Alexandr Stoianoglo își vrea funcția înapoi. Avocații lui au contestat în instanță decretul semnat acum două luni de Maia Sandu, prin care acesta a fost demis din funcția de procuror general. Se întâmplă după ce acum trei zile, CSP a anunțat lansarea unui nou concurs pentru șefia Procuraturii Generale.
„Dumnealui a inițiat procedura de contestare a legalității decretului președintelui RM cu privire la demisia sa deoarece toate actele administrative, în special toate deciziile CSP, cu privire la evaluarea sa și propunerea lui de demitere din funcție au fost contestate și se află în examinare pe rolul instanțelor de judecată. Mai mult, a fost trimisă deja cerere prealabilă la președinție inclusiv cu solicitarea suspendării executării actului de demisie la care s-a primit deja un refuz.”, Victor Munteanu, avocatul lui Stoianoglo.
Astfel, reiese că Alexandr Stoianoglo vrea anularea decretului semnat de președintă acum două luni și restabilirea sa în funcția de procuror general. El nu ne-a răspuns astăzi la apeluri pentru detalii. Conform legii, Stoianoglo a fost ales pe un termen de șapte ani.
El a câștigat concursul în 2019 și și-a exercitat mandatul până în toamna anului 2021, atunci când a fost reținut, fiind cercetat penal. Pe parcursul următorilor doi ani, Stoianoglo a avut statut de procuror suspendat din funcție. Astfel, el nu și-a dus mandatul până la capăt. Pe de altă parte, CSP a anunțat că în curând urmează fie dat startul unui nou concurs pentru șefia Procuraturii Generale.
„ - Stoianoglo ar putea participa la concurs?
- Eu nu știu dacă ar putea să participe deoarece procurorul general este numit pe un mandat de 7 ani și acesta nu poate fi reales. Dacă mă întrebați dacă mandatul său se consideră consumat dacă a fost întrerupt înainte de termen nu știu dacă s-a expus CC vreodată la un subiect similar ca să putem aplica prin interpretare. Din punctul meu de vedere nu, dar trebuie examinat mai atent.”, Olesea Stămate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități.
Iar speakerul Parlamentului, Igor Grosu, a dat de înțeles că nu se vrea revenirea lui Stoianoglo la șefia Procuraturii.
„Această persoană o să rămână în istoria Republicii Moldova cu afirmația: „Salut, Slava!”. Și felul cum un demnitar de stat care e menit să combată crima și corupția la per tu discută cu pușcariabilii. Noi așa o să-l reținem.”, Igor Grosu, președintele parlamentului.
Acum două zile, CEDO s-a pronunțat asupra plângerii depuse de Stoianoglo. Magistrații au văzut o încălcare în procedura de suspendare din funcție a acestuia. Mai exact, faptul că nu i s-a oferit drept de atac a deciziei. În apărarea sa, ministerul Justiției a declarat că atunci legea nu prevedea posibilitatea de contestare a deciziilor CSP, cadrul legislativ fiind modificat recent.
Stoianoglo a fost reținut și suspendat din funcție la începutul lunii octombrie 2021. Acesta este învinuit de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor, corupere pasivă și darea de informații mincinoase. Stoianoglo neagă toate acuzațiile.