/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 649: Apostolii războiului, embargou Moldovei și alertă din SUA! NATO: Să ne pregătim pentru vești proaste

„Va soluționa problemele critice din sectorul energiei”. Guvernul a aprobat reguli noi pe piața energiei regenerabile

20 septembrie 2023, ora 12:46

Investițiile în domeniul energiei vor fi mai ordonate și echitabile. În acest sens, Cabinetul de Miniștri a aprobat miercuri, 20 septembrie, amendamentele la Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.

Astfel, proiectul își propune să soluționeze problemele critice care împiedică dezvoltarea sectorului energiei regenerabile atât pentru componenta energie electrică, utilizarea energiei regenerabile în transporturi, cât și pentru dezvoltarea sectorului încălzire și răcire. 

Una dintre noutățile inițiativei legislative este tranziția de la contorizarea netă la facturarea netă.

„Tendința din ultimele luni arată că există un interes mare pentru instalațiile fotovoltaice, investiție care se răscumpără cel mai repede spre deosebire de alte tehnologii, iar în condițiile prețurilor actuale se recuperează de două ori mai repede decât până la criza energetică și războiul din Ucraina. 

Totodată, se constată că mulți consumatori supradimensionează puterea instalată ce ar fi trebuit sa fie egală cu consumul locuinței sau oficiului, raportat la perioada de un an. În caz contrar, aceștia lipsesc alți consumatori de posibilitatea de a produce energie verde pentru consum propriu”, se arată în proiect.

În proiect mai este indicat că intervențiile în legislație sunt dictate inclusiv de consumul atipic al Republicii Moldova, preponderent în gospodăriile casnice și cu o cotă redusă a industriei, ceea ce generează vârfuri de sarcină dimineața și seara, menționând că „rețeaua națională are anumite limite, iar energia eoliană și fotovoltaică trebuie echilibrate cu surse de energie continue, provenite din centrale termoelectrice, hidro sau nucleare”.

„Pentru a face actualul sistem de energie regenerabilă mai echitabil, mai ordonat, nediscriminatoriu și la care să aibă acces cât mai mulți cetățeni, va fi introdusă facturarea netă. Aceasta modificare se face inclusiv pentru a respecta directivele și politicile europene. Cu facturarea netă aceste investiții vor putea fi recuperate, la fel, într-un timp scurt”, susțin reprezentanții ministerului Energiei.

Totodată, inițiativa legislativă aprobată de Guvern prevede că proprietarii de apartamente din blocurile multietajate vor avea posibilitatea să instaleze parcuri de energie regenerabilă pentru consum propriu, inclusiv acestea se pot afla la o altă adresă decât locul de consum, doar că ambele adrese vor trebui să se afle în raza aceluiași furnizor.

În general, proiectul de lege își propune să stimuleze investițiile în energia verde. Republica Moldova și-a stabilit ca țintă națională pentru anul 2030 ca nu mai puțin de 30% din volumul energiei electrice consumate să fie din surse regenerabile, în prezent regenerabilele reprezintă 6%. 

Totodată, urmare a modificărilor formulate, Executivul ar urma să anunțe licitații pentru parcuri eoliene și fotovoltaice mari, în total puterea instalată în cazul eolienelor fiind de 105 MW și 60 MW a panourilor fotovoltaice, parcuri ce ar urma să fie instalate până în 2025.

Ministerul Energiei notează că proiectul de lege a fost consultat pe larg cu mediul de afaceri si alte părți interesante, iar adoptarea lui este va permite primirea unor finanțări externe. Inițiativa legislativă a fost elaborată cu suportul Secretariatului Comunității Energetice, consilierului de nivel înalt în domeniul Energiei din cadrul Misiunii Uniunii Europene pentru Republica Moldova și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

/VIDEO/ Energia verde, energia viitorului: Problemele și câștigurile celor care fac bani din vânt și soare în Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova
/FOTO/ Mămică pentru prima oară: Interpreta Dianna Rotaru a născut. Cum a făcut marele anunț
/FOTO/ Mămică pentru prima oară: Interpreta Dianna Rotaru a născut. Cum a făcut marele anunț
Creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în biserică: Ce nu ar trebui să faci astăzi
Creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în biserică: Ce nu ar trebui să faci astăzi
/VIDEO/ Actorul din „Singur acasă” a primit o stea pe Walk of Fame de la Hollywood. Macaulay Culkin a izbucnit în lacrimi
/VIDEO/ Actorul din „Singur acasă” a primit o stea pe Walk of Fame de la Hollywood. Macaulay Culkin a izbucnit în lacrimi
Un transportator de colete pe ruta Moscova-Chișinău, cercetat pentru trafic de influență. Detalii de la CNA
Un transportator de colete pe ruta Moscova-Chișinău, cercetat pentru trafic de influență. Detalii de la CNA

/VIDEO/ Brazii, gata de sărbătoare: Pomii de Crăciun au invadat magazinele și piețele din țară, iar la fabrici se muncește de zor

04 decembrie 2023, ora 23:52

Verzi, pufoși, naturali sau artificiali - pomii de Crăciun au invadat magazinele și piețele din țară. Comercianții spun că s-au înarmat cu brazi pentru toate gusturile și buzunarele, doar că, deocamdată, nu se laudă cu vânzări prea mari. La rândul lor, cumpărătorii cred că încă e prea devreme pentru a împodobi bradul, în timp ce alții se gândesc să scoată și în acest an pomul de Crăciun din debara, deoarece unul nou îi costă prea mult. 

„- Mai aveți mult de lucru? - Da este foarte mult de lucru. - Zilnic, aproximativ, câți faceți? - 20, 30”. 

La fabricile de brazi artificiali se muncește acum de zor. Toți sunt puși pe treabă pentru a scoate pe piață în următoarele zile cât mai mulți pomi de Crăciun. Muncitorii de aici confecționează brazi nu doar iarna, astfel că anual reușesc să vândă peste 50 de mii de unități. 

Doar că acum ritmul e mult mai intens. O parte din brazii artificiali sunt pentru export, dar cei mai mulți ajung în magazinele din țară. Diana Ojovanu muncește de cinci ani în această fabrică și spune că drumul pomilor de Crăciun este destul de lung. Până ajung să aducă atmosfera de sărbătoare în casele oamenilor, aceștia trec prin multe etape. 

„Eu, de exemplu, fac crenguța pentru producerea bradului. Noi pregătim crenguța, după asta pleacă la băieți, să formeze bradul deja, să-l strângă”.

După un drum anevoios, coniferele artificiale ajung în magazine, unde bucură ochiul cumpărătorilor, iar celor care vor să-și ia unul acasă, le golesc buzunarele. Prețurile acestora încep de la 200 de lei, pentru unul mic, în timp ce brazii mari pot depăși cu mult suma de 10.000 de lei.

„Dacă nu țineți cu tot dinadinsul să aveți miros de brad în casă, puteți opta pentru un pom de Crăciun artificial. Aceștia arată cu adevărat ca din povești și vă pot servi mulți ani înainte. Doar că o astfel de achiziție vă va bate un pic la buzunar. Cei mai scumpi, cei din categoria 3D, sunt din silicon si seamăna izbitor de mult cu brazii naturali. Prețul lor ajunge și la 11 mii de lei”.

„Avem trei tipuri de brazi. Brazi din peliculă PVC, brazi plastic, PE sau le mai zicem noi, crenguțe 3D și pin artificial. Diferența între silicon 3D și crenguțele simple, 2D PVC este că 3D are o durată de viață mai mare, adică și 10 ani, 15, 20, în dependență de cum este păstrat”.

Printre puținii cumpărători pe care i-am întâlnit astăzi, este și această femeie. Ea spune că-și dorește un brad artificial, pentru că nu le cad acele, ca în cazul celui natural.

„Optăm pentru unul artificial, mai ales că este aceeași atmosferă de Crăciun, iar dacă dorim un pic mai mult miros de brad, mergem în parc sau la munte”.

Totuși, sunt oameni care nu concep sărbătorile de iarnă fără miros de brad în casă. Iar cei care nu vor ca pomii de Crăciun să ajungă la gunoi după sărbători, îi cumpără în ghiveci, pentru ca mai apoi să-i sădească în grădină sau chiar în curtea blocului. Aceștia au fost aduși din pepiniere și sunt deja puși în vânzare. 

„La magazinele din capitală, prețul brazilor, variază în funcție de mărimea și aspectul fiecăruia. Totuși, daca optam pentru un brad în ghiveci, astfel ca după sărbători, să l plantăm în grădină, va trebui să scoatem din buzunar minimum 180 de lei. Atât costă cei mai mici, pentru că prețul celor mai mari, de aproximativ 2 m, ajunge pana la 1800 de lei”. 

Oamenii care trec pe alături îi admiră, dar încă ezită să-și ia unul natural, pentru a avea în casă și miros de brad sau pentru unul din plastic, cu avantajul de a se bucura de el timp de mai mulți ani. 

„Mai mult prefer brazii naturali, deoarece, transmit mirosul, atmosfera de sărbătoare în casă. E bine că cei artificiali nu elimină acele, dar cei naturali, de multe ori sunt o prioritate”. 

„Sigur că e cu miros, pentru copii e fericire, numai că prețurile sunt mari, cu cel artificial, e altceva”.

Comercianții nu sunt îngrijorați că, deocamdată, cumpărătorii nu dau năvală și spun că oamenii încep să cumpere brazi de la mijlocul lunii decembrie, astfel ca aceștia să reziste până la sărbători. 

„Brăduții naturali, necesită și o îngrijire, când spun de îngrijire, mă refer să fie udați regulat, iar după sărbători nu se scot direct afară, pentru că este un stres pentru plantă, de la +20 de grade, să fie scos la -5, -10 grade”.

Oamenii își vor putea alege un pom de Crăciun și la târgurile de brazi, care urmează să fie deschise în toate sectoarele capitalei. 

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Apostolii războiului. Ce rol joacă preoții în promovarea propagandei ruse în Republica Moldova
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
/VIDEO/ Detalii cutremurătoare despre tragedia din Căușeni: Bărbatul a fost găsit mort în zăpadă, cu lopata alături
/VIDEO/ O melodie cântată de Ștefan Petrache și Valentin Dînga a devenit coloana sonoră a unui serial din Rusia: Piesa, lansată în 1970
/VIDEO/ O melodie cântată de Ștefan Petrache și Valentin Dînga a devenit coloana sonoră a unui serial din Rusia: Piesa, lansată în 1970
/VIDEO/ „Copiii trăiesc ca-n rai”: Cum arată grădinița din Edineț, schimbată la față, datorită partenerilor de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ „Copiii trăiesc ca-n rai”: Cum arată grădinița din Edineț, schimbată la față, datorită partenerilor de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Adresă fantomă și nicio activitate: Dezvăluiri despre compania anonimă din Bălți, ce ar urma să furnizeze gaz de 10 lei
/VIDEO/ Adresă fantomă și nicio activitate: Dezvăluiri despre compania anonimă din Bălți, ce ar urma să furnizeze gaz de 10 lei
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram