Război în Ucraina, ziua 471: Lupte grele, risc atomic, alerta lui Prigojin și explozie în Rusia! Zelenski: Putin e un dezastru

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 394: Moscova acuză Chișinăul, iar Zelenski crede în victorie. Medvedev: „Kievul deschide cutia Pandorei”

24 martie 2023, ora 20:34

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 394 de la începutul invaziei decretate de președintele rus Vladimir Putin. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a venit cu noi acuzații în adresa Chișinăului. Mai exact, aceasta a menționat că autoritățile Republicii Moldova au luat „clar o alegere contraproductivă în favoarea stârnirii isteriei anti-ruse”, menționând că „îmbunătățirea relațiilor ruso-moldovenești depinde în întregime de Chișinău”. Înaltul comandament militar ucrainean a revenit asupra unui raport care afirma în mod eronat că trupele ruse au părăsit orașul Nova Kahovka, în sudul regiunii Herson, potrivit Mediafax. Totuși, Kievul intenționează să lanseze o contraofensivă la Bahmut cât de curând, a anunțat generalul Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ale Ucrainei.

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că finalul războiului poate veni în 2023, cu o posibilă victorie a Ucrainei. El a vorbit însă și despre stagnările în cooperarea cu aliații, în special cu privire la întârzierea furnizării de rachete cu rază lungă de acțiune și a avioanelor de luptă moderne, notează Gândul. Totodată, întâlnirile liderului chinez, Xi Jinping, cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Moscova, au pus administrația președintelui american Joe Biden într-o poziție incomodă: cei doi adversari ai Americii discută despre un „plan de pace” pentru Ucraina, pe care Washington l-a considerat inacceptabil. SUA se tem că lumea obosită de război ar putea sprijini inițiativele Chinei, scrie Bloomberg.

UPDATE Obiectele de infrastructură din Republica Moldova și România devin surse de „inspirație” pentru propagandiști. Fie că este vorba de construcția unor poduri sau drumuri, surse media cu politică editorială pro-Kremlin speculează că ele sunt construite pentru a facilita trecerea din România a... „forțelor NATO”. Narativul pro-Kremlin că forțele NATO sau tancurile NATO din România ajung în Moldova nu este nou. Portalul Stopfals.md a dezmințit mai multe falsuri la acest subiect, inclusiv cu caracter românofob.

UPDATE Evgheni Prigojin, patronul grupului Wagner, susține că Ucraina pregătește 3 lovituri strategice pentru a-și elibera teritoriul până la granițele din 1991. El afirmă că Ucraina a concentrat 200.000 de rezerviști în Donbas, dintre care 80.000 în apropiere de Bahmut.

UPDATE Rusia a anunţat vineri că nu va participa sâmbătă la „Ora Pământului", o acţiune globală ce constă în oprirea iluminatului public pentru a mobiliza societatea să lupte împotriva schimbărilor climatice, argumentând că organizaţia aflată în spatele acestei iniţiative, World Wide Fund for Nature (WWF), este „un agent străin", informează AFP.

UPDATE Grupul francez ADEO, proprietarul rețelei de construcții și bricolaj Leroy Merlin, va transfera compania sa din Rusia unui management local. Acest lucru a fost raportat la RBC de către un reprezentant al companiei, potrivit Ziare.com.

UPDATE Încercările Ucrainei de a recupera peninsula Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014, ar putea conduce la folosirea armelor nucleare de către armata rusă, a avertizat vineri vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

UPDATE Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a decis încă dacă se va deplasa la summitul grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), programat pentru luna august în Africa de Sud, a informat vineri Kremlinul, citat de EFE. "Încă nu există o decizie (în această privinţă)", a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în cadrul briefingului său de presă zilnic, potrivit HotNews.

UPDATE Mercenarii Wagner au început să deporteze locuitorii din suburbiile Bahmutului pe care le controlează, a declarat joi Centrul Național de Rezistență Ucraineană (NRC) – un organism oficial, potrivit CNN „Militanții îi duc cu forța pe rezidenții locali în zonele capturate din regiunea Luhansk, unde sunt filtrați. După aceea, ei sunt deportați la Perm (Rusia) și în alte regiuni îndepărtate din Federația Rusă”, a declarat centrul. „Localnicii sunt deportați sub intenția de evacuare. După aceea, ei sunt asimilați în zonele îndepărtate ale imperiului, deoarece acum sunt dependenți de ocupanți”, a precizat NRC, potrivit G4media.

UPDATE Ucraina se pregătește să-i impună sancțiuni Dianei Șoșoacă. Se întâmplă după ce senatoarea ex-AUR a depus în Parlament un proiect de lege prin care cere anexarea de către România a mai multor teritorii ucrainene. „MAE al Ucrainei inițiază impunerea de sancțiuni împotriva Dianei Şoşoacă ca persoană care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”,  a scris șeful MAE din Ucraina, Oleg Nikolenko pe Facebook.

UPDATE China şi Europa ar trebui să ajungă la un „consens strategic” cu privire la o încetare a focului şi la o rezolvare politică a războiului în Ucraina, a declarat joi Wang Yi, director al Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, potrivit Agerpres.

UPDATE Trupele aeropurtate ruse joacă un rol mai important în luptele din jurul Bahmut, pe fondul pierderilor tot mai grele ale grupării de mercenari Wagner, afirmă armata ucraineană, citată de CNN. „Nu este vorba de faptul că [Wagner] se retrage, ci că, din cauza pierderilor grele, trebuie să fie întărită de unități ale armatei regulate a Federației Ruse, în primul rând de trupe aeropurtate”, a declarat vineri la televiziunea ucraineană Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Grupării de Est a Forțelor Armate, pentru televiziunea ucraineană.

UPDATE "În prezent, armata rusă nu are niciun fel de moment bun: nici ca acțiune militară, nici ca înzestrare, nici ca perspectivă. Dacă forțele Wagner se retrag din Bahmut, așa cum amenință de vreo două-trei zile, lucrurile se complică. Vedem că, din punctul de vedere al Chinei, rezultatul negocierilor în această sferă militară satisface dorința lui Putin. Așa că (Putin) va trebui să găsească alte soluții, dacă nu vrea să plece bătut, din punct de vedere militar, din Ucraina în următoarele trei-patru săptămâni. Nu este o exagerare. Ucraina strânge în prezent o forță militară considerabilă. Sigur, nu au primit tot ajutorul din partea Occidentului, dar are o forță considerabilă în acest moment, inclusiv pe seama faptului că rușii sunt destul de slabi. Ați văzut că generalii ucraineni au sesizat acest lucru pe baza informațiilor primite de la englezi și de la americani", a spus, la Antena 3 CNN, generalul (r) Cristian Barbu.

UPDATE Premierul italian Georgia Meloni a dat o replică tăioasă în timpul unui discurs despre necesitatea de a continua sprijinirea Ucrainei, care își apără teritoriile și independența de invazia rusă. Unul dintre deputații italieni s-a adresat șefului guvernului cu o propunere de a înceta sprijinirea Kievului, notează Ziare.com. 

UPDATE Fostul președinte rus Dmitri Medvedev nu exclude avansarea trupelor rusești până la Kiev sau Liov. "Să arunce toți străinii care sunt acolo, în sensul larg al cuvântului, să formeze o bandă sanitară care să nu permită utilizarea niciunui tip de arme care lucrează la distanțe medii și scurte, adică 70-100 de kilometri, să o demilitarizeze, dacă vorbim despre componenta militară. Și dacă acest lucru nu este suficient, ei bine, atunci luați alte decizii. Nimic nu poate fi exclus aici. Dacă trebuie să ajungi la Kiev, atunci trebuie să mergi la Kiev, dacă trebuie să mergi la Liov, atunci trebuie să mergi la Liov pentru a eradica această infecție", a spus Medvedev, citat de agenția de presă Interfax, notează Știripesurse.

UPDATE Institutul pe Studiul Războiului scrie în raportul de vineri că Rusia ar putea schimba strategia de atac pentru că rămâne fără rachete. Țintele principale vor fi unitățile militare și în secundar vor fi lovite cele energetice. Totodată, din lipsă de rachete, atacurile masive cu rachete au scăzut ca frecvență, de la unul pe săptămână, la cel mult două pe lună, potrivit Spotmedia.

UPDATE Danemarca a invitat consorţiul Nord Stream să participe la recuperarea unui obiect cilindric găsit în apropiere de gazoductul Nord Stream 2, la şase luni după operaţiunea de sabotaj împotriva conductelor în Marea Baltică, relatează AFP. „Agenţia de Energie a propus companiei proprietare, Nord Stream 2, să participe la operaţiunea de recuperare”, a precizat ea într-un comunicat, potrivit Cotidianul.

UPDATE Nikolai Kobrineţ, directorul Departamentului pentru cooperare paneuropeană din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe, a declarat că Rusia nu intenționează să-și piardă rolul său constructiv major în soluționarea conflictelor din spațiul post-sovietic. Oficialul rus a făcut această declaraţie într-un interviu acordat pentru Agenţia de presă TASS, relatează Gazeta, potrivit Rador. "Nu avem de gând să pierdem rolul constructiv principal în soluționarea conflictelor din spațiul post-sovietic. Aceasta este datoria noastră istorică. Și o vom îndeplini, în pofida oricăror obstacole puse în aplicare de Uniunea Europeană", a spus Kobrineţ.

UPDATE Armata rusă a atacat în noaptea de joi spre vineri Krivîi Rih (Krivoi Rog), oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, cu cinci drone kamikaze Shahed, de fabricaţie iraniană, care şi-au atins ţintele fără a provoca morţi sau răniţi, a declarat şeful administraţiei militare a oraşului, Oleksandr Vilkul, citat de EFE, conform Agerpres.

UPDATE Alarmele anti-ariene au fost activate în regiunea Odesa, după ce avioane de luptă rusești Su-35 au fost observate deasupra Mării Negre, potrivit Spotmedia.

UPDATE Comandantul superior al forțelor terestre ale Ucrainei, generalul colonel Oleksandr Syrskyi, a declarat că forțele sale vor începe în curând o contraofensivă, în timp ce mercenarii Wagner îşi pierd suflul. Ucrainenii au rezistat la campania de iarnă a Rusiei, potrivit NewsWeek.

UPDATE O stradă din Melitopol va fi denumită Daria Dughina, fiica strategului lui Putin ce a murit anul trecut într-un atentat ce-l viza pe tatăl său, potrivit Spotmedia.

UPDATE Experiența în războiul modern și modul de acțiune al forțelor armate ucrainene sunt fără egal, consideră un general în rezervă australian. Armata ucraineană este în prezent cea mai bună din lume pe fondul războiului cu Rusia, a declarat Mick Ryan, un general-maior în rezervă din armata australiană, citat de NewsWeek.

UPDATE Conducerea serviciului central de dezinsecție al Moscovei a ținut o ședință cu angajații în care le-a explicat „cât de profitabil este să fii voluntar” în război și le-a spus că fiecare filială trebuie să aducă 100 de voluntari, potrivit Spotmedia.

UPDATE Cinci persoane au murit și mai multe au fost rănite, în urma atacurilor cu rachete lansate de ruși noaptea trecută în regiunile Donețk și Sumî, au transmis autoritățile locale, potrivit CNN. Mai mult de 50 de sate din Herson au fost distruse de bombardamentele rușilor. Chiar și așa, oamenii se întorc acasă, în zona care se află sub controlul armatei ucrainene, spune Volodimir Zelenski, care a vizitat joi regiunea. Între timp, Kievul pregătește o ofensivă masivă în Bahmut, unde vrea să profite de oboseala trupelor rusești, relatează The Guardian. În încercarea de a găsi moduri prin care copiii ucraineni răpiți de ruși să se întoarcă acasă, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat o conferință privind localizarea acestora, informează AFP, notează Digi24.

UPDATE Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi că va organiza, în parteneriat cu Varşovia şi Kiev, o conferinţă care să ajute la localizarea copiilor din Ucraina răpiţi de Rusia şi la aducerea lor înapoi, informează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE China îşi revendică „rolul constructiv în soluţionarea crizei ruso-ucrainene” şi acuză Statele Unite că „nu fac altceva decât să adauge combustibil focului şi să împiedice eforturile altor ţări pentru negocierile de pace”, sunt cuvinte rostite în această dimineaţă de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Mao Ning, potrivit rapoartelor Global Times. „Ce vor SUA?”, a insistat Mao, după discuţiile de la Moscova din ultimele zile între liderul chinez Xi Jinping şi şeful Kremlinului, Vladimir Putin, notează Mediafax.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken a sugerat joi un rol al diplomației în determinarea viitoarelor granițe ale Ucrainei, reafirmând în același timp că orice decizie de pace revine Kievului. Blinken a spus în repetate rânduri că războiul va trebui să se încheie cu diplomație, dar a respins perspectivele pe termen scurt pentru discuții, crezând că Rusia nu este serioasă și s-a concentrat pe a ajuta armata ucraineană să respingă invazia, scrie France24. „Cred că va exista un teritoriu în Ucraina pentru care ucrainenii sunt hotărâți să lupte pe teren; ar putea exista un teritoriu despre care ei decid că vor trebui să încerce să îl recupereze în alte moduri”, a spus Blinken, potrivit B1.

UPDATE Lipsa unui obiectiv strategic clar al Casei Albe pentru Ucraina este de natură să complice strategia Statelor Unite legată de războiul din Europa de Est și să prelungească la nesfârșit conflictul care opune forțele guvernului de la Kiev și cele ale Moscovei, sunt de părere experți americani. Aceștia afirmă că nu este clar dacă Statele Unite sprijină expulzarea de către Ucraina a tuturor forțelor ruse de pe teritoriul său – obiectivul declarat al guvernului președintelui Volodimir Zelenski – sau dacă s-ar mulțumi cu o pace negociată care nu reprezintă insa victoria totală a Ucrainei. Ambiguitatea actuală a Statelor Unite în Ucraina amintește de greșeli similare făcute de americani în Irak, Afganistan sau Siria, potrivit G4media.

UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, i-a cerut poporului Ucrainei să se gândească dacă îşi doreşte să deschidă cutia Pandorei, permițându-le țărilor occidentale să livreze țării lor obuze cu uraniu sărăcit. ”Consider că, în momentul de față, ar fi indicat chiar și populația, care a rămas în granițele statului ucrainean, să-şi pună întrebarea dacă vor să fie utilizată astfel de muniţie, pentru că ei sunt cei care deschid cutia Pandorei”, a afirmat Medvedev, informează Rador. Dmitri Medvedev a mai spus că furnizarea de arme străine către Ucraina apropie apocalipsa nucleară. El a menționat că amenințarea cu un conflict nuclear în lume ”nu a trecut, ci a crescut”.

UPDATE „Au fost deja luate multe măsuri” împotriva evitării sancțiunilor, „dar nu este suficient: așadar, în cel de-al 11-lea pachet de sancţiuni ne vom ocupa, de asemenea, şi mai presus de toate, de problema evitării şi de modul în care o putem combate”, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în conferinţa de presă de la finalul Consiliului European, potrivit Mediafax.

UPDATE Jucătoarea ucraineană Marta Kostiuk a refuzat să dea mâna cu rusoaica Anastasia Potapova, favorită 27, după meciul pe care l-au disputat în turul doi la Miami Open, potrivit news.ro. Potapova s-a impus cu scorul de 6-1, 6-3, într-o oră şi 15 minute.

UPDATE Ofiţerii de observaţie aeriană militară ruşi au sesizat o utilizare din ce în ce mai mare a avioanelor militare de către forţele ucrainene în zona Kupiansk, Lugansk, Donbas: scrie Tass, citând o sursă militară locală pro-rusă. „Posturile noastre de observare a apărării aeriene au raportat un număr tot mai mare de zboruri militare de luptă inamice”, a declarat Andrei Marochko, un ofiţer de miliţie în retragere al autoproclamatei Republici Populare Lugansk, pentru agenţia de presă rusă, care vorbeşte despre Sukhoi Su-24 şi Su-27, precum şi de Mig-29, toate de fabricaţie sovietică, notează Mediafax.

UPDATE O maşină blindată în care se afla ministrul de externe estonian Strain Urmas Reinsalu în timpul vizitei sale în Ucraina, în această săptămână, a luat foc în timp ce se afla în centrul Kievului, a declarat joi diplomatul, relatează dpa, potrivit Agerpres.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins joi nemulțumirile Rusiei, care a criticat anunţul Londrei privind viitoarea livrare către Ucraina a unor muniții ce conţin uraniu sărăcit, informează AFP, citată de Agerpres. Moscova a avertizat miercuri că o astfel de alegere va constitui „o agravare serioasă” a conflictului şi a ameninţat că va „riposta”.

UPDATE Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat joi, 23 martie că țara sa speră să se ajungă până la finalul anului la un acord pentru aprovizionarea Chinei cu gaze prin planificata conductă Power of Siberia 2, potrivit Reuters.

UPDATE „Şi prietenii noştri din Republica Moldova merită un viitor independent, prosper, unul liber de influenţa malignă şi coercitivă a Rusiei, unul în care pot obţine pe deplin beneficiile economice aduse de integrarea în UE”, a spus ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec.

UPDATE Statul Major al Armatei Ucrainene a corectat informația transmisă în jurul orei 18, despre retragerea rușilor din orașul Nova Kahovka. În noua comunicare, se arată că ocupanții ruși încă se află în oraș și că “informația despre presupusa retragere a inamicului din această așezare a fost făcută publică ca urmare a utilizării incorecte a datelor disponibile”.

UPDATE Administraţia de la Moscova a condamnat din nou decizia Finlandei de a deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice, avertizând că este o acţiune "dezechilibrată" care va amplifica tensiunile în Europa.

UPDATE Ministerul finlandez al Apărării a anunțat joi, 23 martie, un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, în valoare de 161 de milioane de euro, relatează SkyNews.

UPDATE Premierul Estoniei, Kaja Kallas, s-a exprimat din nou joi împotriva relaxării sancţiunilor împotriva Rusiei în cadrul acordului privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi a cerut G7 să înăsprească plafonarea preţului la petrol pentru a reduce şi mai mult veniturile Rusiei, relatează Reuters, scrie Agerpres

UPDATE Încălzirea vremii de primăvară creează condițiile ideale pentru ca Rusia să înceapă să ruleze echipamente militare grele prin Ucraina, a declarat Evgheni Prigojin, șeful grupului militar privat rus Wagner, potrivit CNN.

UPDATE Forțele invadatoare ruse au părăsit orașul ucrainean Nova Kakhovka, situat în sudul regiunii Herson, a transmis joi Statul Major al armatei ucrainene, dar un oficial instalat de Rusia în regiune a negat retragerea forțelor, relatează Reuters.

UPDATE Oficialii ucraineni au declarat că, deşi forțele ruse au continuat bombardamentele în regiunea Donețk, cu peste 200 de asalturi numai împotriva zonei Bahmut în ultimele 24 de ore, trupele ruse pierd sute de oameni zilnic pe linia frontului. Orașul Bahmut din estul țării rămâne „punctul central al atacului principal al inamicului”, potrivit lui Serhii Cerevati, purtătorul de cuvânt al Grupării de Est a forțelor armate ucrainene. Serhii Cerevati a mai spus că este dificil de spus dacă intensitatea atacurilor rusești în jurul oraşului Bahmut a scăzut din cauza unor factori precum vremea, rotația unităților sau rezervele aduse de ruși. Cu toate acestea, el a subliniat că tacticile rusești au rămas aceleași, cu grupuri tactice mici „care încearcă să ne epuizeze apărarea”. El a adăugat că soldații din grupul de mercenari Wagner se află în apropierea Bahmutului, iar trupele ruse asigură întăriri acolo unde este necesar, potrivit Rador.

Război în Ucraina, ziua 393: Rusia avertizează Moldova, iar Zelenski apare la Herson. Moscova amenință cu Apocalipsa nucleară
Război în Ucraina, ziua 392: Moldova acuză Rusia de ingerință. Mesajul lui Jinping pentru Putin și vizita lui Zelenski pe front
/VIDEO/ Spînu îl dă în judecată pe Usatîi: „Nu am ce discuta cu dvs., spuneți minciuni!”. Ce a declanșat „războiul”
/VIDEO/ Spînu îl dă în judecată pe Usatîi: „Nu am ce discuta cu dvs., spuneți minciuni!”. Ce a declanșat „războiul”
„Psihologul meu” poate fi și al tău! Ai nevoie de un sfat? Lasă un mesaj, iar Maxim Orîndaș îți va răspunde
„Psihologul meu” poate fi și al tău! Ai nevoie de un sfat? Lasă un mesaj, iar Maxim Orîndaș îți va răspunde
/VIDEO/ Versuri eminesciene și influențe de muzică electronică: Cum sună noua colaborare a Irinei Rimes cu un artist român
/VIDEO/ Versuri eminesciene și influențe de muzică electronică: Cum sună noua colaborare a Irinei Rimes cu un artist român
/VIDEO/ Tragedie pe o plajă din Egipt: Un turist din Rusia a fost ucis de un rechin în Marea Roșie
/VIDEO/ Tragedie pe o plajă din Egipt: Un turist din Rusia a fost ucis de un rechin în Marea Roșie
Război în Ucraina, ziua 470: Efect de bombă atomică, ziua Z și vizita lui Zelenski la Herson. WP: Kievul a început contraofensiva
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 470: Efect de bombă atomică, ziua Z și vizita lui Zelenski la Herson. WP: Kievul a început contraofensiva

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 471: Lupte grele, risc atomic, alerta lui Prigojin și explozie în Rusia! Zelenski: Putin e un dezastru

09 iunie 2023, ora 13:50

Ucraina a lansat mult așteptata contraofensivă, titrează presa internațională. Militarii ruşi spun şi ei că au fost luați cu asalt de inamici, dar au reușit să le respingă atacul. În Herson, zona afectată de detonarea barajului de la Kahovka se întinde pe 600 de kilometri pătrați, iar mulți dintre sinistrați nu pot fi evacuați pentru că Rusia continuă bombardamentele, notează Money.

Președintele ucrainean Zelenski spune că se dau „lupte grele” în regiunea Donețk din estul țării, trupele sale având „rezultate”. Liderul de la Kiev s-a referit și la alte zone unde au loc lupte, însă nu a oferit mai multe detalii. Vineri, SUA vor anunța un nou pachet de armament pentru Ucraina, în valoare de peste două miliarde de dolaripotrivit Bloomberg News, citând oficiali ai administrației. O reconstruire a barajului Kahovka ar putea dura cel puţin cinci ani şi ar costa un miliard de euro, estimează directorul operatorului barajului, Igor Sîrota, potrivit HotNews.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat la informațiile privind un atac cu drone asupra orașului rus Voronej, relatează Sky News. El a declarat că Kremlinul consideră incidentul „un atac al Kievului asupra infrastructurii civile a Federației Ruse”. „Detaliile incidentului sunt în curs de clarificare, serviciile speciale lucrează”, a precizat el. Kievul nu a revendicat responsabilitatea pentru presupusul incident, iar autoritățile ucrainene au negat, în general, orice rol în astfel de atacuri, notează G4media.

UPDATE O dronă a intrat într-un bloc de locuințe din centrul orașului Voronej, Rusia, situat la 180 de kilometri de granița cu Ucraina. Trei persoane au fost rănite de cioburi de la ferestrele sparte. Presa rusă de stat relatează că drona a lovit clădirea, iar geamurile acesteia s-au spart și au rănit trei persoane aflate în interior. De asemenea, un perete a fost ars. Alexander Gusev, guvernatorul regiunii Voronej, a explicat faptul că persoanele au fost tratate la fața locului și au refuzat transportul la spital, notează Biziday.

UPDATE Șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, susține că este sigur că Rusia se va confrunta în curând cu pierderi masive pe câmpul de luptă în războiul împotriva Ucrainei. „Pierderile vor fi atât de mari încât vor fi organizate plutoane de execuție care îi vor împușca pe generalii ce se fac vinovați de eșecurile armatei ruse”, a spus Prigojin, potrivit CNN. Pustietate în război nu există. Războiul nu suportă pustietate (…) După ce ne-am retras din Bahmut, armata rusă va pierde orașul ruinat în cel mult o lună și jumătate (…)”, a mai spus Prigojin. Potrivit șefului Wagner, plutoanele de execuție vor avea peste vreo 2-3 luni. „Vor fi pierderi uriașe, sunt absolut sigur. Ori va avea loc o revoltă populară, ori Duma de Stat va lua decizia să aplice pedeapsa capitală și să îi ciuruiască naibii pe toți generalii”, este opinia lui Wagner, potrivit Cotidianul.

UPDATE Serviciile secrete ucrainene au anunţat vineri că au interceptat o conversaţie telefonică ce dovedeşte că un ”grup de sabotaj” rusesc a aruncat în aer barajul hidrocentralei de la Kahovka, în sudul Ucrainei, transmite Reuters.

UPDATE O zonă de 600 km2 a fost inundată după distrugerea barajului Kahovka, anunţă guvernatorul ucrainean al regiunii Herson, Oleksandr Produkin. Astfel, 32% din suprafaţa inundată se află în partea controlată de ucraineni, iar 68% în partea ocupată de militarii ruși.

UPDATE Chișinăul ar fi fost inundat complet, cu tot cu suburbiile sale, dacă s-ar fi aflat lângă barajul distrus din Herson. Cel puțin așa arată un infografic, realizat de presa din Ucraina pentru a explica dimensiunea dezastrului. Apa revărsată din lacul de acumulare ar fi fost destulă pentru a acoperi total suprafața altor capitale europene ca: Budapesta, Varșovia, Bratislava sau Minsk. 

UPDATE Forțele ucrainene au suferit pierderi în echipamente grele și soldați, deoarece au întâmpinat o rezistență mai mare decât se aștepta din partea forțelor ruse în prima lor încercare de a crea breșe în liniile rusești în estul țării în ultimele zile, au declarat doi înalți oficiali americani pentru CNN.

UPDATE Ucraina cere Europei să îşi majoreze semnificativ livrările de energie electrică, după atacurile ruseşti împotriva infrastructurilor energetice din Ucraina şi a distrugerii barajului de la Kahovka care a provocat inundaţii în sudul Ucrainei, a declarat joi ministrul Energiei, German Galuşcenko, într-un interviu pentru AFP, anunță Agerpres.

UPDATE Armata rusă a anunțat vineri că au loc lupte grele în regiunile Donețk și Zaporojie din Ucraina, afirmând că peste 21 de tancuri ucrainene au fost distruse în luptele din secțiuni cheie ale liniei frontului, informează Reuters.

UPDATE „Influența administrațiilor ruse asupra teritoriului ocupat temporar al Ucrainei scade rapid din cauza incapacității lor de a menține un nivel acceptabil de trai al populației locale. În special, într-o serie de așezări ocupate temporar din regiunile Zaporizhia și Herson, locuitorii locali ignoră în mod demonstrativ ordinele administrațiilor de ocupație și își exprimă neîncrederea în propaganda rusă”, a explicat Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina.

UPDATE Ministerul rus de Externe a catalogat decizia autorităţilor române de a reduce prezenţa diplomatică rusă în România ca fiind un act ostil care nu va rămâne fără răspuns.

UPDATE Potrivit OMS, niciun caz de holeră nu s-a înregistrat în Ucraina de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022. Însă, ”eşantioane prelevate în mediu arată că agentul patogen este prezent, ceea ce constituie un risc”, a subliniat, joi, într-o conferinţă de presă, Zakaria, relatează AFP preluat de News.ro. ”Am putea, aşadar, să începem să detectăm cazuri în orice moment”, a avertizat reprezentantul OMS, notează Realitatea.

UPDATE Avioane britanice şi suedeze au interceptat două aeronave ruseşti care s-au apropiat joi seară de spaţiul aerian al NATO şi suedez, au anunţat Forţele aeriene regale britanice (RAF), potrivit Digi24.

UPDATE Republica Moldova intenţionează să simplifice sistemul de taxe, în încercarea de a scoate una dintre cele mai sărace ţări din Europa din criza economică provocată de războiul din Ucraina, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, într-un interviu pentru Bloomberg. Modificările sistemului fiscal, care includ o revizuire a legislaţiei cu privire la companii pentru a creşte transparenţa şi veniturile prin eliminarea majorităţii scutirilor de taxe, vor fi adoptate până în luna iulie, a precizat Dumitru Alaiba. O parte importantă a eforturilor autorităţilor va viza scoaterea la lumină a economiei informale, care potrivit lui Alaiba reprezintă peste două cincimi din economia Republicii Moldova, conform Agerpres.

UPDATE „Trei zile de 'contraofensivă'. Ceea ce vedem coincide total cu informațiile pe care le-am primit de la președintele Rusiei. Aproximativ 40 de tancuri ucrainene au fost distruse. A apăra este mai ușor decât a ataca, știm asta. Alte 120-130 de vehicule de luptă de infanterie ale Ucrainei au fost distruse în trei zile. Și cel mai rău lucru este că au murit peste 2.100 de ucraineni. 2.100! Iar Ucraina estimează pierderile la ceva mai mult de 70 de soldați. Iată rezultatul acestei încercări de 'contraofensivă'!”, a declarat liderul belarus. Alexandr Lukașenko a catalogat contraofensiva ucraineană ca fiind a fost o mare dezinformare, potrivit Știripesurse.

UPDATE Contraofensiva Kievului împotriva forţelor ruse a început. Deşi oficialii ucraineni refuză să confirme, campania lor mult aşteptată de recucerire a teritoriilor ocupate de forţele ruseşti este acum în desfăşurare, potrivit Institutul pentru Studiul Războiului şi a numeroase publicaţii, scrie Mediafax.

UPDATE Negociatorul șef pentru Bugetul Uniunii Europene, eurodeputatul Siegfried Mureșan, a anunțat că a solicitat revizuirea Cadrului Financiar Multianual pentru a ajuta mai mult Ucraina și Republica Moldova și pentru a finanța prioritățile neprevăzute, potrivit Știripesurse.

UPDATE Stațiile seismice din Ucraina și România au detectat ceea ce pare a fi o explozie la barajul Kahovka în dimineața în care acesta s-a prăbușit, spun seismologii norvegieni de la site-ul specializat NORSAR, citați de publicația ucraineană NPR, scrie G4media.

UPDATE Nivelul apei din rezervorul Barajului Kahovka, în sudul Ucrainei, nu mai permite asigurarea răcirii reactoarelor centralei nucleare Zaporojie, anunţă joi operatorul barajului, relatează AFP.

UPDATE Forțele ruse, care ocupă poziții bine fortificate, au reușit să provoace daune grave echipamentelor ucrainene care înaintau. Potrivit CNN, o astfel de dezvoltare a evenimentelor a avut loc, în special, lângă Bahmut. Printre echipamentele distruse se numără vehiculele blindate americane MRAP. Oficialii administrației americane susțin însă că pierderile nu vor afecta planurile mai ample de contraofensivă ucraineană, notează Adevărul.

UPDATE Războiul lui Putin, care a trecut de borna de 470 de zile, pare că trece printr-un punct de cotitură după explozia barajului de la Nova Kahovka și a primelor semne ale contraofensivei ucrainene. Elitele ruse vorbesc acum din spatele ușilor închise de la Kremlin, afirmând cu tărie că vor să se termine conflictul, contrar lui Putin, iar obiectivul din Ucraina s-a schimbat dramatic față de cel inițial, scrie Ziare.com.

UPDATE În cursul unei discuţii telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, „preşedintele Erdogan a declarat că o comisie ar putea fi creată cu participarea unor experţi din partea părţilor beligerante, a Naţiunilor Unite şi a comunităţii internaţionale, inclusiv a Turciei”, a anunţat preşedinţia turcă, miercuri, într-un comunicat de presă, potrivit agențiilor AFP și Agerpres.

UPDATE Procuratura moscovită va verifica compania Mars pentru „finanțarea Forțelor Armate ale Ucrainei”. De asemenea, vor stabili fiabilitatea veniturilor primite și respectarea regimului deducerilor fiscale și a taxelor plătite trezoreriei ruse, notează Adevărul.

UPDATE Ucraina şi aliaţii săi, printre care Statele Unite, Franţa şi Japonia, au condamnat joi "atacurile" împotriva operaţiunilor de salvare la Herson, cerând Rusiei să permită accesul "nestingherit" pentru ajutoare după distrugerea barajului Kahovka, notează AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Cel puţin opt persoane au fost rănite după un atac cu rachete în oraşul Uman din regiunea Cherkasy, din centrul Ucrainei, afirmă un oficial militar, informează CNN, citat de news.ro.

UPDATE Generalul de brigadă american în retragere Kevin Ryan, membru al Centrului Belfer pentru Știință și Afaceri Internaționale de la Harvard Kennedy susține că Putin ar putea recurge la arme nucleare mai degrabă decât să piardă podul de uscat al forțelor ruse din sudul Ucrainei, provinciile ocupate sau Crimeea anexată, potrivit Ziare.com.

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a cerut reducerea timpului de livrare a echipamentelor militare către forţele care luptă în Ucraina, în faţa ofensivei ucrainene pe linia frontului, transmite EFE, citat de Agerpres.

UPDATE După începerea invaziei lui Putin din Ucraina de acum peste 15 luni, piețele financiare, energetice și alimentare din întreaga lume au fost bulversate. Fluxurile economice s-au schimbat, iar Rusia și-a redirecționat schimburile comerciale. În schimb, China, o super putere economică mondială, a crescut masiv exporturile către Moscova cu 75% în primele 5 luni din 2023, notează Ziare.com.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat că situația din cauza dezastrului provocat de om la CHE Kahovka este extrem de dificilă, iar ocupanții ruși nu opresc loviturile de artilerie chiar pe teritoriul unde oamenii sunt evacuați „Acesta nu este un dezastru natural și nici nu este o manifestare a crizei climatice; acesta este un dezastru - Putin. Ce face el. Ce ordonă el personal să se facă", a subliniat el în adresa video de seară. El a menționat că în zona ocupată a teritoriului, unde aproximativ o duzină de așezări au fost inundate, nu există deloc măsuri de evacuare - oamenii sunt pe acoperișuri pentru o a doua zi, într-o capcană de apă, fără apă potabilă, alimente și ajutor medical, și încă nu se știe câți morți și răniți sunt. Președintele a spus că Rusia a provocat mari pagube cu acest dezastru. Potrivit acestuia, viața a fost perturbată în peste 30 de așezări, iar accesul la apă potabilă a devenit mult mai dificil pentru sute de mii de oameni din multe orașe și sate. "Din cauza distrugerii barajului, au fost inundate spații de depozitare a combustibililor, depozite de produse chimice, depozite de îngrășeminte, locuri de înmormântare a animalelor, două locuri de "inmormântare a trupelor siberiene", iar ambele se aflau pe teritoriul ocupat temporar. Nu știm ce se întâmplă la ei acum. Acolo unde nu existau canalizări centralizate, efluenții de canalizare sunt deja în apă, care acoperă totul..." - a spus Zelenski. Potrivit acestuia, mii de ecosisteme au fost distruse sau aduse în pragul dispariției de acest act de terorism rusesc - peste 50.000 de hectare de păduri au fost inundate, iar cel puțin jumătate dintre ele vor dispărea; zeci de mii de păsări și cel puțin douăzeci de mii de animale sălbatice sunt expuse riscului de a muri. „Este evident că lacul de acumulare Kahov a fost transformat într-un mare mormânt pentru milioane de viețuitoare”, a spus președintele Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua 470: Efect de bombă atomică, ziua Z și vizita lui Zelenski la Herson. WP: Kievul a început contraofensiva
Război în Ucraina, ziua 469: Catastrofă ecologică, dezastru umanitar și replica lui Putin. NATO: Creștere substanțială a luptelor
Nina Crețu și-a sărbătorit ziua de naștere. Cum și-a felicitat Renato Usatîi iubita: „Ziua ta e importantă, dar gazul e scump”
/VIDEO/ Nina Crețu și-a sărbătorit ziua de naștere. Cum și-a felicitat Renato Usatîi iubita: „Ziua ta e importantă, dar gazul e scump”
„Psihologul meu” poate fi și al tău! Ai nevoie de un sfat? Lasă un mesaj, iar Maxim Orîndaș îți va răspunde
„Psihologul meu” poate fi și al tău! Ai nevoie de un sfat? Lasă un mesaj, iar Maxim Orîndaș îți va răspunde
Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
Ultima oră! SUA aplică sancțiuni împotriva membrilor unui grup care a încercat să destabilizeze situația din Republica Moldova
Ultima oră! SUA aplică sancțiuni împotriva membrilor unui grup care a încercat să destabilizeze situația din Republica Moldova
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram