Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 910: Atac masiv la Moscova și promisiuni nerespectate! Biden a aprobat o nouă strategie nucleară secretă

/VIDEO/ Moldova, țară agrară cu irigații dezastruoase! Majoritatea stațiilor, moștenite de la sovietici, au fost furate

missing
20 mai 2023, ora 23:30

Agricultura în Republica Moldova moare încet, dar sigur, de sete. La propriu. Sistemele de irigare, moștenite din perioada sovietică - peste 70 la număr - în cea mai mare parte zac în ruină. Majoritatea stațiilor au fost distruse, după începerea procesului de privatizare. Instalațiile au fost furate, iar cele care nu au prezentat mare interes au fost și ele distruse, doar că de rugină. Fermierii, din dorința de a obține o recoltă cât mai bogată, și-ar dori apă, fiind gata să plătească pentru fiecare metru cub folosit. Unii încearcă prin orice mijloace să obțină acces la sursele de apă, dar se ciocnesc de procese birocratice ce pot dura chiar și 4 ani. 

Pe de altă parte, autoritățile centrale susțin că irigarea este o prioritate pentru dezvoltarea agriculturii și sunt gata să investească în reabilitarea sistemelor. Dar, e nevoie de foarte mulți bani. Suma estimativă este de circa două miliarde de euro. Și, pentru că statul nu are așa resurse, o soluție sunt partenerii externi. Partea bună este că avem, cel puțin la momentul de față, destule surse de apă din care pot fi irigate terenurile. Potrivit estimărilor, râurile Prut și Nistru ar putea asigura irigarea a peste 400.000 de hectare. 

Republica Moldova a moștenit din perioada sovietică circa 80 de sisteme centralizate de irigare. În acea perioadă, infrastructura subterană oferea irigare pentru 144.000 de hectare de teren agricol. 

Facem un salt peste timp și ajungem la situația din zilele noastre. Din totalul de peste 2,2 milioane de hectare de teren agricol pe care le deține țara noastră, irigate sunt o foarte mică parte. În timp ce ministrul Agriculturii susține că ar fi vorba de doar 7 mii de hectare, Agenția Apele Moldovei înmulțește la trei și afirmă că peste 22 de mii de hectare au acces la apă. 

În lipsa unor planuri grandioase de a iriga țara, atunci când seceta pârjolește nemilos culturile agricole, ajungem la... Mila Domnului. Așa cum a fost și vara trecută, când a fost un nou episod de secetă severă.

Cele mai multe dintre sistemele centralizate pentru irigat, construite în perioada sovietică, sunt astăzi într-o stare de degradare accentuată, fiind distruse și furate. Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, aceste stații au rămas fără administrare și fiecare și-a luat tot ce a putut. În unele cazuri, clădirile au rămas complet dezmembrate. 

Cele mai multe stații de irigare sunt în municipiul Chişinău, 32, urmat de raionul Ştefan Vodă, cu 28 de sisteme. Una dintre cele mai mari stații pentru irigarea terenurilor se află la marginea localității Talmaza. Ca toate celelalte, aceasta se află într-o stare dezastruoasă. Anume aici am mers și noi pentru a vedea care e situația reală, pe teren. S-a întâmplat să nimerim exact în timpul unui inventar, efectuat la fața locului de către reprezentanți de la „Apele Moldovei” și cei ai fermierilor din raion. 

De aici s-a furat aproape tot și stația zace nefolosită de foarte mulți ani. 

Oamenii din sat își amintesc despre perioada când această stație funcționa și se făcea agricultură. Astăzi, după ce totul s-a furat, nimeni nu mai face nimic. Cei mai mulți sunt resemnați și nu au dorit să ne vorbească în fața camerei.

Fermierii din zonă s-au unit într-o asociație și încearcă de peste 3 ani să ia în administrare aceste stații de irigare, pentru a reabilita bazinele și a pune apa din nou în mișcare pe conducte. 

Despre intenția grupului de agricultori cunoaște și Agenția „Apele Moldovei”, care însă susține că investițiile sunt foarte mari. 

În lipsa stației, fermierii irigă pe cont propriu, prin metode costisitoare.

Chiar dacă fermierii din Ștefan Vodă ne-au spus că această stație iriga în trecut o suprafață mare de teren, de la Agenția „Apele Moldovei” aveam să aflăm altceva. Și anume, că stația de la Talmaza nu a funcționat niciodată.

„Despre această stație nu se cunoaște mare lucru. De la un fost angajat al Agenției Apele Moldovei, am reușit să aflăm că era folosită pentru irigarea terenurilor din zonă. Apă era pompată din lacul Ghidighici, care, rândul său, este amenajat pe cursul râului Bîc”, a spus șeful direcției hidroameliorație, monitorizare și supraveghere de la Agenția „Apele Moldovei”, Eugen Belîi.

În lipsa unui sistem bine dezvoltat la nivel național, securitatea alimentară a moldovenilor este tot timpul sub amenințare. În ultimii 75 de ani, s-au produs 36 de secete puternice. Jumătate dintre acestea au purtat un caracter catastrofal. În perioadele secetoase, fermierii pierd de la 30 până la 70% din roada de cereale sau chiar roada integral, așa cum a fost în 2020. Este informația pe care o găsim în textul Strategiei naționale de dezvoltare a sectorului de irigare 2030, care nu a mai fost votată în Parlament. Unul dintre autorii documentului este Vladimir Bolea, pe atunci deputat, acum ministru al Agriculturii. 

Secetele tot mai frecvente au scos în vileag problema irigării terenurilor agricole, o măsura prioritară pentru adaptarea sectorului la condițiile schimbărilor climatice globale de mediu. Planurile Ministerului Agriculturii sunt destul de ambițioase și urmăresc revitalizarea sistemului de irigații din țară. 

Reabilitarea sistemului de irigare în Republica Moldova ar urma să fie efectuată de o nouă structură, pe care o creează Ministerul Agriculturii, după modelul existent, de mai mulți ani, în România. 

De cealaltă parte, Agenția „Apele Moldovei” spune că ani la rând nu a primit sumele necesare pentru administrarea și întreținerea acestor sisteme pentru irigare, ceea ce a dus la situația de astăzi.

Conform Ministerului Agriculturii, la începutul lunii mai a fost semnat un contract de împrumut cu Banca Mondială în valoare de 55 de milioane, dintre care 25 de milioane vor fi acordate pentru a reabilita trei stații centralizate de irigare: cea din Ștefan Vodă, una din Briceni și alta din satul Etulia. 

O altă noutate este că și Agenția Franceză de Investiții s-a arătat interesată să investească în jur de 40 de milioane de euro în sistemele de irigare la scară mică. 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Feștelița, sat energetic, dar fără stație de epurare. Ce soluție de milioane a găsit primăria din localitate
/VIDEO/ Milioane de lei, înnămolite în „Lacul Sărat” din Cahul. De ce în loc să fie perlă turistică stă în paragină de ani buni

Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?

Un bărbat din Kenya, acuzat că a ucis și dezmembrat 42 de femei, a evadat din arestul poliției
Un bărbat din Kenya, acuzat că a ucis și dezmembrat 42 de femei, a evadat din arestul poliției
/VIDEO/ Siguranța alimentară în UE: Cum sunt ajutați fermierii. Succesul unei afaceri lansate în 1937
/VIDEO/ Siguranța alimentară în UE: Cum sunt ajutați fermierii. Succesul unei afaceri lansate în 1937
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 909: Pariul lui Zelenski, lovitura Rusiei și presiune pe front! Kievul anunță cât teritoriu a obținut
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 909: Pariul lui Zelenski, lovitura Rusiei și presiune pe front! Kievul anunță cât teritoriu a obținut
/VIDEO/ Toscana, vizitată de echipa TV8: Cum se dezvoltă afacerile cu ajutorul UE în celebra regiune din Italia
/VIDEO/ Toscana, vizitată de echipa TV8: Cum se dezvoltă afacerile cu ajutorul UE în celebra regiune din Italia
/FOTO/ Au încercat să lupte singuri cu focul: Trei persoane au suferit în urma incendiilor
/FOTO/ Au încercat să lupte singuri cu focul: Trei persoane au suferit în urma incendiilor

Verdict defavorabil pentru Alexei Paniș, în prima instanță: Judecătorii au respins acțiunea sa împotriva președintei

missing
21 august 2024, ora 17:28

Judecătorul Alexei Paniș nu a obținut câștig de cauză în prima instanță, după ce a atacat refuzul președintei Maia Sandu de a-l numi în funcție, până la atingerea plafonului de vârstă. Judecătoria Hîncești a respins acțiunea acestuia, calificând-o neîntemeiată.

Hotărârea judecătoriei a fost pronunțată pe 21 august. În dispozitiv, magistrații menționează că resping acțiunea inițiată de Alexei Paniș împotriva președintei.

„Se respinge acțiunea în contencios administrativ inițiată de Paniș Alexei împotriva Președintelui Republicii Moldova cu privire la anularea actului administrativ individual defavorabil..., în partea ce-l vizează pe Paniș Alexei și obligarea emiterii actului administrativ individual favorabil, și anume, Decretul de numire/confirmare în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă, ca fiind neîntemeiată”, se arată în dispozitivul hotărârii.

Alexei Paniș a declarat pentru ZdG că va folosi calea de atac: „evident că o să contest hotărârea. Abia aștept să văd hotărârea motivată a instanței”.

TV8.md amintește că Alexei Paniș a fost numit în funcția de judecător în materie de contencios administrativ la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, la 1 ianuarie 2019. La 8 noiembrie 2022, președinta a refuzat numirea candidatului în funcție de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitații de astǎzi ai emisiunii Cutia Neagrǎ cu Mariana Rațǎ sunt: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Dumitru Diacov, politician.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Declarațiile lor de avere amuză și șochează. Zeci de mii de euro primiți în dar la cumetrii și zile de naștere. Mașini scumpe, bijuterii - cine sunt demnitarii care primesc asemenea cadouri? Dar și cum sunt verificate averile acestora?

Copilă de trei ani, moartă în parc! Un șofer ar fi lovit-o accidental
Copilă de trei ani, moartă în parc! Un șofer ar fi lovit-o accidental
/VIDEO/ Siguranța alimentară în UE: Cum sunt ajutați fermierii. Succesul unei afaceri lansate în 1937
/VIDEO/ Siguranța alimentară în UE: Cum sunt ajutați fermierii. Succesul unei afaceri lansate în 1937
/FOTO/ TOP 10 locuri superbe de la Nistru care merită vizitate cu cortul sau în plimbarea de weekend
/FOTO/ TOP 10 locuri superbe de la Nistru care merită vizitate cu cortul sau în plimbarea de weekend
/VIDEO/ Toscana, vizitată de echipa TV8: Cum se dezvoltă afacerile cu ajutorul UE în celebra regiune din Italia
/VIDEO/ Toscana, vizitată de echipa TV8: Cum se dezvoltă afacerile cu ajutorul UE în celebra regiune din Italia
/VIDEO/ TV8 a vizitat un spital celebru în lume: „Santa Maria Nuova” din Florența îmbină turismul cu medicina modernă
/VIDEO/ TV8 a vizitat un spital celebru în lume: „Santa Maria Nuova” din Florența îmbină turismul cu medicina modernă

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram