Reforma patentei dă roade. O spune ministrul economiei, Dumitru Alaiba care se laudă că în trei săptămâni de la intrarea în vigoare a noii reforme fiscale, circa 1.100 de foști patentari au tranzitat la noul regim fiscal de activitate independentă. Pe de altă parte, o bună parte de comercianți sunt indignați că de la 1 iulie sunt obligați să aibă aparat de casă, motivând că nu au condițiile necesare pentru asta.
Patentarii spun că vor ca autoritățile să le explice pe îndelete ce prevede reforma și care e avantajul pentru ei. Pe de altă parte, ministrul economiei încurajează patentari să treacă la noul regim fiscal. Acesta a scris pe pagina sa de Facebook că reforma dă roade.
„În trei săptămâni de la intrarea în vigoare a noii reforme fiscale, circa 1.100 de foști patentari au tranzitat la noul regim fiscal de activitate independentă. Asta înseamnă că acești oameni deja și-au procurat aparat de casă, au mers la FISC, s-au înregistrat și deja pot lucra în continuare legal. Orice fost patentar care tranzitează la activitatea independentă poate să beneficieze de compensarea cheltuielilor, până la 10.000 de lei. Tot ce trebuie să faceți este să depuneți până la 31 august cerere pentru a primi acest ajutor din partea Guvernului”, se arată în mesajul postat de ministru.
Ministerul Economiei a anunțat la sfârșitul anului trecut că activiteta în baza de patentă va fi schimbată pe activitate indivuduală, începând cu 1 iulie 2023. Asta presupune că oamenii care lucrează în piețe sunt obligați să aibă aparate de casă. Anterior, ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, a avut o întrevederi cu titularii de patentă. În țara noastră erau în jur de cinci mii de deținători de patentă de întreprinzător. Aceasta era utilizată în activitățile de comerț cu amănuntul - la tarabe, tonete, gherete, pavilioane.