Război în Ucraina, ziua 579: Rachetă în stânga Nistrului, atac la Odesa și ordinul lui Putin! Zelenski anunță o decizie istorică

/VIDEO/ În 2023, ședințele Parlamentului vor avea loc o dată la două săptămâni. Ce e prioritar în opinia opoziției extraparlamentare

24 ianuarie 2023, ora 23:04

În anul 2023, ședințele Parlamentului vor avea loc o dată la două săptămâni, spune deputatul PAS, Dorian Istratii. Potrivit acestuia, aleșii poporului își propun să fie „mai bine organizați și mai deschiși pe partea de dezbateri publice și transparență decizională”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 24 ianuarie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Am avut un an încărcat din toate punctele de vedere. Au fost foarte multe situații în care se lucra în regim de pompier, ședințele de Parlament erau în fiecare săptămână, consultările la fel, adică trebuia anumite proiecte de legi votate mai repede decât se cerea, respectiv, se făceau anumite consultări publice mai restrâns, se luau decizii mai repede. Și am soluționat foarte multe probleme”, a subliniat Istratii.

„Ceea ce am decis să facem în 2023 este să planificăm totul mai bine. Respectiv, ședințele Parlamentului vor avea loc o dată la două săptămâni, va fi timp suficient și pentru dezbateri publice ca societatea civilă să nu spună că nu a fost invitată sau n-a reușit să prindă troleibuzul la ședință când trebuia să fie. De aceea, noi vom fi mai bine organizați și mai deschiși pe partea de dezbateri publice și transparență decizională.

Același lucru se va întâmpla și pe partea de proiecte legislative. Anul trecut aproximativ 80% din inițiative au venit din partea Parlamentului, restul au venit din Guvern, ceea ce nu este ok. Acum, trebuie să ajungem într-un regim normal de activitate: Guvernul să vină cu proiectul, Parlamentul să examineze minuțios, Guvernul să-l supună dezbaterilor publice și să treacă toate procedurile așa cum trebuie”, a mai menționat deputatul PAS.

Membrul Partidului CUB, Ion Terguță, consideră că printre prioritățile Parlamentului în anul 2023 ar trebui să se regăsească reforma administrativ-teritorială, a justiției, dar și îndeplinirea obiectivelor asumate față de Uniunea Europeană.

„Ce ar trebui să facă guvernarea este să încerce să vadă cum poate recupera handicapul față de Ucraina și Georgia în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor pe care și le-a propus în momentul semnării acordului privind statutul de țară candidată la aderarea la UE și problema pe care prima ar trebui să o rezolve foarte repede este reforma administrativ-teritorială, un obiectiv neîndeplinit fie din anumite frici, fie din considerentul că nu a avut suficientă capacitate să gândească această reformă.

Ca un obiectiv de lungă durată asumat în campania electorală este reforma justiției, care ar trebui să aibă un conținut logic pe care să-l înțeleagă și să-l simtă cetățeanul Republicii Moldova”, a spus Terguță.

Iar președintele Partidului „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, a menționat că „în următoarele sesiuni, foarte multe lucruri n-ar trebui să le faceți deloc decât să le faceți ca până acum”.

„Eu aș vrea să văd o atenție sporită din partea autorităților la capitolul sporirii bazei impozabile, cum susținem antreprenorii mici și fermierii, oamenii care plătesc impozite”, a punctat el, subliniind că mazărea verde din Transnistria costă 13 lei, iar la noi -19 lei: „Cum să concureze agenții economici, formatori de buget, la noi cu producția din Transnistria care știm că se datorează faptului că gazul e gratuit, energia electrică e ieftină?”.

„Colegii mei îmi sugerează să întreb când modificați Codul Penal în vederea înăspririi legislației cu privire la separatism, la cei care fură oameni pe teritoriul Republicii Moldova, o insecuritate totală. În rest, sunt o grămadă de restanțe pe care le aveți și pe care dacă ați asculta ce spun și alții...”, a adăugat Vasile Costiuc.

Fostul ministru Fadei Nagacevschi a atras atenția că Republica Moldova ar mai avea mult de lucrat la reforma justiției.

Deputații revin din vacanță pe 1 februarie, atunci când începe sesiunea de primăvară. Prima ședință plenară a Parlamentului din sesiune va avea loc la propunerea Biroului permanent, după ce va fi pregătit proiectul ordinii de zi.

Deputații revin din vacanță: Parlamentul a anunțat data primei ședințe din sesiunea de primăvară
Război în Ucraina, ziua 578: Lupte grele și atac mortal! Putin riscă o nouă inculpare, iar Rusia refuză planul de pace al Kievului
Război în Ucraina, ziua 578: Lupte grele și atac mortal! Putin riscă o nouă inculpare, iar Rusia refuză planul de pace al Kievului
/EXCLUSIV/ O actriță celebră de la Hollywood a vizitat Chișinăul: „Vreau să spun lumii despre sacrificiul moldovenilor”
/EXCLUSIV/ O actriță celebră de la Hollywood a vizitat Chișinăul: „Vreau să spun lumii despre sacrificiul moldovenilor”
Război în Ucraina, ziua 579: Rachetă în stânga Nistrului, atac la Odesa și ordinul lui Putin! Zelenski anunță o decizie istorică
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 579: Rachetă în stânga Nistrului, atac la Odesa și ordinul lui Putin! Zelenski anunță o decizie istorică
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist la site-ul TV8.md, cameraman sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist la site-ul TV8.md, cameraman sau editor imagine
/VIDEO/ Aplauze la NASA: A aterizat capsula cu mostre de pe un asteroid potențial periculos pentru Pământ
/VIDEO/ Aplauze la NASA: A aterizat capsula cu mostre de pe un asteroid potențial periculos pentru Pământ

/VIDEO/ Cele două minore care ar fi ucis o femeie, la Telenești, vor sta 30 de zile în izolator. Avocatul Poporului s-a sesizat pe caz

25 septembrie 2023, ora 17:07

Cele două adolescente de 14 și 15 ani, care ar fi ucis cu deosebită cruzime o femeie din satul Ghermănești, Telenești, rămân în arest preventiv. Acestea au fost plasate pentru 30 de zile în Penitenciarul numărul 11 de la Bălți. 

Crima înfiorătoare s-a petrecut, vineri, în satul Ghermănești, raionul Telenești. Potrivit poliției, cele două minore sunt din Chișinău și ar fi fost invitate de fiul victimei la ei acasă. Între mama de 67 de ani a bărbatului și fete s-ar fi iscat o ceartă. Poliția nu a divulgat de la ce a pornit totul. Stăpâna casei a fost descoperită într-o baltă de sânge, fiindu-i aplicate multiple lovituri de cuțit.

Iar după ce au văzut că femeia nu mai respiră, minorele au acoperit-o cu plapumă și au plecat, iar cuțitele le-au aruncat într-o fântână de lângă curtea victimei. Nu e clar unde se afla în tot acest timp fiul. 

Minorele nu sunt la prima abatere, potrivit oamenilor legii, anterior, acestea ar fi snopit în bătaie eleve de vârsta lor. Unele episoade au fost filmate, iar imaginile au fost plasate pe internet. Într-un video, apare una din fete, care lovește o altă adolescentă.

Potrivit poliției, una dintre cele două minore implicate în crima de la Telenești se afla într-un Centru de plasament în situații de risc din Capitală, pe care îl părăsea des fără a anunța pe cineva, evadări ce nu ar fi fost sancționate în vreun fel. 

Poliția mai spune că a solicitat de fiecare dată implicarea imediată a specialiștilor pentru responsabilizarea și corectarea comportamentului minorei, dar și examinarea stării sale de sănătate mintală, pentru a preveni comiterea de noi infracțiuni. Oamenii legii au enumerat mai multe instituții la care au apelat. 

Pe acest caz a fost pornit un dosar penal pentru omor intenționat săvârșit cu deosebită cruzime, precum și din motive sadice. 

Procuratura Generală a declarat, pentru TV8, că una din minore a fost vizată în mai multe cauze penale instrumentate de Oficiile Botanica si Ciocana ale Procuraturii mun. Chișinău, pornite în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a diferitor  infracțiuni, inclusiv furt, pungăşie, huliganism. Din motiv că minora nu a constituit subiect al infracțiunii (nu a atins vârsta tragerii la răspundere penală pentru infracțiunile incriminate), procesele penale au fost clasate.

Avocatul Poporului s-a sesizat pe caz și a ținut să precizeze că „niciun copil nu se naște criminal” și că normalizarea unui comportament antisocial este rezultatul unei lungi perioade în care copilul a fost supus abuzurilor și neglijării, perioadă în care nevoile copilului nu au fost satisfăcute, respectiv drepturile copilului au fost încălcate. Orice astfel de comportament poate fi prevenit, prin prevenirea tuturor formelor de violență față de copii.

În contextul dat, ombudsmanul a enumerat câteva acțiuni necesare prevenirii unor comportamente antisociale la copii, precum:

Identificarea timpurie a copiilor în situație de risc

„Mult prea des copiii sunt identificați doar când ajung să deranjeze, prin comportamentul lor, adulții din societate, de obicei în adolescență sau preadolescență. Până atunci suferința lor rămâne invizibilă, traumele acumulându-se zi de zi, an de an. Identificarea tardivă este efectul atât a numărului redus și a pregătirii necorespunzătoare a profesioniștilor cu atribuții în acest sens, cât și a toleranței ridicate a societății la violența față de copii. Cu cât mai târziu se intervine, cu atât mai dificilă și de durată este prelucrarea traumelor acestor copii”.

Sprijinul familiilor cu copii

„Deseori, deși familiile cu copii defavorizate au fost identificate, acestea nu beneficiază de spectrul de servicii necesare depășirii situațiilor de dificultate, ceea ce sporește riscul dezvoltării unor comportamente antisociale la copii”.

Servicii calitative pentru copii cu comportament antisocial, atât sub vârsta răspunderii penale, cât și a celor care au împlinit 14 ani.

„Constatăm că serviciile disponibile la moment sunt insuficiente și de calitate necorespunzătoare. Este nevoie de o abordare multidisciplinară, fiind necesar de a îmbunătăți cooperarea intersectorială”.

/VIDEO/ Din culisele „afacerii” cu brățările electronice. Iavorschi explică de ce a câștigat aceeași companie de cinci ori
/VIDEO/ Din culisele „afacerii” cu brățările electronice. Iavorschi explică de ce a câștigat aceeași companie de cinci ori
/EXCLUSIV/ O actriță celebră de la Hollywood a vizitat Chișinăul: „Vreau să spun lumii despre sacrificiul moldovenilor”
/EXCLUSIV/ O actriță celebră de la Hollywood a vizitat Chișinăul: „Vreau să spun lumii despre sacrificiul moldovenilor”

/VIDEO/ Imagini noi cu accidentul mortal de la Anenii Noi. Surse: Șoferul din Renault ar fi suferit un stop cardiac
/VIDEO/ Imagini noi cu accidentul mortal de la Anenii Noi. Surse: Șoferul din Renault ar fi suferit un stop cardiac
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist la site-ul TV8.md, cameraman sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni jurnalist la site-ul TV8.md, cameraman sau editor imagine
/VIDEO/ Experiment TV8, la Piața Centrală: Câți vânzători eliberează bonul de casă, după reforma patentei
/VIDEO/ Experiment TV8, la Piața Centrală: Câți vânzători eliberează bonul de casă, după reforma patentei
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram