/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 730: Explozii la Odesa, acord cu Danemarca și sancțiuni UE. Kievul va ajuta Chișinăul

social

/VIDEO/ Patimile unui actor celebru. Drama sex-simbolului anilor '80, Gheorghe Grîu, care a rămas fără un ochi: „Sunt un bețiv”

14 ianuarie 2023, ora 22:27

„Ar fi avut o altă soartă” este filmul care i-a deschis ușa în lumea cinematografiei sovietice. Jucase rolul principal, iar debutul a fost un adevărat succes. Pentru Gheorghe Grîu a urmat o perioadă de glorie, cu multe roluri importante și proiecte interesante. Totul însă până la un timp. Ce soartă are acum celebrul actor de cândva, considerat un sex-simbol al anilor '80? 

„Sunt un bețiv”, ne-a spus chiar el, într-un interviu pe care ni l-a oferit săptămâna trecută. L-am descoperit printre vizitatorii Târgului de Crăciun, din centrul Capitalei. Era neîngrijit și tot în stare de ebrietate. Din cauza unei infecții, a rămas și fără un ochi. Și-ar dori să scape de acest viciu, dar nu are motivație pentru a o lua de la capăt, în lupta cu alcoolismul.

Anul 1982. Gheorghe Grâu, pe atunci în vârstă de 21 de ani, debuta în lumea cinematografiei. Primise primul său rol principal în filmul „Ar fi avut o altă soartă”, în regia lui Valeriu Jereghi, care, după un casting riguros, l-a ales anume pe el să joace rolul lui Florin, un băiat crescut în orfelinat. Și nu a dat greș.

Fiind tânăr, frumos și talentat, a avut succes din prima. Pentru Gheorghe Grîu, începuse o perioadă plină, fiind solicitat și asaltat de regizori. Rolurile i-au adus faimă în tot spațiul sovietic și chiar primise titlul de sex-simbolul anilor 80. 

Celebritatea însă a fost urmată de o mulțime de probleme, care au decurs unele din altele: separarea de familie, lipsuri financiare, declin profesional, consumul abuziv de alcool. Tot ce trăia transpunea în versuri. 

În 2011, numele actorului, care părea uitat deja de publicul acelor vremuri, a început să fie din nou subiect de discuție, după ce o echipă de jurnaliști l-a surprins cerșind pe străzile Capitalei. Copleșiți și șocați de situația celebrului actor de cândva, o mulțime de oameni i-au întins mâna. În câțiva ani, actorul renăscuse. A lansat un volum de poezii și a revenit pe scenă. 

În cadrul unui interviu oferit la acea vreme, Gheorghe Grîu fusese întrebat despre cum a reușit să învingă dependența față de alcool. 

„Trebuie să vrei, să-ți dorești lucrul acesta și te aude Dumnezeu. Îți întinde mâna. Trebuie să fii în stare să o primești și să fii recunoscător, să mulțumești peste tot”, spunea el.

Doi ani mai târziu însă, s-a întors la vechiul obicei. Făcea abuz de alcool și se plângea că nu are un loc de trai. Și din nou a mai primit o șansă la reabilitare, pe care nu a ratat-o, dar tot nu pentru mult timp. Periodic, actorul apărea fie prin presă, fie pe rețelele sociale, cerșind ori consumând alcool pe străzi. Într-o stare similară, l-am găsit și noi. La Târgul de Crăciun, din centrul Capitalei, la o masă, în compania unor bărbați. 

Traiul marcat de lipsuri i-a pus la grea încercare sănătatea. A rămas fără un ochi, din cauza unei infecții. Iar după o cădere în troleibuz, s-a ales cu o proteză la picior: „În transportul public. A frânat troleibuzul și am fost aruncat drept în cabină cu șoldul”. 

Anii de glorie de cândva sunt și acum în mintea actorului: „Mă țin minte la 27 de ani. Nici un fum, nici un gram. Eram devotat. Eram om. Dar, cu timpul m-a descurajat de valorile poporului maldavenesc”. 

„-Nu se satură, sac fără fund! Lacomi. - Oameni buni nu ați întâlnit în viață? - Nu. În afară de Loteanu, Sulac și Botgros și restul personalităților. Titus Jucov, Mihai Curagău, Efim Lazăr. Pe toți îi știu. Dumitru Fusu. Ion Ungureanu. Cu cine rămânem? Cu nimeni! Cine vine din urmă? Nimeni! Toți: dă, și dă și dă! Dar mai dați și voi! Fiți oameni! Fiți generoși. Om, în cuvânt”.

A renunțat la scenă și la lumina reflectoarelor din cauza invidiei colegilor: „-Invidia! - Din partea cui? - A colegilor. - Cum ați simțit-o? - Pe pielea mea. - Sunteți mai bun ori ce? - Poate, nu vreau să cad în patima mândriei”. 

În plină iarnă și afectat de boli, Gheorghe Grîu trăiește în stradă, fiind la mila trecătorilor, care-i mai întind câte o bancnotă. 

„- De ce sunteți în stradă? - M-au alungat, am intrat în „șip”, sunt bețiv. - Credeți că aveți nevoie de ajutor acum? Ați vrea să discutați cu specialiștii, să vă repună pe drumul cel bun? V-ați dori? - Îmi doresc, dar niciun specialist nu te ajută, dacă nu ai voință. - Dvs. nu aveți voință? - Am, dar nu am motivație. Pentru ce, ce rost are?”. 

„- Cineva vă oferă un rol. Ar fi asta o motivație ca să vă opriți din a bea? - Depinde ce rol. - Revenirea în scenă ar fi o motivație? - Nu, nu. - Pentru ce? - Să fiți în fața spectatorilor, să străluciți... - Nu-mi trebuie slavă, băi! Mie îmi trebuie dragoste”.

„Dacă ar fi o motivație serioasă. - Cum poate fi găsită? - Simplu, să punem prețul pe valori. Nicolae Labiș `Moartea căprioarei`: `Mănânc și plâng. Mănânc!`”.

În ciuda necazurilor, care se țin scai de el, actorul încearcă să păstreze legătura cu cei trei copii ai săi, datorită cărora a devenit bunic de două ori. Vorbește cu mândrie și cu blândețe despre toți. Primul copil, Leanka Grîu, i-a moștenit talentul și este acum o actriță celebră în Rusia. Regretă că din cauza dependenței sale, au de suferit copiii. 

„Nu-i vorba de mine, e vorba de copii. Eu beau, dar pe dânșii îi doare. Domnica este la Chișinău. Ne-am întâlnit la un ceai. E o dulceață”, ne-a spus actorul. 

Cât va activa târgul, ne-a spus că-l vom găsi aici. Ce va face după, nu știe. Așteaptă însă luna mai, pentru că atunci vor începe să se dea roadă cireșii pe care i-a sădit la un centru pentru vârstnici, acolo s-a aflat o perioadă. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

/VIDEO/ Dorm pe jos, lângă gunoi, în frig și în murdărie. Oamenii străzii își arată „adăposturile” și își deschid sufletele
/VIDEO/ Interviu cu unul dintre cei mai bătrâni deținuți, în vârstă de 71 de ani: „Mama nu știe. Crede că sunt la nepoți”
/VIDEO/ Șofatul în stare de ebrietate: muncă gratuită și acte anulate. Cum și-a ispășit pedeapsa președintele raionului Fălești
/VIDEO/ CIFRE/ Obligațiile „Air Moldova” față de firmele conectate la Ilan Șor. Planul de preluare a activelor din contul datoriilor
/VIDEO/ CIFRE/ Obligațiile „Air Moldova” față de firmele conectate la Ilan Șor. Planul de preluare a activelor din contul datoriilor
/PROMO/ Moldova gândește: Sunt în pragul disperării. Sute de asistenți personali din Capitală, în proces de a fi demiși
/PROMO/ Moldova gândește: Sunt în pragul disperării. Sute de asistenți personali din Capitală, în proces de a fi demiși
/VIDEO/ Și-au adus stupii la Parlament: Apicultorii greci au protestat la Atena, nemulțumiți de scăderea vânzărilor de miere
/VIDEO/ Și-au adus stupii la Parlament: Apicultorii greci au protestat la Atena, nemulțumiți de scăderea vânzărilor de miere
/VIDEO/ Ultimul tun la „Air Moldova”! Cum planifică Ilan Șor să mai scoată bani din companie? Amicul său din Rusia, printre creditori
/VIDEO/ Ultimul tun la „Air Moldova”! Cum planifică Ilan Șor să mai scoată bani din companie? Amicul său din Rusia, printre creditori
Ambasadoarea Suediei la Chișinău admite că reforma justiției va dura. „Trebuie să îi oferim timp ca totul să se facă corect”
Ambasadoarea Suediei la Chișinău admite că reforma justiției va dura. „Trebuie să îi oferim timp ca totul să se facă corect”

Acceptă rezultatele concursului, dar cere ca punctajele să fie publice! Munteanu - cu solicitare la CSP

23 februarie 2024, ora 18:36

Șeful interimar al Procuraturii Generale, Ion Munteanu spune că nu va contesta rezultatele probei de interviu pentru funcția de procuror general. Munteanu, care a acumulat 8,16 puncte și nu a fost înaintat Comisiei de Vetting, va solicita doar ca punctajele acordate de fiecare membru al Comisiei de concurs să fie făcute publice. 

Precizările au fost făcute de șeful interimar al PG, Ion Munteanu pentru TV8.md

Potrivit agendei Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), cererea lui Ion Munteanu va fi examinată săptămâna viitoare, în data de 26 februarie. 

În aceeași zi, urmează să fie aprobate și rezultatele concursului public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general.

Joi, 22 februarie, a avut loc proba interviului pentru cei patru candidați rămași în concursul pentru funcția de procuror general. În urma acesteia, doar unul din cei patru a fost înaintat Comisiei de Vetting pentru evaluarea integrității etice și financiare! Este vorba despre Octavian Iachimovschi. În urma probei de interviu, care a avut loc astăzi la CSP, Iachimovschi a obținut cel mai mare număr de puncte - 8,53. Acesta este adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție. Octavian Iachimovschi a fost și șef al Procuraturii Anticorupție, funcție din care a fost suspendat în decembrie 2019, pentru ca „să se poată concentra pe dosarul cu privire la frauda bancară”. 

Actualul procuror general interimar, Ion Munteanu a luat 8,16 puncte, procurorul Igor Demciucin a luat 8,19 puncte, iar juristul Coca 4,72 puncte. 

TV8.md reamintește că postul de procuror general a devenit vacant după ce șefa statului, Maia Sandu, a semnat decretul prin care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție, iar concursul a fost anunțat pe 22 octombrie, fiind ulterior prelungit până pe 29 decembrie.

Pe 28 decembrie, majoritatea parlamentară a votat în prima lectură simplificarea procedurii de alegere a procurorului general. Acesta ar urma să fie ales din cei care vor obține majoritatea voturilor din partea Consiliului Superior al Procurorilor. Până acum, acesta era ales după cel mai mare punctaj oferit de membrii CSP după etapa interviu. 

Proiectul privind procedura de selecție a procurorului general a fost criticat de mai multe ONG-uri. În declarația semnată de 17 organizații non-guvernamentale este menționat că proiectul votat la 28 decembrie 2023, în prima lectură de Legislativ, „reduce din transparența și meritocrația procesului de selectare a procurorului general și reprezintă un regres față de situația existentă”.

Ulterior, proiectul respectiv a fost exclus de pe ordinea de zi a ședinței din 18 ianuarie a Parlamentului. Solicitarea a fost făcută în plen de autorul proiectului, Igor Chiriac. Contactat de TV8, deputatul PAS a comunicat că proiectul urmează să fie reexaminat și completat și apoi va fi prezentat din nou în Parlament, după ce va fi avizat de Comisia juridică, numiri şi imunități.

/VIDEO/ Scandal la Eurovision Moldova! Cum a câștigat Natalia Barbu cu ajutorul juriului, după egalitate de puncte cu Valeria Pasha
/VIDEO/ Scandal la Eurovision Moldova! Cum a câștigat Natalia Barbu cu ajutorul juriului, după egalitate de puncte cu Valeria Pasha
/PROMO/ Moldova gândește: Sunt în pragul disperării. Sute de asistenți personali din Capitală, în proces de a fi demiși
/PROMO/ Moldova gândește: Sunt în pragul disperării. Sute de asistenți personali din Capitală, în proces de a fi demiși
/VIDEO/ Dorin Galben și-a cerut iubita în căsătorie, printr-un cântec: „Am zis DA pentru totdeauna!”. Cum arată inelul de logodnă
/VIDEO/ Dorin Galben și-a cerut iubita în căsătorie, printr-un cântec: „Am zis DA pentru totdeauna!”. Cum arată inelul de logodnă
/VIDEO/ Ultimul tun la „Air Moldova”! Cum planifică Ilan Șor să mai scoată bani din companie? Amicul său din Rusia, printre creditori
/VIDEO/ Ultimul tun la „Air Moldova”! Cum planifică Ilan Șor să mai scoată bani din companie? Amicul său din Rusia, printre creditori
/VIDEO/ Oleg Jdanov: „Implicarea NATO în conflictul ruso-ucrainean ar însemna automat un război mondial”
/VIDEO/ Oleg Jdanov: „Implicarea NATO în conflictul ruso-ucrainean ar însemna automat un război mondial”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram