Milioane de lei au fost alocate, prin intermediul programului Satul European, pentru construcția terenurilor și a sălilor sportive. Peste 70 de proiecte de acest fel au fost acceptate. Însă, la un an distanță de la aprobarea dosarelor, doar 40 la sută au fost duse la un bun sfârșit. Unor primari nu le-a mers din prima cu licitațiile și au fost nevoiți să lanseze procedurile repetat.
Dintre toate stadioanele finalizate prin Satul European, cel din satul Revaca a fost inaugurat primul. Ca să celebreze momentul, unii deputați de la PAS, alături de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, au testat terenul jucând un meci de fotbal. Și, în timp ce unii au un an de când încearcă să scoată în capăt lucrările, primăria Revaca a făcut proiectul în doar două luni. Cum a reușit? Am aflat noi. Proiectul tehnic pentru viitorul stadion fusese deja elaborat, lipseau doar banii. Iar atunci când a fost lansat programul Satul European, funcționarii au depus dosarul, iar comisia de selectare l-a trecut pe lista câștigătorilor.
Stadionul din satul Revaca a fost printre primele proiecte finalizate prin intermediul programului național „Satul European”. Acum aproape un an, terenul, ce a costat două milioane, a fost testat de câțiva deputați de la PAS, dar și de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. Demnitarii s-au aventurat să joace un meci de fotbal.
La aproape un an distanță, am venit în satul Revaca și am luat la firul ierbii povestea stadionului de milioane.
„Acesta este un proiect care a fost finanțat prin programul național Satul European. Acum un an aici era plin de deputați care, printr-un meci de inaugurare, au vrut să arate că investiția a fost făcută. Astăzi, așa cum am aflat de la directoarea gimnaziului, am aflat că aici au loc orele de sport, iar copii joacă fotbal. Nu mai vedem deputați, dar vedem elevi”.
De la primarul orașului Sîngera, din componența căruia face parte și satul Revaca, aflăm că stadionul practic a fost făcut de la zero. Contribuția localității, pentru acest proiect, a fost de circa jumătate de milion de lei, iar din Fondul național pentru dezvoltare regională și locală au fost alocate alte 2 milioane de lei.
„Pe locul acela era pământ și 2 porți de fotbal improvizate. Se făceau lecțiile de educație fizică. Copiii făceau pe pământ gol. De asta, noi am făcut proiectul tehnic, chiar înainte de a fi lansat Satul European. Noi am început în 2021, construcția a fost în 2022. A fost primul proiect pentru că am avut toată documentația gata. Imediat ce am câștigat, am lansat tenderul și repede am construit”, a spus primarul orașului Sîngera, Valeriu Popa.
Proiectul a fost câștigat și executat de compania Geotermal, care este specializată în realizarea unor astfel de lucrări. Dacă este să ne uităm pe oferta financiară, formulată de companie, atragem atenția că prețul propus a fost al treilea cel mai mic. A reușit să câștige proiectul, chiar dacă în anunțul licitației a fost menționat criteriul de atribuire a contractului - prețul cel mai scăzut.
„Ca să facem un pic de claritate. Anual face vreo 50 de achiziții, în patru ani avem peste 200 de achiziții. În acest timp, am avut doar 4 contestații și le-am câștigat pe toate patru, anume pentru că am selectat pe al doilea sau pe al treilea. Pentru că, pe lângă criteriul de preț, mai este și criteriul de calitate. E foarte important să aibă și experiență similară. Dacă vine un agent cu puțină tehnică, dar dă un preț mic, tu riști să rămâi fără lucrare. Nu pot să vă zic concret la acesta, dar eu vă zic la general”.
De pe site-ul Agenției Achiziții Publice, vedem că în ultimii doi ani, compania Geotermal a câștigat circa 10 contracte cu diferite administrații locale și școli, pentru a amenaja terenuri sportive, în sumă totală de aproximativ 25 de milioane de lei.
Cum de a devenit stadionul din Revaca primul proiect finalizat prin programul Satul European? Ne-a explicat primarul. Programul a fost ca o mană cerească, în condițiile în care proiectul tehnic pentru acest teren era deja elaborat și doar aștepta să fie găsiți banii pentru construcția lui.
„L-am făcut foarte rapid. Dacă erau contestații lucrările ar fi durat mai mult de două luni. - Am văzut pe internet o chestie că atunci când v-ați apucat să faceți stadionul, să mă lămuriți un pic, scria etapa 1 și etapa 2. Etapa 2 e ăsta, dar etapa 1 ce era? Era finanțat prin Irex? - Noi am pregătit proiectul tehnic înainte de a fi lansat Satul European. Nu știam dacă va fi vreun buget din afară așa că l-am conceput ca să fie făcut din bugetul nostru. L-am divizat pe mai multe etape. 3 sau chiar 4. În prima parte era gazonul, apoi gardul, iluminarea, tribunele. De regulă așa facem proiectele, în câteva etape, pentru că nu știm care va fi finanțarea. De aceea începem cu prima etapă ca să nu așteptăm și să pierdem timp”.
Noul stadion i-a determinat pe tot mai mulți copii din satul Revaca și din vecinătate să descopere fotbalul.
„Copii din gimnaziu, am avut efect. Acolo vin multi copii și se înscriu la gimnaziu. Până la 3 acolo sunt doar copiii de la gimnaziu, după vin și copiii din localitate, iar seara pot veni si persoanele mai mature. De când s-a deschis terenul, s-a format și o școală de fotbal, sunt copii care se antrenează și un antrenor”.
Stadionul din Revaca este un caz cu final fericit. Nu toate primăriile care au depus proiecte de amenajare a stadioanelor de fotbal sau a terenurilor multifuncționale au reușit să ajungă la mal cu ele. Din celor 70 de proiecte, 39 încă sunt la etapa de derulare. Este și cazul satului Greblești, raionul Strășeni. Acolo, practic cu două milioane de lei, primăria vrea să amenajeze un teren de minifotbal și unul de fitness. Însă, din cauza licitațiilor, implementarea proiectului încă durează, ne spune primarul localității.
Programul național „Satul European” este primul proiect de acest fel anunțat cu mare fast de președinta Republicii Moldova. Bugetul programului este de circa 2 miliarde de lei. Până în prezent, doar un miliard de lei a fost valorificat.
Cei mai mulți bani au fost alocați pentru amenajarea rețelelor de apeduct și canalizare. Construcția terenurilor și a sălilor sportive constituie aproximativ 15 la sută din toate proiectele demarate.
Un reportaj de Constantin Niculae
Imagine de Vlad Glinjan