Muzeul Național și-a întinerit vizitatorii, datorită unei abordări inedite. O expoziția amenajată în curte face posibilă teleportarea copiilor în trecut. Vorbim despre un spațiu de joacă, la amenajarea căruia au fost folosite obiecte de patrimoniu din colecțiile muzeului. Fiecare lucrare este o combinație din lemn, beton, metal și rășină. Proiectul are misiunea de a spori interesul picilor pentru tot ce înseamnă istorie.
„Muzeul de Afară” este denumirea expoziției inaugurate în curtea Muzeului Național. Proiectul este inspirat din epoca eneoliticului, iar autorul expoziției spune că a creat un spațiu în care cei mici să interacționeze cu istoria.
„Am venit la Muzeul Național de Istorie și am început să fac o plimbare prin toate colecțiile și am ales cele mai mici obiecte, cele mai slab vizibile și care probabil rămân fără observare atunci când lumea trece și se plimbă prin sălile muzeului. Au fost câteva vase mici, sfero-conice și câțiva tăurași, oițe, căprioare.”
Tânărul a fost ajutat și de tatăl său, Grigore Stamati, care a cioplit și modelat unele figurile, dar și de studenții săi de la Universitatea Tehnică a Moldovei. Acești s-au ocupat de scanarea, proiectarea dar și asamblarea figurinelor.
„Procesul a fost anevoios, am făcut multe încercări de la zero, adică fără experiență în unele momente dar până la urmă am reușit.”
Proiectul a atras și atenția ministurlui Culturii, care crede că expoziția din curtea muzeului va da roade.
„Muzeul nu înseamnă numai colecția de patrimoniu, ,muzeul înseamnă în primul rând și memoria neamului și memoria trebuie povestită, lăsată pe un raft, ea prinde praf și se uită și dacă nu ții minte trecutul, nu ai parte de viitor.”
Exponatele rupte parcă din filme istorice par să fie un adevărat magnet pentru vizitatori.
„Îmi pare foarte interesant în primul rând vizual cum arată, e ceva deosebit, îmi place că are istorie, e clar că este la locul potrivit, e clar că este pentru acest loc creat, îmi pare curios pentru că te face să vrei să studiezi și îmi place reacție fetei, cel mai mult cred că, pentru că e curioasă, vrea pe tot să pună mâna.”
„În linii generale mi-a plăcut în general conceptul de preluare și inspirare de la obiecte vechi sau chiar lucrări manuale ale copiilor sau într-un fel antice, așa vorbind. Din experiența proprie, eu chiar am încercat să mă dau pe acest tobogan, mi-a plăcut însuși trecerea aceasta, super.”
„Această expoziție este una importantă, dedicată etniei moldovenești, neamului meu, ea identifică cele mai bune și cele mai importante calități ale neamului meu.”
Accesul la ”Expoziția de Afară” este gratuit, părinții fiind îndemnați să-i aducă pe cei mici pe durata orelor de muncă a muzeului.