Război în Ucraina, ziua 458: Primii pași ai contraofensivei și sancțiuni UE. Zalujnîi: „E timpul să întoarcem ce ne aparține”

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 393: Rusia avertizează Moldova, iar Zelenski apare la Herson. Moscova amenință cu Apocalipsa nucleară

23 martie 2023, ora 20:29

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 393 de la începutul invaziei decretate de președintele rus Vladimir Putin. Rusia amenință că va veni cu un răspuns pe măsură, dacă Republica Moldova se va alătura sancțiunilor contra Rusiei. Riscul unei confruntări nucleare între Rusia şi Statele Unite a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimele decenii, a afirmat miercuri Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, avertizând că cele două ţări sunt practic în conflict deschis din cauza războiului din Ucraina, notează Mediafax. Afirmația oficialului fost susținută de fostul președinte rus Dmitri Medvedev, care a reamintit despre riscul unei Apocalipse atomice.

Un întreg batalion de 300 de soldați ruși a fost distrus în atacul asupra unui orășel ucrainean. Doar trei soldați au supraviețuit. Președintele belarus Alexandr Lukașenko, un aliat apropiat al lui Putin, a declarat miercuri că Rusia va furniza Belarusului muniție care conține „uraniu adevărat”, dacă Marea Britanie va furniza obuze perforante cu uraniu sărăcit. Vladimir Putin nu are, deocamdată, planuri de pace în Ucraina. Prin urmare Occidentul trebuie să se pregătească pentru a furniza ajutor serios Kievului pe termen lung, a spus secretarul general al NATO. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lăudat Harkovul (est), în cadrul unei vizite, ca fiind un oraş al eroilor, transmite joi agenţia dpa.

UPDATE Slovacia a furnizat, joi, Ucrainei primele patru avioane de vânătoare de tip MIG-29, anunţă Guvernul de la Bratislava, precizând că alte nouă aeronave vor fi livrate în următoarele săptămâni, informează cotidianul Le Monde.

UPDATE SUA intenționează să ofere Republicii Moldova un pachet de asistență de 300 de milioane de euro pentru domeniul energetic, a anunțat Departamentul de Stat, joi, într-un comunicat, potrivit G4media. „Statele Unite, în colaborare cu Congresul, intenționează, de asemenea, să pună la dispoziție o sumă suplimentară de 300 de milioane de dolari pentru asistență în domeniul energiei în Republica Moldova pentru a răspunde nevoilor urgente create de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și pentru a consolida rezistența și securitatea energetică a Republicii Moldova, inclusiv încă 80 de milioane de dolari sub formă de sprijin bugetar pentru a face față costurilor energiei și energiei electrice”, precizează Washington.

UPDATE Imagini apărute pe rețelele de socializare îi fac pe experții militari să creadă că Ucraina a folosit un nou tip de dronă navală într-un atac lansat marți asupra orașului-port Sevastopol unde se află baza Flotei Mării Negre a Rusiei, notează HotNews.

UPDATE  Tancul principal de luptă rus T-90M „Prorîv” eclipsează tancurile Leopard și Abrams fabricate în Occident prin caracteristicile sale de performanță, a declarat joi vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, într-un interviu cu instituțiile de presă ruse și utilizatorii rețelei de socializare VKontakte, potrivit Știripesurse.

UPDATE Liderii ruși ar trebui să fie judecați pentru invazia Ucrainei, chiar dacă nu pot fi arestați și aduși personal în fața instanței, a declarat procurorul general de la Kiev, relatează The Guardian. Generalul Andriy Kostin a declarat că un tribunal planificat pentru crima de agresiune ar trebui să organizeze așa-numitele procese în absență, potrivit G4media.

UPDATE Deşi a sosit săptămâna aceasta la Moscova într-o postură de mediator între Rusia şi Ucraina, preşedintele chinez Xi Jinping a semnalat mai degrabă prin această vizită sprijinul său pentru preşedintele rus Vladimir Putin în faţa occidentalilor care încearcă izolarea sa, comentează joi, într-o amplă analiză, France Presse. Reales pentru a treia oară la conducerea Chinei, Xi Jinping şi-a rezervat prima sa vizită de stat în străinătate la Kremlin. O vizită extrem de simbolică, care a consacrat consolidarea legăturilor între cei doi lideri şi, totodată, a subminat pretinsa neutralitate a Beijingului în conflictul din Ucraina, potrivit Știripesurse.

UPDATE Naţiunile din cadrul Alianţei Nord-Atlantice vor trebui să ofere susţinere militară Ucrainei pe termen lung, în contextul războiului de uzură cu Rusia, afirmă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat cotidianului The Guardian.

UPDATE Nava rusă Swem, care transporta o încărcătură cu îngrășăminte, a fost reținută în portul finlandez Kotka, fiind suspectată de încălcarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei, a informat miercuri postul de televiziune finlandez Yle, potrivit TASS.

UPDATE Pe rețelele sociale a apărut o înregistrare video care arată drapelul ucrainean fluturând în apropierea unei localități din Crimeea, relatează The Guardian.

UPDATE Fondatorul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, se pregătește să încheie activitățile grupului paramilitar din Ucraina și „să se concentreze din nou asupra Africii”, a relatat Bloomberg, citând surse anonime „familiare cu această chestiune”, potrivit BBC. Oficialii ruși din domeniul securității și establishmentul politic îl consideră pe Prigojin o amenințare tot mai mare la adresa regimului lui Vladimir Putin, explică agenția, și încep să-i pună bețe în roate, notează G4media.

UPDATE Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, un fidel susținător al actualului lider de la Kremlin, lansează noi amenințări pentru „orice încercare” de arestare a lui Vladimir Putin pe teritoriul unui stat străin. El susține că asta ar echivala cu o „declarație de război” împotriva Rusiei și amenință direct că va ataca orice țară „care ar permite” arestarea lui Putin, potrivit Reuters.

UPDATE Noi remanieri ale guvernatorilor ruşi sunt anunţate înainte de sfârșitul lunii martie 2023. După demisia guvernatorului regiunii Smolensk, Aleksei Ostrovski, și a guvernatorului din Ciukotka, Roman Kopin, vor urma şi alții. În mod special, este vorba despre guvernatorii ţinutului Krasnoiarsk, Aleksandr Uss, și despre cel al regiunii Oriol, Andrei Klicikov, titrează Kommersant, citând surse din Administraţia prezidenţială, informează Rador. Potrivit publicației, noile demiteri ale guvernatorilor din regiuni pot avea loc până la sfârșitul lunii martie. Posibila demisie a lui Uss a fost deja anunţată de presă, motivul fiind poziția sa slabă ca lider al regiunii, un rating scăzut.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat joi la Herson (în sudul ţării), aflat pe linia frontului, unde a vizitat o parte din infrastructura distrusă de trupele ruse, au relatat surse ale Biroului prezidenţial de la Kiev pe contul acestuia de Twitter, potrivit EFE şi AFP.

UPDATE Ucraina a putut organiza întoarcerea acasă a 17 copii pe care Federația Rusă i-a deportat de pe teritoriul regiunilor Herson și Harkov în timpul ocupație, anunță agențiile de presă cu referire la declarația organizației caritabile Salvați Ucraina.Voluntarii au reușit să găsească copiii pe care rușii, după deportarea din Ucraina, i-au transportat pe teritoriul Federației Ruse și pe care au refuzat să-i returneze părinților, notează Ziare.com.

UPDATE Ungaria nu îl va aresta pe preşedintele rus Vladimir Putin dacă acesta ar intra pe teritoriul ungar, întrucât nu ar exista niciun temei juridic, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

UPDATE Polonia va cere încă 240 de milioane de euro din fonduri europene pentru refinanţarea achiziţiei de armament pentru Ucraina, a declarat premierul polonez joi. „Polonia a primit aproximativ 200 de milioane de zloţi pentru refinanţarea pentru achiziţionarea de arme pentru Ucraina”, a declarat Mateusz Morawiecki pentru reporteri la Bruxelles, înaintea summitului UE, potrivit Rador.

UPDATE "Un punct special pe care l-aş menţiona: în concluzii, noi am reuşit - colegele şi colegii noştri s-au implicat foarte mult - am reuşit să includem un pasaj relevant pentru Moldova. Moldova va primi un un ajutor suplimentar, consistent, un sprijin din partea UE şi acest lucru credem că este foarte important pentru Moldova, dar şi pentru noi şi pentru toată Europa, fiindcă este inadmisibil să lăsăm Moldova pradă unor dezinformări, unor atacuri hibride şi unor ameninţări verbale din partea Rusiei", a afirmat Iohannis, citat de Agerpres, înainte de a participa la reuniunea Consiliului European de primăvară de la Bruxelles.

UPDATE Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean a declarat joi în conferinţa comună cu premierul Nicolae Ciucă că Republica Moldova face faţă, acum, unor atacuri hibride, fără precedent, el precizând că vrea să accentueze că face faţă şi va continua să asigure pace şi stabilitate, potrivit Agerpres. Oficialul a mai spus că Republica Moldova întotdeauna a ţinut şi a afirmat că reglementarea conflictului transnistrean se va produce prin mijloace paşnice.

UPDATE Rusia amenință că va veni cu un răspuns pe măsură, dacă Republica Moldova se va alătura sancțiunilor contra Rusiei. Despre aceasta a menționat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe. Declarația Maria Zaharova vine după ce anterior, ministrul Nicu Popescu a anunțat că autoritățile din Moldova au elaborat o listă a cetățenilor pe care ar urma să îi sancționeze.

UPDATE „Pentru moment, China nu ajută Rusia”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, la sosirea sa la Consiliul European. „Voi vorbi cu liderii acordului de furnizare de muniţie a Ucrainei, discutat la ultimul Consiliu European”, a adăugat Borrell, referindu-se la acordul „pentru un milion de muniţii în 12 luni pentru două miliarde de euro”, potrivit Mediafax.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken a transmis că în prezent China urmărește cu atenție modul în care conducerea de la Washington și celelalte state din comunitatea internațională răspund la invazia Rusiei de pe teritoriul ucrainean, notează Antena3.

UPDATE Federația Rusă își concentrează principalele eforturi pe încercările de a captura complet regiunile Donețk și Lugansk, a informat miercuri Statul Major al Armatei Ucrainei pe contul de Facebook al instituției. Moscova a considerat că aceasta ar reprezenta o agravare serioasă a conflictului şi a ameninţat cu represalii. Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, a calificat drept eronate argumentele Rusiei.

UPDATE Statele Unite au respins miercuri plângerile Rusiei, care a criticat anunţul privind livrarea Ucrainei de muniţie care conţine uraniu sărăcit de către Marea Britanie, transmite AFP.

UPDATE Rusia intenţionează să producă 1.500 de tancuri în acest an pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, a anunţat joi vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, fost preşedinte rus (între 2008 şi 2012), transmite dpa.

UPDATE Ministrul afacerilor externe de la București Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu secretarul de stat pentru apărare al Regatului Unit, Ben Wallace. Oficialii au evidențiat imperativul continuării solidarității și sprijinului internațional pentru Ucraina, dar și pentru partenerii cei mai vulnerabili din Vecinătatea Estică, în special Republica Moldova, potrivit unui comunicat al MAE. Totodată, a fost subliniată relevanța continuării susținerii internaționale pentru Chișinău.

UPDATE China nu a depăşit "linia" furnizării de armament Rusiei, dar abordarea politică în sensul susţinerii Moscovei este împotriva intereselor Statelor Unite, afirmă secretarul de Stat american, Antony Blinken, potrivit Mediafax.

UPDATE Hans Petter Midttun, fost atașat militar al Norvegiei în Ucraina, între 2014 și 2018, a expus necesarul de armament, de care are nevoie Ucraina pentru a putea învinge armata lui Putin, potrivit Euro Maidan Press.Atacurile la sol zilnice ale Rusiei au scăzut de la 90-100 la 20-30 pe zi. Colonelul ucrainean a indicat că Rusia a pierdut potențialul ofensiv din cauza pierderilor semnificative de forță de muncă și echipamente.Rușii iau cu asalt o țară NATO: Creștere cu 670% a firmelor Moscovei din acest statPotrivit Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), ofensiva Grupului Wagner asupra orașului Bahmut pare să se apropie de sfârșit, deoarece au existat mai puține atacuri în zonă în ultima perioadă, iar forțele ruse nu înregistrează prea multe progrese în alte zone, ceea ce duce la încetinirea operațiunilor, potrivit Ziare.com.

UPDATE În timp ce războiul cuvintelor dintre SUA și Rusia continuă, Casa Albă a prezentat ultimele sale păreri despre pilotul rus care a cauzat prăbușirea dronei americane MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre, relatează Sky News. În cadrul unei conferințe de presă de miercuri seară, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că SUA sunt nedumerite de decizia Rusiei de a-i acorda pilotului un premiu pentru curaj. „Nu cunosc nicio altă armată din lume… care să fi premiat un pilot pentru că s-a izbit de o dronă. Dacă asta înseamnă curaj, atunci cred că ei au o definiție diferită”, a spus Kirby. „Nu am nicio idee de ce ar acorda un premiu pentru curaj unui pilot care, în cel mai rău caz, s-a expus cu rea intenție la riscuri mari pentru el însuși și pentru bunurile americane și, în cel mai bun caz, a fost doar un idiot”, potrivit G4media.

UPDATE Premierul spaniol Pedro Sanchez va merge în China săptămâna viitoare, în urma unei invitaţii oficiale din partea preşedintelui Xi Jinping, în condiţiile în care Beijing încearcă să se promoveze ca un mediator în războiul din Ucraina, relatează Reuters.

UPDATE Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia, aflată la Washington, şi-a îndemnat ţara să rupă relaţiile cu vecina ei „colonialistă”, Rusia, transmite AFP. „Este timpul să ne opunem amestecului Rusiei în afacerile interne ale Belarusului”, a pledat ea la o conferință de presă în Congresul american. Moscova „susține regimul ilegitim” şi „desfășoară acțiuni colonialiste”, a acuzat opozanta în vârstă de 40 de ani, care a candidat la preşedinţie în 2020 împotriva lui Alexandr Lukaşenko, aflat la putere de trei decenii, notează Cotidianul.

UPDATE Munițiile cu uraniu sărăcit "extrem de eficiente" furnizate de Marea Britanie vor fi folosite de forțele ucrainene împotriva tancurilor rusești, notează Adevărul.

UPDATE Apropierea ruso-chineză arată mai degrabă ca o "căsătorie de convenienţă" decât din "convingere", a declarat șeful diplomaţiei americane Antony Blinken.

UPDATE Occidentul nu agreează independența Rusiei şi a Chinei şi următoarele decenii nu vor fi liniștite pentru că acesta va încerca să despartă Rusia în state mai mici şi mai slabe, a afirmat joi fostul președinte al Rusiei Dmitri Medvedev. Într-un interviu cu agenția de presă TASS, Medvedev a afirmat că Ucraina face parte din "Rusia Mare", adăugând că nu vede vreo perspectivă de revitalizare a legăturilor Rusiei cu Occidentul în viitorul apropiat, notează Știripesurse.

UPDATE Siguranța nucleară a centralei ucrainene din Zaporojie (sud-est) este „precară”, avertizează directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, notează Digi24.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care miercuri a vizitat linia frontului şi i-a încurajat pe soldaţi, le-a mărturisit compatrioţilor - în mesajul de seară, care pare înregistrat într-un subsol - că a fost tulburat de ceea ce a văzut, dar rămâne optimist că victoria este posibilă, subliniind că este important ca Harkovul „să rămână puternic”, pentru a putea elibera întreg teritoriul ocupat, inclusiv Crimeea, notează Ziare.com.

UPDATE Prezentatoarea TV Olga Skabeeva a fost surprinsă de modul în care președintele Ucrainei a reușit să ajungă în orașul Bahmut, pe „drumul morții”, iar interlocutorii ei a fost complet incapabili să răspundă la întrebare, notează Ziare.com.

UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, și-a exprimat convingerea că țările occidentale vor încerca să se amestece în alegerile prezidențiale din Rusia, din anul 2024, notează Interfax, potrivit Rador.

UPDATE Arestarea președintelui rus Vladimir Putin prin decizia Curții Penale Internaționale va însemna o declarație de război împotriva Federației Ruse, transmite Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, potrivit Știripesurse.

UPDATE Chiar înainte de emiterea de Curtea Penală Internațională a mandatului de arestare pentru președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, Ucraina a înțeles că nu are rost să vorbească cu el. Putin vrea război și mai mulți ucraineni uciși, a subliniat ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, relatează Politico. „Știam cu mult înainte ca CPI să emită un mandat de arestare că a vorbi cu Putin nu are sens. Consiliul pentru Securitatea și Apărarea Națională al Ucrainei a adoptat o decizie la 30 septembrie anul trecut în care declara că orice negocieri cu Vladimir Putin sunt imposibile ca răspuns la încercarea Rusiei de a ocupa teritorii ucrainene suplimentare”, a declarat conducătorul Ministerului de Externe.

UPDATE Republica Moldova nu poate rezilia, în acest moment, contractul de furnizare gaze naturale cu Gazprom, acestea fiind utilizate pentru asigurarea energiei în Transnistria, pentru a evita o criză umanitară în acea regiune separatistă, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, ministrul Energiei de la Chişinău, Victor Parlicov.

UPDATE Un întreg batalion de 300 de soldați ruși a fost distrus, a povestit, într-o convorbire telefonică, unul dintre cei trei soldați care au supraviețuit, în urma unui asalt eșuat asupra unui mic orășel ucrainean. Andrei, nume fictiv, i-a povestit prietenului său Ivan, de asemenea, nume fictiv, că a fost martor la masacrarea întregului său batalion în timp ce încerca să cucerească Avdiivka, un orășel de la periferia orașului Donețk, Ucraina, potrivit Daily Star. "Omule, nu știu cum am supraviețuit. Sunt singurul din grupul meu care mai este în viață", a povestit el lui Ivan, potrivit Radio Europa Liberă.

UPDATE Camera Reprezentanților din SUA, aflată sub controlul opoziției republicane, a anunțat, miercuri, organizarea unei sesiuni de audieri privind asistența masivă oferită de Administraţia Joseph Biden Ucrainei pentru a respinge invazia militară rusă, notează Mediafax.

UPDATE Surse apropiate de autoritățile ruse au dezvăluit pentru Meduza că mandatul de arestare emis zilele trecute de Curtea Penală Internațională pe numele lui Putin a luat pe nepregătite administrația de la Kremlin și că restricțiile severe de călătorie ar putea strica planurile președintelui rus pentru campania prezidențială din 2024, potrivit Adevărul.

UPDATE O pereche de bombardiere americane B-52 au participat la o misiune peste Europa, împreună cu alți trei aliați NATO, printre care și România, într-o demonstrație de forță a alianței militare.În timp ce sprijinul Chinei pentru Vladimir Putin a crescut în urma vizitei lui Xi Jinping în Rusia, NATO a dat publicității un material filmat din cabina unuia dintre cele două bombardiere B-52 Stratofortress cu capacitate nucleară, însoțit de avioane de luptă din Spania, Italia și România, potrivit Ziare.com.

UPDATE La un eveniment intitulat "O lume fără START: ce urmează", Serghei Riabkov a declarat că "nu se pune problema" ca Rusia să restabilească deocamdată tratatul, criticând ceea ce el a numit "poziționarea ostilă" a Washingtonului faţă de Moscova. „Nu aș vrea să mă lansez într-o discuție dacă probabilitatea unui conflict nuclear este ridicată în prezent, dar este mai ridicată decât orice am avut în ultimele decenii, să spunem aşa", a declarat Riabkov. Rusia s-a angajat să mențină lumea "în siguranță şi liberă" de amenințarea unui război nuclear, a spus oficialul, dar a adăugat ulterior că lucrurile nu pot continua ca de obicei, având în vedere că Moscova se află acum "de facto într-o stare de conflict deschis cu Statele Unite", notează Realitatea.

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunțat miercuri, 22 martie, că prevede în acest an modernizarea apărării antiaeriene a capitalei Moscova, în contextul în care atacurile ucrainene cu drone vizând teritoriul rusesc se înmulțesc, transmite AFP.

UPDATE Tot mai multe companii ucrainene decid să-şi deschidă sucursale sau să mute întreaga afacere în Po­lonia, arată Anna Dzhobolda, direc­tor în cadrul agenţiei de recrutare Gremi Personal, potrivit bankier.pl.

UPDATE Vladimir Putin nu are planuri imediate de pace în Ucraina, astfel că Occidentul trebuie să se pregătească pentru a furniza ajutor letal Kievului pentru mult timp de acum încolo, iar statele NATO ar trebui să aloce cel puţin 2 la sută din PIB pentru cheltuielile militare, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru The Guardian, anunță news.ro.

UPDATE Adjunctul Direcției Principale de Informații (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, Vadim Skibitski, a declarat miercuri într-un interviu pentru RBC-Ucraina că Federația Rusă își va reorienta țintele bombardamentelor spre zonele de logistică și facilități militare ucrainene.

UPDATE Rusia va răspunde împotriva deciziei Londrei de a trimite Kievului obuze cu uraniu sărăcit, furnizând Belarusului muniție care conține „uraniu adevărat”, a declarat miercuri, 22 martie, președintele belarus Alexandr Lukașenko, transmite Reuters.

UPDATE Sprijinul politic şi material furnizat Rusiei de către China este împotriva intereselor SUA, a declarat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken, în timpul unei audieri în Comisia de afaceri externe a Senatului, relatează Agerpres.

UPDATE Recruții ruși de pe frontul războiului din Ucraina îl imploră pe președintele Vladimir Putin să le acorde mai mult sprijin, ajutor și răgaz pe fondul valului de atacuri din partea trupelor Kievului în estul țării, potrivit Business Insider.

UPDATE Cu uzinele sale de muniție şi vastele câmpuri de trandafiri, oraşul Kazanlak din centrul Bulgariei se ridică în sfârșit la înălțimea renumelui său de "Guns and Roses" (arme şi trandafiri - n.r.), după ce Rusia a invadat Ucraina, informează AFP. Industria de apărare din Bulgaria nu a traversat niciodată o perioadă atât de fastă, exporturile de anul trecut fiind estimate la patru miliarde de euro, adică de trei ori peste precedentul record stabilit în 2017. Polonia şi România joacă rolul de intermediari în drumul spre Ucraina.

UPDATE Moscova a recuperat părți din drona de supraveghere pe care SUA a trebuit să o coboare în Marea Neagră săptămâna trecută, după o intercepție „neprofesionistă” a două avioane de luptă rusești, potrivit unui raport de miercuri, notează NewsWeek. Între timp, ministrul rus al Apărării i-a decorat pe piloții ruși care au participat la misiune.

Război în Ucraina, ziua 392: Moldova acuză Rusia de ingerință. Mesajul lui Jinping pentru Putin și vizita lui Zelenski pe front
Război în Ucraina, ziua 391: Explozii în Crimeea și plan cu 1 milion de obuze. SUA alertează privind pacea propusă de China
/VIDEO/ Ploaia a făcut ravagii în unele zone ale țării: Străzi „transformate” în cascade, grindină și mașină avariată
/VIDEO/ Ploaia a făcut ravagii în unele zone ale țării: Străzi „transformate” în cascade, grindină și mașină avariată
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Război în Ucraina, ziua 458: Primii pași ai contraofensivei și sancțiuni UE. Zalujnîi: „E timpul să întoarcem ce ne aparține”
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 458: Primii pași ai contraofensivei și sancțiuni UE. Zalujnîi: „E timpul să întoarcem ce ne aparține”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
Tragedie la Ialoveni: Un tânăr a murit electrocutat. Încerca să ridice remorca unui camion
/VIDEO/ Tragedie la Ialoveni: Un tânăr a murit electrocutat. Încerca să ridice remorca unui camion

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 458: Primii pași ai contraofensivei și sancțiuni UE. Zalujnîi: „E timpul să întoarcem ce ne aparține”

27 mai 2023, ora 20:52

Războiul din Ucraina continuă în ziua cu numărul 458. Ambasadorii UE au aprobat sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a situației în Republica Moldova, în privința a cinci persoane. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul român, Vlad Gheorghe, potrivit căruia o decizie oficială a Consiliului European urmează a fi luată pe 31 ma. Totodată, UE va introduce sancțiuni pentru cetățenii moldoveni Alexandr Kalinin și Grigore Karamalac, pentru „acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”. 

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a publicat un videoclip care sugerează începutul contraofensivei. În filmare, soldații ucraineni se pregătesc de luptă, rostind o rugăciune de luptă. La sfârșitul videoclipului - un apel pentru a se alătura Forțelor Armate. „A venit timpul să întoarcem ce ne aparține”, a spus Zalujnîi în videoclip. Pe fondul așteptatei contraofensive a Forțelor Armate ale Ucrainei, această declarație a lui Zalujnîi poate sugera începutul ei.

UPDATE Consilierul biroului prezidențial de la Kiev, Mihail Podoliak, a declarat că Ucraina pregătește terenul pentru o contraofensivă împotriva forțelor de ocupație ruse, iar intensitatea ostilităților este în creștere. „Acesta este un proces complex, nu este o chestiune de o zi, o anumită dată sau o anumită oră. Acesta este un proces continuu de dezocupare. Unele procese sunt deja în curs, de exemplu, distrugerea liniilor de alimentare sau exploziile de depozite în spate. Intensitatea este în creștere, dar va dura destul de mult timp”, a spus el. este într-un interviu pentru The Guardian. Podoliak prezice că, pe măsură ce contraofensiva va câștiga avânt, grupurile ruse care luptă de partea Ucrainei vor efectua raiduri similare cu operațiunile recente din regiunea Belgorod a Federației Ruse.

UPDATE Forțele armate ale Ucrainei au început antrenamentele pe tancurile americane M1 Abrams în Germania. Pe 12 mai, Statele Unite au redistribuit 31 de tancuri în Germania pentru pregătirea corespunzătoare a Forțelor Armate ale Ucrainei. New York Times scrie despre acest lucru, citând o declarație oficială a purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Garron Garn. Se observă că instructorii americani au început pregătirea a 400 de soldați ucraineni. 

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a impus sancțiuni împotriva a peste 200 de companii din Rusia și Belarus. Potrivit decretului lui Zelenski, au fost impuse sancțiuni împotriva a 51 de ruși, inclusiv a oamenilor de știință și a directorilor generali de fabrici, precum și împotriva a 220 de persoane juridice asociate cu Rusia. Lista sancțiunilor includea structurile MTS și Căile Ferate Ruse, precum și companii din Belarus, inclusiv Uzina de Automobile Minsk, Uzina Mecanică Minsk numită după S. I. Vavilov, Uzina de Componente Radio Monolit din Vitebsk, Uzina de Reparații de Avioane Orsha.

UPDATE Un atac cu două drone a provocat o explozie în regiunea rusă Pskov, în apropiere de granița cu Belarus, care a avariat clădirea administrativă a unei conducte de petrol, a declarat sâmbătă guvernatorul local Mihail Vedernikov pe Telegram, informează Reuters.

UPDATE Ucraina este pregătită să lanseze mult așteptata contraofensivă împotriva forțelor rusești, a declarat pentru BBC un oficial ucrainean de rang înalt, transmite The Guardian. Postul de televiziune a relatat că Oleksii Danilov nu a vrut să precizeze o dată exactă, dar a spus că un asalt pentru a recuceri teritoriul de la forțele de ocupație ale președintelui Vladimir Putin ar putea începe „mâine, poimâine sau peste o săptămână”.

UPDATE Explozii puternice au tunat în Berdiansk (regiunea Zaporojie), ocupată temporar, după un indiciu de dimineață de la comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, despre posibila începere a unei contraofensive. Localnicii au început să raporteze zgomote puternice. Potrivit datelor preliminare, o „sosire” este posibilă în zona portului orașului, precum și prin acumularea de invadatori care se află pe teritoriul centrului de recreere Kimik.

UPDATE Cel mai probabil, fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evghenii Prigojin, a început retragerea mercenarilor săi din Bahmut pentru a transfera controlul pozițiilor trupelor regulate ale armatei ruse. Rotația corespunzătoare va continua în mai multe etape, deoarece rușii vor încerca să mențină flancurile în vecinătatea orașului, potrivit informațiilor britanice. 

UPDATE Continuă operațiunea de căutare în urma atacului cu rachete rusești asupra unui spital din Dnipro. Potrivit șefului OVA din Dnepropetrovsk, Serhii Lisak, la Dnipro a fost declarată zi de doliu. „Până acum, 90% din dărâmături au fost demontate. Soarta a trei persoane care ar fi putut fi în clădirea afectată este încă necunoscută. Salvatorii au găsit fragmente de cadavre acolo. Experții criminaliști lucrează”, a spus Lisak.

UPDATE În adresarea sa de vineri seara, președintele Volodimir Zelenski i-a condamnat pe cei care se află în spatele atacului mortal cu rachete rusești asupra unei clinici medicale din Dnipro ca fiind „creaturi absolut bolnave”. Potrivit acestuia, bilanțul victimelor se ridică la doi morți și peste 30 de răniți.

UPDATE Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că Rusia plănuiește să simuleze un accident major la centrala nucleară Zaporojie controlată de forțele pro-ruse. Astfel, ar încerca să zădărnicească o contraofensivă ucraineană planificată de mult timp pentru a recuceri teritoriul ocupat de Rusia. „În următoarele ore, rușii pregătesc o provocare de amploare pentru a simula un accident la centrala nucleară din Zaporojie. Pentru aceasta se va desfășura o grevă direct pe teritoriul centralei. După aceea, o scurgere de urgență. de substanțe radioactive vor fi anunțate. În mod tradițional, Ucraina va fi acuzată pentru incident”, a spus GUR, într-un comunicat.

UPDATE În direcția Bahmut, se constată o scădere a ritmului operațiunilor ofensive rusești. Este probabil ca Forțele de Apărare să înceapă o nouă fază a operațiunilor și să îngreuneze transferul planificat al pozițiilor Wagner către unitățile ruse din Bahmut. Acest lucru este precizat în raportul Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Se observă că forțele ucrainene au efectuat contraatacuri cu succes în zona Orehovo-Vasilievka (11 km nord-vest de Bahmut) și Klesceevka (7 km sud-vest de Bahmut). Unul dintre corespondenții militari ai Federației Ruse susține că contraatacurile ucrainene din regiunea Orehovo-Vasilievka au forțat unitățile PMC veterane să se retragă la un kilometru de pozițiile lor din zonă.

UPDATE Pe 26 mai, în jurul orei 21:40, a fost înregistrat un cutremur în Ucraina, la 20 km vest de orașul Poltava. Potrivit Centrului Principal de Control Special, a avut o magnitudine de 3,5 (pe scara Richter) la o adâncime de 7 km. Experții au remarcat că mai devreme au fost înregistrate cutremure de putere similară de pe teritoriul regiunii Poltava, în special, ultimul dintre ele pe 14 ianuarie 2023 cu o magnitudine de 2,7 și pe 3 octombrie 2022 cu o magnitudine de 3,4.

UPDATE Două explozii puternice au tunat în zona Azovstal din Mariupol în seara zilei de 26 mai, a declarat Petr Andriușchenko, consilier al primarului, pe Telegram, citând confirmarea mișcării locale de rezistență. Agenția de propagandă TASS confirmă că un atac asupra orașului ocupat ar fi fost efectuat cu rachete cu rază lungă de acțiune.

UPDATE Parlamentul polonez, controlat de naționaliști, a adoptat vineri o lege controversată de creare a unei comisii de anchetă privind „influența rusă în Polonia”, descrisă de opoziție drept o „lovitură constituțională”, înainte de alegerile parlamentare din toamnă, potrivit AFP.

UPDATE La câteva zile după ce militarii ruși care luptă împotriva regimului lui Putin au realizat un raid transfrontalier care a generat panică în regiunea Belgorod, Legiunea pentru Libertatea Rusiei a postat un videoclip care ar rezuma incursiunea de două zile, subliniind că, deși erau în superioritate numerică, soldații armatei regulate a Rusiei s-au ascuns de teamă în casele localnicilor, pe după copaci și după garduri.

UPDATE UE avertizează împotriva demersului „extrem de periculos” al Rusiei de a amplasa arme nucleare în Belarus. „Regimul belarus este complice la războiul de agresiune ilegal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei”, a afirmat Serviciul European de Acțiune Externă într-un comunicat, făcând apel la Belarus să „revină asupra unor decizii care nu pot contribui decât la creșterea tensiunilor în regiune și la subminarea suveranității Belarusului”, potrivit CNN.

Război în Ucraina, ziua 457: Starea de urgență e prelungită în Moldova, iar UE cere insistența Chinei! Kievul: Putin e ținta nr.1
Război în Ucraina, ziua 456: Start contraofensivei! Rusia transferă arme atomice în Belarus, Zalujnîi apare viu, iar Putin e vânat
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretul din Larnaca. Conexiunile dintre soțul Emmei Tăbîrță și fiul patronului Trans-Oil
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretul din Larnaca. Conexiunile dintre soțul Emmei Tăbîrță și fiul patronului Trans-Oil
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Detalii despre tragicul accident de la Orhei: Cum s-a întâmplat totul și cine s-ar face vinovat
/VIDEO/ Detalii despre tragicul accident de la Orhei: Cum s-a întâmplat totul și cine s-ar face vinovat
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Ediție Specială TV8: Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Mesaje oficiale, rezoluție și horă în PMAN
/VIDEO/ Ediție Specială TV8: Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Mesaje oficiale, rezoluție și horă în PMAN
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram