Vietățile din pădurile și codrii Moldovei duc o adevărată luptă pentru supraviețuire pe două flancuri. Se luptă cu prădătorii patrupezi pe de-o parte și cu cei bipezi pe de altă parte. Cazurile de vânătoare ilegală s-au întețit în ultima perioadă. Unii ignoră regulile și vânează în afara perioadei permise, alții schimbă regulile în timpul vânătorii, împușcând specii protejate care ușor, ușor, dispar din fauna Republicii Moldova.
Problema braconajului se referă și la pescuit, aici existând aceleași probleme, care așteaptă rezolvare de ani buni. Cum controalele și amenzile nu sunt de ajuns și nu aduc rezultatul dorit, autoritățile au planuri pentru stoparea acestui fenomen prin diverse modificări legislative. Dar până la schimbarea sistemului, unele instituții ale statului sunt pur și simplu blocate, incapabile să controleze acest fenomen distrugător.
În Republica Moldova, s-au înmulțit cazurile de braconaj. Comparativ cu anul 2021, anul trecut au fost cu circa 20 la sută mai multe infracțiuni conectate cu vânatul ilegal. Tocmai de asta s-au înmulțit și controalele autorităților responsabile de supravegherea și protejarea faunei. La un astfel de control am participat și noi, în raionul Hîncești, cu o zi înainte de închiderea sezonului de vânătoare la fazan.

De altfel, raionul deține suprafețe mari de pădure unde fauna e diversă.
După ani întregi de vânătoare necontrolată, în care efectivele de vânat au scăzut, autoritățile și asociațiile de vânători au intervenit, iar fauna locală începe să se refacă în anumite zone.
În timpul verificărilor, am găsit și primul grup de vânători, care au fost supuși inspectării armamentului din dotare și a autorizațiilor deținute.
Un alt grup de vânători, o altă verificare. Și în acest caz, nu au fost depistate probleme.
Verificările sunt dese, fiind depistate tot felul de încălcări.

Ieșim din pădure și mergem la instituțiile statului, cele care ar trebui să asigure stoparea braconajului. Chiar dacă se fac controale, braconierii continuă să ucidă animalele fără să se teamă de nimeni și nimic.
Autoritățile au identificat câteva soluții pentru a stopa acest fenomen scăpat de sub control, dar aplicarea lor întârzie.
E știut faptul că cei care braconează în mod sistematic, pentru a obține foloase materiale, sunt de cele mai multe ori cu un pas înaintea autorităților care fac controale.
Lasă de dorit și dotarea corespunzătoare a inspectorilor care, uneori, își pun viața în pericol. În trecut, au existat cazuri când chiar s-a tras asupra lor.

Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova are altă părere despre sancțiunile aplicate de către inspectorii de mediu și consideră că nu toți ar trebui pedepsiți la fel.
Această instituție vine cu propriile propuneri pentru a rezolva situația braconajului și a vânătorii ilegale. Sunt supărați că regulile nu se aplică.
Cei de la Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova spun că majoritatea cazurilor depistate și sancționate de inspectorii de mediu nu ajung să aibă finalitatea dorită, din cauza unor vicii legislative sau de procedură.
O instituție care este în subordinea Ministerului Mediului este Moldsilva. Agenția, la rândul ei, deține un departament care ar trebui să descurajeze vânătoarea ilegală prin propuneri legislative, inclusiv prin controale propriu-zise, pe teren. Dar, aici lucrează o mână de oameni. Mai exact - doi.
Cu alte cuvinte, braconaj fac deseori chiar cei care ar trebui să păzească pădurile și vietățile din ele.
Concluzia este că, atâta timp cât nu se vor mări pedepsele și cei care braconează nu vor fi pedepsiți dur, acest fenomen al braconajului va continua să crească, să se perpetueze și vom distruge mediul în care trăim.
Un reportaj de Constantin Niculae
Imagine de Vlad Glinjan, montaj de Constantin Niculae