Război în Ucraina, ziua 458: Primii pași ai contraofensivei și sancțiuni UE. Zalujnîi: „E timpul să întoarcem ce ne aparține”

Război în Ucraina, ziua 395: Zelenski explică de ce întârzie contraofensiva, iar Erdogan a avut o cerință către Putin la telefon

25 martie 2023, ora 19:53

Războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina continuă și în ziua cu numărul 395 de la începutul invaziei la scară largă. Bătălia pentru Bakmut, oraşul ucrainean pe care Rusia a încercat luni de zile să-l captureze, se „stabilizează”, spune comandantul şef al armatei Ucrainei. La începutul acestei luni, oficialii occidentali estimau că între 20.000 şi 30.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în Bahmut începând cu vara trecută, conform BBC, citat de news.ro. Totuși, armata ucraineană a transmis că se dau lupte puternice pe o linie a frontului care se întinde de la Lîman către Kupiansk, cât și în sudul orașului Avdiivka și la periferiile Donețkului, deținut deja de armata rusă. Luptele au loc în contextul în care forțele ruse și-au reînnoit eforturile de a captura întreg Donbasul, regiune estică formată din provinciile Donețk și Luhansk, notează Libertatea.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat pentru ziarul japonez "The Yomiuri Shimbun" că Ucraina nu poate încă să-și lanseze contraofensiva, deoarece Kievul aşteaptă un număr suficient de arme de la parteneri, potrivit Rador. Totodată, vocile importante din spațiul informațional rusesc pregătesc tot mai mult publicul lor pentru o potențială contraofensivă ucraineană, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată în noaptea de vineri spre sâmbătă. Pe de altă parte, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a cerut sâmbătă "încetarea imediată" a războiului din Ucraina în timpul unei convorbiri telefonice cu preşedintele Vladimir Putin, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că nu a primit de la China nicio propunere de mediere între Ucraina și Rusia.

UPDATE Cel puțin 16 civili au fost ucişi, iar alţi 59 au fost răniţi în bombardamente ruseşti care au vizat opt regiuni în Ucraina, anunţă sâmbătă armata ucraineană, potrivit CNN.

UPDATE Pierderile umane ale armatei ruse în războiul pe scară largă împotriva Ucrainei au depășit deja 230 de mii de oameni. Vorbim nu numai despre morți, ci și despre dispăruți. Cifre au fost publicate în dimineața zilei de 25 martie de influentul canal rus de Telegram General SVR, citând surse de la Kremlin, potrivit Ziare.com.

UPDATE Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la o „încetare imediată” a războiului din Ucraina, într-o convorbire telefonică de sâmbătă cu omologul său rus, Vladimir Putin. Liderul turc „i-a mulțumit Președintelui Putin pentru poziția sa pozitivă” în ceea ce privește prelungirea acordului pentru exportul de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, adăugând că Turcia și Rusia „ar putea face pași suplimentari” când vine vorba de cooperarea economică, a precizat, sâmbătă, Direcția de comunicare a Președinției turce, potrivit Gândul.

UPDATE Detașamentul „Storm” din brigada a 5-a a Forțelor Armate Ruse s-a răsculat după două săptămâni de asalt lai Vodianoi în Donbass. Luptătorii supraviețuitori au înregistrat un videoclip în care vorbesc despre pierderi uriașe și acuzau conducerea armatei ruse de crime, potrivit Ziare.com.

UPDATE O nouă companie militară privată își instalează poziții și recrutează combatanți pentru războiul din Ucraina. Numit „Konvoi”, grupul se află sub aripa șefului administrației de ocupație instalate de Moscova în Crimeea, Serghei Aksionov, potrivit Adevărul.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat de 67 de ori teritoriul acestei regiuni din sudul Ucrainei. Potrivit unui comunicat remis sâmbătă dimineaţă, ruşii au lansat 301 obuze. Oraşul Herson a fost bombardat de şapte ori. 23 dintre obuzele ruseşti au lovit cartiere rezidenţiale, afectând case particulare, blocuri de apartamente şi o instituţie medicală. Două persoane au murit şi alte şase au fost rănite în urma atacurilor, potrivit Rador.

UPDATE După 6 luni de lupte aprige, rușii nu au reușit să întrerupă logistica contingentului ucrainean din Bakhmut. Cu toate acestea, principalul „drum al morții” se află sub controlul focului armatei ruse.

UPDATE Fostul președinte francez, între anii 2012-2017, Francois Hollande a făcut o declarație despre Vladimir Putin, care în ajunul invaziei Ucrainei nu credea că răspunsul Occidentului va fi atât de puternic. El a povestit acest lucru într-un nou interviu acordat ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung.

UPDATE Vitali Saveliev, ministrul rus al transporturilor, a anunțat, sâmbătă, în timpul unei întâlniri cu președintele Vladimir Putin, că traficul pe podul din Crimeea se desfășoară în regim normal, iar procentul de inspecție a mașinilor este de 100%, informează agenția rusă de presă Interfax.

UPDATE Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen se va alătura preşedintelui francez Emmanuel Macron într-o vizită la Beijing, luna viitoare, pentru a prezenta ”vocea unită” a Europei și a convinge China să facă presiuni asupra Rusiei pentru a înceta invazia din Ucraina, a declarat șeful statului francez, potrivit Gândul.

UPDATE Fostul preşedinte și premier rus Dmitri Medvedev, care deține în prezent postul de adjunct al secretarului Consiliului de Securitate de la Moscova, a transmis sâmbătă Dumei de Stat să adopte o lege care să le interzică persoanelor incluse în categoria „agenţilor străini” să câştige bani în Rusia, potrivit Adevărul.

UPDATE „Ocupanţii ruşi continuă să bombardeze locurile în care civilii primesc ajutoare Noaptea trecută, armata rusă a atacat un "punct de invincibilitate" în Kostiantynivka, în regiunea Doneţk. Ţinta de astăzi a artileriei ruse este un punct de livrare a ajutorului umanitar din Herson", a declarat Oleksandr Prokudin, şeful Administraţiei militare regionale din Herson, potrivit Sky News, potrivit Mediafax.

UPDATE Secretarul de presă al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, l-a susținut pe fostul președinte Dmitri Medvedev în ceea ce privește „pirateria” în Federația Rusă. Și el a recunoscut că se uită la filme piratate. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Kremlinul aprobă dorința lui Dmitri Medvedev de piratare a produselor occidentale. ”Daune maxime pentru a-i falimenta!”, notează Ziare.com.

UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat sâmbătă că este corect ca rușii să descarce și să distribuie pe internet copii piratate ale filmelor care nu sunt disponibile în această țară din cauza sancțiunilor primite după invadarea Ucrainei, informează agenția rusă de presă TASS.

UPDATE Katerina Tihonova (36 de ani), una dintre fiicele lui Vladimir Putin, a coordonat o cercetare pe rețelele sociale în rândul a 70 de milioane de ruși cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani și a concluzionat că nu sunt suficient de loiali față de tatăl ei, notează Ziare.com.

UPDATE Rusia a încheiat un acord cu țara vecină Belarus pentru a amplasa pe teritoriul acesteia arme nucleare tactice, a declarat sâmbătă președintele rus Vladimir Putin, potrivit agenției oficiale de presă Tass, relatează Reuters.

UPDATE Oligarhul rus Oleg Deripaska, ”regele aluminiului”, a ridiculizat deschis starea economică a Rusiei și a comparat viața rușilor cu viața babuinilor africani. El a scris pe canalul său de Telegram că, în ultimii 12 ani, autoritățile ruse nu au reușit să realizeze nici creștere economică, nici creșterea veniturilor pentru principalele grupuri de populație. Deripaska a subliniat dependența economiei ruse de exportul de hidrocarburi, afirmând că Rusia, care trăiește din vânzarea gazelor și petrolului, abia își duce traiul, „ca babuinii din Africa de Est”. Potrivit miliardarului, regiuni precum Siberia și Orientul Îndepărtat încă nu se dezvoltă, potrivit Ziare.com.

UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a comparat izolarea actuală a Rusiei cu situația din URSS din anii 1920 și 1930. El a recunoscut că Rusia nu are absolut niciun aliat în războiul său împotriva Ucrainei.„Pentru prima dată în 150 de ani, suntem singuri”, a declarat fostul președinte al Federației Ruse, potrivit Ziare.com.

UPDATE Peste 1000 cetățeni din Ucraina, dintre care 739 femei și 279 bărbați (1018 cetățeni) s-au angajat la muncă în Republica Moldova. Cei mai mulți cetățeni ucraineni sunt angajați în municipiul Chișinău (770), UTA Găgăuzia (45) și Bălți (38), se arată într-un comunicat emis de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

UPDATE Noua ambasadoare a SUA în România, Kathleen Kavalec, aflată într-o vizită la Constanța, a declarat pentru G4Media și Info Sud-Est că nu consideră că regiunea Mării Negre este ”un butoi de pulbere”, așa cum a fost descrisă chiar de presa americană, și a catalogat episodul dronei SUA doborâtă de ruși ca fiind un ”incident neprovocat și neprofesionist”.

UPDATE Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva va propune un „club pentru pace” cu China pentru a media încheierea conflictului din Ucraina. Acesta va efectua duminică o vizită la Beijing unde se va întâlni cu președintele Xi Jinping.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat pentru ziarul japonez „The Yomiuri Shimbun” că nu a primit propuneri din partea Chinei de a purta negocieri cu liderul Xi Jinping. Cu toate acestea, Zelenski susţine că a transmis Beijingului, pe canale diplomatice, că dorește un astfel de dialog. Publicaţia notează că, în ceea ce priveşte China, care a propus un „plan de pace” pentru rezolvarea conflictului, Zelenski a subliniat că nu a primit nicio propunere în acest sens și a adăugat că a cerut Beijingului cooperarea pentru planul de pace în 10 puncte propus de partea ucraineană și organizarea unei reuniuni la nivel înalt. Șeful statului ucrainean s-a arătat sceptic față de „planul de pace” din 12 puncte propus de China, prin care aceasta cere o încetare a focului și discuții de pace între Rusia și Ucraina, menționând, totodată, că „respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială” trebuie să fie pe primul loc, potrivit Rador.

UPDATE Asaltul Rusiei asupra oraşului Bahmut, intens contestat din estul Ucrainei, a fost "în mare parte blocat", afirmă Ministerul britanic al Apărării. Acest lucru este probabil în primul rând un rezultat al uzurii extreme a forţelor ruseşti. Ucraina a suferit, de asemenea, pierderi grele în timpul apărării sale. Ministerul a declarat că situaţia Rusiei a fost probabil înrăutăţită de "tensiunile dintre Ministerul rus al Apărării şi Grupul Wagner, ambele contribuind cu trupe în acest sector", relatează The Guardian, notează ZF.

UPDATE Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a propus sâmbătă interzicerea în Rusia a activităţilor Curţii Penale Internaţionale (CPI) - care a emis mandat de arestare pentru Vladimir Putin - și pedepsirea celor ecare oferă asistență acestei instituții, conform Reuters.

UPDATE Fondatorul grupării de mercenari Wagner a apelat la deținuți din închisorile ruse cărora le-a oferit contracte pentru șase luni și promisiunea că vor fi grațiați dacă vor lupta în Ucraina. Acum, Evgheni Prigojin laudă demersul și spune că circa 5.000 de persoane au fost grațiate, iar rata de recidivă este foarte mică, relatează Kommersant.

UPDATE Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, intenţionează să abordeze la întâlnirea din aprilie cu omologul său chinez, Xi Jinping, perspectivele negocierilor de pace în Ucraina, anunţă Palatul Elysée, potrivit Mediafax.

UPDATE Comandamentul de Nord al SUA (NORTHCOM) avertizează desfășurarea de submarine nucleare rusești în largul coastelor americane, posibil printre cele mai puternice și silențioase în patrulare permanentă. Rusia va putea desfășura submarinele de atac nucleare în largul oricărei coaste americane în următorii doi ani, a declarat șeful Comandamentului de Nord al SUA, Comitetului pentru Servicii Armate a Senatului, menționează Newsweek.

UPDATE Preşedintele chinez Xi Jinping, care a întreprins săptămâna aceasta o vizită extrem de mediatizată la Moscova, ar trebui să discute şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat vineri cancelarul federal german Olaf Scholz, potrivit HotNews.

UPDATE Cetăţenii altor ţări pot servi în Forțele de aviaţie ale Ucrainei, pot fi piloţi sau ingineri de aviație sau personal de întreținere la sol, a declarat Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forţelor Armate ucrainene.

UPDATE Ministerul Justiției din Austria a confirmat vineri, 24 martie, că președintele Rusiei, Vladimir Putin, va fi arestat dacă va vizita această țară, potrivit Ziare.com.

UPDATE Uniunea Europeană intenţionează să acorde prioritate unor active ruseşti în valoare de sute de miliarde de euro, în cadrul unui proiect fără precedent de confiscare, a explicat vineri agenţiei France Presse coordonatorul operaţiunii, înaltul funcţionar suedez Anders Ahnlid, potrivit HotNews.

UPDATE Forțele armate ucrainene au reușit să respingă 38 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore. Rușii și-au concentrat forțele în zonele Bahmut, Lîman și Mariinka, potrivit statului major al armatei. „În direcția Bahmut, inamicul continuă să atace orașul, care este menținut de apărătorii noștri, precum și în zonele Orehovo-Vasilivka, Bohdanivka, Ivanivske și Stupochki din regiunea Donețk”, precizează statul major general ucrainean, notează Adevărul.

UPDATE Aproape 170.000 de ruși au murit în timpul războiului din Ucraina, susțin autoritățile ucrainene, potrivit Sky News, potrivit Antena3.

UPDATE După începerea războiului provocat de Vladimir Putin în Ucraina, Statele Unite și aliații săi din Europa, dar și din lume au impus pachete de sancțiuni împotriva Moscovei. Acum, un raport al Consiliului german de relații externe a scos în evidență faptul că Rusia a fost lovită de interdicțiile occidentale, diminuând capacitatea militară a regimului de la Kremlin.

UPDATE Un cetățean rus care a încercat să se infiltreze la Curtea Penală Internațională vara trecută a fost acuzat vineri de spionaj în Statele Unite, unde este acuzat că a trăit sub o identitate falsă timp de doi ani, potrivit AFP.

UPDATE Rusia nu se așteaptă ca rezultatele investigațiilor privind explozia de la Nord Stream să fie făcute publice, a declarat joi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit Reuters, citat de oilprice.com.

UPDATE Războiul lui Putin declanșat în Ucraina a împărțit lumea în două tabere, una care a impus sancțiuni economice drastice împotriva Rusiei și alta care nu a făcut acest lucru. Acum, președintele american Joe Biden a eliminat de pe lista invitaților la Summitul pentru Democrație, organizat de SUA între 28-30 martie 2023, două țări NATO, Turcia și Ungaria, prietene cu Putin, notează Ziare.com.

UPDATE Abbas Gallyamov, un fost redactor al discursurilor lui Vladimir Putin, a fost inclus pe lista ”persoanelor urmărite” a autorităților ruse, cel mai recent pas într-o represiune radicală împotriva disidenței, relatează Sky News.

UPDATE Spania, cel mai mare cumpărător european de gaze naturale lichefiate din Rusia, îndeamnă importatorii să nu semneze noi contracte cu Moscova, deoarece încearcă să reducă legăturile în urma invaziei Ucrainei, anunță bnnbloomberg.ca.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a afirmat vineri, 24 martie, la Ottawa, că, până în prezent, China „nu a livrat” arme Rusiei, în pofida temerilor exprimate de occidentali pe această temă, scrie AFP. „Sunt trei luni de când aud că China va furniza Rusiei arme importante. Nu înseamnă că nu o vor face, dar încă nu au făcut-o”, a declarat preşedintele american în cursul unei vizite în Canada. „Nu desconsider China. Nu desconsider Rusia”, a adăugat el, apreciind că informaţiile despre apropierea dintre Beijing şi Moscova probabil au fost „exagerate”.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, vineri seară, că Ucraina nu îi va ierta pe ruși pentru toate decesele și rănile suferite. El a mai transmis că teroriștii ruși vor fi înfrânți în războiul disputat pe teritoriul ucrainean.

Război în Ucraina, ziua 393: Rusia avertizează Moldova, iar Zelenski apare la Herson. Moscova amenință cu Apocalipsa nucleară
Război în Ucraina, ziua 394: Moscova acuză Chișinăul, iar Zelenski crede în victorie. Medvedev: „Kievul deschide cutia Pandorei”
Război în Ucraina, ziua 458: Primii pași ai contraofensivei și sancțiuni UE. Zalujnîi: „E timpul să întoarcem ce ne aparține”
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 458: Primii pași ai contraofensivei și sancțiuni UE. Zalujnîi: „E timpul să întoarcem ce ne aparține”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Tragedie la Ialoveni: Un tânăr a murit electrocutat. Încerca să ridice remorca unui camion
/VIDEO/ Tragedie la Ialoveni: Un tânăr a murit electrocutat. Încerca să ridice remorca unui camion
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Congresul Deputaților de toate nivelurile din Găgăuzia a adoptat o rezoluție: Ce solicită autorităților de la Chișinău
/VIDEO/ Congresul Deputaților de toate nivelurile din Găgăuzia a adoptat o rezoluție: Ce solicită autorităților de la Chișinău

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 458: Primii pași ai contraofensivei și sancțiuni UE. Zalujnîi: „E timpul să întoarcem ce ne aparține”

27 mai 2023, ora 20:52

Războiul din Ucraina continuă în ziua cu numărul 458. Ambasadorii UE au aprobat sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a situației în Republica Moldova, în privința a cinci persoane. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul român, Vlad Gheorghe, potrivit căruia o decizie oficială a Consiliului European urmează a fi luată pe 31 ma. Totodată, UE va introduce sancțiuni pentru cetățenii moldoveni Alexandr Kalinin și Grigore Karamalac, pentru „acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”. 

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a publicat un videoclip care sugerează începutul contraofensivei. În filmare, soldații ucraineni se pregătesc de luptă, rostind o rugăciune de luptă. La sfârșitul videoclipului - un apel pentru a se alătura Forțelor Armate. „A venit timpul să întoarcem ce ne aparține”, a spus Zalujnîi în videoclip. Pe fondul așteptatei contraofensive a Forțelor Armate ale Ucrainei, această declarație a lui Zalujnîi poate sugera începutul ei.

UPDATE Consilierul biroului prezidențial de la Kiev, Mihail Podoliak, a declarat că Ucraina pregătește terenul pentru o contraofensivă împotriva forțelor de ocupație ruse, iar intensitatea ostilităților este în creștere. „Acesta este un proces complex, nu este o chestiune de o zi, o anumită dată sau o anumită oră. Acesta este un proces continuu de dezocupare. Unele procese sunt deja în curs, de exemplu, distrugerea liniilor de alimentare sau exploziile de depozite în spate. Intensitatea este în creștere, dar va dura destul de mult timp”, a spus el. este într-un interviu pentru The Guardian. Podoliak prezice că, pe măsură ce contraofensiva va câștiga avânt, grupurile ruse care luptă de partea Ucrainei vor efectua raiduri similare cu operațiunile recente din regiunea Belgorod a Federației Ruse.

UPDATE Forțele armate ale Ucrainei au început antrenamentele pe tancurile americane M1 Abrams în Germania. Pe 12 mai, Statele Unite au redistribuit 31 de tancuri în Germania pentru pregătirea corespunzătoare a Forțelor Armate ale Ucrainei. New York Times scrie despre acest lucru, citând o declarație oficială a purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Garron Garn. Se observă că instructorii americani au început pregătirea a 400 de soldați ucraineni. 

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a impus sancțiuni împotriva a peste 200 de companii din Rusia și Belarus. Potrivit decretului lui Zelenski, au fost impuse sancțiuni împotriva a 51 de ruși, inclusiv a oamenilor de știință și a directorilor generali de fabrici, precum și împotriva a 220 de persoane juridice asociate cu Rusia. Lista sancțiunilor includea structurile MTS și Căile Ferate Ruse, precum și companii din Belarus, inclusiv Uzina de Automobile Minsk, Uzina Mecanică Minsk numită după S. I. Vavilov, Uzina de Componente Radio Monolit din Vitebsk, Uzina de Reparații de Avioane Orsha.

UPDATE Un atac cu două drone a provocat o explozie în regiunea rusă Pskov, în apropiere de granița cu Belarus, care a avariat clădirea administrativă a unei conducte de petrol, a declarat sâmbătă guvernatorul local Mihail Vedernikov pe Telegram, informează Reuters.

UPDATE Ucraina este pregătită să lanseze mult așteptata contraofensivă împotriva forțelor rusești, a declarat pentru BBC un oficial ucrainean de rang înalt, transmite The Guardian. Postul de televiziune a relatat că Oleksii Danilov nu a vrut să precizeze o dată exactă, dar a spus că un asalt pentru a recuceri teritoriul de la forțele de ocupație ale președintelui Vladimir Putin ar putea începe „mâine, poimâine sau peste o săptămână”.

UPDATE Explozii puternice au tunat în Berdiansk (regiunea Zaporojie), ocupată temporar, după un indiciu de dimineață de la comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, despre posibila începere a unei contraofensive. Localnicii au început să raporteze zgomote puternice. Potrivit datelor preliminare, o „sosire” este posibilă în zona portului orașului, precum și prin acumularea de invadatori care se află pe teritoriul centrului de recreere Kimik.

UPDATE Cel mai probabil, fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evghenii Prigojin, a început retragerea mercenarilor săi din Bahmut pentru a transfera controlul pozițiilor trupelor regulate ale armatei ruse. Rotația corespunzătoare va continua în mai multe etape, deoarece rușii vor încerca să mențină flancurile în vecinătatea orașului, potrivit informațiilor britanice. 

UPDATE Continuă operațiunea de căutare în urma atacului cu rachete rusești asupra unui spital din Dnipro. Potrivit șefului OVA din Dnepropetrovsk, Serhii Lisak, la Dnipro a fost declarată zi de doliu. „Până acum, 90% din dărâmături au fost demontate. Soarta a trei persoane care ar fi putut fi în clădirea afectată este încă necunoscută. Salvatorii au găsit fragmente de cadavre acolo. Experții criminaliști lucrează”, a spus Lisak.

UPDATE În adresarea sa de vineri seara, președintele Volodimir Zelenski i-a condamnat pe cei care se află în spatele atacului mortal cu rachete rusești asupra unei clinici medicale din Dnipro ca fiind „creaturi absolut bolnave”. Potrivit acestuia, bilanțul victimelor se ridică la doi morți și peste 30 de răniți.

UPDATE Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că Rusia plănuiește să simuleze un accident major la centrala nucleară Zaporojie controlată de forțele pro-ruse. Astfel, ar încerca să zădărnicească o contraofensivă ucraineană planificată de mult timp pentru a recuceri teritoriul ocupat de Rusia. „În următoarele ore, rușii pregătesc o provocare de amploare pentru a simula un accident la centrala nucleară din Zaporojie. Pentru aceasta se va desfășura o grevă direct pe teritoriul centralei. După aceea, o scurgere de urgență. de substanțe radioactive vor fi anunțate. În mod tradițional, Ucraina va fi acuzată pentru incident”, a spus GUR, într-un comunicat.

UPDATE În direcția Bahmut, se constată o scădere a ritmului operațiunilor ofensive rusești. Este probabil ca Forțele de Apărare să înceapă o nouă fază a operațiunilor și să îngreuneze transferul planificat al pozițiilor Wagner către unitățile ruse din Bahmut. Acest lucru este precizat în raportul Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Se observă că forțele ucrainene au efectuat contraatacuri cu succes în zona Orehovo-Vasilievka (11 km nord-vest de Bahmut) și Klesceevka (7 km sud-vest de Bahmut). Unul dintre corespondenții militari ai Federației Ruse susține că contraatacurile ucrainene din regiunea Orehovo-Vasilievka au forțat unitățile PMC veterane să se retragă la un kilometru de pozițiile lor din zonă.

UPDATE Pe 26 mai, în jurul orei 21:40, a fost înregistrat un cutremur în Ucraina, la 20 km vest de orașul Poltava. Potrivit Centrului Principal de Control Special, a avut o magnitudine de 3,5 (pe scara Richter) la o adâncime de 7 km. Experții au remarcat că mai devreme au fost înregistrate cutremure de putere similară de pe teritoriul regiunii Poltava, în special, ultimul dintre ele pe 14 ianuarie 2023 cu o magnitudine de 2,7 și pe 3 octombrie 2022 cu o magnitudine de 3,4.

UPDATE Două explozii puternice au tunat în zona Azovstal din Mariupol în seara zilei de 26 mai, a declarat Petr Andriușchenko, consilier al primarului, pe Telegram, citând confirmarea mișcării locale de rezistență. Agenția de propagandă TASS confirmă că un atac asupra orașului ocupat ar fi fost efectuat cu rachete cu rază lungă de acțiune.

UPDATE Parlamentul polonez, controlat de naționaliști, a adoptat vineri o lege controversată de creare a unei comisii de anchetă privind „influența rusă în Polonia”, descrisă de opoziție drept o „lovitură constituțională”, înainte de alegerile parlamentare din toamnă, potrivit AFP.

UPDATE La câteva zile după ce militarii ruși care luptă împotriva regimului lui Putin au realizat un raid transfrontalier care a generat panică în regiunea Belgorod, Legiunea pentru Libertatea Rusiei a postat un videoclip care ar rezuma incursiunea de două zile, subliniind că, deși erau în superioritate numerică, soldații armatei regulate a Rusiei s-au ascuns de teamă în casele localnicilor, pe după copaci și după garduri.

UPDATE UE avertizează împotriva demersului „extrem de periculos” al Rusiei de a amplasa arme nucleare în Belarus. „Regimul belarus este complice la războiul de agresiune ilegal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei”, a afirmat Serviciul European de Acțiune Externă într-un comunicat, făcând apel la Belarus să „revină asupra unor decizii care nu pot contribui decât la creșterea tensiunilor în regiune și la subminarea suveranității Belarusului”, potrivit CNN.

Război în Ucraina, ziua 457: Starea de urgență e prelungită în Moldova, iar UE cere insistența Chinei! Kievul: Putin e ținta nr.1
Război în Ucraina, ziua 456: Start contraofensivei! Rusia transferă arme atomice în Belarus, Zalujnîi apare viu, iar Putin e vânat
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretul din Larnaca. Conexiunile dintre soțul Emmei Tăbîrță și fiul patronului Trans-Oil
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretul din Larnaca. Conexiunile dintre soțul Emmei Tăbîrță și fiul patronului Trans-Oil
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Detalii despre tragicul accident de la Orhei: Cum s-a întâmplat totul și cine s-ar face vinovat
/VIDEO/ Detalii despre tragicul accident de la Orhei: Cum s-a întâmplat totul și cine s-ar face vinovat
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Ediție Specială TV8: Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Mesaje oficiale, rezoluție și horă în PMAN
/VIDEO/ Ediție Specială TV8: Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Mesaje oficiale, rezoluție și horă în PMAN
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram