Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv în ajun și de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?

social

/VIDEO/ Pasiunea unui preot din Capitală: Parintele Sergiu Curnic restaurează bisericile din lemn

25 aprilie 2023, ora 10:00

Vă spunem povestea preotului Sergiu Curnic, care are o pasiune aparte pentru restaurarea monumentelor religioase. Printre monumentele salvate de acesta, se află și cea mai înaltă biserică de lemn din Moldova, cu o înălțime de 27 de metri. 

Aceasta a fost construită în secolul XVII, în satul Hirișeni. În anul 2010, a fost adusă la Chișinău și instalată pe teritoriul muzeului satului de la porțile orașului. Exact ca aceasta, în țara noastră, mai sunt câteva monumente de o valoare inestimabilă, pe care vi le prezentăm în materialul următor. 

În Republica Moldova, avem și preoți care își dedică timpul și viața unor altfel de lucrări. De exemplu, preotul Sergiu Curnic se ocupă de restaurarea și salvarea monumentelor de arhitectură ecleziastică și nu numai. Prin multă muncă și stăruință, acesta a salvat o biserică din secolul 17, care este cea mai înaltă biserică de lemn din Moldova. Frumusețea și unicitatea acestei biserici atrage o mulțime de oameni aici.  

Povestea acestei biserici începe în anul 1642 la mănăstirea Hîrjauca. În anul 1821, a fost transferată în comuna Hirişeni din raionul Teleneşti, unde a servit localnicilor până în 1928, când a fost construită o biserică de piatră în localitate. Biserica de lemn a continuat să fie folosită ca paraclis de cimitir. 

Către începutul secolului al XXI-lea, biserica se afla într-o stare deplorabilă. Lipsită de acoperiş, lemnul a fost vizibil afectat de ploi şi ninsori. Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a dus tratative lungi cu localnicii pentru a putea strămuta biserica la Chişinău. Acest lucru s-a întâmplat la mijlocul anului 2009, după care lucrările de restaurare au început imediat. 

Este cel mai vechi monument ecleziastic din Republica Moldova, dar şi cea mai mare biserică de lemn din ţară, având o înălţime de 27 de metri. La momentul dat, biserica este unica de acest fel din Republica Moldova. În raionul Teleneşti a mai existat o biserică similară, dar a fost demolată în anii 1980. 

Preotul paroh intenționează să salveze și alte obiecte de o valoare inestimabilă, pe care le-a descoperit pe teritoriul țării și să le aducă în cadrul Muzeului Satului din Chișinău. A intenționat să aducă aici o moară, pe care a găsit-o într-o stare de degradare, dar s-a lovit de refuzul autorităților și acum consideră că e prea târziu ca această bijuterie să mai fie salvată.

Biserica de la porțile orașului nu este singura pe care părintele a salvat-o de la dispariție. Acesta a mai readus la viață alte două biserici de lemn, care astăzi au statut de monument istoric. 

Pe teritoriul țării mai sunt și alte biserici de lemn, unele într-o stare de degradare, altele mai bine păstrate. Autorul proiectului „Foc la Ghete” a vizitat-o pe cea din satul Horodiște. Construită în anul 1797 și amplasată în centrul satului, este construită în totalitate din lemn de stejar, acoperit cu șindrilă. Aceasta mai deține și o colecție de vechi icoane, printre cele mai vechi din țară, pictate pe lemn și pânză, despre care localnicii cred că datează de pe timpul ridicării bisericii. 

Încă o astfel de biserică se află în satul Ciutești, raionul Nisporeni, la circa o oră distanță de Capitală. 

Odată cu ridicarea bisericii de piatră din centrul satului, vechea biserică de lemn a fost închisă. În prezent, biserica de lemn se află într-o stare avansată de degradare şi necesită de urgenţă lucrări de consolidare şi renovare.

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Un preot cum mai rar întâlnești! Află povestea părintelui din Boghenii Vechi, care a anulat toate taxele
/VIDEO/ Ajunul Crăciunului pe stil nou: Unii pregătesc masa de sărbătoare, alții așteaptă 7 ianuarie
/VIDEO/ Ajunul Crăciunului pe stil nou: Unii pregătesc masa de sărbătoare, alții așteaptă 7 ianuarie
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
Președinta Maia Sandu, după ce o rachetă rusă ar fi survolat spațiul aerian al Moldovei: „Kremlinul alege distrugerea”
Președinta Maia Sandu, după ce o rachetă rusă ar fi survolat spațiul aerian al Moldovei: „Kremlinul alege distrugerea”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv în ajun și de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina: Rachetă în Moldova! Rusia a bombardat masiv în ajun și de Crăciun. Zelenski: „Ce poate fi mai inuman”?

/VIDEO/ Cum mâncăm de sărbători? Mesele copiase pot provoca probleme de sănătate

missing
25 decembrie 2024, ora 20:51

Bucatele tradiționale, bogate în grăsimi și calorii pe care noi moldovenii obișnuim să le punem pe mesele de sărbătoare, pe lângă plăcere, pot veni la pachet și cu probleme de sănătate. Nutriționiștii ne recomandă să mâncăm cumpătat și să respectăm un set de reguli înainte de sărbători, în timpul acestora, dar și după.

Regula de aur pentru o digestie bună, conform nutriționiștilor este ca preparatele din carne să fie combinate cu salate sau legume și neapărat trebuie să ne hidratăm corespunzător.

„Dacă avem mai multe feluri de carne și carnea este grasă, mai ales că mulți acum preferă carnea de porc și pârjoale, răcitură, sarmale cu cărniță, trebuie să fim atenți să nu combinăm mai multe feluri de carne, mâncăm un fel și cu salate, nu uităm să bem apă plată, dacă simțim că avem un disconfort gastric e bine să bem in ceai verde, să facem plimbări între mese”, a menționat nutriționista Luminița Suveică.

Este important să rugumăm cât mai bine bucatele de pe masa de sărbătoare și să nu ne grăbim atunci când mâncăm pentru că așa așa vom ajunge mult mai repede la starea de sațietate.

„Se recomandă să nu ne grăbim când mâncăm, chiar dacă stăm mult timp la masa de sărbătoare, recomandările mele sunt să mâncăm, după punem tacâmurile pe masă, am mai comunicat, iarăși am mai mâncat un pic, după punem iarăși tacâmurile jos, astfel vom lungi această plăcere”, a subliniat nutriționista Luminița Suveică.

Și pentru că înainte de sărbători, mulți dintre noi țin post, specialiștii recomandă ca trecerea la regimul obișnuit să fie cât lentă.

„Este important ca ieșirea să fie la fel de lentă precum a fost și intrarea, pentru că toți intră mai lent, mâncăm ce a mai rămas, după care trecem la post, pe când ieșirea este mult mai categorică. Am terminat postul și mâncăm de toate, după care se încep problemele digestive, pancreatite, acutizări de gastrite, boli ulceroase”, a punctat nutriționista Luminița Suveică.

Tradițional, moldovenii obișnuiesc să umple mese de sărbătoare cu zeci de feluri de bucate, nutriționiștii spun însă că este mai corect să gătim atâta cât mâncăm și să nu păstrăm mâncarea pentru mai multe zile.

„Să nu facem multe bucate, apoi să mâncăm o săptămână din ele pentru că este risc de toxiinfecție și iarna. Se fac foarte multe bucate, se păstrează la frigider, uneori stau mai mult decât trebuie pe masă, temperaturile în casă sunt destul de ridicate și de aceea pot fi aceste cazuri de toxiinfecție alimentară”, a menționat nutriționista Luminița Suveică.

Totodată, mișcarea este extrem de importantă. Activitatea fizică moderată va accelera procesul de revenire de după sărbători. Plimbările, yoga sau antrenamentele ușoare sunt opțiuni excelente. 

O rachetă rusă ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în dimineața zilei de astăzi. Asta după ce Rusia a lansat un nou atac asupra sistemului energetic ucrainean cu rachete și drone. Autoritățile au confirmat că, deocamdată, nu există perturbări în sistemul energetic național, care este conectat cu cel al Ucrainei. /Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Nașterea Domnului, conform calendarului gregorian. Crăciunul marchează nașterea lui Hristos. Crăciunul pe stil vechi va fi sărbătorit pe 7 ianuarie. /Accident aviatic în nordul Kazahstanului. Un avion cu 67 de oameni la bord s-a prăbușit, după ce s-ar fi lovit cu un stol de păsări. Momentul impactului cu solul a fost surprins de martori.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În cadrul unei ceremonii la care au fost chemați 500 de invitați, Maia Sandu și-a început astăzi, oficial, cel de-al doilea mandat de președintă a Republicii Moldova. /Moldova a fost nevoită să cumpere energie electrică mai scumpă din România, după ce rușii au atacat cu rachete centrala electrică din Podolsk, afectând și activitatea centralei de la Cuciurgan. /Mai mulți angajați de la Calea Ferată a Moldovei demisionează unul după altul. Oamenii se plâng că nu și-au mai primit salariile din vara. Cum răspunde Întreprinderea de Stat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernul îndeamna cetățenii să economisească energia electrică și să se aștepte la deconectări, în timp ce Premier Energy a făcut deja un grafic de întreruperi planificare, despre care nu oferă detalii. /Chișinăul respinge acuzațiile înaintate de Rusia, precum ca Maia Sandu ar vrea să se răzbune pe locuitorii din stânga Nistrului și planifica o operațiune militară acolo. Experții spun ca rușii urmăresc să destabilizeze situația de la Chișinău. /Opt inspectori vamali de la punctul de trecere al frontierei de la Leușeni sunt cercetați penal pentru luare de mită. Oamenii legii au făcut azi percheziții la domiciliile acestora.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Uniunea Europeană se pregătește să ajute financiar Republica Moldova, dacă Federația Rusă va opri furnizarea de gaz de la 1 ianuarie, declară președinta Parlamentului European. /De anul viitor, producătorii de carne de la noi vor putea exporta în Uniunea Europeană carne marinată și cârnăciori. Cererile în acest sens pot fi depuse deja la ANSA. /CNA anunță că a aplicat amenzi în valoare de peste 10 milioane de lei, cetățenilor care și-au vândut votul la prezidențiale și la referendumul din această toamnă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se așteaptă întreruperi la energia electrică, iar tariful la lumină ar urma crească dacă rusii vor înceta livrările gaz în regiunea transnistreană. Sunt declarațiile facute de șefa statului într-o conferință de presă. /Zi de proteste la Parlement. Profesorii, angajați de la Serviciul Hidrometeo dar și de la Calea Ferată au ieșit împreună în stradă pentru a cere salarii decente, după care s-au retras ca să lase loc fermierilor. /Cei care vor cumpăra voturi la următoarele alegeri riscă pedepse mai dure. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat azi în prima lectură la ședința Parlamentului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal și îmbrânceli, azi, în fața Guvernului. Fermierii care protestau în timp ce cabinetul de miniștri era în ședință, au încercat să intre cu forța în clădirea executivului. /Șefului direcției mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, reținut luni într-un dosar de corupție, a fost adus astăzi în instanță unde procurorii au cerut mandat de arest în izolator pe numele lui. /Fugarul Ilan Șor și Marina Tauber rămân pe lista persoanelor vizate de măsuri restrictive pe teritoriul UE. Tribunalul Uniunii Europene a respins recursul celor doi, care au cerut anularea sancțiunilor și despăgubiri financiare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoferul care a provocat tragicul accident de la Edineț, din acest weekend, în urma caruia trei oameni au murit a fost plasat în arest preventiv. Tânărul de 19 ani își va petrece următoarele 30 de zile după gratii. /Încercările lui Vlad Filat de a scăpa de statutul de condamnat penal s-au soldat cu eșec. Curtea Supremă de Justiție a declarat irevocabilă hotărârea prin care Vlad Filat a fost condamnat la închisoare pentru corupție. /Se așteaptă alegeri anticipate în Germania, după ce cancelarul Olaf Scholtz a fost demis din funcție prin vot de neîncredere.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi funcționari de la direcția Mobilitate Urbană și 5 reprezentanți ai unor agenți economici au fost reținuți azi de CNA. Aceștia sunt acuzați de corupție pasivă și activă. /Republica Moldova intră de astăzi, oficial, în stare de urgență în energetică. Ce presupune această măsură. /În 2025, la Chișinău va fi deschisă prima ambasadă a Israelului. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Pedagogii au protestat astăzi în față Parlamentului. Aceștia au cerut salarii mai mari cu cel puțin 15 la sută și nu 9 procente, cât le oferă statul. /Moldovagaz anunță ca a suplinit în totalitate cantitatea necesară de gaz pentru această iarnă și dă asigurări că nu vom mai avea parte de scumpiri în acest sezon rece. /Înainte de asta, în cadrul unei ședințe care a durat până la ora 3 dimineața, parlamentul a votat pentru instituirea stării de urgență în energetică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procurorul general și șeful SIS au fost audiați astăzi în Parlament pe subiectul coruperii alegătorilor. Aceștia au prezentat ultimele date și au răspuns la întrebările deputaților. /Tot la ședința de astăzi, premierul Dorin Recean va cere instituirea stării de urgență în energetică, iar moțiunea de cenzură inaintată de BCS împotriva guvernului ar urma să fie supusă votului. /Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au luat decizia aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
???? Guvernul va cere mâine, parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Cabinetul de miniștri a votat astăzi necesitatea instituirii acestei măsuri. ???? Stare de urgență în domeniul economiei pentru 30 de zile și în regiunea transnitreană, aprobată de așa- zisul „parlament” de la Tiraspol. Între timp, Chișinăul anunță că ia în calcul plata compensațiilor pentru locuitorii din regiune, care riscă să rămână fără gazul rușilor de la 1 ianuarie. ???? Președintele oficiului teritorial a lui Șor din Dondușeni urmează să compară in fața magistraților, fiind învinuit de acceptarea finanțării ilegale. Este al treilea om din cercul fugarului care este trimis pe banca acuzaților de la începutul acestei săptămâni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ministerul Muncii anunță ca 90 de procente din cetățenii care au cerut compensații pentru luna noiembrie au fost declarați eligibili. Ajutoarele ar urma să fie disponibile începând cu ziua de mâine. /După ce ieri, sindicatele din învățământ au cerut o majorare de cel putin 15 la suta la salarii și au anunțat proteste, ministerul educației a declarat că a pornit discuții cu cei de la finanțe pentru a veni cu măsuri adiționale, fără a menționa însă despre ce este vorba. /Războiul din Ucraina va continua până când obiectivele stabilite de Putin vor fi atinse, anunță Kremlinul care ii cere Ucrainei să renunțe la ambiția sa de a adera la NATO și să se retragă regiunile pe care Rusia le-a revendicat. Cum a răspuns Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nemulțumiți de faptul ca de anul viitor, salariile le vor fi majorate cu doar 9 la sută, pedagogii vor ieși vineri la protest. Sindicatele din educație cer pentru început o majorare de cel puțin 15 la sută. /Pe data de 16 decembrie va fi clar dacă rușii vor continua să livreze gaz în regiunea transnistreana. Luni este ultima zi în care Gazprom poate solicita tranzit prin intermediul altui gazoduct decât cel al Ucrainei. /Ion Ceban acuza administrația pieței centrale de colectare ilegală de taxe și cere demisia directorului actual. Ce spun comercianții, aflați în jurnal.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizie fără precedent în România. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, urmând ca procesul electoral să fie reluat de la zero. /Ping pong de acuzații între cei demiși după majorarea tarifelor la gaz. În timp ce fostul ministru al Energiei il învinuiește pe șeful de la Energocom de situația creată, cel din urmă afirmă ca Parlicov trebuie să-și asume acest eșec. /Regiunea transnistreană a anunțat stare de urgență economică, în condițiile în care nu se știe dacă de la 1 ianuarie, Rusia va mai livra gaz malului stâng. Cum se răsfrânge această situație asupra malului drept, aflati în continuare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premierul l-a demis din funcție pe ministrul Energiei, Victor Parlicov și a cerut ca șeful Energocom, dar si Oleg Tofilat să fie eliberați din functii. Recean urmeaza să ceară în Parlament instituirea strării de urgență în energetică. /Socialiștii și comuniștii cer demisia guvernului Recean. 26 de deputați au înaintat, în Parlament, documentul, acuzând executivul ca nu a reușit să evite criza energetică din țară. /ANI îl acuză pe deputatul neafiliat, Vasile Bolea de faptul că nu a declarat venituri în valoare de peste 200 de mii de lei în declarația de avere din 2018-2019, pe cand era deputat socialist.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.

Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1030: Semnal clar, atac masiv în Rusia și duelul propus de Putin. Alertă: „Moldova e o țintă ideală”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1030: Semnal clar, atac masiv în Rusia și duelul propus de Putin. Alertă: „Moldova e o țintă ideală”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.