Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin

O cantitate de păcură, îngropată la Termoelectrica? Usatîi prezintă imagini video, iar Leu neagă: „Nu au fost avarii, scurgeri”

missing
20 iulie 2023, ora 13:19

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi susține că o cantitate mare de păcură ar fi fost îngropată pe teritoriul Termoelectrica, în primăvara acestui an. Într-o conferință de presă, Usatîi a publicat imagini video de pe o cameră de supraveghere a „Termoelectrica”, în care se vede un tractor care toarnă pământ deasupra unor gropi în care pare a fi o substanță lichidă. 

„Mi s-a demonstrat că în perioada martie, aprilie, mai, pe teritoriul CET - 2 Chișinău, mai întâi mi s-au trimis niște poze, cum sunt organizate unele gropi, în care era „turnată, scursă” păcura, care ulterior era îngropată cu tractorul”, a declarat Renato Usatîi.

Pe imaginile făcute publice de Renato Usatîi nu este indicată data la care s-ar fi întâmplat asta. Administrația Termoelectrica dă însă asigurări că nu a tolerat vreodată un astfel de caz. 

„Din momentul recepționării păcurii și până la ziua de azi nu au fost avarii, careva scurgeri în sistemul de păcură la CET-2. Categoric nu, insinuări politici și nu ne ocupăm cu chestia asta. Întreprinderea nu a făcut careva maniere de a îngropa o cantitate de păcură”, a declarat pentru TV8.md, Vasile Leu, directorul Întreprinderii „Termoelectrica”. 

De altfel, nici Usatîi nu a oferit detalii legate de circumstanțele în care s-ar fi îngropat păcura și nici cantitatea exactă, însă a făcut trimitere la Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii, responsabil de sectorul energetic în perioada Guvernului Gavrilița. 

„Presupun că e aceea (păcura) a lui Spînu”, a spus Usatîi, făcând aluzie la păcura necalitativă care ar fi fost achiziționată în perioada în care Andrei Spînu gestiona domeniul. 

Contactat de TV8.md, Andrei Spînu, în prezent ministru al Infrastructurii, a refuzat să ne ofere un comentariu. „Nu vreau să comentez informații neverificate”, a declarat Spînu. 

Am încercat să obținem o reacție și de la Ministerul Energiei. Responsabilii ME au precizat că vor reveni mai târziu cu o poziție complexă legată de această situație. Între timp, discuțiile preliminare al Ministerului Energiei cu administrația „Termoelectrica” nu par să confirme că un astfel de incident ar fi avut loc. Cel puțin nu recent. 

„A fost un accident în 2015 când s-a vărsat păcură. În noiembrie 2022 a fost fisură”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Energiei, Vitalie Condrațchi.

Mai târziu, Termoelectrica a emis un comunicat de presă în care a făcut trimitere la aceleași incidente.

„În legătură cu videoul apărut în spațiul public, „TERMOELECTRICA” S.A. informează că pe parcursul sezonului de încălzire 2022-2023, inclusiv din momentul recepționării păcurii 2022, până astăzi, 20.07.2023, nu a avut loc deversări, îngropări, avarii în procesul tehnologic de recepționare, transvazare, stocare și utilizare a păcurii. Filmarea respectivă poate fi de la un incident din 2015, când s-au scurs în sol o cantitate de păcură. 

În perioada din 02 decembrie 2021 și până în prezent nu au fost organizate gropi pentru stocarea păcurii avarieri,  doar în noiembrie 2022 s-a înlăturat o fisură pe conducta de condens. Menționăm că pe perioada sezonului de încălzire în procesul tehnologic au fost utilizate 2 rezervoare de păcură, celelalte 2 rezervoare, vechi de peste 45 de ani, sunt neconforme și nefuncționale”, potrivit „Termoelectrica”. 

„Pe parcursul sezonului de termoficare 2022-2023 au fost efectuate controale inopinate din partea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și Inspectoratul pentru Protecția Mediului, privind controlul asupra respectării normativelor de poluanți în aerul atmosferic prin prelevarea probelor de aer. S-a stabilit că: Termoelectrica a ținut evidența permanentă a compoziției, calității și cantității emisiilor de poluanți în atmosferă prin notificările din registru a investigațiilor ecologice de la secția de cazane și turbine. Depășiri ale emisiilor admisibile nu au fost constatate la indicatorii analizați: CO, NO2 și SO2, ca și în cadrul investigațiilor de laborator efectuate de o companie contractată. Totodată, Laboratorul de Referință al Agenției de Mediu au fost prelevate probe de aer în vederea respectării condițiilor de mediu. Raportul de încercări nu denotă depășiri a emisiilor limite admisibile”,  mai menționează „Termoelectrica”. 

La fața locului au mers și reprezentanții Inspectoratului de Mediu. 

„Am dispus ca colegii mei de la Inspecție la prima oră să efectueze o vizită la Termoelectrica în scopul constatării, deci dacă locația și încălcarea dată se adeverește. La fața locului, reprezentanții agentului economic au menționat că nu este la Termoelectrica așa locație. Ulterior, au fost făcute mai multe poze pe care urmează să le confruntăm cu imaginile din filmulețul video, dar în paralel probabil că o să implicăm și alte structuri de forță, probabil SIS, pentru a constata dacă într-adevăr acest filmuleț a fost scos de pe serverul agentului economic și încălcarea este în locația la care se face referire în presă.

Dacă se adeverește, urmează control inopinat, ulterior împreună cu agenția de mediu urmează a fi prelevate probe de sol, în funcție de mărimea acestui prejudiciu. Urmează a fi înaintat denunț către PG pentru a emite ordonanță de începere a urmăririi penale”, menționat Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului Mediului. 

Am întrebat și reprezentanții Procuraturii dacă au fost sesizați pe marginea acestui caz.

„Procuratura Generală va examina informația apărută în spațiul public şi va decide dacă sunt temeiuri de autosesizare și dispunerea investigațiilor. Totodată, vă comunicăm că până la moment, nu a fost depusă nici o sesizare în adresa Procuraturii Generale în acest sens”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru.

Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1063: Pace justă, jumătate de zi și condiția esențială a Kremlinului. Trump: „Putin distruge Rusia”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1063: Pace justă, jumătate de zi și condiția esențială a Kremlinului. Trump: „Putin distruge Rusia”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
Nu există cetățeni moldoveni victime ale incendiului din stațiunea turcă de schi. Mesajele transmise de președintă și MAE
Nu există cetățeni moldoveni victime ale incendiului din stațiunea turcă de schi. Mesajele transmise de președintă și MAE
„Strategie clară de destabilizare”: Interesele din umbra declarațiilor alarmante ale lui Patrușev despre Moldova
„Strategie clară de destabilizare”: Interesele din umbra declarațiilor alarmante ale lui Patrușev despre Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin

/VIDEO/ Vania Băț: „NIET GAZ”. Dezastrul umanitar de la Tiraspol și vina aruncată de propagandă pe Chișinău și Kiev

missing
22 ianuarie 2025, ora 21:00

Un subiect destul de încâlcit și complicat, dar despre care trebuie discutat. Treizeci și ceva de ani, tot auzim de la Tiraspol că tot ce li se întâmplă mai rău e exclusiv din cauza conducătorilor de-a lungul anilor de la Chișinău. Nu face excepție nici situația destul de dură, aș spune, din ziua de azi, când malul stâng al Nistrului rămâne fără cea mai vitală resursă pentru care locuitorii plăteau bani — gaz. Iar datoria pentru prețurile mici se ridică la aproximativ 11 miliarde de dolari.

Tot pe acel gaz, regimul separatist de la Tiraspol făcea bani, vânzând malului drept energie electrică de la Cuciurgan. Gazul rusesc care ajungea la noi și în Europa era tranzitat prin Ucraina, dar la 1 ianuarie 2025, acordul dintre Gazprom și Ucraina a expirat.

Ucraina a anunțat neprelungirea acestuia încă de la începutul anului 2024. Prin Ucraina, anual, rușii tranzitau gaz în valoare de aproximativ cinci miliarde de dolari — bani din care aruncă asupra Ucrainei rachete, distrugând orașe, case, străzi, bulevarde.

De ceva vreme, Moldova cumpără gaz de pe piață, evitând șantajul. Astfel, prețurile sunt de piață, iar fiecare consumator plătește. Gazul care ajungea în stânga Nistrului, prin Moldova-Gaz, era livrat prin Ucraina de la Gazprom.

Propaganda și autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol dau vina pe Chișinău și Ucraina pentru criza gazului, deși Gazprom poate folosi conducta transbalcanică pentru livrări.

Chișinăul susține că Gazprom este obligat contractual să livreze gaz, contractul fiind valabil încă un an.
Totuși, Gazprom invocă datoria pretinsă de peste 700 de milioane de dolari a malului drept, sumă contestată de un audit internațional care a confirmat că această datorie nu există.

Autoritățile constituționale au trimis o scrisoare autorităților separatiste, exprimându-și îngrijorarea și propunând soluții. Răspunsul primit este descurajator — refuză orice ajutor, cerând Chișinăului să nu se implice. Între timp, oamenii din stânga Nistrului suferă din cauza lipsei de căldură, apă și electricitate, iar Tiraspolul și ambasadorul Rusiei învinuiesc Chișinăul și Ucraina pentru criză.

Nu știu cum se va rezolva această problemă. Poate cei care au provocat-o vor veni pe „cal alb” cu soluții și gaz, pretinzând că au salvat regiunea. Se aud zvonuri că aceasta ar putea fi o încercare de destabilizare în prag de alegeri. Este limpede că asemenea probleme nu apar din senin.

Această criză a scos la iveală o situație puțin cunoscută: multe localități din stânga Nistrului, sub control constituțional, nu au fost conectate la sistemul energetic național de zeci de ani. Și totuși, la tribune se vorbește despre securitate...

Nu vreau să critic, dar nici să laud politicienii care afirmă că vina e la Chișinău. Fac un apel, indiferent de regimul din stânga Nistrului: acolo trăiesc oameni, cu copii și bătrâni. Ironia la adresa suferinței lor este sinistră.

Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman

/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei
„Strategie clară de destabilizare”: Interesele din umbra declarațiilor alarmante ale lui Patrușev despre Moldova
„Strategie clară de destabilizare”: Interesele din umbra declarațiilor alarmante ale lui Patrușev despre Moldova
/VIDEO/ ZdG: Scandal cu iz politic. Care e adevărul despre „bunicuța” dată în judecată de președinta Maia Sandu
/VIDEO/ ZdG: Scandal cu iz politic. Care e adevărul despre „bunicuța” dată în judecată de președinta Maia Sandu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.