/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Tatiana Babara, unica beneficiară a programului Fulbright din Moldova din acest an: „Visează și acționează - viața e una!”

20 martie 2023, ora 19:05

Din adolescență a avut un interes aparte pentru călătorii și relații internaționale - pasiunile care i-au marcat cariera, dar și i-au oferit o viziune globală pe parcursul vieții. După absolvirea liceului din Chișinău, Tatiana Babara urmează studiile la facultatea de științe economice, specialitatea bănci și finanțe, iar apoi își construiește o carieră de succes, devenind economist principal la Banca Națională a Moldovei. În anul pandemic, care a schimbat viața multor oameni, Tatiana decide să facă un pas crucial care i-a transformat atât viața profesională, cât și cea personală. Din dorința inspirată de a-și continua studiile, a aplicat la programul Fulbright, astfel devenind unica beneficiară din acest an din Moldova care a câștigat prestigioasa bursă pentru studiile de masterat în Statele Unite. 

Totul a pornit de la ideea de ce nu? Viața e una, de ce să nu încerc?

— Cum ai ajuns din R. Moldova la o universitate din America, fiind și singură din țară care a câștigat renumita bursă Fulbright?

- Sunt economist principal la Banca Națională, în direcția comunicarea politicii monetare și publicații. Noi suntem cei care vă comunică despre deciziile de politică monetară, compilăm și publicăm rapoartele asupra inflației și rapoartele anuale.


Am făcut programul de licență la facultatea de Științe economice, specialitatea Bănci și Finanțe la ULIM, mai apoi programul de Master la facultatea de Relații internaționale, specialitatea Studii americanistice la USM. La masterat am avut întâlniri cu reprezentanții Ambasadei SUA, am avut alături și profesorii, care la rândul lor au participat în diferite programe de schimb și care au povestit despre experiențele lor. Atunci am aflat despre Programul Fulbright Foreign Student, care selectează și cetățeni ai Moldovei pentru a primi burse pentru studii de masterat în Statele Unite. 

Deja cum am decis să aplic – totul a pornit de la ideea, „de ce nu?”. A fost pandemia Covid care cu siguranță a schimbat viața multor oameni. În acea perioadă de pandemie am reflectat mult la cine sunt eu și ce îmi doresc pe plan profesional. Nicidecum nu vreau să sune arogant, vreau să fiu sinceră, ambițiile și potențialul de care eram conștientă că îl am m-au făcut să aplic, cel puțin să încerc. Știam că va fi o competiție și un filtru foarte riguros. Dar aveam nevoie de o schimbare și de ceva grandios. 


Programul Fulbright Foreign Student selectează cetățeni ai Republicii Moldova pentru a primi burse pentru studii de masterat și dezvoltare personală în Statele Unite. Programul acoperă următoarele cheltuieli: taxele de școlarizare, indemnizație unică pentru acomodare, alocație de întreținere, asigurare medicală, alocații pentru cărți, costurilor călătoriilor aeriene, o indemnizație de dezvoltare personală.

— Care au fost următorii pași pentru a ajunge in Statele Unite?

- Tot procesul a durat aproximativ un an. Fiecare pas a fost diferit la etapa sa. Aplicațiile s-au deschis cu un an înainte de începerea studiilor, e tipic pentru sistemul de învățământ din SUA. Am pregătit setul necesar de documente care include 3 scrisori de recomandare, și două eseuri:  declarația personală  și obiectivul de studiu în care tu povestești de ce vrei să înveți în State, de ce anume această facultate și care ar fi planurile tale pe parcursul a 2-5 ani după absolvire.

Ambițiile și potențialul de care eram conștientă că îl am m-au făcut să aplic, cel puțin să încerc

Cât privește scrisorile de recomandare, aici pot să vă sugerez să apelați la persoane care vă cunosc cel mai bine - un coleg, șeful departamentului, sau un fost profesor. La eseul personal e de dorit să nu listați doar experiențele voastre - pentru acest lucru există CV-ul. Universitățile americane vor să afle povestea ta, de ce SUA, de ce anume acest program sau universitate? E important să captivați atenția comisiei prin istoria personală. 

Eu am povestit despre ambițiile și dorințele mele, dar și despre faptul că la revenirea acasă voi încerca să fac tot ce ține de mine, la nivelul meu de responsabilitate ca să schimb lucrurile spre bine. Am scris și despre faptul că vreau să fiu un model de urmat pentru copilul meu. 

A urmat apoi etapa de interviu care pentru mine a fost o porție sănătoasă de stres și un amalgam de emoții, lucru firesc atunci când vrei să reușești ceva la nebunie. Însă m-am pregătit nu doar psihologic, dar și la subiect. Am mai căutat prin Google întrebările orientative care pot apărea la interviul cu comisia binațională Fulbright și m-am pregătit. Cu toate că aici ar trebui de menționat că americanii sunt foarte binevoitori. Niciodată nu te vei simți inferior la un interviu cu americanii. Ei mereu te susțin și te fac să te simți confortabil  la maximum în timpul discuției.  

Apoi au urmat testul TOEFL care evaluează nivelul de cunoaștere a limbii engleze și testul GRE, care îți testează abilitățile de logică și analiza critică. 

La revenirea acasă, voi încerca să fac ceea ce îmi stă în puteri să schimb lucrurile spre bine


Procesul de obținere a vizei a fost cel mai simplu: aici ai un sprijin direct din partea Ambasadei și al Programului Fulbright. Americanii știu că este o bursă prestigioasă.  Am primit visa J-1 pe 2 ani exact cât durează programul meu de studii.
Bursierii sunt repartizați în instituții academice din Statele Unite, unde vor studia timp de un an sau mai mult. Decizia de distribuție o iau managerii de program din Washington. Eu am fost repartizată la universitatea de stat din orașul Montclair, stat New Jersey. 

— Care au fost primele tale impresii la sosirea în SUA? 

- Înainte de începerea studiilor am avut și un program de orientare în statul Kansas, în care noi, 30 de studenți Fulbright am fost familiarizați cu cerințele academice din SUA: cu ce “se mănâncă” studiile superioare din America, ce este academic writing, cum lucrează sistemul medical american, cum interacționăm cu poliția etc. Imaginează-ți, Kansas este partea centrală a SUA: aici este dezvoltată agricultura, am avut posibilitatea să mergem la Rancho, la o fermă de bizoni, la Rodeo, având posibilitatea să cunosc cum este viața unui american de la country. La fel, în Kansas am vizitat Capitoliul Statului Kansas și Parcul național istoric Brown vs. Consiliul de învățământ (Brown v. Board of Education National Historical Park) înființat pentru a comemora decizia Curții Supreme care a pus capăt segregării în școlile publice. Pot să spun că din primele săptămâni am avut emoții copleșitoare. 

Deja după aia a urmat călătoria mult așteptată spre New Jersey și startul programului. Aș spune că adaptarea a fost complicată. Trebuia să-mi găsesc un apartament, chiar și mersul după cumpărături nu a fost atât de simplu. Aici supermarketurile se află în afara orașelor, puțini care merg acolo cu transportul public, de altfel el nu este atât de bine dezvoltat cum m-am obișnuit acasă. Acestea sunt niște challenge-uri cu care te ciocnești numaidecât, dar încerci să te pregătești că va fi greu și diferit. Oferă-ți timp să treci peste ele. Deja când te afli peste hotare, înțelegi toate avantajele pe care le are Moldova. Spre exemplu, eu m-am obișnuit cu calitatea serviciilor pe care o avem în Moldova. Credeți-mă, eu nu schimb restaurantele moldovenești pe nici unul de aici.  Mai mult decât atât, noi avem posibilitatea să alegem între medicina privată și cea de familie și să beneficiem de serviciile medicale dorite în cel mai scurt timp, și desigur avem mai puțină birocrație. Sunt lucrurile cu care ne obișnuim acasă și pe care le apreciem doar fiind peste hotare. 

Zona în care trăiesc e foarte sigură. Apropo în regiunea aia trăiește chiar Bobbi Brown, fondatoarea brandului de cosmetică ce îi poartă numele, iar atunci când comanzi un taxi, poate să-ți vină și Tesla


Programul îmi achită bursa lunară, care acoperă cheltuielile pentru cazare și de trai. Am avut opțiunea de a închiria apartamentul la campus, însă am închiriat o cameră într-o casă chiar peste drum de universitate și mi-a ieșit și mai ieftin. Montclair este un oraș studențesc iar locuitorii de aici sunt predispuși să ofere cazare studenților. 

— Ce reprezintă orașul și Montclair State University? Ce modalitate de instruire se aplică acolo?

- Orașul Montclair se află în statul New Jersey la distanța de 40 de minute de New York. Aceste state sunt separate de renumitul râu Gudzon. Și dacă distanța între ele este mică, diferența de prețuri este uriașă. Pentru mulți locuitori din New Jersey care lucrează în NYC este mai convenabil financiar să piardă două ore pe drum decât să închirieze un apartament direct în NYC - unde prețurile pentru chirie sunt de două sau de trei ori mai mari. 

Montclair este un orășel mic și confortabil. Majoritatea trăiesc în case la sol. Zona în care trăiesc e foarte sigură. Apropo în regiunea aia trăiește chiar Bobbi Brown, fondatoarea brandului de cosmetică ce îi poartă numele, iar când comanzi un taxi, poate să-ți vină și Tesla. 

Eu îmi fac programul de Master în Relații Publice și Organizaționale. Aici noi învățăm cum să comunicăm corect și eficient cu publicul  dar și despre comunicarea în funcție de tipuri de criză. Spre exemplu, la lecții am învățat că sunt diferite strategii de comunicare în funcție de tipul de criză: (1) când o companie este ea însăși victimă a unor evenimente și acțiuni din exterior, inclusiv calamități naturale și pandemii (precum Covid-19), (2) criză din accident, când criza a fost provocată de neglijență, sau erori tehnice, (3) și crize care puteau fi prevenite dar din anumite considerente factorii de decizie au acționat intenționat într-un mod sau altul. Astfel, există recomandări pentru specialiștii în comunicare cu privire la care strategia de comunicare de implementat, deoarece o comunicare nespecifică tipului de criză poate dăuna mai tare decât inacțiunea și tăcerea. 

Deci, fiecare criză are soluțiile sale în funcție de context. Acum înțeleg cât de importantă este comunicarea nu doar în viața noastră de zi cu zi, dar și cea organizațională și politică, când despre unele probleme nu se comunică deloc, sau când ezităm să spunem lucrurilor pe nume. 

E un program mai mult creativ, învățăm despre media și public relations. În acest semestru avem următoarele cursuri: photoshop; relațiile cu media în era digitală, unde învățăm cum  trebuie un specialist în comunicare să interacționeze cu jurnaliștii din media tradițională în condițiile în care orice informație poate să apară imediat în mediul online și avem puțin timp să reacționăm. Avem și un curs teoretic de date și cercetări în relațiile cu publicul - ca să ai o campanie de comunicare reușită, trebuie să știi să setezi corect obiectivele și să știi cum să le măsori. La facultate învățăm cum să facem studii calitative și cantitative, precum focus grup, interviuri, chestionare. Avem 3 discipline per semestru (9 credite), și venim în clase de 2-3 ori pe săptămână - restul timpului e munca individuală, avem de citit în jur de 200  de pagini săptămânal. La lecții analizăm studii de caz, nu conspectăm nimic și nu avem teste, iar profesorul deodată observă dacă ești pregătit sau nu în funcție de vocabularul pe care îl utilizezi. 

— Cum îți trăiești visul american în Montclair? Ce te surprinde cel mai mult în SUA?

- Statele Unite e ceva incredibil la capitolul experiențe. Montclair nu este departe de New York City și de fiecare dată sunt entuziasmată când văd pe viu acele locuri din Sex in The City sau Friends. 

În viața de zi cu zi, în SUA mă surprinde cel mai mult libertatea. Nimeni „nu are treabă cu tine”. Și în același timp, americanii sunt foarte receptivi. Spre exemplu, am avut un șoc cultural să văd studenți venind la lecții în pijamale și haine de casă. În comparație cu Moldova unde nu poți ieși din casă fără manichiură și machiaj și la fiecare colț ești analizat din cap până-n picioare - aici  nimeni nu te judecă după aparențe. 

La universitate mă străduiesc să mă dedic totalmente studiilor. Însă pentru a adăuga și alte experiențe - am început să fac voluntariat care în SUA se apreciază foarte mult. Fac voluntariat chiar în cadrul departamentului de comunicare a universității. Suntem o echipă de studenți, și noi creăm conținut pentru rețelele noastre de socializare (Instagram, LinkedIn, TikTok, puțin însă pe Facebook, care pierde din popularitate aici în ultimul timp și Twitter care a devenit o platformă controversată). M-am împrietenit cu studentele americane și internaționale cu care ieșim în oraș și, evident, am ocazia de a practica engleza de zi cu zi, care e diferită de limbajul academic. 

În viața de zi cu zi, în SUA mă surprinde cel mai mult libertatea. Aici  nimeni nu te judecă după aparențe 

Campusul universității Montclair este foarte dezvoltat, avem chiar și o sală de forță dotată cu echipamente moderne, bazin și care oferă diferite antrenamente în grup, gen yoga, pilates, ciclism. Și apropo, accesul este gratuit și nelimitat. Pe teritoriul universității avem o bibliotecă mare cu multe săli de studii, librării, cafenele, clinică universitară, chiar și propriul sector de poliție. În cadrul Centrului de succes academic, universitatea pune la dispoziția studenților servicii de mentorat, unde fiecare poate primi ajutor atunci când întâlnește dificultăți în procesul de învățământ. Aici găsești tot de ce are nevoie un student pentru a reuși, totul este centrat pe student. Clasele sunt dotate cu echipamente de ultimă generație pe care studenții le pot utiliza oricând. Clasele nu se închid după ore. 

Vă îndemn să nu fiți autocritici, să nu vă descurajați dacă vă lipsește experiența profesională, de voluntariat sau publicațiile. Să nu vă oprească asta din dorința de a aplica

Procesul de învățământ și profesorii sunt exact cum îi cunoșteam din filmele americane. La prima lecție primești lista de lecturi și planul academic pe semestru care include toate sarcinile, testele și evenimentele legate de curs. Aici profesorii sunt deschiși și dornici să te ajute, ești liber să scrii oricui fără a te stresa că deranjezi - niciodată nu am simțit nici un fel de disconfort comunicând per tu cu un profesor cu titlu de doctor. 

— Ce sfaturi ai pentru tinerii care vor să învețe în SUA, dar au frică să aplice? 

- Programul Fulbright este într-adevăr o inițiativă superbă. Ai ocazia să înveți și să vizitezi Statele Unite având acoperite toate cheltuielile de trai și de studii. Și nu doar. Fulbright îți oferă noi experiențe și noi perspective. Vă asigur că odată ce ajungem să trăim experiența altor culturi, noi deja abordăm lucrurile diferit, din mai multe puncte de vedere, la care însă noi suntem mai puțin predispuși cu gândirea noastră polarizată, de noi versus ei. În special acum este esențial să ținem cont că noi toți suntem oameni și trebuie să ne învățăm să interacționăm unul cu celălalt fără a ne impune supremația.

Aplicați! Să nu vă fie frică să încercați. Noi am crescut cu ideea că dacă nu ai pe cineva acolo - nu te băga, trebuie să ai ajutor și susținere și tot felul de stereotipuri care ne îngreunează viața de matur.  Din altă parte, de ce nu? Viața e una, de ce să nu încercăm? Deja nu mai contează ce o să spună alții. În cazul meu a fost important că nu sunt singură, am susținerea familiei mele, sunt mamă și pentru mine a fost vital să-i ofer copilului meu exemplul propriu că totul este posibil, doar visează, depune efort și vei obține ceea ce-ți dorești. 

Vă îndemn să nu fiți autocritici, să nu vă descurajați dacă vă lipsește experiența profesională, de voluntariat sau publicațiile. Să nu vă oprească asta din dorința de a aplica. Fiecare persoană este unică și are valoare, și vă asigur că comisia binațională Fulbright ține cont de asta și evaluează fiecare candidat în parte. Puneți accent pe punctele forte pe care le aveți și pe potențialul pe care vreți să-l valorificați în urma participării în acest program. 

Conform condițiilor programului, trebuie să revin acasă și să implementez în practică cunoștințele și experiența acumulată în SUA. Și aștept cu nerăbdare acest lucru. Statele Unite este o destinație de vis, însă acasă este locul în care mă simt bine și unde vreau să fac o schimbare. Sunt convinsă că dacă fiecare, la nivelul său de responsabilitate, își va face munca calitativ și onest, noi vom putea transforma Moldova într-o țară în care este bine de trăit. 

Стипендия мечты или как выиграть грант Fulbright на учебу в США. Интервью с атташе по культуре американского посольства в Молдове

Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De activitatea lor sunt legate cele mai mari așteptări privind reformarea justiției. Un scandal recent arată, însă, că evaluările lor pot avea lacune. Ce secrete ascunde Comisia Pre-vetting? Cutia Neagră PLUS vă dezvăluie numele mai multor membri ai secretariatului Comisiei, ținute în mare secret. Printre ei sunt ofițeri CNA, exponenți din societatea civilă, avocați și chiar angajați ai Parlamentului.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova este ostatica de decenii a Centralei electrice de la Cuciurgan. MGRES, controlată de gigantul energetic rusesc RAE EES și oameni din anturajul lui Vladimir Putin, plasați sub sancțiuni internaționale, nu este doar instrument de șantaj împotriva Chișinăului. O investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS de la TV8, împreună cu redacția Zelenîi List din Ucraina, a scos la iveală grave probleme de mediu provocate de activitatea termocentralei: inundații, poluarea excesivă a aerului și apei, intoxicarea solului mai multor sate ucrainene, ceea ce a determinat o explozie de cazuri de îmbolnăvire de cancer.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Alegerile locale generale vin cu diverse inginerii financiare și scheme frauduloase. În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Nimeni nu l-a văzut sau auzit vreodată pe enigmaticul filantrop. Bărbatul, cu rădăcini și afaceri în Rusia, nu a fost niciodată în Moldova, nu îl leagă nimic de țara noastră, decât doar faptul că este gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. În capcană au picat inclusiv primari de la PAS, partidul de guvernare care i-a declarat război oligarhului fugar.

Tomac readuce în prim-plan ideea transformării Prutului în râu navigabil. „Trebuie să îl transformăm într-o autostradă verde”
Tomac readuce în prim-plan ideea transformării Prutului în râu navigabil. „Trebuie să îl transformăm într-o autostradă verde”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 763: Atac la Harkov și victorie pentru ucraineni. Zelenski cere din nou apărare antiaerienă
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 763: Atac la Harkov și victorie pentru ucraineni. Zelenski cere din nou apărare antiaerienă
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ Distracție la zoo, în Germania: Îngrijitorii au organizat o vânătoare de ouă pentru animale
/VIDEO/ Distracție la zoo, în Germania: Îngrijitorii au organizat o vânătoare de ouă pentru animale

28 martie 2024, ora 12:03

Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Disensiunile între Guvern și primăria Chișinău continuă. După ce și-au tot aruncat săgeți, premierul anunță că Ministerul Muncii va reangaja asistenții personali demiși de primărie. Care este reacția primăriei? / Încă patru cazuri de rujeolă au fost confirmate la un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, același centru unde acum două zile au fost raportate trei cazuri. / Baba Dochia își scutură cojoacele. În mai multe regiuni din nordul și centrul țării, a nins, iar în unele sectoare ninsorile au fost abundente. Meteorologii anunță vreme instabilă în continuare
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cu câteva săptămâni înainte de încheierea sezonului rece, ANRE a decis să ieftinească energia termică. Cât va costa o gigacalorie? / Un angajat al Ambasadei Ruse de la Chișinău a fost declarat persoană indezirabilă și urmează să părăsească țara. Nota informativă i-a fost înmânată, azi dimineață, ambasadorului Oleg Vasnețov. Care este motivul? / Guvernatoarea Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, o amenință cu judecata pe Maia Sandu. Se întâmplă după ce ieri președinta a dat de înțeles că nu va semna decretul de numire a bașcanei în funcția de membră a Guvernului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa statului, Maia Sandu, a cerut Parlamentului să inițieze procesul de organizare a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Plebiscitul ar putea avea loc în octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. / Fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost pus sub învinuire în cazul tragediei de la Aeroport, din vara trecută. El este acuzat de neglijență în serviciu în cazul atacului soldat cu moartea a două persoane. / Focar de rujeolă la un centru de refugiați din Chișinău. Cinci copii au fost internați la spital, după ce au fost diagnosticați cu această infecție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernul face un pas înapoi în problema asistenților personali. Ce-i drept, din contul Primăriei. Executivul anunță că va achita aceste salarii, dar va reține acești bani din bugetul autorității locale. / Încendiu devastator pe strada Columna! A ars un depozit. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit. / Prima demisie după numire unui nou ministru al Mediului. Șeful Moldsilva a anunțat că pleacă din funcție, la o zi după ce noul funcționar de la Mediu a anunțat că va scăpa de subalternii care nu-și fac bine treaba.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noul ministru al Mediului a depus jurământul. Sergiu Lazarencu urcă în fotoliu amenințând cu demiterea subalternilor incompetenți. / Una spun și alta fac. Deși li s-a promis împrumuturi de până la jumătate de milion de lei, băncile refuză pe bandă rulantă creditarea fermierilor. Ministerul Agriculturii promite să convoace bancherii la o discuție. / Războiul contra Ucrainei se extinde și în Rusia. Orașul Belgorod este ținta a noi atacuri, după explozia clădirii administrației locale. Autoritățile au raportat două decese.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Premierul Recean a anunțat plecarea din funcție a ministrei Mediului, Rodica Iordanov. Aceasta a fost înlocuită cu deputatul Sergiu Lezarencu. /O nouă promisiune de la bașcana de la Comrat. Guțul anunță că s-a înțeles cu Gazprom să livreze gaze la preț redus pentru locuitorii autonomiei. Ministrul Energiei spune că acest lucru nu este posibil. /Acțiuni anti-referendum. Liderul comuniștilor anunță că opoziția a tipărit peste o sută de mii de foi volante, în care îndeamnă oamenii să boicoteze referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Urmărire penală la sediul Procuraturii Anticorupție. Procuratura Generală a căutat astăzi urme de scurgere de informații în biroul procuroarei anticorupție Victoria Furtună./Băncile renunță la comisioane pentru transferurile de pe cardurile bancare emise în Republica Moldova. Banii vor putea fi trimiși. /Moscova va ignora cererea Chișinăului de a renunța la idee deschiderii în regiunea transnistreană a șase secții de votare. /Procuratura Generală anchetează o scurgere de informație de la Procuratura Anticorupție după ce ieri o procuroră a acuzat SIS și CNA de fabricarea unor dosare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zeci de asistenți personali, rămași fără salarii, au pichetat din nou primăria. În timp ce oamenii spun că au fost lăsați singuri în fața sărăciei lor, autoritățile locale i-au trimis să protesteze în fața Parlamentului. / Tragedie în raionul Florești. Un copil de 6 ani din a mers la joacă, dar și-a găsit sfârșitul în apele răului Răut. / 400 de blocuri din Chișinău au rămas fără căldură și, respectiv, apă caldă, în urma unei noi avarii la o conductă Termoelectrica. Furnizorul promite remedierea problemei în această seară, da rnu mai devreme de nouă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Bașcana Evghenia Guțul a fost întâmpinată cu aplauze la aeroport la revenirea din Rusia, de zeci de persoane aduse de la Comrat. Analiștii susțin că asta face parte din scenariul destabilizărilor pus la cale de Moscova prin intermediul lui Ilan Șor. / Și tot astăzi zeci de persoane au ieșit în centrul Chișinăului, la un marș feminist. Manifestanții au militat împotriva violenței sexuale. / Astăzi este marcată Ziua Internațională a Femeii, un prilej de a le spune doamnelor şi domnişoarelor cât de mult sunt iubite. Piețele de flori din Chișinău au fost luate încă în ajun cu asalt de către bărbați!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Moscova a deschis robinetul cu bani pentru a finanța destabilizarea Republicii Moldova. Poliția susține că a ridicat dintr-un singur apartament cinci milioane și jumătate de lei, iar procurorii afirmă că banii sunt aduși de curierii lui Ilan Șor din Rusia. /Între timp, conducerea Autonomiei Găgăuze se laudă că s-a întâlnit cu liderul rus Valdir Putin. Guvernul susține că aprofundarea relațiilor cu Moscova este în detrimentul Republicii Moldova. /Nouă persoane din nordul țării au fost trimise în judecată, după ce ar fi ajutat mai mulți candidați să obțină mai ușor calificativul „admis” la examenul auto la Bălți și Edineț. Sumele variau între 300 și 600 de euro.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Elevii violenți ar putea fi exmatriculați. Guvernul ia măsuri mai dure, menite să-i protejeze pe profesori și pe copii de cei cu comportamente abuzive. /Un nou război între CSP și Procuratura Anticorupție! Membrii CSP nu văd rostul unei anchete în cazul concursului pentru funcția de procuroro general și îi cer Veronică Dragalin să nu-și depășească limitele competenței. /De anul viitor trecem la cartea de identitate. Acesta va fi obligatorie de la 14 ani și vom putea călători cu ea în țările Uniunii Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi TV8 poate fi urmărit de telespectatori din toată lumea, cu televiziune prin satelit. Postul nostru de televiziunea a devenit singurul din Republica Moldova inclus într-un pachet de satelit lansat de Reporterri fără Frontiere. /Tendințele separatiste din Autonomia Găgăuză vor fi amplificate, în curând, de protestarii plătiți de Ilan Șor. Serviciul de Informații și Securitate avertizează că războiul hibrid ia amploare, iar miza cea mare este compromiterea integrării europene. /Între timp, Comratul are deja motive de sărbătoare. Autonomia Găgăuză nu mai este obligată să restituie TVA companiilor din regiune din bugetul local, după ce inițiativa guvernării de la Chișinău a fost declarată neconstituțională.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Republica Moldova a pierdut mii de euro după ce deținuții s-au plâns pe condițiile proaste din închisori. Asta a determinat statul încă acum 12 ani să lanseze inițiativa de a construi un penitenciar nou, doar că proiectul s-a tot tergiversat. /Demisii după anularea concursului pentru funcția de procuror general. Olesea Vîrlan a plecat din CSP, iar procurorul general, Ion Munteanu, l-a revocat pe adjunctul său, Igor Demciucin. /Cresc împrumuturile accesate de primăria capitalei. Aproape 800 de milioane de lei va achita creditorilor în 2024 autoritatea locală, de patru ori mai mult față de 2019, când Ion Ceban a preluat conducerea primăriei Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție a inițiat un dosar penal pentru a investiga cum a fost viciat concursul pentru funcția de Procuror General. / Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, se află într-o vizită la Moscova. Aceasta a avut o întrevedere cu preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse căreia i s-a plâns de presiuni din partea autorităților de la Chișinău și a cerut ajutorul Moscovei. / Caz ieșit din comun în timpul misiunii de serviciu. Un felcer de pe ambulanță s-a ales cu răni pe față, după ce ar fi fost agresat de un om pe care a venit să-l ajute. Incidentul a avut loc la Orhei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
După mai bine de doi ani de examinare a dosarului, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au decis să trimită imaginile, care îl surprind pe Igor Dodon în momentul în care primește o sacoșă de la Vladimir Plahotniuc, la expertiză. / Membra Consiliului Superior al Procurorilor, care i-a dat cel mai mic punctaj actualului Procuror General, circumstanțe care au dus la anularea concursului pentru funcția de procuror general, vine cu explicații. / Percheziții la Chișinău într-un dosar de abuz de serviciu. Sunt vizați arhitectul-șef al orașului și administratorul unei companii de construcții. Cei doi au pus la cale o schemă prin care urmau să deposedeze municipalitate de un teren în valoare de circa 22 milioane de lei.

/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram