Un sondaj telefonic realizat de compania Magenta Consulting arată că 32 la sută dintre participanți sunt nemulțuimiți de calitatea medicamentelor și produselor vândute în farmaciile din țară. La polul opus, 67% de oameni apreciază calitatea produselor farmaceutice, iar 27% consideră că medicamentele din țară sunt la fel de bune ca și cele de peste hotare.
Magenta Consulting a aflat și percepția moldovenilor despre calitatea serviciilor medicale prestate de instituțiile cu profil medical.
Conform participanților la sondaj, farmaciile, ambulanțele și serviciile de urgență se regăsesc în lista instituțiilor care oferă servicii de o calitate bună oamenilor (88% și respectiv 79%).
Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la sfârșitul anului 2022, în Republica Moldova activau 1528 farmacii licențiate, dintre care 30% sunt amplasate în capitală.
Cea mai mare concentrație există în Chișinău, unde 513 farmacii revin la o populație de 637 mii de locuitori, deci asta ar însemna că la fiecare o mie de locuitori revine în mediu o farmacie. Acesta este un număr aproape dublu în comparație cu media din țările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, unde sunt 28 de farmacii la o sută de mii de locuitori.
Pe lângă faptul că în fiecare an numărul farmaciilor este în creștere, în 136 de localități din țară cu o populație de peste 700 de locuitori, nu există o farmacie și aceștia nu au acces la medicamente în imediata apropiere.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion probabilistic stratificat și proporțional numărului populației de 926 respondenți. Marja de eroare este de peste 3 la sută.


