Republica Moldova are acum o oportunitate geopolitică unică de a adera cât mai repede la Uniunea Europeană. O spune ambasadorul Poloniei în Moldova, Tomasz Kobzdej, potrivit căruia deciziile politice se iau mult mai rapid în acest sens. Cu toate că situația nerezolvată a regiunii transnistrene reprezintă o provocare, diplomatul a afirmat că aceasta nu este un obstacol în calea Moldovei către integrarea europeană. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 24 mai a emisiunii „Alternativa” de la TV8.
Polonia a fost un susținător al extinderii UE încă de la început, sprijinind aderarea Moldovei și a Ucrainei în detrimentul altor state.
„Cu toții ne așteptăm la noi membri ai Uniunii Europene. Cel puțin Polonia de la bun început a fost un susținător clar al extinderii în detrimentul Ucrainei și Republicii Moldova. Așadar, aștept momentul în care să vedem cu toții steagurile moldovenești și ucrainene pe masa forului european”, a spus ambasadorul.
Acesta a precizat că în trecut, nu toate statele membre ale UE au susținut aderarea Ucrainei și Moldovei. Cu toate acestea, faptul că Republica Moldova a devenit acum candidat la aderare este un succes semnificativ pentru țară. El a subliniat că pentru a deveni membru al UE, Moldova trebuie să aibă o viziune politică clară și un cadru legislativ adecvat.
„Faptul că Republica Moldova a primit statutul de candidat este un succes uriaș pentru Moldova, dar și într-un fel - un succes pentru diplomația poloneză. Faptul că aderarea celor două țări la Uniunea Europeană va fi una dintre prioritățile noastre este absolut firesc. 2025 va veni foarte curând și atunci, cu siguranță, vom afla cum va fi situația geopolitică din Europa.
Sunt adesea întrebat de partenerii moldoveni care este cel mai important lucru pentru a deveni membru al UE? Este nevoie de o viziune politică clară, iar asta vedem acum în Republica Moldova, precum și de un cadru legislativ bun. Vedem acest lucru și la nivel parlamentar”, a menționat Kobzdej.
Ambasadorul a remarcat și importanța participării comunității de afaceri moldovenești și a unei opinii puternice în cadrul UE că Moldova este o piață stabilă, bună și atractivă.
„Se deschide o fereastră de oportunitate geopolitică pentru Republica Moldova. Unii spun că Moldova va deveni membră a Uniunii Europene foarte curând sau niciodată, pentru că aceasta este o fereastră de oportunitate.
Dar una este să ai sprijin în rândul liderilor politici în Europa, dar ceea ce este necesar este participarea comunității de afaceri din Moldova și o opinie puternică în Uniunea Europeană că Moldova este o piață bună, stabilă și atractivă. Acesta va fi următorul pas. De aceea, este atât de important ca partenerii internaționali să ajute la construirea economiei moldovenești”, a declarat ambasadorul.
Kobzdej mai consideră că regiunea transnistreană nu este un obstacol în calea Moldovei către aderarea la UE.
„Transnistria nu este o problemă juridică și politică în drumul către Uniunea Europeană. Există unele țări cu statut teritorial nefiind complet care sunt membre ale Uniunii Europene. Nici una dintre țările fondatoare ale UE nu avea granițe clar fixate.
Așa că să nu ne gândim la drumul Moldovei către Uniunea Europeană, văzând doar probleme. Să ne concentrăm asupra oportunităților”, a îndemnat ambasadorul.
TV8.md reamintește că pe 19 aprilie, plenul Parlamentului European a votat o rezoluție, în care cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului 2023, după îndeplinirea celor nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană.
Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.