/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 842: Explozii la Kiev și Ceasov Iar. Zelenski și Biden discută despre China

externe

Război în Ucraina, ziua 564: Atac la Kiev și zile numărate pentru ofensivă! Bush: Putin s-ar putea să nu se oprească la Ucraina

10 septembrie 2023, ora 22:22

Rusia a lansat un atac aerian asupra Kievului în primele ore ale zilei de duminică, exploziile s-au auzit în capitala ucraineană și în regiunea sa timp de aproape două ore, iar resturi de drone au căzut pe mai multe cartiere centrale ale orașului. Forțele terestre ucrainene au spus că sistemele de apărare aeriană ale țării au distrus 25 din cele 32 de drone Shahed, majoritatea vizând regiunea Kiev. 

De cealaltă parte, rușii afirmă că au doborât în apropiere de Crimeea opt drone lansate de Ucraina pe deasupra Mării Negre și că au distrus duminică dimineața devreme trei ambarcațiuni rapide în apropiere de Insula Șerpilor, potrivit HotNews. Noul ministru ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a cerut Occidentului să furnizeze „mai multe arme grele” Ucrainei, în plină contraofensivă împotriva armatei ruse, notează AFP. Şeful serviciului de informaţii militare al Ucrainei, Kirilo Budanov, a vorbit sâmbătă la forumul de strategie europeană Ialta de la Kiev, care a reunit factori de decizie politică, ucraineni şi internaţionali, pentru a discuta despre evoluţia războiului, relatează The Guardian.

UPDATE Ministerul Apărării din România a confirmat faptul că militarii, ajutați de către localnici, au găsit noi resturi de drone căzute în România. Jurnaliștii de la Antena 3 CNN au găsit locul unde picase respectiva dronă în localitatea Plauru, din Tulcea.

UPDATE Kievul a acuzat duminică forţele ruse de uciderea a doi lucrători umanitari, un canadian şi o spaniolă, în estul Ucrainei, calificând moartea lor drept o "pierdere dureroasă şi ireparabilă", transmite AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Înarmarea trupelor ucrainene după începutul invaziei pe scară largă a Federației Ruse a devenit o afacere profitabilă. Dar puțini oameni din această afacere se pot compara cu traficantul de arme Mark Morales, al cărui primat este mult facilitat de banii Pentagonului și de legăturile extrem de strânse cu armata ucraineană, scrie The New York Times.

UPDATE Șeful Direcției Principale a Agenției de Informații militare a Ucrainei (GUR) a declarat că trupele ruse se vor dovedi incapabile să-și continue invazia la scară largă mai mult de un an, adăugând că forțele Moscovei au „eșuat lamentabil” la nivel strategic. Cu această ocazie, Budanov a comentat despre tacticile Rusiei. „În ceea ce priveşte creativitatea şi flexibilitatea, noi încă avem un avantaj faţă de ei, sunt mai degrabă depăşiţi”, a spus şeful GUR. „Dar ei se adaptează, încearcă să schimbe tacticile, să modifice modul în care folosesc forţele”, a adăugat el. „Eşuează lamentabil cu strategia lor, dar tacticile lor au unele îmbunătăţiri”, a recunoscut Budanov. Astfel, el a arătat că ruşii au trecut la folosirea masivă a dronelor, în condiţiile în care înainte de război „pur şi simplu nu înţelegeau importanţa lor”. „Acum se adaptează şi ne copiază foarte mult”, a afirmat şeful spionajului militar ucrainean. În ceea ce priveşte scandalul în curs de desfăşurare cu privire la Elon Musk şi Starlink, Budanov a spus următoarele: „Este greu de spus unde se află adevărul, ce se inventează. Personal, nu sunt sigur că Elon Musk însuşi a apăsat nişte butoane pentru a opri mişcarea unor drone. În ceea ce priveşte sistemele Starlink, acestea nu erau operaţionale de ceva timp în apropiere de Crimeea”, a precizat şeful GUR. „Am folosit nişte echipamente speciale şi ştiam că nu există acoperire disponibilă pentru noi. Starlink continuă să joace un rol uimitor, deoarece multe sisteme îl folosesc pentru legături de date cu dronele atunci când este necesară comunicarea de la distanţă cu punctele de comandă, iar acestea au fost destul de bune pe linia frontului”, a punctat Budanov.

UPDATE Președintele american Joe Biden este pe punctul de a lua o decizie privind trimiterea de rachete cu rază lungă ATACMS (Army Tactical Missile System) la Kiev, relatează duminică Financial Times. ATACMS sunt rachete balistice tactice cu o rază de acţiune de cel puțin 300 km, concepute pentru sistemul M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) şi pentru sistemul M142 HIMARS. Până acum, armele cu cea mai mare rază primite de Ucraina au fost rachetele de crozieră Storm Shadow şi Scalp furnizate de Marea Britanie şi Franţa care au o rază de acţiune de aproximativ 250 km.

UPDATE Generalul Mark Milley, şeful Statului Major al SUA, a declarat într-un interviu pentru BBC că „au mai rămas între 30 şi 45 de zile" pentru contraofensiva ucraineană, o fereastră de oportunitate suficientă pentru ca trupele Kievului să obţină succese înainte ca vremea să se înrăutăţească, iar frigul şi noroiul să le facă sarcina mult mai dificilă, notează HotNews. Dar generalii ucraineni susţin că au deschis o breşă în prima linie de apărare a Rusiei în sud. "Am spus încă de la începutul acestui [război] că va fi lung, lent, greu şi cu multe victime, şi exact asta este", a declarat generalul Milley.

UPDATE Un grup de oameni îmbrăcați în uniformă militară a atacat, sâmbătă, o patrulă de polițiști de frontieră polonezi la granița cu Belarus, a anunțat duminică poliția de frontieră poloneză, informează Wprost.pl. „La punctul de frontieră Dubiche-Tserkevne, un grup de șapte persoane mascate și îmbrăcate în uniformă au aruncat cu pietre în patrulă de pe teritoriul Belarusului. Atacatorii aveau praștii și lanterne cu care i-au orbit pe cei din patrulă”, se spune în raportul poliției de frontieră.

UPDATE Trupele ucrainene au reuşit să avanseze încă circa 1,5 kilometri pătraţi în apropierea aşezării eliberate Robotîne din regiunea Zaporojie, a anunţat purtătorul de cuvânt al grupului operativ strategic Tavria, responsabil de zona de sud-est a frontului, al Forţelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Ştupun. „Continuăm să facem mici progrese în zona Robotine. Aproximativ încă 1,5 kilometri pătraţi din teritoriul nostru ucrainean au fost eliberaţi", a declarat el duminică în cadrul unei emisiuni de ştiri naţionale.

UPDATE Un fost soldat al armatei britanice a fost găsit mort într-un ochi de apă din Ucraina, cu mâinile legate la spate, după ce a plecat în țară pentru a lupta alături de forțele ucrainene. Jordan Chadwick, care a servit în Gărzile Scoțiene din 2011 până în 2015, a călătorit în Ucraina pentru a lupta în octombrie anul trecut. Opt luni mai târziu, pe 26 iunie, poliția din Lancashire i-a spus mamei sale, Brenda, că fiul ei, cunoscut sub numele de Joe, a fost ucis. Oficialii guvernului britanic i-au confirmat ulterior moartea, notează Adevărul.

UPDATE Rusia va reveni la acordul privind cerealele din Marea Neagră „în aceeași zi" în care vor fi îndeplinite condițiile Moscovei pentru exportul propriilor cereale și îngrășăminte pe piețele globale, a declarat duminică ministrul de externe Serghei Lavrov. Rusia a renunțat la acord în iulie, la un an după ce a fost negociat de ONU și Turcia, plângându-se că propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte se confruntă cu obstacole și că o cantitate insuficientă de cereale ucrainene ajunge în țările care au nevoie de ele.

UPDATE Boris Johnson a declarat că Ucraina ar trebui să fie acceptată în NATO „cât mai repede posibil" și că invazia pe scară largă a Rusiei este singura dovadă necesară pentru a demonstra că neapartenența Kievului la NATO a fost un „dezastru", scrie Kyiv Post. Vorbind la cea de-a 18-a reuniune anuală a Yalta European Strategy (YES), fostul premier britanic, a declarat „Apartenența la NATO este un sprijin psihologic masiv pentru o țară și un factor de descurajare masiv pentru oricine ar încerca să atace acea țară. NATO funcționează, s-a dovedit că funcționează". Johnson a spus că invazia președintelui Putin a demolat orice argument privind neacceptarea Ucrainei în NATO, bazat pe teama de a escalada un conflict între Rusia și Occident. "Acest argument nu arată foarte bine în aceste zile. Uitați-vă ce am făcut fără Ucraina în NATO. Am încercat să nu avem Ucraina în NATO. A dus la cel mai mare război din Europa din ultimii 80 de ani, sute de mii de oameni morți. Este un dezastru", a spus el.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron a declarat duminică că G20, care a fost creat pentru a rezolva problemele economice internaționale, nu este neapărat locul în care să se aștepte progrese diplomatice în privința războiului din Ucraina. Cu toate acestea, a spus el într-o conferință de presă, declarația G20 nu a fost o victorie diplomatică pentru Rusia, care a ieșit izolată de la summitul din India, scrie Reuters.

UPDATE Podul Kerci din Crimeea nu poate funcționa în continuare în mod normal, a spus armata ucraineană, potrivit Kyiv Independent. Podul, care face legătura între Crimeea ocupată și Krasnodar Krai din Rusia, este încă deteriorat după ce a fost lovit de o explozie în iulie, a raportat duminică purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk.

UPDATE Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, Kirilo Budanov, a vorbit aseară la forumul de strategie europeană Yalta de la Kiev, care a reunit factori de decizie politică ucraineni și internaționali pentru a discuta despre evoluția războiului. Ce a spus Budanov despre tacticile Rusiei: „În ceea ce privește creativitatea și flexibilitatea, noi încă avem un avantaj față de ei, sunt mai degrabă depășiți. Dar ei se adaptează, încearcă să schimbe tacticile, să modifice modul în care folosesc forțele, eșuează lamentabil cu strategia lor, dar tacticile lor au unele îmbunătățiri. Au trecut la folosirea în masă a dronelor, înainte de război pur și simplu nu înțelegeau importanța lor, acum se adaptează și ne copiază foarte mult.”

UPDATE Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a devenit unul dintre înalții oficiali care au lăudat declarația summitului G20, în care însă Rusia nu este criticată direct pentru războiul din Ucraina. Cele mai mari economii ale lumii au adoptat sâmbătă, la Delhi, o declarație consensuală care a evitat să condamne Rusia pentru război, dar a subliniat suferința umană provocată de conflict și a cerut tuturor statelor să nu folosească forța pentru a acapara teritorii.

UPDATE Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că țara sa va oferi Ucrainei un ajutor suplimentar de 2 miliarde de dolari pe termen lung, începând din 2025, pe lângă cele 300 de milioane de dolari promise pentru anul viitor, potrivit Yonhap News.

UPDATE Forțele ucrainene au făcut sâmbătă progrese confirmate în zona graniței administrative dintre regiunile Donețk și Zaporojie și în vestul regiunii Zaporojie, iar armata ucraineană afirmă că a obținut progrese și la sud de Bahmut, notează Institutul pentru Studiul Războiului. Imaginile geolocalizate publicate sâmbătă arată că forțele ucrainene au avansat la nord-vest de Novomayorske (18 km sud-est de Velyka Novosilka) de-a lungul graniței dintre Donețk și Zaporojie, unde surse rusești susțin că luptele s-au intensificat în ultimele zile. Imagini geolocalizate suplimentare publicate sâmbătă arată că forțele ucrainene au avansat, de asemenea, la nord-est și la est de Novoprokopivka (13 km sud de Orihiv) și la vest de Verbove (20 km sud-est de Orihiv) în vestul regiunii Zaporojie. Statul Major General ucrainean a raportat că forțele ucrainene au obținut succese nespecificate la sud de Robotîne (10 km sud de Orihiv).

UPDATE Primăria tulceană Chilia Veche a transmis un mesaj către cetăţenii comunei în care le recomandă, printre altele, să evite deplasările noaptea pe Dunăre cu bărci cu motor deoarece sunetul motoarelor poate fi confundat cu sunetul dronelor.

UPDATE Estimarea ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 490 de soldați, 10 tancuri, 16 alte blindate de luptă, 22 de tunuri, 3 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian, 2 echipamente speciale și 40 de diferite vehicule și cisterne.

UPDATE Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat, sâmbătă, că liderul rus Vladimir Putin nu va fi arestat în Brazilia, dacă va participa la summitul G20 de la Rio de Janeiro de anul viitor, relatează Reuters, conform news.ro.

UPDATE Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei la București a fost convocat la Ministerul De Externe aproape după o săptămână de la găsirea fragmentelor de drone pe teritoriul României, notează Ziare.com.

UPDATE Rusia a desfăşurat peste 420.000 de soldaţi în zonele ocupate din estul şi sudul Ucrainei, a afirmat sâmbătă un general al serviciilor ucrainene de informaţii militare, notează HotNews.

UPDATE Noul ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a făcut apel la ţările occidentale să furnizeze "mai multe arme grele" Ucrainei, care se află în plină contraofensivă împotriva armatei ruse, informează AFP, scrie Ziare.com.

UPDATE Fostul preşedinte american George W. Bush consideră că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este un tip atât de dur, încât ar putea fi din Texas, scrie Politico, preluat de News.ro. Vorbind prin legătură video la o conferinţă care a avut loc vineri la Kiev, Bush a spus că îl vede pe liderul rus Vladimir Putin cu ambiţii de a construi un imperiu şi de aceea s-ar putea să nu se oprească la invadarea Ucrainei, iar în acest caz SUA vor trebui să se implice în ajutarea unor ţări precum Polonia, Lituania şi Letonia, potrivit G4media.

UPDATE Loviturile ucrainene împotriva Rusiei vizează în principal companii militare-industriale din această ţară, a afirmat şeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov.

UPDATE Atât Rusia, cât și SUA au lăudat o declarație a summitului G20 care nu a criticat direct Moscova pentru războiul din Ucraina. Liderii blocului sunt astăzi în zi de deliberări, scrie Reuters. Pe de alta parte, Ministerul ucrainean de Externe a criticat sâmbătă Declaraţia comună a G20 pentru că nu menţionează agresiunea Rusiei şi a spus că nu are „nimic de care să fii mândru”, prezentând în acelaşi timp o variantă „corectată” a textului, aşa cum ar fi trebuit să sune documentul, în viziunea Kievului, notează HotNews.

UPDATE Tancurile M1 Abrams promise de Washington trebuiau să sosească în toamnă în Ucraina, dar ele vor întârzia, la cererea Kievului, care a solicitat ca antrenamentul trupelor sale să fie prelungit, a anunţat armata ucraineană.

Război în Ucraina, ziua 562: Atac în Rusia, frica lui Musk și ordinul lui Putin! Podoliak: România să renunțe la „tăcerea mieilor”
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/VIDEO/ Alertă cu bombă într-un avion cu destinația Chișinău! Zborul nu era autorizat, iar la bord se aflau simpatizanți Șor
/VIDEO/ Alertă cu bombă într-un avion cu destinația Chișinău! Zborul nu era autorizat, iar la bord se aflau simpatizanți Șor
/VIDEO/ Plahotniuc la Moscova: Strategie de supraviețuire sau capcană politică?
/VIDEO/ Plahotniuc la Moscova: Strategie de supraviețuire sau capcană politică?
/VIDEO/ Potop pe Arena Națională după concertul Coldplay: Furtuna și grindina au făcut prăpăd în capitala României
/VIDEO/ Potop pe Arena Națională după concertul Coldplay: Furtuna și grindina au făcut prăpăd în capitala României
/VIDEO/ Deputații asociați cu Șor, supărați foc! Au încercat să dea buzna la ședința Parlamentului, dar au rămas în beznă pe coridor
/VIDEO/ Deputații asociați cu Șor, supărați foc! Au încercat să dea buzna la ședința Parlamentului, dar au rămas în beznă pe coridor

Încă o decizie radicală după europarlamentare! Premierul grec demite mai mulți miniștri

missing
14 iunie 2024, ora 19:49

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a remaniat guvernul după rezultatele dezamăgitoare ale partidului său de dreapta, Noua Democraţie, la alegerile europene, a anunțat vineri purtătorul său de cuvânt, transmite Apnews.

Printre cele șase schimbări din guvern se numără miniștrii de interne, migrației, dezvoltării rurale și muncii. Totuși,„greii” guvernului își păstrează funcțiile, cum ar fi ministrul de externe, Georgios Gerapetritis, ministrul apărării, Nikos Dendias, și cel al economiei și finanțelor, Kostis Hadjidakis.

Theodoros Livanios devine ministru de interne, după ce anterior a deținut funcția de secretar de stat în același minister. Noul ministru al migrației și azilului, Nikos Panagiotopoulos, a fost ministru al apărării în timpul crizei de la granița eleno-turcă din 2020, când Ankara a amenințat că va lăsa zeci de mii de migranți să ajungă în Europa.

Partidul Noua Democraţie, la putere în Grecia din 2019, s-a clasat pe primul loc la alegerile europene de duminică, însă premierul a recunoscut că rezultatul„nu a fost cel la care ne așteptam”. „Îmi ridică o problemă”, a declarat el marți la postul de televiziune Alpha.

Cu 28,3% din voturi obținute, obiectivul declarat al lui Mitsotakis de a strânge 33% din voturi, la fel ca la alegerile europene anterioare, nu a fost atins. Acest rezultat este departe de procentul de aproximativ 40% obținut de partidul său la alegerile legislative din iunie 2023.

Șeful guvernului a recunoscut„o anumită nemulțumire”în rândul grecilor, în special în ceea ce privește costul vieții, într-un interviu la Bloomberg TV. Votul de duminică a fost marcat și de o absență ridicată, de 59%, în Grecia.

„Absența la vot este și o poziție politică pentru a ne transmite un mesaj”,a mai spus premierul grec.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doctoriță din Chișinău condamnată pentru malpraxis. Aceasta a fost găsită vinovată de tratarea superficială a situației medicale a unei gravide, care s-a soldat, în consecință, cu traumarea nou-născutului. / Probleme cu legea și pentru doi medici de la Orhei. Sunt suspectați că eliberau certificate medicale contra unor sume de până la 1 mie 500 de lei și au fost astăzi percheziționați de ofițerii CNA. / Mașinile electrice vor avea plăcuțe verzi cu numere de înmatriculare. Cât costă schimbarea acestora?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.

/VIDEO/ Arcadie Spoială, victima furtunii violente: Cunoscutul regizor moldovean a murit la 36 de ani
/VIDEO/ Arcadie Spoială, victima furtunii violente: Cunoscutul regizor moldovean a murit la 36 de ani
/VIDEO/ Artiștii, în doliu după vestea tristă despre Arcadie Spoială. Irina Rimes: „Vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora”
/VIDEO/ Artiștii, în doliu după vestea tristă despre Arcadie Spoială. Irina Rimes: „Vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora”
/VIDEO/ Scene dramatice la Briceni, la frontiera cu Ucraina: Sunt zile când trec ilegal câte 14 persoane. Sunt prinși direct pe câmpuri
/VIDEO/ Scene dramatice la Briceni, la frontiera cu Ucraina: Sunt zile când trec ilegal câte 14 persoane. Sunt prinși direct pe câmpuri
/VIDEO/ Copila ucisă de un tei, în urma furtunii, era la plimbare cu o prietenă. Ce spune mama fetei de 13 ani
/VIDEO/ Copila ucisă de un tei, în urma furtunii, era la plimbare cu o prietenă. Ce spune mama fetei de 13 ani
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram