Război în Ucraina, ziua 345: Summit UE la Kiev, iar Putin amenință nuclear Vestul. CIA: "Următoarele luni vor fi cruciale"

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 336: Tancuri pentru Kiev și retragere din Soledar. Șeful NATO nu exclude un război nuclear cu Rusia

25 ianuarie 2023, ora 20:15

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 336. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a transmis miercuri cancelarului Olaf Scholz că este recunoscător pentru decizia Germaniei de a livra tancuri Leopard şi de a autoriza furnizarea de vehicule blindate de către naţiuni europene. Potrivit publicației britanice The Telegraph, astăzi și mâine, SUA și Germania vor debloca probabil livrarea de tancuri moderne, ceea ce va duce la livrarea a până la 200 de tancuri grele Abrams, Leopard și probabil Leclerc, către Ucraina.

Totodată, informația precum că Occidentul ar putea livra Kievului tancuri moderne nu a rămas fără atenția oficialilor și propagandei de la Moscova. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat ca răspuns la relatările privind lipsa de muniţii a armatei ruse, că Rusia produce rachete antiaeriene cât restul lumii la un loc, relatează agenţia de presă EFE. Totodată, Kremlinul a declarat miercuri că tancurile de luptă Abrams care urmează să fie furnizate Ucrainei de către Statele Unite vor „arde” pe câmpul de luptă, respingând sprijinul militar drept "o nebunie costisitoare", informează Reuters.

UPDATE Ministrul ucrainean de externe a declarat miercuri că i-a mulţumit omologului său polonez, într-o convorbire telefonică, pentru că a deschis calea în ceea ce priveşte promisiunea de a oferi tancuri de luptă Leopard 2 şi a sugerat că următoarea etapă în ceea ce priveşte cererile Kievului în materie de armament occidental s-ar putea referi la avioane de luptă, transmite News.ro.

UPDATE Slovacia a anunțat miercuri că este pregătită să își trimită „imediat” Ucrainei ultimele tancuri T-72 de fabricație sovietică dacă poate primi tancuri occidentale care să le înlocuiască, relatează Reuters.

UPDATE Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a discutat, miercuri, cu liderii Marii Britanii, Franţei, Italiei şi Germaniei, despre coordonarea acţiunilor pentru oferirea de asistenţă militară Ucrainei, anunţă Casa Albă.

UPDATE O navă de transport de mărfuri generale deținută de Turcia a fost lovită de o rachetă în portul orașului Herson din sudul Ucrainei, declanșând un incendiu, potrivit unor înregistrări video de la fața locului și a unor surse de transport maritim, citate de Reuters.

UPDATE Rusia va considera folosirea proiectilelor cu vârf de uraniu pentru tancurile Leopard 2 drept un atac nuclear. Acest lucru a fost declarat de către șeful delegației ruse la OSCE, Konstantin Gavrilov.

UPDATE Germania îşi va asuma costul tancurilor Leopard 2 pe care le va oferi Ucrainei, spre deosebire de alţi aliaţi, precum Polonia, care vor cere Uniunii Europene rambursarea costurilor legate de transferul unor tancuri de acest fel către armata ucraineană, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, relatează agenţia EFE.

UPDATE De la începutul invaziei la scară largă a Federației Ruse în Ucraina, peste 1.375 de copii ucraineni au suferit din cauza războiului - a anunțat, miercuri, Biroul Procurorului General al Ucrainei, informează Rador.

UPDATE Președintele Joe Biden a anunțat miercuri că SUA plănuiesc să trimită Ucrainei 31 de tancuri Abrams M1, renunțând la rezistența îndelungată de a da curs cererilor din partea administrației de la Kiev pentru vehiculele foarte sofisticate dar care necesită multă întreținere, transmite CNN.

UPDATE Ambasadorul Rusiei în Germania, Serghei Netschajev, a condamnat vehement, miercuri, decizia "extrem de periculoasă" a Guvernului Olaf Scholz privind livrarea de tancuri ultramoderne Ucrainei, afirmând că acţiunea demonstrează că Occidentul nu vrea o soluţie diplomatică, notează Mediafax.

UPDATE Germania face ceea ce este "necesar" pentru a susţine Ucraina prin autorizarea livrării unor tancuri Leopard, dar doreşte să împiedice o "escaladare către un război între Rusia şi NATO" şi nu va trimite trupe terestre sau avioane de luptă în Ucraina, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.

UPDATE Cea mai veche organizație pentru drepturile omului din Rusia, Grupul Helsinki din Moscova, a fost lichidată miercuri după ce o instanță a decis că nu este înregistrată corect, pe fondul represiunii asupra ultimelor voci majore critice din țară, relatează Reuters și AFP.

UPDATE Şeful cancelariei prezidenţiale a Ucrainei, Andrii Yermak, a salutat decizia Germaniei de a trimite tancuri Leopard 2 forţelor ucrainene şi a făcut apel la realizarea unei „coaliţii a tancurilor”, notează Rador.

UPDATE Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că tancurile Leopard 2 ar putea fi operaţionale în Ucraina în aproximativ trei luni, pentru că mai întâi se va face instruirea şi apoi tancurile vor fi trimise la Kiev, relatează CNN.

UPDATE Decizia Germaniei de a trimite Ucrainei tancuri Leopard este salutată de Uniunea Europeană, dar în special de unele dintre cele mai ”aprige” state membre ale Europei, și anume Polonia și țările baltice - notează BBC News.  

UPDATE Orașele Moscova, Sankt Petersburg și Ekaterinburg ar putea fi atacate, a declarat consilierul administrației prezidențiale de la Kiev, Mihailo Podoliak. El nu a precizat însă cine și de ce le va ataca, potrivit Spotmedia.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a comentat temerile politicienilor germani că furnizarea de tancuri Leopard 2 Ucrainei ar putea duce la o escaladare nucleară cu Federația Rusă. El a spus că "Rusia a început deja acest război". Secretarul general a menționat într-un interviu pentru publicația germană Die Welt că riscul utilizării armelor nucleare ale Federației Ruse este mic, dar "retorica nucleară" a Kremlinului în sine este periculoasă. „Riscul utilizării armelor nucleare este mic. Dar retorica nucleară a Rusiei este complet iresponsabilă și periculoasă. Rusia ar trebui să știe că un război nuclear nu poate fi câștigat și, prin urmare, nu poate fi purtat", a spus el. Stoltenberg a menționat că NATO monitorizează acțiunile Kremlinului și până în prezent nu au fost observate schimbări în forțele nucleare ruse, potrivit Știripesurse.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat miercuri o lege care înăspreşte pedepsele pentru militarii care nu execută ordinele sau dezertează, în contextul conflictului cu Rusia, lege criticată de apărătorii drepturilor omului, transmit AFP și Agerpres.

UPDATE Reprezentantul oficial al Grupului de Forțelor "Est" din armata Ucrainei, Serhi Cerevati, a anunţat, miercuri, că trupele ucrainene au părăsit oraşul Soledar, din regiunea Donețk, relatează RBC, potrivit Rador. Forțele Kievului au decis să se retragă din pozițiile din zona respectivă pentru a salva viețile militarilor și pentru a se stabili în poziții pregătite în prealabil.

UPDATE Un patinator artistic care a reprezentat Ucraina la Jocurile Olimpice de iarnă pentru tineret din 2016 a fost ucis în luptele pentru Bahmut, un oraș din regiunea Donbas aprig disputat în ultimele luni de forțele de apărare și de trupele Moscovei.

UPDATE Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, se aşteaptă ca statele membre ale alianței nord-atlantice să îşi crească ţinta privind cheltuielile cu apărarea, care este în prezent de 2% din PIB, la summitul din iulie de la Vilnius. România a anunțat deja că intenționează să crească bugetul apărării la 2,5 % din PIB, notează Digi24.

UPDATE Grupul de mercenari Wagner recrutează puşcăriaşi ucraineni care au fost transferaţi în închisori din Rusia pentru a fi trimişi pe frontul din Ucraina, scrie The Kyiv Independent, care citează Statul Major al armatei ucrainene, potrivit Digi24.

UPDATE Premierul japonez Fumio Kishida a declarat miercuri (25 ianuarie) că încă se gândeşte să viziteze Ucraina, deoarece Japonia prezidează G7 în acest an şi participă alături de aliaţii săi occidentali la sancţiunile împotriva Moscovei.

UPDATE Rusia s-a pregătit pentru a trimite la luptă în Ucraina un număr mic de tancuri T-14, dar forțele ruse încă sunt reticente în ceea ce privește capacitățile acestui model, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de miercuri dimineață.

UPDATE Dmitri Rogozin, șeful grupului de consiliere militară și al centrului științific și tehnic Tsar Wolves, a raportat că trupele ruse intenționează să folosească platforma robotică de luptă Marker în războiul împotriva Ucrainei. Este un vehicul terestru fără pilot, echipat cu mitraliere de 7,62×54 milimetri și două proiectoare de rachete antitanc.

UPDATE Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai importanți propagandiști ai Rusiei, a cerut Moscovei să bombardeze Germania, în contextul apariției informațiilor că SUA și Germania vor să trimită tancuri în Ucraina.

UPDATE Kremlinul, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, a minimalizat miercuri impactul pe care îl vor avea tancurile Leopard 2 în respingerea forțelor ruse în Ucraina, spunând că ajutorul militar „va arde la fel ca restul”, transmite CNN. „Sunt convins că mulți experți înțeleg și absurditatea acestei idei. Acest plan este un eșec în ceea ce privește aspectele tehnologice”, a spus Peskov, în cadrul conferinței sale de presă zilnice.

UPDATE Autoritățile germane au confirmat că Germania va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina și va aproba exportul acestora din țările partenere. Guvernul german a anunţat miercuri că va livra Ucrainei tancuri Leopard 2, depăşind astfel îndoielile cu privire la trimiterea acestui armament greu despre care conducerea de la Kiev spune că este crucial pentru a face faţă invaziei ruse.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a numit pe Oleksi Kuleba, anterior șef al administrației regionale Kiev, în funcția de adjunct al şefului Biroului preşedintelui ucrainean, potrivit Rador.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin susține că Rusia menține legături bune cu „oamenii de rând” din Occident, dându-i exemplu în acest sens pe austrieci, relatează Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia.

UPDATE Fregata rusă "Amiral Gorşkov" ar fi efectuat un exerciţiu pentru a se antrena în lansarea de rachete hipersonice în partea de vest a Oceanului Atlantic cu ajutorul unei simulări pe calculator, susține Ministerul rus al Apărării într-un comunicat transmis miercuri, 25 ianuarie, citat de EFE şi Reuters.

UPDATE Kremlinul consideră că este absurd ca orice atacuri cibernetice efectuate de hackeri ruși în afara granițelor Rusiei să fie asociate cu Moscova, relatează Interfax.

UPDATE Presiunea pentru ca Ucraina să își schimbe tactica pe câmpul de luptă vine pe fondul semnelor că președintele rus Vladimir Putin cântărește să facă o mișcare importantă în următoarele săptămâni pentru a recâștiga inițiativa în război, au declarat pentru CNN oficiali familiarizați cu informațiile. Directorul CIA, Bill Burns, a călătorit la Kiev la începutul acestei luni pentru a-l informa pe Zelenski cu privire la evaluarea americană a planurilor lui Putin, au declarat pentru CNN surse familiare cu conversația lor.

UPDATE Republica Moldova nu este pregătită pentru aderarea la NATO, iar polemicile create în jurul acestui subiect sunt parte a războiului hibrid, a declarat ministrul moldovean al apărării Anatolie Nosatîi.

UPDATE SUA a constatat că anumite companii chineze oferă Rusiei asistență non-letală pentru războiul din Ucraina, iar oficialii au transmis îngrijorările către guvernul chinez, a declarat marți o sursă familiară cu subiectul, potrivit Reuters, potrivit B1.

UPDATE  Finlandezii vor instrui militari ucraineni și vor furniza tancuri de luptă Ucrainei, a declarat marți, 24 ianuarie, președintele Finlandei la Kiev.

UPDATE Evgheni Prigojin, fondatorul Wagner, grupul rusesc de mercenari care luptă în Ucraina, a solicitat parlamentului de la Moscova să interzică materialele de presă negative la adresa oamenilor săi printr-o modificare a Codului penal astfel încât „discreditarea” luptătorilor săi să fie pedepsită cu până la cinci ani de închisoare, transmite Reuters, potrivit B1.

UPDATE FIFA și UEFA au suspendat echipele din Rusia de la turneele europene în februarie anul trecut, în urma invaziei Ucrainei și nu sunt semne că există cale de întoarcere cât timp războiul continuă, potrivit HotNews.

UPDATE Armata rusă a publicat pe rețelele sociale imagini care arată folosirea de bombe termobarice împotriva trupelor ucrainene în regiunea Lugansk. Cunoscută și sub numele de „bomba cu vid”, arma termobarică este extrem de controversată, din cauza distrugerilor și efectelor pe care le produce. În prezent, bomba termobarică este considerată a fi cea mai puternică armă convențională (nenucleară). Armata lui Putin are lansatoare speciale de rachete termobarice TOS-1, poreclite „Buratino”, notează Digi24.

UPDATE După o serie de inspecţii aleatorii în farmaciile din Rusia, s-a constatat o penurie a anumitor medicamente, precum și o creștere a prețurilor la acestea, a declarat președintele rus, Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri cu membrii guvernului, care a fost difuzată de postul de televiziune Rossia 24, notează Rador.

UPDATE Guvernul norvegian analizează dacă să trimită o parte din tancurile sale Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina, au relatat marți seara ziarele Aftenposten și Dagens Naeringsliv din Oslo, scrie Reuters, citat de Hotnews.

UPDATE Fostul şef al diplomaţiei americane sub Donald Trump, Mike Pompeo, spune într-o carte publicată marţi că India şi Pakistanul au fost în pragul unei confruntări nucleare în 2019 şi că Statele Unite au evitat atunci escaladarea, notează Digi24.

UPDATE Fostul premier al României, Adrian Năstase, a susținut în direct la Antena 3 CNN că încă din 2007, Putin declara război Occidentului, prin intermediul unui discurs dur care a avut loc la München în 2007.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acordat premii de stat pentru 391 de militari ucraineni, dintre care 52 post-mortem. Potrivit unui decret publicat, marți, pe site-ul șefului statului, militarii au fost decorați pentru curajul și sacrificiul manifestate în apărarea suveranității statului și integrității teritoriale a Ucrainei, loialitatea față de jurământul militar, notează Rador.

UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunțat o recompensă pentru comandantul batalionului turc din rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei, Almaz uulu Kudabek.

UPDATE Ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasil Bodnar, a raportat că a fost elaborat întregul cadru juridic pentru construcția unei uzine producătoare de drone Bayraktar TB2 în Ucraina, iar proiectarea viitoarei întreprinderi a fost deja finalizată. „Ne așteptăm ca uzina să înceapă să funcționeze în următorii doi ani și să înceapă să facă produse conţinând componente ucrainene”, a subliniat diplomatul, potrivit Rador.

UPDATE În analiza sa zilnică, ISW spune că abia trimiterea tancurilor va permite Ucrainei să ducă un război mecanizat împotriva Rusiei, dar va mai dura probabil câteva săptămâni până când militarii ucraineni vor fi antrenați iar tancurile ar deveni operaționale. Tot ISW mai arată că întârzierea deciziei nu a permis Ucrainei să profite de concentrarea forțelor ruse în Bakhmut pentru a desfășura contraofensive pe alte fronturi.

UPDATE Comandantul-şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zalujnîi, a donat Armatei Ucrainei 1 milion de dolari din moştenirea sa. Zalujnîi a primit banii ca moştenire de la un american de origine ucraineană, Gregory Stepanets, potrivit familiei Stepanets, notează NewsWeek.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi, ca răspuns la relatările privind lipsa de muniţii a armatei ruse, că Rusia produce rachete antiaeriene cât restul lumii la un loc. Rusia, a susţinut Vladimir Putin, produce „de trei ori mai multe” rachete antiaeriene decât produc SUA pentru sistemele lor de apărare antiaeriană Patriot.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a împlinit astăzi, 25 ianuarie, vârsta de 45 de ani. Soția sa a postat o urare pe pagina sa de Instagram. „Sunt întrebată de multe ori despre cum te-ai schimbat în acest an. Și mereu spun, nu e schimbat. El este același tip pe care l-am întâlnit când aveam șaptesprezece ani. Dar, de fapt, ceva s-a schimbat: zâmbești mult mai puțin acum. De exemplu, ca și în această fotografie. Vă doresc mai multe motive să zâmbiți. Și știți ce este nevoie. Știm cu toții”, a scris Olena Zelenska pe Instagram. Ea a mai scris că îi urează sănătate lui Zelenski. „Ai destulă încăpățânare. Principalul lucru este că există suficientă sănătate. Deci, să fie bine, vă rog! Vreau să zâmbesc cu tine mereu. Dă-mi această oportunitate!”, a adăugat soția președintelui, potrivit Știripesurse.

UPDATE Curtea Europeană a Drepturilor Omului urmează să anunţe, miercuri, dacă va judeca un proces intentat de Olanda împotriva Rusiei în legătură cu doborârea zborului MH17 în 2014, transmite BBC.

UPDATE Următoarea ambasadoare a SUA în Rusia, Lynne Tracy, s-a întâlnit la Washington DC cu ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoly Antonov, dar nu au discutat despre „vreo formă de soluție negociată cu privire la războiul brutal al Rusiei cu Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului American de Stat, Ned Price, potrivit CNN.

UPDATE Guvernul Germaniei a decis trimiterea unui număr mic de tancuri în Ucraina şi va autoriza livrarea de vehicule blindate de fabricație germană de către națiuni aliate, în cadrul acordului cu Statele Unite, afirmă oficiali politici de la Berlin, sub protecţia anonimatului, scrie Antena3.

UPDATE Oficiali occidentali au declarat pentru CNN că Ucraina a fost îndemnată să-și mute atenția de la luptele de uzură din Bahmut (est) către o ofensivă rapidă în sud în primăvară.

UPDATE Unii ruşi continuă, în pofida represiunii, să depună flori la un memorial improvizat al victimelor bombardamentului sângeros, în urmă cu zece zile, al unui bloc din Dnipro, în Ucraina, relatează AFP, potrivit news.ro.

UPDATE Comisia Europeană a propus suplimentarea ajutoarelor pentru Republica Moldova cu 145 de milioane de euro. Fondurile sunt destinate combaterii crizei energetice și găzduirii mai multor refugiați ucraineni. Din totalul de 145 de milioane de euro, 45 sunt nerambursabile. Asistența financiară este condiționată de reformele în economie, consolidarea statului de drept, securitatea energetică și progresele în combaterea corupției. Propunerea Comisiei trebuie aprobată de Parlamentul European și de țările membre ale Uniunii Europene. Noua tranșă de fonduri ar urma să se adauge sumei de un miliard de dolari promisă deja de Uniunea Europeană Republicii Moldova, scrie Rador.

UPDATE Administrația preşedintelui american Joe Biden finalizează planurile de a trimite tancuri Abrams fabricate în SUA către Ucraina și ar putea face un anunț încă din această săptămână, au declarat trei oficiali americani care cunosc detalii ale acestei chestiuni, scrie Rador.

UPDATE Un organism parlamentar elvețian a propus, marți, renunțarea la interdicția de reexport, ce împiedică reexportarea muniției de fabricaţie elvețiană dintr-o altă țară către Ucraina, anunță Rador.

UPDATE Vladimir Soloviov, considerat propagandistul preferat al Kremlinului, amenință Germania după ce mai multe agenţii de presă au anunţat că administrația Olaf Scholz va trimite tancuri Leopard în Ucraina, notează Mediafax.

UPDATE Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a reacţionat marți după rapoartele occidentale conform cărora Rusia nu dispune de rachete și artilerie, spunând că stocurile de arme ale ţării sunt suficiente pentru a continua lupta în Ucraina, anunță Reuters, potrivit Rador.

UPDATE Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că specialiștii IT sunt la mare căutare în țară. Potrivit lui Peskov, Kremlinul este interesat să creeze condițiile necesare pentru întoarcerea specialiștilor IT în Rusia, deoarece aceștia reprezintă o categorie de specialişti care se găsesc greu, fiind valoroşi. El a remarcat, de asemenea, necesitatea de a conlucra cu ei pentru ca aceștia să-și continue activitățile în beneficiul Federației Ruse. Anterior, Aleksandr Hinştein, președintele Comitetului pentru politica informațională, tehnologii informaționale și comunicații din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, a declarat că propunerea de a le interzice specialiștilor IT să părăsească țara este contrară Constituției Federației Ruse, scrie Rador.

UPDATE Opoziţia din Germania a criticat eventuala decizie a Guvernului Olaf Scholz de a furniza tancuri Leopard Ucrainei, avertizând asupra riscurilor izbucnirii unui război mondial între Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică şi subliniind că livrarea de armament nu este susţinută de majoritatea cetăţenilor, anunță Mediafax.

UPDATE Noul ministru german al apărării Boris Pistorius, a spus că guvernul său va acţiona rapid și a subliniat că Germania nu stă în calea altor ţări care antrenează trupele ucrainene să folosească tancurile Leopard 2.

UPDATE Niciun echipament militar nu este depozitat în centralele nucleare ucrainene inspectate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat, marţi, şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, Rafael Grossi, în faţa deputaţilor din Parlamentul European.

UPDATE Guvernul rus intenționează să înființeze 24 de colonii penale în teritoriile ocupate ale Ucrainei, potrivit unui decret al Kremlinului publicat pe 24 ianuarie și citat de Kyiev Independent.

UPDATE Voluntarii britanici Chris Parry şi Andrew Bagshaw au fost ucişi în timpul unei misiuni de evacuare umanitară în oraşul Soledar din estul Ucrainei, potrivit unei declaraţii a familiei Parry, care a fost publicată marţi de Ministerul britanic de Externe, transmite CNN, citat de news.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a sugerat, marţi seara, că încă nu există o decizie occidentală concretă cu privire la furnizarea de tancuri moderne pentru Ucraina, ci mai degrabă „o mulţime de eforturi, cuvinte şi promisiuni” şi a subliniat că nevoia ţării sale este mai mare decât 5-10-15 tancuri, anunță news.ro. „Se vorbeşte mult despre tancuri. Despre tancurile moderne de care avem nevoie. Şi despre cum să umplem acest deficit. O mulţime de eforturi, cuvinte şi promisiuni. Dar este important să vedem realitatea: nu este vorba despre cinci sau zece sau cincisprezece tancuri. Nevoia este mai mare. În fiecare zi facem tot ce este necesar pentru a umple deficitul. Şi sunt recunoscător tuturor celor care ne sprijină în acest sens”, a spus Volodimir Zelenski în discursul nocturn de marţi. Totodată, liderul de la Kiev susține că Rusia a lansat o ofensivă masivă.

Zelenski, la 11 luni de război în Ucraina: „O zi pe care o vom trece la fel ca a 334-a”. Cu cine s-a întâlnit liderul de la Kiev
Război în Ucraina, ziua 334: Declarații despre Moldova de la NATO și Rusia. Moscova: Risc de "catastrofă globală"
Război în Ucraina, ziua 344: Moldova acuză retorica amenințătoare a Rusiei. Prognoza Kievului, explozie mortală și bani în canapea
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 344: Moldova acuză retorica amenințătoare a Rusiei. Prognoza Kievului, explozie mortală și bani în canapea
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Competiție între Moldova, Ucraina și Georgia? Ambasadorul UE: „Important să mergem înainte. Unica țară cu care concurați este...”
/VIDEO/ Competiție între Moldova, Ucraina și Georgia? Ambasadorul UE: „Important să mergem înainte. Unica țară cu care concurați este...”
/VIDEO/ O îmbrățișare largă pentru Ucraina: Au fost dezvăluite primele imagini ale scenei Eurovision 2023
/VIDEO/ O îmbrățișare largă pentru Ucraina: Au fost dezvăluite primele imagini ale scenei Eurovision 2023
Război în Ucraina, ziua 345: Summit UE la Kiev, iar Putin amenință nuclear Vestul. CIA: "Următoarele luni vor fi cruciale"
Război în Ucraina, ziua 345: Summit UE la Kiev, iar Putin amenință nuclear Vestul. CIA: "Următoarele luni vor fi cruciale"

/VIDEO/ Momentul în care un soldat rus pășește înaintea unei bombe lansate din dronă de ucraineni

03 februarie 2023, ora 17:37

O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de forțele armate ale Ucrainei a surprins momentul dramatic în care un soldat rus se deplasează tocmai pe direcția unei bombe improvizate lansate de militarii ucraineni din dronă. Înregistrarea video este una greu de înțeles, ea arătând cum doi soldați ruși aproape nu au nicio reacție după ce o primă bombă cade și explodează în imediata apropiere a acestora. 

Ambii pornesc apoi să plece încet, de neînțeles dat fiind pericolul în care se află, însă unul dintre ei pășește tocmai pe traiectoria unei a doua bombe pe care ucrainenii au lansat-o din dronă, scrie hotnews.

Celălalt soldat rus pare să se oprească și să rămână locului preț de câteva momente, înainte de a se pune târâș pentru a se întoarce să vadă dacă camaradul său a murit în urma loviturii.

De-a lungul lunilor pe rețelele de socializare au apărut mai multe înregistrări video care au surprins acțiuni bizare ale militarilor ruși, de la intrarea în plin într-un câmp de mine deși acesta este clar vizibil pe șosea, la „rașchetarea” lor de către un tanc de la care așteptau salvarea.

În cele aproape 12 luni de la declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie  numeroși soldați ruși au fost atacați cu muniții improvizate sau grenade lansate din dronă, militarii Moscovei având la dispoziție aproape un an de zile pentru a conștientiza pericolul reprezentat de acestea.

/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
/VIDEO/ Autocar din Republica Moldova, răsturnat pe o șosea înzăpezită din România: Sunt 3 răniți. Precizările oficiale
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
Cutia Neagră PLUS: „Sicriul” din Laundromat! Cum a fost îngropat dosarul angajaților BNM. Legătura dintre Tăbîrță și Platon
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Sicriul” din Laundromat! Cum a fost îngropat dosarul angajaților BNM. Legătura dintre Tăbîrță și Platon
Etapa audițiilor live s-a încheiat: Cine sunt cei 10 finaliști care luptă pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2023
/VIDEO/ Etapa audițiilor live s-a încheiat: Cine sunt cei 10 finaliști care luptă pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2023
Un bărbat ce zăcea la pământ, observat de polițiștii de frontieră de la Lipcani: Ce s-a întâmplat cu acesta
Un bărbat ce zăcea la pământ, observat de polițiștii de frontieră de la Lipcani: Ce s-a întâmplat cu acesta
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram