/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 649: Apostolii războiului, embargou Moldovei și alertă din SUA! NATO: Să ne pregătim pentru vești proaste

Recoltă dublă la struguri, datorită unui sistem italian de protecție. Cum funcționează și care sunt investițiile

20 septembrie 2023, ora 21:40

Un sistem italian de protecție ajută viticultorii, atunci când aceștia sunt cei mai neputincioși în fața naturii. Sistemul Pergola se bucură de o mai mare popularitate în țara noastră, datorită acestuia, vița-de-vie este protejată de condițiile climatice nefaste, cum ar fi ploile abundente sau grindina. Cei care au instalat sistemul, spun că atât cantitatea, dar și calitatea recoltei s-a dublat. Este și cazul lui Sergiu Boșcăneanu din Cojușna, raionul Strășeni, bărbatul are 14 hectare de viță-devie, crescută cu ajutorul acestui sistem.

„La via simplă, mai mult de 12 tone nu am strâns niciodată, dar 12 tone, nu au fost cu așa bob și așa struguri, niciodată nu a fost.” 

Sergiu Boșcăneanu este producător de struguri din 2017, însă secretul unei afaceri prospere, cu o recoltă bogată, l-a aflat în 2020, când a instalat un sistem de protecție a viței-de-vie. 

Sistemul Pergola, constă în acoperirea plantațiilor cu peliculă, așa încât să o protejeze de ploile puternice, grindină, arșița cumplită sau alte condiții climaterice nefaste. 

În acest mod, producătorii cheltuie mai puțin pentru tratamentele fitosanitare, întrucât, strugurii se mențin calitativ, își păstrează aspectul atrăgător, dar cel mai important, gustul. Pe lângă asta, Sergiu Boșcăneanu a spus că sunt și alte beneficii ale sistemului.

„Chiar dacă plouă și noi strângem strugurii, aducem lume din alte sate, a plouat, dar noi nu trebuie să plecăm acasă. Noi nu pierdem nimic, nu trebuie să lucrăm doar jumătate de zi și să plătim autobuzul, dar așa, lucrăm până seara, lada s-a pus la dos, nu plouă, nu-i nimic.”

„În această plantație de viță-de-vie este instalat sistemul pergola. Putem observa deasupra noastră stratul de pelicula din ambele părți, iar pe mijloc este lăsat spațiu liber, de aproximativ 50 de cm, pentru aerisire.”

Un alt beneficiu al acestui sistem este că producătorul poate să aleagă când să-și strângă recolta. De exemplu, dacă vrea ca strugurii lui să fie primii pe piață, instalează sistemul de protecție mai devreme, iar dacă își dorește să apară cu roada, atunci când sezonul ei s-a finalizat, pune sistemul de protecție mai târziu. 

Astfel, în ambele cazuri va obține un preț mai bun. Specialistul italian, Vito Manisi spune că în Italia, țara de origine a acestui sistem, toți viticultorii care se respectă, au un astfel de sistem în plantații. 

„În Italia, acest sistem este folosit sută la sută, toți agricultorii au acest sistem, acesta ne ajută la gestionarea corectă a plantației, deci, dacă avem prea multă ploaie, ne protejează, dacă avem puțină ploaie ne ajută, fiindcă sistemul dat, avem o evaporare mai mică a apei din sol, folosim mai puține tratamente fitosanitare.” 

Această plăcere însă, nu este deloc ieftină, pentru o recoltă pe măsură, investițiile sunt la fel de mari. Sergiu Boșcăneanu spune că a investit peste 200 de mii de euro în plantația sa, dar crede că banii și-i va răscumpără în câțiva ani. 

Un ajutor în acest sens, este statul, care, sub formă de subvenții, întoarce producătorilor jumătate din suma investită. De suport consultativ și expertize ale specialiștilor, Sergiu Boșcăneanu a obținut, datorită programului USAID. 

„Compania dată a beneficiat de asistență tehnică, atât la planificarea acestei plantații, cât și la gestionarea corectă pe parcursul vegetației. Tehnologia producerii a strugurilor de masă este destul de complexă, iar pe parcursul vegetației, are 7 faze. La fiecare fenofază este important să facem lucrările necesare și tratamentele necesare pentru alungirea strugurilor, pentru îngroșarea boabelor, pentru măturare, pentru a avea un ciorchini mai gros.”

În țara noastră, există peste 500 de hectare de struguri de masă pe sistemul Pergola, iar datorită acestuia, în mediu, viticultorii obțin câte 40 de tone la hectar, ceea ce este de 3 ori mai mult, decât cantitatea obținută dintr-o plantație tradițională. 

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova
/FOTO/ Mămică pentru prima oară: Interpreta Dianna Rotaru a născut. Cum a făcut marele anunț
/FOTO/ Mămică pentru prima oară: Interpreta Dianna Rotaru a născut. Cum a făcut marele anunț
Creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în biserică: Ce nu ar trebui să faci astăzi
Creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în biserică: Ce nu ar trebui să faci astăzi
/VIDEO/ Actorul din „Singur acasă” a primit o stea pe Walk of Fame de la Hollywood. Macaulay Culkin a izbucnit în lacrimi
/VIDEO/ Actorul din „Singur acasă” a primit o stea pe Walk of Fame de la Hollywood. Macaulay Culkin a izbucnit în lacrimi
Un transportator de colete pe ruta Moscova-Chișinău, cercetat pentru trafic de influență. Detalii de la CNA
Un transportator de colete pe ruta Moscova-Chișinău, cercetat pentru trafic de influență. Detalii de la CNA

/VIDEO/ Brazii, gata de sărbătoare: Pomii de Crăciun au invadat magazinele și piețele din țară, iar la fabrici se muncește de zor

04 decembrie 2023, ora 23:52

Verzi, pufoși, naturali sau artificiali - pomii de Crăciun au invadat magazinele și piețele din țară. Comercianții spun că s-au înarmat cu brazi pentru toate gusturile și buzunarele, doar că, deocamdată, nu se laudă cu vânzări prea mari. La rândul lor, cumpărătorii cred că încă e prea devreme pentru a împodobi bradul, în timp ce alții se gândesc să scoată și în acest an pomul de Crăciun din debara, deoarece unul nou îi costă prea mult. 

„- Mai aveți mult de lucru? - Da este foarte mult de lucru. - Zilnic, aproximativ, câți faceți? - 20, 30”. 

La fabricile de brazi artificiali se muncește acum de zor. Toți sunt puși pe treabă pentru a scoate pe piață în următoarele zile cât mai mulți pomi de Crăciun. Muncitorii de aici confecționează brazi nu doar iarna, astfel că anual reușesc să vândă peste 50 de mii de unități. 

Doar că acum ritmul e mult mai intens. O parte din brazii artificiali sunt pentru export, dar cei mai mulți ajung în magazinele din țară. Diana Ojovanu muncește de cinci ani în această fabrică și spune că drumul pomilor de Crăciun este destul de lung. Până ajung să aducă atmosfera de sărbătoare în casele oamenilor, aceștia trec prin multe etape. 

„Eu, de exemplu, fac crenguța pentru producerea bradului. Noi pregătim crenguța, după asta pleacă la băieți, să formeze bradul deja, să-l strângă”.

După un drum anevoios, coniferele artificiale ajung în magazine, unde bucură ochiul cumpărătorilor, iar celor care vor să-și ia unul acasă, le golesc buzunarele. Prețurile acestora încep de la 200 de lei, pentru unul mic, în timp ce brazii mari pot depăși cu mult suma de 10.000 de lei.

„Dacă nu țineți cu tot dinadinsul să aveți miros de brad în casă, puteți opta pentru un pom de Crăciun artificial. Aceștia arată cu adevărat ca din povești și vă pot servi mulți ani înainte. Doar că o astfel de achiziție vă va bate un pic la buzunar. Cei mai scumpi, cei din categoria 3D, sunt din silicon si seamăna izbitor de mult cu brazii naturali. Prețul lor ajunge și la 11 mii de lei”.

„Avem trei tipuri de brazi. Brazi din peliculă PVC, brazi plastic, PE sau le mai zicem noi, crenguțe 3D și pin artificial. Diferența între silicon 3D și crenguțele simple, 2D PVC este că 3D are o durată de viață mai mare, adică și 10 ani, 15, 20, în dependență de cum este păstrat”.

Printre puținii cumpărători pe care i-am întâlnit astăzi, este și această femeie. Ea spune că-și dorește un brad artificial, pentru că nu le cad acele, ca în cazul celui natural.

„Optăm pentru unul artificial, mai ales că este aceeași atmosferă de Crăciun, iar dacă dorim un pic mai mult miros de brad, mergem în parc sau la munte”.

Totuși, sunt oameni care nu concep sărbătorile de iarnă fără miros de brad în casă. Iar cei care nu vor ca pomii de Crăciun să ajungă la gunoi după sărbători, îi cumpără în ghiveci, pentru ca mai apoi să-i sădească în grădină sau chiar în curtea blocului. Aceștia au fost aduși din pepiniere și sunt deja puși în vânzare. 

„La magazinele din capitală, prețul brazilor, variază în funcție de mărimea și aspectul fiecăruia. Totuși, daca optam pentru un brad în ghiveci, astfel ca după sărbători, să l plantăm în grădină, va trebui să scoatem din buzunar minimum 180 de lei. Atât costă cei mai mici, pentru că prețul celor mai mari, de aproximativ 2 m, ajunge pana la 1800 de lei”. 

Oamenii care trec pe alături îi admiră, dar încă ezită să-și ia unul natural, pentru a avea în casă și miros de brad sau pentru unul din plastic, cu avantajul de a se bucura de el timp de mai mulți ani. 

„Mai mult prefer brazii naturali, deoarece, transmit mirosul, atmosfera de sărbătoare în casă. E bine că cei artificiali nu elimină acele, dar cei naturali, de multe ori sunt o prioritate”. 

„Sigur că e cu miros, pentru copii e fericire, numai că prețurile sunt mari, cu cel artificial, e altceva”.

Comercianții nu sunt îngrijorați că, deocamdată, cumpărătorii nu dau năvală și spun că oamenii încep să cumpere brazi de la mijlocul lunii decembrie, astfel ca aceștia să reziste până la sărbători. 

„Brăduții naturali, necesită și o îngrijire, când spun de îngrijire, mă refer să fie udați regulat, iar după sărbători nu se scot direct afară, pentru că este un stres pentru plantă, de la +20 de grade, să fie scos la -5, -10 grade”.

Oamenii își vor putea alege un pom de Crăciun și la târgurile de brazi, care urmează să fie deschise în toate sectoarele capitalei. 

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
/VIDEO/ O melodie cântată de Ștefan Petrache și Valentin Dînga a devenit coloana sonoră a unui serial din Rusia: Piesa, lansată în 1970
/VIDEO/ O melodie cântată de Ștefan Petrache și Valentin Dînga a devenit coloana sonoră a unui serial din Rusia: Piesa, lansată în 1970
/VIDEO/ „Copiii trăiesc ca-n rai”: Cum arată grădinița din Edineț, schimbată la față, datorită partenerilor de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ „Copiii trăiesc ca-n rai”: Cum arată grădinița din Edineț, schimbată la față, datorită partenerilor de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Adresă fantomă și nicio activitate: Dezvăluiri despre compania anonimă din Bălți, ce ar urma să furnizeze gaz de 10 lei
/VIDEO/ Adresă fantomă și nicio activitate: Dezvăluiri despre compania anonimă din Bălți, ce ar urma să furnizeze gaz de 10 lei
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram