/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin

missing
20 martie 2023, ora 19:29

Războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina continuă și în ziua 390 de la începutul invaziei la scară largă. Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi arestat în Africa de Sud, unde ar urma să efectueze o vizită în august pentru a participa la un summit BRICS, în timp ce fostul lider de la Kremlin Dmitri Medvedev amenință instituția de la Haga cu un atac cu rachete. China şi Rusia "au obiective similare", a declarat preşedintele chinez Xi Jinping în cadrul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin, luni, în timpul unei vizite la Moscova.

Totodată, un ambasador polonez explică scenariul de a întra în război contra Rusiei, iar oficialii ucraineni dau asigurări că rezistă în apărare la Bahmut, scena celor mai sângeroase lupte din ultimele luni. Totuși, acțiunile ofensive ale rușilor pe frontul din estul Ucrainei s-au redus în intensitate în ultimele zile, ceea ce indică o reducere a capacității de luptă a forțelor invadatoare, constată Ministerul britanic al Apărării.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken spune că vizita făcută la Moscova de președintele chinez Xi Jinping arată intenția Chinei de a oferi „acoperire diplomatică atrocităților comise de Rusia în Ucraina”, în loc să le condamne, conform CNN.

UPDATE Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a precizat că este încrezător că vizita sa în Rusia va da un "nou impuls" relaţiilor cu Moscova, după ce a coborât din avion, pe aeroport, în capitala rusă. „Sunt convins că această vizită va fi fructuoasă şi că va da un nou impuls dezvoltării sănătoase şi stabile a relaţiilor sino-ruse", a declarat liderul chinez, citat de agenţiile ruse de presă, calificând Beijingul şi Moscova drept "buni vecini" şi "parteneri fiabili". În opinia sa, China "este pregătită să rămână ferm alături de Rusia" în favoarea unui "adevărat multilateralism" şi a unei "multipolarităţi în lume", potrivit Știripesurse.

UPDATE Şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat luni, 20 martie, că oamenii săi controlează circa 70% din oraşul Bahmut din estul Ucrainei, scena unor lupte violente din vara anului trecut, informează AFP.

UPDATE Mandatul de arestare emis pe numele președintelui rus Vladimir Putin nu va expira dacă și când se va încheia războiul declanșat de Moscova în Ucraina, a declarat luni, la BBC, procurorul șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, potrivit The Guardian.

UPDATE Bătălia pentru Bahmut, în regiunea Donbas, a fost una dintre cele mai aprige din războiul din Ucraina, fiind comparată cu războiul de tranșee din Primul Război Mondial. Forțele Kievului au rezistat timp de opt luni în fața invadatorilor ruși de acolo, dar riscă să fie complet încercuite. Oficialii ucraineni au avertizat luni că orașul Avdiivka din estul țării ar putea deveni în curând un „al doilea Bahmut”, relatează Sky News. Comandantul forțelor terestre ucrainene a declarat săptămâna trecută că trupele lui Vladimir Putin încearcă acum să încerce să încercuiască complet Bahmut într-o ofensivă care nu a făcut progrese majore, notează G4media.

UPDATE Actorul hollywoodian Steven Seagal a fost prezent la Moscova la inaugurarea unui centru de aikido din Rusia, unul dintre obiectivele acestuia fiind pregătirea tinerilor pentru serviciul în forțele armate ruse, relatează insidethegames, potrivit Mediafax.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a transmis omologului său chinez, Xi Jinping, că salută propunerea Beijingului pentru a pune capăt „crizei acute” din Ucraina și că tratează cu respect planul înaintat de partea chineză, potrivit The Guardian.

UPDATE Norvegia a anunţat luni că a livrat Ucrainei opt tancuri Leopard 2 pe care i le-a promis, o contribuţie care, alături de cea a altor aliaţi, va fi „hotărâtoare” pentru următoarea contraofensivă ucraineană, potrivit HotNews.

UPDATE Procurorii ruși au deschis un dosar de urmărire penală împotriva judecătorilor Curții Penale Internaționale care au decis emiterea unui mandat de arestare pe numele președintelui Vladimir Putin, relatează Interfax.

UPDATE Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a declarat luni, 20 martie, că preşedintele rus Vladimir Putin ”poate fi arestat imediat în aproape 130 de ţări”, după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat pe numele său, considerându-l responsabil de crime de război în Ucraina, relatează EFE.

UPDATE Preşedintele Vladimir Putin a promis luni, 20 martie, că Rusia va livra Africii toată cantitatea de cereale necesară dacă acordul asupra exporturilor ucrainene nu va fi prelungit după două luni, informează AFP.

UPDATE Șeful grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a dat noi detalii luni, 20 martie, despre situația de pe frontul din Ucraina, avertizând asupra perspectivelor sumbre pe care le are armata rusă în eventualitatea unei contraofensive ucrainene. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Șeful mercenarilor Wagner avertizează că Rusia ar putea pierde războiul: ”Deocamdată, perspectivele sunt sumbre, potrivit Digi24.

UPDATE Decizia Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin este un semn al 'ostilităţii clare' ce există împotriva Rusiei şi a lui Putin personal, a indicat luni Kremlinul, transmite Reuters.

UPDATE Statele membre ale Uniunii Europene au convenit asupra achiziţionării în comun a unui milion de cartuşe de artilerie de 155 mm pentru Ucraina, a declarat luni ministrul Apărării din Estonia. În urma unei întâlniri cu omologii săi din UE la Bruxelles, Hanno Pevkur a scris pe Twitter că "s-a ajuns la un consens politic - 1 milion de cartuşe de 155 mm pentru Ucraina". Pe măsură ce războiul se întinde în al doilea an, Ucraina consumă muniţia mai repede decât o pot produce în prezent SUA şi NATO, potrivit Mediafax.

UPDATE Vladimir Putin se teme de o posibilă revoluție în Rusia. Președintele rus a cerut ca ofițerii Ministerului rus de Interne să suprime prompt acțiunile „ilegale de stradă” și „răspândirea ideologiei extremiste”. "Provocările, acțiunile stradale ilegale sau alte încercări de destabilizare a societății trebuie oprite. Suprimat prompt. La fel ca răspândirea ideologiei extremiste", a spus el, vorbind în cadrul unei reuniuni extinse a consiliului de administrație al Ministerului de Interne, relatează Interfax. Potrivit acestuia, reprezentanții cultelor religioase, ai tinerilor și ai altor organizații publice ar trebui să se implice mai activ în această activitate, potrivit Știripesurse.

UPDATE Biroul de Anchetă Naţional (DBR) al Ucrainei a anunțat luni, 20 martie, că un fost şef al Serviciului de securitate al Ucrainei (SBU) din regiunea Harkov (est) va fi judecat pentru ”înaltă trădare”, relatează AFP.Roman Dudin, 40 de ani, ”s-a ocupat de facto de acţiuni de sabotaj în loc să organizeze apărarea acestei regiuni”, a acuzat DBR într-un comunicat pe Telegram.  Ads   ”După ce apărarea va lua act de dosarul său, acesta va fi transmis tribunalului”, a precizat DBR, adăugând că bărbatul, arestat în septembrie şi care se află în detenţie, riscă închisoare pe viaţă, potrivit Ziare.com.

UPDATE Biroul Naţional ucrainean de Anchetă (DBR) a anunțat luni că a deschis o investigație legată de moartea a patru militari ucraineni care și-au pierdut viața din cauza exploziei unui obuz, în timpul unor tiruri de antrenament, în nordul Ucrainei, relatează AFP și Agerpres.

UPDATE Comandantul Forțelor Întrunite din cadrul armatei ucrainene, Serhi Naev, a declarat că Rusia a mobilizat aproximativ 300.000 de ruși pentru războiul din Ucraina, relatează RBC, potrivit Rador.

UPDATE Mass-media turcă a publicat o înregistrare video în care, potrivit acesteia, se poate observa un Su-27 al Forțelor Aeriene Ruse care încearcă să doboare o dronă ucraineană Bayrakatar TB2. Videoclipul a fost publicat la cinci zile după ce două avioane Su-27 au doborât o dronă MQ-9 Reaper a Forțelor Aeriene americane în apele Mării Negre, scrie Defenseromania.

UPDATE Guvernatorul regiunii est-ucrainene Doneţk, Pavlo Kirilenko, a raportat că invadatorii ruși au tras, luni dimineaţă, asupra oraşului Avdiivka, iar cu o seară înainte au atacat oraşul Kramatorsk, avariind mai multe clădiri rezidenţiale. „La miezul nopții, rușii au lansat un atac cu rachetă asupra Kramatorskului. Au fost avariate locuinţe. Conform informațiilor preliminare, nu s-au înregistrat victime” – a scris oficialul pe Telegram. În ceea ce priveşte situaţia din oraşul Avdiivka, guvernatorul a precizat că ruşii au atacat cu artilerie și lansatoare de rachete Grad. Alte atacuri au avut loc la Bahmut și Kostiantinivka. „O persoană a fost rănită în Kostiantinivka, iar trei blocuri și trei case particulare au fost avariate. La Bahmut o persoană a fost rănită şi trei blocuri de locuinţe au fost avariate”, a adăugat Kirilenko, potrivit Rador.

UPDATE Vizita de două zile a preşedintelui Xi Jinping la începutul acestei săptămâni la Moscova suscită temeri la Kiev, preocupat că Beijingul, aliatul strategic al Rusiei, s-ar putea decide în cele din urmă să-i livreze acesteia arme, influenţând astfel rezultatul războiului, comentează luni, într-o amplă analiză, France Presse, potrivit Agerpres.

UPDATE Avionul având la bord delegația președintelui chinez Xi Jinping a aterizat la Moscova, anunță presa rusă, care a publicat imagini de la aeroport.

UPDATE Regatul Unit găzduieşte luni o reuniune, cu participarea miniştrilor justiţiei din peste 40 de ţări, cu scopul de a aborda problema posibilelor crime de război comise în Ucraina, după ce Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează DPA, citată de Agerpres.

UPDATE Ucraina face totul pentru ca lumea să nu vadă emoții, ci o bază clară de dovezi. Șeful Serviciului Securităţii al Ucrainei, Vasyl Maliuk, a comentat emiterea unui mandat de arestare a președintelui rus, Vladimir Putin, de către Curtea Penală Internațională. El a menționat că deportarea forțată de către Federația Rusă a copiilor ucraineni este doar una dintre puținele crime pentru care Putin trebuie să răspundă, potrivit Libertatea Cuvântului.

UPDATE Fostul președinte al Rusiei și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dimitri Medvedev s-a lansat într-un atac furibund la adresa Tribunalului de la Haga care a i-a dat lui Putin un mandat de arestare. Acesta cere atacarea instituției cu rachete, notează HotNews.

UPDATE Xi Jinping prezintă China ca fiind un pacificator al Ucrainei în ajunul călătoriei sale în Rusia. Mai mult el a lăudat legăturile din ce în ce mai strânse ale Beijingului cu Moscova. Într-un articol publicat în presa de stat rusă, Xi a declarat că China și Rusia au "consolidat încrederea reciprocă politică și au încurajat un nou model de relații între țări mari", potrivit NewsWeek.

UPDATE Rusia şi China încearcă să zdruncine ordinea internaţională, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Statelor Unite, John Kirby. Xi Jinping va efectua o vizită de stat în Rusia în perioada 20-22 martie, la invitaţia lui Vladimir Putin, notează Mediafax.

UPDATE Preşedintele Chinei, Xi Jinping, se îndreaptă spre Moscova, pentru a efectua prima sa vizită de la începutul invaziei ruse în Ucraina. El se va întâlni cu Vladimir Putin, la câteva zile după ce Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele liderului rus, pentru presupuse crime de război. Cei doi lideri sunt aşteptaţi să anunţe extinderea cooperării, după ce anterior anunţaseră un parteneriat „fără limite”. Rusia, aflată sub sancţiuni dure la nivel internaţional, este tot mai dependentă de China, ca piaţă pentru mărfurile sale şi aflată în căutarea de sprijin diplomatic. Deşi anunţaseră un parteneriat fără limite, până acum, Beijingul a fost reticent în a asigura Moscovei sprijin letal pentru războiul din Ucraina, pentru a evita sancţiuni secundare împotriva companiilor chineze, relatează corespondentul BBC, potrivit Rador.

UPDATE Kievul s-a plâns de faptul că forțele sale sunt nevoite să își raționalizeze puterea de foc, deoarece invazia Rusiei, care durează de un an, s-a transformat într-un război de uzură. Ucraina a comunicat UE că are nevoie de 350 000 de obuze pe lună pentru a-și ajuta trupele să țină piept atacului Moscovei și pentru a le permite să lanseze noi contraofensive mai târziu în cursul anului, anunță France 24, potrivit Știripesurse.

UPDATE Angajaților Kremlinului li se recomandă cu tărie să renunțe la utilizarea iPhone-ului din cauza conexiunii cu SUA, scrie ziarul Kommersant luni, 20 martie.Vorbim despre angajații blocului politic intern al administrației Kremlinului. Până la începutul lunii aprilie, aceștia vor fi nevoiți să renunțe la iPhone-urile și să le înlocuiască cu smartphone-uri de la alți producători."iPhone-ul este totul. Fie îl aruncați, fie îl dați copiilor. Toată lumea va trebui să facă asta în martie", a spus unul dintre oficiali.Li se cere să facă acest lucru din motive de securitate, deoarece iPhone-urile americane sunt cel mai adesea supuse piratării și spionajului din partea Occidentului. Oficialii sunt îndemnați să găsească un alt tip de telefon potrivit pentru ei, pe sistemul de operare Android sau să achiziționeze marca „Aurora” rusească, potrivit Ziare.com.

UPDATE Sirenele de raid aerian au început să sune în Ucraina, luni dimineaţă, la ora 09:00, în timp ce un avion de luptă rusesc MiG-31K a decolat din Belarus. Un grup de monitorizare raportează că un avion de tip MiG-31K al Forțelor Aeriene Ruse a fost înregistrat decolând de pe aerodromul Maciulişci. Potrivit RBV, MiG-31K este un potențial purtător de rachete hipersonice Kh-47m2 Kinjal, pe care sistemele ucrainene de apărare antiaeriană nu le pot intercepta, potrivit Rador.

UPDATE Rusia a suferit 1.590 de pierderi militare și a pierdut 56 de vehicule blindate, inclusiv 26 de tancuri, în Ucraina în weekend, arată datele furnizate de Forțele Armate Ucrainene (UAF).

UPDATE Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a postat un mesaj pe Telegram, în care susține că decizia Curții Penale Internaționale (CPI) de a emite un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin va avea consecințe grave pentru dreptul internațional, relatează The Guardian, potrivit Digi24.

UPDATE Kremlinul caută un înlocuitor pentru președintele rus Vladimir Putin pe fondul nemulțumirii tot mai mari față de războiul din Ucraina, potrivit unui oficial din serviciile de informații ucrainean, potrivit NewsWeek.

UPDATE Serghei Moskalenko, șeful al unuia dintre cele mai mari centre operate de ruși în teritoriile ocupate în Ucraina, a fost ucis vineri seara în urma exploziei mașinii sale.

UPDATE Finanțatorul Grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, pierde sprijinul oficialii ruși locali. În regiunea Krasnodar autoritățile refuză să îngroape mercenarii Wagner morți în războiul din Ucraina, conform raportului Institutului pentru Studii de Război (ISW), potrivit Ziare.com.

UPDATE Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor din Donbas, unul din criticii comandamentului militar de la Moscova pentru cum conduce războiul, spune că singurele momente în care președintele Vladimir Putin este cel real, și nu o dublură, sunt acelea în care liderul de la Kremlin apare singur sau la un capăt al mesei, la distanță de invitații săi, potrivit HotNews.

UPDATE Șeful Comitetului de Investigații al Rusiei, Alexander Bastrykin, a cerut instituției pe care o conduce să realizeze o evaluare juridică, după ce Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele lui Putin.  

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a explicat că nu a lansat războiul din Ucraina din 2014 pentru că Rusia nu era pregătită militar și că nu avea „arme hipersonice”, susținând totodată că acestea nu sunt folosite acum în așa-numita „operațiunea specială”, notează HotNews.

UPDATE Federația Rusă nu folosește de fapt arme hipersonice, dar ea deţine astfel de arme, la fel și alte sisteme moderne, a declarat președintele rus, Vladimir Putin, într-un interviu, scrie Rador.

UPDATE Fostul deputat al Dumei de Stat a Rusiei și omul de afaceri Ilya Ponomaryov declarat într-un interviu în exclusivitate pentru TVR Moldova că principalul motiv care determină existența Transnistriei este de ordin financiar, o gaură neagră unde se face contrabandă, scheme financiare, scheme energetice, iar dacă nu ar fi fost toate astea această istorie era de mult închisă. Ilya Ponomaryov consideră că atunci când nu va mai exista regimul Putin aceste formațiuni separatiste nerecunoscute vor dispărea foarte rapid.

UPDATE „Fie Ucraina îşi va apăra independenţa, fie dacă nu, vom fi nevoiţi să ne alăturăm acestui conflict, pentru că sunt în joc valorile noastre fundamentale, care stau la baza civilizaţiei noastre, deci nu vom avea de ales”, a declarat ambasadorul polonez în Franţa, Jan Emeryk Rościszewski, într-un interviu la televiziunea Lci. Răspunsul a venit când s-a vorbit despre transferul avioanelor Mig-29 din Polonia şi Slovacia în Ucraina şi despre posibila escaladare a conflictului. După cum relatează ziarul polonez Fakt, ambasadorul Jan Emeryk Rościszewski a explicat că „nu NATO, nici Polonia, nici Franţa sau Slovacia cresc tensiunea, ci Rusia este cea care a atacat Ucraina, ci Rusia invadează, omoară oameni, răpieşte copii ucraineni”. Apoi, oficialul a spus clar că Polonia ar putea juca un rol şi mai important în acest război, notează Mediafax.

UPDATE Forțele ruse de ocupație au turnat grâu ucrainean pe un drum care duce spre ieșirea din orașul-port Mariupol, a anunțat un oficial ucrainean al orașului, potrivit Sky News. Petro Andriușcenko, consilier al primarului orașului ocupat, a afirmat că „douăzeci de tone" de grâu au fost împrăștiate pe asfalt, pe drumul din zona Novoazovsk, la est de Mariupol. „Douăzeci de tone de grâu ucrainean au fost împrăștiate pe asfalt. Iată cum arată de la sol. Doar cu roțile pe cereale. Apoi, Moscova va deplânge «foametea din lume». Mă întreb cine a provocat foametea în lume?", a scris, într-o postare pe Telegram, Petro Andriușcenko, potrivit Libertatea.

UPDATE Unităţile de grăniceri desfăşurate în Bahmut, regiunea Doneţk, au respins patru atacuri ruseşti duminică, eliminând 5 invadatori şi rănind 9. Este ceea ce relatează Ukrinform, citând biroul de presă al Serviciului de Stat al Grăniceri. Unităţile grupării Wagner au vrut să se apropie neobservate pentru a sparge linia de apărare a Ucrainei, explică armata ucraineană, dar „s-au trezit în faţa unui foc masiv din partea apărătorilor noştri: cinci dintre ei nu vor mai putea fugi de nicăieri, în timp ce alţi nouă au fost răniţi", notează Mediafax.

UPDATE Copiii din 16 regiuni rusești vor fi trimiși în tabere de antrenament militare, în această primăvară și vară, unde vor fi învățați cum să tragă cu o pușcă de asalt Kalașnikov, să arunce grenade de mână și să mărșăluiască, scrie portalul independent Vertska, potrivit Libertatea.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin ar urma să viziteze Africa de Sud în august pentru a participa la un summit BRICS. Africa de Sud este conștientă de obligația sa legală, a declarat duminică un purtător de cuvânt al președintelui Cyril Ramaphosa, referindu-se la acest aspect, după ce o instanță internațională a emis un mandat de arestare împotriva liderului rus, informează Reuters. "Suntem, ca guvern, conștienți de obligația noastră legală. Cu toate acestea, până la summit, vom rămâne angajați cu diverse părți interesate relevante", a declarat purtătorul de cuvânt Vincent Magwenya. Deși nu a existat nicio confirmare oficială a vizitei lui Putin, se așteaptă ca acesta să participe la cel de-al 15-lea summit BRICS, așa cum a făcut-o și în 2013, potrivit Știripesurse.

UPDATE „Vom vedea ce iese din această întâlnire” dintre Vladimir Putin şi Xi Jinping, dar dacă ar apărea cererea de armistiţiu în Ucraina, va fi „inacceptabil pentru că singurul lucru” ar însemna „să ratifice cuceririle făcute până la urmă”. acum de către Rusia” şi „daţi-i lui Putin mai mult timp”. Acest lucru a fost reiterat de purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, lui Fox, potrivit Mediafax.

UPDATE O fetiță ucraineană în vârstă de șapte ani a fost nevoită să se întoarcă împreună cu mama ei în Ucraina pentru un tratament stomatologic, deoarece lista de așteptare în Marea Britanie era foarte lungă.

UPDATE Cel puţin trei persoane au murit în urma bombardării de către ruşi a unei clădiri rezidenţiale din satul Kamenskoe, regiunea Zaporojie Acest lucru a fost raportat de Ukrainska Pravda, citând administraţia regională. Cel puţin două persoane au fost rănite în atac, potrivit Mediafax.

UPDATE Ruşii sunt incapabili din punct de vedere tactic să finalizeze operaţiunea de capturare a oraşului Bahmut şi suferă pierderi uriaşe în lupte, a asigurat Serghei Cherevati, reprezentant al Grupului de Est al Forţelor Armate ale Ucrainei, pentru Ukrainska Pravda. „Acum nu sunt în stare tactică să finalizeze operaţiunea de capturare a centrului regional ucrainean Bahmut. Da, există bătălii foarte active, continuă să efectueze câteva zeci de atacuri de inerţie, dar suferă pierderi uriaşe. Comandamentul şi personalul nostru îşi planifică apărarea corect”, a spus Cherevati.

Război în Ucraina, ziua 389: Putin a vizitat Mariupolul, iar Zelenski anunță sancțiuni. Expert: "Pericol de escaladare terifiantă"
Război în Ucraina, ziua 388: Plan privind Moldova, iar Putin e în Crimeea. Preşedinte: Lumea, în prag de Al Treilea Război Mondial

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

/VIDEO/ Șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută la Orhei, plasat în arest preventiv. Poliția a extins căutările
/VIDEO/ Șoferul mașinii în care a urcat tânăra dispărută la Orhei, plasat în arest preventiv. Poliția a extins căutările
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
Primarul din Boldurești, care a lovit mortal un copil de 14 ani, nu scapă de arest. Măsura preventivă, prelungită
Primarul din Boldurești, care a lovit mortal un copil de 14 ani, nu scapă de arest. Măsura preventivă, prelungită
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Polițiștii au găsit lucruri pentru femei în casa și mașina suspectului în cazul dispariției Anei-Maria. Apelul oamenilor legii
/VIDEO/ Polițiștii au găsit lucruri pentru femei în casa și mașina suspectului în cazul dispariției Anei-Maria. Apelul oamenilor legii

Un nou primar asasinat în Ecuador. Este al doilea caz în doar trei zile

missing
19 aprilie 2024, ora 22:51

Primarul unei oraş minier din sudul Ecuadorului a fost asasinat vineri, a anunţat poliţia, a doua crimă de acest gen în trei zile în această ţară grav afectată traficul de droguri şi de violenţele provocate de bandele criminale, relatează AFP, citată de Agerpres.

„În această dimineaţă, Jorge Maldonado, primarul din Portovelo, #ElOro, a fost victima unor focuri de armă care i-au provocat moartea”, a indicat poliţia pe reţeaua socială X.

Maldonado a fost ucis de „doi criminali care circulau pe motocicletă, atunci când desfăşura activităţi personale” într-un cartier din Portovelo, potrivit poliţiei.

Miercuri, edilul unui alt orăşel minier din sudul ţării, Camilo Ponce Enriquez, a fost împuşcat mortal în provincia Azuay.

Este vorba despre al cincilea primar ecuadorian asasinat într-un an şi al treilea în mai puţin de o lună. În martie, tânărul primar din San Vicente, în provincia Manabi (sud-vest), a fost asasinat în circumstanţe similare.

Procurori, jurnalişti şi oameni politici sunt cu regularitate victime ale organizaţiilor criminale locale cu legături cu carteluri mexicane şi columbiene.

Pe 9 august 2023, candidatul opoziţiei la prezidenţiale Fernando Villavicencio a fost împuşcat mortal după un miting de campanie cu câteva zile înainte de alegeri.

Acest nou asasinat intervine cu două zile înainte de un referendum, dorit de preşedintele Daniel Noboa, asupra unor reforme care vizează lupta împotriva crimei organizate.

Circa 13,6 milioane de alegători, dintr-o populaţie de 17,7 milioane, sunt chemaţi să decidă, de exemplu, dacă sunt de acord cu extrădarea ecuadorienilor către ţări care vor să-i judece pentru legăturile lor cu crima organizată.

Grav afectat de traficul de droguri şi de corupţie, Ecuadorul se confruntă din ianuarie cu o criză de securitate de amploare provocată de bandele criminale. Preşedintele Noboa, ales în noiembrie pentru 18 luni, a declarat că ţara este în „conflict armat intern” şi a desfăşurat armata pentru a neutraliza circa 20 de astfel de grupuri infracţionale.

 

De atunci, cel puţin o duzină de oameni politici sau responsabili locali au fost asasinaţi.


 

30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram