Război în Ucraina, ziua 465: Plan de pace, furia lui Soloviov și gluma lui Blinken. Zelenski: "Contraofensiva nu e film"

„Curat” în fața legii? Procurorii nu au depistat abateri în privința finanțării PAS în campania electorală

18 mai 2023, ora 15:17

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) nu a fost finanțat ilegal la alegerile parlamentare din 2021. Procuratura Anticorupție spune că a analizat documentele prezentate de către un proiect media în raport cu donatorii PAS și spune că nu au fost stabilite abateri de la legislația în vigoare privind finanțarea campaniei electorale.

Este vorba despre investigația realizată de A.O. Proiectul Media „Cu sens”, în urma căreia au fost sesizați procurorii.

În material este indicat că: „Potrivit datelor publicate de Comisia Electorală Centrală, 147 de persoane care apar în lista donatorilor PAS nu au avut nicio sursă de venit declarată la Serviciul Fiscal de Stat sau au avut venituri mai mici decât sumele donate. Totodată, formațiunea a primit donații sub formă de bunuri și servicii în valoare totală de circa 75.000 de lei.” 

Asociația Obștească Proiectul Media ,,Cu Sens” a sesizat și Comisia Electorală Centrală la 12 ianuarie 2023, privind autosesizarea în legătură cu verificarea conformității  rapoartelor financiare prezentate de Partidul politic PAS, ,,Șor” și Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, care au avut statut de concurenți electorali la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

La 18 ianuarie 2023, Comisia Electorală Centrală a oferit răspuns solicitantului, prin care a informat că nu au fost stabilite careva abateri de la legislația electorală.

De asemenea, Procuratura Anticorupție menționează că, la 31 martie 2022, o companie de audit, contractată pentru efectuarea procedurilor ce țin de verificarea și analiza surselor de finanțare a PAS, a plăților și cheltuielilor efectuate pe seama acestor surse pentru perioada anilor 2019, 2020 și 2021, a întocmit un raport de audit. 

Conform acestuia, ca urmare a probelor obținute în urma procedurilor de audit efectuate, compania a concluzionat că datele incluse în Rapoartele privind gestiunea financiară pentru anii 2019, 2020 și 2021 și Rapoartele privind veniturile și cheltuielile din campania electorală pentru perioada indicată sunt complete, veridice și corespund cerințelor de întocmire a acestora.

Totodată, fiind chestionați donatori pretins a fi cu venituri mai mici decât sumele donate, indicate în investigația jurnalistică, aceștia au declarat că donațiile le recunosc și dispun de suficiente venituri pentru asemenea donații. Ca rezultat, examinarea petiției în cauză a fost încetată.

"Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
/VIDEO/ "Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
Первый БАК: выпускники-алолингвы сдавали румынский язык и литературу
/VIDEO/ Первый БАК: выпускники-алолингвы сдавали румынский язык и литературу
Посол Украины: "Российской пропаганде не удалось расколоть украинское общество"
Посол Украины: "Российской пропаганде не удалось расколоть украинское общество"
Зеленский: "Мы готовы к наступлению"
Зеленский: "Мы готовы к наступлению"
Уснула за рулем. В результате ДТП в Бендерах пострадал ребенок
/VIDEO/ Уснула за рулем. В результате ДТП в Бендерах пострадал ребенок

Recean, prezent la ceremonia de inaugurare a lui Erdogan: „Am transmis intenția noastră de aprofundare a relațiilor bilaterale”

03 iunie 2023, ora 18:40

Prim-ministrul Dorin Recean a reprezentat Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan.

„Republica Moldova și Turcia dezvoltă un parteneriat strategic și am transmis intenția noastră de aprofundare a relațiilor bilaterale, în special potențialul comercial-economic și de investiții reciproce”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.

Oficialul a mai punctat că alături de statele europene, țările noastre promovează agenda de pace și stabilitate în regiune.

Erdogan a depus jurământul pentru al treilea mandat prezidenţial: Peste 30 de şefi de stat şi de guvern participă la ceremonii
Зеленский: "Кишинев не просил Украину вводить войска в Приднестровье"
Зеленский: "Кишинев не просил Украину вводить войска в Приднестровье"
Санду о важности бережного отношения к Днестру: "Наша обязанность защищать его"
Санду о важности бережного отношения к Днестру: "Наша обязанность защищать его"
Последняя стометровка перед приемом гостей: подготовка к саммиту ЕПС
/VIDEO/ Последняя стометровка перед приемом гостей: подготовка к саммиту ЕПС
"Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
/VIDEO/ "Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
Взрыв на пересечении трех границ. Сообщается о подрыве РФ трассы на Черниговском направлении
/VIDEO/ Взрыв на пересечении трех границ. Сообщается о подрыве РФ трассы на Черниговском направлении
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram