Peste 30 de blocuri de locuit cu sute de apartamente ar putea fi construite la Durlești, dacă vor fi aprobate modificările Planului Urbanistic Zonal. Deși unii consilieri locali de acolo sunt împotrivă, o hotărâre a Judecătoriei Chișinău îi obligă să emită o decizie. Viceprimarul orașului Durlești susține însă că aleșii locali pot interveni cu modificări.
Cele aproximativ 30 de blocuri locative, cu aproximativ 1000 de apartamente, ar urma să fie ridicate pe strada Tudor Vladimirescu din orașul Durlești, exact la zona de hotar cu capitala. Istoria a început acum doi ani, când Consiliul Local a primit un proiect de modificare a Planului Urbanistic Zonal anume pentru acel spațiu. Atunci aleșii locali nu au ajuns la un consens, iar cazul a fost atacat în judecată de agentul economic, care vrea să ridice blocurile. Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Rîșcani i-a dat dreptate companiei de construcție și a decis că aleșii locali de la Durlești trebuie să emită o decizie pe acest caz. Mulți consilieri se opun, însă, ideii.
„Noi am avem strada Tudor Vladimirescu, aici stradela Sf. Gheorghe. Aici sunt drumuri, căi de acces la blocuri, care trec peste gospodăriile oamenilor, unde ei locuiesc de-a lungul anilor. Aici sunt pensionari”, a declarat consilierul local Durlești, PAS, Oleg Păpușoi.
„Dacă se adoptă acest PUZ în forma respectivă, nimeni dintre acești proprietari de case și terenuri nu vor putea obține nicio autorizație pentru reparație sau reconstrucție, renovarea casei. Pentru că, deja după noua reglementare, această zonă o să fie ceva de genul, zonă verde. Nimeni nu explică nici în acest PUZ, nici în altă formă, cum vor fi compensați acești oameni. Cum va fi asigurată zona de protecție a râulețului?”, a menționat urbanistul, Victor Chironda.
Un alt argument al consilierilor care se opun ridicării noului cartier este că strada Tudor Vladimirescu, unde urmează să fie amplasate noile bocuri, este drumul principal, care face legătura între Durlești și Chișinău. Aceasta este și acum aglomerată în orele de vârf, dar odată cu apariția noilor clădiri, deci și locatari, traficul va fi dat peste cap.
„În zonă nu este nicio grădiniță, nicio școală. Nu este vreun parc, adică nu este prevăzut absolut nimic. Era normal să se gândească și la lucrurile astea. Chiar azi dimineața era o catastrofă acolo, aglomerat și imposibil de mers”, a declarat consilierul local Durlești, PAS, Oleg Păpușoi.
„Aceasta este o bombă din punct de vedere a infrastructurii. Însuși proiectul prevede abateri grave de la cele mai elementare norme în construcție. De exemplu distanța de la albia râului”, a vorbit consilierul local Durlești, PSRM, Nicolai Cristian.
Viceprimarul orașului Durlești spune că nici primăria nu insistă pe ridicarea blocurilor, mai ales că în documentul primar erau indicate 17 clădiri în loc de 30. Acesta îi acuză însă pe consilieri că nu au luat o decizie în 2021, iar din acest motiv cazul a ajuns în judecată.
„Noi solicităm Consiliului, în eventualitatea în care o să emită o decizie în acest sens, să solicite proprietarului revizuirea planului prezentat. Prin eventuala reducere a numărului de etaje, prin asigurarea cu infrastructură edilitară, prin parcări și spații verzi”, a menționat viceprimarul orașului Durlești, Mihai Enache.
„Stabilirea unui regim de niveluri, 10, 11 sau numărul de blocuri, asta nu înseamnă că ele vor fi construite. Deja executivul hotărăște se dă sau nu se dă”, a declarat consilierul local independent Durlești, Marin Gabuja.
În prezent, dosarul se află la Curtea de Apel Chișinău care urmează să se pronunțe. Solicitați pentru o reacție, reprezentanții firmei de construcție nu au răspuns la telefon.