Aproape toți copiii din Republica Moldova au acces la internet, indiferent de mediul din care provin, iar cel puțin unuia din zece i s-au cerut, pe online, imagini foto sau video care să conțină părți intime ale corpului. Sunt datele unui studiu despre Siguranța Online a Copiilor realizat recent de cei de la „La Strada”, care mai spun că țara noastră se află pe locul 15 în lume după numărul de materiale cu caracter sexual, disponibile pe internet, cu participarea minorilor. Specialiștii cred că părinții și instituțiile de învățământ sunt principalele surse de informare ale copiilor în ceea ce privește pericolele din mediul online.
Abuzuri sexuale, bullying sau amenințări, sunt doar câteva din fenomenele la care sunt expuși copiii, în prezent, în mediul online. Un alt pericol este escrocheria, situație prin care a trecut și această femeie pe când fetița ei avea 11 ani. Câțiva indivizi i-au scris pe rețelele de socializare să scoată din casă cât mai multe obiecte de preț pentru a-și salva tatăl care ar fi fost răpit.
„Zic ”Unde ieși mamii?” și am văzut pe fața ei un semn de întrebare și o frică și am văzut că nu știu cine a telefonat-o și ea așa niște ochi speriați avea, era ziua, ora unu ziua și am luat geanta, am răsturnat-o și a căzut tot acolo ce avea de căzut și zic ”Puiul mamei”, când m-am uitat pe WhatsApp. Escrocii i-au zis să iasă afară și să aducă toate bunurile, precum că noi pe tatăl vostru l-am luat și îl ținem aici și el dă mărturii''.
Totul era însă o minciună inventată de escroci. Mama a sesizat poliția, indivizii au fost pedepsiți conform legii, iar incidentul a făcut-o pe copilă să înțeleagă faptul că mediul online poate deveni o distracție periculoasă. Acum, fetița de atunci, a ajuns la vârsta de 19 ani, iar experiența a determinat-o să evite, în prezent rețelele de socializare.
În realitate, astfel de cazuri sunt multe, iar o mare parte dintre minori nu sunt conștienți de pericolele la care se expun. Conform unui studiu realizat de „La Strada”, 41 la sută dintre copii cred că sunt în siguranță și nimic nu le trezește suspiciuni atunci când navighează pe internet. Mai mult, și unii părinți cred că cei mici nu se află în pericol și respectiv nu le verifică telefoanele.
„ -Ai mei mai mult se joacă jocuri, nu comunică pe rețelele de socializare dar jocuri joacă și în jocurile online discută între ei. - Dar dumneavoastră cunoașteți cu cine ei acolo comunică?- Nu, mie mi se pare că pot fi escroci dar nu știu, mi se parte că acolo este ceva dar eu mă mai cer cu ei dacă văd ceva ce nu este bine, atunci le luăm totul”.
„- Ați verificat vreodată? Ați verificat ce prieteni au în mediul online?- Nu- Niciodată nu ați verificat?- Nu- De ce nu? Nu v-ați gândit că mediul online nu este unul sigur pentru ei?- Asta e bineînțeles și dacă îi verific oricum fiecare își face, șterge, sunt atâtea aplicații”.
Iar mulți dintre adulții care încearcă să-și protejeze copiii sau nepoții de pericolele de pe mediul online spun că întâmpină dificultăți atunci când discută cu ei pe acest subiect.
„Au fost timpurile când am fost noi educați, atunci nu erau toate astea și vă spun cinstit, asta nu este în folosul nostru, nu este în folosul țării noastre, nu este în folosul copiilor, nu este nici în folosul nostru, că noi părinții, buneii, pătimesc de la asta. Eu îi zic nepotului de pe lijancă, îi zic o vorbă și el îmi răspunde în limba rusă și mă trimite undeva”.
Psihologii spun că părinții sunt cei care trebuie să le ofere copiilor atenție și să discute cu ei despre asta chiar și de la o vârstă fragedă. Rețelele de socializare ale minorilor trebuie verificate, iar timpul de navigare pe internet trebuie limitat. Specialiștii centrului La Strada spun că tendințele în ceea ce priveste abuzurile sexuale ale copiilor pe online sunt tot mai îngrijorătoare și că un copil din 10 din țara noastra s-a confruntat cu un astfel de fenomen.
„ Observăm unele tendințe care vizează sexul copiilor și vârsta acestora, în mare parte este vorba despre fete prezentate în matertialele de abuz, practic sunt mai mult de 60 la sută din materialele raportate. La fel, vârsta copiilor, preponderent, categoria de vârstă 7 - 10 ani este considerată cea mai vulnerabilă”, a menționat directoare executivă, Centrul Internațional La Strada, Elena Botezatu.
Doar anul trecut, Inspectoratul General al Poliției a înregistrat 122 de cauze penale pornite pentru infracțiuni cu caracter sexual asupra copiilor, cu 50 mai multe decât în 2023.
„ În ultimii ani, în Republica Moldova s-au atestat mai multe forme de abuz asupra copiilor, precum ademenirea lor în scopuri sexuale, hărțuire sexuală, răspândirea materialelor de abuz sexual a copiilor, care este infracțiunea cea mai răspândită din categoria MASC”, a subliniat șef al Centrului pentru combaterea crimelor cibernetice al INI, IGP, Iurie Roșca.
Orice persoană care descoperă pe internet fotografii sau imagini video cu copii în ipostaze sexual explicite le poate raporta anonim și confidențial pe siguronline.md. Pedeapsa pentru orice tip de violență online asupra copiilor se pedepsește cu închisoare de până la trei ani.