Război în Ucraina, ziua 392: Ultimul mesaj al lui Jinping pentru Putin. Analiză: Lovitură majoră Chinei, dacă înarmează Rusia

externe

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 378: NATO calmează Moldova, iar Rusia cere anchetă ONU. Stoltenberg admite că Bahmutul ar putea fi ocupat

08 martie 2023, ora 21:57

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 378. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune că Republica Moldova ar trebui să se teamă mai puțin de Rusia, care abia se descurcă în Ucraina. Un iaht închiriat unei companii din Polonia, care ar aparține unor ucraineni ar fi fost implicat în atacurile gazoductelor Nord Stream, potrivit ziarului german Die Zeit. Cu toate acestea, există suspiciuni că „operațiunea secretă” a fost făcută sub steag fals. Administrația Volodimir Zelenski a negat orice implicare în actele de sabotaj care au vizat gazoductele Nord Stream în septembrie 2022, pe fondul informațiilor privind implicarea unui grup pro-ucrainean.

Totodată, un incendiu a izbucnit marți seară la principala clădire a Directoratului Ministerului rus de Interne din Moscova, transmite agenția de presă rusă TASS, care citează o sursă a serviciilor de urgențe. Ministerul Apărării de la Varşovia consideră că Rusia s-a blocat în Ucraina la fel cum s-a întâmplat în Cecenia sau în Afganistan, astfel că acest război ar mai putea dura luni de zile, transmite RBC, citată de Rador. Trupele ruseşti vor avea "drum deschis" pentru a cuceri oraşe cheie din estul Ucrainei, dacă vor prelua controlul asupra Bahmut, a avertizat preşedintele Volodimir Zelenski, în timp ce continuă cea mai lungă și una dintre cele mai sângeroase bătălii de când Rusia a invadat la scară largă. Şeful grupului paramilitar rus Wagner a afirmat că trupele sale au ocupat toată partea de est a oraşului. Totuși, informația nu a fost confirmată de ucraineni sau de alte surse. Totodată, oraşul Bahmut ar putea să cadă ”în zilele următoare”, avertizează secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

UPDATE Rusia ar putea trece la o strategie de menținere și apărare a pozițiilor existente, deoarece nu dispune de muniție și de trupe pentru a obține câștiguri teritoriale semnificative în Ucraina în 2023, a declarat Avril Haines, directorul serviciului național de informații al SUA, potrivit New York Times.

UPDATE Armata ucraineană a recunoscut că forțele ruse continuă să avanseze în orașul Bahmut, a anunțat miercuri, într-o actualizare de seară, Statul Major al Ucrainei, relatează CNN. „Inamicul continuă să avanseze în sectorul Bahmut. Ei nu încetează să ia cu asalt orașul Bahmut”, potrivit actualizării.

Armata ucraineană a mai spus că a reușit să blocheze forțele Moscovei în mai multe zone din și în jurul orașului: „Apărătorii noștri au respins atacurile din zonele Orihovo-Vasîlivka, Dubovo-Vasîlivka, Bahmut și Ivanivske”.

UPDATE ONU și Rusia vor discuta săptămâna viitoare la Geneva despre reînnoirea acordului de cereale ucrainene.

UPDATE Forțele ucrainene ar fi atacat cu drone kamikaze zona controlată de ruși din orajul Energodar, din apropiere de centrala nucleară de la Zaporojie.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, au evidenţiat miercuri, la Kiev, necesitatea prelungirii Acordului privind exporturile de cereale pe Marea Neagră, scrie Mediafax.

UPDATE Iranul a furnizat în secret Rusiei un număr mare de gloanțe, rachete și obuze de mortier pentru războiul din Ucraina și intenționează să furnizeze și mai mult, potrivit postului de televiziune britanic Sky News, cu referire la o sursă anonimă din cadrul agențiilor de aplicare a legii, potrivit BBC, scrie G4media.

UPDATE Un violoncelist care are legături cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, a mutat milioane de euro prin conturi bancare elvețiene fără a fi verificat de administratorii sistemului, potrivit Reuters, relatează Mediafax. Violoncelistul este nașul fietei lui Vladimir Putin.

UPDATE General-colonelul Oleksandr Sîrski, șeful Forțelor Terestre ale Ucrainei, afirmă că armata ucraineană încearcă să îi prindă pe invadatorii ruși într-o poziție de „zugzwang”, relatează Ukrinform, scrie HotNews.

UPDATE Oleksii Reznikov a declarat, înainte de reuniunea miniştrilor apărării din Uniunea Europeană, că Ucraina are nevoie de un milion de proiectile de 155 şi 105 mm, ale căror cost se ridică la aproximativ patru miliarde de euro. Ministrul a adăugat că susţine planul propus de Estonia, care prevede ca toate ţările UE să asigure, la comun, proiectilele. “Ucraina are nevoie de 90-100 de mii de cartușe de artilerie pe lună”, notează Biziday.

UPDATE Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor din Donbas, unul din criticii comandamentului militar de la Moscova pentru cum conduce războiul, ia în derâdere succesul anunțat de forțele ruse, afirmând că mare ofensivă de iarnă s-a limitat la „lovituri frontale împotriva pozițiilor puternic fortificate ale Forțelor Armate Ucrainene și s-a soldat cu un eșec”, chiar dacă șeful Wagner, Evgheni Prigojin, și ministrul rus al Apăririi, Serghei Șoigu, proclamă o victorie prin cucerirea a jumătate din Bahmut, notează HotNews.

UPDATE România va crește de aproape patru ori capacitatea de producere de armament, în vederea alimentării țărilor NATO. La fabrica de armament de la Cugir a fost demarat deja proiectul de modernizare a liniei de producție cu muniție pe calibrul NATO, notează Antena3.

UPDATE O navă suspectată de faptul că a fost folosită în operaţiunea de sabotare a gazoductelor submarine Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, în septembrie 2022, a fost percheziţionată în ianuarie, în cadrul anchetei desfăşurate de către Germania cu privire la această operaţiune, anunţă miercuri parchetul federal german, relatează AFP, citată de News.ro.

UPDATE Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a insistat miercuri, la reuniunea informală a miniştrilor europeni ai apărării desfăşurată la Stockholm, că Ucraina are nevoie rapid de muniţiile pe care statele membre ale UE le au în rezervele lor, pentru a face faţă agresiunii ruse, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit HotNews.

UPDATE Oraşul Bahmut ar putea să cadă ”în zilele următoare”, avertizează miercuri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează AFP. ”Nu putem exclude ca Bahmutul să cadă, până la urmă, în zilele următoare”, a declarat secretarul general al NATO în marja unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Apărării la Stockholm, relatează News.ro.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, îl invită pe președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, să viziteze Ucraina pentru a vedea la fața locului situația țării aflate în război – o invitație care vine în contextul în care Partidul Republican se confruntă cu o diviziune cu privire la întrebarea dacă Statele Unite ar trebui să continue să ofere ajutor țării atacate de Rusia, relatează CNN, potrivit G4media. McCarthy a declarat CNN, marţi, când a aflat despre invitație, că nu intenționează să viziteze Ucraina. Însă el l-a criticat pe preşedintele american Joe Biden că nu ajutat destul de rapid Ucraina. Reprezentantul republican din California a subliniat în trecut că susține Ucraina, dar nu şi un ”cec în alb”.

UPDATE Este încă neclar cine se face vinovat de atacul asupra gazoductului Nord Stream de anul trecut, întrucât investigațiile naționale asupra sabotajului trebuie finalizate, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Reuters. „Ceea ce știm este că a existat un atac împotriva conductelor Nord Stream, dar nu am putut stabili cine se află în spatele lui”, a spus Stoltenberg la Stockholm, înainte de o reuniune a miniștrilor apărării din statele UE, potrivit Agerpres.

UPDATE Organizația Națiunilor Unite a declarat miercuri că este de părere că înregistrarea video virală care arată aparenta execuție a unui soldat ucrainean capturat de către trupele ruse ar putea fi autentică, notează Mediafax.

UPDATE Între 20.000 și 30.000 de ruși au fost răniți sau au murit în timpul luptelor din orașul Bahmut din estul Ucrainei, susțin surse occidentale preluate de BBC. Bătălia pentru orașul ucrainean Bahmut a început vara trecută și a provocat zeci de mii de victime, spun oficialii occidentali, potrivit Știripesurse.

UPDATE Serviciile secrete occidentale cunosc de mai multe luni numele grupului pro-ucrainean care s-ar afla în spatele organizării exploziilor la gazoductul subacvatic Nord Stream, scrie ziarul britanic Times. Acesta nu este dezvăluit în mod deliberat pentru a nu pune în pericol Ucraina, potrivit BBC, citat de G4media.

UPDATE Ucraina nu este implicată în sabotajul asupra a două gazoducte Nord Stream în Marea Baltică în septembrie 2022, a afirmat miercuri, 8 martie, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, după informaţii de presă care au pus această acţiune spectaculoasă pe seama unui "grup pro-ucrainean", relatează AFP.

UPDATE Justiţia europeană a anulat, miercuri, sancţiuni impuse de către Uniunea Europeană mamei şefului grupului Wagner Evgheni Prigojin - prima dintr-o serie de hotărâri viitoare cu privire la măsuri punitive impuse din cauza Războiului rus din Ucraina. ”Cu toate că (Evgheni Prigojin) este responsabil de acţiuni care au compromis integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, legăturile doamnei (Violeta) Prigojina cu fiul său, stabilite la momentul impunerii măsurilor restrictive, au la bază doar legătura lor de descendenţă, insuficientă pentru a justifica înscrierea (numelui acsteia) pe liste litigioase”, anunţă într-un comunicat de presă Tribunalul General al Uniunii Europene (TGUE), conform News.ro, care citează AFP. 

UPDATE Ucraina a solicitat marţi eforturi internaţionale pentru a se menţine deschise căile maritime ale Mării Negre folosite pentru a transporta milioane de tone de cereale în ţările africane, informează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Un elicopter folosit la deplasările fostului președinte și prim-ministru al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, și-a pierdut „coada” în timpul aterizării, relatează The Moscow Times. Elicopterul Mi-8 a atins cu coada un indicator rutier în timp ce ateriza pe teritoriul centralei nucleare Beloyarsk din regiunea Sverdlovsk și s-a prăbușit, notează Ziare.com.

UPDATE Kremlinul a transmis miercuri, 8 martie, că respinge informaţiile de presă potrivit cărora un grup ”proucrainean” s-ar afla la originea sabotării gazoductelor ruseşti Nord Stream 1 şi 2, denunţând o încercare de ”deturnare a atenţiei”, relatează AFP, potrivit Ziare.com.

UPDATE Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, a cerut miercuri omologilor său din Uniunea Europeană să susţină un plan de cumpărare a un milion de obuze de artilerie pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva invaziei Rusiei şi pentru a îşi realimenta rezervele, notează Rador.

UPDATE Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, a vizitat, săptămâna trecută, mai multe poziții ale armatei ruse de pe frontul din Donbas. Potrivit portalului ucrainean Dialog, demnitarul a premiat soldații având în spate un poster cu imagine furată dintr-un afiș creat de o companie ucraineană pentru jocul de computer War Thunder, notează Libertatea.

UPDATE Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a felicitat femeile cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. În discursul său, acesta a mulțumit tuturor femeilor care lucrează, predau, studiază, salvează, tratează și luptă pentru Ucraina.

UPDATE După mai bine de un an de la începutul războiului pe care l-a lansat în Ucraina, președintele rus Vladimir Putin se confruntă cu eșecul. De-a lungul a luni de ofensive, mașina de război rusă a eșuat grav, nereușind să captureze Kievul și cedând pe alte fronturi din sudul și estul Ucrainei. Ceea ce Putin a prezentat în mod fals ca o misiune de „denazificare” a vecinului Rusiei s-a transformat într-un set de bătălii chinuitoare, de uzură, punctate de rapoarte despre atrocitățile și crimele de război rusești, scrie The Washington Post, citat de portalul msn.com, potrivit G4media.

UPDATE Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, a declarat că perspectivele economice pentru Rusia după 2023 sunt "destul de devastatoare". „Când luați proiecțiile noastre pe termen mediu, ceea ce înseamnă că economia Rusiei se va micșora cu cel puțin 7%", a declarat Georgieva într-un interviu difuzat miercuri, notează NewsWeek.

UPDATE Nicio persoană nu a fost rănită în regiunea Donețk în ultimele 24 de ore. Pentru prima dată de la începutul invaziei din 24 februarie anul trecut, niciun civil nu a fost rănit în regiunea Doneţk, potrivit guvernatorului Pavlo Kirilenko, notează Spotmedia.

UPDATE Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a adresat un mesaj de felicitare doamnelor din Rusia cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, şi le-a adresat mulțumiri pentru receptivitatea lor în momentele dificile pentru țară, pentru faptul că nu dau dovadă de indiferență, remarcând curajul femeilor militari, notează Interfax, potrivit Rador.

UPDATE Maia Sandu, președinta unei foste republici sovietice, își păstrează popularitatea în sânul unei națiuni divizate, în timp ce Vladimir Putin își continuă presiunile, arată o analiză a publicației americane The New York Times, preluată de Rador.

UPDATE Şeful grupului paramilitar rus Wagner a afirmat miercuri că trupele sale au ocupat „toată partea de est” a oraşul Bahmut, epicentrul luptelor în estul Ucrainei, relatează AFP. „Unităţile Wagner au ocupat toată partea de est a Bahmutului, tot ce se află la est de râul Bahmutka”, a spus Evgheni Prigojin, într-un mesaj audio publicat de serviciul său de presă.

UPDATE Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat marți că „cetățenii din Transnistria sunt îngrijorați și nu-și doresc nicidecum să fie atrași în această aventură, tragedie. Tinerii părăsesc teritoriul din stânga Nistrului, pentru că nu doresc să fie înrolați, probabil e și decizia părinților să fie în siguranță”, potrivit Rador.

UPDATE Șoferii de autobuz din orașul Mariupol, ocupat temporar de ruşi, au intrat în grevă, din cauza neachitării salariilor – a anunțat consilierul primarului orașului, Petro Andriușcenko, transmite RBC, citată de Rador.

UPDATE Secretarul general al ONU, António Guterres, a sosit într-o vizită în Ucraina - a anunţat, miercuri, reprezentantul său Stéphane Dujarric, răspunzând la o întrebare a agenției de presă dpa. Potrivit lui Dujarric, secretarul general al ONU a sosit la Kiev în noaptea de marţi spre miercuri, relatează Ukrainska Pravda, potrivit Rador.

UPDATE Mii de oameni din Ucraina au suferit leziuni complexe în legătură cu războiul şi au nevoie de servicii de reabilitare şi de echipament care să-i ajute, a declarat marţi un oficial de rang înalt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), informează Reuters. Aceste leziuni complexe includ fracturi, amputări, leziuni ale măduvei spinării, traumatisme ale creierului şi arsuri, a precizat Dr Satish Mishra din cadrul Biroului regional pentru Europa al OMS, în cadrul unei conferinţe de presă. Atacuri asupra facilităţilor din domeniul sănătăţii, numărul mai mic de lucrători medicali din cauza strămutărilor şi penuriile de energie electrică fac ca ucrainenii să se confrunte cu dificultăţi în a primi îngrijiri, a adăugat el, potrivit Agerpres.

UPDATE Evgheni Prigojin, liderul Wagner, susține că trupele ruse simt la Bahmut pe propria lor piele „furia” preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, ale cărui trupe nu duc deloc lipsă de arme şi muniţii. Prigojin acuză în continuare că luptătorii Wagner încă nu primesc din partea Moscovei muniţiile, armele, vehicule şi echipamentele militare de care au nevoie."Dacă trupele Wagner se retrag din Bahmut acum, întregul front se va prăbuși", a afirmat Prigojin, notează Realitatea.

UPDATE Președintele rus, Vladimir Putin, a susținut iniţiativa creării unor pașapoarte pentru familiile celor mobilizaţi pentru a le oferi acestora sprijin social. Potrivit Agenţiei de presă Interfax, Putin a făcut acest anunţ în timpul unei videoconferințe la care a luat parte guvernatorul regiunii Kurgan, Vadim Şumkov. 'Ţin să vă adresez mulțumiri pentru inițiativa de sprijinire a operațiunii militare speciale ruse și, în mod special, a familiilor militarilor noștri. Această iniţiativă a creării pașaportului pentru fiecare familie mobilizată este foarte bună și consider că va trebui extinsă în toată țara', a declarat președintele, conform Rador.

UPDATE Lupta Ucrainei pentru Bahmut a devenit importantă din punct de vedere strategic din cauza componenței actuale a forțelor rusești staționate în zonă, se arată în evaluarea de luni noapte spre marți dimineață a Institutului pentru Studiul Războiului din Washington (ISW).

UPDATE Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, nu a fost de acord cu opinia Ministerului chinez al Afacerilor Externe, potrivit căreia o mână invizibilă conduce criza din Ucraina.

UPDATE De-a lungul anului trecut, Kremlinul a încercat să dea vina pe invazia pe scară largă a Ucrainei pe seama deceniilor de expansiune NATO de după Războiul Rece. Mulți comentatori internaționali au acceptat aceste afirmații rusești, însă în realitate Putin a știut că NATO nu reprezintă nicio amenințare pentru Rusia, iar frica de răspândire a democrației spre Moscova i-a băgat frica în oase liderului de la Kremlin.De la sfârșitul Războiului Rece, poziția de forță a NATO și prezența militară a SUA în Europa au scăzut considerabil, reducând orice potențială amenințare militară la adresa Rusiei. Dar, elita de la Moscova a fost speriată cu adevărat că democrația se va împământeni în Ucraina, iar apoi va trece granița în Rusia, potrivit unei analize din Atlantic Council, notează Ziare.com.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat că partea de est a orașului Bahmut până la râul Bahmutka a intrat sub controlul trupelor rusești, iar chiar în urmă cu foarte puțin timp rețelele de socializare controlate de Evgheni Prigojin au publicat un mesaj audio de 17 secunde în care acesta spune același lucru – cu precizarea importantă că acesta afirmă că zona a fost ocupată de mercenarii din grupul său, „Wagner”. „Unitățile Grupului „Wagner” au ocupat întreaga parte estică a Bahmut. Tot ceea ce se află la est de râul Bahmutka se află în totalitate sub controlul Wagner. Putem raporta acest lucru”, a declarat Prigojin, citat de BBC, notează G4media.

UPDATE Forțele ruse din regiunea Luhansk au încetat în mare măsură să atace în ultimele 24 de ore pentru a-și reface rezervele, potrivit guvernatorului regiunii Luhansk, Serhiy Haidai. „Situația este stabilă și sub control în toate cele trei direcții ale frontului din regiunea Lugansk”, a adăugat Haidai. Potrivit guvernatorului, trupele ruse proaspăt mobilizate se simt „demotivate” și „abandonate” de comandanții lor odată ce își iau în considerare condițiile de pe front și numărul de pierderi din sector. Din cauza lipsei de succes pe front, a spus Haidai, trupele ruse sunt „și mai agresive” față de populația locală, notează Știripesurse.

UPDATE Rapoartele potrivit cărora un „grup pro-ucrainean” a efectuat atacurile asupra conductelor Nord Stream de anul trecut fac parte dintr-o „campanie de dezinformare”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru presa de stat rusă, potrivit CNN, notează G4media.

UPDATE Într-un interviu pentru LA RAZÓN, ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, a calificat ca fiind dificilă întrebarea referitoare la momentul încheierii războiului din Ucraina. „Aceasta este o întrebare dificilă… Pornind de la amploarea forțelor și a mijloacelor și de la modul în care se desfășoară acum ostilitățile în Ucraina, mă tem că nu vorbim de săptămâni, ci de luni. Rusia este blocată în Ucraina – aşa cum a fost înainte în Cecenia și în Afganistan Retragerea din război acum ar însemna recunoaşterea greșelii de către Kremlin și nevoia de a face față consecințelor acestui atac barbar” – consideră Błaszczak. Ministrul polonez al apărării a subliniat că asistența militară acordată Ucrainei și presiunea economică asupra Federației Ruse sunt cele mai eficiente forme de contracarare a acţiunilor invadatorilor. „Nu trebuie să ne simțim obosiți în a sprijini Ucraina, această națiune luptă și pentru libertatea noastră, pentru libertatea și valorile Europei” – a adăugat demnitarul polonez, potrivit Rador.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a discutat telefonic, marţi, cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre intenția comună de a continua să ofere Ucrainei ajutorul de care această ţară are nevoie pentru a se apăra împotriva Rusiei, care i-a invadat teritoriul, informează EFE, citat de Agerpres. Casa Albă a indicat, într-un comunicat, că cei doi lideri au subliniat, de asemenea, necesitatea ca Rusia să plătească "preţul agresiunii sale".

UPDATE Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a avertizat că Europa nu va accepta niciodată ca Rusia să îi amenințe securitatea, într-un discurs în faţa Parlamentului canadian vizând consolidarea sprijinului pentru Ucraina. „Nu vom accepta niciodată ca o putere militară cu vise de imperiu să îşi treacă tancurile peste o frontieră internațională”, a declarat Ursula von der Leyen, potrivit Cotidianul.

UPDATE Forțele Aeriene Ucrainene au primit deja kituri de bombe inteligente cu muniție de atac ghidată Joint Direct Attack Munition (JDAM), potrivit The War Zone, care îi citează pe generalul James Hecker, șeful Forțelor Aeriene Americane din Europa (USAFE), și al Comandamentului Aerian Aliat al NATO. Bombele ghidate de precizie (JDAM-ER) pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 72 km, notează Ziare.com.

UPDATE Armata ucraineană a efectuat nouă lovituri împotriva bazelor temporare ruseşti în ultimele 24 de ore, precum şi o lovitură asupra unui sistem de rachete antiaeriene ruseşti Buk, informează Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, notează Mediafax.

UPDATE Alegerile în Riigikogu (parlamentul) Estoniei au adus victoria Partidului reformelor (de guvernământ). Liderul său, primul ministru Kaja Kallas, care a mizat pe sprijinul activ acordat Ucrainei, și-a consolidat considerabil poziția. Adversarii unui asemenea sprijin, dimpotrivă, au pierdut. În parlament vor fi, de asemenea, mai puțini ruși și politicieni orientați spre electoratul rusesc, susține Nezavisimaia Gazeta preluată de Rador.

UPDATE Ministerul Apărării din Belarus a fost însărcinat să dezvolte o nouă doctrină militară care să răspundă „escaladării tensiunilor politice globale”, au informat marţi seara agenţiile de presă ruse, transmite miercuri Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, crede că Republica Moldova ar trebui să se teamă mai puțin de Rusia, pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la situația de securitate din țară. Geoană a acuzat Rusia că exercită „presiuni enorme” asupra Republicii Moldova „pe toate fronturile”, scrie NewsWeek.

UPDATE Trupele ruseşti vor avea "drum deschis" pentru a cuceri oraşe cheie din estul Ucrainei, dacă vor prelua controlul asupra Bahmut, a avertizat preşedintele Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat CNN, în timp ce şi-a apărat decizia de a menţine forţele ucrainene în oraşul asediat. "Acest lucru este tactic pentru noi", a declarat Zelenski, insistând că şefii militari de la Kiev sunt uniţi în prelungirea apărării oraşului, după ce săptămâni de atacuri ruseşti l-au lăsat pe punctul de a cădea în mâinile trupelor Moscovei.

UPDATE Polonia va trimite încă zece tancuri de luptă blindate Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina în cursul acestei săptămâni, a anunțat marți ministrul polonez al Apărării, conform Agenției MTI, potrivit G4media.

UPDATE Dmytro Kotsiubailo, comandantul Batalionului I Mecanizat ”Da Vinci Wolves” și Erou al Ucrainei, a fost ucis în acțiune în apropiere de Bakhmut, a anunțat președintele Volodymyr Zelensk, notează Ziare.com.

UPDATE Guvernul ucrainean „nu este absolut implicat” în sabotajul conductei de gaze Nordstream şi nu are informaţii despre incident, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean, Mihail Podoliak. Potrivit ziarului american The New York Times, citând surse de informaţii americane, sabotajul la Nord Stream ar fi munca unui „grup filo-rus” nespecificat, scrie Mediafax.

UPDATE Treizeci de ţări s-au alăturat deja coaliţiei care susţine crearea unui tribunal special pentru a judeca presupusele crime de război comise de Rusia în timpul invaziei sale în Ucraina, a declarat marţi ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, citat de EFE, scrie Agerpres.

UPDATE Cele „trei anchete” privind accidentul de anul trecut de la gazoductul Nord Stream „nu sunt încă încheiate”. Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, John Kirby, a comentat zvonurile relatate de New York Times, potrivit cărora atacul a fost comis de un grup pro-ucrainean. „Credem că a fost un act de sabotaj”, a spus Kirby, dar numai după investigaţiile efectuate în Europa SUA vor evalua o „reacţie adecvată”, notează Mediafax.

UPDATE Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, a declarat marţi că informaţiile apărute în cotidianul New York Times despre cine ar putea să fie responsabil pentru atacurile asupra gazoductului Nord Stream, anul trecut, "demonstrează doar că iniţiativa noastră privind lansarea unei investigaţii internaţionale sub auspiciile secretarului general al ONU este foarte oportună", relatează Reuters, potrivit Ziare.com.

UPDATE Un incendiu a izbucnit, marți seara,  la principala clădire a Directoratului Ministerului rus de Interne din Moscova, transmite agenția de presă rusă TASS, care citează o sursă a serviciilor de urgențe.

UPDATE Ucraina și-a asumat să înceteze orice fel de lucrări de adâncire (dragare) pe Canalul Bîstroe, iar Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) din România ar urma să înceapă măsurătorile de adâncime pe Brațul Chilia și pe canalul Bâstroe din 15 martie, conform acordului convenit vineri, a anunțat marți, după negocierile de la Ismail, scrie Gândul.

UPDATE Autoritățile de anchetă germane au progresat în rezolvarea misterului atacului asupra conductelor Nord Stream 1 și 2. Potrivit unei investigații comune a studioului ARD din Berlin, a revistei politice ARD Kontraste, a SWR și a DIE ZEIT, a fost posibilă reconstituirea în mare măsură a modului și a momentului în care a fost pregătit atacul cu explozibili. Potrivit acesteia, urmele duc în direcția Ucrainei. Cu toate acestea, anchetatorii nu au găsit încă nicio dovadă cu privire la cine a ordonat distrugerea. În noaptea de 26 septembrie 2022, trei dintre cele patru șiruri ale conductelor Nord Stream 1 și 2 au fost distruse de explozii pe fundul Mării Baltice.

UPDATE "Anunţăm prelungirea pregătirii noastre a soldaţilor ucraineni până cel puţin în octombrie 2023 şi vom oferi şi pregătire medicală”. Premierul canadian Justin Trudeau a declarat acest lucru la un punct de presă comun, la Ottawa, cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Am alocat şi 3 milioane de euro pentru deminare”, a adăugat el.

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 377: Vizită oficială, prizonier ucis și lupte la Bahmut. Lukaşenko l-a insultat pe Zelenski
Război în Ucraina, ziua 376: Zi de doliu în Zaporojie și „mașină de tocat carne” la Bahmut. Budanov: Bătălie decisivă în primăvară
/VIDEO/ Avocată: „Nu am nicio problemă să se facă reforme dure, dar cultivarea urii față de judecători e o abordare greșită”
/VIDEO/ Avocată: „Nu am nicio problemă să se facă reforme dure, dar cultivarea urii față de judecători e o abordare greșită”
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Război în Ucraina, ziua 391: Explozii în Crimeea și plan cu 1 milion de obuze. SUA alertează privind pacea propusă de China
Război în Ucraina, ziua 391: Explozii în Crimeea și plan cu 1 milion de obuze. SUA alertează privind pacea propusă de China
/DOC/ Trei apartamente, 14 conturi bancare și datorii: Declarația de avere a lui Nicu Popescu
/DOC/ Trei apartamente, 14 conturi bancare și datorii: Declarația de avere a lui Nicu Popescu
/VIDEO/ Ziua Internațională a Poeziei, marcată pe 21 martie: Versuri puse pe muzică de artiști autohtoni
/VIDEO/ Ziua Internațională a Poeziei, marcată pe 21 martie: Versuri puse pe muzică de artiști autohtoni

externe

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 392: Ultimul mesaj al lui Jinping pentru Putin. Analiză: Lovitură majoră Chinei, dacă înarmează Rusia

22 martie 2023, ora 12:02

Este a 392-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat marţi că va participa prin videoconferință la summitul G7 prevăzut să aibă loc în luna mai la Hiroshima, Japonia, relatează AFP. Totodată, liderul de la Kiev a afirmat că așteaptă "dialog" cu administrația de la Beijing pe tema inițiativelor de negocieri, în contextul în care preşedintele Chinei, Xi Jinping, s-a aflat în vizită în Rusia.

Atât presa rusă, cât și cea ucraineană, relatează că miercuri dimineața Armata Ucraineană a desfășurat un atac asupra portului Sevastopol, principala baza navală a Flotei Ruse de la Marea Neagră. Oficialii ruși vorbesc despre mai multe drone navale care ar fi încercat să intre în port și să lovească navele de luptă rusești, dar ar fi fost anihilate, notează Biziday.

UPDATE Asaltul rusesc asupra oraşului Bakhmut ar putea pierde din avânt, susţine Ministerul Apărării din Marea Britanie, pe baza informaţiilor surse de intelligence, din Insulă. Cauza ar fi relocarea unor forţe militare ruse în alte regiuni ale frontului din Ucraina, potrivit NewsWeek.

UPDATE Adjunctul ministrului rus de externe Serghei Ryabkov a avertizat Statele Unite că Moscova va lua "contramăsuri" împotriva oricăror alte zboruri de drone deasupra unei părți a Mării Negre, după incidentul în care un avion de luptă rus a interceptat și doborât o dronă americană. "Îi avertizăm să nu încerce să se joace cu nervii lor, testându-ne răbdarea", a declarat Ryabkov, potrivit agenției de presă de stat RIA Novosti, potrivit NewsWeek.

UPDATE Președintele Chinei, Xi Jinping, i-a transmis omologului rus, Vladimir Putin, să aibă grijă pentru că vor urma schimbări pe care lumea nu le-a mai văzut de 100 de ani, iar cei doi vor conduce lumea. Dialogul dintre cei doi la plecarea liderului chinez: "Urmează schimbări care n-au mai fost în 100 de ani. Și conducem această schimbare împreună", i-a spus Xi Jinping lui Vladimir Putin, potrivit Știripesurse.

UPDATE Una dintre cele mai retrase țări din Europa devine centrul major al unui conflict. Rusia vizează teritoriul mic, dar strategic al Moldovei drept următorul său mare front în războiul cu Ucraina. În timp ce Washingtonul își concentrează atenția asupra luptelor din estul Ucrainei, s-ar putea ca președintele rus, Vladimir Putin, să repurteze o victorie în Moldova, relatează The New York Post citat de Rador. La sfârșitul săptămânii trecute, Casa Albă a subliniat că serviciile de informații ale SUA relevă o serie de planuri ale Rusiei de a organiza proteste în Moldova, ele având drept scop răsturnarea guvernului prooccidental. Cea mai bună cale de a veni în ajutorul Ucrainei în acest moment crucial pentru războiul de autoapărare pe care îl poartă este aceea de a ne asigura că Moscova nu poate deschide un al doilea front hibrid la frontiera vestică a țării. Liderii occidentali pot face asta spunând Moscovei fără echivoc: Jos labele de pe Moldova!

UPDATE ”Părţile declară din nou că nu pot exista învingători într-un război nuclear şi că acesta nu trebuie să fie declanşat niciodată”, afirmă într-o ”Declaraţie comună”, semnată marţi, în urma unei întâlniri la Kremlin, preşedinţii rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping.

UPDATE Uniunea Europeană pregătește o misiune civilă pentru Republica Moldova cu scopul de a sprijini această țară să facă față amenințărilor de natură hibridă. Declarația a fost făcută de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borrell. 

UPDATE Administraţia Militară Regională Kiev a raportat că, în urma atacului cu drone lansat de ruşi în noaptea de marţi spre miercuri, un obiectiv civil a fost avariat și a izbucnit un incendiu, iar trei persoane au murit şi alte şapte au fost rănite, scrie Rador.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avut o replică surprinzătoare la adresa ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu, după ce acesta a declarat , la Bruxelles, că aşa-numita limbă moldovenească nu există, ci este un construct artificial creat de Uniunea Sovietică şi folosit apoi de Rusia în scopuri propagandistice. „Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că limba moldovenească nu a existat niciodată, ea ar fi fost creată artificial în perioada sovietică. Nici domnul Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar până la urmă a fost creat. Este posibil acum să-l numim o „construcţie artificială”?”, a scris Maria Zaharova, marţi, pe contul său de Telegram, potrivit B1.

UPDATE Dronele de suprafață ale forțelor ucrainene au atacat Sevastopolul miercuri dimineață. Flota rusă a Mării Negre se laudă însă că a respins atacul, transmite guvernatorul orașului Mihail Răzvozhaev. Atacul vine în contextul în care  sâmbătă Vladimir Putin a efectuat o vizită-surpriză în Crimeea, pentru a marca anexarea peninsulei. El s-a dus la baza rusă de la Sevastopol, portul de ataş al Flotei ruse la Marea Neagră, notează Știripesurse.

UPDATE Statele Unite şi-au schimbat planurile şi vor furniza Ucrainei 31 de tancuri Abrams M1-A1 în loc de variantele mai noi M1-A2 planificate anterior, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder. Scopul este de a grăbi livrarea acestora, potrivit Știripesurse.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) conchide că este posibil ca vizita de trei zile a președintelui Xi la Moscova să nu-i fi adus totuși lui Putin rezultatele dorite – cei doi lideri au fost de acord că relațiile ruso-chineze trebuie să să devină mai strânse, însă viziunea despre cum va fi realizat acest lucru se dovedește a fi diferită.

UPDATE Războiul nu este sub nici o formă o „dispută teritorială”. Sunt în joc interese americane vitale. Întâlnirea de la Moscova de săptămâna aceasta între Xi Jinping și Vladimir Putin e cea mai nouă dovadă că China e cel mai bun prieten și cel mai mare susținător al Rusiei. Toată lumea o știe, însă președintele Biden și unii republicani nu reușesc să realizeze un alt adevăr rezultat de aici: dacă Rusia va câștiga în Ucraina, China va câștiga și ea, scrie Nikki Haley în The Wall Street Journal citat de Rador.

UPDATE Odată cu vizita președintelui chinez la Moscova, în Occident există îngrijorări că Xi Jinping ar putea promite Kremlinului arme. China riscă enorm dacă ar trimite armament Kremlinului, iar SUA ar putea replica prin sancțiuni și ar falimenta industria aviatică și spațială de la Beijing. Practic, industria aviatică din China este dependentă de Statele Unite și Uniunea Europeană, iar intrarea în colaps a acesteia ar constitui o puternică lovitură pentru aspirațiile economice și prestigiul lui Xi Jinping, potrivit unei analize din Foreign Policy. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com China riscă enorm dacă înarmează Rusia: SUA ar da o lovitură majoră Beijingului, scrie Ziare.com.

UPDATE Un oficial de rang înalt al forțelor aeriene ucrainene a declarat marţi că Ucraina are nevoie de avioane de luptă moderne, pentru că flota, care datează din epoca sovietică, este în scădere, anunță CNN, potrivit Rador.

UPDATE China ar trebui să ceară Rusiei oprirea invaziei militare în Ucraina, a declarat marţi seară un oficial din cadrul Preşedinţiei Statelor Unite, în contextul vizitei efectuate la Moscova de preşedintele Chinei, Xi Jinping, scrie Mediafax.

UPDATE Un militar rus este acuzat de crime de război în Ucraina. Acesta va fi judecat în lipsă, probele fiind conversaţiile telefonice ale militarului cu mai multe persoane, înregistrate de ucraineni, potrivit CNN.

UPDATE "Nu putem considera în mod rezonabil că China este imparţială" în ce priveşte Ucraina, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe, critica americană cea mai directă până în prezent la adresa propunerii chineze de mediere în conflict, relatează AFP.

UPDATE Memorial, cel mai vechi ONG pentru apărarea drepturilor omului din Rusia, a anunțat că unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai săi, Oleg Orlov, a fost arestat marți la Moscova și se confruntă cu acuzații de „discreditare a forțelor armate ruse”, relatează CNN, potrivit HotNews.

UPDATE Rusia şi China au exprimat "preocupare", într-o declaraţie comună emisă după întâlnirea preşedinţilor Vladimir Putin şi Xi Jinping, privind intensificarea prezenţei militare a Alianţei Nord-Atlantice în Asia, notează Mediafax.

UPDATE Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat marţi că a ajuns la un acord cu guvernul ucrainean pentru punerea în practică a unui plan de ajutorare în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari, notează AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Războiul lui Putin din Ucraina a provocat bulversări pe piețele financiare și energetice din întreaga lume, plus un exod al populației ruse. Sume colosale de bani au ieșit din Rusia în diverse țări, care au câștigat enorm din mutarea afacerilor și activelor oligarhilor și bogaților Moscovei, în străinătate. Printre statele beneficiare în urma conflictului s-au numărat printre altele China, Turcia sau Emiratele Arabe Unite, notează Ziare.com.

UPDATE Rusia este pregătită să ajute companiile din China să ia locul celor occidentale care au părăsit Rusia ca urmare a sancţiunilor impuse acesteia pentru conflictul din Ucraina, i-a transmis preşedintele rus Vladimir Putin omologului său chinez Xi Jinping în timpul întâlnirii lor desfăşurate marţi la Kremlin, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit Agerpres. "Suntem dispuşi să sprijinim companiile chineze să înlocuiască producţiile companiilor occidentale care au părăsit Rusia", a spus Putin la începutul întrevederii cu Xi Jinping.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că a invitat China la discuţii despre invazia rusă şi că aşteaptă răspunsul Beijingului. El a făcut declaraţiile în cadrul unei conferinţe comune de presă cu premierul nipon, Fumio Kishida. Zelenski l-a descris pe acesta drept un apărător cu adevărat puternic al ordinii internaţionale, potrivit Rador.

UPDATE Moldova a efectuat testări în privința  livrării de energie electrică către Ucraina, care fusese anterior achiziționată de la Uniunea Europeană, scrie RBK-Ucraina cu referire la pagina Companiei de stat din Republica Moldova „Energocom”. „Curentul electric a trecut prin sistemul energetic moldovenesc în tranzit și a fost vândut consumătorilor ucraineni”, se arată în comunicat.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat marţi discuţiile "productive" cu premierul nipon Fumio Kishida, în vizită la Kiev, lăudând "voinţa foarte concretă" a Japoniei de a "proteja" Ucraina în faţa "terorii ruseşti", notează AFP, citat de Agerpres. "Având în vedere puterea Japoniei, leadershipul său în Asia pentru apărarea păcii şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli, precum şi responsabilitatea sa ca preşedinte (prin rotaţie) al G7, discuţiile de marţi pot avea un rezultat global", a apreciat Volodimir Zelenski în cotidianul său mesaj video.

Război în Ucraina, ziua 391: Explozii în Crimeea și plan cu 1 milion de obuze. SUA alertează privind pacea propusă de China
Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Capcana lui Șor de la Air Moldova. Ce se ascunde în spatele zborurilor anulate
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
Activitatea Centrului Unic de Gestionare a Crizei, sistată: CSE a aprobat o decizie în acest sens
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
/VIDEO/ Scandalul de la o benzinărie din orașul Râșcani: Cum un fals a devenit un videoclip viral
Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
/VIDEO/ Președinta cere crearea Curții Anticorupție: „E naiv ca unii judecători să creadă că vor bloca sistemul și vom privi neputincioși”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram