Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi susține că o cantitate mare de păcură ar fi fost îngropată pe teritoriul Termoelectrica, în primăvara acestui an. Într-o conferință de presă, Usatîi a publicat imagini video de pe o cameră de supraveghere a „Termoelectrica”, în care se vede un tractor care toarnă pământ deasupra unor gropi în care pare a fi o substanță lichidă.
„Mi s-a demonstrat că în perioada martie, aprilie, mai, pe teritoriul CET - 2 Chișinău, mai întâi mi s-au trimis niște poze, cum sunt organizate unele gropi, în care era „turnată, scursă” păcura, care ulterior era îngropată cu tractorul”, a declarat Renato Usatîi.
Pe imaginile făcute publice de Renato Usatîi nu este indicată data la care s-ar fi întâmplat asta. Administrația Termoelectrica dă însă asigurări că nu a tolerat vreodată un astfel de caz.
„Din momentul recepționării păcurii și până la ziua de azi nu au fost avarii, careva scurgeri în sistemul de păcură la CET-2. Categoric nu, insinuări politici și nu ne ocupăm cu chestia asta. Întreprinderea nu a făcut careva maniere de a îngropa o cantitate de păcură”, a declarat pentru TV8.md, Vasile Leu, directorul Întreprinderii „Termoelectrica”.
De altfel, nici Usatîi nu a oferit detalii legate de circumstanțele în care s-ar fi îngropat păcura și nici cantitatea exactă, însă a făcut trimitere la Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii, responsabil de sectorul energetic în perioada Guvernului Gavrilița.
„Presupun că e aceea (păcura) a lui Spînu”, a spus Usatîi, făcând aluzie la păcura necalitativă care ar fi fost achiziționată în perioada în care Andrei Spînu gestiona domeniul.
Contactat de TV8.md, Andrei Spînu, în prezent ministru al Infrastructurii, a refuzat să ne ofere un comentariu. „Nu vreau să comentez informații neverificate”, a declarat Spînu.
Am încercat să obținem o reacție și de la Ministerul Energiei. Responsabilii ME au precizat că vor reveni mai târziu cu o poziție complexă legată de această situație. Între timp, discuțiile preliminare al Ministerului Energiei cu administrația „Termoelectrica” nu par să confirme că un astfel de incident ar fi avut loc. Cel puțin nu recent.
„A fost un accident în 2015 când s-a vărsat păcură. În noiembrie 2022 a fost fisură”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Energiei, Vitalie Condrațchi.
Mai târziu, Termoelectrica a emis un comunicat de presă în care a făcut trimitere la aceleași incidente.
„În legătură cu videoul apărut în spațiul public, „TERMOELECTRICA” S.A. informează că pe parcursul sezonului de încălzire 2022-2023, inclusiv din momentul recepționării păcurii 2022, până astăzi, 20.07.2023, nu a avut loc deversări, îngropări, avarii în procesul tehnologic de recepționare, transvazare, stocare și utilizare a păcurii. Filmarea respectivă poate fi de la un incident din 2015, când s-au scurs în sol o cantitate de păcură.
În perioada din 02 decembrie 2021 și până în prezent nu au fost organizate gropi pentru stocarea păcurii avarieri, doar în noiembrie 2022 s-a înlăturat o fisură pe conducta de condens. Menționăm că pe perioada sezonului de încălzire în procesul tehnologic au fost utilizate 2 rezervoare de păcură, celelalte 2 rezervoare, vechi de peste 45 de ani, sunt neconforme și nefuncționale”, potrivit „Termoelectrica”.
„Pe parcursul sezonului de termoficare 2022-2023 au fost efectuate controale inopinate din partea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și Inspectoratul pentru Protecția Mediului, privind controlul asupra respectării normativelor de poluanți în aerul atmosferic prin prelevarea probelor de aer. S-a stabilit că: Termoelectrica a ținut evidența permanentă a compoziției, calității și cantității emisiilor de poluanți în atmosferă prin notificările din registru a investigațiilor ecologice de la secția de cazane și turbine. Depășiri ale emisiilor admisibile nu au fost constatate la indicatorii analizați: CO, NO2 și SO2, ca și în cadrul investigațiilor de laborator efectuate de o companie contractată. Totodată, Laboratorul de Referință al Agenției de Mediu au fost prelevate probe de aer în vederea respectării condițiilor de mediu. Raportul de încercări nu denotă depășiri a emisiilor limite admisibile”, mai menționează „Termoelectrica”.
La fața locului au mers și reprezentanții Inspectoratului de Mediu.
„Am dispus ca colegii mei de la Inspecție la prima oră să efectueze o vizită la Termoelectrica în scopul constatării, deci dacă locația și încălcarea dată se adeverește. La fața locului, reprezentanții agentului economic au menționat că nu este la Termoelectrica așa locație. Ulterior, au fost făcute mai multe poze pe care urmează să le confruntăm cu imaginile din filmulețul video, dar în paralel probabil că o să implicăm și alte structuri de forță, probabil SIS, pentru a constata dacă într-adevăr acest filmuleț a fost scos de pe serverul agentului economic și încălcarea este în locația la care se face referire în presă.
Dacă se adeverește, urmează control inopinat, ulterior împreună cu agenția de mediu urmează a fi prelevate probe de sol, în funcție de mărimea acestui prejudiciu. Urmează a fi înaintat denunț către PG pentru a emite ordonanță de începere a urmăririi penale”, menționat Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului Mediului.
Am întrebat și reprezentanții Procuraturii dacă au fost sesizați pe marginea acestui caz.
„Procuratura Generală va examina informația apărută în spațiul public şi va decide dacă sunt temeiuri de autosesizare și dispunerea investigațiilor. Totodată, vă comunicăm că până la moment, nu a fost depusă nici o sesizare în adresa Procuraturii Generale în acest sens”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru.