Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 988: Atac matinal, frica Rusiei și risc de iarnă grea! WSJ: Planul lui Trump pentru a opri războiul

/VIDEO/ La un an distanță. Cum a reușit Revaca să inaugureze primul stadion prin „Satul European”, cu 2 milioane de lei

missing
26 septembrie 2023, ora 23:50

Milioane de lei au fost alocate, prin intermediul programului Satul European, pentru construcția terenurilor și a sălilor sportive. Peste 70 de proiecte de acest fel au fost acceptate. Însă, la un an distanță de la aprobarea dosarelor, doar 40 la sută au fost duse la un bun sfârșit. Unor primari nu le-a mers din prima cu licitațiile și au fost nevoiți să lanseze procedurile repetat. 

Dintre toate stadioanele finalizate prin Satul European, cel din satul Revaca a fost inaugurat primul. Ca să celebreze momentul, unii deputați de la PAS, alături de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, au testat terenul jucând un meci de fotbal. Și, în timp ce unii au un an de când încearcă să scoată în capăt lucrările, primăria Revaca a făcut proiectul în doar două luni. Cum a reușit? Am aflat noi. Proiectul tehnic pentru viitorul stadion fusese deja elaborat, lipseau doar banii. Iar atunci când a fost lansat programul Satul European, funcționarii au depus dosarul, iar comisia de selectare l-a trecut pe lista câștigătorilor.

Stadionul din satul Revaca a fost printre primele proiecte finalizate prin intermediul programului național „Satul European”. Acum aproape un an, terenul, ce a costat două milioane, a fost testat de câțiva deputați de la PAS, dar și de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Demnitarii s-au aventurat să joace un meci de fotbal. 

La aproape un an distanță, am venit în satul Revaca și am luat la firul ierbii povestea stadionului de milioane. 

„Acesta este un proiect care a fost finanțat prin programul național Satul European. Acum un an aici era plin de deputați care, printr-un meci de inaugurare, au vrut să arate că investiția a fost făcută. Astăzi, așa cum am aflat de la directoarea gimnaziului, am aflat că aici au loc orele de sport, iar copii joacă fotbal. Nu mai vedem deputați, dar vedem elevi”. 

De la primarul orașului Sîngera, din componența căruia face parte și satul Revaca, aflăm că stadionul practic a fost făcut de la zero. Contribuția localității, pentru acest proiect, a fost de circa jumătate de milion de lei, iar din Fondul național pentru dezvoltare regională și locală au fost alocate alte 2 milioane de lei. 

„Pe locul acela era pământ și 2 porți de fotbal improvizate. Se făceau lecțiile de educație fizică. Copiii făceau pe pământ gol. De asta, noi am făcut proiectul tehnic, chiar înainte de a fi lansat Satul European. Noi am început în 2021, construcția a fost în 2022. A fost primul proiect pentru că am avut toată documentația gata. Imediat ce am câștigat, am lansat tenderul și repede am construit”, a spus primarul orașului Sîngera, Valeriu Popa.

Proiectul a fost câștigat și executat de compania Geotermal, care este specializată în realizarea unor astfel de lucrări. Dacă este să ne uităm pe oferta financiară, formulată de companie, atragem atenția că prețul propus a fost al treilea cel mai mic. A reușit să câștige proiectul, chiar dacă în anunțul licitației a fost menționat criteriul de atribuire a contractului - prețul cel mai scăzut.

„Ca să facem un pic de claritate. Anual face vreo 50 de achiziții, în patru ani avem peste 200 de achiziții. În acest timp, am avut doar 4 contestații și le-am câștigat pe toate patru, anume pentru că am selectat pe al doilea sau pe al treilea. Pentru că, pe lângă criteriul de preț, mai este și criteriul de calitate. E foarte important să aibă și experiență similară. Dacă vine un agent cu puțină tehnică, dar dă un preț mic, tu riști să rămâi fără lucrare. Nu pot să vă zic concret la acesta, dar eu vă zic la general”. 

De pe site-ul Agenției Achiziții Publice, vedem că în ultimii doi ani, compania Geotermal a câștigat circa 10 contracte cu diferite administrații locale și școli, pentru a amenaja terenuri sportive, în sumă totală de aproximativ 25 de milioane de lei.

Cum de a devenit stadionul din Revaca primul proiect finalizat prin programul Satul European? Ne-a explicat primarul. Programul a fost ca o mană cerească, în condițiile în care proiectul tehnic pentru acest teren era deja elaborat și doar aștepta să fie găsiți banii pentru construcția lui. 

„L-am făcut foarte rapid. Dacă erau contestații lucrările ar fi durat mai mult de două luni. - Am văzut pe internet o chestie că atunci când v-ați apucat să faceți stadionul, să mă lămuriți un pic, scria etapa 1 și etapa 2. Etapa 2 e ăsta, dar etapa 1 ce era? Era finanțat prin Irex? - Noi am pregătit proiectul tehnic înainte de a fi lansat Satul European. Nu știam dacă va fi vreun buget din afară așa că l-am conceput ca să fie făcut din bugetul nostru. L-am divizat pe mai multe etape. 3 sau chiar 4. În prima parte era gazonul, apoi gardul, iluminarea, tribunele. De regulă așa facem proiectele, în câteva etape, pentru că nu știm care va fi finanțarea. De aceea începem cu prima etapă ca să nu așteptăm și să pierdem timp”.

Noul stadion i-a determinat pe tot mai mulți copii din satul Revaca și din vecinătate să descopere fotbalul.

„Copii din gimnaziu, am avut efect. Acolo vin multi copii și se înscriu la gimnaziu. Până la 3 acolo sunt doar copiii de la gimnaziu, după vin și copiii din localitate, iar seara pot veni si persoanele mai mature. De când s-a deschis terenul, s-a format și o școală de fotbal, sunt copii care se antrenează și un antrenor”. 

Stadionul din Revaca este un caz cu final fericit. Nu toate primăriile care au depus proiecte de amenajare a stadioanelor de fotbal sau a terenurilor multifuncționale au reușit să ajungă la mal cu ele. Din celor 70 de proiecte, 39 încă sunt la etapa de derulare. Este și cazul satului Greblești, raionul Strășeni. Acolo, practic cu două milioane de lei, primăria vrea să amenajeze un teren de minifotbal și unul de fitness. Însă, din cauza licitațiilor, implementarea proiectului încă durează, ne spune primarul localității. 

Programul național „Satul European” este primul proiect de acest fel anunțat cu mare fast de președinta Republicii Moldova. Bugetul programului este de circa 2 miliarde de lei. Până în prezent, doar un miliard de lei a fost valorificat. 

Cei mai mulți bani au fost alocați pentru amenajarea rețelelor de apeduct și canalizare. Construcția terenurilor și a sălilor sportive constituie aproximativ 15 la sută din toate proiectele demarate. 

Un reportaj de Constantin Niculae

Imagine de Vlad Glinjan

/VIDEO/ „Ne-am gândit la oamenii de rând, nu la primari”. Autoritățile neagă politizarea proiectelor din Satul European Expres

Ce legătură are Alexandr Stoianoglo cu unul dintre sponsorii proiectelor sociale ale lui Ilan Șor, află din investigația Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor video
/VIDEO/ Adevărul despre „fascismul” moldovenesc: Cum funcționează manipularea și cine profită de răspândirea fricii
/VIDEO/ Adevărul despre „fascismul” moldovenesc: Cum funcționează manipularea și cine profită de răspândirea fricii
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 987: Premieră și moment profund periculos! Chișinăul răspunde Moscovei, iar Zelenski îl felicită pe Trump
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 987: Premieră și moment profund periculos! Chișinăul răspunde Moscovei, iar Zelenski îl felicită pe Trump
/PROMO/ Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks - invitatul special al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/PROMO/ Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks - invitatul special al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/VIDEO/ Jucării periculoase în Moldova: Pot conține plumb. Avertismentul ANSP
/VIDEO/ Jucării periculoase în Moldova: Pot conține plumb. Avertismentul ANSP

Prețul benzinei este în scădere, dar cel al motorinei crește. Cât vor costa carburanții pe 8 noiembrie 2024

missing
foto simbol
07 noiembrie 2024, ora 12:30

Prețul benzinei scade, dar cel al motorinei este în creștere. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță noile prețuri la carburanți pentru 8 noiembrie. Astfel, benzina se va ieftini cu 3 bani, dar motorina se va scumpi cu 4 bani. 

Prin urmare, benzina va costa la pompă 22 de lei și 91 de bani, iar un litru de motorină va costa 19 lei și 70 de bani. 

Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remunerați cu mașini și telefoane mobile pentru a corupe alegătorii. Oamenii legii vin cu detalii despre perchezițiile de ieri la membrii fostului partid „Șor” și ai Blocului politic „Victorie”. Două persoane au fost reținute, iar un Suzuki Vitara, confiscat. Astăzi au avut loc noi percheziții în acest dosar. /Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Mâine va fi „ziua tăcerii”, iar duminică moldovenii vor decide cine va conduce țara în următorii patru ani. /Suntem săraci, dar punem bani și la ciorap. Șase din zece moldoveni au reușit în ultimul an să pună bani deoparte, arată un sondaj efectuat de Expert Grup. Economia țării însă a pierdut.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Constituția Republicii Moldova va fi modificată. Curtea Constituțională a validat referendumul republican din 20 octombrie. Începutul ședinței a avut loc pe fundalul unui protest organizat de liderii și simpatizanții Blocului „Victorie”, afiliat fugarului penal Ilan Șor, dar și ai Partidului Comuniștilor. /Percheziții matinale în șapte raioane din țară, în cadrul unor dosare privind coruperea electorală.12 persoane sunt bănuite că ar fi oferit bani alegătorilor pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Tot pentru corupere electorală a fost reținut și liderul organizației teritoriale al Blocului Victorie din Cimișlia. /Începând de mâine,1 noiembrie, și până pe 31 martie, șoferii sunt obligați să circule cu luminile de întâlnire conectate la mașini și pe timp de zi. Ce amendă riscă șoferii care nu se vor conforma.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru corupere electorală, iar alte aproape o mie de procese-verbale sunt acum în examinare. Printre cei amendați se află și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. /În plină campanie electorală, miniștrii au decis să dubleze îndemnizația unică pentru tinerii medici care vor alege să profeseze la sate. Suma va crește de la 120 până la 250 de mii de lei. Nu are nicio tangență electorală, dă asigurări purtătorul de cuvânt al Guvernului. /Stare de panică dăunează buzunarului. Celebra schemă cu ruda implicată în accident a înșelat moldovenii de cel puțin 36 de milioane de lei. Poliția raportează 240 de cazuri în care oamenii au căzut în plasa escrocilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții în dosarul coruperii electorale. Oamenii legii au descins în Cimișlia și Comrat, la șase persoane, care ar fi influențat alegătorii la referendumul și scrutinul electoral de pe 20 octombrie. /Căldură mai ieftină pentru consumatorii din nordul țării. Care este noul tarif aprobat astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică./Numărul cazurilor de infecții ale căilor respiratorii este în creștere cu 20 la sută față de săptămâna trecută. Mai mult de jumătate s-au înregistrat la copii. În total au fost înregistrate peste 5 mii de cazuri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În doar o săptămână, ofițerii anticorupție au aplicat amenzi de peste un milion de lei persoanelor care și-ar fi vândut votul în cadrul alegerilor din 20 octombrie. Până acum, oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții și au aplicat sechestre în valoare de peste 50 de milioane de lei. /Medicul de la azilul de bătrâni din Comrat, care a fost filmat în timp ce le spunea pacienților cum să voteze, ar fi fost plătit cu bani din Rusia pentru a influența votul alegătorilor. Acesta a fost reținut. CEC nu exclude anularea voturilor date în acest azil. /Noi detalii în cazul avionului prăbușit la Vadul lui Vodă, unde o persoană a decedat. Aeronava se pregătea să aterizeze când a căzut peste o clădire.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Perchezițiile și reținerile în dosarul mitei electorale continuă. Astăzi a ajuns pe mâna oamenilor legii liderul unei grupări afiliate fugarului panal Ilan Șor, fiind denunțat de o femeie. Între timp, ofițerii CNA au descins în mai multe localități din Orhei, Rezina și Nisporeni! /Beneficiarii unei case de bătrâni din Comrat au fost ajutați să voteze. Mai mult, li s-a sugerat și candidatul. Promo-LEX face apel către instituțiile statului să intervină. /Percheziții astăzi și în sudul țării. Adjunctul bașcanei Găgăuziei, Victor Petrov, a fost asaltat de procurori. Acesta este suspectat de evaziune fiscală și spălare de bani.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Transferuri de zeci de milioane de dolari pentru cumpărarea voturilor. În doar două luni, din Federația Rusă au fost transferate 39 milioane de dolari. /Certificatele pentru drept de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale nu mai sunt valabile. Cetățenii pot solicita altele noi pentru turul II. Acestea le vor permite alegătorilor să voteze în orice altă secție de votare de pe teritoriul țării, pe lista electorală suplimentară. /Atac terorist la Ankara. Șapte persoane au murit, inclusiv cei doi atacatori, și 22 de răniți. Atentatul nu a fost revendicat deocamdată, dar ministrul Apărării și cel de Interne de la Ankara au indicat Partidul Muncitorilor din Kurdistan drept responsabil.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale să dă în jurul dezbaterilor. Maia Sandu a aruncat mănușa în terenul lui Alexandr Stoianoglo și l-a invitat la duel fără moderatori. /Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de circa 1 milion de lei pentru corupere electorală. Peste 350 de procese verbale, recepționate de la Poliție, sunt în proces de examinare. /Grav accident la Ialoveni. Două persoane au murit, iar alta luptă pentru viață, după ce două automobile s-au ciocnit frontal. Totul s-a întâmplat lângă Sociteni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dezbaterea electorală dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo va avea loc duminică, 27 octombrie. Aceasta va fi moderată de jurnalistul Gheorghe Gonța, cel care a recunoscut public că a acceptat bani în plic pentru munca sa, a făcut partizanat politic, lucruri incompatibile cu activitatea ziaristică. Au reacționat și ONG-urile de media. /Comuniștii au cerut Comisiei Electorale Centrale anularea voturilor din diasporă pentru referendum sau renumărarea acestora. Mai mult, Vladimir Voronin îl acuză pe Igor Dodon de rezultatul referendumului. /Eșec pentru a treia oară! Licitația pentru spațiile comerciale de la aeroport a fost din nou anulată. Asta după ce un singur participant a depus dosarul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană a separat moldovenii în două tabere. 50,4 dintre alegători au spus DA integrării în UE, numărul acestora fiind mai mare cu aproximativ 14 mii. /Viitorul președinte al Republicii Moldova va fi ales în turul doi. Maia Sandu a acumulat peste 42 la sută dintre voturi, iar Alexandr Stoianoglo 26. Cei doi au promis că vor avea dezbateri electorale. /Oameni decedați în listele electorale, intimidări și secții de votare fără lumină, sunt doar câteva dintre încălcările semnalate de observatori în ziua alegerilor. În ce măsură acest pot influența rezultatele finale, vă spunem la știri.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 300 de tineri din Republica Moldova ar fi fost instruiți să provoace haos de alegeri. Oamenii legii au efectuat aproape 90 de percheziții în toată țara și au confiscat 1,6 milioane de lei. Avem detalii și imagini la știri! /Start sezon termic în Chișinău și Bălți. Primele vor fi conectate școlile, grădinițele, spitalele, dar și în blocurile care au depus solicitări la furnizorii de energie termică. /Pericol de explozie la Edineț! O autocisternă cu gaz a răsturnat un microbuz. Două persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă în nordul țării. Bucăți de rachetă au fost găsite lângă un sat din Republica Moldova. Noaptea trecută, armata rusă a lansat zeci de rachete asupra mai multor regiuni ucrainene, inclusiv Cernăuți. Astăzi însă, președintele Ucranei, Volodimir Zelenski, a prezentat „planul de victorie” în războiul cu Rusia. Acesta constă din cinci puncte și trei anexe secrete. /Noi percheziții în nordul țării, la activiștii Blocului „Victoria”. Poliția investighează suspiciuni privind posibile tentative de influențare ilegală a procesului electoral.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice vor avea un program special de muncă în ziua alegerilor din 20 octombrie. /Vin înghețurile în Republica Moldova. Meteorologii au emis Cod galben pentru cinci zile. Mai exact, în perioada 17-21 octombrie, în orele nocturne și ale dimineții, temperatura la suprafața solului va coborî până la ...-4°C. /Atac cu rachete la Nikolaev. O femeie a murit, iar cel puțin 16 persoane au fost rănite. Incendiile s-au extins pe câteva sute de metri pătrați.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premieră la alegerile din 20 octombrie. În loc de ștampilele aplicate în actele de identitate, cetățenii vor primi stickere tematice cu inscripția „am votat”. /Cei patru funcționari publici, reținuți după perchezițiile de la Primăria Orhei, au primit câte 30 de zile de arest. Unul a fost băgat după gratii, iar ceilalți trei vor sta în arest la domiciliu. /Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Acoperământul Maicii Domnului. În această zi este marcat hramul în mai multe localități din țară, inclusiv municipiul Chișinău.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
1,8 miliarde de euro acordate de Uniunea Europeană în proiecte de dezvoltare a Republicii Moldova. Noul pachet de asistență financiară a fost anunțat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a aflat astăzi într-o vizită de lucru la Chișinău. /Trei persoane au fost reținute, după 115 percheziții în dosarul finanțării ilegale a partidelor afiliate fugarului penal Ilan Șor. /Ultimii moldoveni din Liban, care au solicitat să fie evacuați în Republica Moldova, au ajuns la Chișinău. În total, 38 de cetățeni moldoveni au fost aduși acasă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Comandant nou la Armata Națională. Guvernul îi solicită președintei Maia Sandu numirea colonelului Vitalie Micov în funcția de șef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, comandant al Armatei Naţionale. /Bașcana Gagauziei, Evghenia Guțul, dar și alți lideri găgăuzi, au fost incluși în lista de sancțiuni a Uniunii Europene. /Un nou caz de infectare cu virusul West Nile a fost confirmat în Republica Moldova. Este al patrulea din acest an. Femeia a revenit recent din Italia.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un curier de-a fugarului penal Ilan Șor a fost prins de oamenii legii. Polițiștii au găsit în mașina acestuia peste 36 de mii de euro și mai multe cutii cu pliante electorale ale blocului „Victoria”. / Comisia Electorală Centrală a distrus 26 de mii de buletine de vot, care urmau să fie expediate în Rusia. A fost redus și numărul de secții de votare, care urmau să fie deschise în Federația Rusă. / Un procuror și un șef de post vamal, soț și soție, cercetați în stare de libertate. Cei doi sunt vizați într-un dosar de îmbogățire ilicită.

/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Răsturnare de situație! Cine câștigă, potrivit datelor finale
/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Răsturnare de situație! Cine câștigă, potrivit datelor finale
/VIDEO/ Adevărul despre „fascismul” moldovenesc: Cum funcționează manipularea și cine profită de răspândirea fricii
/VIDEO/ Adevărul despre „fascismul” moldovenesc: Cum funcționează manipularea și cine profită de răspândirea fricii
STOP VOT! Secțiile de votare din Moldova s-au închis. Prezența la vot în turul II: Câți moldoveni au votat
STOP VOT! Secțiile de votare din Moldova s-au închis. Prezența la vot în turul II: Câți moldoveni au votat
/PROMO/ Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks - invitatul special al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/PROMO/ Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks - invitatul special al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor video
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, reporter TV sau editor video

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.