/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 644: Atac din Marea Neagră, optimism la Kiev, iar Zelenski e la Odesa! Rusia nu exclude un război cu NATO

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 45: Ostatici filmați, tunel secret și navă capturată! Israelul extinde operațiunea din Fâșia Gaza

20 noiembrie 2023, ora 09:10

ATENȚIE! Cetățenii Republicii Moldova, aflați în prezent în Israel, sunt îndemnați să se înregistreze prin intermediul acestei platforme. Pentru întrebări sau asistență, conaționalii sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului. Telefon de urgență: +972 527 789 772 și +972 7998396 în regim non-stop. Apel gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova: 0 80 090 990. Pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare:  +373 22 188 000, inclusiv WhatsApp +37379818081.

Israelul a intensificat duminică acuzaţiile de abuzuri ale Hamas la cel mai mare spital din Fâşia Gaza, afirmând că o tânără de 19 ani, care era soldat captiv, a fost executată şi doi ostatici străini au fost deţinuţi într-un loc care a fost în centrul ofensivei sale devastatoare de şase săptămâni, relatează Reuters.

UPDATE Israelul riscă să se confrunte cu o insurgenţă lungă şi sângeroasă dacă înfrânge mişcarea palestiniană islamistă Hamas şi ocupă Fâşia Gaza fără a avea un plan postbelic credibil de a-şi retrage trupele şi de a se îndrepta către crearea unui stat palestinian, apreciază oficiali, diplomaţi şi analişti americani şi arabi consultați de Reuters.

UPDATE Comunitatea internaţională trebuie să acţioneze de urgenţă pentru a pune capăt "catastrofei umanitare" care se desfăşoară în Gaza, a declarat luni ministrul afacerilor externe chinez, Wang Yi, în faţa unor diplomaţi din ţări arabe şi majoritar musulmane, scrie Adevărul.

UPDATE Membri ai cabinetului israelian de război, printre care premierul Benjamin Netanyahu, se vor întâlni cu rudele ostaticilor luaţi de mişcarea islamistă palestiniană Hamas în 7 octombrie, a relatat luni cotidianul The Times of Israel, potrivit Adevărul.

UPDATE Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) anunță că alți trei comandanți Hamas au fost uciși în timpul operațiunilor terestre din Gaza. De asemenea, avioanele de vânătoare dirijate de IDF și de Autoritatea israeliană pentru valori mobiliare i-au vizat pe luptătorii și infrastructura Hamas din regiune. Trupele israeliene spun că au găsit și un „depozit de arme”, care a fost „lovit” de un avion IDF, scrie Spotmedia.

UPDATE Sirenele de avertizare antirachetă sună în diferite zone din sudul Israelului, inclusiv în Aşdod şi Aşkelon, informează Haaretz. Este pentru prima dată în 24 de ore, potrivit Times of Israel, când rachete cu rază lungă de acţiune sunt lansate din Fâşia Gaza în direcţia Israelului, scrie Mediafax.

UPDATE Peste 100 de persoane evacuate din Gaza vor ajunge în Turcia, luni, inclusiv zeci de pacienți care vor primi tratament medical în această țară, a anunțat guvernul turc. Ankara a anunțat de săptămâna trecută că dorește să preia cât mai mulți dintre cei aproape 1.000 de pacienți cu cancer din Gaza, potrivit Spotmedia.

UPDATE O înregistrare video cu ceea ce Israelul a descris ca fiind un tunel săpat de militanţii palestinieni sub spitalul Al Shifa, cea ai mare unitate medicală din Fâşia Gaza, un punct central al misiunilor sale de căutare şi distrugere împotriva Hamas a fost publicat, duminică, de armata israeliană, relatează Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Şeful unei instituţii media din Gaza şi alţi doi jurnalişti au fost ucişi în weekend în ofensiva israeliană în teritoriu. Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) a precizat că decesele din weekend au făcut să crească la 48 numărul jurnaliştilor şi al angajaţilor din domeniul mass-media despre care a confirmat că au fost ucişi în regiune, după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. „Jurnaliştii din întreaga regiune fac mari sacrificii pentru a acoperi acest conflict sfâşietor. Cei din Gaza, în special, au plătit şi continuă să plătească un tribut fără precedent şi se confruntă cu ameninţări exponenţiale”, a declarat Sherif Mansour, coordonatorul programului pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord al CPJ, potrivit Spotmedia.

UPDATE Numărul persoanelor strămutate în Fâşia Gaza a ajuns la aproximativ 1,7 milioane. Acest lucru a fost anunţat de Agenţia Naţiunilor Unite pentru Ajutorarea şi Angajarea Refugiaţilor Palestinieni (UNRWA), precizând că aproximativ 900 de persoane strămutate sunt acum binevenite în şcolile Agenţiei ONU, în timp ce alte sute de mii trăiesc pe străzi. UNRWA a spus că, deşi a notificat Israelul cu privire la locaţia exactă a instalaţiilor sale, peste 70 dintre acestea au fost avariate de bombardament. Mai mult, organizaţia a spus că apa contaminată a dus la răspândirea bolilor şi se teme o epidemie de holeră, potrivit Mediafax.

UPDATE Personalul unuia dintre cele mai mari spitale din nordul Gazei face apel la ajutor urgent de la ONU și Crucea Roșie, după ce forțele israeliene ar fi înconjurat unitatea medicală și au bombardat zona, ucigând cel puțin opt persoane în complexul spitalicesc, conform Al Jazeera.

UPDATE Armata israeliană a declarat că își „extinde” operațiunea în Fâșia Gaza, relatează Agenția France-Presse, citată de The Guardian. Israelul a avertizat locuitorii din cea mai mare tabără de refugiați din Gaza, Jabalia, și dintr-o tabără de coastă din apropiere să evacueze, în timp ce armata a declarat duminică că „își extinde activitățile operaționale în alte cartiere … din Fâșia Gaza”. După bombardamente intense, un jurnalist AFP aflat în Gaza a văzut duminică coloane de fum ridicându-se din Jabalia, notează G4media.

UPDATE Israel verifică „minuţios” întreaga listă cu numele prizonierilor palestinieni, pentru a se asigura că niciunul dintre cei care vor fi eliberaţi în baza unui posibil acord cu Hamas nu este în vreun fel legat de mişcarea islamistă. Hamas nu ştie exact unde sunt toţi oamenii răpiţi din Gaza. Acestea sunt câteva dintre obstacolele care, în acest moment, împiedică închiderea acordului dintre Hamas şi Israel, după cum au spus surse egiptene pentru Wall Street Journal. Israelul şi Hamas se apropie de un acord negociat de Qatar şi de Egipt, pentru a ajunge la un armistiţiu şi a-i elibera pe unii dintre cei aproximativ 240 de ostatici ţinuţi în Gaza, scrie Mediafax.

UPDATE Forțele de Apărare Israeliene au publicat imagini video care provin de la camerele de supraveghere de la spitalul Al Shifa din Gaza şi în care se văd ostatici aduşi în interiorul spitalului la 7 octombrie, transmite France Presse, scrie Agerpres.

UPDATE Baschetbalistul american Kyrie Irving, jucătorul echipei Dallas Mavericks, stârneşte încă un scandal, după ce în trecut a refuzat să se vaccineze şi a intrat în coliziune cu oficialii NBA. După înfrângerea cu Milwaukee Bucks, scor 125-132, s-a prezentat la conferinţa de presă purtând un keffiyeh, ca mesaj pro-palestinieni, potrivit Mediafax.

UPDATE Bărbați înarmați ai Hamas s-au luptat duminică cu forțele israeliene care încercau să pătrundă în cea mai mare tabără de refugiați din Gaza, dar, în ciuda luptelor, oficiali americani și israelieni au declarat că un acord pentru eliberarea unora dintre ostaticii reținuți este tot mai aproape, scrie Antena3.

UPDATE Şeful unei instituţii media din Gaza şi alţi doi jurnalişti au fost ucişi în weekend în ofensiva israeliană în teritoriu, au declarat duminică rudele acestora. Cei trei se adaugă zecilor de reprezentanţi mass-media care au murit în cele şase săptămâni de conflict, relatează Reuters. Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York, a precizat că decesele din weekend au făcut să crească la 48 numărul jurnaliştilor şi al angajaţilor din domeniul mass-media despre care a confirmat că au fost ucişi în regiune după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie şi în ofensiva israeliană ulterioară, notează Gândul.

UPDATE Iranul a negat orice implicare în capturarea nave și a acuzat la rându-i că afirmațiile israeliene au avut ca scop distragerea atenției de la „înfrângerea ireparabilă în lupta sa împotriva Hamas“: „Am spus de mai multe ori că grupurile de rezistență din regiune acționează independent și spontan, în funcție de interesele lor și ale poporului lor”, potrivit Spotmedia.

UPDATE Israelul a anunţat, duminică, că rebeli houthi din Yemen au capturat o navă cargo deţinută de britanici şi operată de japonezi în sudul Mării Roşii, descriind incidentul drept un "act de terorism iranian" cu consecinţe asupra securităţii maritime internaţionale, relatează Reuters.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 44: Pericol de foamete, apel al Papei, evacuare forțată și „zona morții”. Șeful ONU: "Sunt profund șocat"
/LIVE TEXT/ Război în Israel: Plan din SUA, ultimatum de evacuare și atac la o tabără de refugiați! Un oficial ONU cere încetarea focului
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 644: Atac din Marea Neagră, optimism la Kiev, iar Zelenski e la Odesa! Rusia nu exclude un război cu NATO
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 644: Atac din Marea Neagră, optimism la Kiev, iar Zelenski e la Odesa! Rusia nu exclude un război cu NATO
Caz șocant la nordul Moldovei: Un mort a ars cu tot cu sicriu într-o casă
Caz șocant la nordul Moldovei: Un mort a ars cu tot cu sicriu într-o casă
De ce are R. Moldova nevoie de o bază militară la Băcioi? Explicațiile ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi
De ce are R. Moldova nevoie de o bază militară la Băcioi? Explicațiile ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi
/UPDATE/ Drochia: Minora de 15 ani, căutată de mai bine de zece zile, a fost găsită. Detalii de la Poliție
/UPDATE/ Drochia: Minora de 15 ani, căutată de mai bine de zece zile, a fost găsită. Detalii de la Poliție
/METEO/ Ploi în toată țara și temperaturi de până la -1 grad: Cum va fi vremea astăzi, 29 noiembrie 2023
/METEO/ Ploi în toată țara și temperaturi de până la -1 grad: Cum va fi vremea astăzi, 29 noiembrie 2023

/VIDEO/ Palestinienii strămutați se întorc la casele lor pe durata armistițiului. Nimic nu le amintește de locul în care au trăit

29 noiembrie 2023, ora 22:20

Armistițiul din Orientul Mijlociu scoate la iveală cruzimea războiului și distrugerile masive de după bombardamente. Palestinienii strămutați în sudul Fâșiei Gaza se întorc zilele acestea acasă, în speranța că vor putea recupera măcar o parte din lucrurile personale. Din păcate, ceea ce găsesc la întoarcere, cu greu le mai amintește de locul în care au trăit până nu demult. 

În lipsa combustibilului, locuitorii din regiunea Khan Younis sunt nevoiți să se deplaseze cu vehicule tractate de măgari, iar un drum de 8 km durează de la trei până la patru ore. 

„În ceea ce privește transportul de la Khuza'a la Khan Younis, pentru că am fost nevoiți să ne evacuăm în școli, este greu să ne deplasăm, așa că folosim căruțe tractate de măgari. Din păcate, ne ia trei, patru ore să ajungem la Khan Younis”.

Priveliștea este de-a dreptul cutremurătoare, iar o situație similară se atestă în multe localități din enclavă. 

„După cum vedeți, totul s-a prăbușit. Casele rămase sunt nelocuibile. Situația este catastrofală. Casa surorii mele era lângă a mea. Clădirea cu șase etaje a dispărut complet. Avem și martiri. Clădirea s-a prăbușit peste ei. Șapte oameni din familia unchiului meu au murit”.

Mai mulți oameni, inclusiv copii au fost filmați în timp ce coceau turte printre dărâmăturile din Gaza.

Un crescător de porumbei care a fugit din calea războiului spre sud, a rămas uluit să constate la întoarcere că din afacerea care era principala sursă de venit a familiei nu a rămas mai nimic.

„Am plecat când a început războiul, ne-am întors în timpul armistițiului. Am stat vreo 40-45 de zile în școli, iar când ne-am întors, am fost surprins, am văzut casa distrusă. Păsările nu au fost cruțate, nici animalele, plantele, nimic nu a fost cruțat. Porumbeii erau sursa mea de trai, aveam cam 30-40 de perechi, au mai rămas doar două”.

Totodată, au fost publicate imagini noi care arată distrugerile din kibbutz-urile israeliene: case avariate și arse în urma atacului Hamas din 7 octombrie, în care au fost uciși aproximativ 1.200 de oameni.

Armistițiul de patru zile convenit de Israel și gruparea islamistă Hamas a fost prelungit luni și a adus primul răgaz în Fâșia Gaza în ultimele șapte săptămâni. Autoritățile din enclavă susțin că atacurile Tel Avivului au ucis până acum peste 15.000 de oameni, aproximativ 40 la sută din ei fiind copii. 

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Primele declarații ale celor doi fermieri cu dosar penal: „Mașina a fost zdruncinată, nu înseamnă că a fost distrusă”
/VIDEO/ Primele declarații ale celor doi fermieri cu dosar penal: „Mașina a fost zdruncinată, nu înseamnă că a fost distrusă”
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram