Război în Ucraina, ziua 402: Fără TikTok la NATO! Franța acuză Rusia de crime de război, iar Zelenski promite un nou Nurnberg

Război în Ucraina, ziua 337: Atac cu rachete, lista dorințelor și pregătiri de ofensivă masivă. Zelenski: „Putin este un nimeni”

26 ianuarie 2023, ora 17:33

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 337. Alerta aeriană a fost lansată dimineață în toate regiunile țării. La Kiev, un proiectil a lovit o zonă civilă, iar cel puțin o persoană a decedat. Alte câteva au fost rănite, a anunțat primarul orașului. Tancurile germane Leopard vor fi la sol în Ucraina mai repede decât tancurile americane Abrams, a declarat John Kirby, coordonatorul de comunicații strategice pentru securitatea națională al Casei Albe, iar Kievul susține că are și avioane militare și rachete cu rază lungă de acțiune în lista de dorințe.

Franţa va anunţa peste câteva zile decizia privind eventualul transfer de tancuri Leclerc în Ucraina, a declarat miercuri seară ministrul francez al Forţelor Armate, Sébastien Lecornu, precizând că ar putea fi livrate şi alte echipamente militare, informează cotidianul Le Monde. Totodată, forţele de ocupaţie ruse pregătesc la ora actuală o nouă ofensivă majoră împotriva Ucrainei, a avertizat miercuri seara secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare de la Kiev, Oleksii Danilov, adăugând că acţiunile trupelor ruse sunt de aşteptat într-o lună-două, potrivit Unian, scrie Agerpres.

UPDATE Reticența îndelungată a cancelarului german Olaf Scholz înainte de a trimite tancuri în Ucraina „este simptomatică unei mentalități adânc înrădăcinate conform căreia destinderea a câștigat Războiul Rece, nu belicozitatea lui Reagan”, scrie „Politico”.

UPDATE După ce a obținut tancuri occidentale pentru a se apăra de invazia Rusiei, Ucraina cere cum F-16 și alte avioane de luptă. Lockheed Martin, producătorul avioanelor de luptă F-16, este pregătit să își mărească producția, notează NewsWeek.

UPDATE Unsprezece persoane au fost ucise în Ucraina, în ultimul val de atacuri aeriene lansate de Rusia, care a folosit drone de atac și rachete.

UPDATE Potrivit unor informații publicate de ziarul britanic The Sun, președintele rus Vladimir Putin supraveghează negocierile cu talibanii pentru a obține echipamente militare pe care SUA le-au lăsat în Afganistan, în schimbul armelor rusești și a unei posibile recunoașteri a guvernului grupului terorist, potrivit Știripesurse.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru BBC că acordul de a trimite zeci de tancuri moderne Ucrainei va fi determinant, relatează Rador.

UPDATE Constructorii vor finaliza cea mai mare parte a lucrărilor de restaurare a podului din Crimeea la începutul lunii februarie, a anunțat, joi, vicepremierul rus Marat Khusnullin, citat de Interfax.ru.

UPDATE Procuratura Generală a Rusiei a adăugat publicația independentă de știri Meduza pe lista organizațiilor „indezirabile" din țară, o sancțiune menită să forțeze entitățile private să se desființeze și care îi expune pe angajații și susținătorii financiari ai acestora la riscul unor pedepse semnificative cu închisoarea, relatează The Moscow Times citând agenția rusă de presă Interfax, și Reuters.

UPDATE Peste 6.500 de militari ruși au încercat să se predea și au sunat la o linie telefonică specială de la Kiev. Centrul operativ de comunicare a fost mutat recent într-o locație secretă pentru a se evita interceptarea apelurilor de către Moscova, scrie The Guardian.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă într-un interviu acordat Sky News şi difuzat joi, 26 ianuarie, că nu este interesat de vreo întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin în vederea unor negocieri de pace. "Nu mă interesează nici să mă întâlnesc, nici să discut cu Putin", a răspuns el, conform CNN, care citează postul TV britanic Sky News. "După invazia în Ucraina, Putin este un nimeni pentru mine", a adăugat el, fiind întrebat dacă e prea târziu pentru negocieri de pace.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu este un interlocutor potrivit pentru omologul său rus Vladimir Putin, a spus joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Declarațiile sale vin după ce liderul de la Kiev spus că „nu este interesat” să se întâlnească cu președintele rus pentru negocieri de pace, relatează CNN, potrivit Digi24.

UPDATE Trimiterea de tancuri către Ucraina a reprezentat o victorie simbolică, politică și militară semnificativă pentru Kiev, arată CNN într-o analiză.

UPDATE Războiul din Ucraina a crescut influența țărilor din Europa Centrală și de Est cu opinii negative asupra Rusiei, a amplificat apelurile de extindere a UE și NATO și a diminuat puterea Franței și Germaniei, relatează NYT.

UPDATE ​Un cetăţean german a fost arestat pe aeroportul din München sub suspiciunea de trădare, pentru că ar fi complotat cu un angajat al serviciilor de informaţii germane (BND) pentru a transmite informaţii Moscovei, a anunţat joi biroul procurorului general, citat de Reuters și Agerpres.

UPDATE Armata rusă se pregătește să lanseze un contraatac decisiv în regiunea Lugansk pentru a împiedica înaintarea trupelor ucrainene la Kreminnaia și a le respinge. Pentru a face acest lucru, ei încearcă să disperseze unitățile ucrainene, forțându-le să răspundă atacurilor lor în alte direcții, susțin analiștii Institutului pentru Studiul Războiului de la Washington (ISW).

UPDATE Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kirill a transmis joi, 26 ianuarie, că fuga tinerilor de efectuarea serviciului militar și de mobilizarea parțială este o consecință a anilor în care „valorile false” din exterior au influența populația rusă, conform EFE.

UPDATE Hackeri iranieni şi ruşi atacă "fără milă" jurnalişti şi personalităţi politice britanice pentru a obţine date sensibile, a atras atenţia joi Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (NCSC) din Marea Britanie.

UPDATE Rusia a lansat joi dimineaţă 55 de rachete asupra Ucrainei, a anunţat premierul ucrainean Denys Shmyhal pe Telegram. Atacurile au vizat „instalaţiile energetice" ale ţării fiind lovite unele staţii electrice, potrivit Mediafax.

UPDATE Apariția tancurilor Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina va crea o amenințare foarte serioasă pentru trupele ruse, afirmă general-colonelul Serghei Maev, fostul comandant al Direcției Principale pentru Forțele Blindate din cadrul ministerului Apărării de la Moscova, potrivit HotNews.

UPDATE Regiunea ucraineană Odesa a fost lovită de rachete rusești la mai puțin de 24 de ore, după ce capitala regională a fost plasată pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

UPDATE Pe 25 ianuarie, în Crimeea și în regiunile Krasnodar, Rostov și Belgorod, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a apărut la televiziunea rusă, promițând că va elibera teritoriile ocupate, a notat publicația cehă Blesk. Autoritățile ruse numesc situația o „defecțiune tehnică” și atribuie „actul de piraterie” hackerilor ucraineni.

UPDATE O armată rusă care a fost staționată anterior la granița cu Finlanda a fost aproape lichidată. Peste 75% dintre aceste trupe au fost complet distruse în Ucraina.Despre acest lucru a vorbit contra-amiralul și șeful serviciilor de informații finlandeze Juha Vauhkonen.

UPDATE Dmitrii Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin, a susținut că, în  opinia Moscovei, livrarea de tancuri grele către Ucraina reprezintă „o implicare directă” a Occidentului în război.

UPDATE La 11 luni de când președintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia, Rusia pregătește o nouă ofensivă majoră împotriva Ucrainei, a avertizat miercuri seara secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare (SNBO) de la Kiev, Oleksii Danilov, potrivit Unian. Atacul trupelor ruse este aşteptat într-o lună-două, a precizat înaltul oficial ucrainean.

UPDATE Dmitri Medvedev face eforturi mari să câștige favoarea actualului președinte, Vladimir Putin. Analiștii politici susțin că motivul ar fi acela că Medvedev este într-o situație vulnerabilă, notează Adevărul.

UPDATE „Până la șase Tu-95 (avioane de război) au decolat preliminar din regiunea Murmansk și au lansat rachete”, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, Yuriy Ihnat, la televiziunea națională. „Ne așteptăm la peste 30 de rachete care, în principiu, au început deja să apară în diferite regiuni. Apărarea antiaeriană funcționează”, a spus el, adăugând că nu există informații și despre lansarea de drone de atac.

UPDATE Guvernatorul din Mykolaiv, Vitaly Kim, a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că două rachete au fost reperate deasupra teritoriului Ucrainei, pe fondul unei alerte declarate în întreaga țară de autorități, scrie Sky News.

UPDATE O înregistrare video apărută miercuri seară pe rețelele sociale îl surprinde pe Srdjan Djokovic, tatăl tenismenului sârb Novak Djokovic, în compania unor oameni care fluturau drapele cu mesaje de susținere pentru Rusia. Imaginile, surprinse în timpul turneului Australian Open, au fost preluate de The Guardian.

UPDATE Rușii care se opun regimului Putin și invaziei sângeroase pe care acesta a pornit-o împotriva Ucrainei și care au fugit în Serbia pentru a scăpa de represiune spun că nu se simt în siguranță nici la 2.000 de kilometri distanță de Moscova, în condițiile în care influența Kremlinului se resimte în mod dureros și la Belgrad, notează Digi24.

UPDATE În direcția regiunii Kiev au fost îndreptate 15 rachete, scrie presa ucraineană. 13 dintre acestea au fost distruse în aer, a anunțat administrația regională. De altfel, aceasta este pentru prima dată când sistemele de apărare antiaeriene ucrainene anihilează rachete rusești în aer. Între timp, în câteva regiuni s-au auzit explozii, iar specialiștii estimează pagubele. Totuși, ulterior, edilul Vitali Kliciko a confirmat o explozie și i-a îndemnat pe oameni să stea la adăpost.

UPDATE Fostul deputat ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, acuzat de trădare, a spus că până în ultimul moment nu a crezut că schimbul lui, ac prizonier, va avea loc, scrie canalului rus de propagandă RT.

UPDATE Este alertă de raid aerian în toată Ucraina după ce Rusia a lansat un nou atac masiv cu rachete, anunță The Kyiv Independent.Şeful Biroului Preşedintelui, Andriy Yermak, a declarat că primele rachete au fost deja interceptate.

UPDATE Sirenele de raid aerian s-au declanșat joi dimineață în aproape toată Ucraina, iar autoritățile regionale au avertizat în legătură cu un posibil atac cu rachete, la o zi după ce aliații occidentali au anunțat că vor trimite tancuri grele Kievului, scrie Hotnews. 

UPDATE John Kirby, coordonatorul comunicațiilor strategice ale Casei Albe pentru securitate națională, a declarat miercuri că decizia de a furniza Ucrainei tancuri avansate a fost un efort atât diplomatic, cât și militar.

UPDATE Vânzările de echipamente militare americane către guverne străine au crescut cu 49%, până la 205,6 miliarde de dolari, în anul fiscal 2022, a declarat miercuri Departamentul de Stat al SUA, transmite Reuters. 

UPDATE Slovacia nu este pregătită să îşi transfere tancurile Leopard Ucrainei, întrucât acestea înlocuiesc vehiculele de luptă deja trimise ţării vecine, a indicat ministrul apărării, Jaroslav Nad, transmite joi DPA.

UPDATE Deciziile țărilor occidentale de a furniza tancuri de luptă Ucrainei vor ajuta țara să „desfășoare un război mecanizat pentru a învinge armata rusă și a elibera teritoriul ucrainean”, a spus Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă actualizare.

UPDATE Pentagonul a dat asigurări marţi că dispune de capacitatea de a răspunde la amenințările care pot să apară în lume, în contextul în care un raport apărut zilele trecute relevă că resursele actuale de care dispun SUA nu ar fi suficiente pentru a face faţă unui război, relatează EFE.

UPDATE Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a cerut federațiilor sportive să permită sportivilor ruși și belaruși să concureze sub statut neutru, sub rezerva mai multor condiții, inclusiv condiția ca aceștia să nu sprijine războiul declanșat de Putin în Ucraina, relatează publicația independentă rusă Meduza, potrivit Libertatea.

UPDATE Perspectiva păcii în războiul din Ucraina nu depinde de faptul că ambele părți ale conflictului sunt sau nu dispuse să stea la masa negocierilor, susține un opozant rus.Acesta avertizează Kievul că acum cuvântul lui Putin în cadrul unor discuții de pace ar fi fără valoare, iar factorul cheie ar fi credibilitatea Rusiei, lucru de care nu a dat dovadă Moscova de-a lungul istoriei sale, notează Ziare.com.

UPDATE Rusia a denunţat miercuri seară o decizie "politică" în cazul înscrierii centrului istoric al oraşului ucrainean Odesa, situat pe malul Mării Negre, pe lista UNESCO a Patrimoniului mondial aflat în pericol, transmite AFP, citat de Agerpres.

UPDATE Sirenele de alertă antiaeriană au început să sune, miercuri seară, în mare parte din centrul şi estul Ucrainei, în timp ce oficialii avertizează locuitorii să se adăpostească de un posibil atac rusesc, relatează CNN, citat de news.ro.

UPDATE Comerțul Uniunii Europene cu Rusia a fost puternic afectat de invadarea Ucrainei, restricţiile impuse de blocul comunitar la importul şi exportul mai multor produse ruseşti conducând la o diminuare cu 33% a valorii importurilor UE din Rusia în perioada februarie-septembrie 2022, arată datele publicate miercuri de Eurostat.

UPDATE Salariul unui mercenar care luptă pentru Grupul Wagner în Ucraina poate fi în jur de 7.000 de dolari pe lună, dar poate creşte datorită unor „bonusuri” legate de uciderea inamicilor, a declarat un tânăr german care luptă pentru Ucraina pe frontul din Donbas pentru Tagesspiegel. Tânărul de 21 de ani a mai dezvăluit că mai mulţi cetăţeni străini luptă în Grupul Wagner, printre care germani, americani, francezi, britanici şi sirieni, notează Mediafax.

UPDATE  O ţară europeană s-a oferit să trimită bombe cu dispersie Ucrainei, afirmând că aceste arme controversate, a căror utilizare de către Rusia a fost criticată, ar putea fi utile pe câmpul de luptă, a declarat miercuri un oficial, transmite joi AFP, citat de Agerpres.

UPDATE În tribunele de la Melbourne Park au existat suporteri cu simboluri interzise, stârnind revoltă din partea ucraineanului Dolgopolov şi jenă din partea organizatorilor care au dovedit lacune la controlul spectatorilor, notează Mediafax.

UPDATE "Lista de dorinţe" a Ucrainei în ceea ce priveşte armele furnizate de Occident include avioane de luptă, a declarat miercuri la CNN ministrul apărării Oleksii Reznikov, după ce SUA şi Germania au anunţat că vor trimite tancuri de luptă, răspunzând unei solicitări pe care Kievul o făcea de mult timp, anunță news.ro. "Am trimis anul trecut o listă de dorinţe lui Moş Crăciun, iar avioanele de vânătoare au fost, de asemenea, incluse pe această listă de dorinţe", a declarat Oleksii Reznikov.

UPDATE Rusia, aflată în superioritate numerică, îşi intensifică luptele în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, a afirmat miercuri viceministrul ucrainean al apărării, Ganna Maliar, transmite AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Oficialii ruşi nu au fost invitaţi la ceremoniile de marcare a celei de-a 78-a aniversări de la eliberarea de către Armata Roşie a lagărului nazist Auschwitz-Birkenau, ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei, a anunţat miercuri Muzeul de Stat Auschwitz-Birkenau, informează AFP, potrivit HotNews.

UPDATE Armata americană investește 2 miliarde de dolari pentru a stimula și extinde producția de muniție care a avut un rol important în războiul din Ucraina.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut miercuri aliaţilor săi occidentali rachete cu rază lungă de acţiune, precum şi avioane de luptă, după unda verde de la Washington şi Berlin pentru trimiterea de tancuri grele Kievului la capătul unor discuții acerbe, informează AFP, citat de Agerpres.

"Trebuie să permitem, de asemenea, livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina, acest lucru este important. De asemenea, trebuie să ne extindem cooperarea privind artileria şi trimiterea de avioane de luptă", a îndemnat preşedintele Zelenski în discursul său zilnic, postat pe reţelele sociale.

11 luni de război în Ucraina: Val de demisii la Kiev, iar Rusia amenință Germania. Ceasul Apocalipsei a fost resetat
Război în Ucraina, ziua 336: Tancuri pentru Kiev și retragere din Soledar. Șeful NATO nu exclude un război nuclear cu Rusia
/VIDEO/ Surpriză pentru Pasha Parfeni la Aeroport: Cum a sunat „Soarele și Luna”, interpretată de orchestra Poliției de Frontieră
/VIDEO/ Surpriză pentru Pasha Parfeni la Aeroport: Cum a sunat „Soarele și Luna”, interpretată de orchestra Poliției de Frontieră
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Foc la Ghete spre Telenești: Vizităm turnul misterios, hidrocentrala părăsită și culmea din muzeu
/VIDEO/ Foc la Ghete spre Telenești: Vizităm turnul misterios, hidrocentrala părăsită și culmea din muzeu
Cu ce indemnizații de concediere pleacă demisionarii de la CSM. Magistrata care a ridicat peste jumătate de milion de lei
/DOC/ Cu ce indemnizații de concediere pleacă demisionarii de la CSM. Magistrata care a ridicat peste jumătate de milion de lei
O fetiță de un an și jumătate, în stare gravă la spital: A suferit arsuri după ce a vărsat o cană de ceai pe ea
O fetiță de un an și jumătate, în stare gravă la spital: A suferit arsuri după ce a vărsat o cană de ceai pe ea

/VIDEO/ Mitropolitul Lavrei Pecerska din Kiev, acuzat de incitare la ură religioasă și sprijinirea războiului Rusiei în Ucraina

01 aprilie 2023, ora 15:56

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) spune că a adunat „dovezi rezonabile” cu privire la suspiciunile sale despre acțiunile starețulului mănăstirii ortodoxe Lavra Pecerska din Kiev, mitropolitul Pavlo Lebid, care ar fi incitat la ură religioasă și a sprijinit războiul Rusiei în Ucraina. De asemenea, acesta ar fi chemat la audieri, scrie HotNews.

SBU a declarat că îl suspectează pe mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei (UOC-MP), controlată de ruși, că a încălcat Codul Penal al Ucrainei, în special pentru „incitarea la dușmănie religioasă, justificarea și negarea agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei”.

Informația vine în timp ce controversele cresc cu privire la decizia Mitropolitului și a altor membri ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei (UOC-MP), susținută de Rusia, de a rămâne în vechea mănăstire din Kiev, în ciuda faptului că guvernul ucrainean a făcut apeluri ca aceștia să părăsească clădirea.

Pe 10 martie, Ministerul ucrainean Culturii a publicat o declarație potrivit căreia călugării din ramura ucraineană a Bisericii Ortodoxe Ruse trebuie să părăsească Lavra Pecerska din Kiev, cea mai importantă mănăstire ortodoxă din Ucraina, însă Patriarhia Moscovei a refuzat.

„Noi nu suntem colaboratori”, a declarat Mitropolitul Pavlo Lebid, șeful Lavrei.

Din noiembrie, SBU a efectuat zeci de percheziții în bisericile Patriarhiei Moscovei. Pe fondul perchezițiilor în Ucraina, SBU a găsit propagandă rusă, literatură xenofobă, precum și pașapoarte rusești ale liderilor bisericii și documente cu mesaje ideologice pro-ruse.

Contractul de închiriere al bisericii controlate de ruși pe o parte din Lavra Pecerska din Kiev - numită Lavra Superioară - a expirat la 1 ianuarie, iar guvernul ucrainean a decis să nu prelungească contractul de închiriere.

Ulterior, autoritățile ucrainene au declarat că vor rezilia, de asemenea, contractul de închiriere pe termen nelimitat al bisericii afiliate la ruși pentru partea rămasă, Lavra inferioară, începând cu 29 martie, acuzând-o de încălcarea termenilor contractului de închiriere.

Biserica sprijinită de Rusia a susținut că rezilierea contractului de închiriere a fost ilegală.

Lebid, mesaje pro-Rusia și negarea statalității Ucrainei

Pe 2 decembrie, președintele Volodimir Zelenski a impus, de asemenea, sancțiuni împotriva lui Lebid, starețul Lavrei Pecerska și fost deputat din partea Partidului Regiunilor pro-rus.

Lebid a avut opinii pro-ruse consistente și a făcut apel la „unitate” cu Rusia. De asemenea, el a declarat că „Crimeea nu a fost niciodată ucraineană”.

În noiembrie, utilizatorii rețelelor de socializare au distribuit un videoclip în care un preot al Patriarhiei Moscovei și enoriașii de la una dintre bisericile Lavrei cântau o rugăciune pentru „Mama Rusia”. Preotul a fost ulterior suspendat de biserica afiliată Moscovei.

Lavra Pecerska din Kiev, fondată în 1051, este una dintre primele mănăstiri din Rusia kieveană. A aparținut ramurii ucrainene a Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol până în 1688, când a fost anexată de Biserica Ortodoxă Rusă.

Mama fetiței de 12 ani, care a fost lovită mortal de un troleibuz la Ciocana: „A strivit viața în corpul fragil al copilei mele”
/VIDEO/ Mama fetiței de 12 ani, care a fost lovită mortal de un troleibuz la Ciocana: „A strivit viața în corpul fragil al copilei mele”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
Descoperiri șocante la blocul alimentar al Institutului Oncologic: Întreaga echipă de conducere a demisionat
Descoperiri șocante la blocul alimentar al Institutului Oncologic: Întreaga echipă de conducere a demisionat
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram