Război în Ucraina, ziua 587: Lovitură lui Putin, rublă slabă, buget belicos și acord cerealier. Zelenski a fost filmat pe front

/LIVE TEXT/ Funeraliile primului președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur: Mesaje de adio, lacrimi și aprecieri

foto: captură video
16 septembrie 2023, ora 15:53

Republica Moldova și-a luat astăzi adio de la primul său președinte. Mircea Snegur a fost înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău.

UPDATE Ulterior, cortegiul funeral s-a deplasat spre Cimitirul Central de pe strada Armenească.

UPDATE Cortegiul funerar, în PMAN.

UPDATE Cortegiul funerar a ajuns la Președinția Republicii Moldova, acolo unde va fi adus un ultim omagiu președintelui Mircea Snegur.

UPDATE Cortegiul funerar s-a pornit de la Palatul Republicii la Președinția Republicii Moldova spre Piața Marii Adunării Naționale, unde va fi adus un ultim omagiu primului președinte.

UPDATE Deputatul din primul Parlament al Republicii Moldova, Constantin Tampiza, a adus un emoționant omagiu regretatului Mircea Snegur, dezvăluind detalii din ultimele momente de viață ale primului președinte. Tampiza a mărturisit că este cel mai greu discurs pe care l-a susținut vreodată și a subliniat: „chipul fratelui mai mare mă va însoți toată viața”.

UPDATE Președinta Maia Sandu a ținut un discurs emoționant, la Palatul Republicii, în memoria primului șef de stat, Mircea Snegur, care s-a stins din viață la vârsta de 83 de ani. Sandu a vorbit despre moștenirea și contribuția inestimabilă a primului președinte la dezvoltarea țării, menționând că Republica Moldova pierde „nu doar un părinte fondator, țara pierde şi un veritabil om politic, care a ştiut să

 intuiască năzuințele poporului său”.

UPDATE Președinta Maia Sandu, șeful Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministrul Dorin Recean au sosit și ei la Palatul Republicii, pentru a-și lua adio de la primul șef de stat, Mircea Snegur.

UPDATE La Palatul Republicii se cinstește memoria președintelui Mircea Snegur prin păstrarea unui moment de reculegere. Totodată, va avea loc un miting de doliu.

UPDATE Cortegiul funerar al lui Mircea Snegur a ajuns la Palatul Republicii.

UPDATE Cortegiul funerar e așteptat la Palatul Republicii. Pe scări a fost aranjat un covor roșu, mai mulți militari și tineri în straie populare sunt în așteptarea cortegiului funerar, care se îndreaptă de la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” spre Palat.

UPDATE Cortegiul funerar este însoțit de o fanfară și mai mulți militari. Sicriul cu trupul neînsuflețit al primului președinte este dus de o limuzină neagră.

UPDATE Toți cei care vor să-și ia rămas bun și să aducă un ultim omagiu lui Mircea Snegur sunt așteptați la Palatul Republicii, începând cu ora 10:00 până la ora 12:00. 

La ora 12:00, se va cinsti memoria președintelui Mircea Snegur prin păstrarea unui moment de reculegere. Totodată, va avea loc un miting de doliu la Palatul Republicii.

La ora 13:00, cortegiul funerar se va deplasa de la Palatul Republicii la Președinția Republicii Moldova, acolo unde va fi adus un ultim omagiu președintelui Mircea Snegur. Un omagiu va fi adus primului președinte și în Piața Marii Adunări Naționale, după care cortegiul funerar se va deplasa la Cimitirul „Central” din strada Armenească.

Mitingul funerar la cimitir va avea loc la orele 14:30.

Război în Ucraina, ziua 587: Lovitură lui Putin,  rublă slabă, buget belicos și acord cerealier. Zelenski a fost filmat pe front
Război în Ucraina, ziua 587: Lovitură lui Putin, rublă slabă, buget belicos și acord cerealier. Zelenski a fost filmat pe front
/AUDIO/ Surse TV8: Un ex-șef adjunct SIS ar fi fost prins beat la volan. Propunerea pentru polițiști: „50 de grame și o masă”
/AUDIO/ Surse TV8: Un ex-șef adjunct SIS ar fi fost prins beat la volan. Propunerea pentru polițiști: „50 de grame și o masă”
/VIDEO/ Primele acțiuni ale fostului șef DNA dacă ar conduce PA din Moldova: Trebuie să se deparaziteze instituția de corupți
/VIDEO/ Primele acțiuni ale fostului șef DNA dacă ar conduce PA din Moldova: Trebuie să se deparaziteze instituția de corupți
/VIDEO/ Un nou show made in Moldova, în curând, la TV8! Cine sunt primii invitații ai emisiunii „Накипело”
/VIDEO/ Un nou show made in Moldova, în curând, la TV8! Cine sunt primii invitații ai emisiunii „Накипело”
/VIDEO/ Surpriză de neuitat într-un parc din Capitală! Un chitarist s-a trezit cu The Motans la microfon
/VIDEO/ Surpriză de neuitat într-un parc din Capitală! Un chitarist s-a trezit cu The Motans la microfon

/VIDEO/ Retrospectiva cererilor de ridicare a imunității. În ultimii patru ani a fost acceptată urmărirea penală a 9 deputați

03 octombrie 2023, ora 22:00

În ultimii patru ani, încătușările și reținerile din Parlament au devenit o normalitate. Din vara lui 2019 și până în această toamnă, deputații au votat 33 de cereri de ridicare a imunității parlamentare pentru nouă aleși ai poporului. Lider la acest capitol este oligarhul fugar, Ilan Șor, pe numele căruia Legislativul a acceptat urmărirea penală de 13 ori. Cert este că și acum el se află în libertate fiind fugit în Israel, iar și pe alte dosare nu există o finalitate.

Ilan Șor este politicianul care a bătut recordul național la numărul de cereri de ridicare a imunității parlamentare. Legislativul a votat 13 decizii în privința acestuia. Doar că Șor a fugit din țară înainte ca de toate aceste slicitări, în 2019. Abia o lună mai târziu, Parlamentul a decis pentru prima dată să-l lase pe oligarhul fugar fără imunitate.

„Articolul 335 din Cod Penal. Abuz de serviciu săvârșit de către administratorul unei bănci în interesul grupul criminal organizat”, a menționat procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Doi ani mai târziu, procurorii au cerut din nou ridicarea imunității parlamentare a lui Ilan Șor, în dosarul deschis pentru implicare în furtul miliardului. Într-un singur an, au fost tocmai nouă cereri de acest fel în Parlament.

„Este jucat un spectacol ieftin și show ieftin”, a declarat oligarhul fugar, Ilan Șor.

Deputatul a fost lipsit de imunitate parlamentară și în urma a trei decizii luate în 2022. Și acest șir ar fi continuat, probabil, doar că în aprilie curent, cu votul majorității, oligarhul fugar a fost lipsit de mandat, fotoliul lui fiind și în prezent liber. Locul doi în acest top al deputaților rămași fără imunitate parlamentară este ocupat tot de o membră a partidului Șor, scos în acest an în afara legii. Este vorba despre Marina Tauber, pe numele căreia au fost depuse 8 cereri de ridicare a imunității.

Prima dată ea a fost reținută, alături de colega ei, Reghina Apostolova, în septembrie 2019, tot în dosarul Frauda bancară în care figurează și liderul lor de partid. Atunci zeci de simpatizați ai formațiunii au încercat să boicoteze reținerea celor două parlamentare.

Un an mai târziu, Tauber și Apostolova au fost scoase de sub urmărire penală din lipsă de probe, iar procurorul general interimar și-a cerut atunci scuze. După care Tauber a mai rămas fără imunitate în 2022, dar și în 2023.

„Stau liniștită și aștept să vină mascații să mă aresteze. Voi ați văzut că eu i-am căutat și i-am găsit”.

Tauber este cercetată în mai multe dosare penale pentru falsificarea rapoartelor financiare ale fostului partid al lui Ilan Șor, dar și acceptarea finanțării formațiunii de către un grup criminal organizat. Ea neagă toate acuzațiile. Tot din rândurile fostului partid Șor, fără imunitate au rămas Denis Ulanov și Petru Jardan. Ambii sunt cercetați pe două capete de acuzare - escrocherie și spălare de bani.

„- Ați fost invitat la Procuratură?
 - Da.
 - Cum comentați acuzațiile care vi se aduc?”, a vorbit deputat pe listele fostului partid Șor, Petru Jardan.

Fără imunitate parlamentară a rămas în aprilie 2022 și deputatul BCS, Radu Mudreac. După ce solicitarea procurorului interimar a fost acceptată, alesului poporului i s-a făcut rău, acesta fiind preluat de un echipaj de pe ambulanță și dus la spital.

„Cinstit... eu nu înțeleg ce se întâmplă. Cine conduce?”, deputat BCS, Radu Mudreac.

Și fostul deputat democrat, Vladimir Cebotari, a rămas fără imunitate parlamentară. Acesta era acuzat de procurori că ar fi contribuit la concesionarea aeroportului Internațional Chișinău de către un grup criminal organizat. După ce a rămas fără imunitate, Cebotari a ținut un discurs de la tribuna Parlamentului.

„Noi știm că judecățile aici în sală sunt făcute de mult și nu aici în sală. Ele se fac în alte părți”, a menționat fost deputat PD, Vladimir Cebotari.

Ultimii deputați care au rămas fără imunitate pentru a fi cercetați penal sunt Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan. Ambii foști socialiști au aderat la partidul Renaștere, afiliat fugarului Ilan Șor. Procurorul general interimar a depus pentru primul - trei cereri, iar pe numele Irinei Lozovan - două.

„- Astăzi în această sărbătoare sfântă am să vă spun cum i-a spus Iisus, Iudei: „Faceți ce trebuie să faceți”. 
- La pușcărie, la pușcărie”, a menționat deputatul independent, Alexandr Nesterovschi.

Și dacă Nesterovschi și-a apărat poziția, Lozovan a ales să-i aștepte pe procurori acasă. Datele oferite echipei TV8 de Parlament arată că din august 2019 și până în septembrie curent au fost aprobate 33 de decizii de ridicare a imunității parlamentare pentru nouă deputați. Doar că instanța s-a pronunțat doar în dosarul lui Ilan Șor, care, acum cinci luni, a fost condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de pușcărie pentru implicare în furtul miliardului. Pentru celelalte dosare nu existe informații publice. Am expediat o solicitare Procuraturii Generale pentru a afla la ce etapă sunt acestea, dar nu am primit deocamdată un răspuns.

/EXCLUSIV/ O actriță celebră de la Hollywood a vizitat Chișinăul: „Vreau să spun lumii despre sacrificiul moldovenilor”
/EXCLUSIV/ O actriță celebră de la Hollywood a vizitat Chișinăul: „Vreau să spun lumii despre sacrificiul moldovenilor”
/AUDIO/ Surse TV8: Un ex-șef adjunct SIS ar fi fost prins beat la volan. Propunerea pentru polițiști: „50 de grame și o masă”
/AUDIO/ Surse TV8: Un ex-șef adjunct SIS ar fi fost prins beat la volan. Propunerea pentru polițiști: „50 de grame și o masă”
/VIDEO/ La un an distanță. Cum a reușit Revaca să inaugureze primul stadion prin „Satul European”, cu 2 milioane de lei
/VIDEO/ La un an distanță. Cum a reușit Revaca să inaugureze primul stadion prin „Satul European”, cu 2 milioane de lei
/VIDEO/ Un nou show made in Moldova, în curând, la TV8! Cine sunt primii invitații ai emisiunii „Накипело”
/VIDEO/ Un nou show made in Moldova, în curând, la TV8! Cine sunt primii invitații ai emisiunii „Накипело”
/VIDEO/ EXCLUSIV! Noi imagini TV8 din momentul exploziei de la Anenii Noi! Geniștii au detonat componenta rachetei găsite în lac
/VIDEO/ EXCLUSIV! Noi imagini TV8 din momentul exploziei de la Anenii Noi! Geniștii au detonat componenta rachetei găsite în lac
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram