/LIVE TEXT/ Cutremur după cutremur în Turcia: Plânsete și țipete se aud de sub dărâmături. Bilanțul morților continuă să crească

Gavrilița, după ce resturi de rachetă au căzut pentru a 3-a oară pe teritoriul RM: „Îmi exprim indignarea pentru lipsa de respect”

14 ianuarie 2023, ora 17:43

Prim-ministra Natalia Gavrilița a venit cu o reacție după ce resturile unei rachete, provenite din bombardamentele asupra Ucrainei, cad pentru a treia oară pe teritoriul țării noastre. Premierul și-a exprimat „indignarea pentru lipsa de respect a suveranității Republicii Moldova, spațiul său aerian fiind astăzi din nou survolat”.

„Nu există justificare politică, istorică și cu atât mai mult morală pentru uciderea civililor și atacarea infrastructurii care asigură supraviețuirea populației.

Îmi exprim indignarea profundă în legătură cu noul atac masiv asupra Ucrainei.

Exprim susținerea mea pentru poporul eroic ucrainean și sprijinul nostru pentru victimele atacurilor barbare ale Rusiei”, a scris prim-ministra, pe Facebook.

TV8.md reamintește că în urma bombardamentelor masive ale Rusiei asupra Ucrainei, o patrulă a Poliției de Frontieră a descoperit, în după-amiaza zilei de 14 ianuarie, resturile unei rachete, în zona sectorului de frontieră Larga (r. Briceni). Acestea provin din atacurile aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei.

Ultima oră! Resturile unei rachete, descoperite la Briceni. Provin din atacurile aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei
Ministerul Apărării: Sistemele de supraveghere aeriană ale Armatei Naționale nu au detectat survolări ale spațiului nostru aerian
Spiegel: Германия одобрила поставку Украине 178 танков Leopard 1
Spiegel: Германия одобрила поставку Украине 178 танков Leopard 1
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
"Интеллектуально дискредитирует себя". Боррель раскритиковал слова Лаврова о Молдове
"Интеллектуально дискредитирует себя". Боррель раскритиковал слова Лаврова о Молдове
Посол Эстонии покинул территорию России
Посол Эстонии покинул территорию России
Тротуары с нарушениями: неправильная реконструкция улиц за 113 миллионов леев
/VIDEO/ Тротуары с нарушениями: неправильная реконструкция улиц за 113 миллионов леев

/VIDEO/ Ar trebui partidele de dreapta să facă bloc comun la alegeri? „Chișinău e cel mai mare bazin electoral pentru pro-europeni”

07 februarie 2023, ora 23:08

Partidele pro-europene ar trebui să facă bloc comun la alegerile locale din 2023, consideră liderul Partidului „Puterea Oamenilor”, Ruslan Codreanu, care susține că poartă dialog de aproape un an cu unele partide pentru unirea eforturilor la alegeri. De aceeași părere este și prim-vicepreședintele PSDE, Mircea Buga, potrivit căruia PSDE își dorește „o colaborare, poate un pact de neagresiune între forțele pro-europene”. 

Iar membrul Partidului Liberal, Ion Cebanu, a menționat că, la moment, nu s-a discutat posibilitatea formării unui bloc al partidelor de dreapta. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 7 februarie a emisiunii „Freedom” de la TV8.

„Cred că șansele sunt foarte mari și nu neapărat pentru că miza ar fi mare. Pentru Primăria Chișinău, miza a fost mereu mare, dacă să ne uităm după parcursul istoric. Dincolo că șansele sunt foarte mari, noi purtăm dialog de aproape un an cu mai multe partide de dreapta în vederea consolidării și unirii eforturilor pentru alegerile locale și nu doar pentru Capitală, dar în general, alegerile locale pe țară”, a subliniat Ruslan Codreanu.

Mircea Buga crede că „Municipiul Chișinău, fără doar și poate, este cel mai mare bazin electoral pentru partidele proeuropene. Vorbim de cele care, într-adevăr sunt orientate spre o aderare veritabilă la principiile și valorile europene.

Ori în prezent având în vedere o criză de imagine a altor opțiuni pro-estice, tot mai multe partide vor încerca să migreze în direcția eșichierului pro-european”.

Acesta a anunțat că PSDE va avea un candidat la alegerile pentru Primăria Capitalei, dar și în alte localități.

În ceea ce privește unirea forțelor pro-europene, Buga spune că PSDE vrea „o colaborare, poate și un pact de neagresiune între forțele pro-europene și nu e vorba doar de Chișinău, unde, tradițional, PSDE nu a avut un scor așa destul de mare. Partea puternică a formațiunii au fost în raioanele, localitățile rurale, unde am avut cel mai mare număr de primari la alegerile local trecute. 

Ne dorim același scor sau cel puțin să ne apropiem de un scor onorabil în alegerile care urmează și Capitala este o piatră de încercare și pentru noi, inclusiv ce ține de lista Consiliului Municipal”.

„Nu am avut o discuție în forurile partidului pe chestiunea asta. Cel mai probabil, vom avea un candidat la alegeri”, a punctat membrul PL, Ion Cebanu.

TV8.md reamintește că comuniștii și socialiștii au spus că pentru Primăria Chișinău, fiecare formațiune va veni cu propriul candidat. Și dacă comuniștii spun că au identificat candidatul, dar nu spun numele, socialiștii afirmă că poartă discuții la partid. 

Nici PAS nu a decis cine va reprezenta partidul. Lilian Carp, numele căruia s-a vehiculat în presă că ar putea fi candidatura PAS-ului, spune că: „Nu este luată o decizie”. 

Alegerile locale generale din acest an vor costa bugetul de stat în jur de 178 de milioane de lei. Președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, spune că deși în Republica Moldova ar putea fi prelungită starea de urgență, acest lucru nu împiedică desfășurarea scrutinului, întrucât CEC a mai organizat alegeri în perioada stării de urgență, fiind aplicată o excepție de la norma legală.

Alegerile locale ar putea avea loc la sfârșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie 2023.

Alegerile locale - o repetiție a celor parlamentare? Negru: „Unele partide vor încerca să iasă din umbră sau să facă rebranding”
Primarul de la Bălți dezvăluie din partea cărui partid va candida la alegerile locale din toamnă: „Ștefan Gligor m-a susținut”
Зурабишвили: В рамках мирного соглашения с Украиной Россия должна вывести свои войска из Абхазии и Южной Осетии
Зурабишвили: В рамках мирного соглашения с Украиной Россия должна вывести свои войска из Абхазии и Южной Осетии
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
Русской редакции сайта TV8 требуется журналист-новостник
Наталья Гаврилица отправилась в Брюссель, чтобы принять участие в заседании Совета ассоциации ЕС-Молдова
Наталья Гаврилица отправилась в Брюссель, чтобы принять участие в заседании Совета ассоциации ЕС-Молдова
Зеленский исключил "сдачу Бахмута"
Зеленский исключил "сдачу Бахмута"
Как молдавские и украинские предприниматели строили в Молдове "Город коз"
/VIDEO/ Как молдавские и украинские предприниматели строили в Молдове "Город коз"
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram