/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Război în Ucraina, ziua 395: Zelenski explică de ce întârzie contraofensiva, iar Erdogan a avut o cerință către Putin la telefon

25 martie 2023, ora 19:53

Războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina continuă și în ziua cu numărul 395 de la începutul invaziei la scară largă. Bătălia pentru Bakmut, oraşul ucrainean pe care Rusia a încercat luni de zile să-l captureze, se „stabilizează”, spune comandantul şef al armatei Ucrainei. La începutul acestei luni, oficialii occidentali estimau că între 20.000 şi 30.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în Bahmut începând cu vara trecută, conform BBC, citat de news.ro. Totuși, armata ucraineană a transmis că se dau lupte puternice pe o linie a frontului care se întinde de la Lîman către Kupiansk, cât și în sudul orașului Avdiivka și la periferiile Donețkului, deținut deja de armata rusă. Luptele au loc în contextul în care forțele ruse și-au reînnoit eforturile de a captura întreg Donbasul, regiune estică formată din provinciile Donețk și Luhansk, notează Libertatea.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat pentru ziarul japonez "The Yomiuri Shimbun" că Ucraina nu poate încă să-și lanseze contraofensiva, deoarece Kievul aşteaptă un număr suficient de arme de la parteneri, potrivit Rador. Totodată, vocile importante din spațiul informațional rusesc pregătesc tot mai mult publicul lor pentru o potențială contraofensivă ucraineană, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în evaluarea publicată în noaptea de vineri spre sâmbătă. Pe de altă parte, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a cerut sâmbătă "încetarea imediată" a războiului din Ucraina în timpul unei convorbiri telefonice cu preşedintele Vladimir Putin, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că nu a primit de la China nicio propunere de mediere între Ucraina și Rusia.

UPDATE Cel puțin 16 civili au fost ucişi, iar alţi 59 au fost răniţi în bombardamente ruseşti care au vizat opt regiuni în Ucraina, anunţă sâmbătă armata ucraineană, potrivit CNN.

UPDATE Pierderile umane ale armatei ruse în războiul pe scară largă împotriva Ucrainei au depășit deja 230 de mii de oameni. Vorbim nu numai despre morți, ci și despre dispăruți. Cifre au fost publicate în dimineața zilei de 25 martie de influentul canal rus de Telegram General SVR, citând surse de la Kremlin, potrivit Ziare.com.

UPDATE Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la o „încetare imediată” a războiului din Ucraina, într-o convorbire telefonică de sâmbătă cu omologul său rus, Vladimir Putin. Liderul turc „i-a mulțumit Președintelui Putin pentru poziția sa pozitivă” în ceea ce privește prelungirea acordului pentru exportul de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, adăugând că Turcia și Rusia „ar putea face pași suplimentari” când vine vorba de cooperarea economică, a precizat, sâmbătă, Direcția de comunicare a Președinției turce, potrivit Gândul.

UPDATE Detașamentul „Storm” din brigada a 5-a a Forțelor Armate Ruse s-a răsculat după două săptămâni de asalt lai Vodianoi în Donbass. Luptătorii supraviețuitori au înregistrat un videoclip în care vorbesc despre pierderi uriașe și acuzau conducerea armatei ruse de crime, potrivit Ziare.com.

UPDATE O nouă companie militară privată își instalează poziții și recrutează combatanți pentru războiul din Ucraina. Numit „Konvoi”, grupul se află sub aripa șefului administrației de ocupație instalate de Moscova în Crimeea, Serghei Aksionov, potrivit Adevărul.

UPDATE Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat de 67 de ori teritoriul acestei regiuni din sudul Ucrainei. Potrivit unui comunicat remis sâmbătă dimineaţă, ruşii au lansat 301 obuze. Oraşul Herson a fost bombardat de şapte ori. 23 dintre obuzele ruseşti au lovit cartiere rezidenţiale, afectând case particulare, blocuri de apartamente şi o instituţie medicală. Două persoane au murit şi alte şase au fost rănite în urma atacurilor, potrivit Rador.

UPDATE După 6 luni de lupte aprige, rușii nu au reușit să întrerupă logistica contingentului ucrainean din Bakhmut. Cu toate acestea, principalul „drum al morții” se află sub controlul focului armatei ruse.

UPDATE Fostul președinte francez, între anii 2012-2017, Francois Hollande a făcut o declarație despre Vladimir Putin, care în ajunul invaziei Ucrainei nu credea că răspunsul Occidentului va fi atât de puternic. El a povestit acest lucru într-un nou interviu acordat ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung.

UPDATE Vitali Saveliev, ministrul rus al transporturilor, a anunțat, sâmbătă, în timpul unei întâlniri cu președintele Vladimir Putin, că traficul pe podul din Crimeea se desfășoară în regim normal, iar procentul de inspecție a mașinilor este de 100%, informează agenția rusă de presă Interfax.

UPDATE Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen se va alătura preşedintelui francez Emmanuel Macron într-o vizită la Beijing, luna viitoare, pentru a prezenta ”vocea unită” a Europei și a convinge China să facă presiuni asupra Rusiei pentru a înceta invazia din Ucraina, a declarat șeful statului francez, potrivit Gândul.

UPDATE Fostul preşedinte și premier rus Dmitri Medvedev, care deține în prezent postul de adjunct al secretarului Consiliului de Securitate de la Moscova, a transmis sâmbătă Dumei de Stat să adopte o lege care să le interzică persoanelor incluse în categoria „agenţilor străini” să câştige bani în Rusia, potrivit Adevărul.

UPDATE „Ocupanţii ruşi continuă să bombardeze locurile în care civilii primesc ajutoare Noaptea trecută, armata rusă a atacat un "punct de invincibilitate" în Kostiantynivka, în regiunea Doneţk. Ţinta de astăzi a artileriei ruse este un punct de livrare a ajutorului umanitar din Herson", a declarat Oleksandr Prokudin, şeful Administraţiei militare regionale din Herson, potrivit Sky News, potrivit Mediafax.

UPDATE Secretarul de presă al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, l-a susținut pe fostul președinte Dmitri Medvedev în ceea ce privește „pirateria” în Federația Rusă. Și el a recunoscut că se uită la filme piratate. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Kremlinul aprobă dorința lui Dmitri Medvedev de piratare a produselor occidentale. ”Daune maxime pentru a-i falimenta!”, notează Ziare.com.

UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat sâmbătă că este corect ca rușii să descarce și să distribuie pe internet copii piratate ale filmelor care nu sunt disponibile în această țară din cauza sancțiunilor primite după invadarea Ucrainei, informează agenția rusă de presă TASS.

UPDATE Katerina Tihonova (36 de ani), una dintre fiicele lui Vladimir Putin, a coordonat o cercetare pe rețelele sociale în rândul a 70 de milioane de ruși cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani și a concluzionat că nu sunt suficient de loiali față de tatăl ei, notează Ziare.com.

UPDATE Rusia a încheiat un acord cu țara vecină Belarus pentru a amplasa pe teritoriul acesteia arme nucleare tactice, a declarat sâmbătă președintele rus Vladimir Putin, potrivit agenției oficiale de presă Tass, relatează Reuters.

UPDATE Oligarhul rus Oleg Deripaska, ”regele aluminiului”, a ridiculizat deschis starea economică a Rusiei și a comparat viața rușilor cu viața babuinilor africani. El a scris pe canalul său de Telegram că, în ultimii 12 ani, autoritățile ruse nu au reușit să realizeze nici creștere economică, nici creșterea veniturilor pentru principalele grupuri de populație. Deripaska a subliniat dependența economiei ruse de exportul de hidrocarburi, afirmând că Rusia, care trăiește din vânzarea gazelor și petrolului, abia își duce traiul, „ca babuinii din Africa de Est”. Potrivit miliardarului, regiuni precum Siberia și Orientul Îndepărtat încă nu se dezvoltă, potrivit Ziare.com.

UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a comparat izolarea actuală a Rusiei cu situația din URSS din anii 1920 și 1930. El a recunoscut că Rusia nu are absolut niciun aliat în războiul său împotriva Ucrainei.„Pentru prima dată în 150 de ani, suntem singuri”, a declarat fostul președinte al Federației Ruse, potrivit Ziare.com.

UPDATE Peste 1000 cetățeni din Ucraina, dintre care 739 femei și 279 bărbați (1018 cetățeni) s-au angajat la muncă în Republica Moldova. Cei mai mulți cetățeni ucraineni sunt angajați în municipiul Chișinău (770), UTA Găgăuzia (45) și Bălți (38), se arată într-un comunicat emis de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

UPDATE Noua ambasadoare a SUA în România, Kathleen Kavalec, aflată într-o vizită la Constanța, a declarat pentru G4Media și Info Sud-Est că nu consideră că regiunea Mării Negre este ”un butoi de pulbere”, așa cum a fost descrisă chiar de presa americană, și a catalogat episodul dronei SUA doborâtă de ruși ca fiind un ”incident neprovocat și neprofesionist”.

UPDATE Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva va propune un „club pentru pace” cu China pentru a media încheierea conflictului din Ucraina. Acesta va efectua duminică o vizită la Beijing unde se va întâlni cu președintele Xi Jinping.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat pentru ziarul japonez „The Yomiuri Shimbun” că nu a primit propuneri din partea Chinei de a purta negocieri cu liderul Xi Jinping. Cu toate acestea, Zelenski susţine că a transmis Beijingului, pe canale diplomatice, că dorește un astfel de dialog. Publicaţia notează că, în ceea ce priveşte China, care a propus un „plan de pace” pentru rezolvarea conflictului, Zelenski a subliniat că nu a primit nicio propunere în acest sens și a adăugat că a cerut Beijingului cooperarea pentru planul de pace în 10 puncte propus de partea ucraineană și organizarea unei reuniuni la nivel înalt. Șeful statului ucrainean s-a arătat sceptic față de „planul de pace” din 12 puncte propus de China, prin care aceasta cere o încetare a focului și discuții de pace între Rusia și Ucraina, menționând, totodată, că „respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială” trebuie să fie pe primul loc, potrivit Rador.

UPDATE Asaltul Rusiei asupra oraşului Bahmut, intens contestat din estul Ucrainei, a fost "în mare parte blocat", afirmă Ministerul britanic al Apărării. Acest lucru este probabil în primul rând un rezultat al uzurii extreme a forţelor ruseşti. Ucraina a suferit, de asemenea, pierderi grele în timpul apărării sale. Ministerul a declarat că situaţia Rusiei a fost probabil înrăutăţită de "tensiunile dintre Ministerul rus al Apărării şi Grupul Wagner, ambele contribuind cu trupe în acest sector", relatează The Guardian, notează ZF.

UPDATE Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a propus sâmbătă interzicerea în Rusia a activităţilor Curţii Penale Internaţionale (CPI) - care a emis mandat de arestare pentru Vladimir Putin - și pedepsirea celor ecare oferă asistență acestei instituții, conform Reuters.

UPDATE Fondatorul grupării de mercenari Wagner a apelat la deținuți din închisorile ruse cărora le-a oferit contracte pentru șase luni și promisiunea că vor fi grațiați dacă vor lupta în Ucraina. Acum, Evgheni Prigojin laudă demersul și spune că circa 5.000 de persoane au fost grațiate, iar rata de recidivă este foarte mică, relatează Kommersant.

UPDATE Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, intenţionează să abordeze la întâlnirea din aprilie cu omologul său chinez, Xi Jinping, perspectivele negocierilor de pace în Ucraina, anunţă Palatul Elysée, potrivit Mediafax.

UPDATE Comandamentul de Nord al SUA (NORTHCOM) avertizează desfășurarea de submarine nucleare rusești în largul coastelor americane, posibil printre cele mai puternice și silențioase în patrulare permanentă. Rusia va putea desfășura submarinele de atac nucleare în largul oricărei coaste americane în următorii doi ani, a declarat șeful Comandamentului de Nord al SUA, Comitetului pentru Servicii Armate a Senatului, menționează Newsweek.

UPDATE Preşedintele chinez Xi Jinping, care a întreprins săptămâna aceasta o vizită extrem de mediatizată la Moscova, ar trebui să discute şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat vineri cancelarul federal german Olaf Scholz, potrivit HotNews.

UPDATE Cetăţenii altor ţări pot servi în Forțele de aviaţie ale Ucrainei, pot fi piloţi sau ingineri de aviație sau personal de întreținere la sol, a declarat Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forţelor Armate ucrainene.

UPDATE Ministerul Justiției din Austria a confirmat vineri, 24 martie, că președintele Rusiei, Vladimir Putin, va fi arestat dacă va vizita această țară, potrivit Ziare.com.

UPDATE Uniunea Europeană intenţionează să acorde prioritate unor active ruseşti în valoare de sute de miliarde de euro, în cadrul unui proiect fără precedent de confiscare, a explicat vineri agenţiei France Presse coordonatorul operaţiunii, înaltul funcţionar suedez Anders Ahnlid, potrivit HotNews.

UPDATE Forțele armate ucrainene au reușit să respingă 38 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore. Rușii și-au concentrat forțele în zonele Bahmut, Lîman și Mariinka, potrivit statului major al armatei. „În direcția Bahmut, inamicul continuă să atace orașul, care este menținut de apărătorii noștri, precum și în zonele Orehovo-Vasilivka, Bohdanivka, Ivanivske și Stupochki din regiunea Donețk”, precizează statul major general ucrainean, notează Adevărul.

UPDATE Aproape 170.000 de ruși au murit în timpul războiului din Ucraina, susțin autoritățile ucrainene, potrivit Sky News, potrivit Antena3.

UPDATE După începerea războiului provocat de Vladimir Putin în Ucraina, Statele Unite și aliații săi din Europa, dar și din lume au impus pachete de sancțiuni împotriva Moscovei. Acum, un raport al Consiliului german de relații externe a scos în evidență faptul că Rusia a fost lovită de interdicțiile occidentale, diminuând capacitatea militară a regimului de la Kremlin.

UPDATE Un cetățean rus care a încercat să se infiltreze la Curtea Penală Internațională vara trecută a fost acuzat vineri de spionaj în Statele Unite, unde este acuzat că a trăit sub o identitate falsă timp de doi ani, potrivit AFP.

UPDATE Rusia nu se așteaptă ca rezultatele investigațiilor privind explozia de la Nord Stream să fie făcute publice, a declarat joi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit Reuters, citat de oilprice.com.

UPDATE Războiul lui Putin declanșat în Ucraina a împărțit lumea în două tabere, una care a impus sancțiuni economice drastice împotriva Rusiei și alta care nu a făcut acest lucru. Acum, președintele american Joe Biden a eliminat de pe lista invitaților la Summitul pentru Democrație, organizat de SUA între 28-30 martie 2023, două țări NATO, Turcia și Ungaria, prietene cu Putin, notează Ziare.com.

UPDATE Abbas Gallyamov, un fost redactor al discursurilor lui Vladimir Putin, a fost inclus pe lista ”persoanelor urmărite” a autorităților ruse, cel mai recent pas într-o represiune radicală împotriva disidenței, relatează Sky News.

UPDATE Spania, cel mai mare cumpărător european de gaze naturale lichefiate din Rusia, îndeamnă importatorii să nu semneze noi contracte cu Moscova, deoarece încearcă să reducă legăturile în urma invaziei Ucrainei, anunță bnnbloomberg.ca.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden a afirmat vineri, 24 martie, la Ottawa, că, până în prezent, China „nu a livrat” arme Rusiei, în pofida temerilor exprimate de occidentali pe această temă, scrie AFP. „Sunt trei luni de când aud că China va furniza Rusiei arme importante. Nu înseamnă că nu o vor face, dar încă nu au făcut-o”, a declarat preşedintele american în cursul unei vizite în Canada. „Nu desconsider China. Nu desconsider Rusia”, a adăugat el, apreciind că informaţiile despre apropierea dintre Beijing şi Moscova probabil au fost „exagerate”.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, vineri seară, că Ucraina nu îi va ierta pe ruși pentru toate decesele și rănile suferite. El a mai transmis că teroriștii ruși vor fi înfrânți în războiul disputat pe teritoriul ucrainean.

Război în Ucraina, ziua 393: Rusia avertizează Moldova, iar Zelenski apare la Herson. Moscova amenință cu Apocalipsa nucleară
Război în Ucraina, ziua 394: Moscova acuză Chișinăul, iar Zelenski crede în victorie. Medvedev: „Kievul deschide cutia Pandorei”

Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De activitatea lor sunt legate cele mai mari așteptări privind reformarea justiției. Un scandal recent arată, însă, că evaluările lor pot avea lacune. Ce secrete ascunde Comisia Pre-vetting? Cutia Neagră PLUS vă dezvăluie numele mai multor membri ai secretariatului Comisiei, ținute în mare secret. Printre ei sunt ofițeri CNA, exponenți din societatea civilă, avocați și chiar angajați ai Parlamentului.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova este ostatica de decenii a Centralei electrice de la Cuciurgan. MGRES, controlată de gigantul energetic rusesc RAE EES și oameni din anturajul lui Vladimir Putin, plasați sub sancțiuni internaționale, nu este doar instrument de șantaj împotriva Chișinăului. O investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS de la TV8, împreună cu redacția Zelenîi List din Ucraina, a scos la iveală grave probleme de mediu provocate de activitatea termocentralei: inundații, poluarea excesivă a aerului și apei, intoxicarea solului mai multor sate ucrainene, ceea ce a determinat o explozie de cazuri de îmbolnăvire de cancer.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Alegerile locale generale vin cu diverse inginerii financiare și scheme frauduloase. În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Nimeni nu l-a văzut sau auzit vreodată pe enigmaticul filantrop. Bărbatul, cu rădăcini și afaceri în Rusia, nu a fost niciodată în Moldova, nu îl leagă nimic de țara noastră, decât doar faptul că este gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. În capcană au picat inclusiv primari de la PAS, partidul de guvernare care i-a declarat război oligarhului fugar.

/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul
/VIDEO/ Un interviu oferit de Spînu televiziunii GRT, întrerupt de Constantinov, care a dat buzna în studiou. Cum a reacționat ministrul
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani
/VIDEO/ Mister dezlegat: Cine e tatăl copilului fetiței care a născut la 11 ani

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 175: Autoritatea Palestiniană are un nou Guvern. O tabără de refugiați a fost lovită de israelieni

29 martie 2024, ora 14:22

Război în Israel ziua 175. Preşedintele Autorităţii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas a desemnat un nou premier și a aprobat alcătuirea Guvernului. El vrea o reunificare a instituţiilor, o reconstrucţie a Fâşiei Gaza şi un coordonator el anclavei. Mahmoud Abbas a semnat un decret prezidențiale prin care a desemnat premierul celui de-al 19-lea Guvern al Autorității Palestiniene. Mohammed Mustafa urmează să depună jurământul în faţa preşedintelui duminică, potrivit agenţiei oficiale palestiniene de presă Wafa.

UPDATE Mii de iordanieni au participat joi pentru a cincea zi consecutiv la o manifestaţie lângă ambasada israeliană din capitala Amman pentru a cere revocarea tratatului de pace dintre Iordania şi Israel, informează Reuters. Protestatarii adunaţi în cartierul înstărit al capitalei care găzduieşte ambasada au arborat steagul palestinian şi au scandat sloganuri ca „Ei spun că (mişcarea) Hamas e teroristă. Întreaga Iordanie este Hamas” şi „Fără ambasadă sionistă pe pământ iordanian”, cerând autorităţilor să închidă ambasada şi să pună capăt tratatului de pace din 1994 care a normalizat relaţiile cu statul evreu, transmite Agerpres.

UPDATE Israelul extinde în prezent o zonă tampon în Gaza, adiacentă gardului de graniță, extinzând semnificativ zona declarată de armată drept zonă palestiniană interzisă înainte de război, a constatat Haaretz. Ziarul israelian a spus că a aflat că un director de proiect a fost numit de armată pentru a supraveghea proiectul. După finalizare, acesta va cuprinde aproximativ 16% din suprafața Fâșiei Gaza.

UPDATE Atacuri aeriene israeliene au lovit Moscheea Saad bin Abi Waqqas din tabăra de refugiați Jabalia, au confirmat corespondenții Al Jazeera, rănind doi palestinieni. Grevele au provocat, de asemenea, izbucnirea unui incendiu într-un magazin de electrocasnice din tabără la primele ore ale dimineții.

UPDATE Un port temporar din care vor fi trimise nave cu ajutoare pentru civililii din Gaza va fi operaţional în aprilie. Anunțul a fost făcut de preşedintele cipriot Nikos Christodoulides, citând o delegaţie americană, relatează dpa. Preşedintele  Joe Biden a anunţat pe 8 martie că armata americană şi partenerii săi vor construi un doc plutitor pe coasta Fâşiei Gaza. Portul va consta în principal dintr-un dig temporar care ar trebui să permită camioanelor să livreze ajutoare umanitare zilnic. Măsura este necesară deoarece Gaza nu dispune de un port suficient de adânc pentru a permite pătrunderea unor nave cargo de mari dimensiuni.

UPDATE Jurnaliştii palestinieni care lucrează în Gaza au inspirat arta stradală în Regatul Unit, cel mai recent mural apărând în zona Ilford din estul Londrei. Pictată de artiștii stradali Auberi Chen, Core 246 și Căpitanul Kris, pictura murală mare „Eroii Palestinei” prezintă fotografi palestinieni, de la stânga la dreapta, Mohamed al-Masri și Ali Jaddalah, scriitorul Hind Khoudary și fotograful Abdelhakim Abu Riash.

UPDATE Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a emis noi măsuri provizorii care vizează Israelul. CIJ a dispus ca statul israelian să livreze ajutoare şi să deschidă puncte de frontieră, în contextul în care situaţia în Fâşia Gaza se deteriorează. Operațiunile militare din zonă pun în pericol viața civililor de aici. Curtea a emis aceste măsuri în urma unei noi cereri, din 6 martie, a Africii de Sud care acuză Israelul de genocid în războiul din Fâşia Gaza.

UPDATE Japonia se pregătește să reia finanțarea către agenția ONU pentru refugiați palestinieni (UNRWA) , lovită de criză , care coordonează marea majoritate a ajutorului pentru Gaza, potrivit guvernului. Odată al șaselea cel mai mare contributor al agenției, Japonia s-a alăturat mai mult de o duzină de țări pentru a întrerupe finanțarea, după ce Israelul a susținut că 12 dintre cei 13.000 de angajați ai UNRWA din Gaza au fost implicați în atacul mortal Hamas din 7 octombrie.

UPDATE Atacurile desfășurate de armata israeliană și de grupuri armate fără nume asupra orașului sirian Alep au ucis cel puțin 38 de civili și militari, o cifră care include cinci membri ai grupării libaneze Hezbollah, a confirmat agenția de presă Reuters, citând două surse de securitate. 

/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
/VIDEO/ Copii, lăsați contra bani, dar fără acte, în familia unei străine. „L-a lovit cu capul de sobă”. Reacția autorităților
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ UPDATE: Focuri de armă la Crocus City Hall de la Moscova. Sunt cel puțin 40 morți și 100 de răniți
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
/VIDEO/ TV8, acum și mai aproape de tine! Cum ne poți urmări prin Pachetul de Satelit Svoboda
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”
Mărturiile unei moldovence, pasageră în avionul lovit de fulger: „Noi am auzit. A fost stresant”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram