/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace

/VIDEO/ Asistenții personali, lăsați fără salarii cu lunile. Poveștile unei mame și unei mătuși: Rugăm să ne împartă și nouă puțin

missing
24 iunie 2023, ora 21:00

În timp ce salariile unor demnitari de stat cresc ca pe drojdii, alte categorii de salariați nu și-au primit banii pentru câteva luni. Printre aceștia se numără și circa 2 mii de asistenți personali. Cine sunt ei și ce funcție au? Asistenții personali sunt acele persoane care îngrijesc de bolnavii cu dizabilități severe. De cele mai dese ori sunt rudele persoanelor care necesită îngrijiri speciale. Cei care au acceptat să-și spună oful în fața camerei de filmat se plâng că ultimul salariu intrat pe cont a fost în luna februarie, iar de atunci, tot așteaptă, în speranța că poate luna ce vine vor primi banii. 

Pe de altă parte, problema lor este cunoscută autorităților centrale. La solicitarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Finanțelor a identificat 86 de milioane de lei pentru a stinge datoriile. Banii au fost incluși în rectificarea bugetară, care joia aceasta a fost votată în lectura a doua de parlamentari și, în curând, urmează să intre în vigoare. De ce s-a ajuns la această situație, l-am întrebat pe ministrul Muncii și Protecției Sociale. Aflăm că lefurile unor asistenți personali sunt din Fondul de susținere a populației, care, la rândul lui, este alimentat cu bani din taxa aeroportuară și taxa de portabilitate. Respectiv, este foarte imprevizibil, pentru că depinde de cifra de afaceri a companiilor care activează în aceste două domenii. 

Nicolae se confruntă cu probleme de sănătate încă din copilărie. În jurul vârstei de trei ani și jumătate, a început să manifeste crize epileptice care, cu timpul, au devenit tot mai dese și mai violente. Boala îi chinuie și acum corpul. Se întâmplă să aibă câte 5 crize pe zi, uneori una după alta, spune mama lui. 

„- Ce te doare, spune. Mă doare capul, mă doare mâna dreaptă că a fost ruptă de 5 ori. Medicul mi-a zis că, dacă o rupi a șasea oară, ți-o tai. - Se vede pe vorbă... - Dar ce te mai doare? - Picioarele se umflă. Spatele. - Totul îl doare. El când are atacuri, îl rupe tot corpul. Nu doresc la nimeni așa ceva, e o scârbă mare”. 

Chiar dacă boala i-a afectat și dezvoltarea funcțiilor cognitive, Nicolae este încurajat să nu stea doar pe pat. Îi place să aibă grijă, pe măsura posibilităților, de gospodărie.

„- Mai încercați să ieșiți pe afară? - Da, dau mâncare la găini, la câini. Apă dau. - Vă este mai interesant când sunteți pe afară? - Da. - Trece timpul mai ușurel. - Da. - Am văzut că și la televizor vă uitați. - Nu-i interesant. Îl doare capul”. 

Bărbatul, ajuns acum la 43 de ani, locuiește în casa fratelui mai mic, împreună cu părinții. Abia de fac față provocărilor. 

„Noi toți, toți suntem traumați. Nu avem putere cu ce să-l ținem. El cade jos, nu-l putem târâi. Bărbatul tot e slab, eu tot nu pot. M-am îngrășat de la stres, de la nervi, nu de la mâncare. El înainte mai judeca, mai spunea ceva. Acum el nu mai judecă. El știe așa: e programată ora. S-a sculat la ora opt, să-i fie gata medicamentele. Ora 7, el trebuie să mănânce. La 13, el se așază și așteaptă mâncare, el nu întreabă de unde e. El mă întreabă de celălalt băiat. De ce Sașa are copii, iar eu? De ce nu mă însor? Nu știu ce să-i răspund. Bărbatul are 62 de ani, eu - 60. Putere nu avem”, ne-a povestit mama bărbatului, Eugenia Cușnir. 

În urmă cu trei ani, mama lui Nicolae i-a devenit și asistentă personală. Este vorba de o funcție, ce face parte din serviciul social „Asistența personală” și este destinat persoanelor cu dizabilităţi severe care necesită îngrijire, însoţire şi supraveghere permanentă din partea unei alte persoane în procesul integrării lor în societate. 

„- Ne-a spus corect că nu vom primi leafa deplină, dar el, dacă atunci avea pensia 1700, noi luăm din ea 1000, o punem în salariul matale, mai punem și de la noi și cu 500 va fi mai mult. - A luat de la el din pensie, a adăugat la dvs și plus 500 de lei. În total, primeați 1500, la început. - Da, pentru 8 ore de muncă. Peste o perioadă, la Fălești s-a schimbat șefa direcției și m-a pus la salariul deplin. Primeam 3600. Am avut control de 2 ori, le-a plăcut și nu ne mai controlează”. 

Începând cu luna martie, femeia nu-și mai primește salariul, pentru că nu sunt bani - i se spune. În încercarea de a afla cauza problemei, a telefonat peste tot unde a găsit de cuviință. Oricum nu a dat de capăt. 

„Nu știm situația parlamentară. Vedem multe pe televizor. Rugăm să ne împartă și nouă măcar puțin. Ei văd că își măresc leafa. Să nu spună la televizor, că aud mame cu copii, aud bolnavi, care mor de foame”.

Femeia spune că tot venitul modest al familiei se duce ca apa în pământ în vreme de secetă. 

„N-avem, nu ne ajunge. Nici de mâncare. Banii pe care îi primește el - pe leacuri. Banii pe care ea - plătesc comoditățile. Dar bărbatul ce mai primește, pe pâine. Vreau și eu să mă lecuiesc ca să-l pot îngriji cât mai mult”. 

Și o altă femeie nu-și primește salariul de asistentă personală, tot de trei luni. Nu a vrut să fie filmată deschis, așa că am convenit să-i protejăm identitatea. S-a angajat ca asistentă pentru nepoata ei care acuș va face 40 de ani. Fata suferă de mică de paralizie cerebrală infantilă. Mama ei a murit mai devreme, iar în 2015 a rămas orfană și de tată. Așa că risca să rămână pe drumuri. 

„- Îi nepoată, am luat-o eu. Nu am putut să stau. - Ea are nevoie tot timpul de îngrijire? - Da, ea este țintuită la pat. Are paralizie cerebrală infantilă. M-a chemat la Fălești. A fost comisia acasă. Au făcut control și m-au făcut asistent personal. Pe mine altceva mă doare. Mi s-a tăiat din pensie. Ei i s-a tăiat, ca să-mi facă leafă mie și să mai pună ceva adăugător acolo. Acum, nici pensia de cândva nu o mai primim. Luăm 1900 de lei. - Este pensia ei de dizabilitate? - Da. - Dar salariul dvs. pentru că o îngrijiți? - Nu am primit nimic. Din luna ianuarie și februarie. Dar pentru martie, aprilie, mai și iunie nu. Am pierdut orice încredere”. 

Cheltuielile pentru întreținere și îngrijire, deseori, depășesc bugetul familiei.

„- Iaca poftim, sunt 4 luni de zile de acum, ce este asta? Eu iau de la magazin pe datorie. - Vreți să renunțați la asta? E o muncă grea? - Îi foarte grea, îi foarte grea. Mai ales la vârsta mea! Atâtea am trecut, eu de acum nu mai pot. - Dar dacă ați fi lăsat-o? - Cred că nu mai era deja. 

- Dar nimeni nu vă spune nimic ce va fi mai departe? - Nimeni. Întrebăm la Fălești - nimic. Și la linia fierbinte - tot. Dar eu ce să fac? Îmi trebuie multe lucruri pentru ea, pampersuri. Da lumina dacă nu o plătim o lună de zile vine și ne-o taie. Ce făcem noi? -Ați sunat la linia fierbinte și ce v-au explicat? - Ne-o spus doar că posibil să mai dureze până în august. - Din ce cauză? - Că aeroportul e închis și nu-i buget și nu am bani. De acolo niște procente pentru leafa noastră vin. Puțin ce am vorbit. - De ce credeți că anume această categorie? - Nu înțeleg nici eu de ce. Am înțeles că s-a spus că va da la Parlament și se va rezolva”. 

Din spusele femeilor, în raionul Fălești sunt circa 190 de asistenți personali care se confruntă cu rețineri salariale. De altfel, nu-și primesc salariile de trei luni și asistenții personali din alte raioane. În total, este vorba de aproximativ 2 mii de persoane. 

Cum s-a ajuns la această situație? Ca să răspundem la această întrebare, e cazul să cunoaștem din ce bani este finanțat acest serviciu. Începând cu anul 2018, Guvernul Filip a inclus serviciul „Asistența Personală” în pachetul minim de servicii sociale și urma să fie co-finanțat din bugetele consiliilor raionale și din mijloacele Fondului de susținere a populației. 

La rândul său, în fond se acumulează bani din două surse, ne spune Ministerul Muncii și Protecției Sociale. În primul rând, este vorba de taxa aeroportuară și taxa de portabilitate a numerelor de telefon. Conform unui raport al Ministerului, anul trecut venitul acumulat din taxa aeroportuară a fost de aproape 100 de milioane de lei, iar din taxa de portabilitate - de circa 20 de milioane. În ultima perioadă, încasările în fond au fost instabile, din cauza pandemiei și altor crize care au dus la sistarea traficului aerian.

„- Câți asistenți personali sunt fără salarii? - Circa 2 mii. Variază numărul în funcție de raion. - Cum să facem ca să nu depindă ei de aceste retribuții, așa înțeleg, din fondul minim... - Noi vom face întrebări la cadrul legal și, începând cu anul viitor, toți asistenții personali vor fi achitați din bugetul de stat. - Și acum e din bugetul de stat, oricum. - Acum, o parte din ei sunt finanțați din fondul de susținere a populației, acest fond este imprevizibil. Noi vom rectifica acest lucru anul acesta, iar de la anul viitor asistenții personali vor primi salariile la timp așa cum trebuie să se întâmple într-o țară... - Și așa este o categorie cu 3-4 mii de lei și nici pe aceștia nu-i primesc... - Exact, este o situație regretabilă. Noi depunem tot efortul posibil ca să rezolvăm această problemă”, ne-a comunicat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Pentru a acoperi restanțele salariale celor circa 2 mii de asistenți personali, Ministerul Finanțelor a identificat 86 de milioane de lei. Banii au fost deja incluși în rectificarea bugetară, care la ședința Parlamentului de joi a fost votată în lectură finală. 

„- Rectificarea bugetară a fost votată săptămâna trecută. Pe lângă investițiile capitale, pe lângă banii alocați pe proiecte, au fost identificate și 86 de milioane de lei pentru achitarea acestor salarii, pentru asistenții personali. - Știți exact câți asistenți au nevoie să fie achitați? - Asta trebuie să discutați cu domnul Buzu. Eu v-am zis exact suma pe care noi am bugetat-o pentru acest lucru. - Cum să facem ca să nu mai ajungem în așa situație că cei mai nevoiași... - Este o politică în domeniul muncii, trebuie să discutați cu domnul Buzu. M-ați întrebat dacă am bugetat, am bugetat aceste 86 de milioane. - Ați găsit acești bani. De unde i-ați luat? - Am încercat să luăm din alte părți ca să completăm aici. Așa funcționează bugetul. Nu este un loc imaginar de unde tragi bani. Completezi bugetul încercând să realoci resursele pe care le ai”, a declarat ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu.

Critică această situație și reprezentanții Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, care au recepționat mai multe plângeri în acest sens.

„Este o încălcare a drepturilor omului”, a spus juristul la Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Radu Bobeica.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în țară, sunt circa 7 mii de asistenți personali, dar nu toți se confruntă cu restanțe la plata salariilor. În medie, salariul pe care-l primesc se apropie de 4 mii de lei pe lună. 

Potrivit Ministerului, serviciul social „Asistența personală” nu acoperă cererile din partea populației. Doar 2/3 din cererile de acordare a asistenței personale sunt satisfăcute, ponderea persoanelor cu dizabilități severe ce beneficiază de asistenți personali variind semnificativ de la raion la raion. 

În 2021, de pildă, în raionul Nisporeni, beneficiau de asistență personală 186 persoane cu dizabilități din totalul de 503 persoane în raion, ceea ce înseamnă o acoperire de 37 la sută. E foarte diferită situația din municipiul Bălți, acolo unde doar 67 de persoane cu dizabilități severe din 962 în total au parte de asistenți personali, în jur de 7 la sută. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/FOTO/ Drapele UE și oficiali europeni vs. steaguri roșii cu însemnele „Победа”. Cum au marcat Chișinăul și Bălțiul ziua de 9 mai
/FOTO/ Drapele UE și oficiali europeni vs. steaguri roșii cu însemnele „Победа”. Cum au marcat Chișinăul și Bălțiul ziua de 9 mai
/PROMO/ Case vechi, bijuterii istorice. Istorii unice - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Case vechi, bijuterii istorice. Istorii unice - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Seară incendiară și alte 10 țări, calificate în Marea Finală Eurovision 2024: Lista completă a finaliștilor
/VIDEO/ Seară incendiară și alte 10 țări, calificate în Marea Finală Eurovision 2024: Lista completă a finaliștilor
/FOTO/ Visurile devin realitate! O moldoveancă și-a transformat pasiunea pentru flori într-o afacere rezistentă la schimbările climatice
/FOTO/ Visurile devin realitate! O moldoveancă și-a transformat pasiunea pentru flori într-o afacere rezistentă la schimbările climatice
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 807: Atac în Rusia și lupte grele la Harkov! ISW avertizează Moldova, iar Finlanda anunță soluția de pace

/FOTO/ Visurile devin realitate! O moldoveancă și-a transformat pasiunea pentru flori într-o afacere rezistentă la schimbările climatice

missing
10 mai 2024, ora 17:00

A visat mereu să aibă o seră cu flori, dar din lipsă de bani amâna an de an împlinirea lui. Acum, la 52 de ani, Maria Josan din satul Ciorești, raionul Nisporeni, și-a văzut visul devenit realitate, după ce a câștigat un concurs organizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Acum nu doar florile îi bucură ochii, ci și siguranța că plantele vor rezista în fața schimbărilor climatice.

Fiind mamă a trei copii și responsabilă de gospodărie, Maria a înțeles că în zonele rurale, găsirea unui loc de muncă este dificilă, așa că și-a propus să-și câștige existența din agricultură, la fel cum au făcut-o și părinții ei. Spune că „agricultura îi curge prin vene”, de aceea, a început să dezvolte în curtea casei câteva sere mici, unde cultiva răsaduri de roșii, ardei și castraveți.

Acum doi ani, fiica sa mai mică, în vârstă de 14 ani, a aflat despre un concurs lansat de proiectul PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, finanțat de Suedia, și a îndemnat-o să participe, știindu-i pasiunea pentru flori. Cele două au redactat un proiect și și-au pus speranțele în câștigarea concursului pentru a adapta serele pentru creșterea florilor pe tot parcursul anului. 

Cu serele lor, care nu aveau o centrală termică și erau încălzite cu ajutorul unei sobe improvizate, familia Josan se descurca greu, în special când temperatura scădea sub 10 grade afară, fiind nevoită să facă focul de două ori pe zi în seră.

Bucuria lor a fost imensă când au câștigat concursul. Cu ajutorul finanțării de 4.375 de dolari acordată de Suedia în cadrul proiectului PNUD, în serele familiei Josan a fost instalat un cazan pe biomasă, pompe, vase de expansiune și un rezervor de apă, creându-se astfel condițiile ideale pentru creșterea florilor. Aceste noi achiziții nu numai că au ajutat familia să facă față mai bine crizelor și schimbărilor climatice, dar au și contribuit la reducerea emisiilor de carbon cu 21,5 tone pe an, valorificând în același timp mai multe deșeuri rezultate din activitatea economică și optimizând cheltuielile de producție.

Pe lângă asistența financiară, Maria a beneficiat și de mentorat în afaceri și instruire în practici agricole durabile și prietenoase cu mediul în cadrul proiectului. Astfel, a început să producă compost din deșeurile casnice, să colecteze apa de ploaie pentru irigarea serei și să folosească crengi și resturi de viță de vie pentru încălzire. Maria a reușit să-și extindă și piața de desfacere, obținând sprijin pentru înregistrarea activității economice.

Maria Josan este doar una dintre cele 120 de femei care au primit mentorat și echipamente de până la 4.400 de dolari din partea Suediei în cadrul proiectului PNUD. Celelalte participante au reușit să inițieze și să dezvolte afaceri în domenii variate, cum ar fi apicultura, creșterea animalelor și păsărilor, gestionarea gunoiului de grajd, cultivarea plantelor medicinale și legumicultura în sere, adaptându-se astfel la crizele climatice și economice.

Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.

/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/VIDEO/ Natalia Barbu ratează Marea Finală Eurovision 2024: Lista țărilor care au trecut de prima semifinală
/PROMO/ Case vechi, bijuterii istorice. Istorii unice - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Case vechi, bijuterii istorice. Istorii unice - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/VIDEO/ Viral pe YouTube: Interviul lui Dudi cu Sandu, inundat de comentarii în care refugiații ucraineni mulțumesc moldovenilor
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram