Până astăzi în Republica Moldova mai că nu se știa nimic despre noua șefă a Băncii Naționale, deși guvernarea de la Chișinău, cel mai probabil, a pregătit din timp această mutare. După ce ieri Maia Sandu a semnat decretul privind acordarea cetățeniei, astăzi Partidul „Uniunea Salvați România” , din care face parte Anca Dragu, s-a grăbit să o felicite cu ocazia numirii în funcție, înainte să fie votată în Parlamentul de la Chișinău.
De profesie economist, Anca Dragu a fost ministră a Finanțelor în guvernul lui Dacian Cioloș, în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017. A atras atenția jurnaliștilor printr-o comparație mai puțin inspirată. Întrebată de ce pentru 2016 nu este prevăzută majorarea salariului minim în România, aceasta le-a sugerat să vadă cum stau lucrurile în India și China unde cei săraci și mulți știu să muncească pentru doi lei.
Până să ajungă ministru, Anca Dragu a lucrat ca și economist în cadrul Băncii Naționale a României. A venit la BNR după 12 ani de experiență la biroul Fondului Monetar Internațional din București. La fel, Dragu a fost și analist economic în cadrul Comisiei Europene.
În cercuri restrânse de la București se vorbește că Anca Dragu se bucură de susținere la Bruxelles, iar asta ar putea însemna numirea ei într-o funcție importantă în Republica Moldova a fost coordonată și cu Uniunea Europeană.
Totuși, în ultima perioadă, Anca Dragu a cochetat mai mult cu politicul. În 2020, Anca Dragu a fost aleasă ca președintă a Senatului României, mandat care a fost încheiat în anul 2021. În prezent, aceasta este senatoare USR de București și vicepreședinte în Biroul Național al USR. Colegii de partid s-au grăbit să o felicite înainte ca Parlamentul de la Chișinău să voteze candidatura ei.
”Sunt mândru de această performanță a colegei noastre și este o nouă dovadă a profesionalismului pe care l-a demonstrat de-a lungul întregii sale cariere. Sunt convins că Anca își va aduce contribuția la parcursul european al Republicii Moldova, mai ales în contextul în care Consiliul European a decis recent deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a declarat Cătălin Drulă, președintele USR.Totodată, acesta a declarat că partidul va continua să susțină pe partenerii din țara noastră și că locul Republicii Moldova este în Europa alături de România.
Anca Dragu deține o diplomă de licență și un doctorat în Economie la Academia de Studii Economice din București, un master în Politici Publice și Aderare la UE, absolvit în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București și a urmat diferite programe în cadrul Universității Georgetown, în cadrul Universității George Washington din Statele Unite ale Americii.