/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 853: Risc de război mondial, demitere la Kiev și explozii filmate pe plajă! CEDO condamnă Rusia

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 45: Ostatici filmați, tunel secret și navă capturată! Israelul extinde operațiunea din Fâșia Gaza

20 noiembrie 2023, ora 09:10

ATENȚIE! Cetățenii Republicii Moldova, aflați în prezent în Israel, sunt îndemnați să se înregistreze prin intermediul acestei platforme. Pentru întrebări sau asistență, conaționalii sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului. Telefon de urgență: +972 527 789 772 și +972 7998396 în regim non-stop. Apel gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova: 0 80 090 990. Pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare:  +373 22 188 000, inclusiv WhatsApp +37379818081.

Israelul a intensificat duminică acuzaţiile de abuzuri ale Hamas la cel mai mare spital din Fâşia Gaza, afirmând că o tânără de 19 ani, care era soldat captiv, a fost executată şi doi ostatici străini au fost deţinuţi într-un loc care a fost în centrul ofensivei sale devastatoare de şase săptămâni, relatează Reuters.

UPDATE Israelul riscă să se confrunte cu o insurgenţă lungă şi sângeroasă dacă înfrânge mişcarea palestiniană islamistă Hamas şi ocupă Fâşia Gaza fără a avea un plan postbelic credibil de a-şi retrage trupele şi de a se îndrepta către crearea unui stat palestinian, apreciază oficiali, diplomaţi şi analişti americani şi arabi consultați de Reuters.

UPDATE Comunitatea internaţională trebuie să acţioneze de urgenţă pentru a pune capăt "catastrofei umanitare" care se desfăşoară în Gaza, a declarat luni ministrul afacerilor externe chinez, Wang Yi, în faţa unor diplomaţi din ţări arabe şi majoritar musulmane, scrie Adevărul.

UPDATE Membri ai cabinetului israelian de război, printre care premierul Benjamin Netanyahu, se vor întâlni cu rudele ostaticilor luaţi de mişcarea islamistă palestiniană Hamas în 7 octombrie, a relatat luni cotidianul The Times of Israel, potrivit Adevărul.

UPDATE Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) anunță că alți trei comandanți Hamas au fost uciși în timpul operațiunilor terestre din Gaza. De asemenea, avioanele de vânătoare dirijate de IDF și de Autoritatea israeliană pentru valori mobiliare i-au vizat pe luptătorii și infrastructura Hamas din regiune. Trupele israeliene spun că au găsit și un „depozit de arme”, care a fost „lovit” de un avion IDF, scrie Spotmedia.

UPDATE Sirenele de avertizare antirachetă sună în diferite zone din sudul Israelului, inclusiv în Aşdod şi Aşkelon, informează Haaretz. Este pentru prima dată în 24 de ore, potrivit Times of Israel, când rachete cu rază lungă de acţiune sunt lansate din Fâşia Gaza în direcţia Israelului, scrie Mediafax.

UPDATE Peste 100 de persoane evacuate din Gaza vor ajunge în Turcia, luni, inclusiv zeci de pacienți care vor primi tratament medical în această țară, a anunțat guvernul turc. Ankara a anunțat de săptămâna trecută că dorește să preia cât mai mulți dintre cei aproape 1.000 de pacienți cu cancer din Gaza, potrivit Spotmedia.

UPDATE O înregistrare video cu ceea ce Israelul a descris ca fiind un tunel săpat de militanţii palestinieni sub spitalul Al Shifa, cea ai mare unitate medicală din Fâşia Gaza, un punct central al misiunilor sale de căutare şi distrugere împotriva Hamas a fost publicat, duminică, de armata israeliană, relatează Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE Şeful unei instituţii media din Gaza şi alţi doi jurnalişti au fost ucişi în weekend în ofensiva israeliană în teritoriu. Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) a precizat că decesele din weekend au făcut să crească la 48 numărul jurnaliştilor şi al angajaţilor din domeniul mass-media despre care a confirmat că au fost ucişi în regiune, după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. „Jurnaliştii din întreaga regiune fac mari sacrificii pentru a acoperi acest conflict sfâşietor. Cei din Gaza, în special, au plătit şi continuă să plătească un tribut fără precedent şi se confruntă cu ameninţări exponenţiale”, a declarat Sherif Mansour, coordonatorul programului pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord al CPJ, potrivit Spotmedia.

UPDATE Numărul persoanelor strămutate în Fâşia Gaza a ajuns la aproximativ 1,7 milioane. Acest lucru a fost anunţat de Agenţia Naţiunilor Unite pentru Ajutorarea şi Angajarea Refugiaţilor Palestinieni (UNRWA), precizând că aproximativ 900 de persoane strămutate sunt acum binevenite în şcolile Agenţiei ONU, în timp ce alte sute de mii trăiesc pe străzi. UNRWA a spus că, deşi a notificat Israelul cu privire la locaţia exactă a instalaţiilor sale, peste 70 dintre acestea au fost avariate de bombardament. Mai mult, organizaţia a spus că apa contaminată a dus la răspândirea bolilor şi se teme o epidemie de holeră, potrivit Mediafax.

UPDATE Personalul unuia dintre cele mai mari spitale din nordul Gazei face apel la ajutor urgent de la ONU și Crucea Roșie, după ce forțele israeliene ar fi înconjurat unitatea medicală și au bombardat zona, ucigând cel puțin opt persoane în complexul spitalicesc, conform Al Jazeera.

UPDATE Armata israeliană a declarat că își „extinde” operațiunea în Fâșia Gaza, relatează Agenția France-Presse, citată de The Guardian. Israelul a avertizat locuitorii din cea mai mare tabără de refugiați din Gaza, Jabalia, și dintr-o tabără de coastă din apropiere să evacueze, în timp ce armata a declarat duminică că „își extinde activitățile operaționale în alte cartiere … din Fâșia Gaza”. După bombardamente intense, un jurnalist AFP aflat în Gaza a văzut duminică coloane de fum ridicându-se din Jabalia, notează G4media.

UPDATE Israel verifică „minuţios” întreaga listă cu numele prizonierilor palestinieni, pentru a se asigura că niciunul dintre cei care vor fi eliberaţi în baza unui posibil acord cu Hamas nu este în vreun fel legat de mişcarea islamistă. Hamas nu ştie exact unde sunt toţi oamenii răpiţi din Gaza. Acestea sunt câteva dintre obstacolele care, în acest moment, împiedică închiderea acordului dintre Hamas şi Israel, după cum au spus surse egiptene pentru Wall Street Journal. Israelul şi Hamas se apropie de un acord negociat de Qatar şi de Egipt, pentru a ajunge la un armistiţiu şi a-i elibera pe unii dintre cei aproximativ 240 de ostatici ţinuţi în Gaza, scrie Mediafax.

UPDATE Forțele de Apărare Israeliene au publicat imagini video care provin de la camerele de supraveghere de la spitalul Al Shifa din Gaza şi în care se văd ostatici aduşi în interiorul spitalului la 7 octombrie, transmite France Presse, scrie Agerpres.

UPDATE Baschetbalistul american Kyrie Irving, jucătorul echipei Dallas Mavericks, stârneşte încă un scandal, după ce în trecut a refuzat să se vaccineze şi a intrat în coliziune cu oficialii NBA. După înfrângerea cu Milwaukee Bucks, scor 125-132, s-a prezentat la conferinţa de presă purtând un keffiyeh, ca mesaj pro-palestinieni, potrivit Mediafax.

UPDATE Bărbați înarmați ai Hamas s-au luptat duminică cu forțele israeliene care încercau să pătrundă în cea mai mare tabără de refugiați din Gaza, dar, în ciuda luptelor, oficiali americani și israelieni au declarat că un acord pentru eliberarea unora dintre ostaticii reținuți este tot mai aproape, scrie Antena3.

UPDATE Şeful unei instituţii media din Gaza şi alţi doi jurnalişti au fost ucişi în weekend în ofensiva israeliană în teritoriu, au declarat duminică rudele acestora. Cei trei se adaugă zecilor de reprezentanţi mass-media care au murit în cele şase săptămâni de conflict, relatează Reuters. Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York, a precizat că decesele din weekend au făcut să crească la 48 numărul jurnaliştilor şi al angajaţilor din domeniul mass-media despre care a confirmat că au fost ucişi în regiune după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie şi în ofensiva israeliană ulterioară, notează Gândul.

UPDATE Iranul a negat orice implicare în capturarea nave și a acuzat la rându-i că afirmațiile israeliene au avut ca scop distragerea atenției de la „înfrângerea ireparabilă în lupta sa împotriva Hamas“: „Am spus de mai multe ori că grupurile de rezistență din regiune acționează independent și spontan, în funcție de interesele lor și ale poporului lor”, potrivit Spotmedia.

UPDATE Israelul a anunţat, duminică, că rebeli houthi din Yemen au capturat o navă cargo deţinută de britanici şi operată de japonezi în sudul Mării Roşii, descriind incidentul drept un "act de terorism iranian" cu consecinţe asupra securităţii maritime internaţionale, relatează Reuters.

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 44: Pericol de foamete, apel al Papei, evacuare forțată și „zona morții”. Șeful ONU: "Sunt profund șocat"
/LIVE TEXT/ Război în Israel: Plan din SUA, ultimatum de evacuare și atac la o tabără de refugiați! Un oficial ONU cere încetarea focului
/VIDEO/ Sărbătoare în familia TV8. Prezentatorul Vania Băț s-a căsătorit. Imagini de la nuntă
/VIDEO/ Sărbătoare în familia TV8. Prezentatorul Vania Băț s-a căsătorit. Imagini de la nuntă
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
Un copil de doar trei ani, lovit de un taxi la Durlești! În ce stare se află micuțul
Un copil de doar trei ani, lovit de un taxi la Durlești! În ce stare se află micuțul
/VIDEO/ Accident terifiant la o fabrică de cașcaval: Patru persoane, inclusiv directorul, au murit
/VIDEO/ Accident terifiant la o fabrică de cașcaval: Patru persoane, inclusiv directorul, au murit
/VIDEO/ Desenele cu sicrie din Paris - realizate de 3 moldoveni. Un executor, conectat la protestele Partidului Șor
/VIDEO/ Desenele cu sicrie din Paris - realizate de 3 moldoveni. Un executor, conectat la protestele Partidului Șor

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 263: Cel puţin 11 morţi în Gaza, în urma loviturilor aeriene israeliene, susțin medicii

25 iunie 2024, ora 17:26

Război în Israel. Armata israeliană a anunțat, luni, 24 iunie, că l-a ucis pe Muhammad Salah, un expert în arme al Hamas, în Fâșia Gaza. Despre Muhammad Salah se spune că o figură cheie în producția de arme pentru Hamas. De asemenea, Muhammad Salah este responsabil pentru dezvoltarea armamentului strategic, se mai arată în comunicat, și a „coordonat mai multe echipe în dezvoltare a armelor. Armata israeliană a mai raportat o operațiune care este în plină desfășurare în orașul Rafah și centrul Gazei, „punând accent pe acțiuni țintite bazate pe informații”. Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au mai anunțat că trupele lor au atacat și distrus un complex de antrenament al Hamas din cartierul Tel al-Sultan din Rafah, situat în sudul Gazei.

UPDATE Curtea Supremă israeliană ordonă marţi înrolarea studenţilor ultraortodocşi de la şcolile talmudice - scutiţi până acum -, pe fondul unor dezbateri în acest subiect în Knesset (Parlament) şi în Guvern, relatează AFP.

UPDATE Armata israeliană şi Forumul Familiilor Ostaticilor anunţă moartea unui militar beduin, Mohammad Alatrash, în vârstă de 39 de ani, ucis la 7 octombrie în atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas în sudul Israelului, al cărui cadavru a fost luat în Fâşia Gaza, relatează AFP, transmite News.ro. Sergentul-major Mohammad Alatrash, un beduin în vârstă de 39 de ani originar din satul Mulada, în sudul Israelului, ” a căzut în luptă şi apoi a fost ţinut ostatic de către o organizaţie teroristă”, a anunţat luni într-un comunicat armata israeliană. Forumul Familiilor Ostaticilor a anunţat că ”plânge profund pierderea sergentului-major Mohammad Alatrash”, ”căzut în luptă la 7 octombrie şi apoi dus în Fâşia Gaza de către terorişti din Hamas”.

UPDATE Două lovituri aeriene israeliene care au vizat aprovizionarea cu ajutoare au ucis luni cel puţin 11 palestinieni în Gaza, au declarat medicii, în timp ce tancurile israeliene au pătruns mai adânc în Rafah, în sud, şi au luptat pentru a se întoarce în zonele din nord pe care le supuseseră deja cu luni în urmă, relatează Reuters, citată de News.ro. Un atac asupra unui centru de distribuţie a alimentelor din oraşul Gaza, în apropierea taberei istorice de refugiaţi Shati, a ucis trei persoane. Un altul, în apropierea oraşului Bani Suhaila din sudul Fâşiei Gaza, a ucis cel puţin opt persoane, inclusiv paznici care însoţeau camioanele cu ajutoare, au declarat medicii. 

UPDATE Un fost agent al serviciului de securitate internă, Gonen Ben Itzhak, devenit o personalitate marcantă a mişcării de contestare a guvernului condus de premierul Benjamin Netanyahu a declarat marţi într-un interviu acordat AFP că prim-ministrul „distruge” ţara, transmite Agerpres. Fostul spion în puternica agenţie israeliană de informaţii interne Shin Bet denunţă în prezent politica premierului israelian.

UPDATE Este știut faptul că ONU a pus presiune pe Israel deoarece, în urma rapoartelor ar fi „încălcat în mod repetat legislația internațională prin bombardarea Fâșiei Gaza”. În acest context Israel a reacționat spunând că nu a încălcat nicio lege. Mai exact, Biroul pentru drepturile Națiunilor Unite a publicat un raport în care „acuză Israelul că ar putea încălca legile războiului prin utilizarea bombelor grele în Fâșia Gaza”.

/EXCLUSIV/ „Nu arăt doar părți lustruite ale vieții mele”: Pasha Parfeni dezvăluie ce stă în spatele piesei „Vecinii”
/EXCLUSIV/ „Nu arăt doar părți lustruite ale vieții mele”: Pasha Parfeni dezvăluie ce stă în spatele piesei „Vecinii”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Provocări cu iz FSB-ist pe axa Paris-Chișinău, cu implicarea cetățenilor moldoveni
Un tânăr a căzut în gol 30 de metri, după ce a alunecat de pe o stâncă, la Mănăstirea Saharna
Un tânăr a căzut în gol 30 de metri, după ce a alunecat de pe o stâncă, la Mănăstirea Saharna
/VIDEO/ Sărbătoare în familia TV8. Prezentatorul Vania Băț s-a căsătorit. Imagini de la nuntă
/VIDEO/ Sărbătoare în familia TV8. Prezentatorul Vania Băț s-a căsătorit. Imagini de la nuntă
/VIDEO/ Dublu ghinion: Ambulanță cu victimele unui accident, izbită de un automobil. Sunt doi răniți și un mort
/VIDEO/ Dublu ghinion: Ambulanță cu victimele unui accident, izbită de un automobil. Sunt doi răniți și un mort

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram