Război în Ucraina, ziua 588: Planul lui Putin, risc pentru Moldova și fundul sacului! Care ar fi prețul aderării la UE

/VIDEO/ Cine va moșteni imperiul lui Prigojin. Lupta din umbră purtată pe trei continente pentru averea liderului Wagner

10 septembrie 2023, ora 11:30

Vizita delegației ruse în trei țări africane de săptămâna trecută a oferit indicii importante despre bătălia din umbră care se poartă acum pe trei continente pentru imperiul paramilitar și propagandistic clădit de Evghenii Prigojin, care a servit armatei ruse și ambițiilor diplomatice ale Kremlinului, scrie The New York Times. Cea mai mare miză: operațiunile foarte profitabile ale șefului Wagner de pe continentul african, scrie Digi24.

Interviurile realizate cu oficiali de la Washington, din Europa, Africa și Rusia, precum și cu patru ruși care au lucrat pentru Prigojin, descriu un război murdar pentru activele șefului Wagner purtat între mai mulți jucători importanți din structura de conducere a Rusiei, printre care se numără și două servicii de informații.

Lupta este complicată, spun sursele, de loialitatea față de Prigojin pe care o arată mulți dintre cei care fac parte din armata sa privată, care ar prefera ca puterea să fie transferată către fiul lui Prigojin pentru a evita să ajungă sub controlul direct al Ministerului rus al Apărării.

„Wagner nu este doar despre bani – este un fel de religie”, a spus Maxim Șugalei, un consultant politic al lui Prigojin, care a adăugat că este mândru să facă parte din grupul de mercenari. „Este puțin probabil ca această structură să dispară complet. Pentru mine, este imposibil”. 

Interviurile au dezvăluit mai multe despre campania de discreditare condusă de Vladimir Putin împotriva lui Prigojin după revolta eșuată a acestuia, inclusiv despre declarația președintelui rus pentru un grup de jurnaliști în care vorbea despre cum liderul Wagner era doar un profitor care a făcut miliarde din „aur și bijuterii”. 

Chiar și după moarte, Prigojin rămâne o figură care definește Rusia lui Putin, scoțând în evidență caracterul ascuns, luptele interne și tacticile contradictorii ale Kremlinului în timp ce poartă un război împotriva Ucrainei. 

El era „un semn al disfuncției, un termometru urlător”, a spus Serghei Markov, un analist pro-Kremlin de la Moscova care a spus că îl cunoștea pe Prigojin. „Dacă dai la o parte termometrul, acesta nu schimbă situația”.

Lupta pentru imperiul lui Prigojin, pe care acesta l-a asamblat pe baza contractelor primite din partea guvernului la schimb pentru serviciile oferite lui Putin, are implicații foarte profunde. 

Forțele sale paramilitare au fost cele mai eficiente trupe de care dispunea Rusia în luptele din Ucraina din ultimul an, iar destrămarea grupului Wagner pune la îndoială capacitatea armatei ruse de a mai porni în ofensivă. Grupul mediatic al lui Prigojin, cu tot cu „ferma sa de troli” online, a jucat un rol esențial în atacurile lansate împotriva instituțiilor democratice din întreaga lume. 

Pentru Rusia, de departe cele mai importante operațiuni desfășurate de Wagner erau cele din țările africane, precum Libia și Republica Centrafricană, acolo unde mercenarii au câștigat încredere și s-au îmbogățit susținând lideri militari și autocrați. Eforturile lor au ajutat Moscova să își răspândească influența în Africa, în același timp slăbind puteri occidentale ca Franța și SUA. 

Două agenții de spionaj – SVR, serviciul de informații externe, și GRU, serviciul de informații al armatei – se luptă și ele pentru a prelua părți importante ale operațiunilor lui Prigojin. 

Doi oficiali din guverne diferite au spus că SVR va absorbi cel mai probabil canalele de propagandă și dezinformare online folosite în țările străine, în timp ce Ministerul Apărării și GRU ar putea prelua operațiunile mercenarilor Wagner. 

Videoclipurile publicate de Burkina Faso și Mali a vizitei delegației ruse îl arată pe generalul Andrei V. Averianov, unul dintre cei mai importanți spioni ai Rusiei, cunoscut ca fiind șeful unei unități de elită specializată în misiuni de subminare, sabotaj și asasinare în străinătate, șezând lângă Iunus-bek Evkurov, ministrul adjunct al apărării. 

Oficialii din Occident consideră că generalul Averianov este principalul candidat la conducerea măcar parțială a fostelor operațiuni Wagner ce vor fi incluse într-un sistem schimbător ce va implica mai multe companii militare private. 

Potrivit unui oficial din Vest, plasarea miilor de mercenari Wagner în Belarus a fost realizată doar pentru a-i oferi Kremlinul destul timp să înțeleagă ce ofițeri au complotat împreună cu Prigojin în timpul rebeliunii și să îmbunătățească măsurile de apărare împotriva unui viitor atac.

În lunile dinainte de revolta sa eșuată, Prigojin devenise din ce în ce mai curajos. În primăvară a încercat să încline balanța în războiul civil din Sudan în favoarea unui notoriu grup paramilitar prin vânzarea de rachete sol-aer, iar în februarie, oficialii americani l-au avertizat pe președintele Ciadului că Prigojin plănuiește să îl asasineze. 

După ce a preluat controlul în Rostov, Prigojin l-a umilit pe Evkurov, ținându-l ostatic și certându-l. Acum, ministrul rus a avut ocazia să se răzbune – a călătorit în Siria și mai multe țări africane pentru a încerca să aducă trupele Wagner sub controlul Moscovei. 

Câteva zile mai târziu, Prigojin s-a urcat împreună cu cei doi comandanți ai săi de top într-un avion care trebuia să îl ducă din Moscova la Sankt Petersburg. 19 minute după decolare avionul a început să miște haotic înainte să cadă în gol 9.000 de metri și să se prăbușească pe un câmp. 

„Trei persoane care nu se adunau niciodată la un loc din anumite motive – pentru că fiecare ar fi putut să îi înlocuiască pe ceilalți la nevoie – s-au urcat în același avion”, a spus Șugalei, care primea ordine direct de la Prigojin. „Pentru mine, ăsta este principalul mister”. 

Fostul consultant al lui Prigojin nu crede că guvernul rus ar putea să preia controlul grupului Wagner în totalitate. „Cred că el va prelua o parte din probleme”, a spus Șugalei, referindu-se la Pavel Prigojin, fiul șefului Wagner. „Din câte știu eu, el este pregătit să o facă”.

La Washington, oficialii spun că este prea devreme pentru a ne da seama cine va câștiga în final lupta pentru moștenirea lui Prigojin.

TV8.md reamintește că pe 23 august, un avion, care transporta comandanți de rang înalt din cadrul Wagner deasupra regiunii Tver, s-a prăbușit în Rusia. Agenția Federală de Aviație din Rusia (Rosaviația) a raportat că toți pasagerii - Evghenii Prigojin, Dmitri Utkin, Sergei Propustin, Evghenii Makarian, Alexander Totmin, Valeri Chekalov, Nikolai Matiuseev - au murit în accident împreună cu cei trei membri ai echipajului. 

Cauza prăbușirii este încă neclară, dar localnicii din apropierea locului au declarat pentru Reuters că au auzit o explozie și apoi au văzut avionul căzând în picaj spre pământ.

Avionul s-a prăbușit exact la două luni de când Prigojin a preluat controlul asupra orașului Rostov din sud, la sfârșitul lunii iunie, deschizând astfel seria unei răscoale care a zguduit temeliile Rusiei președintelui Vladimir Putin.

Tass scrie că Agenția Federală de Transport Aerian a pornit o investigație cu privire la prăbușirea aeronavei.

„A fost declanșată o anchetă cu privire la prăbușirea aeronavei Embraer, care a avut loc în această seară în regiunea Tver. Potrivit listei de pasageri, printre aceștia se numără și numele și prenumele lui Evghenii Prigojin”, a menționat departamentul.

După 24 de ore de tăcere, președintele rus Vladimir Putin a transmis „condoleanțe sincere” familiilor celor zece persoane de pe avion și l-a lăudat pe Prigojin ca pe un „om de afaceri talentat”.

Prigojin a stat departe de atenția publică după revolta sa de scurtă durată care a durat doar 24 de ore din iunie. Aproximativ 5.000 de militari Wagner au preluat atunci controlul asupra orașului Rostov-pe-Don, din sudul Rusiei, și s-au deplasat spre Moscova, cu scopul declarat de a înlătura conducerea militară. Cu toate acestea, Prigojin a oprit avansul după negocierile cu Kremlinul, care au fost mediate de liderul belarus Aleksandr Lukașenko. 

În baza unui acord pentru a pune capăt revoltei, acuzațiile penale împotriva lui Prigojin au fost abandonate cu condiția ca Wagner să se mute în Belarus. După rebeliune, analiștii au menționat rolul jucat de Wagner în țările vulnerabile din Africa drept unul dintre motivele pentru care Kremlin mai are nevoie de Evghenii Prigojin și a decis să îl lase liber în timp ce dizidenți precum Aleksei Navalnîi sau Vladimir Karza-Murza au primit pedepse grele de închisoare.

Ministerul rus al Apărării și Kremlinul au distrus în mod treptat compania militară privată Wagner (PMC) și au slăbit autoritatea lui Prigojin începând cu rebeliunea - iar asasinarea conducerii de top a lui Wagner a fost probabil pasul final pentru eliminarea lui Wagner ca organizație independentă, consideră ISW.

Surse din cadrul Wagner și din interiorul Rusiei au raportat că Ministerul rus al Apărării a început recent să formeze noi organizații paramilitare pentru a înlocui Wagner în Africa și Orientul Mijlociu și a început recrutarea de personal din cadrul lui Wagner. 

Liderul Wagner, Evghenii Prigojin, a fost înmormântat pe 29 august, la cimitirul Pokrovskoie din Rusia. Informația a fost confirmată de serviciul de presă al lui Prigojin, care a precizat că funeraliile au avut loc într-un format închis.

Zelenski: „Putin l-a ucis pe Prigojin! Cel puțin noi avem astfel de informații. Un terorist mai puțin”
/VIDEO/ Luptă pentru moștenirea lăsată de Prigojin: Rudele au început împărțirea bunurilor încă înainte de moartea sa
Război în Ucraina, ziua 588: Planul lui Putin, risc pentru Moldova și fundul sacului! Care ar fi prețul aderării la UE
Război în Ucraina, ziua 588: Planul lui Putin, risc pentru Moldova și fundul sacului! Care ar fi prețul aderării la UE
/VIDEO/ Un nou show made in Moldova, în curând, la TV8! Cine sunt primii invitații ai emisiunii „Накипело”
/VIDEO/ Un nou show made in Moldova, în curând, la TV8! Cine sunt primii invitații ai emisiunii „Накипело”
Sectorul energetic, atractiv pentru tinerii specialiști. 22 de studenți au fost angajați în 8 instituții din domeniu
/VIDEO/ Sectorul energetic, atractiv pentru tinerii specialiști. 22 de studenți au fost angajați în 8 instituții din domeniu
/VIDEO/ Premieră, în curând, la TV8! „Împărăteasa Ki”, legendarul serial istoric îndrăgit de milioane de oameni
/VIDEO/ Premieră, în curând, la TV8! „Împărăteasa Ki”, legendarul serial istoric îndrăgit de milioane de oameni
TV8.md, printre lideri în topul celor mai credibile site-uri de știri din Republica Moldova
TV8.md, printre lideri în topul celor mai credibile site-uri de știri din Republica Moldova

4 români, morți în accidentul de autobuz din Italia! Toți făceau parte din aceeași familie

04 octombrie 2023, ora 22:25

Patru români au murit în accidentul produs marți seară, 3 octombrie, în Mestre (Veneția), după ce un autobuz s-a prăbușit de pe rampa unui pod și a luat foc. 

Anunțul oficial a fost făcut de Ministerul român de Externe. Presa din România scrie că ar fi vorba despre vorba de o familie cu doi copii care locuiau în Germania.

Ziarele din Italia au publicat primele imagini cu scena accidentului. Un video preluat de pe camerele de supraveghere ale orașului arată cum autobuzul, aflat pe pod, încetinește din cauza aglomerației din trafic, iar apoi, fără nicio explicație, șoferul virează brusc dreapta și cade de la 15 metri peste liniile de cale ferată.

În total, accidentul s-a soldat cu 21 de persoane decedate și 15 răniți. 

/VIDEO/ Momentul în care autobuzul din Italia cade de pe pod: Sunt 21 de morți. Precizarea de la Chișinău
/VIDEO/ Accident cumplit în Italia! 21 de morți după ce un autobuz a căzut de pe un pod și a luat foc
/AUDIO/ Surse TV8: Un ex-șef adjunct SIS ar fi fost prins beat la volan. Propunerea pentru polițiști: „50 de grame și o masă”
/AUDIO/ Surse TV8: Un ex-șef adjunct SIS ar fi fost prins beat la volan. Propunerea pentru polițiști: „50 de grame și o masă”
/VIDEO/ Un nou show made in Moldova, în curând, la TV8! Cine sunt primii invitații ai emisiunii „Накипело”
/VIDEO/ Un nou show made in Moldova, în curând, la TV8! Cine sunt primii invitații ai emisiunii „Накипело”
/VIDEO/ Surpriză de neuitat într-un parc din Capitală! Un chitarist s-a trezit cu The Motans la microfon
/VIDEO/ Surpriză de neuitat într-un parc din Capitală! Un chitarist s-a trezit cu The Motans la microfon
/VIDEO/ Premieră, în curând, la TV8! „Împărăteasa Ki”, legendarul serial istoric îndrăgit de milioane de oameni
/VIDEO/ Premieră, în curând, la TV8! „Împărăteasa Ki”, legendarul serial istoric îndrăgit de milioane de oameni
Război în Ucraina, ziua 587: Lovitură lui Putin,  rublă slabă, buget belicos și acord cerealier. Zelenski a fost filmat pe front
Război în Ucraina, ziua 587: Lovitură lui Putin, rublă slabă, buget belicos și acord cerealier. Zelenski a fost filmat pe front
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram