Război în Ucraina, ziua 337: Atac cu rachete, lista dorințelor și pregătiri de ofensivă masivă. Zelenski: „Putin este un nimeni”

social

/VIDEO/ Patimile unui actor celebru. Drama sex-simbolului anilor '80, Gheorghe Grîu, care a rămas fără un ochi: „Sunt un bețiv”

14 ianuarie 2023, ora 22:27

„Ar fi avut o altă soartă” este filmul care i-a deschis ușa în lumea cinematografiei sovietice. Jucase rolul principal, iar debutul a fost un adevărat succes. Pentru Gheorghe Grîu a urmat o perioadă de glorie, cu multe roluri importante și proiecte interesante. Totul însă până la un timp. Ce soartă are acum celebrul actor de cândva, considerat un sex-simbol al anilor '80? 

„Sunt un bețiv”, ne-a spus chiar el, într-un interviu pe care ni l-a oferit săptămâna trecută. L-am descoperit printre vizitatorii Târgului de Crăciun, din centrul Capitalei. Era neîngrijit și tot în stare de ebrietate. Din cauza unei infecții, a rămas și fără un ochi. Și-ar dori să scape de acest viciu, dar nu are motivație pentru a o lua de la capăt, în lupta cu alcoolismul.

Anul 1982. Gheorghe Grâu, pe atunci în vârstă de 21 de ani, debuta în lumea cinematografiei. Primise primul său rol principal în filmul „Ar fi avut o altă soartă”, în regia lui Valeriu Jereghi, care, după un casting riguros, l-a ales anume pe el să joace rolul lui Florin, un băiat crescut în orfelinat. Și nu a dat greș.

Fiind tânăr, frumos și talentat, a avut succes din prima. Pentru Gheorghe Grîu, începuse o perioadă plină, fiind solicitat și asaltat de regizori. Rolurile i-au adus faimă în tot spațiul sovietic și chiar primise titlul de sex-simbolul anilor 80. 

Celebritatea însă a fost urmată de o mulțime de probleme, care au decurs unele din altele: separarea de familie, lipsuri financiare, declin profesional, consumul abuziv de alcool. Tot ce trăia transpunea în versuri. 

În 2011, numele actorului, care părea uitat deja de publicul acelor vremuri, a început să fie din nou subiect de discuție, după ce o echipă de jurnaliști l-a surprins cerșind pe străzile Capitalei. Copleșiți și șocați de situația celebrului actor de cândva, o mulțime de oameni i-au întins mâna. În câțiva ani, actorul renăscuse. A lansat un volum de poezii și a revenit pe scenă. 

În cadrul unui interviu oferit la acea vreme, Gheorghe Grîu fusese întrebat despre cum a reușit să învingă dependența față de alcool. 

„Trebuie să vrei, să-ți dorești lucrul acesta și te aude Dumnezeu. Îți întinde mâna. Trebuie să fii în stare să o primești și să fii recunoscător, să mulțumești peste tot”, spunea el.

Doi ani mai târziu însă, s-a întors la vechiul obicei. Făcea abuz de alcool și se plângea că nu are un loc de trai. Și din nou a mai primit o șansă la reabilitare, pe care nu a ratat-o, dar tot nu pentru mult timp. Periodic, actorul apărea fie prin presă, fie pe rețelele sociale, cerșind ori consumând alcool pe străzi. Într-o stare similară, l-am găsit și noi. La Târgul de Crăciun, din centrul Capitalei, la o masă, în compania unor bărbați. 

Traiul marcat de lipsuri i-a pus la grea încercare sănătatea. A rămas fără un ochi, din cauza unei infecții. Iar după o cădere în troleibuz, s-a ales cu o proteză la picior: „În transportul public. A frânat troleibuzul și am fost aruncat drept în cabină cu șoldul”. 

Anii de glorie de cândva sunt și acum în mintea actorului: „Mă țin minte la 27 de ani. Nici un fum, nici un gram. Eram devotat. Eram om. Dar, cu timpul m-a descurajat de valorile poporului maldavenesc”. 

„-Nu se satură, sac fără fund! Lacomi. - Oameni buni nu ați întâlnit în viață? - Nu. În afară de Loteanu, Sulac și Botgros și restul personalităților. Titus Jucov, Mihai Curagău, Efim Lazăr. Pe toți îi știu. Dumitru Fusu. Ion Ungureanu. Cu cine rămânem? Cu nimeni! Cine vine din urmă? Nimeni! Toți: dă, și dă și dă! Dar mai dați și voi! Fiți oameni! Fiți generoși. Om, în cuvânt”.

A renunțat la scenă și la lumina reflectoarelor din cauza invidiei colegilor: „-Invidia! - Din partea cui? - A colegilor. - Cum ați simțit-o? - Pe pielea mea. - Sunteți mai bun ori ce? - Poate, nu vreau să cad în patima mândriei”. 

În plină iarnă și afectat de boli, Gheorghe Grîu trăiește în stradă, fiind la mila trecătorilor, care-i mai întind câte o bancnotă. 

„- De ce sunteți în stradă? - M-au alungat, am intrat în „șip”, sunt bețiv. - Credeți că aveți nevoie de ajutor acum? Ați vrea să discutați cu specialiștii, să vă repună pe drumul cel bun? V-ați dori? - Îmi doresc, dar niciun specialist nu te ajută, dacă nu ai voință. - Dvs. nu aveți voință? - Am, dar nu am motivație. Pentru ce, ce rost are?”. 

„- Cineva vă oferă un rol. Ar fi asta o motivație ca să vă opriți din a bea? - Depinde ce rol. - Revenirea în scenă ar fi o motivație? - Nu, nu. - Pentru ce? - Să fiți în fața spectatorilor, să străluciți... - Nu-mi trebuie slavă, băi! Mie îmi trebuie dragoste”.

„Dacă ar fi o motivație serioasă. - Cum poate fi găsită? - Simplu, să punem prețul pe valori. Nicolae Labiș `Moartea căprioarei`: `Mănânc și plâng. Mănânc!`”.

În ciuda necazurilor, care se țin scai de el, actorul încearcă să păstreze legătura cu cei trei copii ai săi, datorită cărora a devenit bunic de două ori. Vorbește cu mândrie și cu blândețe despre toți. Primul copil, Leanka Grîu, i-a moștenit talentul și este acum o actriță celebră în Rusia. Regretă că din cauza dependenței sale, au de suferit copiii. 

„Nu-i vorba de mine, e vorba de copii. Eu beau, dar pe dânșii îi doare. Domnica este la Chișinău. Ne-am întâlnit la un ceai. E o dulceață”, ne-a spus actorul. 

Cât va activa târgul, ne-a spus că-l vom găsi aici. Ce va face după, nu știe. Așteaptă însă luna mai, pentru că atunci vor începe să se dea roadă cireșii pe care i-a sădit la un centru pentru vârstnici, acolo s-a aflat o perioadă. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

/VIDEO/ Dorm pe jos, lângă gunoi, în frig și în murdărie. Oamenii străzii își arată „adăposturile” și își deschid sufletele
/VIDEO/ Interviu cu unul dintre cei mai bătrâni deținuți, în vârstă de 71 de ani: „Mama nu știe. Crede că sunt la nepoți”
/VIDEO/ Șofatul în stare de ebrietate: muncă gratuită și acte anulate. Cum și-a ispășit pedeapsa președintele raionului Fălești
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
Sfârșit tragic pentru o femeie: A decedat la Autogara de Sud din Chișinău, după ce i s-a făcut rău. Ce spune Poliția
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
O altă capcană la Bismobil Kitchen? Avocat: "Era piramidă financiară clasică". Un client se plânge că a rămas fără 65.000 de euro
/VIDEO/ O altă capcană la Bismobil Kitchen? Avocat: "Era piramidă financiară clasică". Un client se plânge că a rămas fără 65.000 de euro
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
/VIDEO/ Prima campioană mondială la lupte din istoria Moldovei a rămas doar cu promisiuni: Unde locuiește Irina Rîngaci
Război în Ucraina, ziua 337: Atac cu rachete, lista dorințelor și pregătiri de ofensivă masivă. Zelenski: „Putin este un nimeni”
Război în Ucraina, ziua 337: Atac cu rachete, lista dorințelor și pregătiri de ofensivă masivă. Zelenski: „Putin este un nimeni”

/VIDEO/ Ambasadorul SUA, despre amenințările de care ar fi avut parte Groza: „E supărător, e ceva în care trebuie să se implice poliția”

26 ianuarie 2023, ora 23:10

„Este supărător și inacceptabil”, așa califică ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon, încercările de intimidare și presiune de care ar fi avut parte Iulian Groza, în calitate de membru al Comisiei Speciale pentru pre-selecția candidaților pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). 

Potrivit diplomatului, în această situație „trebuie să se implice poliția”. Totodată, Logsdon speră că Groza „va continua să lucreze în acest domeniu foarte important”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 26 ianuarie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Evident că este supărător pentru noi toți, care sprijinim reforma justiției, să auzim un membru respectat al comisiei care încearcă să facă ceva foarte bun, un lucru foarte greu, să facă o alegere bună și trebuie să vină și să spună de la începutul acestui proces, a simțit amenințări anonime, în mod direct.

Evident, e ceva în care trebuie să se implice poliția, e ceva ce în SUA și alte țări, este inacceptabil pentru membrii comisiei care lucrează la reforma justiției sau orice sistem judecătoresc. În orice sistem, nu ar trebui să fie supuși violenței și amenințărilor”, a spus ambasadorul.

„Evident că asta ne deranjează și îmi pare foarte bine că Guvernul deja a venit cu o reacție în acest sens, exprimându-și îngrijorarea și sper că domnul Groza va rămâne implicat și va continua să lucreze în acest domeniu foarte important. De asemenea, înțeleg că trebuie să se gândească și la siguranța personală”, a subliniat Kent Logsdon.

TV8.md amintește că s-au aprins spiritele în jurul șefiei PCCOCS. Iulian Groza, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), a anunțar că ar fi avut parte de încercări de intimidare și presiune în calitate de membru al Comisiei Speciale pentru pre-selecția candidaților pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). 

De asemenea, fostul viceprocuror general Eduard Bulat cere Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) să fie numit la conducerea PCCOCS fără concurs. Într-un demers adresat CSP, Bulat cere să fie suspendat concursul pentru selectarea procurorului-șef al PCCOCS, inițiat de CSP pe 10 noiembrie. 

În context, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține că trebuie identificate soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea concursului pentru șefia Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Potrivit ministrului, concursul ar urma să fie inițiat repetat sau, după caz, reluat când va exista un CSP cu mandat plenipotențial, adică după finalizarea exercițiului de pre-vetting.

Funcția de șef al PCCOCS a fost scoasă la concurs pe 10 noiembrie 2022. Pretendenții la fotoliu au avut la dispoziție două luni să depună dosarele, din 10 noiembrie 2022 până în 10 ianuarie 2023. La această funcție aspiră trei candidați. Toți s-au înscris la concurs marți, 10 ianuarie, adică în ultima zi în care puteau fi înregistrate dosarele de participare. Printre ei și actualul șef interimar al instituției, Sergiu Russu. 

Toți candidații au fost admiși pentru etapa interviului. Aceasta va avea loc pe data de 1 februarie 2023, începând cu ora 10, în sediul Consiliului Superior al Procurorilor.

Mai multe contestații, privind concursul pentru șefia PCCOCS, au ajuns pe masa Consiliului Superior al Procurorilor
IPRE condamnă orice intimidări în adresa instituției, a lui Groza și „ingerințele grave ce viciază” concursul pentru șefia PCCOCS
Litvinenco, în contextul scandalului pentru șefia PCCOCS: „Trebuie identificate soluții juridice pentru anularea concursului”
Căutările Mădălinei, dispărută în SUA, continuă. Un psiholog legist intervine în anchetă: „Unul din cele mai mari semnale roșii”
Căutările Mădălinei, dispărută în SUA, continuă. Un psiholog legist intervine în anchetă: „Unul din cele mai mari semnale roșii”
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
TV8 își extinde echipa și angajează noi colegi! Cum poți deveni redactor site sau reporter TV
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Proscrișii. Lista neagră secretă cu peste 300 de persoane și companii puse sub sancțiuni în R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Proscrișii. Lista neagră secretă cu peste 300 de persoane și companii puse sub sancțiuni în R. Moldova
Caz cutremurător în raionul Drochia. Cadavrul unei fete de 18 ani, găsit într-o fântână. Adolescenta a plecat de acasă
Caz cutremurător în raionul Drochia. Cadavrul unei fete de 18 ani, găsit într-o fântână. Adolescenta a plecat de acasă
Jurnalistul și astrologul Sergiu Sumcă s-a stins din viață: Ce vârstă avea
Jurnalistul și astrologul Sergiu Sumcă s-a stins din viață: Ce vârstă avea
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram