Război în Ucraina, ziua 402: Fără TikTok la NATO! Franța acuză Rusia de crime de război, iar Zelenski promite un nou Nurnberg

/VIDEO/ Topul sectoarelor din Chișinău cu criză de angajați în bucătăriile grădinițelor: O directoare gătește bucate pentru copii

26 ianuarie 2023, ora 20:40

Grădinițele din Capitală se confruntă cu o lipsă acută de angajați în bucătării. Cel puțin 80 de funcții sunt vacante în acest moment, iar la unele instituții lucrează și câte o singură persoană. 

Pentru ca mesele copiilor să fie servite la timp, la grădinița numărul 56 din Capitală și directoarea îmbracă uneori șorțul de bucătar. Managerii instituțiilor preșcolare spun că tinerii bucătari nu vor să lucreze în grădinițe din cauza salariului prea mic.

„Nu-i așa de greu. Pur și simplu la prima vedere îți pare că nu o să reușesc. Dar de fapt reușești, dacă îți programezi. Ce trebuie mai repede, pui mai înainte. Așa se face. Mie de-o pildă îmi este ușor deja”.

Această doamnă are vârsta de 72 de ani și este singura bucătăreasă de la grădinița cu numărul 56 din sectorul Râșcani, unde sunt înscriși aproximativ 100 de copii. 

Din experiența sa de peste 34 de ani în cantina grădiniței spune că, de fapt, doar la prima vedere munca pare grea. 

Cu timpul te obișnuiești cu volumul mare de lucru. Femeia abia așteaptă să mai vină și angajați tineri. La fel, ca și directoarea instituției care este și ea de ajutor la bucătărie.

„Și de mine, și de magazineră, și de asistenta medicală. Cine vine primul, acela pune pestelca și trece la bucătărie. Altfel nu ne descurcăm. Cu un singur bucătar funcționăm deja de opt ani, ne descurcăm foarte greu. Nu vin pentru că salariile nu sunt absolut motivante”, a declarat directoarea grădiniței nr. 56, Elena Rusu.

Situația este și mai complicată la grădinița cu numărul 174 din sectorul Centru, unde zilnic cu trei mese principale și două gustări trebuie să fie hrăniți peste 230 de copii. La bucătărie este doar o singură persoană, deși ar trebui să fie trei. Din luna noiembrie nu se mai găsesc oameni dornici de a lucra.

„Ținem cont și de faptul că el vine la muncă la ora șase dimineața. Lucru bucătarului este specific. El trebuie să vină dimineața, ca la ora 08:30 deja pe masa copilului să fie pregătit dejunul calitativ și gustos”, a menționat directoarea grădiniței nr.174, Ludmila Garștea.

Conform datelor pe care ni le-a oferit Direcția municipală de Educație, în prezent, grădinițele din Chișinău au nevoie de 39 de bucătari și ajutori de bucătar, dar și de 33 de persoane care să spele vesela. 

Cel mai mare deficit de bucătari se atestă în sectorul Râșcani. Urmat de sectoarele Ciocana și Buiucani, unde sunt vacante nouă locuri pentru gătit și circa 12 pentru spălat vasele. În sectorul Centru sunt libere 12 funcții. Situația este mai bună la Botanica, unde nu se ajung patru bucătari și cinci persoane la spălat vesela.

O altă parte a problemei este că 70 la sută din personalul deja angajat are vârsta mai mare 60 de ani, adică sunt pensionari. Șeful adjunct de la direcția Educație spune că problema principală este salariul mult prea mic, care nu atrage tineri din domeniu. Mai exact, un angajat la cantinele din grădinițe primește între 2200 și 3500 de lei pe lună.

„- Ca și soluție suplimentară ar fi un salariu mult mai mare pentru această categorie de angajați. În caz contrar în câțiva ani practic vom rămâne fără angajați în cadrul blocurilor alimentare.
 - Ați făcut astfel de solicitări la Guvern?
 - Noi am făcut solicitări de modificare a legii 270, care ne interzice să achităm din bugetul primăriei salarii suplimentare pentru angajați din blocurile alimentare”, a vorbit șeful adjunct direcția Educație, Andrei Păvăloi.

Păvăloi nu a putut să ne spună dacă a primit răspuns din partea autorităților centrale. Am cerut mai multe detalii de la Ministerul Educației, dar ni s-a spus că vor reveni mai târziu cu un comentariu. 

/VIDEO/ Probleme fără capăt la grădinița în curtea căreia a căzut o bară de metal de la etajul unei construcții
/VIDEO/ Surpriză pentru Pasha Parfeni la Aeroport: Cum a sunat „Soarele și Luna”, interpretată de orchestra Poliției de Frontieră
/VIDEO/ Surpriză pentru Pasha Parfeni la Aeroport: Cum a sunat „Soarele și Luna”, interpretată de orchestra Poliției de Frontieră
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Foc la Ghete spre Telenești: Vizităm turnul misterios, hidrocentrala părăsită și culmea din muzeu
/VIDEO/ Foc la Ghete spre Telenești: Vizităm turnul misterios, hidrocentrala părăsită și culmea din muzeu
Cu ce indemnizații de concediere pleacă demisionarii de la CSM. Magistrata care a ridicat peste jumătate de milion de lei
/DOC/ Cu ce indemnizații de concediere pleacă demisionarii de la CSM. Magistrata care a ridicat peste jumătate de milion de lei
O fetiță de un an și jumătate, în stare gravă la spital: A suferit arsuri după ce a vărsat o cană de ceai pe ea
O fetiță de un an și jumătate, în stare gravă la spital: A suferit arsuri după ce a vărsat o cană de ceai pe ea

De la Chișinău la NASA: Povestea lui Oleg Alexandrov, inginerul ce dezvoltă tehnologii pentru explorarea spațiului

01 aprilie 2023, ora 17:05

Din copilărie, își dorea să ajungă profesor de matematică, iar drumul l-a dus NASA, acolo unde este inginer de viziune computerizată din 2011. Vorbim despre Oleg Alexandrov, moldoveanul din Băcioi, Chișinău, care e stabilit cu traiul în SUA, de 24 de ani. Acolo și-a întemeiat o familie și are doi copii.

De-a lungul carierei sale la NASA, Oleg Alexandrov a avut o serie de realizări remarcabile. De exemplu, a dezvoltat programe pentru viitoarea expediție a NASA pe Lună, care va avea ca scop căutarea de apă și alte zăcăminte. Totodată, hărțile realizate de Alexandrov sunt utilizate de echipa care pregătește aterizarea rachetelor cu astronauți pe Lună.

Oleg Alexandrov a crescut în Băcioi. Și-a făcut studiile de colegiu la București, masterul la Universitatea de Stat din Moldova, doctoratul la Minnesota și studiile postdoctorale la Los Angeles.

Decizia de a emigra în SUA și drumul până la NASA

În SUA a plecat în 1999 și după încheierea studiilor în 2004, a lucrat cinci ani la o companie care creează programe pentru a face procesoare de computere.

Spune că a hotărât să emigreze în SUA, când era încă elev, pentru că acolo sunt „foarte multe posibilități pentru persoane care vor să lucreze în domeniul tehnologiei”.

„În afară de NASA, sunt multe companii în zonă, precum Google, Facebook, Apple etc. Foarte multe lucruri interesante de făcut care nu sunt posibile în Moldova”, a relatat Oleg Alexandrov.

A fost „foarte bucuros” când a primit o ofertă de muncă la NASA, în urma unui interviu de angajare: „Aici, la NASA, sunt foarte împlinit. Lucrul este interesant. Lucrez cu multe echipe din diferite părți ale SUA, și, de asemenea, colaborez cu profesori universitari la articole științifice”.

Profesia de inginer de viziune computerizată și realizările la NASA

Prin intermediul sateliților și roboților, Oleg primește imagini și date care sunt utilizate pentru a construi modele în trei dimensiuni (3D) ale suprafețelor planetelor, precum Marte și Pământ, ale lunii și alte corpuri din cosmos.

„Eu lucrez cu imagini care sunt create cu un satelit în cosmos sau cu un robot. Pe baza imaginilor, se poate crea un teren 3D, care este un fel de hartă de folosit în navigație”, ne-a povestit Oleg Alexandrov.

În prezent, lucrează la un proiect cu un robot în cosmos, pe stația internațională care se rotește în jurul Pământului: „De fapt, sunt trei roboți acolo și foarte recent am făcut o hartă în interiorul stației internaționale pe baza imaginilor a doi din acești roboți”. 

Peste un an, NASA va lansa un robot pe lună, care va cauta apă și alte zăcăminte, ce le vor fi de folos viitorilor astronauți. Oleg Alexandrov este cel care a făcut harta în 3 dimensiuni pentru această expediție.

„Echipa care se pregătește să pună astronauți pe lună, de asemenea, folosește programele pe care eu le-am realizat ca să facă harta pentru a ateriza rachetele pe lună”, a spus moldoveanul.

„Problemele din cosmos sunt asemănătoare cu problemele pe Pământ, la fel și soluțiile. NASA, de asemenea, lucrează și cu proiecte pe Pământ, de exemplu, studiul schimbărilor climatice. Și viitorul civilizației noastre este în cosmos”, consideră inginerul.

Oleg Alexandrov mai crede că viziunea computerizată și inteligența artificială ar putea fi utilizate în viitor pentru a explora și coloniza spațiul.

„Aproape toate explorările în spațiu sunt făcute de roboți și sateliți, care au camere de fotografiat și alte instrumente. În viitor, sperăm că roboții vor putea construi stații de locuit pe Lună și Marte, și în cosmos. Este foarte scump și foarte periculos de trimis oameni acolo. Acum sunt doi roboți pe Marte, care călătoresc acolo încet și studiază istoria planetei. Chiar au niște instrumente pentru a extrage materiale și să le analizeze, fără nicio persoană acolo”, ne-a explicat el.

Dorința de a ajunge în cosmos

Potrivit lui Oleg, foarte puțini oameni ajung în cosmos, iar călătoria este „foarte periculoasă”. 

„Nu e comod acolo, căci nu este gravitație și după un timp, corpul omenesc devine slab. Eu am să aștept să devină mai confortabil de ajuns acolo. Sunt multe lucruri de explorat și văzut și pe Pământ”, a spus Oleg Alexandrov.

Sfaturi pentru cei care doresc să urmeze o carieră în inginerie și cercetare spațială

O carieră în inginerie în zilele noastre este ceva „foarte relevant, lucrul este interesant, și există multe posibilități și multe companii care au nevoie de oameni talentați”, menționează inginerul de viziune computerizată.

Oleg afirmă că cercetarea spațială este doar unul dintre componente, existând multe alte lucruri importante de făcut în robotică, în software și în medicină. Pentru a lucra în aceste domenii este nevoie de efort și o bază solidă de educație, mai ales în matematică, computere, științe.

De asemenea, este extrem de important să știi cum să colaborezi cu alți oameni și să comunici cu respect și atenție, deoarece toate aceste lucruri se fac în echipe, nu individual.

Activitățile în timpul liber și dorul de casă

La moment, Oleg Alexandrov locuiește în San Jose, California, unde, spune el, sunt „multe lucruri de făcut afară”. 

„Merg la munte, la mare, la pădure. Îmi place să fac reparații și proiecte acasă cu mâinile mele. Este diferit de lucrul pe computer și apreciez aceste meserii și experiențe”, a zis inginerul.

L-am întrebat dacă îi este dor de Republica Moldova și ne-a mărturisit că vine acasă o dată la 2-3 ani, împreună cu familia: „Dorul de casă a trecut, casa este în California acum, dar călătoresc în Moldova cu mult drag”.

Povestea lui Oleg Alexandrov, moldoveanul de la NASA, este un exemplu impresionant de ambiție și determinare. 

Pe contul său de Facebook, am observat descrierea „Un străin la un moment dat”, despre care ne-a spus că „noi toți suntem străini pentru ceilalți și suntem aici pentru foarte puțin timp. Nu e ceva ce am scris în serios, dar ideea este că lumea este mare și veșnică și noi suntem mici și singuri (la un anume nivel)”.

Mama fetiței de 12 ani, care a fost lovită mortal de un troleibuz la Ciocana: „A strivit viața în corpul fragil al copilei mele”
/VIDEO/ Mama fetiței de 12 ani, care a fost lovită mortal de un troleibuz la Ciocana: „A strivit viața în corpul fragil al copilei mele”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO/ Cum sunt susținuți copiii cu dizabilități? Istoria lui Severin, un băiețel cu Sindrom Down
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Cobasna, butoiul cu pulbere. Documente secrete și mărturii ale experților care au inspectat armamentul
Descoperiri șocante la blocul alimentar al Institutului Oncologic: Întreaga echipă de conducere a demisionat
Descoperiri șocante la blocul alimentar al Institutului Oncologic: Întreaga echipă de conducere a demisionat
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram