/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 842: Explozii la Kiev și Ceasov Iar. Zelenski și Biden discută despre China

/VIDEO/ Asistenții personali, lăsați fără salarii cu lunile. Poveștile unei mame și unei mătuși: Rugăm să ne împartă și nouă puțin

missing
24 iunie 2023, ora 21:00

În timp ce salariile unor demnitari de stat cresc ca pe drojdii, alte categorii de salariați nu și-au primit banii pentru câteva luni. Printre aceștia se numără și circa 2 mii de asistenți personali. Cine sunt ei și ce funcție au? Asistenții personali sunt acele persoane care îngrijesc de bolnavii cu dizabilități severe. De cele mai dese ori sunt rudele persoanelor care necesită îngrijiri speciale. Cei care au acceptat să-și spună oful în fața camerei de filmat se plâng că ultimul salariu intrat pe cont a fost în luna februarie, iar de atunci, tot așteaptă, în speranța că poate luna ce vine vor primi banii. 

Pe de altă parte, problema lor este cunoscută autorităților centrale. La solicitarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Finanțelor a identificat 86 de milioane de lei pentru a stinge datoriile. Banii au fost incluși în rectificarea bugetară, care joia aceasta a fost votată în lectura a doua de parlamentari și, în curând, urmează să intre în vigoare. De ce s-a ajuns la această situație, l-am întrebat pe ministrul Muncii și Protecției Sociale. Aflăm că lefurile unor asistenți personali sunt din Fondul de susținere a populației, care, la rândul lui, este alimentat cu bani din taxa aeroportuară și taxa de portabilitate. Respectiv, este foarte imprevizibil, pentru că depinde de cifra de afaceri a companiilor care activează în aceste două domenii. 

Nicolae se confruntă cu probleme de sănătate încă din copilărie. În jurul vârstei de trei ani și jumătate, a început să manifeste crize epileptice care, cu timpul, au devenit tot mai dese și mai violente. Boala îi chinuie și acum corpul. Se întâmplă să aibă câte 5 crize pe zi, uneori una după alta, spune mama lui. 

„- Ce te doare, spune. Mă doare capul, mă doare mâna dreaptă că a fost ruptă de 5 ori. Medicul mi-a zis că, dacă o rupi a șasea oară, ți-o tai. - Se vede pe vorbă... - Dar ce te mai doare? - Picioarele se umflă. Spatele. - Totul îl doare. El când are atacuri, îl rupe tot corpul. Nu doresc la nimeni așa ceva, e o scârbă mare”. 

Chiar dacă boala i-a afectat și dezvoltarea funcțiilor cognitive, Nicolae este încurajat să nu stea doar pe pat. Îi place să aibă grijă, pe măsura posibilităților, de gospodărie.

„- Mai încercați să ieșiți pe afară? - Da, dau mâncare la găini, la câini. Apă dau. - Vă este mai interesant când sunteți pe afară? - Da. - Trece timpul mai ușurel. - Da. - Am văzut că și la televizor vă uitați. - Nu-i interesant. Îl doare capul”. 

Bărbatul, ajuns acum la 43 de ani, locuiește în casa fratelui mai mic, împreună cu părinții. Abia de fac față provocărilor. 

„Noi toți, toți suntem traumați. Nu avem putere cu ce să-l ținem. El cade jos, nu-l putem târâi. Bărbatul tot e slab, eu tot nu pot. M-am îngrășat de la stres, de la nervi, nu de la mâncare. El înainte mai judeca, mai spunea ceva. Acum el nu mai judecă. El știe așa: e programată ora. S-a sculat la ora opt, să-i fie gata medicamentele. Ora 7, el trebuie să mănânce. La 13, el se așază și așteaptă mâncare, el nu întreabă de unde e. El mă întreabă de celălalt băiat. De ce Sașa are copii, iar eu? De ce nu mă însor? Nu știu ce să-i răspund. Bărbatul are 62 de ani, eu - 60. Putere nu avem”, ne-a povestit mama bărbatului, Eugenia Cușnir. 

În urmă cu trei ani, mama lui Nicolae i-a devenit și asistentă personală. Este vorba de o funcție, ce face parte din serviciul social „Asistența personală” și este destinat persoanelor cu dizabilităţi severe care necesită îngrijire, însoţire şi supraveghere permanentă din partea unei alte persoane în procesul integrării lor în societate. 

„- Ne-a spus corect că nu vom primi leafa deplină, dar el, dacă atunci avea pensia 1700, noi luăm din ea 1000, o punem în salariul matale, mai punem și de la noi și cu 500 va fi mai mult. - A luat de la el din pensie, a adăugat la dvs și plus 500 de lei. În total, primeați 1500, la început. - Da, pentru 8 ore de muncă. Peste o perioadă, la Fălești s-a schimbat șefa direcției și m-a pus la salariul deplin. Primeam 3600. Am avut control de 2 ori, le-a plăcut și nu ne mai controlează”. 

Începând cu luna martie, femeia nu-și mai primește salariul, pentru că nu sunt bani - i se spune. În încercarea de a afla cauza problemei, a telefonat peste tot unde a găsit de cuviință. Oricum nu a dat de capăt. 

„Nu știm situația parlamentară. Vedem multe pe televizor. Rugăm să ne împartă și nouă măcar puțin. Ei văd că își măresc leafa. Să nu spună la televizor, că aud mame cu copii, aud bolnavi, care mor de foame”.

Femeia spune că tot venitul modest al familiei se duce ca apa în pământ în vreme de secetă. 

„N-avem, nu ne ajunge. Nici de mâncare. Banii pe care îi primește el - pe leacuri. Banii pe care ea - plătesc comoditățile. Dar bărbatul ce mai primește, pe pâine. Vreau și eu să mă lecuiesc ca să-l pot îngriji cât mai mult”. 

Și o altă femeie nu-și primește salariul de asistentă personală, tot de trei luni. Nu a vrut să fie filmată deschis, așa că am convenit să-i protejăm identitatea. S-a angajat ca asistentă pentru nepoata ei care acuș va face 40 de ani. Fata suferă de mică de paralizie cerebrală infantilă. Mama ei a murit mai devreme, iar în 2015 a rămas orfană și de tată. Așa că risca să rămână pe drumuri. 

„- Îi nepoată, am luat-o eu. Nu am putut să stau. - Ea are nevoie tot timpul de îngrijire? - Da, ea este țintuită la pat. Are paralizie cerebrală infantilă. M-a chemat la Fălești. A fost comisia acasă. Au făcut control și m-au făcut asistent personal. Pe mine altceva mă doare. Mi s-a tăiat din pensie. Ei i s-a tăiat, ca să-mi facă leafă mie și să mai pună ceva adăugător acolo. Acum, nici pensia de cândva nu o mai primim. Luăm 1900 de lei. - Este pensia ei de dizabilitate? - Da. - Dar salariul dvs. pentru că o îngrijiți? - Nu am primit nimic. Din luna ianuarie și februarie. Dar pentru martie, aprilie, mai și iunie nu. Am pierdut orice încredere”. 

Cheltuielile pentru întreținere și îngrijire, deseori, depășesc bugetul familiei.

„- Iaca poftim, sunt 4 luni de zile de acum, ce este asta? Eu iau de la magazin pe datorie. - Vreți să renunțați la asta? E o muncă grea? - Îi foarte grea, îi foarte grea. Mai ales la vârsta mea! Atâtea am trecut, eu de acum nu mai pot. - Dar dacă ați fi lăsat-o? - Cred că nu mai era deja. 

- Dar nimeni nu vă spune nimic ce va fi mai departe? - Nimeni. Întrebăm la Fălești - nimic. Și la linia fierbinte - tot. Dar eu ce să fac? Îmi trebuie multe lucruri pentru ea, pampersuri. Da lumina dacă nu o plătim o lună de zile vine și ne-o taie. Ce făcem noi? -Ați sunat la linia fierbinte și ce v-au explicat? - Ne-o spus doar că posibil să mai dureze până în august. - Din ce cauză? - Că aeroportul e închis și nu-i buget și nu am bani. De acolo niște procente pentru leafa noastră vin. Puțin ce am vorbit. - De ce credeți că anume această categorie? - Nu înțeleg nici eu de ce. Am înțeles că s-a spus că va da la Parlament și se va rezolva”. 

Din spusele femeilor, în raionul Fălești sunt circa 190 de asistenți personali care se confruntă cu rețineri salariale. De altfel, nu-și primesc salariile de trei luni și asistenții personali din alte raioane. În total, este vorba de aproximativ 2 mii de persoane. 

Cum s-a ajuns la această situație? Ca să răspundem la această întrebare, e cazul să cunoaștem din ce bani este finanțat acest serviciu. Începând cu anul 2018, Guvernul Filip a inclus serviciul „Asistența Personală” în pachetul minim de servicii sociale și urma să fie co-finanțat din bugetele consiliilor raionale și din mijloacele Fondului de susținere a populației. 

La rândul său, în fond se acumulează bani din două surse, ne spune Ministerul Muncii și Protecției Sociale. În primul rând, este vorba de taxa aeroportuară și taxa de portabilitate a numerelor de telefon. Conform unui raport al Ministerului, anul trecut venitul acumulat din taxa aeroportuară a fost de aproape 100 de milioane de lei, iar din taxa de portabilitate - de circa 20 de milioane. În ultima perioadă, încasările în fond au fost instabile, din cauza pandemiei și altor crize care au dus la sistarea traficului aerian.

„- Câți asistenți personali sunt fără salarii? - Circa 2 mii. Variază numărul în funcție de raion. - Cum să facem ca să nu depindă ei de aceste retribuții, așa înțeleg, din fondul minim... - Noi vom face întrebări la cadrul legal și, începând cu anul viitor, toți asistenții personali vor fi achitați din bugetul de stat. - Și acum e din bugetul de stat, oricum. - Acum, o parte din ei sunt finanțați din fondul de susținere a populației, acest fond este imprevizibil. Noi vom rectifica acest lucru anul acesta, iar de la anul viitor asistenții personali vor primi salariile la timp așa cum trebuie să se întâmple într-o țară... - Și așa este o categorie cu 3-4 mii de lei și nici pe aceștia nu-i primesc... - Exact, este o situație regretabilă. Noi depunem tot efortul posibil ca să rezolvăm această problemă”, ne-a comunicat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Pentru a acoperi restanțele salariale celor circa 2 mii de asistenți personali, Ministerul Finanțelor a identificat 86 de milioane de lei. Banii au fost deja incluși în rectificarea bugetară, care la ședința Parlamentului de joi a fost votată în lectură finală. 

„- Rectificarea bugetară a fost votată săptămâna trecută. Pe lângă investițiile capitale, pe lângă banii alocați pe proiecte, au fost identificate și 86 de milioane de lei pentru achitarea acestor salarii, pentru asistenții personali. - Știți exact câți asistenți au nevoie să fie achitați? - Asta trebuie să discutați cu domnul Buzu. Eu v-am zis exact suma pe care noi am bugetat-o pentru acest lucru. - Cum să facem ca să nu mai ajungem în așa situație că cei mai nevoiași... - Este o politică în domeniul muncii, trebuie să discutați cu domnul Buzu. M-ați întrebat dacă am bugetat, am bugetat aceste 86 de milioane. - Ați găsit acești bani. De unde i-ați luat? - Am încercat să luăm din alte părți ca să completăm aici. Așa funcționează bugetul. Nu este un loc imaginar de unde tragi bani. Completezi bugetul încercând să realoci resursele pe care le ai”, a declarat ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu.

Critică această situație și reprezentanții Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, care au recepționat mai multe plângeri în acest sens.

„Este o încălcare a drepturilor omului”, a spus juristul la Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Radu Bobeica.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în țară, sunt circa 7 mii de asistenți personali, dar nu toți se confruntă cu restanțe la plata salariilor. În medie, salariul pe care-l primesc se apropie de 4 mii de lei pe lună. 

Potrivit Ministerului, serviciul social „Asistența personală” nu acoperă cererile din partea populației. Doar 2/3 din cererile de acordare a asistenței personale sunt satisfăcute, ponderea persoanelor cu dizabilități severe ce beneficiază de asistenți personali variind semnificativ de la raion la raion. 

În 2021, de pildă, în raionul Nisporeni, beneficiau de asistență personală 186 persoane cu dizabilități din totalul de 503 persoane în raion, ceea ce înseamnă o acoperire de 37 la sută. E foarte diferită situația din municipiul Bălți, acolo unde doar 67 de persoane cu dizabilități severe din 962 în total au parte de asistenți personali, în jur de 7 la sută. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?

/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/VIDEO/ Plahotniuc la Moscova: Strategie de supraviețuire sau capcană politică?
/VIDEO/ Plahotniuc la Moscova: Strategie de supraviețuire sau capcană politică?
/VIDEO/ Potop pe Arena Națională după concertul Coldplay: Furtuna și grindina au făcut prăpăd în capitala României
/VIDEO/ Potop pe Arena Națională după concertul Coldplay: Furtuna și grindina au făcut prăpăd în capitala României
/VIDEO/ Alertă cu bombă într-un avion cu destinația Chișinău! Zborul nu era autorizat, iar la bord se aflau simpatizanți Șor
/VIDEO/ Alertă cu bombă într-un avion cu destinația Chișinău! Zborul nu era autorizat, iar la bord se aflau simpatizanți Șor
/VIDEO/ Deputații asociați cu Șor, supărați foc! Au încercat să dea buzna la ședința Parlamentului, dar au rămas în beznă pe coridor
/VIDEO/ Deputații asociați cu Șor, supărați foc! Au încercat să dea buzna la ședința Parlamentului, dar au rămas în beznă pe coridor

/FOTO/ Accident teribil la Briceni: Un bărbat a murit, iar două tinere au fost rănite, după ce mașina lor s-a izbit într-un copac

missing
14 iunie 2024, ora 16:47

O persoană a murit, iar alte două au fost rănite, în urma unui grav accident la Lipcani, Briceni. Potrivit poliția, mașina în care se aflau victimele a ajuns într-un copac.

Preliminar, s-a stabilit că la volanul automobilului de marca Chevrolet se afla un bărbat de 28 de ani, care avea pasageri două femei de 23 și 31 de ani.

Conducând în curbă, șoferul ar fi pierdut controlul volanului și s-a izbit într-un copac de pe marginea carosabilului.

În urma accidentului, bărbatul a decedat la fața locului, iar pasagerele au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale.

Alte circumstanțe urmează a fi stabilite.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doctoriță din Chișinău condamnată pentru malpraxis. Aceasta a fost găsită vinovată de tratarea superficială a situației medicale a unei gravide, care s-a soldat, în consecință, cu traumarea nou-născutului. / Probleme cu legea și pentru doi medici de la Orhei. Sunt suspectați că eliberau certificate medicale contra unor sume de până la 1 mie 500 de lei și au fost astăzi percheziționați de ofițerii CNA. / Mașinile electrice vor avea plăcuțe verzi cu numere de înmatriculare. Cât costă schimbarea acestora?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.

/VIDEO/ Arcadie Spoială, victima furtunii violente: Cunoscutul regizor moldovean a murit la 36 de ani
/VIDEO/ Arcadie Spoială, victima furtunii violente: Cunoscutul regizor moldovean a murit la 36 de ani
/VIDEO/ Artiștii, în doliu după vestea tristă despre Arcadie Spoială. Irina Rimes: „Vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora”
/VIDEO/ Artiștii, în doliu după vestea tristă despre Arcadie Spoială. Irina Rimes: „Vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora”
/VIDEO/ Scene dramatice la Briceni, la frontiera cu Ucraina: Sunt zile când trec ilegal câte 14 persoane. Sunt prinși direct pe câmpuri
/VIDEO/ Scene dramatice la Briceni, la frontiera cu Ucraina: Sunt zile când trec ilegal câte 14 persoane. Sunt prinși direct pe câmpuri
/VIDEO/ Copila ucisă de un tei, în urma furtunii, era la plimbare cu o prietenă. Ce spune mama fetei de 13 ani
/VIDEO/ Copila ucisă de un tei, în urma furtunii, era la plimbare cu o prietenă. Ce spune mama fetei de 13 ani
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram