Război în Ucraina, ziua 458: Primii pași ai contraofensivei și sancțiuni UE. Zalujnîi: „E timpul să întoarcem ce ne aparține”

externe

Război în Ucraina, ziua 391: Explozii în Crimeea și plan cu 1 milion de obuze. SUA alertează privind pacea propusă de China

21 martie 2023, ora 18:55

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 391 de la începutul invaziei decretate de președintele rus Vladimir Putin. UE a aprobat alocarea a 2 miliarde de euro pentru achiziționarea şi livrarea de muniții de artilerie Ucrainei, au anunțat mai multe surse diplomatice europene, citate de AFP. Administrația Joseph Biden a anunțat, luni, că urmărește atent întâlnirea președinților Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin şi Xi Jinping, şi se opune unui armistițiu în Ucraina în acest moment.

Ministrul român al Afacerilor Externe a declarat că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a negat informațiile apărute în presa americană despre numărul de 100.000 de soldați ucraineni uciși în timpul războiului, relatează Ukrainska Pravda. În ultimele 24 de ore au fost raportate atacuri puternice ale Armatei Ruse pe Frontul din Donbas, la nord de orașul Donețk, spre Avdiivka, și în încercuirea de la Bahmut.

UPDATE Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a vizitat marţi localitatea ucraineană Bucea, unde forţele ruse au ucis sute de civili anul trecut. Fumio Kishida este ultimul lider G7 care a vizitat Ucraina şi a oferit sprijin Kievului în faţa invaziei Rusiei. Premierul nipon a depus o coroană de flori în Bucea şi a vorbit despre furia resimţită faţă de evenimentele tragice de aici, potrivit Rador.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că președintele rus Vladimir Putin a calculat greșit atunci când a decis să atace Ucraina, nominalizând Moscova drept „cea mai importantă amenințare” la adresa securității globale, alături de terorism, potrivit Gândul.

UPDATE Dacă războiul se prelungește, guvernele occidentale care ajută Kievul vor fi nevoite să-și întărească sprijinul militar, ceea ce va afecta Baza industrială și tehnologică de apărare a Uniunii Europene (EDTIB). Ajutând Ucraina să obțină o victorie militară rapidă, guvernele europene își sprijină, de fapt, propriul sector militar, se arată într-o analiză publicată de Politico.

UPDATE Autoritățile chineze speră că deplasarea premierului japonez Fumio Kishida la Kiev nu va duce la o escaladare a conflictului ucrainean, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Populare Chineze, Wang Wenbin. "Sperăm că partea japoneză va face eforturi care vor contribui la reducerea escaladării, și nu invers", a declarat el într-un briefing, răspunzând la o întrebare a unui reprezentant al presei japoneze. Potrivit diplomatului chinez, comunitatea internațională ar trebui să promoveze un dialog pașnic pe tema Ucrainei. "Este necesar să creăm condiții pentru soluționarea crizei ucrainene prin metode politice", a adăugat Wang Wenbin, potrivit Știripesurse.

UPDATE Rusia a acuzat marţi Ucraina că a atacat cu drone perimetrul staţiei de pompare a petrolului Novozibkov, care deserveşte conducta Drujba. Guvernatorul regiunii ruse Briansk, Alexandr Bogomaz, a scris pe contul său de Telegram că „forţele armate ale Ucrainei, folosind vehicule aeriene fără pilot, au atacat teritoriul staţiei de pompare a petrolului Novozibkov a (companiei) Transneft”, potrivit Mediafax.

UPDATE Moscova vrea să „folosească yuanul chinezesc în plăţi cu ţări din Asia, Africa şi America Latină”. Preşedintele Vladimir Putin a spus acest lucru în timpul unei întâlniri cu omologul său chinez Xi Jinping. „Sunt sigur – a subliniat Putin – că aceste forme de plată vor fi dezvoltate între Rusia şi parteneri şi colegi din ţări terţe”, relatează agenţia RIA Novosti, notează Mediafax.

UPDATE Ucraina acumulează trupe și echipamente în apropiere de Bahmut, ceea ce sugerează că Kievul se pregătește să organizeze o bătălie masivă în zonă, a declarat Andrei Marochko, un locotenent-colonel în retragere din Miliția Populară a așa-numitei Republici Populare Lugansk, scrie agenția de presă rusă TASS.

UPDATE Șeful grupării paramilitare Wagner l-a avertizat luni pe ministerul rus al apărării, Serghei Șoigu, într-o scrisoare, asupra planurilor unei contraofensive pe scară largă a ucrainenilor la Bahmut, potrivit Adevărul.

UPDATE În prezent, pregătirile armatei ucrainene pentru o contraofensivă, care este așteptată în primăvară și vară, sunt în desfășurare, a declarat un oficial NATO de rang înalt pentru Bild."Ne pregătim pentru o ofensivă în primăvară sau vară. Următoarele șase luni vor fi o perioadă cheie în război nu numai pentru Ucraina, ci și pentru aliați", a spus el, potrivit Ziare.com.

UPDATE Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a îndemnat, marţi, statele membre să suplimenteze bugetele pentru apărare, notând că doar şapte s-au conformat apelurilor de a aloca 2% din PIB pentru cheltuieli militare, potrivit ZF.

UPDATE NATO a "văzut unele semne" că Rusia a cerut probabil ajutor letal din partea Chinei pentru a susține războiul în Ucraina, a declarat marți secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, anunță CNN, potrivit Rador.

UPDATE Guvernul Republicii Moldova doreşte modificarea condițiilor de livrare de gaze în țară de către compania rusă Gazprom. Ministrul moldovean al energiei, Victor Parlicov, a explicat că, acum, valoarea combustibilului pe care Federația Rusă îl furnizează Republicii Moldova este aproape egal cu prețul la care țara cumpără combustibil în Europa, informează Agenția TASS.

UPDATE China trebuie să dialogheze ''în mod direct'' cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski dacă vrea ca planul său de pace să fie luat în serios, a susţinut marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit agenţiei France Presse.

UPDATE Pentagonul intenţionează să grăbească livrarea către Ucraina a celor 31 de tancuri M1 Abrams promise pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, dar pentru ca tancurile să poată fi transferate Kievului anul acesta soluţia găsită este de a se opta pentru tancuri din modelul mai vechi M1-A1, în locul modelului mai avansat prevăzut iniţial M1-A2, au declarat marţi surse militare americane agenţiei Reuters şi postului CNN.În cazul tancurilor Abrams M1-A2, livrarea acestora ar putea dura un an sau chiar mai mult, întrucât ar necesita fabricarea unora noi sau modernizarea altora din stocul existent, iar în plus faţă de aceasta complexitatea sistemelor ar necesita o instruire mai aprofundată a militarilor ucraineni. De pildă, M1-A2 este echipat cu un sistem digital de ochire, care este mai performant, dar în acelaşi timp necesită mai multă instruire pentru operare şi întreţinere, notează Realitatea.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a subliniat, marți, în cadrul unei conferințe de presă comune cu liderul chinez Xi Jinping, că Moscova va trebui să reacționeze în cazul în care vor fi folosite armele cu componente nucleare trimise de Occident la Kiev.

UPDATE Subsecretarul britanic al Apărării, baroneasa Goldie, a anunțat oficial luni, ca răspuns la o anchetă parlamentară a colegului său Lord Hilton, că Londra transferă obuze cu uraniu sărăcit către Ucraina, relatează BBC. „Împreună cu furnizarea de tancuri de luptă principale Challenger-2 pentru Ucraina, vom furniza muniție, inclusiv proiectile perforante care conțin uraniu sărăcit. Astfel de proiectile sunt extrem de eficiente împotriva tancurilor și vehiculelor blindate moderne”, se arată în răspunsul său către ministru, publicat pe site-ul oficial al Parlamentului britanic

UPDATE Armata americană a inaugurat marţi prima sa garnizoană permanentă în Polonia, ceea ce, potrivit ambasadorului Statelor Unite la Varşovia, constituie un semn al unităţii NATO „în faţa agresiunii ruse”, potrivit Adevărul.

UPDATE Relațiile dintre Rusia și China se află la „cel mai înalt punct din istorie”, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin, după discuțiile oficiale cu liderul chinez Xi Jinping, la Kremlin, relatează CNN. Cei doi lideri au semnat o declarații comune care „reflectă pe deplin natura relațiilor dintre Rusia și China, care se află în cel mai înalt punct din istoria celor două țări ale noastre”, susține Putin. „Rusia și China sunt legate între ele prin relațiile noastre de bună vecinătate”, a adăugat Putin, în cadrul conferinței de presă cu Xi.

UPDATE Guvernul ungar este supus unei „presiuni masive de pe ambele maluri ale Atlanticului” pentru a renunţa la eforturile de a proteja comunitatea etnică maghiară din regiunea ucraineană Transcarpatia, dar în pofida acestor presiuni nu va renunţa niciodată la eforturile sale, a declarat marți ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, după o discuţie avută la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează agenţia MTI şi hirado.hu, preluate de Agerpres.

UPDATE Moscova este pregătită să sprijine întreprinderile chinezești pentru a înlocui companiile occidentale care au părăsit Rusia de când aceasta a lansat o invazie la scară largă în Ucraina, a declarat marți președintele rus, Vladimir Putin, înainte de discuțiile extinse cu liderul chinez, Xi Jinping, potrivit Rador.

UPDATE Ministrul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate, Irina Vereşciuk, a declarat pentru Corriere della Sera că vizita pe care dictatorul Vladimir Putin a efectuat-o recent la Mariupol, oraş ocupat de ruşi, este doar un semn al slăbiciunii acestuia. „Chiar și Hitler a fost Mariupol, când oraşul era temporar ocupat de soldații săi în 1941 și este bine să ne amintim ce i s-a întâmplat… Aceste fotografii (cu Putin la Mariupol – n.r.) arată doar slăbiciunea președintelui rus, care va fi nevoit în curând să demisioneze” – a subliniat Vereşciuk. Potrivit demnitarului ucrainean, ocupanții ruși continuă să încalce în mod flagrant Convențiile de la Geneva în teritoriile capturate ale Ucrainei, comiţând abuzuri nu doar împotriva adulților, ci și a copiilor, notează Rador.

UPDATE ”Cifra schimburilor comerciale dintre Rusia și China ar putea ajunge la 200 de miliarde de dolari în anul 2023. La sfârșitul anului 2022, cifra se apropia de 190 de miliarde de dolari”, a declarat premierul rus, Mihail Mișustin, potrivit Agenţiei de presă TASS.

UPDATE Ministerul rus de Externe a exclus marţi, 21 martie, patru ţări dintr-un eventual efort de mediere a conflictului în Ucraina, motivând că sunt implicate direct în conflictul cu Moscova. Potrivit unui comunicat transmis agenției oficiale de presă RIA Novosti, este vorba despre SUA, Regatul Unit, Franţa şi Germania, notează Ziare.com.

UPDATE Pe măsură ce bătălia de la Bahmut, care durează de luni de zile, continuă, experții și analiștii militari sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că Ucraina irosește resurse prețioase într-o luptă fără speranță, într-o abordare care ar putea avea consecințe devastatoare pe termen lung – chiar dacă Ucraina își va dubla apărarea pentru orașul din est, notează B1.

UPDATE Ministrul de externe al Taiwanului, Joseph Wu, a criticat marți, 21 martie, eforturile Chinei de a se poziționa ca un factor de pace în războiul din Ucraina. "China amenință Taiwan și pe alții cu război, dar vrea să ofere un „plan de pace” Rusiei, care a inițiat războiul din Ucraina. Nu suntem idioți. Vrei pace? Atunci ambii autocrați vor trebui să oprească imediat amenințările, agresiunile și expansionism”, a spus Wu, potrivit Ziare.com.

UPDATE Studenţilor de la una dintre cele mai bune universități din Rusia li se refuză diplomele dacă nu semnează ordinele de mobilizare, relatează Sky News. Viitori absolvenţi ai Institutului de Aviaţie din Moscova au declarat că nu li se semnează certificatele decât dacă sunt de acord să se înroleze în armată, notează ZF.

UPDATE Două bombardiere strategice rusești au zburat deasupra Mării Japoniei timp de peste 7 ore, a anunțat marți ministerul Apărării de la Moscova într-un comunicat remis presei tocmai în timp ce premierul nipon Fumio Kishida urma să își înceapă o vizită oficială la Kiev, relatează Reuters.

UPDATE Xi Jinping spune că l-a invitat pe Vladimir Putin să viziteze China în acest an. De asemenea, liderul chinez l-a invitat pe premierul rus Mihail Mişustin să viziteze China cât mai curând posibil și a cerut intensificarea activității mecanismelor interguvernamentale ale celor două țări, relatează presa rusă, potrivit Știripesurse.

UPDATE Ocupaţia rusă anunţă marţi că a doborât luni drone ucrainene în Crimeea, la două zile după o vizită a preşedintelui rus Vladimir Putin în această peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014, relatează AFP.

UPDATE Mai multe explozii, a căror cauză nu se cunoaște, au distrus luni seara un lot de rachete de croazieră Kalibr NK în timp ce erau transportate pe calea ferată în oraşul Djankoi, în nordul peninsulei ucrainene anexate Crimeea, unde se află o bază aeriană rusă, a indicat în cursul nopţii Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul Apărării ucrainean (GUR), care a revendicat totodată responsabilitatea pentru eliminarea unui „trădător” într-o zonă ocupată de Rusia, informează DPA, EFE şi Unian.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping continuă marţi discuțiile la Moscova, cooperarea economică, dar va pune accent și pe o eventuală cooperare în zona tehnico-militară. La discuții ar urma să participe și ministrul rus al Apărării, potrivit NewsWeek.

UPDATE Un tribunal rus a înghețat luni toate activele Volkswagen din Rusia, din cauza unui litigiu cu grupul rus GAZ, acesta fiind cel mai recent obstacol în calea eforturilor de un an ale producătorului de automobile german de a-şi înceta operațiunile în Rusia, transmite News.ro, care citează Reuters. Volkswagen, împreună cu alți producători auto străini, au suspendat operațiunile în Rusia anul trecut, după ce țările occidentale au impus Moscovei sancțiuni fără precedent din cauza conflictului din Ucraina.

UPDATE Ministerul ucrainean al Apărării a declarat luni că o explozie observată la Djankoi, în nordul peninsulei Crimeea, a distrus rachete de croazieră ruseşti destinate utilizării de către flota rusă din Marea Neagră, relatează Reuters.

UPDATE Premierul japonez Fumio Kishida face o vizită surpriză în Ucraina marți pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski - la o zi după ce liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin la Moscova, potrivit NewsWeek.

UPDATE Trupele ruse au lansat 13 lovituri aeriene şi patru atacuri cu rachete asupra Ucrainei, desfăşurând operaţiuni ofensive nereuşite în sectoarele Avdiivka, Marinka şi Shakhtarsk. Potrivit Ukrinform, serviciul de presă al Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a declarat acest lucru într-o postare pe Facebook, informează News.ro.

UPDATE România face parte dintr-un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, care au convenit luni să cumpere în comun muniţii de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să le ofere Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, informează Reuters şi EFE, potrivit Digi24.

UPDATE Statele membre ale Uniunii Europene au convenit să furnizeze un milion de obuze de artilerie Ucrainei, a declarat luni ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, în marja unei întâlniri cu omologii săi din UE la Bruxelles.

UPDATE Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, i-a transmis într-o scrisoare publică ministrului rus al Apărării Serghei Șoigu că o ofensivă ucraineană este iminentă și că aceasta are obiectivul de a-i izola pe luptătorii săi de restul trupelor rusești din estul Ucrainei, relatează Reuters.

UPDATE Potrivit lui Ross Osborne, inginer-șef al producătorului SYPAQ, dronele „Precision Payload Delivery System” au depășit una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă armata ucraineană: să livreze un număr mare de drone direct în teatrul de operațiuni, scrie Bild, care citează un articol apărut în The Australian.

UPDATE Secretarul de stat american, Antony Blinken, și-a exprimat scepticismul cu privire la propunerile de „pace” ale Chinei pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, avertizând că acestea ar putea fi o „tactică de tragere de timp” pentru a ajuta trupele rusești de pe teren în Ucraina, relatează The Guardian. Blinken, vorbind reporterilor în cadrul unui briefing, a declarat: „Lumea nu ar trebui să se lase păcălită de nicio mișcare tactică a Rusiei, susținută de China sau de orice altă țară, pentru a îngheța războiul în condițiile sale”, a afirmat Blinken reporterilor, în cadrul unui briefing de presă, notează G4media.

UPDATE Înaintea reuniunii Consiliului Afacerilor Externe (CAE) de la Bruxelles, de luni, 20 martie, ministrul român de externe a declarat că „limba moldovenească nu există“, scrie Adevărul. Sâmbătă, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, afirmase că „limba română trebuie redenumită în limba moldovenească şi nu invers”.

UPDATE Ungaria nu doreşte să trimită muniţie Ucrainei, deşi nu va opri alte state ale UE să procedeze astfel, a declarat luni ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, adăugând că Ungaria s-a abţinut în mod constructiv în această privinţă, relatează MTI, potrivit Digi24.

UPDATE Steven Seagal (70 ani), unul dintre simbolurile filmelor de acțiune americane din anii 1990 și începutul anilor 2000, tocmai a deschis un centru de aikido la Moscova, cu intenția de a pregăti tineri ruși pentru a se înrola în forțele armate ruse. Seagal, care a obținut cetățenia rusă în 2016, are centura neagră de gradul șapte Dan în aikido, fiind totodată instructor șef al Federației Ruse a acestei arte marțiale din 2018. "Tinerii pe care i-am văzut astăzi au un potențial foarte mare. Trebuie să deschidem mai multe astfel de centre pentru a-i dezvolta. Este important ca dezvoltarea aikido să progreseze într-un ritm mai rapid", a declarat Seagal pentru agenția rusă de știri TASS, potrivit Ziare.com.

UPDATE Şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat că oamenii săi controlează circa 70% din oraşul Bahmut din estul Ucrainei, scena unor lupte violente din vara anului trecut, informează AFP.

Război în Ucraina, ziua 389: Putin a vizitat Mariupolul, iar Zelenski anunță sancțiuni. Expert: "Pericol de escaladare terifiantă"
Război în Ucraina, ziua 390: Xi Jinping vizitează Moscova, iar Rusia amenință Haga cu rachete. Țara unde ar putea fi arestat Putin
Război în Ucraina, ziua 458: Primii pași ai contraofensivei și sancțiuni UE. Zalujnîi: „E timpul să întoarcem ce ne aparține”
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 458: Primii pași ai contraofensivei și sancțiuni UE. Zalujnîi: „E timpul să întoarcem ce ne aparține”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Tragedie la Ialoveni: Un tânăr a murit electrocutat. Încerca să ridice remorca unui camion
/VIDEO/ Tragedie la Ialoveni: Un tânăr a murit electrocutat. Încerca să ridice remorca unui camion
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Ploaia a făcut ravagii în unele zone ale țării: Străzi „transformate” în cascade, grindină și mașină avariată
/VIDEO/ Ploaia a făcut ravagii în unele zone ale țării: Străzi „transformate” în cascade, grindină și mașină avariată

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 458: Primii pași ai contraofensivei și sancțiuni UE. Zalujnîi: „E timpul să întoarcem ce ne aparține”

27 mai 2023, ora 20:52

Războiul din Ucraina continuă în ziua cu numărul 458. Ambasadorii UE au aprobat sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a situației în Republica Moldova, în privința a cinci persoane. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul român, Vlad Gheorghe, potrivit căruia o decizie oficială a Consiliului European urmează a fi luată pe 31 ma. Totodată, UE va introduce sancțiuni pentru cetățenii moldoveni Alexandr Kalinin și Grigore Karamalac, pentru „acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”. 

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a publicat un videoclip care sugerează începutul contraofensivei. În filmare, soldații ucraineni se pregătesc de luptă, rostind o rugăciune de luptă. La sfârșitul videoclipului - un apel pentru a se alătura Forțelor Armate. „A venit timpul să întoarcem ce ne aparține”, a spus Zalujnîi în videoclip. Pe fondul așteptatei contraofensive a Forțelor Armate ale Ucrainei, această declarație a lui Zalujnîi poate sugera începutul ei.

UPDATE Consilierul biroului prezidențial de la Kiev, Mihail Podoliak, a declarat că Ucraina pregătește terenul pentru o contraofensivă împotriva forțelor de ocupație ruse, iar intensitatea ostilităților este în creștere. „Acesta este un proces complex, nu este o chestiune de o zi, o anumită dată sau o anumită oră. Acesta este un proces continuu de dezocupare. Unele procese sunt deja în curs, de exemplu, distrugerea liniilor de alimentare sau exploziile de depozite în spate. Intensitatea este în creștere, dar va dura destul de mult timp”, a spus el. este într-un interviu pentru The Guardian. Podoliak prezice că, pe măsură ce contraofensiva va câștiga avânt, grupurile ruse care luptă de partea Ucrainei vor efectua raiduri similare cu operațiunile recente din regiunea Belgorod a Federației Ruse.

UPDATE Forțele armate ale Ucrainei au început antrenamentele pe tancurile americane M1 Abrams în Germania. Pe 12 mai, Statele Unite au redistribuit 31 de tancuri în Germania pentru pregătirea corespunzătoare a Forțelor Armate ale Ucrainei. New York Times scrie despre acest lucru, citând o declarație oficială a purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Garron Garn. Se observă că instructorii americani au început pregătirea a 400 de soldați ucraineni. 

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a impus sancțiuni împotriva a peste 200 de companii din Rusia și Belarus. Potrivit decretului lui Zelenski, au fost impuse sancțiuni împotriva a 51 de ruși, inclusiv a oamenilor de știință și a directorilor generali de fabrici, precum și împotriva a 220 de persoane juridice asociate cu Rusia. Lista sancțiunilor includea structurile MTS și Căile Ferate Ruse, precum și companii din Belarus, inclusiv Uzina de Automobile Minsk, Uzina Mecanică Minsk numită după S. I. Vavilov, Uzina de Componente Radio Monolit din Vitebsk, Uzina de Reparații de Avioane Orsha.

UPDATE Un atac cu două drone a provocat o explozie în regiunea rusă Pskov, în apropiere de granița cu Belarus, care a avariat clădirea administrativă a unei conducte de petrol, a declarat sâmbătă guvernatorul local Mihail Vedernikov pe Telegram, informează Reuters.

UPDATE Ucraina este pregătită să lanseze mult așteptata contraofensivă împotriva forțelor rusești, a declarat pentru BBC un oficial ucrainean de rang înalt, transmite The Guardian. Postul de televiziune a relatat că Oleksii Danilov nu a vrut să precizeze o dată exactă, dar a spus că un asalt pentru a recuceri teritoriul de la forțele de ocupație ale președintelui Vladimir Putin ar putea începe „mâine, poimâine sau peste o săptămână”.

UPDATE Explozii puternice au tunat în Berdiansk (regiunea Zaporojie), ocupată temporar, după un indiciu de dimineață de la comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, despre posibila începere a unei contraofensive. Localnicii au început să raporteze zgomote puternice. Potrivit datelor preliminare, o „sosire” este posibilă în zona portului orașului, precum și prin acumularea de invadatori care se află pe teritoriul centrului de recreere Kimik.

UPDATE Cel mai probabil, fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evghenii Prigojin, a început retragerea mercenarilor săi din Bahmut pentru a transfera controlul pozițiilor trupelor regulate ale armatei ruse. Rotația corespunzătoare va continua în mai multe etape, deoarece rușii vor încerca să mențină flancurile în vecinătatea orașului, potrivit informațiilor britanice. 

UPDATE Continuă operațiunea de căutare în urma atacului cu rachete rusești asupra unui spital din Dnipro. Potrivit șefului OVA din Dnepropetrovsk, Serhii Lisak, la Dnipro a fost declarată zi de doliu. „Până acum, 90% din dărâmături au fost demontate. Soarta a trei persoane care ar fi putut fi în clădirea afectată este încă necunoscută. Salvatorii au găsit fragmente de cadavre acolo. Experții criminaliști lucrează”, a spus Lisak.

UPDATE În adresarea sa de vineri seara, președintele Volodimir Zelenski i-a condamnat pe cei care se află în spatele atacului mortal cu rachete rusești asupra unei clinici medicale din Dnipro ca fiind „creaturi absolut bolnave”. Potrivit acestuia, bilanțul victimelor se ridică la doi morți și peste 30 de răniți.

UPDATE Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că Rusia plănuiește să simuleze un accident major la centrala nucleară Zaporojie controlată de forțele pro-ruse. Astfel, ar încerca să zădărnicească o contraofensivă ucraineană planificată de mult timp pentru a recuceri teritoriul ocupat de Rusia. „În următoarele ore, rușii pregătesc o provocare de amploare pentru a simula un accident la centrala nucleară din Zaporojie. Pentru aceasta se va desfășura o grevă direct pe teritoriul centralei. După aceea, o scurgere de urgență. de substanțe radioactive vor fi anunțate. În mod tradițional, Ucraina va fi acuzată pentru incident”, a spus GUR, într-un comunicat.

UPDATE În direcția Bahmut, se constată o scădere a ritmului operațiunilor ofensive rusești. Este probabil ca Forțele de Apărare să înceapă o nouă fază a operațiunilor și să îngreuneze transferul planificat al pozițiilor Wagner către unitățile ruse din Bahmut. Acest lucru este precizat în raportul Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Se observă că forțele ucrainene au efectuat contraatacuri cu succes în zona Orehovo-Vasilievka (11 km nord-vest de Bahmut) și Klesceevka (7 km sud-vest de Bahmut). Unul dintre corespondenții militari ai Federației Ruse susține că contraatacurile ucrainene din regiunea Orehovo-Vasilievka au forțat unitățile PMC veterane să se retragă la un kilometru de pozițiile lor din zonă.

UPDATE Pe 26 mai, în jurul orei 21:40, a fost înregistrat un cutremur în Ucraina, la 20 km vest de orașul Poltava. Potrivit Centrului Principal de Control Special, a avut o magnitudine de 3,5 (pe scara Richter) la o adâncime de 7 km. Experții au remarcat că mai devreme au fost înregistrate cutremure de putere similară de pe teritoriul regiunii Poltava, în special, ultimul dintre ele pe 14 ianuarie 2023 cu o magnitudine de 2,7 și pe 3 octombrie 2022 cu o magnitudine de 3,4.

UPDATE Două explozii puternice au tunat în zona Azovstal din Mariupol în seara zilei de 26 mai, a declarat Petr Andriușchenko, consilier al primarului, pe Telegram, citând confirmarea mișcării locale de rezistență. Agenția de propagandă TASS confirmă că un atac asupra orașului ocupat ar fi fost efectuat cu rachete cu rază lungă de acțiune.

UPDATE Parlamentul polonez, controlat de naționaliști, a adoptat vineri o lege controversată de creare a unei comisii de anchetă privind „influența rusă în Polonia”, descrisă de opoziție drept o „lovitură constituțională”, înainte de alegerile parlamentare din toamnă, potrivit AFP.

UPDATE La câteva zile după ce militarii ruși care luptă împotriva regimului lui Putin au realizat un raid transfrontalier care a generat panică în regiunea Belgorod, Legiunea pentru Libertatea Rusiei a postat un videoclip care ar rezuma incursiunea de două zile, subliniind că, deși erau în superioritate numerică, soldații armatei regulate a Rusiei s-au ascuns de teamă în casele localnicilor, pe după copaci și după garduri.

UPDATE UE avertizează împotriva demersului „extrem de periculos” al Rusiei de a amplasa arme nucleare în Belarus. „Regimul belarus este complice la războiul de agresiune ilegal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei”, a afirmat Serviciul European de Acțiune Externă într-un comunicat, făcând apel la Belarus să „revină asupra unor decizii care nu pot contribui decât la creșterea tensiunilor în regiune și la subminarea suveranității Belarusului”, potrivit CNN.

Război în Ucraina, ziua 457: Starea de urgență e prelungită în Moldova, iar UE cere insistența Chinei! Kievul: Putin e ținta nr.1
Război în Ucraina, ziua 456: Start contraofensivei! Rusia transferă arme atomice în Belarus, Zalujnîi apare viu, iar Putin e vânat
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretul din Larnaca. Conexiunile dintre soțul Emmei Tăbîrță și fiul patronului Trans-Oil
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretul din Larnaca. Conexiunile dintre soțul Emmei Tăbîrță și fiul patronului Trans-Oil
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Detalii despre tragicul accident de la Orhei: Cum s-a întâmplat totul și cine s-ar face vinovat
/VIDEO/ Detalii despre tragicul accident de la Orhei: Cum s-a întâmplat totul și cine s-ar face vinovat
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Ediție Specială TV8: Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Mesaje oficiale, rezoluție și horă în PMAN
/VIDEO/ Ediție Specială TV8: Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Mesaje oficiale, rezoluție și horă în PMAN
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram