Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 999: Atac sângeros și risc de război mondial! Zelenski e pe front, iar Rusia refuză planul lui Erdogan

social

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Prizonierii MGRES”. O investigație transfrontalieră realizată de jurnaliști din Moldova și Ucraina

23 octombrie 2023, ora 07:20

De mai bine de 30 de ani, Republica Moldova este ostatică a Centralei termoelectrice de la Cuciurgan. Moldavskaia MGRES, controlată de gigantul energetic rusesc RAE EES si oameni din anturajul lui Vladimir Putin, plasați sub sancțiuni internaționale, este nu doar instrument de șantaj împotriva Chișinăului. 

O investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS împreună cu redacția Zelionîi List din Ucraina a scos la iveală grave probleme de mediu provocate de activitatea termocentralei. Vorbim de inundații, poluarea excesivă a aerului și apei, intoxicarea solului mai multor sate ucrainene ceea ce a determinat o explozie de cazuri de îmbolnăvire de cancer cu câțiva ani în urmă.

„Limanskoe, Grădinița și Cuciurgan sunt trei sate care se află la granița Ucrainei cu teritoriul transnistriei. Aceste localități suferă cel mai mult din cauza funcționării Centralei Termoelectrice Moldovenești. Din cauza războiului, intrarea în aceste localități este interzisă”, susține jurnalista ucraineană Elena Cernîșova.

Centralele termoelectrice sunt o sursă de poluare a mediului. Oamenii de știință evidențiază câțiva factorii care afectează grav mediul înconjurător. Printre aceștia: combustibilul de calitate proastă, tehnologiile de producție învechite și lipsa sistemelor adecvate de protecție a mediului. Pe teritoriul Moldovei ocupat de Rusia din 1992, în așa-numita republică moldovenească nistreană, există o stație termoelectrică numită Centrala Termoelectrică Moldovenească.

Centrala termoelectrică, văzută din satul Cuciurgan, aflat în Ucraina. Sursa: Vlad
Balinskyy/Zelenyi List

„Moldgres este una dintre cele mai mari centrale termice de acest tip din Europa. Nu poate să nu aibă influențe transfrontaliere”, menționează Svetlana Slesarionok, președinta Asociației „Clubul Femeilor de la Marea Neagră” din Ucraina.

Centrala a fost construită în 1964. Are o capacitate disponibilă de 1.700 de megawați. Moldgres poate să funcționeze pe cărbune, gaze naturale și păcură. Din cauza echipamentelor depășite, stația provoacă daune considerabile mediului. Potrivit Ministerului Mediului al Republicii Moldova, Moldgres a emis în atmosferă circa 3.000 de kilotone de dioxid de carbon doar în perioada 2015-2021. 

Pentru comparație, în aceeași perioadă, cea mai mare centrală electrică cu termoficare de pe teritoriul controlat de Chișinău a emis de șase ori mai puțin dioxid de carbon. În același timp, Moldgres provoacă pierderi considerabile pentru mediu și sănătate în Ucraina. Printre acestea, se numără inundațiile în satele ucrainene din cauza Lacului de acumulare Cuciurgan și poluarea provocată de deșeurile rezultate în urma exploatării termocentralei transnistrene.

„Probleme de mediu, probleme de asistență financiară, probleme pentru sănătatea populației. Lacul de acumulare Cuciurgan a fost amenajat pentru activitățile economice ale Centralei Termoelectrice Moldovenești. Pentru a evita inundațiile, a fost creată o infrastructură de protecție. Era anul 1967”, menționează Larisa Gusak, viceprimar de Limanskoe, localitate din Ucraina.

Muncitor de la centrala Cuciurgan, într-o zi obișnuită de muncă. Sursa: TV8

„Până în 1999, Centrala Termoelectrică întreținea infrastructura, oferea gratuit electricitate. Pompele funcționau și salvau populația de inundații. Ulterior, stația a încetat să mai facă acest lucru. Și pentru a asigura procesul tehnologic al centralei însăși, comunitățile locale sunt nevoite să evacueze apa pentru a nu se îneca. Astăzi, acest întreg sistem este în stare avariată. Și nu este limpede la ce consecințe ecologice ar putea duce”, a declarat Svetlana Slesarionok, președinta Asociației „Clubul Femeilor de la Marea Neagră” din Ucraina.

Svetlana Slesarionok studiază problemele acestei regiuni de la începutul anilor 2000. Ea spune că Lacul de acumulare Cuciurgan a fost construit exclusiv pentru necesitățile Moldgres. Lacul de acumulare este întreținut artificial pentru captarea apei și răcirea centralei termice la un nivel de până la 3,5 metri. Centrala folosește apă din râurile Nistru, Turunciuc și Cuciurgan. Satele ucrainene Cuciurgan și Limanskoe sunt situate sub nivelul lacului. Este un proces continuu: dacă nu se umple lacul, Moldgres nu se răcește, ceea ce ar putea să provoace o catastrofă.

În același timp, dacă stația de pompare nu funcționează pentru a regla nivelul apei în Cuciurgan, atunci satele din jurul lacului rămân sub pericolul inundațiilor. Sunt amenințate de inundații peste 380 de gospodării din satul Cuciurgan, ceea ce este o treime din localitate, și peste 100 de gospodării din Limanskoe.

„Ultima inundație a avut loc anul curent. Acestea sunt inundații sezoniere, de primăvară. Ca urmare, stațiile de drenaj nu pot să facă față. Inundațiile au loc periodic. Se întâmplă primăvara. În funcţie de starea limanului. Dacă există multă apă, se revarsă din cauză că toți colectorii de drenaj nu pot să facă față”, a subliniat Larisa Gusak, viceprimar de Limanskoe, localitate din Ucraina.

Toată povara financiară pentru întreținerea sistemului de pompare și drenaj al Centralei Termoelectrice Moldovenești cade pe bugetul comunei ucrainene Limanskoe. În afară de reparațiile de rutină, întreținerea regulată și salariile angajaților, comunitatea trebuie să cheltuiască bani pe energie electrică pentru funcționarea sistemului de pompare și drenaj. Din 2004, au fost cheltuite deja 6,8 milioane de hrivne pentru aceste scopuri numai din bugetul comunei locale. În prezent, s-au acumulat cheltuieli de peste 170 de mii de euro. În realitate, suma este mult mai mare, având în vedere evoluția cursului de schimb din ultimii 20 de ani.

„Noi, ca primărie, pentru că Transnistria are activitate economică, ei produc energie electrică, nu avem niciun beneficiu. Ne revin doar daunele”,a menționat Larisa Gusak.

În toată această perioadă în care costurile exploatării Centralei transnistrene au fost suportate de comunitățile ucrainene, compania rusească Moldgres, înregistrată la Chișinău, a câștigat bani exportând energie electrică în Uniunea Europeană. Potrivit Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Moldgres a vândut energie electrică pe piața UE între 2007 și 2013. Serviciul Vamal al Republicii Moldova a refuzat să dezvăluie valoarea exportului, invocând faptul că este vorba de informații confidențiale.

„Pompele funcționează în medie de la 8 la 12 ore. În funcție de nivelul apei în canale, de condițiile meteo. O pompă evacuează 2.600 de metri cubi pe oră. Consumul de energie electrică: un motor electric are 55 de kilowați. Vă puteți imagina consumul de electricitate pentru 12 ore de lucru. De aceea, pentru noi, ca administrație locală, era foarte mult. O treime din bugetul nostru local mergea la întreținerea stației de pompare”,menționează primarul satului ucrainean Cuciurgan, Anatoli Levițki.

Edilul relatează că pompele au fost reparate ultima dată în 2019. Termenul de exploatare după reparație este de cinci-șapte ani. Adică, pompele, patru la număr, ar putea să iasă din funcțiune în curând. În plus, mai există o dificultate – pompele sunt de producție rusească și nu mai pot fi găsite în vânzare în Ucraina. Cu ce ar putea fi înlocuite și cât ar costa nu se știe.

Enclava rusă Transnistria este finanțată aproape integral din activitatea MGRES Sursa: TV8

„Moldgres este categoric împotrivă să contribuie la reparație, să ajute cu tehnică. Ei refuză categoric, nu semnează niciun fel de acte. Au fost convocate comisii de mai multe ori în cazul Moldgres. Au fost reprezentanții Moldovei, ai Transnistriei, ai Ucrainei. Dar ei, reprezentanții Transnistriei, nu au semnat niciun fel de acte. Pe banii noștri, noi îi întreținem, le pompăm apă, noi asigurăm ciclul tehnologic al Centralei Termoelectrice, iar ei fac bani pe seama noastră. Și cât ne-am adresat prin administrația regională, prin administrația raională, ca ei să ne compenseze cheltuielile pentru electricitate, pentru reparație, ei sunt categoric împotrivă”,a mai menționat Anatoli Levițki.

Am solicitat administrației Moldgres să ofere un comentariu despre problemele ecologice din satele Cuciurgan și Limanskoe. Serviciul de presă al companiei a confirmat că a primit solicitarea de informație: - Oksana Viktorovna, bună ziua! - Bună! - Vă deranjează reporterul de la TV8, dacă vă amintiți... -A... Îmi amintesc, da... Dar la noi astăzi e zi liberă, eu nu sunt la lucru. - Când pot să revin cu un apel? Mâine sau?... - Da, mâine, sunați la aceeași oră.

După această discuție, Moldgres nu a mai răspuns însă la apelurile reporterului.

Din spusele primarului satului Cuciurgan, până în 2020, Moldgres a lucrat pe unul dintre cele mai toxice tipuri de combustibil - cărbune. Centrala primea cărbune din Federația Rusă, sau, cel mai probabil, din Donbasul ocupat, transportat pe teritoriul Ucrainei chiar dacă începuse agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Conform informației oferite de Serviciul Vamal al Republicii Moldova, Moldgres a importat cărbune în Transnistria și din ianuarie 2020 până în octombrie 2022.

„Când era vânt puternic și sufla de acolo, era fum și cenușă. Se simțea în aer gustul acesta de fum și cenușă”, precizează primarul Anatoli Levițki.

Responsabilii de monitorizarea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă calculează emisiile de la Moldgres în funcție de combustibilul folosit și cantitatea acestuia.

„Fiecare megawatt-oră, obținut pe gaze naturale, emite 0,202 megatone de CO2. Reieșind din proporția asta, noi calculăm emisiile de dioxid de carbon la centrala respectivă. Dacă ei funcționează pe cărbune, atunci se ia în calcul cota pe cărbune. Cărbunele are alt coeficient de emisie și calculăm proporțional cât gaz și cât cărbune și cantitatea de emisie. Așa noi calculăm emisiile. Trebuie să menționăm că centrala respectivă are un randament de sub 30%. Asta înseamnă că noi consumăm sub 3 kilowați-oră, iar șapte îi aruncăm în aer. Acesta e randamentul la centrala respectivă”, a precizat directorul Institutului de Energetică din Moldova, Mihai Tîrșu.

Pentru stabilirea tuturor problemelor ecologice, în opinia șefului Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, este necesar un control, dar, din motive politice, subalternii săi nu au acces la Centrala Moldgres:

„Noi am convenit că soluționarea acestor probleme trebuie să aibă loc la un nivel mult mai înalt. Și aici vorbim de formatul de negocieri 5+2, ca să ni se permită accesul și formarea grupurilor comune de control. Dar din cauza evenimentelor pe care le avem la hotar [n.r. - războiul din Ucraina], se știe că acest format nu mai este viabil. Din această cauză, nu putem verifica și să ne expunem poziția în conformitate cu legislația Republicii Moldova”. 

Potrivit lui Ion Bulmaga, Tiraspolul are o abordare specială în ceea ce privește respectarea normelor ecologice. Dacă regimul separatist de la Tiras ol are nevoie de autorizații necesare unor întreprinderi să exporte în Uniunea Europeană, admite controlul. Dacă nu are nevoie de export pe piața UE, doar în Moldova, ei refuză accesul angajaților inspectoratului pentru efectuarea controalelor.

Acționarul majoritar al MGRES este compania rusă RAO EES, condusă de persoane sub sancțiuni internaționale Sursa: TV8

În ultimii 20 de ani, administrația centralei nu schimbă apa în Lacul Cuciurgan, ceea ce înrăutățește considerabil calitatea acesteia. Locuitorii satului Cuciurgan își amintesc că în lac erau odinioară raci și înfloreau nuferii. Acum însă peștii morți au devenit un fenomen obișnuit. Această informație este confirmată de angajații Inspecției de mediu de stat din Ucraina. O inspecție a lacului în 2017 a arătat depășirea normelor pentru cloruri, sulfați și reziduuri uscate.

„Când își spală reactoarele, sunt multe alcaline acolo. Aveam o stație de pompare în satul Cuciurgan care pompa apă din liman pentru irigare. După udare, pământul era alb din cauza acestor săruri”, a menționat primarul Anatoli Levițki.

În afară de problemele create de Lacul Cuciurgan, Centrala Termoelectrică Moldovenească a mai provocat o nenorocire în Ucraina. Mulți ani la rând, în apropiere de satul ucrainean Gradinița, angajații Centralei din Transnistria aruncau deșeurile toxice.

„Problema persistă. Avem această problemă de vreo 30 de ani. Pentru locuitorii satului nostru, există pericolul îmbolnăvirii de cancer. (n.r.- Pericolul vine de de la) Depozitul de deșeuri, care se află pe teritoriul nostru. Acum nu există acces acolo. Totuși, din cauza zgurii, pericolul pentru sănătatea locuitorilor satului nostru rămâne”, susține primarul satului Gradinița din Ucraina, Alexandr Savciuk.

Depozitul de deșeuri, situat exclusiv pe teritoriul Ucrainei, are o suprafață de aproximativ 130 de hectare. Comuna nu poate folosi acest pământ contaminat până când nu vor fi efectuate lucrări de înlăturare a substanțelor toxice. Acum acest teritoriu este acoperit cu vegetație, praful periculos nu se mai ridică în aer. Cu toate acestea, o perioadă îndelungată, depozitul de deșeuri a fost o sursă de pericol permanent pentru viața și sănătatea oamenilor din Gradinița. Când bătea vântul din partea gunoiștii, în aer persista un fum negru. În 2003, autoritățile medicale au stabilit că numărul celor bolnavi de cancer din localitate depășea media regiunii. Problema a rămas nerezolvată. Acum totul s-a complicat din cauza războiului.

„Aceasta este o problemă juridică. Și dacă nici acum nu vom reuși să o rezolvăm, va trebui să o trecem în câmp juridic. Există documente care probează cât au cheltuit autoritățile locale în toată această perioadă”, precizează Svetlana Slesarionok, președinta Asociației „Clubul Femeilor de la Marea Neagră” din Ucraina.

Înregistrarea juridică a Centralei Termoelectrice Moldovenești în Moldova este o problemă delicată din cauză că Chișinăul nu recunoaște privatizarea întreprinderilor de stat din așa-numita republică moldovenească nistreană după 1991. În 2005, 51% din acțiunile Moldgres au fost cumpărate de gigantul rusesc Inter RAO EES. Șeful consiliului de administrație al companiei este fiul unui apropiat al lui Vladimir Putin, președintelui Rusiei, Boris Kovalciuk. În contextul războiului din Ucraina, SUA, UE, Marea Britanie au aplicat sancțiuni împotriva lui Kovalciuk, pe motiv că sprijină războiul de agresiune.

„Referitor la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, contrar a ceea ce poate se crede, Republica Moldova nu a recunoscut niciodată privatizarea acestei întreprinderi. Statutul de agent economic cu care se cooperează este un lucru și statutul privatizării acestei întreprinderi ca și a altor întreprinderi... Noi nu am recunoscut privatizările niciunei întreprinderi din regiunea transnistreană, care a existat în perioada sovietică. Facem o diferență foarte clară între întreprinderile nou-constituite după 1991, în cea mai mare parte acestea sunt întreprinderile mici și mijlocii, nu sunt întreprinderi mari, și întreprinderile privatizate după cum am spus ilegal după 1991”, a declarat viceprim-ministru pentru reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian.

Reprezentatul Inspectoratului Ecologic al Ucrainei, Oleg Rubel, crede că problemele de mediu provocate de Moldgres nu pot să fie examinate în afara contextului problemelor politice ale Transnistriei. Situația se complică prin faptul că problemele Centralei Termoelectrice sunt transfrontaliere și afectează interesele mai multor state – Ucraina, Moldova și Federația Rusă. 

Anunțându-și aspirațiile europene, Ucraina și Moldova și-au asumat obligațiile să rezolve problemele ecologice. Moldgres este atât de depășită din punct de vedere tehnic, încât se discută în general despre închiderea ei sau despre o modernizare esențială. Pe moment, este important să fie creată o stație de monitorizare, care va corespunde standardelor europene, pentru a obține informații veridice și precise despre influența Moldgres asupra mediului ambiant.

„Acest sistem energetic pe care îl vedem azi desigur că nu mai corespunde standardelor moderne în ceea ce privește atitudinile tehnologice. Nu mai corespunde cerințelor ecologice și politice de dezvoltare. Eu consider necesară o evaluare exactă cu privire la cât timp mai poate să funcționeze. Și trebuie propuse câteva variante pentru reprofilarea ei”, consideră Oleg Rubel.

Directorul Institutului de Energetică din Republica Moldova, Мihai Târșu, spune însă că în prezent, Moldgres joacă un rol determinant în infrastructura energetică a Moldovei. „Bine, hai să zicem că ei au închis centrala. Noi de unde luăm energie electrică? Noi suntem prinși în situația asta când nu putem să funcționăm fără ei. Mai ales că sistemul nostru energetic este interconectat prin Transnistria cu Ucraina foarte strâns”.

Vara, aproximativ 90-95% din energia electrică necesară Republicii Moldova este produsă de Moldgres. Iarna, datorită funcționării centralelor electrice cu termoficare, care funcționează pe teritoriul aflat sub jurisdicția Chișinăului, achiziția electricității de la Moldgres coboară la 65-70%.

În perioada de vară, Moldova cumpără 90% din electricitatea sa de la Moldgres. Sursa: TV8

Până în toamna anului 2022, compania de stat Energocom achiziționa 67% din volumul de energie electrică necesară de la Moldgres, în timp ce celelalte 30% - de la furnizorii ucraineni – Energoatom și Ukrhidroenergo. Totul s-a schimbat în octombrie 2022, când Rusia a început să bombardeze infrastructura energetică a Ucrainei.

„În Ucraina, a apărut deficit. În consecință, companiile din Ucraina ne-au anunțat că nu-și pot onora obligațiile. În acel moment, noi am început să căutăm furnizori în România, pentru că sistemul energetic al Moldovei și României erau sincronizate”,menționează șeful secției furnizarea energiei electrice de la SA Energocom, Eugeniu Boț.

Singura linie de import de electricitate din România în Moldova trece prin Moldgres – Isaccea – Vulcănești – Chișinău. Pe 15 și 23 noiembrie 2022, în urma bombardamentelor rusești în regiunea Odesa, această linie a ieșit din funcțiune și Moldova a rămas în întuneric.

„Dacă se întâmplă ceva la Mgres, linia [Isaccea-Vulcănești- Chișinău] se deconectează, Republica Moldova rămâne fără electricitate, ceea ce s-a întâmplat în noiembrie, când era bombardată infrastructura energetică a Ucrainei. Noi am avut două deconectări: una parțială și una totală”, potrivit lui Eugeniu Boț.

Republica Moldova îi plătește Centralei de la Cuciurgan aproximativ 20 de milioane de dolari pe lună pentru electricitatea furnizată.

„Pe moment, noi avem contract valabil până la sfârșitul lunii septembrie la prețul de 66 de dolari pentru un megawatt-oră. În jur de 60-61 de euro pentru un megawatt. Lunar, noi stabilim cu Mgres volumele pe care ni le furnizează, de obicei, 300.000 – 320.000 de megawați-ore. Prin urmare, înmulțit cu prețul de 60 de euro, iese aproximativ 18-20 de milioane de euro pe lună”, precizează Eugeniu Boț.

Moldgres nu plătește Moldovagaz pentru combustibilul consumat. Schema funcționează în felul următor: Moldgres plătește companiei Tisaspoltransgaz Pridnestrovie pentru gaze, iar aceasta din urmă transferă banii într-un cont special deschis în Banca Centrală a Transnistriei. Ulterior, cu acești bani este finanțat deficitul bugetar al regiunii separatiste.

MGRES este cel mai mare agent economic din regiunea transnistreană, controlată de Rusia Foto: tourismpmr.org

Datoria pentru consumul de gaze al Тiraspoltransgaz față de Moldovagaz constituia, la mijlocul lunii august 2023, aproximativ 10 miliarde de dolari. Republica Moldova este parte a acestei scheme prin care Gazprom finanțează regiunea separatistă pro-rusă. Moldova cumpără electricitate la jumătate de preț comparativ cu piața regională.

„Noi procurăm de la Moldgres electricitate la un preț de aproximativ 50% comparativ cu prețurile din regiune. Dacă noi am cumpărat de la producători din România, asta este minimum 90 de euro. Și dacă mergem la bursă, pentru că producătorii nu pot să ne ofere cantitatea necesară, bursa variază de la 100 până la 300 de euro, în funcție de situația regională”, potrivit Eugeniu Boț.

Pentru a scăpa de dependența energetică față de Transnistria, Chișinăul a început construcția unei linii de înaltă tensiune directe Vulcănești-Chișinău, care va scoate din circuit Moldgres. Conform proiectului, construcția trebuie finalizată în 2025.

„Termenul pentru mijlocul anului 2025 este unul realist pentru că în ultimele luni am fost foarte insistent în discuțiile cu contractorul de a ne asuma, atât ei, cât și noi, ca aceste termene să fie realizate”, a declarat Ruslan Surugiu, director al Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii.

Cu toate acestea, rezolvarea problemelor ecologice în Ucraina și pe teritoriul necontrolat din stânga Nistrului din cauza Moldgres necesită eforturi considerabile.

Investigația a fost realizată cu suportul „Journalismfund Europe”

 

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Pericolul din telefon! Moldovenii sunt spionați cu o celebră aplicație de taxi?
/EXCLUSIV/ Cutia Neagră PLUS: Solicitanți ai „pașaportului de aur” moldovenesc, cu aviz negativ de la SIS. Riscurile depistate
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Sponsorul din umbră al lui Șor. Stă în Israel, are rădăcini la Moscova și n-a fost niciodată în Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Prezentatoare nouă la TV8! Cunoscuta jurnalistă Tatiana Nastas, la pupitrul știrilor de la ora 17:00
/VIDEO/ Prezentatoare nouă la TV8! Cunoscuta jurnalistă Tatiana Nastas, la pupitrul știrilor de la ora 17:00
/VIDEO/ Adio, Andreea Cuciuc! Mii de oameni s-au adunat la înmormântarea tinerei de 17 ani
/VIDEO/ Adio, Andreea Cuciuc! Mii de oameni s-au adunat la înmormântarea tinerei de 17 ani
/VIDEO/ Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
/VIDEO/ Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
/VIDEO/ Andreea este petrecută de colegi pe ultimul drum! Igor Cuciuc, în lacrimi: „Cum să trăim cu durerea asta”
/VIDEO/ Andreea este petrecută de colegi pe ultimul drum! Igor Cuciuc, în lacrimi: „Cum să trăim cu durerea asta”

/VIDEO/ Vești bune pentru viitorii șoferi: Se simplifică procedura de obținere a permisului de conducere

missing
18 noiembrie 2024, ora 20:30

Dacă sunteți un șofer ce deține categoria B de acum încolo veți avea și categoria A, fără să susțineți un examen în acest sens. Aceasta doar una din măsurile luate de Agenția Servicii Publice menite să simplifice examinarea viitorilor șoferi. S-au făcut însă și pași în întâmpinarea celor care tind să conduce orice mijloc de transport. Despre ce este vorba, vedeți în reportajul ce urmează.

În cazul în care nu ați reusit să susțineti examenul auto la un an de la absolvirea școlii, de acum încolo nu va mai fi nevoie să o repetați ci va fi suficient doar un curs suplimentar, afirma reprezentanții ASP. 

Vești bune sunt și pentru șoferii care detin categoria B sau C, cutie mecanică și își doresc sa obțină o categorie superioară. Examenul practic va fi mai usor pentru ei, asa cum il vor sustine la volanul unui vehicul cu transmisie automată.

Agenția Servicii Publice a înnoit parcul auto cu șapte camioane, șase remorci și patru autobuze, cu cutie de transmisie automată, care au costat aproape 50 de milioane de lei.

ASP mai anunță că până la sfârșitul anului urmează să fie lansate mai multe servicii digitale care vor putea fi accesate cu ajutorul semnaturii electronice. Șoferii vor putea transcrie online dreptul de proprietate asupra unui vehicul, tot în regim online va fi posibilă schimbarea permiselor de conducere, iar plasticul ar urma să fie expediat prin poștă. 

 

Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Perchezițiile și reținerile în dosarul mitei electorale continuă. Astăzi a ajuns pe mâna oamenilor legii liderul unei grupări afiliate fugarului panal Ilan Șor, fiind denunțat de o femeie. Între timp, ofițerii CNA au descins în mai multe localități din Orhei, Rezina și Nisporeni! /Beneficiarii unei case de bătrâni din Comrat au fost ajutați să voteze. Mai mult, li s-a sugerat și candidatul. Promo-LEX face apel către instituțiile statului să intervină. /Percheziții astăzi și în sudul țării. Adjunctul bașcanei Găgăuziei, Victor Petrov, a fost asaltat de procurori. Acesta este suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Transferuri de zeci de milioane de dolari pentru cumpărarea voturilor. În doar două luni, din Federația Rusă au fost transferate 39 milioane de dolari. /Certificatele pentru drept de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale nu mai sunt valabile. Cetățenii pot solicita altele noi pentru turul II. Acestea le vor permite alegătorilor să voteze în orice altă secție de votare de pe teritoriul țării, pe lista electorală suplimentară. /Atac terorist la Ankara. Șapte persoane au murit, inclusiv cei doi atacatori, și 22 de răniți. Atentatul nu a fost revendicat deocamdată, dar ministrul Apărării și cel de Interne de la Ankara au indicat Partidul Muncitorilor din Kurdistan drept responsabil.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale să dă în jurul dezbaterilor. Maia Sandu a aruncat mănușa în terenul lui Alexandr Stoianoglo și l-a invitat la duel fără moderatori. /Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de circa 1 milion de lei pentru corupere electorală. Peste 350 de procese verbale, recepționate de la Poliție, sunt în proces de examinare. /Grav accident la Ialoveni. Două persoane au murit, iar alta luptă pentru viață, după ce două automobile s-au ciocnit frontal. Totul s-a întâmplat lângă Sociteni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dezbaterea electorală dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo va avea loc duminică, 27 octombrie. Aceasta va fi moderată de jurnalistul Gheorghe Gonța, cel care a recunoscut public că a acceptat bani în plic pentru munca sa, a făcut partizanat politic, lucruri incompatibile cu activitatea ziaristică. Au reacționat și ONG-urile de media. /Comuniștii au cerut Comisiei Electorale Centrale anularea voturilor din diasporă pentru referendum sau renumărarea acestora. Mai mult, Vladimir Voronin îl acuză pe Igor Dodon de rezultatul referendumului. /Eșec pentru a treia oară! Licitația pentru spațiile comerciale de la aeroport a fost din nou anulată. Asta după ce un singur participant a depus dosarul.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Prezentatoare nouă la TV8! Cunoscuta jurnalistă Tatiana Nastas, la pupitrul știrilor de la ora 17:00
/VIDEO/ Prezentatoare nouă la TV8! Cunoscuta jurnalistă Tatiana Nastas, la pupitrul știrilor de la ora 17:00
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Tragedie fără margini! Fiica lui Igor Cuciuc a murit
/VIDEO/ Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
/VIDEO/ Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord
/UPDATE/ Accident în lanț pe viaduct: Sunt cinci mașini implicate și un rănit! Momentul impactului, surprins de o cameră de bord

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.