Război în Ucraina, ziua 585: Atac cu drone și Prigojin omagiat. Zelenski a comemorat militarii ucraineni, morți pe front

externe

Război în Ucraina, ziua 564: Atac la Kiev și zile numărate pentru ofensivă! Bush: Putin s-ar putea să nu se oprească la Ucraina

10 septembrie 2023, ora 22:22

Rusia a lansat un atac aerian asupra Kievului în primele ore ale zilei de duminică, exploziile s-au auzit în capitala ucraineană și în regiunea sa timp de aproape două ore, iar resturi de drone au căzut pe mai multe cartiere centrale ale orașului. Forțele terestre ucrainene au spus că sistemele de apărare aeriană ale țării au distrus 25 din cele 32 de drone Shahed, majoritatea vizând regiunea Kiev. 

De cealaltă parte, rușii afirmă că au doborât în apropiere de Crimeea opt drone lansate de Ucraina pe deasupra Mării Negre și că au distrus duminică dimineața devreme trei ambarcațiuni rapide în apropiere de Insula Șerpilor, potrivit HotNews. Noul ministru ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a cerut Occidentului să furnizeze „mai multe arme grele” Ucrainei, în plină contraofensivă împotriva armatei ruse, notează AFP. Şeful serviciului de informaţii militare al Ucrainei, Kirilo Budanov, a vorbit sâmbătă la forumul de strategie europeană Ialta de la Kiev, care a reunit factori de decizie politică, ucraineni şi internaţionali, pentru a discuta despre evoluţia războiului, relatează The Guardian.

UPDATE Ministerul Apărării din România a confirmat faptul că militarii, ajutați de către localnici, au găsit noi resturi de drone căzute în România. Jurnaliștii de la Antena 3 CNN au găsit locul unde picase respectiva dronă în localitatea Plauru, din Tulcea.

UPDATE Kievul a acuzat duminică forţele ruse de uciderea a doi lucrători umanitari, un canadian şi o spaniolă, în estul Ucrainei, calificând moartea lor drept o "pierdere dureroasă şi ireparabilă", transmite AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Înarmarea trupelor ucrainene după începutul invaziei pe scară largă a Federației Ruse a devenit o afacere profitabilă. Dar puțini oameni din această afacere se pot compara cu traficantul de arme Mark Morales, al cărui primat este mult facilitat de banii Pentagonului și de legăturile extrem de strânse cu armata ucraineană, scrie The New York Times.

UPDATE Șeful Direcției Principale a Agenției de Informații militare a Ucrainei (GUR) a declarat că trupele ruse se vor dovedi incapabile să-și continue invazia la scară largă mai mult de un an, adăugând că forțele Moscovei au „eșuat lamentabil” la nivel strategic. Cu această ocazie, Budanov a comentat despre tacticile Rusiei. „În ceea ce priveşte creativitatea şi flexibilitatea, noi încă avem un avantaj faţă de ei, sunt mai degrabă depăşiţi”, a spus şeful GUR. „Dar ei se adaptează, încearcă să schimbe tacticile, să modifice modul în care folosesc forţele”, a adăugat el. „Eşuează lamentabil cu strategia lor, dar tacticile lor au unele îmbunătăţiri”, a recunoscut Budanov. Astfel, el a arătat că ruşii au trecut la folosirea masivă a dronelor, în condiţiile în care înainte de război „pur şi simplu nu înţelegeau importanţa lor”. „Acum se adaptează şi ne copiază foarte mult”, a afirmat şeful spionajului militar ucrainean. În ceea ce priveşte scandalul în curs de desfăşurare cu privire la Elon Musk şi Starlink, Budanov a spus următoarele: „Este greu de spus unde se află adevărul, ce se inventează. Personal, nu sunt sigur că Elon Musk însuşi a apăsat nişte butoane pentru a opri mişcarea unor drone. În ceea ce priveşte sistemele Starlink, acestea nu erau operaţionale de ceva timp în apropiere de Crimeea”, a precizat şeful GUR. „Am folosit nişte echipamente speciale şi ştiam că nu există acoperire disponibilă pentru noi. Starlink continuă să joace un rol uimitor, deoarece multe sisteme îl folosesc pentru legături de date cu dronele atunci când este necesară comunicarea de la distanţă cu punctele de comandă, iar acestea au fost destul de bune pe linia frontului”, a punctat Budanov.

UPDATE Președintele american Joe Biden este pe punctul de a lua o decizie privind trimiterea de rachete cu rază lungă ATACMS (Army Tactical Missile System) la Kiev, relatează duminică Financial Times. ATACMS sunt rachete balistice tactice cu o rază de acţiune de cel puțin 300 km, concepute pentru sistemul M270 MLRS (Multiple Launch Rocket System) şi pentru sistemul M142 HIMARS. Până acum, armele cu cea mai mare rază primite de Ucraina au fost rachetele de crozieră Storm Shadow şi Scalp furnizate de Marea Britanie şi Franţa care au o rază de acţiune de aproximativ 250 km.

UPDATE Generalul Mark Milley, şeful Statului Major al SUA, a declarat într-un interviu pentru BBC că „au mai rămas între 30 şi 45 de zile" pentru contraofensiva ucraineană, o fereastră de oportunitate suficientă pentru ca trupele Kievului să obţină succese înainte ca vremea să se înrăutăţească, iar frigul şi noroiul să le facă sarcina mult mai dificilă, notează HotNews. Dar generalii ucraineni susţin că au deschis o breşă în prima linie de apărare a Rusiei în sud. "Am spus încă de la începutul acestui [război] că va fi lung, lent, greu şi cu multe victime, şi exact asta este", a declarat generalul Milley.

UPDATE Un grup de oameni îmbrăcați în uniformă militară a atacat, sâmbătă, o patrulă de polițiști de frontieră polonezi la granița cu Belarus, a anunțat duminică poliția de frontieră poloneză, informează Wprost.pl. „La punctul de frontieră Dubiche-Tserkevne, un grup de șapte persoane mascate și îmbrăcate în uniformă au aruncat cu pietre în patrulă de pe teritoriul Belarusului. Atacatorii aveau praștii și lanterne cu care i-au orbit pe cei din patrulă”, se spune în raportul poliției de frontieră.

UPDATE Trupele ucrainene au reuşit să avanseze încă circa 1,5 kilometri pătraţi în apropierea aşezării eliberate Robotîne din regiunea Zaporojie, a anunţat purtătorul de cuvânt al grupului operativ strategic Tavria, responsabil de zona de sud-est a frontului, al Forţelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Ştupun. „Continuăm să facem mici progrese în zona Robotine. Aproximativ încă 1,5 kilometri pătraţi din teritoriul nostru ucrainean au fost eliberaţi", a declarat el duminică în cadrul unei emisiuni de ştiri naţionale.

UPDATE Un fost soldat al armatei britanice a fost găsit mort într-un ochi de apă din Ucraina, cu mâinile legate la spate, după ce a plecat în țară pentru a lupta alături de forțele ucrainene. Jordan Chadwick, care a servit în Gărzile Scoțiene din 2011 până în 2015, a călătorit în Ucraina pentru a lupta în octombrie anul trecut. Opt luni mai târziu, pe 26 iunie, poliția din Lancashire i-a spus mamei sale, Brenda, că fiul ei, cunoscut sub numele de Joe, a fost ucis. Oficialii guvernului britanic i-au confirmat ulterior moartea, notează Adevărul.

UPDATE Rusia va reveni la acordul privind cerealele din Marea Neagră „în aceeași zi" în care vor fi îndeplinite condițiile Moscovei pentru exportul propriilor cereale și îngrășăminte pe piețele globale, a declarat duminică ministrul de externe Serghei Lavrov. Rusia a renunțat la acord în iulie, la un an după ce a fost negociat de ONU și Turcia, plângându-se că propriile sale exporturi de alimente și îngrășăminte se confruntă cu obstacole și că o cantitate insuficientă de cereale ucrainene ajunge în țările care au nevoie de ele.

UPDATE Boris Johnson a declarat că Ucraina ar trebui să fie acceptată în NATO „cât mai repede posibil" și că invazia pe scară largă a Rusiei este singura dovadă necesară pentru a demonstra că neapartenența Kievului la NATO a fost un „dezastru", scrie Kyiv Post. Vorbind la cea de-a 18-a reuniune anuală a Yalta European Strategy (YES), fostul premier britanic, a declarat „Apartenența la NATO este un sprijin psihologic masiv pentru o țară și un factor de descurajare masiv pentru oricine ar încerca să atace acea țară. NATO funcționează, s-a dovedit că funcționează". Johnson a spus că invazia președintelui Putin a demolat orice argument privind neacceptarea Ucrainei în NATO, bazat pe teama de a escalada un conflict între Rusia și Occident. "Acest argument nu arată foarte bine în aceste zile. Uitați-vă ce am făcut fără Ucraina în NATO. Am încercat să nu avem Ucraina în NATO. A dus la cel mai mare război din Europa din ultimii 80 de ani, sute de mii de oameni morți. Este un dezastru", a spus el.

UPDATE Președintele francez Emmanuel Macron a declarat duminică că G20, care a fost creat pentru a rezolva problemele economice internaționale, nu este neapărat locul în care să se aștepte progrese diplomatice în privința războiului din Ucraina. Cu toate acestea, a spus el într-o conferință de presă, declarația G20 nu a fost o victorie diplomatică pentru Rusia, care a ieșit izolată de la summitul din India, scrie Reuters.

UPDATE Podul Kerci din Crimeea nu poate funcționa în continuare în mod normal, a spus armata ucraineană, potrivit Kyiv Independent. Podul, care face legătura între Crimeea ocupată și Krasnodar Krai din Rusia, este încă deteriorat după ce a fost lovit de o explozie în iulie, a raportat duminică purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk.

UPDATE Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, Kirilo Budanov, a vorbit aseară la forumul de strategie europeană Yalta de la Kiev, care a reunit factori de decizie politică ucraineni și internaționali pentru a discuta despre evoluția războiului. Ce a spus Budanov despre tacticile Rusiei: „În ceea ce privește creativitatea și flexibilitatea, noi încă avem un avantaj față de ei, sunt mai degrabă depășiți. Dar ei se adaptează, încearcă să schimbe tacticile, să modifice modul în care folosesc forțele, eșuează lamentabil cu strategia lor, dar tacticile lor au unele îmbunătățiri. Au trecut la folosirea în masă a dronelor, înainte de război pur și simplu nu înțelegeau importanța lor, acum se adaptează și ne copiază foarte mult.”

UPDATE Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a devenit unul dintre înalții oficiali care au lăudat declarația summitului G20, în care însă Rusia nu este criticată direct pentru războiul din Ucraina. Cele mai mari economii ale lumii au adoptat sâmbătă, la Delhi, o declarație consensuală care a evitat să condamne Rusia pentru război, dar a subliniat suferința umană provocată de conflict și a cerut tuturor statelor să nu folosească forța pentru a acapara teritorii.

UPDATE Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că țara sa va oferi Ucrainei un ajutor suplimentar de 2 miliarde de dolari pe termen lung, începând din 2025, pe lângă cele 300 de milioane de dolari promise pentru anul viitor, potrivit Yonhap News.

UPDATE Forțele ucrainene au făcut sâmbătă progrese confirmate în zona graniței administrative dintre regiunile Donețk și Zaporojie și în vestul regiunii Zaporojie, iar armata ucraineană afirmă că a obținut progrese și la sud de Bahmut, notează Institutul pentru Studiul Războiului. Imaginile geolocalizate publicate sâmbătă arată că forțele ucrainene au avansat la nord-vest de Novomayorske (18 km sud-est de Velyka Novosilka) de-a lungul graniței dintre Donețk și Zaporojie, unde surse rusești susțin că luptele s-au intensificat în ultimele zile. Imagini geolocalizate suplimentare publicate sâmbătă arată că forțele ucrainene au avansat, de asemenea, la nord-est și la est de Novoprokopivka (13 km sud de Orihiv) și la vest de Verbove (20 km sud-est de Orihiv) în vestul regiunii Zaporojie. Statul Major General ucrainean a raportat că forțele ucrainene au obținut succese nespecificate la sud de Robotîne (10 km sud de Orihiv).

UPDATE Primăria tulceană Chilia Veche a transmis un mesaj către cetăţenii comunei în care le recomandă, printre altele, să evite deplasările noaptea pe Dunăre cu bărci cu motor deoarece sunetul motoarelor poate fi confundat cu sunetul dronelor.

UPDATE Estimarea ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 490 de soldați, 10 tancuri, 16 alte blindate de luptă, 22 de tunuri, 3 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian, 2 echipamente speciale și 40 de diferite vehicule și cisterne.

UPDATE Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat, sâmbătă, că liderul rus Vladimir Putin nu va fi arestat în Brazilia, dacă va participa la summitul G20 de la Rio de Janeiro de anul viitor, relatează Reuters, conform news.ro.

UPDATE Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei la București a fost convocat la Ministerul De Externe aproape după o săptămână de la găsirea fragmentelor de drone pe teritoriul României, notează Ziare.com.

UPDATE Rusia a desfăşurat peste 420.000 de soldaţi în zonele ocupate din estul şi sudul Ucrainei, a afirmat sâmbătă un general al serviciilor ucrainene de informaţii militare, notează HotNews.

UPDATE Noul ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a făcut apel la ţările occidentale să furnizeze "mai multe arme grele" Ucrainei, care se află în plină contraofensivă împotriva armatei ruse, informează AFP, scrie Ziare.com.

UPDATE Fostul preşedinte american George W. Bush consideră că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este un tip atât de dur, încât ar putea fi din Texas, scrie Politico, preluat de News.ro. Vorbind prin legătură video la o conferinţă care a avut loc vineri la Kiev, Bush a spus că îl vede pe liderul rus Vladimir Putin cu ambiţii de a construi un imperiu şi de aceea s-ar putea să nu se oprească la invadarea Ucrainei, iar în acest caz SUA vor trebui să se implice în ajutarea unor ţări precum Polonia, Lituania şi Letonia, potrivit G4media.

UPDATE Loviturile ucrainene împotriva Rusiei vizează în principal companii militare-industriale din această ţară, a afirmat şeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov.

UPDATE Atât Rusia, cât și SUA au lăudat o declarație a summitului G20 care nu a criticat direct Moscova pentru războiul din Ucraina. Liderii blocului sunt astăzi în zi de deliberări, scrie Reuters. Pe de alta parte, Ministerul ucrainean de Externe a criticat sâmbătă Declaraţia comună a G20 pentru că nu menţionează agresiunea Rusiei şi a spus că nu are „nimic de care să fii mândru”, prezentând în acelaşi timp o variantă „corectată” a textului, aşa cum ar fi trebuit să sune documentul, în viziunea Kievului, notează HotNews.

UPDATE Tancurile M1 Abrams promise de Washington trebuiau să sosească în toamnă în Ucraina, dar ele vor întârzia, la cererea Kievului, care a solicitat ca antrenamentul trupelor sale să fie prelungit, a anunţat armata ucraineană.

Război în Ucraina, ziua 562: Atac în Rusia, frica lui Musk și ordinul lui Putin! Podoliak: România să renunțe la „tăcerea mieilor”
/VIDEO/ Istorie încurcată la Hîncești. O femeie, declarată moartă de soț, ca să vândă casa pe nimic
/VIDEO/ Istorie încurcată la Hîncești. O femeie, declarată moartă de soț, ca să vândă casa pe nimic
/VIDEO/ Vie în Germania, moartă – acasă. Femeia, cu statut de persoană decedată, încă așteaptă răspunsul ASP
/VIDEO/ Vie în Germania, moartă – acasă. Femeia, cu statut de persoană decedată, încă așteaptă răspunsul ASP
/VIDEO/ Stare de urgență în New York: Imagini dezastroase cu străzi transformate în râuri, mașini sub apă și case inundate
/VIDEO/ Stare de urgență în New York: Imagini dezastroase cu străzi transformate în râuri, mașini sub apă și case inundate
TV8.md, printre lideri în topul celor mai credibile site-uri de știri din Republica Moldova
TV8.md, printre lideri în topul celor mai credibile site-uri de știri din Republica Moldova
Mii de dolari pentru migrația ilegală a ucrainenilor. Unde ajung banii și cine ar mai putea fi implicat în schemele ilegale
/VIDEO/ Mii de dolari pentru migrația ilegală a ucrainenilor. Unde ajung banii și cine ar mai putea fi implicat în schemele ilegale

externe

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 585: Atac cu drone și Prigojin omagiat. Zelenski a comemorat militarii ucraineni, morți pe front

01 octombrie 2023, ora 18:50

Armata rusă a lansat din nou atacuri asupra Ucrainei, în noaptea de 1 octombrie. În total, au fost înregistrate lansări a aproximativ 30 de drone de tip „Shahed-131/136”.

UPDATE Zeci de persoane îl omagiază duminică pe fostul șef Wagner, Evgheni Prigojin, la 40 de zile de la moartea sa după ce avionul în care se afla s-a prăbușit, relatează Reuters. La mormântul său din Sankt Petersburg, mama sa, Violeta, și fiul său, Pavel, au depus flori. Susținătorii săi au fluturat steagurile negre ale mercenarilor Wagner, cu celebrul craniu și motto-ul „Sânge, Onoare, Patrie, Curaj”.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a anunțat, duminică, că apărarea antiaeriană rusă a interceptat deasupra teritoriului ucrainean cinci rachete HIMARS fabricate în SUA, o bombă JDAM lansată aerian și 37 de drone lansate de Ucraina în ultimele 24 de ore, relatează CNN. Ministerul a spus că acele interceptări au avut loc pe teritoriul pe care duce „operațiunea militară specială”. Separat, ministerul a raportat că apărarea sa antiaeriană a doborât șase drone ucrainene deasupra regiunilor rusești și două rachete ucrainene deasupra Crimeei.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a depus flori duminică dimineață la un monument din Kiev pentru a marca Ziua Apărătorilor Ucrainei. Liderul ucrainean a fost însoțit de șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell.

UPDATE Rusia a declarat duminică că apărarea aeriană a doborât cinci drone ucrainene deasupra regiunii occidentale Smolensk și una deasupra regiunii sudice Krasnodar, transmite Reuters.

UPDATE Președintele american Joe Biden a declarat că sprijinul SUA pentru Kiev nu se poate întrerupe „sub nicio formă", după ce ajutorul nu a fost inclus în acordul Congresului pentru a evita închiderea activităţii federale, potrivit The Guardian. „Mă aștept pe deplin ca purtătorul de cuvânt să își respecte angajamentul față de poporul ucrainean și să asigure adoptarea sprijinului necesar pentru a ajuta Ucraina în acest moment critic", a adăugat Biden, referindu-se la liderul republican al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy.

UPDATE Exploziile au tunat inclusiv la Harkov. Orașul a fost atacat în jurul orei 01:00 cu trei rachete C-300. Pe teritoriul unei întreprinderi, a izbucnit un incendiu. Totodată, două anexe, un gard și un hambar au fost avariate, potrivit Unian.

UPDATE În după-amiaza zilei de 30 septembrie, în pădurea de lângă satul Oskol, un localnic, în vârstă de 52 de ani, a călcat în pădure o mină antipersonal de tip Lepestok. A fost internat cu răni moderate.

UPDATE Un incendiu de proporţii a izbucnit sâmbătă după ce o conductă de petrol s-a rupt în vestul Ucrainei, fiind rănite trei persoane, au declarat serviciile de urgenţă, potrivit AFP. Locul incendiului se află la sute de kilometri de prima linie de luptă cu forţele ruse, în estul ţării.

UPDATE Trei nave de marfă au părăsit duminică porturile ucrainene din Marea Neagră după ce au încărcat, conform bazei de date MarineTraffic, ultimele care au plecat de când Kievul a creat un „coridor umanitar" temporar după ce Rusia a renunțat la un acord care permitea trecerea în siguranță a exporturilor ucrainene, transmite Reuters.

UPDATE Doi ucraineni riscă să stea șapte ani la închisoare după ce poliția i-a prins că ascundeau un sistem rusesc de rachete și muniție în valoare de 765.000 de euro, au anunțat autoritățile, potrivit Sky News. Armamentul a fost „lăsat în urmă de trupele rusești în timpul ostilităților” în Cernihov, a declarat poliția regională din Kiev.

Război în Ucraina, ziua 584: Alianță în domeniul armelor și atacuri la Odesa și Vinița. Putin promite „ajutor frățesc”
Război în Ucraina, ziua 583: Atac matinal, războiul cerealelor și ironia Londrei pentru Moscova. Țara care va sancționa Rusia
/EXCLUSIV/ O actriță celebră de la Hollywood a vizitat Chișinăul: „Vreau să spun lumii despre sacrificiul moldovenilor”
/EXCLUSIV/ O actriță celebră de la Hollywood a vizitat Chișinăul: „Vreau să spun lumii despre sacrificiul moldovenilor”
/VIDEO/ Vie în Germania, moartă – acasă. Femeia, cu statut de persoană decedată, încă așteaptă răspunsul ASP
/VIDEO/ Vie în Germania, moartă – acasă. Femeia, cu statut de persoană decedată, încă așteaptă răspunsul ASP
/VIDEO/ La un an distanță. Cum a reușit Revaca să inaugureze primul stadion prin „Satul European”, cu 2 milioane de lei
/VIDEO/ La un an distanță. Cum a reușit Revaca să inaugureze primul stadion prin „Satul European”, cu 2 milioane de lei
TV8.md, printre lideri în topul celor mai credibile site-uri de știri din Republica Moldova
TV8.md, printre lideri în topul celor mai credibile site-uri de știri din Republica Moldova
/VIDEO/ EXCLUSIV! Noi imagini TV8 din momentul exploziei de la Anenii Noi! Geniștii au detonat componenta rachetei găsite în lac
/VIDEO/ EXCLUSIV! Noi imagini TV8 din momentul exploziei de la Anenii Noi! Geniștii au detonat componenta rachetei găsite în lac
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram