/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 468: Baraj distrus, potop filmat, risc atomic și „Cutia Neagră”! UE: „O crimă de război”

/VIDEO/ Fără interdicție de import a cerealelor din Ucraina? Bolea: „Duce la măsuri în oglindă, vom fi penalizați din toate părțile”

18 mai 2023, ora 22:28

Introducerea interdicției de import a cerealelor din Ucraina nu va aduce beneficii economice și poate afecta agricultorii exportatori, avertizează ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Potrivit acestuia, în cazul în care Republica Moldova impune restricții asupra importurilor din țara vecină, ar putea primi „măsuri în oglindă” drept răspuns. Totodată, Bolea a evidențiat că Republica Moldova practic nici nu importă cereale din Ucraina. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 18 mai a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Eu sunt întotdeauna predispus să fac tot ce este de la foarte bine în sus pentru agricultorii din Republica Moldova, pentru că eu îi reprezint pe ei. 

La întâlnirea cu agricultorii, noi am chemat toate asociațiile de producători și în fața noastră erau asociații care din cele 1.500.000 de hectare de teren arabil erau toți în fața noastră. Marea majoritate a spus că nu e nevoie de această interdicție. Conducătorii asociațiilor au spus că nu e nevoie, dar noi am propus și alte măsuri”, a spus Vladimir Bolea.

Vicepremierul a subliniat că la etapa actuală, introducerea interdicției nu va avea niciun efect economic pozitiv asupra agricultorilor.

„Am făcut o analiză a importurilor în Republica Moldova. De la 1 ianuarie până în prezent, au fost importate 7 tiruri de grâu. Ultimele zile, au fost importate 2 tiruri de porumb, floarea-soarelui nu se importă deloc. Efectele de la posibilul import masiv pe teritoriul Republicii Moldova, el nu poate avea loc. Noi, practic, nu suntem țară importatoare și nu am fost niciodată. 

Efectele negative asupra agricultorilor din Republica Moldova le face anume faptul că cumpărătorii noștri tradiționali, și noi vorbim despre România, unde exportăm 30%, și Turcia, unde exportăm foarte multe cereale, nu mai cumpără. Vorbim despre niște lucruri care pot să aducă consecințe negative pentru agricultorii noștri sau nu”, a menționat Bolea.

Ministrul Agriculturii a mai subliniat faptul că Republica Moldova este o țară exportatoare și nu influențează prețurile cerealelor și produselor agricole pe piața mondială, deoarece acestea sunt dictate de țări mari, precum Ucraina și România.

„Noi nu suntem țară importatoare, noi exportăm și de la faptul că noi vom introduce interdicții să nu aducem nimic din Ucraina, noi și așa nu aducem nimic, asta nu va micșora nici prețul de cost la cerealele produse în toamna anului trecut și nici nu va influența prețul pe piața mondială, fiindcă noi suntem în bazinul Mării Negre și prețurile sunt dictate de țări foarte mari, cum este Ucraina sau România, pentru noi. Noi nu dictăm în niciun caz prețurile și noi nu influențăm. 

Decizia noastră nu duce la niciun fel de fluctuație nici în sus, nici în jos. Sunt și alți agricultori care se ocupă de export și noi trebui să reprezentăm interesele tuturor, adică să punem pe două talere ce aducem în plus și ce aducem în minus. Din cealaltă parte, noi înțelegem că Ucraina avea o reacție și se vor introduce interdicții la o serie de produse din Republica Moldova”, a precizat Vladimir Bolea.

Ministrul a adăugat că orice măsură în plan internațional împotriva vecinilor trebuie să fie bine calculată din punct de vedere economic. 

„Noi nu avem niciun fel de dubii că dacă noi, totuși, implementam ceea ce era pus ca și posibilitate. Noi am devenit în premieră țară care exportăm la ei foarte multe legume, inclusiv pepene roșu, piersici. Circa 65% din piersicile moldovenești sunt exportate în Ucraina. Dacă interdicția se introduce astăzi, poate să n-o scoată până în iunie când ai nevoie să duci piersicile la export. Nu trebuie să uităm că datorită importurilor din Ucraina, au scăzut prețurile la produsele la alimentare pentru cetățenii din Republica Moldova.

Orice interdicție pusă de Republica Moldova oricărei țări la import în țară noastră duce absolut la măsuri în oglindă în următoarea secundă. Noi exportăm peste 70% din cerealele pe care le producem. Noi vom fi penalizați din toate părțile. Noi nici nu putem nici măcar gândi cu noțiuni de interdicție. Introducând acele interdicții, tu nu ajutai cu nimic agricultorii tăi, dar loveai în agricultorii tăi care fac exporturi astăzi”, a punctat vicepremierul.

În final, ministrul Agriculturii a reafirmat angajamentul de a sprijini agricultorii din Republica Moldova atunci când este necesar și de a lua măsuri care să aducă beneficii economice concrete pentru sectorul agricol.

TV8.md reamintește că la începutul lunii mai, Comisia Europeană (CE) a interzis furnizarea de grâu ucrainean, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea-soarelui către Bulgaria, România, Ungaria, Polonia și Slovacia. Măsurile restrictive sunt în vigoare în perioada 2 mai - 5 iunie. Potrivit decizie publicate pe site-ul CE, acestea sunt „măsuri preventive excepționale și temporare” care pot fi extinse.

În același timp, tranzitul cerealelor ucrainene prin aceste cinci țări este încă permis. Comisia Europeană a mai indicat că măsurile luate anterior vor fi completate cu sprijin financiar pentru fermieri și măsuri suplimentare pentru a facilita tranzitul exporturilor ucrainene către alte state UE și țări terțe.

Iar Guvernul de la Chișinău, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, împreună cu reprezentanții asociațiilor producătorilor agricoli, a amânat decizia de a interzice importul de cereale din Ucraina și va monitoriza, o dată la două zile, informațiile despre cantitatea de cereale importate din Ucraina. 

Potrivit Executivului, în cazul înregistrării unui flux masiv de cereale, în măsura în care acestea nu vor mai putea fi stocate în depozitele din țară, se va interveni pentru gestionarea situației în interesul producătorilor locali. 

Pe lângă mecanismul de monitorizare a importurilor, Guvernul a propus un șir de măsuri de ordin economic, în vederea susținerii agricultorilor care au fost afectați de prețurile mari la motorină și îngrășăminte. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a subliniat că urmează a fi elaborat și un program de subvenționare a costurilor îngrășămintelor, în urma stabilirii cantităților folosite pentru însămânțarea suprafețelor, în toamna anului trecut.  

/VIDEO/ Vladimir Bolea, despre eventuale proteste ale agricultorilor: „Supărarea trebuie să fie motivată”
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 468: Baraj distrus, potop filmat, risc atomic și „Cutia Neagră”! UE: „O crimă de război”
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 468: Baraj distrus, potop filmat, risc atomic și „Cutia Neagră”! UE: „O crimă de război”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Operațiune de amploare în Capitală: Ofițeri INI și mascați „Fulger”, surprinși de TV8, în acțiune
/VIDEO/ Operațiune de amploare în Capitală: Ofițeri INI și mascați „Fulger”, surprinși de TV8, în acțiune
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
Imensul baraj de lângă Herson a fost distrus. Energoatom: „Situaţia de la centrala nucleară Zaporojie este sub control”
/VIDEO/ Imensul baraj de lângă Herson a fost distrus. Energoatom: „Situaţia de la centrala nucleară Zaporojie este sub control”

Discuțiile cu Recean nu s-au soldat cu succes! Fermierii nu renunță și ies miercuri la protest: „Cuțitul a ajuns la os”

06 iunie 2023, ora 15:32

Discuțiile reprezentanților Asociației „Forța Fermierilor” cu premierul Dorin Recean nu s-au soldat cu „rezultat palpabil” pentru agricultori. Fermierii susțin că la întrevederea cu prim-ministrul au auzit doar promisiuni generale în timp ce majoritatea riscă să falimenteze în 2-3 luni. 

În cadrul discuției, fermierii au constatat că din păcate chiar unele promisiuni mai concrete, formulate din partea autorităților încă din martie, nu sunt realizate pănă în prezent”, se menționează într-un comunicat de presă al Asociației „Forța Fermierilor”. 

Astfel, agricultorii rămân pe poziții și nu renunță la ideea de a organiza un protest de amploare, care va începe miercuri, 7 iunie. La prima etapă, fermierii spun că vor protesta în raioane, unde vor scoate tehnica agricolă în stradă. „Dacă nu vom fi auziți, protestul poate să se extindă în Capitală. Revendicările rămân aceleași”, au precizat agricultorii.

„Protestul poartă caracter exclusiv economic și cerem toate forțele politice, în special grupările politico-criminale, să stea departe de protestul nostru. Vom apela imediat la poliție în vederea identificării provocatorilor politici și menținerea ordinii publice. Totodată, anticipat cerem scuze pentru locuitorii țării pentru incomodități posibile de circulație pe traseele naționale în perioada protestelor. Dar nu mai putem răbda. Cuțitul a ajuns la os”, potrivit „Forța Fermierilor”.

Anterior, agricultorii au precizat că vor protesta non-stop timp de trei săptămâni. Fermierii se plâng că seceta cruntă, creșterea prețurilor la resursele necesare producerii agricole cu 150-200% și majorarea dobânzilor la credite de aproximativ trei ori a adus ramura agricolă în prag de faliment.Mai mult, agricultorii susțin că excesul producției agricole din Ucraina ar fi influențat prăbușirea prețurilor pe piața internă la grâu, orz, porumb, rapiță și floarea soarelui cu între 2 și 4 lei kilogramul. 

Fermieri mai spun că sectorul agrar este extrem de decapitalizat, iar ei nici măcar nu pot miza pe subvențiile pentru anul trecut, care se achită cu mare întârziere. Reprezentanții Asociației subliniază că agricultorii mici și mijlocii sunt disperați și nu au bani pentru recoltare și lucrările agricole de toamnă. 

„Lucrările agricole de primăvară mulți agricultori le-au realizat la nivelul minimal tehnologic. O bună parte de fermieri planifică sistarea activității. Remarcăm că în alte țări ale Europei de Est, unde agricultorii se confruntă cu problemele similare, subvențiile constituie 200-400 euro per hectar, autoritățile au alocat suport financiar suplimentar pentru producătorii de cereale și oleaginoase în valoarea sumară de aproximativ 300 mln euro și, totodată, Comisia Europeană a interzis temporar importul unor produse agricole din Ucraina în Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia” spun fermierii. 

Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram