații de bază care au folosit cripto-ul pentru a ocoli sancțiunile financiare occidentale, notează Știripesurse.

UPDATE Cel puțin o persoană a fost rănită luni în regiunea Belgorod, din sudul Rusiei, după ce forțele ruse au doborât trei rachete, a declarat guvernatorul regiunii de la granița cu Ucraina. Resturile rachetelor au distrus și linii electrice în apropierea orașului Novi Oskol, dar încă nu se știe cât de însemnate sunt pagubele, a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov în aplicația de mesagerie Telegram, scrie Rador „Știm despre un rănit, un bărbat cu răni de schije la mână”, a spus Gladkov, fără să precizeze cine ar fi putut lansa rachetele. În trecut, guvernatorul a acuzat forțele ucrainene de cealaltă parte a graniței de atacuri similare. Belgorod se învecinează cu regiunea Harkov din Ucraina și a fost în repetate rânduri vizată de atacuri de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în urmă cu un an.

UPDATE Consiliul municipal din orașul Zaporojie, din sudul Ucrainei, a declarat luni zi de doliu după ce 13 persoane au fost ucise de o rachetă care a lovit, săptămâna aceasta, un bloc rezidențial, a anunțat secretarul consiliului, Anatoliy Kurtiev, potrivit CNN. „Aceasta este o mare durere pentru întregul (oraș) Zaporojie. De aceea, mâine este declarată zi de doliu în orașul nostru. Împreună, să onorăm memoria prețioasă a tuturor celor a căror viață a fost curmată pentru totdeauna în acea noapte tragică din martie”, a afirmat Kurtiev, într-un mesaj publicat duminică pe Telegram.

UPDATE Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse susține că a împiedicat o tentativă de asasinat asupra președintelui consiliului de administrație al Grupului de Companii "Țargrad" Konstantin Malofeev, a cărui mașină intenționa să-l arunce în aer, a informat centrul pentru relații publice al departamentului FSB, transmite Interfax. Potrivit agenției, organizatorul complotului este "fondatorul și unul dintre liderii așa-numitului "Corp de voluntari ruși", care locuiește pe teritoriul Ucrainei și acționează sub controlul SBU, un cetățean al Federației Ruse Kapustin Denis, născut în 1984. Actul terorist a fost planificat să fie efectuat prin detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat atașat mașinii lui Malofeev", se arată în raport, potrivit Știripesurse.

UPDATE Administrația militară a regiunii Kiev a anunțat pe Telegram că apărarea antiaeriană a Ucrainei „opera” în cursul nopții de 6 martie, după ce o „țintă aeriană” a fost identificată în regiune. „Locuitori din regiunea Kiev! O țintă aeriană a fost detectată pe cer. Forțele de apărare aeriană sunt pregătite. Stați în adăposturi și păstrați tăcerea informațională – nu filmați și nu postați nimic online”, a scris administrația militară.

UPDATE Primarul din exil al orașului Melitopol, Ivan Fedorov, a anunțat duminică seară că două explozii puternice s-au auzit în partea de nord a orașului ocupat din regiunea Zaporojie, ucigând probabil sute de soldați ruși staționați în oraș. „În Melitopolul ocupat, se aud explozii puternice, două baze inamice au fost distruse”, a spus Fedorov.

UPDATE O actualizare a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), publicată luni dimineață, transmite că forțele ucrainene ar putea efectua o „retragere limitată de pe câmpul luptă” din Bahmut. Forțele ucrainene continuă să provoace pierderi mari împotriva unităților ruse care avansează, dar ISW spune că este încă prea devreme pentru a ști cum se dezvoltă situația și apărarea „rămâne solidă”.

UPDATE Sirenele de raid aerian au pornit luni dimineață în toate regiunile din Ucraina, potrivit Sky News. Alertele de raid aerian se aud luni în toată Ucraina. Totuși, nu există informații privind eventuale victime și ținte lovite.

Război în Ucraina, ziua 374: Explozii la Zaporojie, lupte crâncene la Bahmut și vizită la Kiev. Șefa CE: „Putin trebuie pedepsit”
Război în Ucraina, ziua 375: Turn de observație din Rusia, distrus. Avertizarea lui Prigojin și exportul cerealelor

Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?

/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului

/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE

missing
26 iulie 2024, ora 23:24

Vă prezentăm acum o istorie de succes din cadrul campaniei „Vreau în Europa”. Este vorba despre o pensiune din Maramureș, devenită un punct de atracție pentru mii de turiști. A fost ridicată din două case străvechi strămutate, adică aduse pe bucăți, astfel că a devenit un adevărat muzeu al satului. Acum, întrebați de secretul succesului, proprietarii localului spun că cel mai mult i-au ajutat la început de cale fondurile europene. 

Hanul Teilor - o nouă locație pe care am vizitat-o în România. Pensiunea se află la o margine de drum, înconjurată de pădure și munți, iar pereții ascund adevărate bijuterii istorice, printre care două case bătrânești cu o vechime de peste 120 de ani. Una a fost numită „Varvara”, în memoria bătrânei pe pământul căreia a fost ridicat complexul. 

„Am aflat istoria ei, că nu a avut copii. Bătrâna Varvara a intrat în moarte clinică și în acea perioadă a avut o viziune ca să dea terenul bisericii catolice din vremea aceea. Dar dorința ei a fost ca să fie pomenită veșnic. Am aflat asta de la părintele catolic. Noi de la episcopia greco-catolică am luat acest teren și s-a construit hanul, dar aflând povestea și dorința ei, i-am dat numele acestei case „Varvara”, ca să fie veșnic pomenită”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Casa a fost adusă la pensiunea soților Topan în 2015, pe bucăți, iar ulterior a fost asamblată, fiindu-i păstrată autenticitatea. Doritorii nu se pot caza în căsuță, dar pot lua o masă acolo, spune proprietara hanului. De fapt, întreaga pensiune a fost gândită și construită în stil rustic. În curte se găsește și o terasă, cu o poveste în spate. Construcția a fost cândva șură, în care erau ținute vacile și uneltele de muncă. 

„Această terasă de vară este amenajată în stilul secolului 19 și nu este doar din cauza mobilierului vechi s-au a blănițelor de pe scaune. E suficient să ridicăm privirea și să vedem că de pod este agățat un car, dar și alte unelte care au fost folosite de strămoșii noștri”.

Obiectele din interior sunt autentice și au fost procurate de la târgurile de vechituri și localnici. 

„Nu le mai folosesc și vin și le aduc, dar căutăm și ni le dorim ca să punem în valoare: lădoaie, credenți, oglinzi, ferestre. Barul de la intrare este o casă care a fost construită odată cu o biserica monument UNESCO din Plopiș. Se și vede vechimea acestui lemn din care este făcut. O numim ca o piesă istorică, ca o piesă UNESCO, ceea ce am făcut aici”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Însă toate acestea nu au putut fi realizate fără susținere din afară. Atunci când și-au lansat afacerea, soții Topan au apelat la un fond european pentru promovarea valorilor naționale și a turismului local. Acesta fiind și punctul de pornire pentru o viitoare poveste de succes. 

„Sigur că da, existau și fonduri proprii, dar pentru a reuși să ajungem să deschidem odată au fost de mare folos aceste fonduri europene care au fost în 2015. A fost o sumă de 93 de mii de euro. Într-adevăr față de investiție nu este o sumă extrem de mare, dar a fost exact ceea ce am avut noi nevoie atunci ca să putem face deschiderea”,  a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

În prezent, pensiunea din Maramureș are 15 camere pentru cazare, dar proprietarii planifică să le dubleze în scurt timp. Totodată, se lucrează la construcția unei zone SPA, iar în sala de evenimente vara se organizează petreceri. 

/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Zi istorică la Paris, unde se dă astăzi startul Jocurilor Olimpice de vară. La ceremonia de deschidere vor participa peste o sută de lideri din toată lumea, inclusiv președinta Maia Sandu. /Un adolescent de 17 ani a decedat în urma unui accident în Găgăuzia. Băiatul care conducea o motocicletă nu a cedat trecerea unui camion care circula regulamentar. /După câteva zile cu temperaturi confortabile, de mâine vremea se încălzește brusc. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă și altul pentru pericol de incendii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, trece drumul la Banca Națională. Acesta va fi numit viceguvernator. Ce salariu va avea, vă spunem imediat. /Primarul Ion Ceban s-ar putea răzgândi. Supărat că PAS și PSRM nu au votat pentru proiectul bugetului propus de MAN, edilul capitalei spune că ar putea candida la prezidențiale. /Ucraina ar putea accepta inițierea negocierilor de pace cu Rusia, dacă aceste vor fi mediate de China. Declarațiile au fost făcute de președintele Zelenski, în contextul vizitei ministrului ucrainean de externe la Beijing.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ilegalități serioase în sistemul de medicină privată date în vileag de tragedia tinerei decedată după o intervenție de micșorare a stomacului. Banii pentru intervenție au fost încasați de o companie fără autorizație de funcționare, susține Ministra Sănătății. /Amenzi mai mari pentru cei care își vor vinde votul. Sancțiunile pornesc de 16 mii și jumătate de lei. Avizul Guvernului nu se referă și la materialele de agitație electorală. /Guvernul face un pas înapoi cu alocațiile pentru copiii diplomaților. Proiectul ce prevede indemnizații lunare de 500 de euro a fost retras, urmare a multiplelor critici.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane pentru copiii angajaților misiunilor diplomatice! Fiecare copil va primi 500 de euro lunar! Cum își motivează Guvernul decizia, vedeți imediat. /În plină vară, autoritățile au decis ieftinirea căldurii centralizate pentru locuitorii capitalei cu 15 la sută. Dacă nu vor apărea alte circumstanțe, sezonul rece va începe cu un tarif de 1824 de lei pentru o gigacalorie. /Cei care au bani dar nu și idei de investiții, vor avea ocazia să câștige oferind împrumuturi statului. Din august persoanele fizice vor putea cumpăra valori mobiliare pe o platformă online.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.

/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram