Război în Ucraina, ziua 337: Atac cu rachete, lista dorințelor și pregătiri de ofensivă masivă. Zelenski: „Putin este un nimeni”

/VIDEO/ Schema prin care mii de români au rămas fără bucătăriile comandate lovește și la Chișinău. Sediile firmei au fost închise

21 ianuarie 2023, ora 08:11

Schema prin care mii de oameni din România au rămas fără mobila de bucătărie comandată, dar și fără bani, lovește și la Chișinău. Astăzi sediile de la noi ale firmei Bismobil Kitchen erau închise, iar la ușă- mai mulți oameni care veneau în speranța că își vor putea recupera banii. 

Deși acum câteva zile reprezentanții firmei își asigurau clienții că ilegalitățile semnalate în România nu sunt valabile și pentru Republica Moldova, astăzi nimeni nu mai era de găsit.

Primele nereguli la această companie de confecționare a bucătăriilor au apărut în România acum peste două luni. Primul magazin s-a închis la Cluj, iar presa de acolo a scris că Bismobil Kitchen a înființat 40 de SRL-uri, pe care făcea contracte. Fiecare cu un capital foarte mic, de 200 de roni. 

Experții spun că acest lucru se făcea pentru ca, în caz de faliment, clienții să nu-și poată recupera banii. Un alt indiciu care generează suspiciuni este că toate sediile unde erau amplasate showroom-urile erau luate în chirie. 

Asta înseamnă că în cazul în care firma este obligată să achite despăgubiri clienților, aceasta să nu aibă proprietăți care să poată fi confiscate și vândute ulterior. 

Publicația Știri de Cluj mai scrie că, deși din toamnă Bismobil Kitchen a început să-și închidă rând pe rând showroomurile din țară, aceasta continua să-și promoveze serviciile pe internet, pentru a se alege cu contracte noi, care erau perfectate în magazinele rămase încă deschise. 

Într-o intervenție live pe facebook din luna noiembrie 2022, directorul firmei și-a cerut scuze de la clienții din România și a pus întârzierile de livrare pe seama războiului din Ucraina.

„Anul a început cu război și alte provocări. Majorări, transport și logistică. Ne-au dat foarte multe lucruri peste cap. Acum noi știm despre provocările pe care le au clienții noștri. Despre incomoditatea pe care noi am creat-o”.

Acum aproape două săptămâni, reprezentanții din Chișinău ai firmei scriau tot pe rețelele de socializare că totul este în ordine și că clienții din Moldova nu au motive să își facă griji. 

„Bismobil Kitchen Moldova activează în regim normal, fără abateri de la program. Toți clienții din Republica Moldova își vor primi bucătăriile conform proiectului aprobat. Momentan, nu există factori de risc pentru comenzile Dvs”, se arată într-o postare publicată la data de 9 ianuarie curent. 

Astăzi însă situația arată cu totul altfel. La sediul central al companiei, iar pe ușă este lipit un anunț. Administrația scrie că, showroom-ul este închis în legătură cu situația creată. Totuși, nu este menționat despre ce situație mai exact este vorba. 

La ușa sediului companiei erau mai mulți clienți ai firmei. Acest bărbat spune că a încheiat un contract cu firma Bismobil Kitchen la data de 17 decembrie, iar până la Revelion proiectul bucătăriei în format 3D urma să fie gata. Pentru asta a achitat și un avans, din suma totală de 7500 de euro, pe care trebuia să o plătească pentru mobila de bucătărie:

„Am achitat un avans de 20 de mii de lei. Undeva la o săptămână după anul nou am reușit să discut cu ei la telefon. Mi s-a spus că au fost într-o ședință și o să revină, dar nu au mai revenit. De atunci nu au mai răspuns la telefon. Astăzi am sunat și nimic”.

Bărbatul spune că va depune o plângere la poliție, pentru a-și restitui banii investiți. Este și cazul acestei tinere, care nu știa despre neregulile semnalate în activitatea companiei și a semnat contractul cu ei acum câteva zile. Azi a venit să scrie cerere de returnare a banilor, dar nu a găsit pe nimeni:

„Cumva eram redirecționată, erau acceptate doar mesaje. Am insistat să am o convorbire la telefon și am făcut o programare la orele 12:00. Efectiv programarea a eșuat. Ușa este închisă și la telefon nu se răspunde”.

Și noi am sunat la cele două numere de telefoane de pe anunțul afișat pe ușă. Unul era deconectat, iar la celălalt număr apelul a fost închis. Le-am lăsat un mesaj pe telefon, dar până la această oră nu am primit vreun răspuns din partea administrației Bismobil Kitchen. 

Am întrebat poliția dacă au fost înregistrate plângeri din partea cetățenilor, dar nu ni s-a răspuns deocamdată. 

Nu am reușit să dăm nici de directorul firmei de mobilă. Acum patru zile, acesta a declarat pentru presa din România că firma nu mai are niciun leu în conturi. Mihail Șaran a mai spus că banii nu pot fi restituiți clienților, deoarece avansurile plătite de ei, în valoare de peste două milioane de euro, ar fi plecat direct la producători, care ar fi refuzat să mai producă mobilă. 

După sute de plângeri depuse de clienții din România, biroul de Investigații Criminale din cadrul Poliției Cluj-Napoca a întocmit un dosar de cercetare penală pe acest caz.

Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
O altă capcană la Bismobil Kitchen? Avocat: "Era piramidă financiară clasică". Un client se plânge că a rămas fără 65.000 de euro
/VIDEO/ O altă capcană la Bismobil Kitchen? Avocat: "Era piramidă financiară clasică". Un client se plânge că a rămas fără 65.000 de euro
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
Război în Ucraina, ziua 337: Atac cu rachete, lista dorințelor și pregătiri de ofensivă masivă. Zelenski: „Putin este un nimeni”
Război în Ucraina, ziua 337: Atac cu rachete, lista dorințelor și pregătiri de ofensivă masivă. Zelenski: „Putin este un nimeni”

/VIDEO/ Ambasadorul SUA, despre amenințările de care ar fi avut parte Groza: „E supărător, e ceva în care trebuie să se implice poliția”

26 ianuarie 2023, ora 23:10

„Este supărător și inacceptabil”, așa califică ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon, încercările de intimidare și presiune de care ar fi avut parte Iulian Groza, în calitate de membru al Comisiei Speciale pentru pre-selecția candidaților pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). 

Potrivit diplomatului, în această situație „trebuie să se implice poliția”. Totodată, Logsdon speră că Groza „va continua să lucreze în acest domeniu foarte important”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 26 ianuarie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Evident că este supărător pentru noi toți, care sprijinim reforma justiției, să auzim un membru respectat al comisiei care încearcă să facă ceva foarte bun, un lucru foarte greu, să facă o alegere bună și trebuie să vină și să spună de la începutul acestui proces, a simțit amenințări anonime, în mod direct.

Evident, e ceva în care trebuie să se implice poliția, e ceva ce în SUA și alte țări, este inacceptabil pentru membrii comisiei care lucrează la reforma justiției sau orice sistem judecătoresc. În orice sistem, nu ar trebui să fie supuși violenței și amenințărilor”, a spus ambasadorul.

„Evident că asta ne deranjează și îmi pare foarte bine că Guvernul deja a venit cu o reacție în acest sens, exprimându-și îngrijorarea și sper că domnul Groza va rămâne implicat și va continua să lucreze în acest domeniu foarte important. De asemenea, înțeleg că trebuie să se gândească și la siguranța personală”, a subliniat Kent Logsdon.

TV8.md amintește că s-au aprins spiritele în jurul șefiei PCCOCS. Iulian Groza, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), a anunțar că ar fi avut parte de încercări de intimidare și presiune în calitate de membru al Comisiei Speciale pentru pre-selecția candidaților pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). 

De asemenea, fostul viceprocuror general Eduard Bulat cere Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) să fie numit la conducerea PCCOCS fără concurs. Într-un demers adresat CSP, Bulat cere să fie suspendat concursul pentru selectarea procurorului-șef al PCCOCS, inițiat de CSP pe 10 noiembrie. 

În context, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține că trebuie identificate soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea concursului pentru șefia Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Potrivit ministrului, concursul ar urma să fie inițiat repetat sau, după caz, reluat când va exista un CSP cu mandat plenipotențial, adică după finalizarea exercițiului de pre-vetting.

Funcția de șef al PCCOCS a fost scoasă la concurs pe 10 noiembrie 2022. Pretendenții la fotoliu au avut la dispoziție două luni să depună dosarele, din 10 noiembrie 2022 până în 10 ianuarie 2023. La această funcție aspiră trei candidați. Toți s-au înscris la concurs marți, 10 ianuarie, adică în ultima zi în care puteau fi înregistrate dosarele de participare. Printre ei și actualul șef interimar al instituției, Sergiu Russu. 

Toți candidații au fost admiși pentru etapa interviului. Aceasta va avea loc pe data de 1 februarie 2023, începând cu ora 10, în sediul Consiliului Superior al Procurorilor.

Mai multe contestații, privind concursul pentru șefia PCCOCS, au ajuns pe masa Consiliului Superior al Procurorilor
IPRE condamnă orice intimidări în adresa instituției, a lui Groza și „ingerințele grave ce viciază” concursul pentru șefia PCCOCS
Litvinenco, în contextul scandalului pentru șefia PCCOCS: „Trebuie identificate soluții juridice pentru anularea concursului”
Căutările Mădălinei, dispărută în SUA, continuă. Un psiholog legist intervine în anchetă: „Unul din cele mai mari semnale roșii”
Căutările Mădălinei, dispărută în SUA, continuă. Un psiholog legist intervine în anchetă: „Unul din cele mai mari semnale roșii”
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Proscrișii. Lista neagră secretă cu peste 300 de persoane și companii puse sub sancțiuni în R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Proscrișii. Lista neagră secretă cu peste 300 de persoane și companii puse sub sancțiuni în R. Moldova
Caz cutremurător în raionul Drochia. Cadavrul unei fete de 18 ani, găsit într-o fântână. Adolescenta a plecat de acasă
Caz cutremurător în raionul Drochia. Cadavrul unei fete de 18 ani, găsit într-o fântână. Adolescenta a plecat de acasă
Jurnalistul și astrologul Sergiu Sumcă s-a stins din viață: Ce vârstă avea
Jurnalistul și astrologul Sergiu Sumcă s-a stins din viață: Ce vârstă avea
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram