Declarațiile președintei Maia Sandu, precum că satele în care alegătorii vor vota primari exponenți ai „grupărilor criminale” vor rămâne fără finanțări europene, contravin prevederilor statului de drept și democratic și sunt împotriva voinței poporului. Cel puțin asta consideră expertul în drept constituțional, Alexandru Arseni, care a recomandat guvernării să excludă din cursa electorală elementele corupte decât să-i lase pe alegători să decidă singuri cine dintre candidați este certat cu legea.
Potrivit lui Arseni, declarațiile șefei statului sugerează ineficiența Comisiei Electorale Centrale, care trebuie să îngrădească accesul elementelor corupte în competiția electorală.
„Problema verificării candidaților la funcția de consilier și primar ține de competența CEC. E suficient un criteriu care contravine criteriilor constituționale să-l aibă partidul ca să fie exclus. Nu s-a făcut nicio mișcare. Ba dimpotrivă, în această perioadă, sub conducerea doamnei au mai fost înregistrate încă partide.
Declarația contravine contrar tuturor prevederilor statului de drept și democratic, al demnității și al drepturilor fundamentale ale omului și e împotriva voinței poporului”, a declarat Alexandru Arseni, pentru TV8.
„Cine stabilește că e criminal, stabilește puterea judecătorească. Demnitatea oamenilor nu poate fi batjocorită. Dreptul la vot este universal”, a adăugat expertul în drept constituțional.
Reamintim că pe 25 septembrie, în cadrul emisiunii „Новая неделя” cu Anatolie Golea de la TV8, președinta Maia Sandu a declarat că localitățile din Republica Moldova, conduse de exponenți ai „grupărilor criminale” vor rămâne fără bani europeni pentru implementarea proiectelor de modernizare.
„Vreau să spun clar: acolo unde din anumite motive, oamenii aleg reprezentanți ai grupărilor criminale, acolo bani europeni pentru dezvoltare locală nu vor fi, pentru că nu ar fi corect”, a spus șefa statului.
Totodată, Maia Sandu a recunoscut că și în cadrul proiectului „Satul European”, au fost ocolite localitățile în care, potrivit ei, alegătorii și-au vândut votul.
„UE nu sprijină interesele criminalilor, nu oferă bani acestora. Oamenii care și-au vândut votul pentru 50 de lei nu vor avea pe urmă bani pentru dezvoltarea localității”.